vaping.gr

Προειδοποίηση

ΠΡΟΣΟΧΗ

Το site και η δημόσια συζήτησή μας απευθύνεται μόνο σε άτομα ήδη εξαρτημένα στη νικοτίνη τα οποία ενδιαφέρονται να πληροφορούνται για θέματα γύρω από το άτμισμα και είναι άνω των 18 ετών


Προς τους ενήλικες: Το μήνυμα αυτό δεν θα είναι ορατό μετά την εγγραφή σας στο φόρουμ

431 επισκέπτες, 8 χρήστες
KORG N364, manoslykos, Buliwyf, grag, aragiannis, maprix, camber, tony1976

GG Iatty

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

  • *****
  • 533
  • Φύλο: Άντρας
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
GG Iatty
« στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 12:56 »


O Iatty είναι ο πρώτος ελληνικός επισκευάσιμος ατμοποιητής και ένας από τους πρώτους που κατασκευάστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο (την εποχή της κυκλοφορίας του υπήρχαν μόνο ο Α2 και ο Αt-O-mizer).
Σαν σκέψη υπήρχε από το 2010, είχε μάλιστα γίνει και σχετική ανακοίνωση στο φόρουμ.

Τον Απρίλιο 2011 παρουσιάστηκε στο ECF και μετά από δύο περίπου μήνες κυκλοφόρησε σε 600 κομμάτια.
Στην Ελλάδα η ανακοίνωση της κυκλοφορίας του έγινε τον Ιούνιο 2011 από τον saxo-29 και ο ίδιος, την επομένη έκανε και το πρώτο review-συγκριτικό (ήταν άλλωστε και ο μόνος που τον είχε στα χέρια του ;D).
Η διάθεση του ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Ιούλιο 2011, αλλά λόγω των λίγων διαθέσιμων κομματιών και της ουσιαστικής ανυπαρξίας διανομής του, λίγοι (μέσω του e-kapnisma) πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του και ακόμα λιγότεροι κατάφεραν να τον αποκτήσουν - μερικοί μάλιστα από διανομείς άλλων χωρών.

Ο Iatty είναι πλήρως επισκευάσιμος ή καλύτερα πλήρως επανασυναρμολογούμενος ατμοποιητής, με την έννοια ότι μπορεί ο χρήστης να τον αποσυναρμολογήσει στα εξ ων συνετέθη, αφού δεν έχει καλώδια, κολλήσεις κλπ. Λειτουργεί με ένα σύστημα παρόμοιο με του CE2 -αντίσταση τυλιγμένη γύρω από ένα κομμάτι φιτίλι, οι άκρες του οποίου είναι ελεύθερες δεξιά και αριστερά και την τροφοδοτούν με υγρό. Η αντίσταση βρίσκεται μέσα σε ένα κεραμικό μπωλ και για την στεγανοποίηση του συστήματος, χρησιμοποιείται ένας κώνος (καμπάνα) που το σκεπάζει για να μην πλημμυρίζει με υγρό, μιας και όλο αυτό το σύστημα βρίσκεται σε τανκ.
Εισήγαγε αντίσταση νέου τύπου, που αποτελείται από τρία κομμάτια σύρμα - ένα στη μέση που είναι η κυρίως αντίσταση η οποία τυλίγεται γύρω από φυτίλι, θερμαίνεται και με αυτόν τον τρόπο ατμοποιεί το υγρό και δύο κομμάτια χωρίς αντίσταση στις άκρες, που χρησιμεύουν για να συνδεθεί η αντίσταση με τους πόλους για να δημιουργηθεί το κύκλωμα.
Είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο ατσάλι, εκτός από τα δύο πλαστικά μέρη που βρίσκονται στο εσωτερικό του και περικλείουν το κεραμικό και τον πόλο. Η βασική του έκδοση περιλάμβανε πλαστικό επιστόμιο, υπήρχε όμως και SS (σαν αξεσουάρ) για όποιον ήθελε. Η χωρητικότητα του τανκ του φθάνει τα 5ml, απλησίαστη για επισκευάσιμο την εποχή που εμφανίστηκε.
Παρά το ότι την αντίσταση αυτή έπρεπε να την φτιάχνει ο ίδιος ο χρήστης, πράγμα που θεωρήθηκε αρκετά πολύπλοκο και δύσκολο αρχικά, ο Iatty γνώρισε ευρεία αποδοχή και απέσπασε πολύ καλές κριτικές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της εξαιρετικής απόδοσης των γεύσεων που πετυχαίνει, αλλά και των πολλών επιλογών που έχει ο χρήστης να τον προσαρμόσει στις προτιμήσεις του.

Βίντεο παρουσίασης και οδηγίες
Στα ελληνικά
https://www.youtube.com/v/_8F4TurYbXA?

Στα αγγλικά
https://www.youtube.com/v/k59UlYW3y5Q?
https://www.youtube.com/v/MbUIfgBD_mQ?
https://www.youtube.com/v/yUnZLqZHxoE?

Δεύτερη σειρά βίντεο (πάλι στα αγγλικά)
https://www.youtube.com/v/cke53YGz6jE?
https://www.youtube.com/v/izkZcsuSOqI?
https://www.youtube.com/v/wNvoQywqnbI?

Οι πρώτοι Έλληνες κάτοχοι του Iatty (και μέλη του φόρουμ), από την πρώτη στιγμή έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και διάθεση να τον κατανοήσουν και να τον "εξημερώσουν" και πολύ γρήγορα τα κατάφεραν.
Μέσα από καταιγιστική, το πρώτο διάστημα, ανταλλαγή μηνυμάτων με απορίες, ερωτήσεις, απαντήσεις, περιγραφή δοκιμών και βελτιώσεις, βρήκαν τους τρόπους να πάρουν από τον Iatty το καλύτερο.

Αυτή η γνώση, που με την συνεισφορά και των νεώτερων κατόχων, απλώθηκε σε 180 σελίδες του αρχικού νήματος, χρησιμοποιήθηκε για τα θεμέλια του "GG Iatty", που αποτελεί το 2ο μέρος του ελπίζουμε να φανεί χρήσιμο για νέους και παλιότερους χρήστες.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 27, 2022, 00:37 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

  • *****
  • 533
  • Φύλο: Άντρας
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
2.Μέρη του Iatty - Συναρμολόγηση - Γενικές Οδηγίες
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 12:59 »


Συναρμολόγηση
[youtube]http://www.youtube.com/v/xLn_2PFfxVY?[/youtube]

Τοποθέτηση ο-ρινγκ στο κεραμικό και πάνω πλαστικό
Τοποθετούμε τα ο-ρινγκς στο κεραμικό και μετά το πιάνουμε σφιχτά και το πιέζουμε στρίβοντας για να μπεί στο πλαστικό. Αν διαπιστώσουμε ότι εξέχει κάπως το ορινγκ, μπορούμε με ένα λεπτό κατσαβιδάκι ή κάτι αντίστοιχο να πιέσουμε το λαστιχάκι να μπεί μέσα στο πλαστικό. Κάνουμε λίγες στροφές στο κεραμικό σαν να το βιδώνουμε, βάζοντας ταυτόχρονα πίεση προς τα κάτω. (ggero)
Τα πρώτα κομμάτια του Iatty είχαν κυκλοφορήσει με 2 ο-ρινγκς διαφορετικής διαμέτρου για το κεραμικό. Σύμφωνα με τις οδηγίες πρώτα έμπαινε το μικρό και μετά το μεγάλο, διαφορετικά το κεραμικό έμπαινε στραβά.
Επίσης τα ανταλλακτικά κεραμικά που κυκλοφόρησαν αργότερα είχαν πλέον στρογγυλεμένες εγκοπές
φωτογραφία Zioa

Σωστό βίδωμα-ξεβίδωμα πάνω καπακιού
Όταν βιδώνουμε-ξεβιδώνουμε το πάνω καπάκι δεν πρέπει το επιστόμιο να είναι στη θέση του γιατί το ο-ρινγκ που βρίσκεται κάτω από το επιστόμιο βιδώνει-ξεβιδώνει αντίστοιχα την καμπάνα, χωρίς να το θέλουμε. (alex74)
Αν, παρ' όλα αυτά, ξεβιδώνοντας το πάνω καπάκι, παρασύρουμε και ξεβιδώνουμε και την καμπάνα, πιθανόν να έχει κολλήσει το ο-ρινγκ του καπακιού με την καμπάνα. Η λύση είναι λίγη βαζελίνη στο ο-ρινγκ (imeothanasis)

Σωστή αλλαγή-συμπλήρωση υγρού
Κατά την αλλαγή-συμπλήρωση υγρού πρέπει να θυμόμαστε να κλείνουμε την καμπάνα τελείως.
Πρέπει να προσέχουμε το φιτίλι να είναι στο σωστό πάχος, δηλαδή ούτε να πνίγεται μέσα στα δύο αυλάκια του πάνω πλαστικού για να μην έχουμε καμένο λόγω υποτροφοδοσίας, ούτε να αφήνει κενό για να μην έχουμε διαρροές. (alex74)

Συμβουλή για προστασία των σπειρωμάτων των μπαταριών
Με eGo μπαταρίες και iatty προτιμότερο είναι να χρησιμοποιούμε αντάπτορα από 510-->ego
 1) Οι eGo μπαταρίες έχουν λίγο μεγαλύτερο σπείρωμα από τον iatty με αποτέλεσμα να χαλάει το σπείρωμα της μπαταρίας ( προτιμότερο είναι να χαλάσει ο αντάπτορας παρά η μπαταρία )
2) Ο αντάπτορας έχει μία βίδα, με ένα κατσαβίδι μπορούμε να ανεβοκατεβάζουμε τον πόλο. Όταν είναι κάτω έχουμε σφιχτή τζούρα και περισσότερο υγρό , όταν είναι πάνω έχουμε αεράτη τζούρα και λιγότερο υγρό (κάτι σαν air control ring) (Zioa)

Φωτογραφία από το ECF

Η βάση του Iatty
Λίγο μετά την κυκλοφορία του φτιάχτηκαν νέες  βάσεις, οι οποίες ήταν λίγο πιό λεπτές από την αρχική και είχαν μια μικρή πατούρα γύρω από το σπείρωμα 510.
Φωτογραφία Zioa

Η τρύπα που υπάρχει στα πλάγια της βάσης είναι για να μπορούμε να ξεσφίγγουμε τη βάση με κάτι αιχμηρό, αν σφηνώσει και δεν ξεβιδώνει με το χέρι. Τελευταία εμφανίστηκε και άλλη βάση (την έδινε ο γάλλος διανομέας), με διαφορετική κατασκευή, για πιο εύκολο βίδωμα-ξεβίδωμα.
Φωτογραφία Dep-ON

Για τους κατόχους GGTS, κυκλοφόρησε βάση για να βιδώνει ο Iatty στο GGTS χωρίς αντάπτορες.


