vaping.gr
Γενικά για το άτμισμα => Θέματα υγείας => Μήνυμα ξεκίνησε από: panos στις Ιαν 28, 2011, 23:42
-
Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω.
Η νικοτίνη δεν είναι ναρκωτικό.
Είναι μια εξαρτησιογόνος ουσία.
Η λέξη ναρκωτικό χρησιμοποιείται (ημιεπίσημα?) στην Ελλάδα για να χαρακτηρίσει μια σειρά ουσιών των οποίων η πώληση και η χρήση (σωστά) απαγορεύονται και οι οποίες αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό συνήθως προσωρινά τις συνειδησιακές και αντιληπτικές ικανότητες και ίσως και τα συναισθήματα. Ορισμένα απο τα ναρκωτικά είναι και εξαρτησιογόνα, αλλά ο λόγος που χαρακτηρίζονται ναρκωτικά είναι οι αλλοιώσεις που ανάφερα.
Επίσης υπάρχουν ισχυρότατα ναρκωτικά τα οποία δεν είναι εξαρτησιογόνα.
Βέβαια ανεπίσημα και μεταξύ μας ακόμη και η τηλεόραση χαρακτηρίζεται "ναρκωτικό" μάλλον λόγω της εξάρτησης που δημιουργεί σε πολλούς όμως η εξάρτηση δεν είναι ο λόγος που οι ναρκωτικές οισίες χαρακτηρίζονται έτσι.
-
Φίλε pano η νικοτίνη είναι ουσία εξαιρετικά εθιστική και ψυχότροπος.
Μπορεί τα συμπτώματα να είναι μικρής έντασης σε σύγκριση με άλλα ναρκωτικά αλλά δεν παύουν να υπάρχουν.
Γιατί παίρνεις νικοτίνη? Επειδή το σώμα σου την ζητάει ή νοιώθεις και τίποτα άλλο?
Δεν λέω να βλέπεις ροζ ελέφαντες ή να μην μπορείς να σταθείς όρθιος, αλλά το κατιτις το νοιώθεις όσο νά 'ναι.
Το ότι είναι κάργα εθιστική δεν το συζητάμε. Πέραν αυτού όμως μπορεί είτε να σε χαλαρώσει είτε να σε τσιτώσει, επομένως (εκτός των άλλων επιπτώσεων στον οργανισμό καθ' ότι είναι δηλητήριο) επηρεάζει άμεσα το νευρικό σύστημα.
Όπως και να έχει προκαλεί ευφορία (έστω σε μικρό βαθμό) και είναι εξαρτησιογόνος ουσία.
Σου έχει διηγηθεί κανείς πρώην καπνιστής τι τράβηξε μέχρι να καθαρίσει ο οργανισμός του? Νεύρα, εφιδρώσεις χωρίς λόγο, δυσκολία στον ύπνο, δυσκολία στην συγκέντρωση κ.ο.κ. Αυτά δεν την κάνουν ναρκωτικό?
Δεν επιδιώκω να σπείρω τον πανικό αλλά δεν είναι κακό να ξέρουμε τι κάνουμε...
Περισσότερα για τις ιδιότητές της εδώ
http://www.medchannel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=136:2009-08-26-11-37-23&catid=22:2009-08-05-13-08-53&Itemid=102
http://health.howstuffworks.com/wellness/drugs-alcohol/nicotine3.htm
-
Εγω δεν ξερω αν η νικοτινη ειναι ναρκωτικό ή εξαρτησιογόνος ουσία αλλα αυτο που βλεπω ειναι οτι οταν καπνιζα κτ δεν την παλευα με τιποτα να μείνω χωρις τσιγάρο για πανω απο κανενα δύορο (Light καπνιστης ;) ) ενω τωρα με το ητ δεν με πειράζει και ολοκληρη ημέρα να μην ατμισω! Σιγουρα φταίνε και οι υπόλοιπες εθιστικες βλαβερες ουσιες που εχει το τσιγαρο αλλα δεν νομίζω τελικα οτι η νικοτινη που υπαρχει στα ητ είναι τοσο εθιστικη ουσια ετσι ωστε να το θελεις απεγνωσμένα. Κατα την γνωμη μου παντα, πιστεύω οτι το ητ είναι περισσότερο συνήθεια ενω το κτ εθισμός.
Την Ρακί δεν ξερω πως θα κόψω ! :dontknow: αυτη και αν ειναι εθισμός :laugh_cool_jump:
-
Που να δεις τι νιώθω αν δε φάω ,βλεπω ροζ ελεφαντες στη σχαρα ανετα.
:))
Anyway ο ορος "ναρκωντικο" ειναι καπως ,υποδηλώνει ναρκωση ,αλλα καποιοι τα βαζουν ολα στο ιδιο τσουβαλι,στα αγγλικα drug ειναι φαρμακα ,ουσιες γενικα και ναρκωντικα ,οπως θα επρεπε δηλαδη να ειναι και στα ελληνικα ,διοτι δεν υπαρχει ασφαλης ουσια ,συνθετικη και μη , οπως και τα φαρμακα εχουν μεγαλες επιπτωσεις και παρενεργειες απλα σε συγκεκριμενες καταστασεις ειναι ειναι "απαρατητες" οι παρενεργειες.
Στο θεμα νικοτινης οπως και αλλων "εξαρτησιογόνων" παιζει τεραστιο ρολο ο εκάστοτε οργανισμος και ψυχοσυνθεση ,τα χριστουγεννα δεν ατμισα γιατι ξεχασα να παρω μαζι μου υγρα ,για 15 μερες so what?
Οταν μουχε ερθει να κοψω το καπνισμα το κοψα μαχαιρι για ενα χρονο στο φλου.
Η νικοτινη ειναι διεγερτικο ,και μπορει να παθει ανοχη ο οργανισμος σ`αυτη ,πλεον ατμιζω λογω γευσης και χτυπηματος στο λαιμο ,δε νιοθω καν νικοτινη και κατεπεκταση καφεινη μιας και εχουν ιδιες σχεδον ιδιοτητες ,πινω 2πλο εσπρεσο για να διαβασω και με περνει ο υπνος...
Αλλη ουσια ναρκώνει-μεθαει ,αλλη διεγείρει αλλη φερνει παρεσθησεις...
Με πιτα γιγας πολυγευστου τα παθαίνω και τα τρία :))
-
Μα το ίδιο ακριβώς λέω κι εγώ, ότι είναι εξαρτησιογόνος και μάλιστα προσθέτω (και συμφωνώ!) ισχυρά εξαρτησιογόνος.
Ομως , προσέξτε το δεν προκαλεί ευφορία (από μόνη της ) ούτε παραισθήσεις ούτε αλλοιώνει τη συνειδητότητα. Π.χ. το αλκοόλ είναι πολύ πιο έντονο
σε αυτόν τον τομέα.
Η ευφορία απο τη λήψη νικοτίνης είναι κάπως πλαστή και προέρχεται κυρίως από την παύση των δυσάρεστων συνεπειών της έλλειψής της.
Η έλλειψη της σε φέρνει στο "μείον" και η λήψη της ξανά στο "μηδέν" τουλάχιστον έτσι δρα σε εμένα.
Και το φαγητό έχει παρόμοια επίδραση φέρνει ευφορία αν το φάς ενώ πεινάς (ο οργανισμός μάλλον είναι αυτο-εκπαιδευμένος να νιώθει ευφορία μέσω πιθανώς έκκρισης δικών του ευφορικών ουσιών) και ακόμη πιο δυσάρεστα αποτελέσματα η έλλειψη του, αλλά είναι μάλλον αδιάφορο όταν είσαι χορτάτος.
