Διάβασα το ποστ του Σπύρου αργά το βράδυ αλλά ήταν αδύνατο να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά εκείνη τη στιγμή. Θα προσπαθήσω να το κάνω τώρα.
Για αρχή θα πω ξανά ότι δεν έχω παιδιά (από όσο γνωρίζω τουλάχιστον, 4 χρόνια στην Αγγλία, τα τρία μεθυσμένος, όλο και κάνα 2μετρο 20χρονο παίζει να μου σκάσει μύτη) και παραμένω εργένης εκ πεποιθήσεως. Έχω μια σχετικά μεγάλη εμπειρία στην ενασχόληση με παιδιά από 8 ως 15 χρονών και παραπάνω καθώς έχω υπάρξει αμισθί κατασκηνωτικό στέλεχος για πολλά χρόνια. Ενδέχεται να γράψω πράγματα τα οποία να με εκθέσουν και να γκρεμίσω αυτή τη γαμάτη εικόνα που έχετε για τα μούτρα μου, οπότε θα πρέπει να το ξεπεράσετε.
Είμαι λοιπόν αυτός ο οποίος μέχρι τα 12, πήγαινα στη μάνα μου, της έπαιρνα το τσιγάρο από το στόμα και το πετούσα, μαζί με το υπόλοιπο πακέτο. Στα 12 της έριχνα ήδη 10 πόντους και δεν μου κολλούσε ιδιαίτερα οπότε δεν είχα μεγάλο θέμα. Ταυτόχρονα, είμαι αυτός που μερικούς μήνες μετά, άρχισε συνειδητά το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, όχι για τη σχολική μαγκιά αλλά για τον πιο ηλίθιο λόγο που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί: είχα διαβάσει ότι σταματάει την ανάπτυξη, και η δική μου έπρεπε να σταματήσει καθώς το όνειρό μου ήταν η σχολή ικάρων, όπου το μέγιστο ύψος ήταν τότε 1.80 ή 1.85. Και όταν στα 12 είσαι 1.77, πρέπει να λάβεις δραστικά μέτρα. Όσοι λοιπόν με έχετε δει από κοντά, θα καταλήξετε στο ίδιο συμπέρασμα που έχω καταλήξει και εγώ. Είτε η διακοπή ανάπτυξης είναι μύθος, ή είναι αλήθεια και γλίτωσα το 2.45.
Επίσης, είμαι αυτός που ως ενήλικος και υπαρχηγός κατασκήνωσης, δεν κάπνισα ποτέ μπροστά σε παιδιά και ας θυμάμαι παλαιότερους αρχηγούς, υπαρχηγούς και στελέχη να καπνίζουν χύμα με τον αέρα του "μεγάλου", του "σπουδαγμένου" ή του "απελευθερωμένου". Κρυβόμουν μαζί με τα 16χρονα στελέχη και ομαδάρχες στην τουαλέτα, δεν ήθελα να με δουν τα παιδιά. Και ας υποδεχόταν τη μαμά τους στα επισκεπτήρια με το τσιγάρο στο χέρι.
Έχω κάνει πολλά καραγκιοζιλίκια σε αυτή την κατασκήνωση για να κρατάω τα παιδιά χαρούμενα. Έχω φτάσει στο σημείο να βάλω φόρεμα και κόκκινη περούκα γιατί σε ένα κοριτσάκι 10 χρονών έλειπε η μαμά του το πρώτο βράδυ της κατασκήνωσης. Και ακόμα χειρότερα. Μέσα από αυτή την ενασχόληση όμως, κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα τα οποία είδα να δουλεύουν σε βάθος χρόνου. Το πρώτο είναι ότι το "απαγορεύεται" ακούγεται διαφορετικά από το "δεν επιτρέπεται" και το δεύτερο είναι ότι όταν χαμηλώσεις από τα δύο μέτρα στο ένα για να βρεθείς στο ίδιο επίπεδο με ένα παιδί, αυτό το εκτιμά.
Το κομμάτι που μας απασχολεί εδώ όμως, δεν έχει να κάνει με παιδάκια. Έχει να κάνει με έφηβους και προέφηβους. "αντράκια" που νομίζουν ότι με μια γροθιά μπορούν προκαλέσουν σεισμό σε όλο τον κόσμο και δεν τους αντιστέκεται τίποτα. Και εδώ τα πράματα είναι δύσκολα.