Πως καταλαβαίνουμε ότι ο Iatty λειτουργεί κανονικά
Πρέπει όταν πάταμε το κουμπί να τον ακούμε να σκάει (ή να "τσιτσιρίζει"), αλλιώς είναι μπουκωμένος, χωρίς υγρό η με πολύ πεσμένη μπαταρία.
Επίσης οταν τον ακούμε να σκάει δεν πρέπει να ανεβάζει θερμοκρασία στο σώμα του, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι δεν έχει αρκετό υγρό το φιτίλι. (alex74)

Συμβουλές για προστασία του πλαστικού
Τα πλαστικά δεν παθαίνουν τίποτα, όσο η αντίσταση είναι μέσα στο κεραμικό και οι ενώσεις με το σύρμα χωρίς αντίσταση δεν τα ακουμπάνε αλλά είναι στα πλάγια του κεραμικού. (alex74)


Για να μην υπάρχει περίπτωση να καεί-λιώσει το πάνω πλαστικό, προσέχουμε να κάνουμε τις ενώσεις των συρμάτων με και χωρίς αντίσταση όσο πιο μικρές μπορούμε. Επίσης όταν τυλίγουμε την αντίσταση γύρω από το φιτίλι, καλό είναι να ξεκινάμε το τύλιγμα από την ένωση των συρμάτων. Καλό είναι η ένωση των συρμάτων να μην περισσεύει πολύ από το κεραμικό και ιδίως να μην αγγίζει το πλαστικό.(nassos33)

Μεταλλικό επιστόμιο
Υπάρχουν αντίθετες απόψεις σχετικά με τα μεταλλικά επιστόμια (π.χ. αν επηρεάζουν την γεύση ή όχι). Δυο πλεονεκτήματα πάντως του μεταλλικού επιστομίου είναι ότι καθαρίζει πιο εύκολα και έχει πολύ πιο ομοιογενή διασπορά της θερμότητας σε παρατεταμένη χρήση. (alex74)

Πιο εύκολη ρύθμιση υγρού από την καμπάνα
Μια επέμβαση που είχαν κάνει μερικοί κάτοχοι του Iatty για πιο εύκολο άνοιγμα-κλείσιμο της καμπάνας για την ρύθμιση της ροής του υγρού, δηλαδή να μπορούν να την βιδώνουν και ξεβιδώνουν, βγάζοντας μόνο το επιστόμιο, χωρίς να χρειάζεται να βγεί και το πάνω καπάκι, ήταν με ενα dremmel με δίσκο κοπής να κάνουν μια πατούρα στο στενό πάνω μέρος της καμπάνας, έτσι ώστε να ανοιγοκλείνει με κατσαβίδι. (alex74)
Φωτογραφία Alex74

Iatty στο GGTS
Ο Ρυθμιστής τζούρας του GGTS παίζει τεράστιο ρόλο όταν τον χρησιμοποιούμε με τον Iatty. Κλείνοντας την εισροή του αέρα έχουμε περισσότερη γεύση, ανοίγοντας έχουμε περισσότερο χτύπημα. Παράληλλα, όταν ανοίγουμε τον αέρα πολύ, καλό είναι να κλείνουμε λίγο την καμπάνα, αλλιώς είναι πιθανόν να κάνει μπουρμπουλήθρες. Σε μοντ χωρίς ΡΤ, είναι σαν να δουλεύει ο Iatty με τον ΡΤ στο 50-50. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην λειτουργία με και χωρίς ΡΤ, αρκεί ο Iatty να κάθετε σωστά πάνω στο Collector Tank, δηλαδή να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Αυτό το διαπιστώνουμε αν, κλείνοντας εντελώς τον Ρυθμιστή Τζούρας, κλείνει κι ο αέρας και σχεδόν δεν μπορούμε να τραβήξουμε τζούρα. Μετά μπορούμε σιγά-σιγά να ανοίγουμε και να δοκιμάζουμε σε διαφορετικές θέσεις. (saxo_29)

Για να τοποθετήσουμε τον Iatty στο GGTS χρειαζόμαστε το GGTS rethreader και έναν αντάπτορα 901-510. Με αυτόν τον συνδυασμό λειτουργεί ο Ρυθμιστής Τζούρας του GGTS, και δεν χρησιμοποιούμε το lid cap. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε έναν αντάπτορα 510-ego, αλλά τότε θα βγαίνει πολύ έξω ο πόλος του GGTS, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το μήκος του. (saxo_29)

Αν θέλουμε να έχουμε τον Iatty στο GGTS με το lid cap, χρειαζόμαστε
GGTS rethreader+ αντάπτορα 901/ego
ή GGTS rethreader+ αντάπτορα 901/510 + αντάπτορα 901/808
ή αντάπτορα 510/901 + αντάπτορα 901/510 (manos3906)
Φωτογραφία από το ECF

Πού και τι πρέπει να φυσάμε αν μπουκώσει;
Μία άποψη λέει ότι φυσάμε από το επιστόμιο με μια χαρτοπετσέτα απο κάτω. Πιο διαδεδομένη είναι η αντίθετη: φυσάμε από τον πόλο προς το επιστόμιο.
Μια τρίτη που προτάθηκε κάποια στιγμή από τον κατασκευαστή προτείνει να τον αναποδογυρίσουμε και να τον χτυπήσουμε στην παλάμη μας μερικές φορές.

Χρήση του Iatty για dripping
Αν αφαιρέσουμε τελείως την καμπάνα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Iatty για dripping. Ανάλογα το φιτίλι που έχουμε βάλει, μπορεί να πάρει αρκετές σταγόνες. (nassos33)

Τρόποι τροφοδοσίας και επίδραση στην κατανάλωση υγρού
Όσο πιο ανοικτή έχουμε την καμπάνα, τόσο μεγαλύτερη τροφοδοσία έχει ο Iatty. Την τροφοδοσία μπορούμε να την δυναμώσουμε με πίεση, ή φροντίζοντας να έχουμε πάντα γεμάτο το τανκ.
Με ανοιχτή καμπάνα η κατανάλωση είναι αυξημένη. Με κλειστή καμπάνα και γεμάτο τανκ (φροντίζουμε η στάθμη του να βρίσκεται στο ύψος που αρχίζει το "καλαμάκι" της καμπάνας), η κατανάλωση μειώνεται σημαντικά.
Αν η στάθμη του υγρού κατέβει κάτω από το σημείο αυτό, θα πρέπει, για να έχουμε σωστή τροφοδοσία, να ανοίξουμε την καμπάνα. (alex74)

Συμβουλή για πιο τονισμένη γεύση, όταν το υγρό έχει χαμηλή περιεκτικότητα νικοτίνης.
Εάν ρίξετε μια σταγόνα υγρό πάνω στο λαστιχάκι, θα αποκτήσετε δυνατότερο χτύπημα και περισσότερη γεύση. Αυτό γίνεται γιατί ουσιαστικά η αντίσταση θερμαίνει την καμπάνα, η καμπάνα ακουμπάει επάνω στο λαστιχάκι και ατμοποιεί σε μικρότερο όμως ποσοστό το υγρό, το χτύπημα εκεί ανεβαίνει γιατί ο συγκεκριμένος ατμός έρχεται απο πάρα πολύ κοντά στον λαιμό και γιατί η θερμαινόμενη επιφάνεια ειναι πολύ μεγάλη σε σχέση με την αντίσταση.
Μπορείτε να κάνετε και το εξής πείραμα για να δείτε ότι όντως δουλεύει έτσι: πάρτε 5-6 τζούρες και ανοιξτε επιστόμιο και καπάκι χωρίς να το φυσήξετε. Θα δείτε οτι εσωτερικά ο λαιμός της καμπάνας αχνίζει (για να μπορεί να φανεί αυτό, θα πρέπει το υγρό να ειναι χαμηλά -κάτω απο το 1/3 του τανκ). Το μεταλλικό πιπάκι βοηθάει ακόμα περισσότερο στο αποτέλεσμα! (alex74)

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

  • *****
  • 533
  • Φύλο: Άντρας
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
3.Κατασκευή αντίστασης: ένωση και διάμετροι των συρμάτων
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 13:04 »
Για το πως ενώνουμε τα σύρματα με και χωρίς αντίσταση για την κατασκευή αντίστασης υπάρχει αναλυτικός (φωτο-οδηγός του Τριπολίτη)

Προσέχουμε να μην κάνουμε πολύ μεγάλες ή πολύ χοντρές ενώσεις, για να μην έχουμε προβλήματα διαρροών ή βραχυκυκλωμάτων (βλ.παρακάτω)

Πρέπει να προσέξουμε όταν τελειώσουμε την ένωση των δύο συρμάτων, να ισιώσουμε αυτή την θηλειά που έχει σχηματιστεί, για να μην δημιουγήσει προβλήματα στην εφαρμογή της.

Τι σύρμα χρησιμοποιούμε
Ο Iatty κυκλοφόρησε με σύρμα διατομής 0,16mm. Έχουν μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί όλων των ειδών τα σύρματα που κάνουν για επισκευάσιμους, και όλα έχουν αποδόσει καλά.

