XTAR – VC4 (Li-ion / Ni-MH) Battery Charger
[justify]Μου έκανε εντύπωση πως τόσο καιρό δεν είδα νήμα του συγκεκριμένου φορτιστή. Και τ' όνομα αυτού: VC4. Ένας πολύ όμορφος φορτιστής μπαταριών (Li-ion / Ni-MH) από την XTAR. Δεν θα κουράσω καθόλου γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορώ και να εμβαθύνω όπως πρέπει, (γι΄ αυτή τη δουλειά είναι χρήσιμα άλλα αγαπητά μέλη, βλ. camber & microchip κ.α.). Λοιπόν, θα είμαι επιγραμματικός και θα μιλήσω ως ατμιστής-καταναλωτής.[/justify]
[justify]Πρώτα απ' όλα, μπορούμε να δούμε όλες τις βασικές πληροφορίες για τον XTAR – VC4 στη σελίδα
xtarlight.com. Επίσης, για όσους θέλουν την κάθε λεπτομέρεια αλλά και να εμβαθύνουν, πατάμε
εδώ.[/justify]
[justify]Μέσα στη συσκευασία, βρίσκουμε τη μικρή κάρτα εγγύησης, το user manual, το καλώδιο usb, και φυσικά τον φορτιστή vc4, μέσα σε μία όμορφη υφασμάτινη θήκη μεταφοράς. Ο φορτιστής τροφοδοτείται μέσω τού καλωδίου usb (θηλυκός ακροδέκτης DC) στην είσοδο (5V – 2,1A). 4 θέσεις μπαταριών και, φόρτιση μέχρι 1Α για 2 κανάλια (ακριανές θέσεις / δεξιά κι αριστερά) και 0,5Α για 4 κανάλια (ή τις 2 μεσαίες θέσεις), και ασφαλώς μιλάμε πάντα για μπαταρίες NiMH και LiIon. Προσωπικά τον έχω λειτουργήσει μόνο για φόρτιση μπαταριών 18650. Επίσης, η σύνδεση ρεύματος έγινε μόνο από παροχή 220V AC και αξίζει να σημειώσω κάτι που πολλοί δεν το προσέχουμε. Έχω 2 power adapter usb. Ο ένας είναι 0,5Α κι ο άλλος 1Α. Αν και είναι διαφορετικού χρωματισμού (μαύρος & άσπρος), παρ' όλα αυτά τους χρησιμοποιώ και τους 2, πράγμα που πολλές φορές με μπερδεύει. Καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε από 1Α μέχρι 2,1Α που φτάνει ο VC4. [/justify]
[justify]Η οθόνη του είναι μεγάλη, ευδιάκριτη και φωτιζόμενη. Πιστεύω πως είναι και πάρα πολύ όμορφη αισθητικά. Πολλές και χρήσιμες ενδείξεις, 3 βασικά όργανα ενδείξεων: ρεύματος φόρτισης, τάση μπαταρίας, mAh, κανάλι, τύπος μπαταρίας. Ο μπλε φωτισμός της οθόνης μετά από 2 λεπτά περίπου, χαμηλώνει σε ένταση. Επίσης, μπορούμε με το κεντρικό κουμπί (ch) να σβήσουμε την οθόνη ή να την ενεργοποιήσουμε. Με το ίδιο κουμπί, εάν φορτίζουμε πάνω από 2 μπαταρίες, επιλέγουμε ποια κανάλια θα εμφανίζονται στα όργανα μέτρησης της οθόνης. Τέλος, υπάρχουν 4 φωτεινές ενδείξεις στην κορυφή των θέσεων φόρτισης μπαταριών (CH1, CH2, CH3, CH4). Όταν η μπαταρία-ες φορτίζει, η ένδειξη είναι κόκκινη, μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση, η ένδειξη-εις γίνεται πράσινη.[/justify]
[justify]
Χαρακτηριστικά:[/justify]
[justify]
- Apply to10440/14500/14650/16340/17670/18350/18490/18500/18650/18700/22650/25500/26650/32650 3.6V/3.7V lithium-ion type battery also AAAA/AAA/AA/A/SC/C/D Ni-MH type battery.
- Each channel is independent. It can charge 2 completely different types of battery at once by automatically identifying the battery type and the charging mode.
- 0V activation function, can wake up over discharged batteries.
- Intelligent. Automatically choose TT/CC/CV which is the best charging method to charge Li-ion battery.
- Optional charging currents 0,5A & 1,0A.
- Intelligently identify input power.
- Smartly identify bad batteries and notify the users.
- Soft-start function avoids damage from large current while charging.
- Suitable for IMR battery, small capacity battery and flat top battery.
- Slots #1 have wider bays which can handle 26650/flat 32650 without any problems.
- Protections for overcharging, reverse polarity and short circuit.
[/justify]
[justify]
Charge Parameter:[/justify]
[justify]
- input: DC 5.0V 2.1A
- Charge current options: 500mA x 4, 1000mA x 2
- Cut off voltage for Li-ion: 4.2 ±0,05V
- Cut off voltage for Ni-MH: 1.45V ±0.1V
- Activation/TC Current: 100mA
- Operating temperature: 0-40°C
- Net weight: 210g
- Size: L149,W115,H35mm
[/justify]
[justify]
Συμπέρασμα χρήστη: Πιστεύω πως είναι μία καλή επιλογή. Η εταιρεία είναι χρόνια στο χώρο, και στους ατμιστές δεν είναι άγνωστη. Πάρα πολύ όμορφη οθόνη με πολλά χρήσιμα στοιχεία ενδείξεων, που δεν δυσκολεύει καθόλου στη χρήση του φορτιστή. Οι μπαταρίες δεν θερμαίνονται και ο χρόνος φόρτισης είναι μέσα σε λογικά πλαίσια. Σαν ποιότητα κατασκευής δεν μπορώ να ξέρω από τώρα. Οι πρώτες μου επαφές ήταν άριστες και τολμώ να πω, μία από τις πιο όμορφες συσκευές φόρτισης.[/justify]
[justify]Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε.[/justify]