Για αρχη μια μικρη παρενθεση-διορθωση.
Δυο ρευστα, ειτε υγρα ειτε αερια, δεν αναμειγνειονται μεταξυ τους λογω διαφορετικης πυκνοτητας
κι οχι λογω διαφορετικου ιξωδους. Ιξωδες ειναι η αντισταση που εμφανιζει ενα ρευστο στη ροη του.
Η διαδικασια της ωριμανσης ενος υγρου (stepping) επιτρεπει τα μορια ενος αρωματος να διαλυθουν και να αποδοσουν τις γευσεις στο μεγιστο.
Για να γινει αυτο χρειαζεται χρονος. Στα παραδειγμα σου με το ουζο βλεπεις οτι με το που προστεθει νερο, ολο το διαλυμμα αναμειγνυεται σχεδον στιγμιαια.
Αν αναμειξεις γλυκερινη κι αρωμα θα γινει στιγμιαια? Οχι. Το ενα θα παει πανω, το αλλο κατω και θα περιμενουν.
Στην ακραια περιπτωση που θα αναμειξεις 10 αρωματα, πιστευεις οτι με μια βιαιη αναμειξη ενος λεπτου θα εχεις το βελτιστο αποτελεσμα?
Θα υπαρχει μια ομοιομορφη γευση σε ολο το μιγμα? Εγω δεν το πιστευω αυτο.
Χημικος πως ειπες κι εσυ δεν ειμαι ουτε εγω, τη γνωμη μου λεω βασισμενη στην εμπειρια μου και σε αυτα που διαβαζω εδω και καιρο σχετικα με την ιδιοκατασκευη υγρων.
Αλλα εχω ενα δυνατο επιχειρημα.
Την ωριμανση την συστηνουν οι ιδιοι οι κατασκευαστες υγρων και αρωματων που ειναι χημικοι, αρα κατι θα ξερουν παραπανω απο τη μυτη και τη γλωσσα μας.