Γενικά παραδεκτό είναι ότι το σύρμα 0,16-0,17 mm μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποικιλία αντιστάσεων και δίνει πολύ καλά αποτελέσματα στις πιο διαδεδομένες από αυτές (jonybda, αφού αποτελεί τη χρυσή τομή ανάμεσα στο γρήγορο άρπαγμα του 0,13 (χωρίς τον περιορισμό του μικρού μήκους) και την μεγαλύτερη επιφάνεια ατμοποίησης του 0,20 (χωρίς να ξεζουμίζει τις μπαταρίες).
Παχύτερα σύρματα (τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται όταν ζητάμε εντονότερη γεύση) δεν είναι πολύ συνηθισμένες επιλογές, πιθανόν γιατί ο Iatty μπορεί να αποδώσει τις γεύσεις με μικρότερης διαμέτρου σύρματα.
Όσοι δουλεύουν τον Iatty σε υψηλά volt (6-7,4) συνήθως προτιμούν σύρματα 0,13-0,16, γιατί εκεί χρειάζονται αρκετά μεγάλες σε Ω αντιστάσεις, οι οποίες αν φτιαχτούν με πιο χοντρά σύρματα δεν θα χωρούν στο κεραμικό (ggero)
Σύρμα διαμέτρου 0,13 έχει χρησιμοποιηθεί, κυρίως διπλό στριφτό (βλ.παρακάτω). Μονό 0,13 θεωρείται ότι χαλάει τη γεύση του Iatty (alex74)

Σχέδιο wastelos

Περισσότερα για σύρματα αντιστάσεων και σχέση μήκους - Ohm υπάρχουν εδώ και εδώ
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 29, 2022, 00:36 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

  • *****
  • 533
  • Φύλο: Άντρας
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
Βίντεο κατασκευης αντίστασης (στα αγγλικά-HD)
[youtube]http://www.youtube.com/v/AN4OBz650YY?[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/v/VcRx-NRvqdI[/youtube]

Το σύστημα φυτιλοαντίστασης του Iatty είναι αρκετά πιο πολύπλοκο από άλλων ατμοποιητών, όπως του Α2, ας πούμε, πρώτον γιατί ο χρήστης δεν έχει να κάνει μόνο με ένα σύρμα (αυτό με την αντίσταση), αλλά πρέπει να φτιάξει από τρία κομμάτια σύρμα, ένα μεγαλύτερο, του οποίου το μέσο θα τυλίξει στο φυτίλι και τις άκρες θα ενώσει με τους πόλους.

Η χρήση κεραμικού, μέσα (ή πάνω) στο οποίο μπαίνει το φυτίλι, η ικανότητα του Iatty να λειτουργεί με σχεδόν οποιουδήποτε μεγέθους αντιστάσεις, αλλά και η εφευρετικότητα και οι πειραματισμοί των χρηστών, έδωσαν άπειρους συνδυασμούς και παραλλαγές στα σεταπ.

Το βασικό, απλό σεταπ απαιτεί τρία κομμάτια σύρμα: ένα κομμάτι σύρμα με αντίσταση, στις άκρες του οποίου ενώνουμε, στρίβοντας τα, τα άλλα δύο κομμάτια που δεν έχουν αντίσταση.
Τα Ω της αντίστασης ρυθμίζονται ανάλογα με το μήκος και την διατομή του μεσαίου αυτού σύρματος (όσο μεγαλύτερα, τόσο περισσότερα Ω θα έχει).
Το μεσαίο αυτό τμήμα της αντίστασης το τυλίγουμε γύρω από ένα κομμάτι φυτίλι, το μήκος και το πάχος του οποίου, επίσης παίζει ρόλο στο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις αρχικές οδηγίες του κατασκευαστή, με την χρήση μιας καρφίτσας, τοποθετημένης παράλληλα ή περασμένης μέσα από το φυτίλι, πρέπει να τυλίγουμε το σύρμα με σφιχτές στροφές, φτιαγμένες κοντά η μία στην άλλη, προσέχοντας ολόκληρο το σύρμα με αντίσταση να είναι σε επαφή με το φυτίλι.
(από το All About E-cigarettes)

Στη συνέχεια τοποθετούμε το φυτίλι στο κεραμικό: το τμήμα του φιτιλιού με την τυλιγμένη αντίσταση πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στις εγκοπές του κεραμικού και να μην περισσεύει δεξιά-αριστερά.
Το κεραμικό πρέπει να το έχουμε τοποθετήσει έτσι οι εγκοπές του να είναι σε ευθεία με τις εγκοπές του πάνω πλαστικού, ώστε να είναι πιο ομαλό το πέρασμα του σύρματος και του φιτιλιού από αυτές.
Μετά δένουμε τις άκρες του σύρματος, τη μία στον θετικό και την άλλη στον αρνητικό πόλο (στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τυλίγουμε τα σύρματα κάτω από τα δύο πλαστικά του Iatty και τα βιδώνουμε σφιχτά). Το φυτίλι κατεβαίνει από το κεραμικό και περνάει μέσα σπό τις δύο εγκοπές του πάνω πλαστικού.
Το σύστημα φυτιλοαντίσταση-κεραμικό καλύπτεται με την καμπάνα, η οποία είναι απαραίτητη για να κρατάει στεγανό τον χώρο του κεραμικού από το υγρό που βρίσκεται στο τάνκ και μας επιτρέπει να ελέγχουμε τη ροή του υγρού προς ατμοποίηση, ανοίγοντας και κλείνοντας την. Η τροφοδοσία γίνεται απο τις ελεύθερες άκρες του φιτιλιού, που ποτίζονται από το υγρό.

Από την παραπάνω περιγραφή παίρνουμε μια ιδέα των παραμέτρων που παίζουν ρόλο στην καλή κατασκευή μιας αντίστασης. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Υπάρχουν πλήθος οδηγίες σε βίντεο και φωτογραφίες, για την κατανόηση του τρόπου κατασκευής και τοποθέτησης της φυτιλοαντίστασης στον Iatty.

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

  • *****
  • 533
  • Φύλο: Άντρας
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
5.Τοποθέτηση της αντίστασης και δέσιμο των συρμάτων
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 13:32 »
Τοποθέτηση της αντίστασης στο κεραμικό
Ως προς το ύψος που πρέπει να βρίσκεται η αντίσταση και τη θέση της στο κεραμικό, έχουν υποστηριχθεί διαφορετικές απόψεις:
Να τοποθετείται χαμηλά μέσα στο κεραμικό (ggero)
Να τοποθετείται μέσα στο κεραμικό, αλλά να της δίνουμε σχήμα γέφυρας (ανάποδο U) (ggero), έτσι ώστε το μέσο της να βγαίνει μέχρι το χείλος του κεραμικού, ίσως και λίγο πιο πάνω.
Παραλλαγή σε αυτή τη μέθοδο είναι το σχήμα "Π": το τμήμα του σύρματος με αντίσταση είναι ίσιο (δεν το καμπυλώνουμε) σε μήκος ίσο ή μικρότερο από την διάμετρο του κεραμικού και εξέχει ελαφρά πάνω από αυτό, ενώ τα δύο σύρματα χωρίς αντίσταση κατεβαίνουν επίσης σε ευθεία (σαν "ποδαράκια"). (atmomixani, gabriel74)
Οι περισσότεροι πάντως χρήστες προτείνουν η αντίσταση να τοποθετείται ψηλά, ακόμα και πάνω από το κεραμικό.

Σύρματα χωρίς αντίσταση μέσα από τις τρυπίτσες του κεραμικού
Φωτογραφία vougiouklakis
Βγάζουμε το κεραμικό τελείως (και τα ο-ρινγκς). Περνάμε τα σύρματα χωρίς αντίσταση, παράλληλα και μέσα από τις τρυπίτσες του κεραμικού και όχι απ' έξω μαζί με τα φυτίλια. Γυρίζουμε τα σύρματα που βγαίνουν από τις τρυπίτσες, προς τα πάνω και μετά βάζουμε τα ο-ρινγκς πάλι στη θέση τους. Τοποθετούμε μετά το κεραμικό στη θέση του στο πλαστικό. Τα σύρματα πλέον έρχονται από την βάση του κεραμικού και όχι από τις εγκοπές του. Τα περνάμε μέσα από τις εγκοπές του πλαστικού και τα δένουμε στους πόλους με το γνωστό τρόπο. Έτσι η αντίσταση μένει στη θέση της, δε τραβιέται δεν ανοίγει και μένουν οι σπείρες παράλληλες και κάθετες. (dionysis)

Πως τυλίγουμε τα σύρματα χωρίς αντίσταση στα πλαστικά
Η "επίσημη" μέθοδος είναι: για τον θετικό πόλο, πέρασμα από την εγκοπή του πάνω πλαστικού, και τύλιγμα με μια στροφή γύρω από το τμήμα του πλαστικού που βιδώνει στον πόλο. Πρέπει το σύρμα να είναι όσο το δυνατόν πιό κοντά στην βάση του πλαστικού, ώστε να μην μπαίνει ανάμεσα στις σπείρες και εμποδίζει το βίδωμα. Έχει προταθεί και τύλιγμα μισής ή και λιγότερο στροφής και δέσιμο στην εγκοπή του πάνω πλαστικού (alex74), αλλά υπάρχει περίπτωση με τον τρόπο αυτόν, να μην είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο το πάνω μέρος του επισκευάσιμου (το στόμιο του πάνω μέρους της καμπάνας δεν θα είναι κεντραρισμένο στο άνοιγμα και στο ο-ρινγκ του καπακιού). Σε κάθε περίπτωση προσέχουμε να μην περάσουμε από την ίδια εγκοπή και τα δύο σύρματα (βραχυκύκλωμα).
Για τον αρνητικό πόλο: περνάμε το σύρμα από την δεύτερη εγκοπή του πάνω πλαστικού (απέναντι από αυτήν που περάσαμε το προηγούμενο σύρμα), το κατεβάζουμε και το περνάμε από μια εγκοπή του κάτω πλαστικού (αυτήν που βρίσκεται πιο κοντά στη νοητή ευθεία εγκοπής κεραμικού-εγκοπής πάνω πλαστικού) και μετά το περνάμε και το τυλίγουμε κάτω από το κάτω πλαστικό, πάλι φροντίζοντας να ακουμπάει κάτω από τη βάση του. Εδώ δεν χρειάζεται ολόκληρη στροφή.
Και στην περίπτωση του τυλίγματος των συρμάτων στα πλαστικά συνιστάται αυτό να γίνεται δεξιόστροφα, δηλαδή με την ίδια φορά που βιδώνουμε και τα πλαστικά.
Υπάρχει όμως και αντίθετη πρακτική, δηλαδή τύλιγμα των συρμάτων ανάποδα, δηλαδή αριστερόστροφα, με σκοπό να αποφύγουμε να τεντώσει η αντίσταση και να χάσει τη θέση της στη κεραμικό, ακόμα και να βγει απ' αυτό, καθώς σφίγγουμε τα πλαστικά (βιδώνοντας τα δεξιόστροφα).
Στο κάτω πλαστικό που βιδώνει στη βάση και στο σημείο που πατάει το σύρμα χωρίς αντίσταση μπορούμε να κάνουμε μία χαρακιά, όση η μισή διατομή του σύρματος, ώστε αυτό να χωνευτεί στη χαρακιά και κατά το σφίξιμο στη βάση να πατάει πλέον σωστά και να μην αφήνει υγρό να περάσει μέσα στις πλαστικές σπείρες της βάσης για να δημιουργήσει διαρροή από εκεί. (dionysis)
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 29, 2022, 00:38 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

