Από συγχώνευση νέου θέματος Καλησπέρα παιδιά, είμαι νέος στο forum και είδα αρκετές αναφορές σε κλώνους - γνήσια , θέματα σχετικά με τους Έλληνες Κατασκευαστές, τιμές, κτλ.
Αποφάσισα να ανοίξω ένα νεό topic επειδή το παρακάτω δέν ήθελα να είναι απλά ένα απομονωμένο reply σε ένα απο τα παραπάνω και θα σας τα πιάσω όλα αυτά μαζί επειδή συνδέονται και θα εξηγήσω το θέμα όσο ποιο απλά (δέν είναι και πολύ απλό) μπορώ επειδή ανά περιόδους έχω ασχοληθεί με αυτά τα τελευταία 5 χρόνια λόγο της δουλειάς μου. (όχι συγκεκριμένα για τα ηλεκτονικά τσιγάρα)
Για να παλέψεις για τα δικαιώματα σου ως κατασκευαστής θα πρέπει
1ον να έχεις καταχωρήσει πατέντα ή
2ον το προϊόν που πωλείται , κλώνος ή και μη
να αναγράφει το όνομα της εταιρίας του κατασκευαστή ή κάποιο λογότυπο το οποίο έχει κατοχυρώσει (η κατοχύρωση κοστίζει κάπου 1500 ευρώ εάν θυμάμαι καλά).
1η περίπτωση, Εφόσον έχεις κατοχυρώσει κάποια πατέντα και στην αντιγράψουνε ανεξάρτητα απο το σε ποιά χώρα πωλείται το προϊόν το δικαστήριο που θα βγεί η τελική απόφαση θα είναι στην χώρα κατασκευής του προϊόντως, δηλαδή στην Κίνα... καλή τύχη να βρείς το δίκιο σου εκεί όταν η BMW που επένδυσε εκατομμύρια σε δικηγόρους απλά έχασε όλες τις δίκες εκεί... (πίσω απο αυτά τα δικαστήρια στην Κίνα πάλι υπάρχουν υπάρχουν άλλες πολυεθνικές κτλ αλλά αυτο είναι εκτός θέματος, απλά κάνω μια αναφορά επειδή δεν μου αρέσει η λογική που έχουν μερικοί οτι φταίνε οι "Κινέζοι" που δουλεύουν για 1$ μεροκάματο)
2η περίπτωση, Εφόσον έχεις καταχωρήσει κάποιο λογότυπο και απλά το δείς στην αγορά πάνω σε προϊόν που δέν είναι δικό σου προχωράς πολύ εύκολα και γρήγορα (καλό δικηγόρο να έχεις) σε κατάσχεση του εμπορεύματος, Λιανική - Χονδρική , απλά μπαίνεις μέσα και αδειάζεις αποθήκες-καταστήματα .. για να κάνεις δικαστήρια μετά για πνευματικά δικαιώματα κτλ και να ζητήσεις αποζημιώσεις ακομά και μεγαλύτερες απο τους τζίρους που κάνανε με το προϊόν σου.... ναί... λογικό... αλλά μαντέψτε που θα γίνει το δικαστήριο...
Και αυτά τα λάθοι τώρα ποιά δεν γίνονται και τόσο συχνά με τους κλώνους που πωλούνται εκτός Ασίας.
Συμπέρασμα? Δέν έχει πλέον κανένα νόημα να ασχοληθείς με κατοχύρωση πατέντας στις μέρες μας εκτός και εάν έχεις ανταγωνιστές και εκτός Ασίας αλλά και πάλι εάν το προϊόν σου είναι περιορισμένης παραγωγής δέν αξίζει οικονομικά να το κάνεις.
Εάν θές να είσαι σοβαρός επαγγελματίας και θές να ασχοληθείς με τις εξαγωγές πρέπει να δώσεις και λίγα χρήματα να κατοχυρώσεις ένα Λογότυπο η εάν δέν έχεις την δυνατότητα αυτή χρησιμοποίησε το Όνομα σου με λατινικά (ποιο πολύ για λόγους marketing) ώπος ακριβώς αναγράφεται στην ταυτότητα σου. Ο μόνος τρόπος για να μην μπορείς να προχωρήσεις σε κατάσχεση εφόσον αναγράφεται το όνομα σου σε ξένο προϊόν είναι να έχει ο "Κινέζος" κατασκευαστής αλλάξει το όνομα του στο δικό σου και να ανοίξει εταιρία... αλλά δέν το έχουνε φτάσει ακόμα μέχρι εκεί.
Με την πολιτική που ασκείται αυτήν την στιγμή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις "πολιτισμένες" χώρες μήν περιμένετε να αλλάξει κάτι, απλά ξεχάστε το.
WARNING!Εδώ τελειώνουν οι εγκυκλοπαιδικές γνώσης, ακολουθεί η δική μου άποψη για την κατάσταση που μπορεί και να μήν σας ενδιαφέρει...
ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ! Γνώμη μου για τους Έλληνες κατασκευαστές? Ναί έχουνε βγάλει αρκετές μπούρδες, αλλά και ποιός κατασκευαστής έχει βγάλει όλα του τα προϊόντα τέλεια? Εκεί που θα έπρεπε να δώσουμε βάση είναι στο ότι ανά περιόδους έχουνε βγάλει προϊόντα που απλά έχουνε αλλάξει την παγκόσμια αγορά. Και όσοι απο εσάς δεν χωνεύεται κάποιους απο αυτούς να θυμάστε οτι οι περισσότεροι απο αυτούς είναι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνες καμιά φορά είναι ιδιαίτερες προσωπικότητες, λίγο τρελή, λίγο ξεροκέφαλοι ίσως κτλ.
