Η διακοπή του καπνίσματος πάντα έχει νόημα!!!
Ακόμα και μετά τα 65 αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης 1,4 χρόνια για τον άντρα και 2,7 για την γυναίκα.
Επίσης:
• Είκοσι λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο η αρτηριακή πίεση γίνεται κανονική και οι καρδιακοί παλμοί επανέρχονται στο φυσιολογικό τους ρυθμό.
• Οκτώ ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα και το οξυγόνο στο αίμα αυξάνει.
• Εικοσιτέσσερις ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται.
• Εβδομήντα δύο ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η αναπνοή γίνεται ευκολότερη αφού οι αεραγωγοί των πνευμόνων χαλαρώνουν.
• Δύο μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται θεαματικά η ικανότητα προς άσκηση, ενώ η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι και 30%.
• Πέντε χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο μειώνεται σχεδόν στο μισό ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή.
• Δέκα χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο τα προκαρκινικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν με το κάπνισμα αντικαθίστανται από φυσιολογικά, ενώ ο κίνδυνος για την εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων γίνεται σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που διατρέχουν τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ!
Όμως, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να διακρίνουν στην ακτινογραφία θώρακα την βλάβη απ' το κάπνισμα, εκτός κάποιων εμμέσων σημείων που συνηγορούν σ' αυτό.
...Μάλλον ισχύει το ότι αν φτάσει να δείχνει η ακτινογραφία...άστο καλύτερα...
Αυτόματη συγχώνευση συνεχόμενων μηνυμάτων
Βέβαια να τονίσω και μια μελέτη του 2015 που αναφέρει πως ορισμένα άτομα (λόγο γονιδιώματος ή μετάλλαξης δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα) παρουσίαζαν εξαιρετική πνευμονική κατάσταση μετά από 30 χρόνια έντονου καπνίσματος. Επίσης η μελέτη ανέφερε το καρδιαγγειακό σύστημα είχε σαφώς επηρεαστεί αρνητικά.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), έχει να κάνει με την κταστροφή μιας πρωτεϊνης των βρόγχων, της ελαστίνης από τα παράγωγα του καπνίσματος. Από το σύνολο των καπνιστών ένα 20% είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο, ενώ οι υπόλοιποι παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σ' αυτό και δεν θα ανπτύξουν βαριά ΧΑΠ, (σαν να έχουν γονιδιακά ανθεκτικότερη ελαστίνη). Επιστημονικά είναι πιο πολύπλοκο αλλά η ουσία είναι συτή!