  • *****
  • 533
  • Φύλο: Άντρας
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
6.Μικρές συμβουλές για πετυχημένο σετάρισμα
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 13:51 »
Tips
•   Το τυλιγμένο σύρμα της αντίστασης πρέπει να είναι σχετικά σφιχτά δεμένο, όχι όμως τόσο ώστε να στραγγαλίζει το φυτίλι και να εμποδίζει την απρόσκοπτη ροή υγρού εσωτερικά στο φυτίλι. Η χρήση καρφίτσας βοηθάει πολύ στο σημείο αυτό. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αρχικές οδηγίες του κατασκευαστή, με την χρήση μιας καρφίτσας, τοποθετημένης παράλληλα ή περασμένης μέσα από το φυτίλι, πρέπει να τυλίγουμε το σύρμα με σφιχτές στροφές, φτιαγμένες κοντά η μία στην άλλη. Στην πράξη οι περισσότεροι χρήστες προτείνουν το τύλιγμα να είναι κάπως χαλαρό, αλλά όχι σε σημείο να παίζει το φυτίλι μέσα στην αντίσταση. (saxo_29)
•   Προτείνεται η καρφίτσα που χρησιμοποιούμε να έχει διάμετρο περίπου το 1/4 του φυτιλιού. Με τον τρόπο αυτόν οι σπείρες της αντίστασης θα έχουν τη σωστή σχέση με το φυτίλι και δεν θα γίνουν πολύ χαλαρές (όπως αν χρησιμοποιήσουμε πολύ χοντρή βελόνα). (alex74). Άλλη προσέγγιση για το θέμα της βελόνας είναι ότι το πάχος της πρέπει να είναι όσο οι εγκοπές του κεραμικού (vougiouklakis)
•   Το μήκος της ένωσης σύρματος αντίστασης και όχι αντίστασης θα πρέπει να μην έχει μεγάλο μήκος (λιγότερο από 1cm) ώστε να μην ακουμπάει πολύ χαμηλά στο πλαστικό, κάτω από το επίπεδο του κεραμικού. Μια καλή ένωση, βοηθάει να μπει καλά το φυτίλι στις εγκοπές του πλαστικού, να τις γεμίσει και να μην αφήνει κενό, απ' όπου θα μπορούσε να προκληθεί υπερτροφοδοσία. 
•   Το σύστημα αντίστασης/φυτιλιού θα πρέπει να είναι όσο γίνεται κεντραρισμένο στο κεραμικό
Χρειάζεται προσοχή να μην διασταυρώνονται οι σπείρες μεταξύ τους για να μην δημιουργείται βραχυκύκλωμα
•   Όταν έχουμε σωστή κατασκευή και δεν έχουμε την επιθυμητή τροφοδοσία υγρού, μπορούμε να περιστρέφουμε λίγο λίγο την καμπάνα ώστε να δούμε το σωστό αποτέλεσμα.
•   Όταν θέλουμε να φτιάξουμε μεγάλη αντίσταση (πχ 3Ω με 0.16mm σύρμα), προσέχουμε το τύλιγμα γιατί χρειαζόμαστε αρκετές σπείρες και χωράνε οριακά στο μικρό χώρο που μας δίνει το κεραμικό (ggero)
•   Tα φυτίλια να είναι τεντωμένα σε όλη τη διαδρομή τους.(dionysis)
•   Εαν έχουμε πρόβλημα με την τροφοδοσία κάνουμε χαλαρή την αντίσταση (αφού έχουμε δοκιμάσει ξέσφιγμα της καμπάνας και δεν εχουμε δεί επιθυμητό αποτέλεσμα) (ggero)
•   Αν κατά την χρήση δεν έχουμε τα επιθυμητα αποτελέσματα, ανοίγουμε την καμπάνα και με ένα τσιμπιδάκι τραβάμε κι άλλο επάνω την αντίσταση (gabriel74).
•   Αν χρησιμοποιούμε χοντρό φυτίλι στον Iatty (πχ 3mm) καλό είναι να το υγραίνουμε λίγο γιατί πρώτον δεν μαδάει και δεύτερον βοηθάει στο να βιδώνει η καμπάνα πολύ εύκολα χωρίς πρόβλημα, αλλά και μπαίνει καλύτερα στις εγκοπές του πλαστικού (vougiouklakis)
•   Πρέπει να υπάρχει φυτίλι έξω από την καμπάνα για καλή τροφοδοσία. Όσον αφορά το πόσο μήκος θα έχει αυτό το ελεύθερο φυτίλι υπάρχουν διάφορες απόψεις:
πρόταση του κατασκευαστή είναι να αφήνουμε το φυτίλι τουλαχιστον εως το σπείρωμα του κονέκτορα -μισό εκατοστό (nikpar) ή και πιό μακρύ.
-Συνήθως το μήκος του φυτιλιού θα πρέπει να φτάνει λίγο πάνω απο το ορινγκ της βάσης του iatty (περίπου λίγο πιό κάτω απο εκεί που βιδώνει το τανκ του iatty δηλαδή). Αυτό που περισσεύει είτε το γυρίζουμε προς τα πάνω, είτε το περιστρέφουμε γύρω απο το μεταλικό αξονάκι του κονέκτορα (ανάμεσα στο πάνω και στο κάτω πλαστικό), ώστε όσο και να πέσει η στάθμη του υγρού, το φυτίλι να παραμένει υγρό (saxo_29). Η πρώτη μέθοδος τυλίγματος είναι πιο διαδεδομένη, αλλά και η δεύτερη έχει δοκιμαστεί με επιτυχία (ggero), κυρίως όταν αφήνουμε κάπως μακριά τα φυτίλια.
Φωτογραφία WileECoyote
Ένα μικρό τιπ σχετικά με αυτήν είναι να φροντίζουμε να τοποθετούμε τις άκρες του φιτιλιού ανάμεσα στα πλαστικά, με φορά δεξιόστροφη, ώστε να έχουν την ίδια φορά με το τανκ και μην ξετυλιχτούν όταν στη συνέχεια βιδώσουμε το τανκ πάνω στη βάση.
•   Άν το μήκος της ένωσης των συρμάτων μας βγαίνει μεγάλο, μπορούμε να το κόψουμε με το ψαλίδι (nassos33) (καλύτερα να έχουμε πυκνό πλέξιμο των συρμάτων, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα λυθούν μετά το κόψιμο).
•   Χρειάζεται προσοχή ώστε το σύρμα να μην έρχεται σε επαφή ούτε με την καμπάνα, ούτε με το σώμα του τανκ, γιατί θα προκληθεί βραχυκύκλωμα. Πρέπει μετά το τύλιγμα των συρμάτων στα πλαστικά, να σιγουρευτούμε ότι οι άκρες τους δεν εξέχουν και δεν περισσεύουν (είτε κόβοντας τις, είτε τοποθετώντας τις στις εγκοπές των πλαστικών), ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ακουμπήσουν στο μέταλλο.

Συνηθισμένα λάθη στην κατασκευή

Λάθος στις ενώσεις (πολύ μεγάλες σε μήκος)
η αντίσταση έχει βγει εκτός κεραμικού (κίνδυνος να καεί το πλαστικό),
η ένωση αφήνει κενό στην εγκοπή του πλαστικού (θα υπάρχει διαρροή)

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

  • *****
  • 533
  • Φύλο: Άντρας
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
7.Διάφορα σετάπ
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 14:00 »
Σεταπ βασικό
Χρησιμοποιούμε μονό φυτίλι 2mm, φτιάχνουμε αντίσταση γύρω στο 1.8 ωμ, με σύρμα 0,16mm (κόβουμε ένα κομμάτι περίπου 5cm σύρμα με αντίσταση και δύο κομμάτια μεγαλύτερου μήκους σύρμα χωρίς - μετά την ένωση τους το καθαρό μήκος του σύρματος με αντίσταση θα πρέπει να είναι μεταξύ 3,00-3,20cm). Αφού στρώσει το φυτίλι μια μέρα, μπορούμε να ανεβάσουμε volt, χωρίς να φέρνει καμένο. (Pseiras)

Σεταπ κλασικό
Διπλό φυτίλι 1.5mm, 0.17 σύρμα, αντίσταση στα 1.7ΩΜ. Η αντίσταση μέσα στο κεραμικό (αλλά να μην είναι πολύ σφιγμένα τα χωρίς αντίσταση και πιέζουν το φυτίλι στις σχισμές του κεραμικού για να μην μειώνεται η τροφοδοσία) και καμπάνα τελείως κλειστή. Σταθερά 3.7 volt.Μεγάλη διάρκεια με σταθερή απόδοση. (vougiouklakis, bersekero)

Σετάπ οικονομικό
Φτιάχνουμε την αντίσταση γύρω απο ένα μικρό κομματάκι λεπτού φιτιλιού (1-2cm) διπλωμένο στα δύο. Το τοποθετούμε μέσα στο κεραμικό. Το φιτιλάκι θα προεξέχει πολύ λίγο απο τις εγκοπές του κεραμικού (1-2 χιλιοστά). Βάζουμε μέσα στις εγκοπές (να ακουμπάει καλά στην αντίσταση) μερικά εκατοστά απο το παχύτερο φυτίλι, που θα παίζει το ρόλο τροφοδότη υγρού. Καμπάνα τελείως ανοικτή. Προσοχή και το λίγο που θα τη βιδώσουμε να μην τραβάει-τεντώνει τον τροφοδότη και τον βγάλει απο τις εγκοπές του κεραμικού. Το σύστημα αντέχει 2-3 μέρες. Κάνεις οικονομία στο φυτίλι γιατί ο τροφοδότης δεν καταστρέφεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. (marbass)

Σεταπ για 6 volt
3,5 Ω μονό σύρμα και διπλό φυτίλι. Μισή στροφή άνοιγμα η καμπάνα και λίγο σφίξιμο η τζούρα. Δίνει πλούσιο ατμό και γεύση. (jonybda). Αρκετοί χρήστες δοκίμασαν στα 6 volt με πολύ μικρότερες αντιστάσεις και, ρυθμίζοντας την τροφοδοσία, είχαν καλά αποτελέσματα.