-
Steven, η νικοτίνη είναι από τις πολύ εθιστικές ουσίες. Δεν προκαλεί τέτοιο εθισμό που αν δεν την πάρεις θα αρχίσεις να τραβάς τα μαλιά σου ή να χαρακώνεσε αλλά την ζητάς. Μπορεί όχι απεγνωσμένα αλλά την ζητάς.
Συμφωνώ Χάρη ότι ο όρος drug είναι πιο αντιπροσωπευτικός. Όπως και το drug addict σε σχέση με το ναρκομανής.
Σαφώς παίζει ρόλο και ο οργανισμός του καθενός και το πόσο δυνατός είναι ψυχολογικά.
Πάνο, μια χαρά προκαλεί ευφορία από μόνη της. Από το παραπάνω άρθρο στο medchannel.gr
"Η νικοτίνη συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς στον εγκέφαλό μας και χρησιμοποιώντας το Σύστημα αμοιβής του εγκεφάλου μας (Brain reward system), μας κάνει να αισθανόμαστε ηδονή. Δηλαδή η νικοτίνη «κλέβει ως αεροπειρατής» τον έλεγχο αυτού του συστήματος, με αποτέλεσμα τα μικρής έντασης ηδονικά ερεθίσματα που φυσιολογικά λαμβάνουμε από απολαύσεις όπως τροφή, να υποκαθίστανται από υψηλότερης έντασης ηδονικά ερεθίσματα από την νικοτίνη."
Αλλά ακόμα κι έτσι να είναι όπως λες, ότι η έλλειψη σε φέρνει στο "μείον" και η λήψη στο "μηδέν" αυτό σε κάνει έναν όμορφο κι ωραίο drug addict!
-
Εθισμένος στη νικοτίνη ναί, ναρκομανής όχι.
Ουτε καν εξαρτημένος απο αυτήν. (= ικανός να σκοτώσει να κλέψει κτλ για να πάρει τη "δόση" του, ανίκανος να λειτουργήσει χωρίς αυτήν κτλ)
Δεν θεωρώ τη νικοτίνη drug με τη στενή έννοια του φάρμακου (δεν γνωρίζω να συνταγογραφείται για καμμία γνωστή ασθένεια) αλλά substance, η οποία όπως πιο πάνω αναφέρεται απο το Χάρη είναι διεγερτική.
Στην Ελλάδα ναρκομανή αποκαλεί ο μέσος Έλληνας τον εθισμένο σε υπνωτικές - ηρεμιστικές η οπιούχες ουσίες, και απο εκεί ξεκίνησε η αντίθεσή μου με τον όρο ναρκομανής που ανάφερε η Dark Angel.
-
Νομίζω πως στην Σαουδική Αραβία έχει το ίδιο καθεστώς με το κ.τ.
πριν λιγα χρονια καποιοι προσπαθησαν να εισαγουν το ητ!! εδω στην Σαουδικη Αραβια - Τζεντα οπου εγω ζω. Στην αρχη ολα μια χαρα κ ο κοσμος δειλα δειλα αρχισε να το μαθαινει μα μετα απο εναν χρονο το απαγορευσαν!!! Γιατι? για τους γνωστους λογους!! Θελουν να πουλανε το κτ ΜΟΝΟ!!
Εγω ειναι γνωστο εδω στο φορουμ ποσες δυσκολιες αντιμετωπιζω καθε φορα οταν παραγγελνω υγρα για το ητ!!
Αρκετες φορες εχασα τις παραγγελιες μου γιατι το τελωνειο τις πεταξε!!!!! Ομως με βοηθησε πολλυ η nobacco την τελευταια φορα κ τα ελαβα τα υγρα διχως προβλημα.
Τελικα πισω απο την απαγρορευση του ητ κρυβονται ΠΟΛΛΑ!!!!!!
Ομως οσοι ατμιζουν καταλαβαινουν πολλυ καλα ολους τους λογους που θελουν καποιοι να απαγροευτει το ητ!!
Ας κανουν ονειρα.......... ;)
-
Ας κανουν κ τουμπες για να απαγορευσουν το e-cig θα πρεπει πρωτα να απαγορευσουν τις μπαταριες, τις αλουμινοσωληνες, την PG, την VG, τους τορνους κ την ζαχαροπλαστικη. :laugh1: :laugh1: :laugh1:
-
προσπαθω να γραψω μα κατι δεν παει καλα?
-
Εθισμένος στη νικοτίνη ναί, ναρκομανής όχι.
Ουτε καν εξαρτημένος απο αυτήν. (= ικανός να σκοτώσει να κλέψει κτλ για να πάρει τη "δόση" του, ανίκανος να λειτουργήσει χωρίς αυτήν κτλ)
Δεν θεωρώ τη νικοτίνη drug με τη στενή έννοια του φάρμακου (δεν γνωρίζω να συνταγογραφείται για καμμία γνωστή ασθένεια) αλλά substance, η οποία όπως πιο πάνω αναφέρεται απο το Χάρη είναι διεγερτική.
Στην Ελλάδα ναρκομανή αποκαλεί ο μέσος Έλληνας τον εθισμένο σε υπνωτικές - ηρεμιστικές η οπιούχες ουσίες, και απο εκεί ξεκίνησε η αντίθεσή μου με τον όρο ναρκομανής που ανάφερε η Dark Angel.
Μαλλον με εχετε παρεξηγησει? Εγω ποτε δεν ειπα οτι το ητ ειναι ναρκωτικο ουτε φυσικα η νικοτινη!!!! ουτε οτι αυτοι που ατμιζουν ειναι ναρκομανεις!!!! :o
Αυτο που ειχα γραψει ηταν οτι οι συναδελφοι μου το ειχαν δει ετσι!! δλδ απο την αγνοια τους το ειδαν ως κατι το επικυνδυνο!!!
Δεν πιστευω οτι η νικοτινη ειναι ειδος ναρκωτικου!!!!
Με τιποτα παιδια αυτο δεν το πιστευω!!!
Ειναι εθιστικη μα ως ενα σημειο κ μαλιστα συμφωνω σε ολα οσα λες Panos!!!!!!!!!!!
-
Παρά το γεγονός ότι το κοινό συχνά χρησιμοποιεί τον όρο ναρκωτικά για να χαρακτηρίσει όλες τις τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που προκαλούν εκτός από παθολογικές οργανικές βλάβες, σοβαρή διαστρέβλωση της προσωπικότητας με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα της προσαρμογής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης, στην Ιατρική ο όρος αυτός επιφυλάσσεται μόνο για τις ψυχοτρόπες ουσίες που προκαλούν έντονη γενικευμένη καταστολή με αναλγησία, όπως η μορφίνη και η ηρωίνη.
Οι τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που προκαλούν σοβαρή αλλοίωση της προσωπικότητας του χρήστη, ανάλογα με τους βασικούς μηχανισμούς δράσης τους περιλαμβάνουν γενικώς τα ηρεμιστικά – υπνωτικά όπως είναι το αλκοόλ και τα αγχολυτικά φάρμακα, τα ναρκωτικά όπως είναι η ηρωίνη και η μορφίνη, τα διεγερτικά όπως η καφεΐνη, η κοκαΐνη και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα παραισθησιογόνα όπως το LSD και τις ουσίες μεικτής δράσης όπως το χασίς και η μαριχουάνα. Καμία από τις ουσίες αυτές δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τους ανηλίκους. Ωστόσο ορισμένα από αυτά τα ψυχοτρόπα όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη, έχουν ευεργετικές επιδράσεις, στον οργανισμό του υγιούς ενηλίκου σε μικρές ποσότητες. Άλλα παρουσιάζουν ισχυρή τοξικότητα ακόμα και σε μικρές δόσεις όπως το LSD και η ηρωίνη.
