Perique 5mg/ml, 60PG/40VG σε Phenomenon Zest IIxVIII, Ni80 0,3mm σε 2mm ID, 6 σπείρες σε μηχανικό μοντάκιΗ πρώτη μου σκέψη ξεκινώντας αυτή την παρουσίαση είναι ότι «Μεγάλη η Χάρη σου Στοά» και αυτό το λέω διότι έγινε συγκριτικό τεστ με
Black Note Bravura 18 mg/ml (!), το οποίο έσταζε πάνω σε μία
0,32mm SS316L αντίσταση με 3mm πυρήνα, 0,81Ω στον Hadaly μου. Όπως καταλαβαίνετε κάθε τζούρα συνοδευόταν από ακατάσχετο βήχα.
Πάμε να ξεκινήσουμε, όμως. Ο καπνός Perique προέρχεται από του Λουιζιάνα των ΗΠΑ και θεωρείται ένας από τους πιο εκλεκτούς και συνεπώς ακριβούς καπνούς στον κόσμο, ο οποίος χρησιμοποιείται σε διάφορα blends, σε πολύ μικρά ποσοστά για να δώσει την απόλαυση που εμείς εδώ έχουμε συμπυκνωμένη.
Η συγκεκριμένη ποικιλία καπνού χρησιμοποιούταν από δύο φυλές των ινδιάνων τους Choctaw και τους Chickasaw όταν ήρθαν σε επαφή με Γάλλους αποίκους το 1776. Ο τρόπος παρασκευής του Perique αποδίδεται σε έναν Γάλλο άποικο με το όνομα Pierre Chenet και χρονολογείται από το 1824. Πάρτε ένα βίντεο για τον τρόπο παρασκευής και την ιστορία του συγκεκριμένου καπνού:
Τα φύλλα αφότου μαζευτούν, καθαριστούν, ξεραθούν και επανυγρανθούν, τοποθετούνται σε στρώσεις μέσα σε μεγάλα βαρέλια από καρυδιά, όπου υφίστανται τεράστια πίεση για να αφαιρεθεί ο αέρας. Μηνιαίως, τα καπνά δουλεύονται ώστε να εισέλθει μία μικρή ποσότητα αέρα στο βαρέλι και ακολούθως η πίεση συνεχίζεται. Αυτό γίνεται για έναν χρόνο, από Ιούλιο σε Ιούλιο. Πάρτε και ένα βίντεο από την παρασκευή, καθώς και μία φωτογραφία για το τι εννοούμε πίεση.
https://www.youtube.com/watch?v=vfMuU3lUo4A&list=RDQMT-0s-rkJZlk&start_radio=1Πάμε τώρα στα δικά μας. Η πρώτη δοκιμή έγινε στις 2 ημέρες ωριμάνσεως και αυτό επειδή βαριόμουν οικτρά να κάνω δοκιμή νωρίτερα. Έπρεπε να στήσω και έναν dripper για το Bravura, όπως και να βρω το κουράγιο να ατμίσω 18άρα. Όλα για την στοά! Το υγρό, πάντως, ήταν έτοιμο από την πρώτη ανάδευση και έδειχνε πλήρως διάφανο, ανοιχτόχρωμο, όπως βλέπετε στην φωτογραφία, και γενικώς ένα καθαρό υγρό.
Η γεύση του είναι πραγματικά υπέροχή, εθιστική θα έλεγα, γεγονός που το κατατάσσει για μένα στα top υγρά της La Tabaccheria. (Βεβαίως προτρέχω καθώς έχουμε και άλλες δοκιμασίες, όπως το να δω πως θα είναι η αντίσταση στο τέλος του tank, αλλά αυτά θα σας τα γράψω σε επόμενο σχόλιο.) Έχουμε να κάνουμε με ένα υγρό αυστηρώς αρωματικό και φρουτώδες, σε σημείο να το ατμίζεις σαν μία μίξη απαλού υγρού φρούτου, με μία αλκοολική διάθεση, σαν ένα άγλυκο φρουτώδες λικέρ θα έλεγα. Όλα αυτά με μία αυστηρώς καπνική βάση. Απλά, υπέροχο!
Πάμε τώρα και στο συγκριτικό με το αντίστοιχο «κομμένο» της Black Note, το Bravura. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, τα υγρά έχουν ακριβώς το ίδιο χρώμα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στην γεύση, αφού η μόνη τους διαφορά είναι ότι το ιταλικό είναι λίγο πιο «γεμάτο», με πιο έντονη την αλκοολική αίσθηση που προανέφερα. Βεβαίως, αυτό ίσως να έχει να κάνει και με το γεγονός λόγω νικοτίνης στο Bravura έπαιρνα τζούρες του 1 – 1,5 sec, ενώ στο ιταλικό που το έκανα 5mg/ml του έβγαζα τα μάτια, ρουφώντας λες και είναι μπιμπερό ο ατμοποιητής.
Το υγρό, όπως είχε πει κι ο Τρύφωνας, ταιριάζει απόλυτα με μπύρες, ουίσκια και πολύ φαΐ και είναι πραγματικά υπέροχο. Εμένα, που είμαι μούργος και χοντρόπετσος, και ολόκληρη την μέρα μπορώ να το έχω adv.