Σεταπ με φυτίλι 1,0 σε στυλ Α2
Διπλώνουμε το φυτίλι γύρω από τα δάχτυλα και το κάνουμε τετραπλό. Αντίσταση 1,7-1-8Ω, σύρμα 0,16. Παραλλαγή και με κομμένες άκρες για πιο αεράτη τζούρα, αλλά με προσοχή για υπερτροφοδοσία.(alex74)
Φωτογραφία alex74

Επειδή ο Iatty έχει την ίδια κατασκευαστική φιλοσοφία με τον Οδυσσέα, μπορούν να γίνουν και πολλά από τα σετάπ που παρουσιάζονται στο σχετικό νήμα, με τους περιορισμούς βέβαια που επιβάλλει το μικρότερο κεραμικό του Iatty.

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

  • *****
  • 533
  • Φύλο: Άντρας
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
8.Προχωρημένα σεταπ
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 15:01 »
Αντίσταση με διπλό σύρμα
φωτογραφία ggero
Παρά τον περιορισμένο χώρο του κεραμικού του Iatty, δοκιμάστηκε με επιτυχία η κατασκευή αντίστασης με διπλό σύρμα (0,13Χ2 ή 0,16Χ2 ή 0,13+0,16), το οποίο φτιάχνεται πλέκοντας μεταξύ τους δύο σύρματα με αντίσταση, σε όλο το μήκος τους και ενώνοντας τις άκρες της πλεξούδας που σχηματίζεται, με το σύρμα χωρίς αντίσταση. (ggero) Τα δύο σύρματα με αντίσταση συμπεριφέρονται σαν ένα (μεγαλύτερης διατομής) και παρέχουν μεγαλύτερη επιφάνεια υγροποίησης, αλλά ταυτόχρονα, λόγω του μικρού πάχους του καθενός από αυτά, έχουν καλύτερη ανταπόκριση στο πάτημα του κουμπιού (γρηγορότερο "άρπαγμα"). Για να φτιάξουμε μια αντίσταση π.χ. 1,5Ω με διπλό σύρμα, χρειάζονται δύο σύρματα με αντίσταση 3Ω το καθένα, δηλαδή το κάθε σύρμα θα έχει διπλάσιο μήκος απ' αυτό που θα είχε αν το χρησιμοποιούσαμε μόνο του.
Μια παραλλαγή (που εφαρμόστηκε με επιτυχία και στον Οδυσσέα) είναι η χρήση συρμάτων διαφορετικής διατομής (atmomixani. Στον Iatty, λόγω του μικρού κεραμικού δεν μπορούν να γίνουν πολλοί συνδυασμοί, δηλαδή πρέπει τα σύρματα να είναι σχετικά μικρής διατομής (μέχρι 0,16) για να έχει η αντίσταση τέτοιο μήκος ώστε να χωράει στο κεραμικό.

Διπλό φυτίλι πάνω από την αντίσταση
Μια μέθοδος που εμφανίστηκε και χρησιμοποιήθηκε πολύ τον πρώτο καιρό της κυκλοφορίας του Iatty, ήταν αυτή με διπλό φυτίλι που όμως δεν ήταν τυλιγμένο με το σύρμα της αντίστασης, αλλά βρισκόταν έξω (συνήθως πάνω) από αυτήν. Συνδυάστηκε με διπλό σύρμα, με την λογική ότι όταν το φυτίλι βρίσκεται εκτός της αντίστασης, το σύρμα έχει μεγαλύτερη καταπόνηση αφού ενδιάμεσα στις σπείρες δεν υπάρχει κάποιο υλικό για να απορροφήσει την θερμότητα και επομένως το μονό σύρμα σε τέτοιο σετάπ υπάρχει κίνδυνος να κοπεί, ιδίως σε υψηλά βολτ, ενώ το διπλό έχει μεγαλύτερη αντοχή, αλλά και μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το φυτίλι (ggero)
 Φτιάχνουμε την αντίσταση (συνήθως με στριφτό διπλό σύρμα μικρής διατομής) και την τυλίγουμε γύρω από βελόνα, χωρίς να βάλουμε φυτίλι. Μετά την συμπιέζουμε για να έρθουν κοντά οι σπείρες μεταξύ τους, την τοποθετούμε κανονικά στο κεραμικό και δένουμε τα σύρματα κατά τα γνωστά στα πλαστικά. Στο σετάπ αυτό συνήθως η αντίσταση έχει σχήμα γέφυρας marbass) ή Π.

φωτογραφίες atmomixani
Στη συνέχεια τοποθετούμε δύο φυτίλια πάνω από την αντίσταση, χωρίς να την καλύπτουμε ασφυκτικά (atmomixani και τα περνάμε από τις εγκοπές του πάνω πλαστικού. Οι άκρες των φυτιλιών μένουν ελεύθερες (μερικοί χρήστες τις "χτενίζουν" για να ξεπλεχτούν). (ggero)

Η αντίσταση κουμπωμένη με ενα φυτίλι απο κάτω της

Η αντίσταση έτοιμη με το δεύτερο φυτίλι απο κάτω της

Και η τελική μορφή πριν το κλείσιμο
φωτογραφίες ggero

Η αντίσταση, ειδικά αν είναι φτιαγμένη με δύο σύρματα, όπως την τυλίγουμε γύρω από την βελόνα και μετά την μαζεύουμε σε μήκος (για να χωράει και το κεραμικό), γίνεται πολύ ανθεκτική και μπορούμε να πιέσουμε τα φυτίλια πάνω της, για να ακουμπήσουν καλά και να την τροφοδοτούν με υγρό. Απαραίτητο είναι να ρίξουμε μερικές σταγόνες υγρό για να είναι καλά ποτισμένη, πριν αρχίσουμε την κανονική χρήση της και να φροντίσουμε να έχει αρκετά ανοικτή την τροφοδοσία, τουλάχιστον μέχρι να στρώσει.

Δεν πρέπει το φυτίλι (ή τα φυτίλια) να είναι κάτω από την αντίσταση, αλλά από πάνω.
Αν το φυτίλι βρεθεί από κάτω, η απόδοση θα είναι προβληματική και θα υπάρχουν μπουρμπουλήθρες. Αυτό συμβαίνει γιατί το μεν σύρμα δεν θα έχει μεγάλη επιφάνεια επαφής με το φυτίλι και έτσι δεν θα έχει επαρκή τροφοδοσία με υγρό (οπότε θα φέρνει καμένο), το δε υγρό που περνάει στο φυτίλι δεν θα μπορεί να ατμοποιηθεί όλο, με αποτέλεσμα να μαζεύεται σιγά-σιγά στον πάτο του κεραμικού, να δημιουργεί διαρροή από τον κεντρικό πόλο, αλλά και να κλείνει τις τρύπες αερισμού. Το ίδιο, σε μικρότερο βαθμό συμβαίνει και όταν τοποθετούμε τα φυτίλια δεξιά και αριστερά από την αντίσταση (alex74)

Παραλλαγή της μεθόδου αυτής με 0.13 mm μονό σύρμα αντίστασης, στριμμένο γύρω απο καρφίτσα στα 1.4Ω και με 2 φυτίλια απο πάνω. Τα 2 σύρματα χωρίς αντίσταση είναι περασμένα μέσα απο τις μικρές τρυπούλες του κεραμικού.Έτσι έχουμε πολύ καλή συγκράτηση της αντίστασης στο κεραμικό και αναλόγως πόσο στρίψιμο έχουμε κάνει στις ενώσεις, τόσο πιο ψηλά ή χαμηλά κάθεται η αντίσταση μέσα στο κεραμικό (ggero)




φωτογραφίες ggero

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι μένει σχετικά καθαρή από κατάλοιπα για αρκετό διάστημα, η εύκολη και γρήγορη αλλαγή φιτιλιού και ο εύκολος καθαρισμός της (με απλό πύρωμα της αντίστασης) (alex74), αλλά λόγω των μειονεκτημάτων της (μειωμένη απόδοση της γεύσης (jonhbda, ελαφρά μικρότερη παραγωγή ατμού σε σχέση με την παραδοσιακή, προβλήματα τροφοδοσίας καμένου - λόγω του ιδιαίτερου τρόπου επαφής σύρματος-φιτιλιού (alex74), αλλά και αυξημένες απαιτήσεις από την μπαταρία (ggero) σιγά-σιγά εγκαταλήφθηκε.

Αντίσταση με διπλό φυτίλι και εξωτερική τροφοδοσία
Αντίσταση με διπλό σύρμα. Κόβουμε δύο φυτίλια με μήκος όσο το κεραμικό και τυλίγουμε την αντίσταση. Αριστερά και δεξιά βάζουμε δύο φυτίλια με κανονικό μήκος. (zioa)

Dual Coil
Φτιάχνουμε δύο αντιστάσεις με τον κλασικό τρόπο. Τοποθετούμε την πρώτη μέσα στις εγκοπές του κεραμικού και περνάμε τα σύρματα χωρίς αντίσταση μέσα από τις τρυπούλες του κεραμικού.