Από τη μία, δεχόμαστε ως αξίωμα ότι ο λόγος ύπαρξης του ατμίσματος, είναι για να προσφέρει μια ασφαλέστερη εναλλακτική του καπνίσματος. Από την άλλη, οι ίδιοι σκιζόμαστε ότι είναι κατά 95+% πιο ασφαλές από το κάπνισμα. Οπότε θα σου πει ο έφηβος:
- "ρε γερο Τρύφωνα, το να αρχίσω το άτμισμα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται το ίδιο με το να αρχίσω να τρώω πίτσες, κοακόλες και πιτόγυρα, τι μου τσαμπουνάς? Νικοτίνη έχουν και οι μελιτζάνες, και εσύ και η κάμπια η μάνα μου μου έχετε πρήξει τα ούμπαλα με το πόσο θρεπτικό είναι το ιμάμ μπαϊλντί".
- "Ναι γιόκα μου, αλλά γιατί να αρχίσεις το άτμισμα? Αφού δεν καπνίζεις. Τι να αντικαταστήσεις?"
- "Και συ ρε άμπαλε πατέρα, το κάπνισμα τι το άρχισες? Τι ήθελες να αντικαταστήσεις?"
Γκολ από τα αποδυτήρια κυρίες και κύριοι, παρόλο που αν είχα τέτοιο γιο θα τον έφερνα παρέα σε καμιά συνάντηση Αργυρούπολη, καθώς θα ήταν μορφάρα σαν το γέρο του.
Είναι δύσκολα τα πράματα. Και γίνονται ακόμα πιο δύσκολα καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των τωρινών πατεράδων και μανάδων, έχει νωπές τις μνήμες από τα νιάτα της. Και όταν με το καλό πχ το καμάρι πάει να σπουδάσει, όλοι θα ξέρουν ότι το "θα κάτσω εδώ το Σ/Κ μωρέ, να διαβάσω", μεταφράζεται σε "πάω Σ/Κ στο Bansko με ξύδια και γρασσίδια στο χιόνι".
Πάμε να δούμε λίγο το θέμα της πώλησης ατμιστικών σε ανηλίκους, υπό τη μορφή "ψηφοφορίας", από τη σκοπιά του εμπόρου:
1) Είναι απολύτως νόμιμη η πώληση εξοπλισμού και μηδενικών υγρών αναπλήρωσης σε ανηλίκους. Δεν κάνω κάτι παράνομο και δεν καταλαβαίνω καν γιατί το συζητάμε.
2) Από τη στιγμή που ο περιπτεράς δεν έχει κανένα ενδοιασμό να παραβεί το Νόμο και να πουλήσει καπνικά σε ανήλικους, εγώ γιατί να αρνηθώ να πουλήσω κάτι που δεν εναντιώνεται και στο Νόμο?
3) Επιτελώ κοινωνικό έργο! Βοηθάω ανήλικους να κόψουν το τσιγάρο!
4) Τι είμαι εγώ, ο μ@##κας της παρέας? Αφού όλοι πουλάνε, εγώ γιατί να χάσω από την πίτα?
5) Το άτμισμα απευθύνεται σε ενήλικους. Μπορεί να μην το λέει καθαρά ο Νόμος, αλλά ας έχω το κεφάλι και τη συνείδησή μου ήσυχα.
6) Δε φταίω εγώ που οι γονείς του δεν ενοχλούνται όταν το 14χρονό τους κυκλοφορεί με ένα 100ρικο στην τσέπη και έρχεται για εξοπλισμό! Είπαμε, δεν κάνω κάτι παράνομο.
7) Μήπως να ζητήσω υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς του? Καλά, ντάξει, σιγά μην τους ζητάει δήλωση και ο σουβλατζής...
8 ) Ρε σεις, άμα του πουλήσω μηχανικό, θα πρέπει να του πω και για το Νόμο του Ohm. Άρα θα τον σπρώξω να διαβάσει Φυσική! Άρα οι γονείς του θα γλιτώσουν λεφτά από τα φροντιστήρια! Άτμισμα κύριοι, παράγει ιδιοφυΐες. Και μάλιστα με μηχανικά!
