Στο αγγλικό άρθρο παρακάτω αναφέρονται συμπεράσματα από πρόσφατες έρευνες σχετικά με την επίδραση του καπνίσματος στην αιμορραγία των ούλων.
The role of nicotine in bleeding -
http://www.rdhmag.com/articles/print/volume-24/issue-1/columns/periodontics/the-role-of-nicotine-in-bleeding.htmlΤο άρθρο είναι δημοσιευμένο σε επιστημονικό περιοδικό, το RDH "Registered Dental Hygienist" (αυτών δηλαδή που ασχολούνται με την υγεία των ούλων), οπότε προφανώς ξέρουν γιατί μιλάνε.
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, παλιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι η νικοτίνη κάνει αγγειοσύσπαση στα ούλα, με αποτέλεσμα μειωμένη αιμορραγία σε καπνιστές με ουλίτιδα. Πρόκειται για παλιά θεωρία του 1947 που ποτέ δεν αποδείχτηκε και νέες έρευνες δείχνουν ότι η νικοτίνη στην πραγματικότητα προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος στα ούλα, πιθανότατα λόγω αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Εξάλλου νικοτίνη περιέχεται και στον ατμό του ηλ. τσιγάρου, που δεν έχει απαραίτητα χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σχέση με τον καπνό.
Επομένως, δεν είναι η νικοτίνη που "κρύβει" την ουλίτιδα. Το κάπνισμα επιδεινώνει την ουλίτιδα και αυτό έχει αποδειχθεί χωρίς αμφιβολία. Η αιτιολογία του προσωρινού, αυξημένου ματώματος των ούλων μετά από διακοπή του καπνίσματος πρέπει να αναζητηθεί αλλού, πιθανότατα σε άλλα χημικά που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου, αλλά δεν υπάρχουν στον ατμό του ηλ.τσιγάρου. Αυτό αναφέρει το παραπάνω άρθρο προς το τέλος του:
Other researchers have also shown an increase in blood flow during and after smoking, which they related to increased blood pressure and heart rate. Researchers looking at blood flow have not been able to show any vasoconstriction (αγγειοσύσπαση) caused by smoking. Instead, reduced bleeding in smokers with periodontal disease is probably due to complex interactions of the 6,000 chemicals found in cigarettes and the heat produced by smoking.
Αντιμετώπιση ματώματοςΑσχετα όμως από το μηχανισμό που προκαλεί την αυξημένη αιμορραγία στα ούλα ατμιστών, το πρόβλημα υπάρχει και σύμφωνα με όσα γράφονται σε φόρουμ, πρόκειται μάλλον για παροδικό πρόβλημα που εμφανίζεται στην αρχή της μετάβασης από το κάπνισμα στο άτμισμα και υποχωρεί στη συνέχεια. Για την αντιμετώπιση του ματώματος προτείνονται τα παρακάτω:
1. Καλύτερο βούρτσισμα και χρήση ενός στοματικού διαλύματος με χλωρεξιδίνη
2. Λήψη συμπληρωματικής βιταμίνης C, που βοηθά την υγεία των ούλων. Δεν χρειάζονται μεγάλες δόσεις, ένα δισκίο 500mg τη μέρα αρκεί.
3. Επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό και θεραπεία ουλίτιδας, αν υπάρχει.