Πάνω της τοποθετούμε ένα μικρό κομμάτι φυτίλι (σε μήκος λίγο μεγαλύτερο από την αντίσταση) και από πάνω την δεύτερη αντίσταση.

Περνάμε κανονικά σύρματα-φυτίλια στις εγκοπές του πλαστικού.


Εφόσον μιλάμε για παράλληλη συνδεσμολογία αντιστάσεων το Rολ = (r1xr2)/(r1+r2) (ggero)


Παραλλαγή της ίδιας αντίστασης
Παίρνουμε ένα κομμάτι λεπτό φυτίλι, περίπου 10 cm και φτιάχνουμε 2 αντιστάσεις των 3Ω η κάθε μία με τον κλασσικό τρόπο. Τυλίγουμε στη μέση του φιτιλιού την πρώτη αντίσταση, αφήνουμε περίπου 1cm κενό και τυλίγουμε την δεύτερη αντίσταση (θυμίζει dual coil carto). Μέχρι εδώ έχουμε ενα φυτίλι που απο την μέση του και μετά έχει τυλιγμένες δύο αντιστάσεις με 1 εκατοστό περίπου απόσταση η μία απο την άλλη. Τοποθετούμε την αντίσταση που είναι στην μέση του φιτιλιού κατά τα γνωστά στην εσοχή του κεραμικού και όσο γίνεται πιο κάτω. Κατόπιν ακριβώς απο πάνω της τοποθετούμε ένα κομματάκι φυτίλι ώστε να καλύψει την απόσταση απο την μία εγκοπή του κεραμικού στην άλλη. Διπλώνουμε και τοποθετούμε ακριβώς πάνω απο το κομματάκι φυτίλι την 2η αντίσταση. Το υπόλοιπο φυτίλι πέφτει πάνω στην πλαϊνή εσοχή του πλαστικού (την οποία και "σφραγίζει" αφού τα δύο τμήματα του φιτιλιού περνούν από την ίδια εγκοπή). Χρειάζεται να μπεί και ένα κομματάκι διπλό φυτίλι για να σφραγίσει και την απέναντι εγκοπή του πάνω πλαστικού, μιας και απο εκεί δεν κατεβαίνει φυτίλι παρα μόνο σύρμα μηδενικής αντίστασης...

σχέδιο nikpar

Έχει δοκιμαστεί και άλλη παραλλαγή της: η κάτω αντίσταση έχει κοντό φυτίλι (περίπου όσο το κεραμικό), ενώ η πάνω μακρύ (φυσικά εξακολουθεί να υπάρχει το ενδιάμεσο φυτίλι) (fotakos)

Σετάρισμα με mesh
Αντικαθιστούμε το σύρμα με αντίσταση με ένα κομματάκι μες με μήκος κατι λιγότερο από 1 πόντο και πλάτος 2-3 χιλιοστα. Άλλοι το τυλίγουν σαν μακαρονάκι και άλλοι το βάζουν ατύλιχτο (για να αυξηθεί η επιφάνεια καύσης). Στις άκρες του δένουμε το σύρμα χωρίς αντίσταση και το σεταρουμε πάνω στο φυτίλι. Αυτό το σχήμα βγαινει γυρω στα 1.5 ωμ για μηχανικό μοντ. (Gabriel74)
Το πλέγμα δεν χρειάζεται κάψιμο στην περίπτωση αυτή.
Έχει δοκιμαστεί και συνδυασμός σύρματος με αντίσταση και πλέγματος, αλλά προκαλεί βραχυκύλωμα (Vrs5)
Γενικά η χρήση του mesh στον Iatty θεωρείται δύσκολο να πετύχει, τελευταία όμως φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

  • *****
  • 533
  • Φύλο: Άντρας
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
9.Iatty και μπαταρίες
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 15:02 »
Απόδοση του Iatty με διαφορετικές μπαταρίες.

Η δυνατότητα του Iatty να λειτουργεί με τόσο μεγάλο εύρος αντιστάσεων (από πολύ χαμηλές μέχρι πολύ υψηλές) οδήγησε σε γόνιμο προβληματισμό για το πιό αποδοτικό σεταπ για λειτουργία με τις διαδεδομένες μπαταρίες eGo και παράλληλα έδωσε ώθηση στον πειραματισμό για την λειτουργία του και την καλύτερη απόδοση του με μπαταρίες μεγαλύτερης ισχύος, αλλά και σε περισσότερα volt. Γενικά παραδεκτό είναι ότι, με το κατάλληλο σετάρισμα, ο Iatty μπορεί να αποδώσει πολύ καλή γεύση και χτύπημα με τις eGo μπαταρίες, αλλά εκεί που αποδεικνύει την αξία του είναι σε συνδυασμό με μπαταριοθήκες, αλλά και σε ψηλά volts (6-7,4).
Υπόψη όμως ότι ένας Iatty σεταρισμένος για μπαταρίες σε μοντ, είναι δύσκολο να έχει ικανοποιητική απόδοση αν τον βάλουμε σε eGo μπαταρία.
Έχει παρατηρηθεί πχ ότι η μπαταρία του Hydrid, λόγω του ότι είναι αυτόματη, μάλλον αυξάνει κατακόρυφα την τάση, μόλις αρχίζει να λειτουργεί, με αποτέλεσμα να αποδίδει με οξύτητα τα υγρά, που κανονικά έχουν καπνική γεύση ή να "θολώνει" τις γλυκιές γεύσεις.  Αντίθετα όταν ο Iatty λειτουργούσε σε GGTS και μάλιστα με μπαταρία aw και τα δύο καθάριζαν σε γεύσεις και χαλάρωναν. (alex74)

Με το ίδιο σετάρισμα του iAtty, η μπαταρία που έχει τα περισσότερα volt, αποδίδει μια χαρά. Όσο κατεβαίνουμε σε Volt τόσο πιο αραιός ατμός χωρίς χτύπημα. (ankouts)
Αυτό συμβαίνει γιατί η αντίσταση δεν έχει αρκετό ρεύμα για να ανεβάσει αρκετή θερμοκρασία και να ατμοποιήσει όλο το υγρό. Μια λύση σε αυτό είναι να μειώσουμε την παροχή υγρού στην αντίσταση, π.χ. βάζοντας πλεγμένα τα φυτίλια στις εγκοπές του πλαστικού (alex74) ή να κόψουμε πολύ κοντά τα φυτίλια (ακριβώς κάτω από την καμπάνα)

Το παρακάτω είναι από ένα πολύ περιεκτικό μήνυμα-μελέτη του alex74
'Ενα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην απόδοση του κάθε άτμο είναι οι μπαταρίες, έτσι και στον ΙΑΤΤΥ εγώ έχω βρεί ότι μου παίζει καλύτερα με μπαταρίες απο 1000mah και πάνω δηλαδή 18650 και 18350. Με δεδομένο τώρα ότι ατμο αυτός ο Ατμο έχει υπερβολικά πολύ σχεδόν ότι και να κάνεις, πάμε στα υπόλοιπα δύο.
Για να δώσει χτύπημα πρέπει να μπορεί να δώσει φορτίο η μπαταρία. Aν είναι μικρής χωρητικότητας δεν θα μπορεί να το κάνει για πολύ ώρα ή και καθόλου μιάς και αυτό το πράγμα είναι πολύ ενεργοβόρο, υπολογίζω περίπου 1,5C με 2C οτι δίνει ο μέσος όρος των μπαταριών που χρησιμοποιούμε (trustfire - ultrafire) μιας και είναι δεύτερης διαλογής.
Οπου 1C είναι το φορτίο της μπαταρίας δηλ. 880mah μας κάνουν 0,8Α και ισούνται με 1C, αν η μπαταρία ήταν 1200mah το 1C θα ήταν 1,2Α
π.χ Αν είναι 880mah θα δώσει περίπου στο 1,3 με 1,6Α ακόμα και 2Α στην αρχή της εκφόρτισης και θα αρχίσει να φινει όσο κατεβαίνει κάτω απο 3,9V
Αν είναι 2400mah μπορεί να δώσει ακόμα και 3 -3,5Α ειδικά στην αρχή

Χρειάζεται 1,5Α+ όπως και να έχει για γεύση-ατμό με αντίσταση 1,9Α και 2,6A+ για καλό χτύπημα, στα 4A+ θα αρχίσει να φέρνει καμένο.

Τα απο πάνω τα γράφω προσπαθώντας να εξηγήσω ότι δεν είναι η αντίσταση το μόνο μετρήσιμο μέγεθος της λειτουργίας του άτμο, η αντίσταση αν κάνει επικάθιση, η μπαταρία θα δώσει το μέγιστο του φορτιού της πυρώνοντας την αντίσταση και καίγοντας το φιτίλι και το υγρό.
Τώρα μιας και δεν είμαστε πάντα σίγουροι το τι ακριβώς γίνετε με την αντίσταση (μπορούμε βέβαια να την ακούμε όταν δουλεύει και αυτό μπορεί να μας πεί αρκετά για την κατάσταση της) παίζουμε λίγο και με τις μπαταρίες, έτσι ώστε να αντισταθμίσουμε τα όποια θέματα η να δοκιμάσουμε.