9) Σε λίγο καιρό, όλα τα πιτσιρίκια θα θέλουν καλά μοντάκια για να μην τους κοροϊδεύουν στο σχολείο, όπως κάποτε γινόταν με τα παπάκια, τα ρούχα και τα κινητά. Πελάαααααατες μουυυυυυυυ.
10) Να φωνάξουμε τον Τρύφωνα να κάνει σεμινάρια γευσιγνωσίας στα σχολεία! Να τον ερωτευτούν και τίποτα πιτσιρίκες (jailbait) και να διαβάζουν το blog του, και ότι υγρά του στέλνουμε να δοκιμάσει και να γράψει, να γίνονται ανάρπαστα! Γατάκι Elon Musk, θα δεις τι πάει να πει ρεύμα και μπαταρία!
Σε τέτοια ερωτήματα φτάνουμε όταν δεν υπάρχει σαφής και ρητή Νομοθεσία, όπως και οι ανάλογες αρχές να την επιβάλλουν. Αν υπήρχε, τα σημεία θα ήταν μόνο δύο:
1) Επιτρέπεται, άρα πουλάω
2) Απαγορεύεται, άρα δεν πουλάω.
Τέλος, θέλω να σχολιάσω κάποια points αποσπασπατικά από προηγούμενα ποστ:
[member=16630]e-spy[/member]
στο σημείο που αναφέρεις για το χειρισμό, εγώ θα σου βάλω άλλο ένα κομμάτι. Πως χειρίζεσαι την περίπτωση του να σου έρθει ένας φίλος, μη καπνιστής και μη ατμιστής, και να σου πει ότι το 15χρονό του καπνίζει και θέλει να στο φέρει να του κάνεις μια κουβέντα για το άτμισμα?
Εγώ πάντως ως ατμιστής, συγγενής ή φίλος, θα έβλεπα τη "διάθεση" του συνομιλητή μου πριν πάρω θέση. Αν η διάθεσή του είναι "ορίστε, με τα ντουμάνια και τις μ@#&κίες σας, κάνετε τα παιδιά του κόσμου να θέλουν το ίδιο", η απάντησή μου θα είναι το ίδιο εχθρική.
1) Συμφωνώ απόλυτα. Ιδίως στο "ντε και καλά".
2) Συμφωνώ, εκτός από το σημείο με τις σφαλιάρες: οι δικές μου σφαλιάρες, μάλλον θα το έστελναν για επίδομα αναπηρίας...
3) Συμφωνώ, το έχω κάνει, και ας ξέρω εκ των προτέρων ότι τελικά θα κάνει αυτό που θέλει.
4) Διαφωνώ. Θα έλεγα στο πιτσιρίκι να ζητήσει την ανάλογη τεκμηρίωση. Κάτι τέτοιο, μπορεί στην Ελλάδα να του στοιχίσει κατηγορία ότι αυθαδιάζει, αλλά τα βρίσκουμε μετά με την κυρά δασκάλα. Έτσι κι αλλιώς, στα παιδιά πρέπει να προάγουμε τη διάθεση για έρευνα και την αναλυτική σκέψη. Το πίστευε και μη ερεύνα, ανήκει στο 1900. Εκτός αν το λέω εγώ, οπότε είναι Νόμος...
5) Ίσως η μεγαλύτερη βλακεία που έχεις πει ή γράψει όσο σε γνωρίζω. Το αν το παιδί σου ατμίσει, καπνίσει ή στρίψει κάνα μπάφο, δεν έχει να πει τίποτα για το τι είδους γονιός είσαι. Δηλαδή αν σου κοτσάρει αφίσα στον τοίχο τον Ξανθό και τον Πολάκη, τι θα κάνεις, θα ξαπλάρεις στη γραμμή του Μετρό περιμένοντας το "Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο?"
[member=18024]Tortugas[/member]
Σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ, αλλά θέλω να πω κάτι περί του hype που αναφέρεις: Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην "πέφτει" το hype, απλά να γίνεται κάτι συνηθισμένο και τα media να μην δίνουν πλέον τη δέουσα προσοχή. Επιπλέον, όταν ένα δημόσιο πρόσωπο στο εξωτερικό (ιδιαίτερα στην Αμερική) κάνει εμφάνιση με οτιδήποτε, αυτό συνήθως είναι κατόπιν συμφωνίας για διαφήμιση. Δεν είναι να πεις ότι ζούμε στην εποχή ego+clearo ώστε να μην είναι διακριτές οι μάρκες. Πλέον, βλέπεις το Johny Depp να σκάει ντουμάνια και το πρώτο που σκέφτεσαι, είναι ποιος ατμοποιητής είναι αυτός και όχι "μπα? Ατμίζει ο Τζόνιι?"