Παρακάτω εκτίθενται συνοπτικά οι πιο κοινές ουσίες από κάθε κατηγορία.
Αλκοόλ : Το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες προκαλεί ευφορία, αγχόλυση και έχει ευεργετικές επιδράσεις για τον οργανισμό. Σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί ηπατίτιδα, σεξουαλική ανικανότητα, κίρρωση, εγκεφαλοπάθεια, καρδιοπάθεια, διαταραχή αναπνοής, θάνατο.
Η ευαισθησία στην τοξική επίδραση του αλκοόλ ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Εάν σας αρέσει το αλκοόλ και είστε άντρας, καλό είναι να μην πίνετε πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω από δύο ποτά τη φορά, χαμηλής, σχετικώς περιεκτικότητας σε αλκοόλη, όπως η μπύρα ή κρασί. Οι γυναίκες καλό είναι να αρκούνται σε ένα ποτό την φορά.
Ηρεμιστικά φάρμακα : Σε μικρές δόσεις έχουν ηρεμιστική δράση. Σε ευαίσθητα άτομα ή μεγάλες δόσεις προκαλούν αστάθεια, αταξία, νυσταγμό, αδυναμία εκτέλεσης οργανωμένων κινήσεων (π.χ. οδήγηση), παράδοξη διέγερση, αναπνευστική καταστολή, υπόταση, ενίοτε κώμα, θάνατο.
Μορφίνη ηρωίνη : Ισχυρότατα κατασταλτικά, ακόμη και σε μικρές δόσεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται ζάλη, καταστολή των αισθήσεων και των συναισθημάτων, ναυτία, άμβλυνση πόνου, μείωση ή εξαφάνιση ερωτικής διάθεσης, ευφορία. Σε μεγαλύτερες δόσεις εγκεφαλοπάθεια, αναπνευστική καταστολή, υπόταση, βραδυκαρδία, υποθερμία, λήθαργος, κώμα, θάνατος. Σε ενδοφλέβια χορήγηση, επιθετικές λοιμώξεις, βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα, γάγγραινα. Η ταχεία επίτευξη ανοχής με τις ουσίες αυτές με αποτέλεσμα την ανάγκη αύξησης της δόσης για να επιτευχθούν τα αποτελέσματα της νάρκωσης των αισθήσεων και της ευφορίας που επιδιώκει ο χρήστης, αποτελεί μία από τις αιτίες που η κατηγορία αυτή των ψυχοτρόπων προκαλεί άμεσα τόσους θανάτους σε όλο τον κόσμο.
Καφεΐνη : Σε μικρές ποσότητες όσο αυτές που περιέχονται σε ένα δύο φλιτζάνια καφέ ή εναλλακτικά σε δύο τρία φλιτζάνια τσάι ασκεί διεγερτική επίδραση με τόνωση του οργανισμού και αύξηση της εγρήγορσης. Σε υψηλές δόσεις προκαλεί άγχος, επίμονη αϋπνία, ταχυκαρδίες, πονοκέφαλο, πόνους εντέρου.
Κοκαΐνη : Ισχυρότατο διεγερτικό, που προκαλεί άμεσα έντονη διέγερση με έξαψη, ευφορία, αυξημένη ενέργεια. Λόγω ισχυρής διέγερσης των ζωτικών οργάνων, μπορεί να προκληθεί έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια, επιληψία, παραλήρημα, υπέρταση, υπερθερμία, θάνατος. Παρά το γεγονός ότι οι χρήστες χρησιμοποιούν συχνά την κοκαΐνη για οξεία αύξηση της σεξουαλικής ενέργειας, σε χρόνια χορήγηση προκαλείται μείωση της σεξουαλικής ορμής, ανικανότητα και στειρότητα, λόγω εξάντλησης της ζωτικής εφεδρείας του οργανισμού. Επίσης προκαλούνται και όλα τα συμπτώματα του «καφεϊνισμού», που αναφέρονται παραπάνω.
Αντικαταθλιπτικά φάρμακα : Διέγερση και ευφορία σε μικρές δόσεις. Σε ευαίσθητους οργανισμούς ή σε περίπτωση μεγάλων δόσεων, καρδιαγγειακή βλάβη, σεξουαλική δυσλειτουργία, γαστρεντερικές ανωμαλίες, διέγερση, αϋπνία, μυοκλονίες, υπερπυρεξία, υπέρταση, ενίοτε θάνατος.
LSD : Ισχυρότατο παραισθησιογόνο. Προκαλείται διαταραχή της αντίληψης με απελευθέρωση συναισθηματικών εκδηλώσεων, όπως κλάματος ή γέλιου και ανάπτυξη παραισθήσεων και ψευδαισθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτη συμπεριφορά (π.χ. αυτοκτονία), σχιζοφρενικό επεισόδιο. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν την ταχυκαρδία, τον τρόμο, την υπέρταση, την υπερπυρεξία.
Χασίς μαριχουάνα : Σε μικρές δόσεις προκαλούν ευφορία, ταχυκαρδία, υπνηλία, διαφοροποιημένη αντίληψη χρόνου, άρση αναστολών, ψυχοκινητικά προβλήματα. Οι ουσίες αυτές μπορούν να δράσουν και ως παραισθησιογόνα.
Σε συστηματική χρήση προκαλούνται, ρινίτιδα, λαρυγγίτιδα, βαριά πνευμονική βλάβη, διαταραχή γονιμότητας, στυτική δυσλειτουργία και ανικανότητα, καρδιακές αλλοιώσεις, έκπτωση γνωστικών λειτουργιών.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΘΙΣΜΟΥ
Ο κοινός παρανομαστής στα ισχυρά αυτά ψυχοτρόπα είναι η ανάπτυξη εθισμού στον χρήστη.
Ο εθισμός περιλαμβάνει την εξάρτηση και την ανοχή.
Η ανάπτυξη της εξάρτησης έχει ως αποτέλεσμα το σύνδρομο στέρησης σε περίπτωση διακοπής της χορηγούμενης ουσίας. Η στέρηση μπορεί να είναι απλή ψυχολογική στέρηση, ενδέχεται όμως στην περίπτωση ορισμένων ουσιών όπως της ηρωίνης, η κατάσταση να περιπλέκεται και από ισχυρή σωματική εξάρτηση που αναπτύσσεται ταχέως με εμφάνιση επίμονων σωματικών συμπτωμάτων (π.χ. έντονων πόνων σε όλο το σώμα) στην περίπτωση που ο χρήστης δεν έχει στην διάθεσή του την ψυχοτρόπο ουσία. Η πρόκληση εξάρτησης αποτελεί συχνά τον βασικό στόχο των εμπλεκομένων στην πώληση των προϊόντων αυτών με την δωρεάν διάθεση των πρώτων δόσεων στους ανυποψίαστους χρήστες.
Η ανοχή είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός συνηθίζει την ουσία με αποτέλεσμα οι ψυχοτρόπες δράσεις της ουσίας να επιτυγχάνονται μόνο με μεγαλύτερες δόσεις. Το πρόβλημα της ανάπτυξης ανοχής μπορεί να είναι μηδαμινό στην πράξη, όπως συμβαίνει με ορισμένα αντικαταθλιπτικά ή σημαντικό πρόβλημα που προκαλεί άμεσα θανάτους όπως συμβαίνει με την ηρωίνη.