Στην περίπτωση της 18650 τώρα σε σχέση με τον ΙΑΤΤΥ
Εμένα μου δίνει χτύπημα στο 1,7A αλλά όχι καλή γεύση, αυτή την παίρνω απο 1,9Α μέχρι 2,1Α περίπου μετά πέφτει υπερβολικά χαμηλά το χτύπημα του, ατμό εχει πολύ και στις δύο περιπτώσεις, κρατάμε στο μυαλό μας ότι αντίσταση και φορτίο είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη, όταν το ένα ανεβαίνει το άλλο κατεβαίνει, εφόσον η τάση είναι σταθερή
Υπάρχει άλλη μια περίπτωση αλλά θέλει ρυθμιστή τζούρας όπως του ggts, βάζω χαμηλή αντίσταση αλλά σφίγγω πολύ την παροχή αέρα για να κάνει υγρή την τζούρα και να πάρω γεύση, ενώ το χτύπημα παραμένει.
Σταθερή απόδοση κοντα στα 1100 mah κατανάλωσης μετά αρχίζει και χάνει αρκετά

Η περίπτωση της 18350 είναι παραπλήσια, απλά κρατάει λιγότερο. Σταθερή απόδοση κοντα στα 450 mah κατανάλωσης μετά αρχίζει και χάνει αρκετά επίσης, υποθέτω ότι η συγκεκριμένη πάει καλύτερα από άλλες κοντινές μπαταρίες γιατί είναι unprotected.

Επίσης μου πήγε καλά η 14500 με τις φλόγες. Στον άτμο μου έδωσε κοντά στα 300mah σε σταθερή απόδοση, απλά ήθελε απο την αρχή ποιο σφικτή τζούρα οπότε και περισσότερο υγρό γιατί έτεινε να δίνει πολύ φορτίο στην αντίσταση

Άλλη μια είναι η 17670. Εδώ είναι πολύ καλά τα πράγματα και φέρνουν αρκετά στην 18650, σταθερή απόδοση για 600-650 mah

Εμπειρικά με τον καιρό από το σκάσιμο που ακούω απο την αντίσταση, χωρίς να τραβάω, καταλαβαίνω τι θέλει, έτσι ώστε να φέρνω αναλογικά (φορτίο-αντίσταση-υγρό) το ζητούμενο αποτέλεσμα, αν τον φέρετε μια φορά εκει που θέλετε προσπαθήστε να συγκρατήσετε τον ήχο, μετά έρχετε στο ίδιο αποτέλεσμα είτε φυσώντας μέσα για να καθαρίσει το κεραμικό και το φίλτρο απο το παραπάνω υγρό είτε κλείνωντας τον άερα στη τζούρα για να φέρει περισσότερο υγρό στο φιτίλι από την εσωτερική υποπίεση χωρίς να πειράζετε καμπάνα που εν μέρει αν έχει αρκετό υγρό μέσα μπορεί να τον μπουκώσει άσχημα κι να θέλει μετά άνοιγμα - άδειασμα και φύσημα. (alex74)

Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην θεωρία ότι η αντίσταση πρέπει να μπορεί να λάβει το φορτίο που δίνει η μπαταρία και η μπαταρία να μπορεί να δώσει το φορτίο που απαιτεί η αντίσταση, αν κάτι απο αυτά δεν ισχύει, το σύστημα ναι μεν παίζει αλλά το πιθανότερο είναι οτι θα παρουσιάσει παρενέργειες.
Προτείνεται λοιπόν, αφού βρούμε στα πόσα περίπου watt είναι το ικανοποιητικότερο για μας άτμισμα με τον ΙΑΤΤΥ, να διαλέξουμε μπαταρίες και ανάλογα με αυτές να φτιάξουμε την κατάλληλη αντίσταση ώστε να πάρουμε αυτά τα Watt. Αν π.χ. προτιμάμε κάπου κοντά στα 8W,  ζητάμε απο τις μπαταρίες 2 με 2,4Α. Σε μια μπαταριοθήκη, μια αντίσταση στον Iatty 1,9Ω θα μας δώσει τα επιθυμητά watt. Η eGo μπαταρία θα παίξει κοντά στα 3,3V, οπότε χρειάζεται θεωρητικά 1,3Ω αντίσταση για τα ίδια watt. Το ερώτημα είναι αν η eGo μπαταρία μπορεί να δώσει τα Α που απαιτούνται. Αν δεν έχει τη δυνατότητα να τα δώσει, θα έχει μειωμένη παροχή ενέργειας, μειωμένη θερμότητα και όχι πλήρη ατμοποίηση του υγρού, όποτε θα δημιουργηθούν πολύ γρήγορα αυξημένα κατάλοιπα πάνω στην αντίσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απόδοση σε ατμό και γεύση. (alex74)
Γενική άποψη πάντως είναι, ότι ο Iatty, με μπαταρίες IMR, ανεξάρτητα από την χωρητικότητα τους, λειτουργεί ομαλά και με σταθερή απόδοση, μέχρι την αποφόρτιση τους. (Μάκης-Pseiras)

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

  • *****
  • 533
  • Φύλο: Άντρας
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
10. Ιαττυ Προβλήματα και λύσεις
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 15:03 »
Διάφορα προβλήματα που είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει ο χρήστης και οι λύσεις που δόθηκαν

Πιθανές αιτίες διαρροής
-Υπερβολική τροφοδοσία λόγω ανοικτής καμπάνας (saxo_29)
-Δεν έχουμε σφίξει καλά το κάτω πλαστικό στην βάση του Iatty (περνάει το υγρό μέσα από τις βόλτες και βγαίνει από τον πόλο) (alex74)
-Δεν έχουμε βάλει καλά α ο-ring του κεραμικού ή είναι "φαγωμένα" (giogiouvas)
-Έχει μείνει σύρμα χωρίς αντίσταση τυλιγμένο ανάμεσα στο κάτω πλαστικό και την μεταλλική βάση. (saxo_29)
-Προσέχουμε μετά το γέμισμα πρώτα να κλείνουμε το καπάκι και μετά να βάζουμε το επιστόμιο (Gabriel74)
-Το φιτίλι έχει πιάσει "μάκα" και δεν φτάνει όλο το υγρό στην αντίσταση έτσι ώστε αυτή με την σειρά της να το ατμοποιήσει, αλλά ένα μέρος του υγρού από το φιτίλι να πάει στο κεραμικό και από εκεί στον πόλο. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται αλλαγή φιτιλοαντίστασης. (Τριπολίτης)
-Λεπτό φιτίλι (πχ 1,5mm) δεν αρκεί για να γεμίσει τις εγκοπές του πάνω πλαστικού, με αποτέλεσμα, όταν το τανκ είναι γεμάτο, να περνάει, λόγω της πίεσης, υγρό στο κεραμικό και από εκεί στον πόλο. Συνιστάται διπλό φιτίλι 1,5mm (saxo_29)
-Υπερτροφοδοσία λόγω χαλαρού τυλίγματος της αντίστασης γύρω από το φιτίλι και μεγάλου μήκους του φιτιλιού. Αντιμετώπιση με σφιχτό τύλιγμα και κόψιμο του φιτιλιού ακριβώς κάτω από το σημείο που βγαίνει από την καμπάνα. (nassos33)

Προβλήματα τροφοδοσίας-καμένου
-Στον Iatty, υπάρχει μια πρώτη μορφή της ρύθμισης υγρού μέσω της καμπάνας, που τελειοποιήθηκε στον Οδυσσέα. Δηλαδή βιδώνοντας και ξεβιδώνοντας (κλείνοντας και ανοίγοντας) την καμπάνα, ρυθμίζουμε πόσο θα τροφοδοτείται το φυτίλι με υγρό. Στον Iatty για να έχουμε πρόσβαση στην καμπάνα πρέπει να ξεβιδώσουμε το επιστόμιο και το καπάκι. Μετά, ανάλογα αν θέλουμε μεγαλύτερη ή μικρότερη τροφοδοσία του φυτιλιού ανοίγουμε ή κλείνουμε αντίστοιχα την καμπάνα.

-Αν, με ανοιχτή καμπάνα στεγνώνει το φυτίλι ή έχουμε καμένο: Ξεσφίγγουμε το επιστόμιο, ανοίγουμε λίγο το καπάκι και ξαναβιδώνουμε. Με τη μικρή αυτή πίεση που δημιουργείται μέσα δουλεύει καλά για λίγο.

-Αν το φιτίλι σφηνώνει μέσα στις εγκοπές του κεραμικού μπορεί να πιέζεται πολύ και να εμποδίζει το υγρό να φτάνει εύκολα στην αντίσταση, οπότε υπάρχει υποτροφοδοσία. Δεν χρησιμοποιούμε πολύ χοντρό φυτίλι.

-Δοκιμάζουμε να σηκώσουμε την αντίσταση, ώστε να μην είναι χαμηλά στο κεραμικό (marbass)

Συνήθως για το καμμένο φταίει το ότι δεν έχει αρκετό υγρό στο φιτίλι και αφήνει την αντίσταση να πυρώσει ανεξέλεγκτα, αν ανοίξουμε την καμπάνα όμως ενδέχεται να φέρει παραπάνω υγρό απ' όσο θέλουμε και να έχουμε υπερτροφοδοσία υγρού, οπότε μετά δεν θα ακούγεται καθόλου το σκάσιμο της αντίστασης ή θα κάνει μπουρμπουλήθρες. Το πρώτο διορθώνεται συνήθως με δύο τρείς τζούρες, το δεύτερο μπορεί να θέλει ακόμα και άνοιγμα - άδεισμα και φύσημα για να φύγει το υγρό. (alex74)

-Μια δραστική λύση είναι το κόψιμο του ο-ρινγκ που υπάρχει κάτω από το επιστόμιο. Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και γίνεται σαν "κλειστό" C, ώστε και να παίρνει αέρα από πάνω, χωρίς να έχει διαρροές. (nassos33)
Δεν συνιστάται σε νέους χρήστες. Χρειάζεται προσοχή να μην κοπεί μεγάλο κομμάτι, γιατί μετά θα υπάρχει υπερτροφοδοσία και διαρροές. Αν το επιχειρήσετε φροντίστε να έχετε και δεύτερο ο-ρινγκ.