Το ίδιο έχει γίνει με πολλά πράγματα, πχ κινητά, σκουλαρίκια, τατουάζ κλπ.
[member=21779]treloneritis[/member]
Δυστυχώς θα συμφωνήσω μαζί σου περί μεσογειακών γονέων. Προσωπικά είμαι οπαδός πιο "σκληρών" μοντέλων, όπου αν θέλει το παιδί να σπουδάσει, θα πάρει φοιτητικό δάνειο και μόλις γεράσει ο μπαμπάς, δεν θα υπάρχει η κοινωνική υποχρέωση να τον έχεις σπίτι και ο οίκος ευγηρίας είναι κάτι απόλυτα αποδεκτό. Σε άλλες χώρες φυσικά, υπάρχουν και τα απαραίτητα εχέγγυα για να γίνει κάτι τέτοιο, τα φοιτητικά δάνεια στην Αγγλία πχ, αποπληρώνονται αυτόματα από τα έσοδα του δανειζόμενου αν και όταν υπερβαίνουν ένα ποσό αυτά τα έσοδα.
Συμφωνώ επίσης με το "άσε με να κάνω λάθος" και με το "να πάθεις για να μάθεις". Με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση ώστε η οποιαδήποτε λάθος επιλογή, να γίνει συνειδητά.
[member=20916]Κώστας Άλεξ[/member]
Στην κατασκήνωση που ανέφερα πριν, επίσης δεν άτμιζα μπροστά στα παιδιά την τελευταία μου χρονιά εκεί το 2012. Μάλιστα, όταν με ρωτούσαν τι ήταν το Lava Tube με τον CE4+ που εξείχε από την τσέπη μου, έλεγα ότι είναι εργαλείο για να μετράω την τάση στα ηχεία...
Όσον αφορά τις κρατικές απαγορεύσεις, όσο και να επιβάλλονται, αν δεν εφαρμόζονται δεν γίνεται δουλειά. Στην Ελλάδα, έχουμε ένα εργαλείο (εμείς και η Ιταλία μόνο αν δεν κάνω λάθος) το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην επιβολή απαγορεύσεων, και αυτό λέγεται Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Αν αυτό γίνει πρακτικά αδύνατον να πλαστογραφηθεί με κάποιο τρόπο, τότε με λίγη παραπάνω δουλειά, μπορούν να εφαρμοστούν πρακτικά οι απαγορεύσεις πώλησης καπνού και αλκοόλ σε ανήλικους. Για το άτμισμα, ας γράψουν Νόμους που να μην επιδέχονται ερμηνείας γιατί όπως είναι σήμερα το καθεστώς, δεν υπάρχει απαγόρευση κατανάλωσης ατμού από ανήλικους, μόνο απαγόρευση πώλησης νικοτινούχων σύμφωνα με το γράμμα του Νόμου.
Και επαναλαμβάνω: αν η εικόνα ενός 15χρονου να σκάει ντουμάνια, δεν έδινε πάτημα σε κάτι Μπεχράκηδες, δεν θα με ένοιαζε καθόλου το να βλέπω ανήλικους να ατμίζουν. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που εγώ πρώτος φωνάζω ότι πρακτικά δεν είναι επιβλαβές. Δεν θα έβρισκα το λόγο να το κάνει, αλλά δεν θα θεωρούσα ότι αυτή η εικόνα ενδεχομένως να βλάψει εμένα που ατμίζω για κάποιο λόγο.
Είπε κανείς κάτι για σεντόνι?
εσεις που μονο ατμιζετε παλι καλα .
εγω που κατασκευάζω κιολας , ερχετε προχθες η μικρη μου 9 ετων , και χαζεύοντας με να δουλευω , μου λεει .
θα στησουμε κανεναν ατμοποιητη σημερα ? η δεν εχεις χρονο ?
και ετσι ζησαμε εμεις καλα και αυτοι καλυτερα .........
Κάποτε λέγανε "να μου φέρνει ένα ποτήρι νερό στα γεράματα". Εσένα τουλάχιστον θα σου στήνει και κάνα ντρίπερ...