Η ποσότητα που απαιτείται για να προκληθεί εθισμός στην χρησιμοποιούμενη ουσία εξαρτάται τόσο από την ουσία όσο και από την ιδιοσυγκρασία του χρήστη και για αυτό δεν δύναται να καθοριστεί ιατρικώς μία γενική «ασφαλής, μη εθιστική» δόση. Στα λιγότερο τοξικά από τα ψυχοτρόπα πάντως συνήθως απαιτείται συστηματική χρήση και χρόνος μεγαλύτερος από μήνα.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Απο http://whyquit.com/greek/Joel_01_04_smokaholic.html:
Καπνίζετε επειδή είστε τοξικομανής!
Μερικοί καπνιστές λένε ότι καπνίζουν επειδή είναι νευρικοί. Άλλοι λένε ότι καπνίζουν για να το γιορτάσουν. Μερικοί σκέφτονται ότι καπνίζουν για την ενέργεια. Πολλοί καπνίζουν για να φανούν μάγκες. Άλλοι πάλι καπνίζουν για να μείνουν άγρυπνοι ή για να κοιμηθούν. Μερικοί σκέφτονται ότι καπνίζουν για να μπορούν να σκεφτούν. Μια φοβερή περίπτωση καπνίστριας μου έχει πει ότι κάπνιζε για να αναπνέει καλύτερα. Άλλος είπε ότι ξανάρχισε το κάπνισμα όταν ένιωσε θωρακικούς πόνους. Θεώρησε ότι ο φόβος μιας καρδιακής προσβολής είναι αρκετός να κάνει τον καθένα να συνεχίσει το κάπνισμα. Κανένας από αυτούς τους λόγους δεν εξηγεί ικανοποιητικά γιατί οι άνθρωποι καπνίζουν. Εντούτοις, η απάντηση είναι, στην πραγματικότητα, αρκετά απλή. Οι καπνιστές καπνίζουν γιατί είναι καπνιστές. Ακριβέστερα, οι καπνιστές καπνίζουν επειδή είναι τοξικομανείς.
Ο τοξικομανής έχει γαντζωθεί σε μια χημική ουσία. Στην περίπτωση του καπνιστή, η νικοτίνη είναι η ουσία. Είναι στο σημείο όπου αν δεν διατηρηθεί ένα κατώτατο επίπεδο νικοτίνης στο αίμα του, οδηγείται στο σύνδρομο στέρησης νικοτίνης. Οτιδήποτε μειώνει την νικοτίνη, τον κάνει να καπνίζει.
Αυτή η έννοια εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί καπνιστές αισθάνονται ότι πρέπει να καπνίσουν όταν έχουν άγχος. Το άγχος έχει μια φυσιολογική επίδραση στο σώμα που καθιστά τα ούρα όξινα. Όποτε τα ούρα γίνονται όξινα, το σώμα εκκρίνει τη νικοτίνη σε αυξημένο ποσοστό. Κατά συνέπεια, όταν αντιμετωπίζει ο καπνιστής μια αγχωτική κατάσταση, χάνει τη νικοτίνη και μπαίνει σε σύνδρομο στέρησης. Οι περισσότεροι καπνιστές θεωρούν ότι όταν είναι νευρικοί ή αγανακτησμένοι, τα τσιγάρα τον βοηθούν να ηρεμήσουν. Η επίδραση όμως, δεν είναι ανακούφιση από τη συναισθηματική πίεση της κατάστασης, αλλά στην πραγματικότητα η επίδραση του ανεφοδιασμού νικοτίνης και του τερματισμού της στέρησης. Είναι εύκολο να γίνει κατανοητό γιατί οι καπνιστές χωρίς αυτήν την βασική γνώση του άγχους και της επίδρασης της νικοτίνης είναι φοβισμένοι να σταματήσουν. Θεωρούν ότι θα σταματήσουν μια πολύ αποτελεσματική τεχνική διαχείρισης άγχους. Αλλά μόλις σταματήσουν για μια μικρή χρονική περίοδο, θα γίνουν πιό ήρεμοι, ακόμη και κάτω από την πίεση, από τότε που ήταν καπνιστές.
Η εξήγηση για το πώς οι φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα ωθούν στο κάπνισμα είναι δύσκολο για μερικούς καπνιστές να πιστέψουν. Αλλά σχεδόν όλοι οι καπνιστές μπορούν εύκολα να σκεφτούν και άλλες καταστάσεις που αλλάζουν επίσης το ρυθμό μετοβολισμού της νικοτίνης. Ρωτήστε έναν καπνιστή τι συμβαίνει στην κατανάλωσή τσιγάρων μετά από πόση οινοπνευματωδών, και να είστε βέβαιοι ότι θα απαντήσουν ότι ανεβαίνει. Εάν ερωτηθούν πόσο αυξάνεται, κανονικά θα απαντήσουν ότι διπλασιάζεται ή ακόμα τριπλασιάζεται όταν πίνουν. Είναι πεπεισμένοι ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο καθένας γύρω τους καπνίζει. Αν όμως θυμηθούν κάποια περίπτωση που ήταν μόνοι τους, θα δουν ότι και τότε κάπνιζαν παραπάνω. Η κατανάλωση οινοπνεύματος οδηγεί στην ίδια φυσιολογική επίδραση με το άγχος - την όξυνση των ούρων. Η πτώση των επιπέδων νικοτίνης γίνεται εντυπωσιακή, και ο καπνιστής πρέπει να ανάβει ένα τσιγάρο μετά το άλλο, ή να υποστεί την στέρηση του ναρκωτικού.
Είναι σημαντικό ο καπνιστής να κατανοήσει αυτές τις έννοιες. Μόλις καταλάβουν αληθινά γιατί καπνίζουν, τότε θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν πόσο απλούστερη θα γίνει η ζωή τους χωρίς το κάπνισμα.
Μόλις κοπεί το κάπνισμα, η νικοτίνη θα αρχίσει να αποβάλλεται από το σώμα, και μέσα σε δύο εβδομάδες όλη τη νικοτίνη θα εξαφανιστεί. Τότε και το σύνδρομο στέρησης θα πάψει. Δεν θα νιώθουν πλέον το σύνδρομο στέρησης νικοτίνης όποτε αντιμετωπίζουν άγχος, πίνοντας, ή ύστερα από πολύ ώρα χωρίς τσιγάρο. Εν ολίγοις, σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι όλα τα οφέλη που νόμιζαν ότι προέρχονταν από το κάπνισμα ήταν φενάκη. Δεν χρειαζόταν να καπνίσουν για να μειώσουν το άγχος, για να πιουν, να κοινωνικοποιηθούν, ή να εργαστούν. Ότι έκαναν ως καπνιστές, μπορούν να το κάνουν και τώρα ως μη καπνιστές, και στις περισσότερες περιπτώσεις θα κάνουν αυτές τις δραστηριότητες αποτελεσματικότερα και θα αισθάνονται καλύτερα κατά τη διάρκεια τους.
Θα γίνουν πιο ανεξάρτητοι άνθρωποι. Είναι ωραίο συναίσθημα και μια σημαντική ολοκλήρωση να σπάσει αυτός ο εθισμός. Όμως όσος καιρός και να περάσει και όσο βέβαιοι και να αισθάνονται, ο πρώην καπνιστής πρέπει πάντα να θυμάται ότι είναι ένας εξαρτημένος.