Προβλήματα μπουρμπουλήθρας
-Σε μπουρμπουλήθρες με καμπάνα κλειστή ή ελάχιστα ανοικτή, προτείνεται να μην γεμίζουμε με υγρό το τανκ μέχρι πάνω, αλλά μέχρι το σημείο που τελειώνει η καμπάνα και αρχίζει το "καλαμάκι" (Pseiras), να αναποδογυρίσουμε τον Iatty, μέχρι να πέσουν 2-3 σταγόνες (nassos33) ή να φυσήξουμε από τον πόλο προς το επιστόμιο, βάζοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του στο στόμα, όχι μόνο το σπείρωμα 510.(bersekero)

Άλλα σημεία που πρέπει να προσέξουμε για μπουμπουλήθρες
-Ελέγχουμε αν είναι καλά σφιγμένο το πάνω πλαστικό στον πόλο (εκεί που τυλίγουμε το πρωτο σύρμα χωρίς αντίσταση).
-Ελέγχουμε αν το σύρμα έχει καβαλήσει μέρος του σπειρώματος και δεν βιδώνει μέχρι τέρμα το σπείρωμα.
-Ελέγχουμε το ο-ρινγκ του καπακιού (κάτω από το επιστόμιο) για φθορά ή κακό κεντράρισμα.
-Ελέγχουμε αν τα φυτίλια στο σημείο που μπαίνουν στις εγκοπές του πάνω πλαστικού έχουν τριφτεί ή κοπεί.(bersekero)
-Ελέγχουμε μήπως οι ενώσεις των συρμάτων με και χωρίς αντίσταση βρίσκονται μέσα στις εγκοπές του πάνω πλαστικού ή μήπως το σύρμα χωρίς αντίσταση δεν αφήνει το φυτίλι να πιάσει όλο τον χώρο των εγκοπών (babis1098)

-Μπουρμπουλήθρες ή "υγρή τζούρα" παρατηρούνται καμιά φορά και όταν κοντεύει να τελειώσει το υγρό στο τανκ, ή όταν ζεσταθεί πολύ το σώμα του Iatty (μαζί και το υγρό). Στην πρώτη περίπτωση συμπληρώνουμε υγρό, στην δεύτερη τον αφήνουμε να κρυώσει (και να ξεκουραστεί)

-Σε μπαταρίες ΙΜR, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρονικό κύκλωμα για να ελέγχει το ελάχιστο που μπορεί να πέσουν τα volt κατα την εκφόρτιση, ενδέχεται (σε μηχανικό volt) η μπαταρία να αποφορτιστεί αρκετά πρίν χαθεί η απόδοση από τον ΙΑΤΤΥ. Έτσι η μπαταρια δεν μπορει να δώσει σωστά Α κι αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τις γνωστές μπουρμπουλήθρες. Προτείνεται να μην κλείνουμε την καμπάνα, αλλά να αλλάζουμε την μπαταρία με μια φρεσκοφορτισμένη.(alex74)

Μαυρισμένο κεραμικό
Aν το κεραμικό μαυρίσει και δεν καθαρίζει με πλύσιμο, η λύση είναι βγάλσιμο του κεραμικού και κάψιμο (κατά προτίμηση με φλόγιστρο) μέχρι να κοκκινήσει. (ggero)

Πρόβλημα με υπερβολική "μάκα" στην αντίσταση
Αν η αντίσταση μαυρίζει και μαζεύει κατάλοιπα πολύ γρήγορα (δηλαδή μετά από λίγα ml υγρού), μια πιθανή αιτία είναι η αδύναμη μπαταρία, ιδίως για αντιστάσεις κάτω από 2Ω.
Αν η μπαταρία δεν δίνει ικανοποιητική ενέργεια, δεν υπάρχει θερμότητα και αυτό μεταφράζετε σε κατάλοιπα τελικά.
Πολλές φορές όμως τα κατάλοιπα αυξάνονται ανάλογα με το υγρό που χρησιμοποιούμε γι' αυτό, σαν δοκιμή μπορούμε για μια μέρα να τον κάνουμε μόνο ντριπ, οπότε παρατηρούμε την αντίσταση πως αντιδρά σε περιορισμένη τροφοδοσία υγρού: αν μείνει σχετικά καθαρή το πρόβλημα έχει να κάνει με μπαταρίες και αντίσταση. (alex74)

Γενικά για όσο το δυνατόν λιγότερα κατάλοιπα, δύο λύσεις προτείνονται:
-Άτμισμα σε υψηλότερα βολτ, ειδικά σε μηχανικό μοντ 6.4V με 2cr2 μπαταρίες (ggero)
-Αλλαγή των μπαταριών στα 3,7V. Με αντιστάσεις 1,6-1,8Ω αν η μπαταρία πέσει κάτω από 3,7 βρίσκεται κάτω από το όριο εκφόρτισης που απαιτεί η αντίσταση για να μην μαζεύει κατάλοιπα. (alex74)

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

  • *****
  • 533
  • Φύλο: Άντρας
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
Απ: GG Iatty
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 15:09 »
Το νήμα αυτό είναι η συνέχεια του "Iatty o Μέγας" που ήταν ενεργό για σχεδόν 1 1/2 χρόνο, αλλά πλέον είχε ξεπεράσει το στάδιο του "δύσχρηστου". Οι πληροφορίες που υπάρχουν εκεί έχουν χαθεί ανάμεσα στα 2700 μηνύματα του.
Για να μη φτάσει κι αυτό το νήμα στο ίδιο στάδιο, ας κάνουμε μια προσπάθεια αυτοσυγκράτησης στο τι γράφουμε. Για χαλαρή συζήτηση υπάρχει το
"Iatty F.C."
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 29, 2022, 06:38 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος crypton

  • ***
  • 987
  • Φύλο: Άντρας
Απ: GG Iatty
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 18:31 »
ο βασιλιας επεστρεψε ! καινουργιος γυαλισμενος και ετοιμος για μαχη ! πρωτο σεταρισμα και παει μπουνια φτου φτου φτου ! υπομονη στους νεους κατοχους γιατι θα σας ανταμειψει οταν βρειτε τα χουγια του και καλη απολαυση στους υπολοιπους !

Αποσυνδεδεμένος bill888

  • **
  • 336
  • Φύλο: Άντρας
  • μωλον λαβε
Απ: GG Iatty
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 21:36 »
μιας κ μπικα κ στο club του βασιλιά για πες τε μου κανενα καλο σεταρισμα :hmmm:

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

  • *****
  • 533
  • Φύλο: Άντρας
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
Απ: GG Iatty
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 21:40 »
Ξεκίνα από εδώ και συνέχισε στα πιο προχωρημένα.  ;)
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 29, 2022, 06:39 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος demkoni

  • *****
  • 1669
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα πάντα όλα...
Απ: GG Iatty
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 23:23 »
Ομολογώ ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που έπρεπε να περάσω με το πρώτο σετάρισμα του ΙΑΤΤΥ, είναι η αεράτη τζούρα, και το γεγονός ότι άτμισα τις πρώτες φορές όπως στον DID (μεγάλη σε διάρκεια τζούρα) με αποτέλεσμα  :o  Να μου βγουν τα μάτια από το χτύπημα και να νοιώθω γδαρμένο το λαιμό.


Τώρα... ερώτηση : νοιώθω το όριγκ του επιστομίου σχετικά χαλαρό. Εξηγούμαι, ενώ μπαίνει καλά (όχι σφιχτά) στο σωληνάκι της καμπάνας, είναι μπόσικο στο πάνω καπάκι. Δηλαδή, αν γυρίσεις τον ΙΑΤΤΥ ανάποδα, αυτό πέφτει. Ετσι θα έπρεπε?
Το αποτέλεσμα? και νομίζω ότι εκεί οφείλεται, μπουρμπουλήθρες!!! Οχι, δεν έχω υγρό στο στόμα, αλλά κάθε τζούρα είναι σαν τζούρα σε μικρό ναργιλέ... Εντάξει όχι τόσο έντονα :tongue_smilie:  αλλά... Ενοχλητικά.

Τα παραπάνω τα έχω διαβάσει, εχω αποκλείσει αρκετά πράγματα, εκτός από την εφαρμογή του όριγκ, κάτι το οποίο δεν ξέρω πως θα έπρεπε να είναι, και γι αυτό το λόγο κάνω την ερώτηση.

Το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν πίστευα ότι θα πάρω αυτή τη γεύση από φυτιλάτο!!!
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 15, 2013, 23:29 από demkoni »

 

Τελευταία θέματα

Τίτλος Πίνακας Απαντήσεις Εμφανίσεις Τελευταίο μήνυμα
MODS - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ EXPRESS Mods 2134 359853 Τελευταίο μήνυμα Σήμερα στις 01:29
από thanoulis
Vaporesso Eco One 2ml Pod Kit [PODS - AIO (Όλα σε ένα)] 2 1000 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 18, 2024, 14:40
από Tem
Stars, δημόσια πρόσωπα, διάσημοι και ηλεκτρονικό τσιγάρο [Άτμισμα δημοσίως] 319 114235 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 14, 2024, 11:09
από karga
Κλώνοι επισκευάσιμων - Ερωτήσεις εξπρές και νέες κυκλοφορίες [Κλώνοι επισκευάσιμων] 2924 450051 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 13, 2024, 20:54
από anetost
Five Pawns mix and vape Shake and Vape 1030 110707 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 13, 2024, 20:16
από Antiprosopos
Σύρματα NiChrome, Kanthal (και άλλα πολλά) και χρήση τους σε αντιστάσεις. [Περί αντιστάσεων (τεχνικά)] 3093 374760 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 11, 2024, 02:04
από neofitosgr
Τσιγαρίσιες γεύσεις (καπνικά υγρά ή αρώματα) ΥΓΡΑ (γενικά) 1463 328141 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 08, 2024, 21:22
από madmama
Vaporesso GEN SE [Ηλεκτρονικά mods] 0 1068 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 08, 2024, 20:38
από zamploutos
Zenith -Pro & Zlide Ατμοποιητές "εμπορίου" 13 6432 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 06, 2024, 23:23
από Antiprosopos
Steam Crave Aromamizer Classic MTL RTA [Με φιτιλοαντίσταση] 20 15288 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 05, 2024, 10:27
από Giorgos F
Ambition Mods Gate MTL RTA [Με φιτιλοαντίσταση] 208 29354 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 04, 2024, 18:22
από kpoul
Steampunk by Vladimiros Shake and Vape 371 99921 Τελευταίο μήνυμα Οκτωβρίου 29, 2024, 11:10
από Giorgos F