Σχετικά με το αυθεντικός ή κλώνος? Αγοράζει κάποιος έναν κλώνο, πιστεύεις οτι δέν θα εκτιμήσει τον αρχικο σχεδιαστή? εάν τον βολευτεί δεν θα το ψάξει λίγο παραπάνω να δει και τον γνήσιο δηλαδή? προτιμούσε τα 100 ευρώ να τα πιεί η πραγματικά του λείπανε στις μέρες που ζούμε? Εάν κάποια στιγμή έχει την οικονομική δυνατότητα δε πιστεύετε οτι θα πάει σε ποιο καινούργιο γνήσιο απο τον ίδιο σχεδιαστή εφόσον έμεινε ικανοποιημένος με τον κλώνο?
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για καταναλωτές με συνείδηση, εάν δέν το έχουν αυτό λυπάμαι αλλά δέν μπορείται να κάνετε κάτι είναι θέμα παιδίας.
Εάν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει οτι με το να αγοράζεις μόνο κλώνους στερείς απο τον αρχικό κατασκευαστή-σχεδιαστή χρήματα που πιθανόν κάποια απο αυτά να χρησιμοποιούσε στο να βγάλει ακόμα προϊόντα... ΔΕΝ μπορείς να κάνεις κάτι γιαυτό... απλά μήν ασχολήσε, δέν είναι του επιπέδου σου και δέν πρόκειται να βγάλεις ποτέ μαζί του άκρη, θα σε κερδίσει, θα σου σπάσει τα νεύρα...
AΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Οι Έλληνες κατασκευαστές δέν χάνουν χρήματα απο τους κλώνους ή τουλάχιστον όχι τόσα όσα νομίζουν αλλά δυστυχώς η ετυχώς δέν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό, το πρόβλημα τους είναι οτι απευθύνονται σε αρκετά μικρό κοινό το οποίο θα ανέβει δραματικά όσο αρχίσουν να μειώνουν τις τιμές τους και ο βασικός τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι να ρίξουν το κόστος κατασκευής με ποιο μελετημένη γραμμή παραγωγής και ανεβάζοντας φυσικά και τα κομμάτια και μπλα μπλα μπλα. ( ναι δεν είναι εύκολο το γνωρίζω απο πρώτο χέρι αλλά κάθε άλλο παρά αδύνατο είναι)
Θα εκπλαγείς σε πόσο μεγαλύτερο κοινό απευθύνεσαι όταν ο ατμοποιητής σου πωλείται στα 95 αντι για τα 140 ή ας πούμε αντί για 100 ευρώ στα 70, στο κάτω κάτω γιατί να φτάνουμε σε διπλάσιες τιμές απο τα αμερικάνικης κατασκευης προϊόντα?
Με πολύ μεγάλη χαρά έχω παρατηρήσει κάποιους απο τους Έλληνες κατασκευαστές να έχουν πάρει τον σωστό δρόμο και να εφαρμόζουν αυτά που αναφέρω παραπάνω σε κάποιο βαθμό, το μέλλον θα δείξει.
Λιανικό Εμπόριο: Για το πόσους μεσάζοντες έχουμε στο Eλληνικό εμπόριο , για να φτάσει το προϊόν απο τον κατασκευαστή στο ράφι του καταστήματος τα τελευταία 20 χρόνια δέν θέλω να το σχολιάσω κάν, και δέν ισχυει μόνο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά σχεδόν για τα πάντα. (μόνο όπου έχει μπεί πολυεθνική έχουν αλλάξει τα πράγματα σε κάποιο βαθμό επίσης δεν μιλάω για Ελληνικής κατασκευής προϊόντα, αλλά για εισαγωγές και μόνο)
Δυστυχώς τα καταστήματα δέν βλέπουν αρκετά μπροστά, το μέλλον τους είναι τα υγρά και όχι οι συσκευές, εάν μειώσουν λίγο το κέρδος τους στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και ειδικά στα starter kits, οι πωλήσεις των υγρών θα πολλαπλασιαστούν, άλλο να δίνεις σε όποιον θέλει να ξεκινήσει 2 μπαταρίες τύπου evod και έναν ατμοποιητή και γώ δέν ξέρω τι με 35 ευρώ και άλλο έναν endura T22 (να δούμε πόσο θα το βάλετε και αυτό, εάν το φέρουν δηλαδή ποτέ γιατί έχουν αργήσει λίγο ή έχουν κακό SEO ή εγώ είμαι κακός),
Στην πρώτη περίπτωση 90% να το αφήσει στην άκρη μέσα στον μήνα και να μην ξανατμίσει ποτέ και στην δεύτερη περίπτωση τουλάχιστον 50% να τον έχεις κάθε βδομάδα στο μαγαζί να σου αγοράζει υγρά.... αλλά που να πάει μια βδομάδα μπροστά το μυαλό στο εμπόριο έ?....
E μετά έχεις και τους έξυπνους που επενδύσανε επιτέλους λίγα χρήματα και χρόνο να κάνουν καμιά εισαγωγή μόνοι τους να βγούνε τα modάκια πιο φτηνά... αλλά μετά το σκεφτήκανε "καλύτερα" μάλλον και είπανε "Αντί να τα χτυπήσουνε και αυτά 123-150% δέν τα βάζουμε 200-300% , πάλι ποιο οικονομικοί θα είμαστε απο τους άλλους! (μιλάμε για 5-10%.....)
Οπότε ο συναγωνισμός στην Ελλάδα στο θέμα των τιμών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκφράζεται και με ένα νούμερο.................
0(ήταν που δέν ήθελα να σχολιάσω το Λιανικό Εμπόριο... αμα ήθελα δηλάδή τι θα έγραφα? )Ελπίζω να σας έλυσα τις απορίες.