Όντας εξαρτημένοι σημαίνει ότι εφ' όσον δεν πάρουν τζούρα από τσιγάρο, πούρο, ναργιλέ, μάσημα καπνού κτλ., ή τουλάχιστον εκχυθεί στην κυκλοφορία του αίματός με σύριγγα, δεν θα εθιστούν ξανά στη νικοτίνη. Εάν όμως κάνουν το τραγικό λάθος της χρήσης οποιουδήποτε προϊόντος νικοτίνης, θα ενισχύσουν τον εθισμό τους. Αυτό θα οδηγήσει είτε στην επιστροφή στο παλαιό επίπεδό της κατανάλωσης, είτε βίωσης για άλλη μια φορά του συνδρόμου στέρησης. Καμία κατάσταση δεν είναι διασκεδαστική για να επαναληφθεί.
Έτσι, μακριά από το κάπνισμα, ο πρώην καπνιστής πρέπει πάντα να θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του ότι είναι εξαρτημένος. Έχοντάς το πάντα κατά νου, μπορείτε να παραμείνετε αληθινά ανεξάρτητοι από τη νικοτίνη με μια απλή πρακτική - ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΛΛΗ ΤΖΟΥΡΑ!
Ασχετα με τα κειμενα παραπανω η νικοτινη για μενα ειναι μια τοξικη εθιστικη ουσια, τωρα το πως την εχουν ονομασει (ναρκωτικο,διεγερτικο,παραισθησιογονο) δε με απασχολει ιδιαιτερα.
-
Έτσι, μακριά από το κάπνισμα, ο πρώην καπνιστής πρέπει πάντα να θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του ότι είναι εξαρτημένος. Έχοντάς το πάντα κατά νου, μπορείτε να παραμείνετε αληθινά ανεξάρτητοι από τη νικοτίνη με μια απλή πρακτική - ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΛΛΗ ΤΖΟΥΡΑ!
ποτε μα ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΑ ΕΤΣΙ!!! Ειλικρινα δεν θυμαμαι οτι ειμαι???? εξαρτημενη? δεν μπορω αυτο να το πω!!!!
Γιατι μια ωραια μερα ειπα: Τελος το κτ!!! ομως ειχα βρει το ητ!!!!
θελω να πω οτι το ητ με βοηθεισε τρομερα να ξεχασω οτι εγω καποτε καπνιζα!!! Ουτε να το αναψω εαν καποιος μου το ζητησει!!!
Στα υγρα που ατμιζω εχω λιγη νικοτινη αυτο ναι!
Ομως το κτ εχει τοσες αλλες ουσιες που ολοι μας γνωριζουμε οτι αυτες μας εκαναν καποτε εξαρτημενους κ οχι απλα κ μονο η νικοτινη που ολοι λενε.
Ακομα κ ολοι οι επιστημονες της γης αν το πουν αυτο? εγω δεν θα συμφωνησω ποτε μαζι τους!!!!!!!
Γιατι καπνιζα κ τωρα ατμιζω κ βλεπω καλα τις διαφορες!!!!
Μπορω να μεινω διχως ητ για πολλες ωρες!!! αυτο τα λεει ολα!! ;)
-
Ποσα mg νικοτινης εχεις στο υγρο κ ποσα ml καπνιζεις τη μερα?
-
Ποσα mg νικοτινης εχεις στο υγρο κ ποσα ml καπνιζεις τη μερα?
11 mg ομως πολλες φορες βαζω λιγο κ το προσθετο σε υγρο διχως νικοτινη ;) ατμιζω 20 ml σε 25 μερες περιπου.
-
Ας πουμε οτι κανεις λοιπον 0,5ml την ημερα με 11 mg νικοτινης/ml αρα παιρνεις 5,5mg νικοτινης δλδ οσο 10 lights τσιγαρα(στην περιπτωση που λαμβανουμε την νικοτινη απο e-cig οπως στο κανονικο κ οχι λιγοτερο).
-
Ας πουμε οτι κανεις λοιπον 0,5ml την ημερα με 11 mg νικοτινης/ml αρα παιρνεις 5,5mg νικοτινης δλδ οσο 10 lights τσιγαρα(στην περιπτωση που λαμβανουμε την νικοτινη απο e-cig οπως στο κανονικο κ οχι λιγοτερο).
ειμαστε εκτος θεματος.... ομως? σου ειπα οτι δεν ατμιζω παντα με νικοτινη ναι? εσυ με ποση νικοτινη ατμιζεις?
-
Εχει μερικες μερες που βαζω μονο PG κ τπτ αλλο αλλα μεχρι κ πριν λιγες μερες ειχα φτασει να βαζω το 36αρι οπως ειναι χωρις να το αραιωσω κ ναι τις πρωτες μερες που το σταματησα ειχα ενα θεματακι με τα νευρα μου.
-
Υπάρχει πάντως μια τάση του ιατρικού κόσμου να παρουσιάσει την κατανάλωση νικοτίνης (δεν λέω χρήση, παραπέμπει σε άλλη κατηγορία ουσιών) καθώς και τον εθισμό σε αυτήν ως ασθένεια (είτε ως διαταραχή στις αγγλόφωνες χώρες) και όχι ως επιλογή, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι ο ευρύτατα διαδεδομένος φορέας της νικοτίνης το κ.τ. του οποίου παραπροϊόντα της καύσης άσχετα με τη νικοτίνη προκαλούν τις δεκάδες γνωστές ασθένειες.
Διαταραχή (και όχι ασθένεια) θα θεωρούσα οριακά το να θέλεις για κάποιο λόγο να διακόψεις την κατανάλωση της και να μην μπορείς.
Αν όμως δεν έχεις πρόσβαση στη νικοτίνη, τότε διακόπτεις την κατανάλωση της μια χαρά, με λίγα νευράκια ίσως αλλά χωρίς να κινδυνέυεις να πεθάνεις ή να σκοτώσεις (όπως πχ αν διακόψεις χρήση σκληρών ναρκωτικών χωρίς ιατρική επίβλεψη).
Μια κακή ίσως συνήθεια -που έστω μπορεί να χρειάζεται θέληση για να τη διακόψεις αν το επιθυμείς- και τίποτε περισσότερο είναι για μένα, ακριβώς επειδή δεν κινδυνεύεις αν τη διακόψεις χωρίς ιατρική επίβλεψη.
Τα άλλα είναι για να βγάζουν φράγκα οι διάφοροι του κυκλώματος...
Αν μη τι άλλο πιο πετυχημένο θα ήταν μια "θεραπεία ισχυροποίησης της θέλησης" γενικής χρήσης αν υπήρχε κάτι τέτοιο αλλά και πάλι θερπεια για ποιά ασθένεια?
@DARK ANGEL
Εννοούσα ότι έτσι σου το είπαν (για το ναρκομανής) όχι φυσικά ότι εσύ θεωρείς κάτι τέτοιο!
-
Υπάρχει πάντως μια τάση του ιατρικού κόσμου να παρουσιάσει την κατανάλωση νικοτίνης (δεν λέω χρήση, παραπέμπει σε άλλη κατηγορία ουσιών) καθώς και τον εθισμό σε αυτήν ως ασθένεια (είτε ως διαταραχή στις αγγλόφωνες χώρες) και όχι ως επιλογή, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι ο ευρύτατα διαδεδομένος φορέας της νικοτίνης το κ.τ. του οποίου παραπροϊόντα της καύσης άσχετα με τη νικοτίνη προκαλούν τις δεκάδες γνωστές ασθένειες.
Διαταραχή (και όχι ασθένεια) θα θεωρούσα οριακά το να θέλεις για κάποιο λόγο να διακόψεις την κατανάλωση της και να μην μπορείς.
Αν όμως δεν έχεις πρόσβαση στη νικοτίνη, τότε διακόπτεις την κατανάλωση της μια χαρά, με λίγα νευράκια ίσως αλλά χωρίς να κινδυνέυεις να πεθάνεις ή να σκοτώσεις (όπως πχ αν διακόψεις χρήση σκληρών ναρκωτικών χωρίς ιατρική επίβλεψη).
Μια κακή ίσως συνήθεια -που έστω μπορεί να χρειάζεται θέληση για να τη διακόψεις αν το επιθυμείς- και τίποτε περισσότερο είναι για μένα, ακριβώς επειδή δεν κινδυνεύεις αν τη διακόψεις χωρίς ιατρική επίβλεψη.
Τα άλλα είναι για να βγάζουν φράγκα οι διάφοροι του κυκλώματος...
Αν μη τι άλλο πιο πετυχημένο θα ήταν μια "θεραπεία ισχυροποίησης της θέλησης" γενικής χρήσης αν υπήρχε κάτι τέτοιο αλλά και πάλι θερπεια για ποιά ασθένεια?
@DARK ANGEL
Εννοούσα ότι έτσι σου το είπαν (για το ναρκομανής) όχι φυσικά ότι εσύ θεωρείς κάτι τέτοιο!
Παλι θα συμφωνησω μαζι σου σε ολα οσα λες!!!!
Εδω που ζω δυστυχως οι περισσοτεροι εχουν αγνοια!! Ακομα κ κατι τοσο απλο οπως το ητ μπορουν να το θεωρισουν κατι κακο οπως τα ναρκωτικα! Ενω το κτ????????? κατι το τοσο φυσιολογικο!!
Τι να πει κανεις ομως? Σιγουρα τα συμφεροντα καποιων ειναι πολλυ μεγαλα.....
-
Δε ναρκώνει η καταστείλει αρα δεν ειναι ναρκωντικο.
Ειναι μη συνθετικη ουσια διεγερτικη.
Εγω θα πω οτι ειναι 90+% ψυχολογικο το θεμα ,μιας και η ανοχη του οργανισμου στα διεγερτικα ειναι πολυ ευκολη ,και αμφιβαλω αν εδω κανεις παιρνει χτυπημα νικοτινης στον εγκεφαλο , εστω τα πρωινα μετα απο 8 ωρες υπνο.
Αν δεν ηταν ψυχολογικο τοτε δυο-τρεια αυτοκολιτακια η δυο-τρεις τσιχλες νικοτινης τη μερα θα μας εφταναν. 8)
Μιας και η νικοτινη εχει ημιζωη 2+ ωρες.
Αυτα τα ολιγα γιατι κουραστηκε το θεμα ;D
Edit ,sorry νομιζα πως ειχα πατησει "απαντηση" στο νημα " Είναι η νικοτίνη ναρκωτικό; "
-
Μιας και ορθώς αλλάξαμε τόπικ, το θέμα είναι αν είναι η νικοτίνη "ναρκωτικό".
Το να παραθέσει ο καθένας τα πιστεύω του ή το πώς ή το πόσο παίρνει δεν έχει και ιδιέταιρη σημασία.
Η νικοτίνη, όπως πολύ σωστά είπε ο αιώνιος φοιτητής, είναι τοξική και ψυχότροπος ουσία που προκαλεί εθισμό!
Θέλετε να την πείτε "ναρκωτικό", θελετε να την πείτε drug, θέλετε να την πείτε Κυρά Φροσύνη, αυτά δεν αλλάζουν.
-
Τοξική και ψυχοτρόπος είναι και η καφεϊνη.
Το ίδιο και το πετρέλαιο.
Το ίδιο και το μονοξείδιο του άνθρακα απο το οποίο η δηλητηρίαση προκαλεί παραισθήσεις.
Η σοκολάτα περιέχει ανανταμίδιο που είναι ψυχοτρόπος ουσία (ισχυρός νευροδιαβιβαστής)
Ποιό απο αυτά χαρακτηρίζεται ναρκωτικο/κυρα Φροσύνη/Sun Tzu κτλ?
Κανένα. Ακόμη και οι απηνέστεροι διώκτες της νικοτίνης "το πίνουν το καφεδάκι τους"!
Δεν γνωρίζω αν πινουν και πετρέλαιο βέβαια...
Εξακολουθώ να πιστεύω πως ο χαρακτηρισμός (απο το ευρύ κοινό/πολιτικούς/ΜΜΕ πάντα) της νικοτίνης ως "κυρά Φροσύνη" είναι περισσότερο κοινωνικό/οικονομικό/πολιτικό θέμα παρά επιστημονικό, (με την έννοια της απαγόρευσης κατανάλωσης ή της απαξίωσης του καταναλωτή).
Για παράδειγμα πρίν τον καπνοδιωγμό που ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1980 ποιός χαρακτήριζε "κυρά Φροσύνη" τη νικοτίνη? κανείς.
Στους επιστημονικούς κύκλους ήταν ήδη γνωστές απο το 1960 οι ιδιότητές της και η τάση της για εθισμό.
Οι καπνιστές γνωρίζαν ότι χρειάζεται θέληση για να διακόψεις το κάπνισμα.
Ναρκωτικό άρχισε να χαρακτηρίζεται απο πολιτικούς και ΜΜΕ όταν διαπίστώθηκε ότι οι φόροι απο το τσιγάρο υπολειπόντουσαν των εξόδων για την υγεία.
Πρακτικά δεν διαφωνούμε στο επιστημονικό κομμάτι. Εκεί δεν είναι δυνατόν να διαφωνεί κανείς.
Αν υπάρχει διαφωνία είναι στο πολιτικό/οικονομικό κομμάτι και στην πολιτικάντικη απαξίωση ενός προϊόντος που προωθούταν λυσσαλέα όταν κέρδιζαν απο αυτό.
Εδικά για το τσιγάρο (και όχι για τη νικοτίνη) μαι απλή πλήρης απαγόρευση μαζί με μια συγγνώμη προς τον κόσμο θα ήταν πολύ πιο έντιμη λύση.
-
Eπιστημονικα ολα εχουν ενα ονομα απλα τα MME τα ειπαν ολα ναρκωτικα κ στο κατω κατω τα παντα εχουν τοξικη δοση κ μπορουν να γινουν επικινδυνα με κακη κ υπερβολικη χρηση ακομα κ τα πιο αθωα καθημερινα πραγματα πχ. ( τοξικη δοση σοκολατας περιπου το 1/3 του σωματικου μας βαρους , τοξικη δοση καφε πανω απο 100-150 κουπες , πανω απο 15 λιτρα νερο αραιωνει σε επικινδυνο βαθμο τα μεταλλικα αλατα, τα ιχνοστοιχεια κ δε θυμαμαι τι αλλο κτλ κτλ ). Οσο για τις απαγορευσεις τα μαθαμε ΠΑΛΙΑΑΑΑΑΑΑΑ ιστορια τα παντα θεμα συμφεροντων χ.......κανε για την υγεια μας.
Κ οχι η νικοτινη δεν κατατασσεται στα ναρκωτικα κ ας ειναι εθιστικη λιγο πολυ ολα μπορει να προκαλεσουν εθισμο εστω κ ψυχολογικο αμα ηταν ετσι κ τον ελληνικο που θα κανω το πρωι τον φτιαχνω για να παρω τη δοση μου(με την κακη εννοια)γιατι πραγματικα απο τα παντα τη δοση μας παιρνουμε.
Αυτο που ειναι σημαντικο ειναι να ξερεις εσυ τι κανεις κ οχι τι λενε οι αλλοι παιζει πολυ παραπληροφορηση για πολλα πραγματα πχ. ποινικοποιηση της κουκουλας, ειπαν κ στα πρωιναδικα οτι τωρα οποιος την φοραει ειναι κακος παλιοτετιμποις κ αυτο ητανε ο κοσμος σχηματισε γνωμη κ τελος κ που εγινε αποποινικοποιηση δεν αλλαζει, τωρα το ειπε ο αυτιας τελος κ να πρηξιμο οι γριες στο ΙΚΑ γιατι φορεσα την κουκουλα του μπουφαν, οχι γιατι κρυωνε το ξυρισμενο μου κεφαλι αλλα γιατι ειμαι τσογλανος ΕΛΕΟΣ.
-
http://www.scribd.com/doc/4583887/%CE%A0%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1 (http://www.scribd.com/doc/4583887/%CE%A0%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1)
Διαβάστε το και θα δείτε ότι η νικοτίνη δεν είναι ναρκωτικό, αλλά ούτε εξαρτησιογόνος ουσία. Απλώς είναι δηλητήριο... Δείτε πώς ο εθισμός δεν είναι αποτέλεσμα της νικοτίνης, αλλά των ψευδαισθήσεων που δημιουργούνται στον ψυχισμό μας ασυνείδητα (και όχι υποσυνείδητα - δεν υπάρχει αυτός ο όρος) και το ρόλο της νικοτίνης στη δημιουργία, συντήρηση και ενίσχυση των ψευδαισθήσεων!!!! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους!!!
-
:wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall:
http://www.youtube.com/watch?v=x4c_wI6kQyE
ΑΠΑΙΣΙΟ!!!
:angry_orange: :angry_orange: :angry_orange: :angry_orange: :angry_orange:
-
οντως απαισιο βιντεο.τωρα οσο για τον εθισμο απο την νικοτινη ειναι
σιγουρα εγγεφαλικο.το λεω γιατι η γυναικα μου καπνιζε 25 χρονια 2πακετα
την ημερα.πριν εναν χρονο ακριβως ακουσε για το αντισμοκιν σεντερ
στην σαλονικη.πηγε και απο την στιγμη που βγηκε απο εκει εδω και 1 χρονο δεν καπνιζει δεν εχει στερητικο συνδρομο ουτε νευρα.ολα με γιναν
με εναν υπολογιστη και ηλεκτροδια στους λοβους των αυτιων.
-
οντως απαισιο βιντεο.τωρα οσο για τον εθισμο απο την νικοτινη ειναι
σιγουρα εγγεφαλικο.το λεω γιατι η γυναικα μου καπνιζε 25 χρονια 2πακετα
την ημερα.πριν εναν χρονο ακριβως ακουσε για το αντισμοκιν σεντερ
στην σαλονικη.πηγε και απο την στιγμη που βγηκε απο εκει εδω και 1 χρονο δεν καπνιζει δεν εχει στερητικο συνδρομο ουτε νευρα.ολα με γιναν
με εναν υπολογιστη και ηλεκτροδια στους λοβους των αυτιων.
Πόσο διάρκεσε αυτή η "θεραπεία"?? Πολύ ενδιαφέρον γιατί έχω άτομα που δεν παίρνουν ούτε από ητ ούτε από λόγια!!
-
Ενας φιλος μου ειπε 30-40 λεπτα της ωρας και 450 ευρω (πειραια), εδω και 1 χρονο αλλα απο τοτε τζαμι !!!
-
Δηλαδή στην κυριολεξία μπες βγες... Για να δούμε! Thanks για την πληροφορία θα το ψάξω..
-
Δηλαδή στην κυριολεξία μπες βγες... Για να δούμε! Thanks για την πληροφορία θα το ψάξω..
για να καταλαβεις γιατι μιλαμε μπαινεις και σου λενε καπνισε
ενα τσιγαρο και πετα το πακετο στο καλαθι.οταν βγαινεις δεν
καπνιζεις.μπορεις να πας νομιζω στο πρωτο 6μηνο μεχρι 4 φορες
δωρεαν εαν παρασυρθης και ξανα καπνισεις.
-
Θα συμφωνήσω για την μέθοδο που μιλάτε γιατί την είχα δοκιμασει με απολυτή επιτυχία για μερικούς μήνες μέχρι κάποια στιγμή που αντιμετώπισα πρόβλημα υγείας με την κόρη μου (3 χρονών τότε) και με την πίεση και την μεγάλη στεναχώρια ξανακύλησα στο τσιγάρο. :-[
Πάντως το ότι βγαίνεις και δεν θέλεις να καπνίσεις είναι αλήθεια. :yes:
-
Καπου ειχαμε γραψει (δεν το βρισκω) για το τι χρωμα εχει η νικοτινη και ειδαμε καποιες διαφορες στην αγορα μας. Ειχαμε ομως διαφορες η τις διμιουργησαμε. Εδω βλεπουμε τι αλλαζει το χρωμα της. καθως και διαφορες πληροφοριες :
Νικοτίνη
(S)-3-(1-μεθυλο-2-πυρρολιδινυλο)πυριδίνη
Εμφάνιση: 'Αχρωμο έως ελαφρά κίτρινο ελαιώδες υγρό, πολύ υγροσκοπικό. Αποκτά σταδιακά καστανό χρώμα κατά την έκθεση στον αέρα ή στο φως. 'Εχει έντονα καυστική και πικρή γεύση (ισχυρό δηλητήριο) και ελαφριά πυριδινική οσμή (σχεδόν άοσμη εάν είναι καθαρή).
Μοριακός τύπος: C10H14N2
Σχετική μοριακή μάζα: 162,23
Σημείο βρασμού: 247 ºC (στα 745 mm Hg, υπό μερική αποσύνθεση), 123-125 ºC (στα 17 mm Hg)
Σημείο πήξης: −79 ºC
Πυκνότητα: 1,0097 g·cm−3 (20ºC)
pK1: 6,16 (15ºC), pK2: 10,96
pH διαλύματος 0,05 Μ: 10,2
[α]D20: −169º
Διαλυτή στο H2O σε κάθε αναλογία και στους συνήθεις οργανικούς διαλύτες (αιθανόλη, χλωροφόρμιο, διαιθυλαιθέρα, πετρελαϊκό αιθέρα, έλαια)
Λόγος κατανομής (οκτανόλη/νερό) ως log Pow: 1,2
Σημείο ανάφλεξης: 95 ºC, εκρηκτικά όρια (% κ.ο. στον αέρα): 0,7 - 4
LD50 (σε ποντίκια): 0,3 mg/kg (ενδοφλεβίως), 230 mg/kg (από το στόμα)
-
για ψαξε και για πρωτοξειδιο του αζωτου
-
Το θεμα εινε αυτη που περνουμε πχ για 18-24-36-40 κλπ εινε ιδια σε ολα τα μπουκαλακια;(πχ 20 φιαλιδια των 40ml) Γιατι εχω υπονοιες. Και αυτο το λεω διοτι πως γινετε στην παρασκευη των υγρων σε ιδιες ποσοτητες με μονη διαφορα στο αρωμα (διαφορετικο ενω τα υπολοιπα υγρα ιδια) να υπαρχει τεραστια διαφορα στο κτυπημα ;
-
Αν φτιαχνεις μονος σου τα υγρα, τοτε δε βλεπεις διακυμανσεις στην ποιοτητα, ειδικα αν χρησιμοποιεις e-liquid calculator kαι προσεχεις τις σταγονες που βαζεις. Τωρα οσον αφορα καποια ετοιμα υγρα, μην περιμενεις να υπαρχει και ISO κατα την παρασκευη τους απ' τους κινεζους, οποτε ολα ειναι πιθανα.. :yes:
-
Αν και δεν εινε εδω το κανονικο θεμα (δικο μου λαθος) θα σου απαντησω Arvacon λεγοντας σου οτι τα υγρα τα φτιαχνω μονος μου με το δικο σου calculator και ειμε και πολυ προσεχτικος. Τωρα αν επεσα σε σκαρτη παρτιδα αλλο. Μιλαμε για τη νικοτινη παντα ετσι ; Εκτος αν δεν εδωσα να καταλαβετε οποτε σορυ !!!
-
Αυτα γραφει η : http://www.nicorette.gr :hmmm:
Μύθοι & Αλήθειες για τη Νικοτίνη
Όλοι μας γνωρίζουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με το κάπνισμα. Όμως, ποιος είναι τελικά ο ρόλος της νικοτίνης σε αυτούς τους κινδύνους, αλλά και στον εθισμό του καπνίσματος;
Καταρρίψτε τους μύθους σχετικά με τη νικοτίνη και ανακαλύψτε την αλήθεια.
Mύθος: Η νικοτίνη είναι μία καρκινογόνος ουσία
Πραγματικότητα: Η νικοτίνη δεν ανήκει στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού. Υπάρχουν περισσότερες από 4000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, 250 από τις οποίες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Συγκεκριμένα, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι νιτροζαμίνες είναι πιθανοί παράγοντες πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα και άλλων τύπων καρκίνου.
Mύθος: Η νικοτίνη προκαλεί ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα
Πραγματικότητα: Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, καρδιακές παθήσεις και άλλες διαταραχές. Για τις περισσότερες επιβλαβείς επιπτώσεις ευθύνεται ένας μεγάλος αριθμός από τοξίνες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου, και όχι η νικοτίνη. Με άλλα λόγια, τα προϊόντα καύσης του τσιγάρου (ο καπνός), και όχι η εθιστική ουσία (η νικοτίνη), ευθύνονται για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Mύθος: Η νικοτίνη ευθύνεται για τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα
Πραγματικότητα: Το κύριο πρόβλημα υγείας που προκαλεί η νικοτίνη είναι ο εθισμός, ο οποίος συντηρεί τη χρήση των προϊόντων καπνού. Οι περισσότεροι καπνιστές συνεχίζουν να εκθέτουν τον εαυτό τους στις τοξικές ουσίες του τσιγάρου επειδή είναι εξαρτημένοι από τη νικοτίνη.
Για τα περισσότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα ευθύνονται οι υπόλοιπες χημικές ουσίες του τσιγάρου, και όχι η νικοτίνη.
Mύθος: H νικοτίνη προκαλεί κίτρινους λεκέδες στα δάχτυλα και στα δόντια
Πραγματικότητα: Οι άσχημοι κίτρινοι-καφέ λεκέδες στα δάχτυλα και στα δόντια δημιουργούνται από την πίσσα των τσιγάρων και όχι από τη νικοτίνη.
Mύθος: Τα βοηθήματα υποκατάστασης νικοτίνης είναι περισσότερο επιβλαβή από το κάπνισμα λόγω της εθιστικής φύσης της νικοτίνης
Πραγματικότητα: Η νικοτίνη είναι μια ουσία που προκαλεί εθισμό. Όταν εισπνέεται μέσω του καπνού, μεταφέρεται στους πνεύμονες και απορροφάται γρήγορα από την κυκλοφορία του αίματος φτάνοντας στον εγκέφαλο μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα περίπου. Τότε, οι καπνιστές βιώνουν ένα «χτύπημα» νικοτίνης που προκαλεί την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει το αίσθημα της ευχαρίστησης. Σύντομα ο εγκέφαλος συνηθίζει να περιμένει τακτικές δόσεις νικοτίνης και υποφέρει από συμπτώματα στέρησης όταν η παροχή αυτή διακόπτεται. Η εθιστική φύση της νικοτίνης οφείλεται κυρίως στην ταχεία μεταφορά της στον εγκέφαλο κατά το κάπνισμα τσιγάρων. Σε σύγκριση με το κάπνισμα, τα βοηθήματα υποκατάστασης νικοτίνης παρέχουν μικρότερες ποσότητες νικοτίνης, πιο αργά, για μικρότερη χρονική διάρκεια και με ελεγχόμενο τρόπο. Επίσης, οι παρεχόμενες ποσότητες μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Mύθος: Τα βοηθήματα υποκατάστασης νικοτίνης δεν είναι πιο ασφαλή από το κάπνισμα
Πραγματικότητα: Τα οφέλη από τη χρήση των βοηθημάτων υποκατάστασης νικοτίνης για τη διακοπή του καπνίσματος υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων του καπνίσματος. Η νικοτίνη στα βοηθήματα υποκατάστασης παρασκευάζεται με ελεγχόμενες φαρμακευτικές μεθόδους, σε αντίθεση με τη νικοτίνη των τσιγάρων, που δεν υπόκειται σε ελέγχους. Επιπλέον, τα τσιγάρα περιέχουν πάνω από 4000 άλλες χημικές ουσίες πέρα από τη νικοτίνη, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πλειοψηφία των προβλημάτων υγείας που προκαλεί το κάπνισμα.
Mύθος: Τα βοηθήματα υποκατάστασης νικοτίνης αντικαθιστούν έναν εθισμό με έναν άλλον
Πραγματικότητα: Ο κίνδυνος εξάρτησης από τη νικοτίνη που περιέχεται σε φαρμακευτικά σκευάσματα έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με τον κίνδυνο εξάρτησης από τη νικοτίνη στα προϊόντα καπνού. Τα βοηθήματα υποκατάστασης νικοτίνης έχουν μικρότερες πιθανότητες κατάχρησης σε σύγκριση με τα προϊόντα καπνού. Η πιθανότητα της κατάχρησης (πχ. η χρήση των βοηθημάτων για λόγους διαφορετικούς από τη διακοπή του καπνίσματος) και της εξάρτησης είναι πολύ χαμηλή, καθώς τα βοηθήματα παρέχουν μικρότερες ποσότητες νικοτίνης από τα τσιγάρα, περισσότερο σταδιακά και για μικρότερη χρονική διάρκεια.
Mύθος: Η νικοτίνη είναι μια τεχνητή ουσία
Πραγματικότητα: Η νικοτίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται στη φύση προερχόμενη από το φυτό του καπνού (Nicotiana). Η νικοτίνη προέρχεται κυρίως από το φυτό Nicotiana tobacum, αλλά υπάρχουν και άλλα 66 είδη φυτών που περιέχουν την ουσία αυτή. Η νικοτίνη ανήκει σε μια ομάδα χημικών ενώσεων που ονομάζονται αλκαλοειδή.
-
Η νικοτίνη απλά είναι εθιστική. Δεν είναι ναρκωτικό.
-
Η νικοτίνη απλά είναι εθιστική. