Αντιγράφω από τη σελίδα του κου Παναγιωτόπουλου στο Facebook:
"ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΛΗΞΗΣ Α' ΥΛΩΝ ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ELIQUIDS
Ημερομηνίες λήξης με τη στενή έννοια του όρου, έχουν ΜΟΝΟ τα τρόφιμα. Τα χημικά, έχουν τη λεγόμενη διατηρησιμότητα, δηλαδή ημερομηνία μέχρι την οποία η σύστασή τους είναι τουλάχιστον 95-99% ίδια με την αρχική (αν τα αναλύσεις, θα βρεις τη σύσταση της αρχικής παραγωγής).
Για τη γλυκερίνη και την προπυλενογλυκόλη δεν συζητώ διότι είναι ανόητο να συζητάμε για ημερομηνία. Είναι από τις πιο σταθερές και ανθετκικές ουσίες.
Για τα αρώματα, υπάρχουν δύο είδη: Εκείνα που έχουν αιθανόλη ως διαλύτη (ο οποίος εξατμίζεται με την πάροδο του χρόνου) και τα άλλα. Τα πρώτα, εμφανίζουν με την πάροδο του χρόνου απώλεια ισχύος (φεύγει η αιθανόλη που είναι πτητικός διαλύτης και τα εξατμίζει μαζί της πιο εύκολα, σαν τα αρώματα σώματος). Και τα δύο είδη αρωμάτων, εξασθενούν. Μόριά τους λοιπόν, που μερικές φορές δε γίνονται αντιληπτά αν προσπαθήσεις να μυρίσεις το φιαλίδιο (αλλά αν τα κλείσεις σε ένα συρτάρι, την άλλη μέρα θα τα μυρίσεις), φεύγουν από το υγρό και μένουν τα υπόλοιπα. Πρακτικά, μετά από 1 χρόνο, άντε να χάσει και 5-10% ισχύ το άρωμα. Ακόμα και μετά 4-5 χρόνια, το άρωμα διατηρεί πάνω από 80% της ισχύος του, τουλάχιστον με βάση δικά μας αντιδείγματα που ελέγχουμε για απόκτηση γνώσης κατά καιρούς.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΟΤΕ ΛΗΓΟΥΝ
PG: Πρακτικά ποτέ*
VG: Πρακτικά ποτέ*
Νικοτινούχες βάσεις: Εφόσον η καθαρή νικοτίνη έχει διατηρησιμότητα 24 μήνες, όταν βρίσκεται σε διάλυμα γλυκερίνης ή/και προπυλενογλυκόλης έχει πρακτικά τουλάχιστον μεγαλύτερο διάστημα λόγω "προστασίας" της από τους διαλύτες αυτούς.
Αρώματα: Μειώνεται η ισχύς τους βαθμιαία, ανάλογα και με το πόσο καλά είναι κλειστό το φιαλίδιο, περίπου 5-10% ετησίως.
* Εφόσον αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες δωματίου και δεν είναι εκτεθειμένα σε απευθείας ηλιακές ακτίνες.
Υγρά αναπλήρωσης: Τα υγρά αναπλήρωσης συνήθως έχουν διατηρησιμότητα 2 έτη. Και σας είπα πού βασίζεται αυτό (στη διατηρησιμότητα του πιο "ευαίσθητου" συστατικού που είναι η νικοτίνη). Ωστόσο, καταθέτοντας την προσωπική μου γνώση, δοκιμάζοντας BEBECA του 2013.... είναι σαν ουίσκυ 25 ετών....Δυνατή, σύσταση απόλυτα ομογενής, με ήπια και ολοστρόγγυλα αρώματα. Έτσι, ως κατάθεση εμπειρίας."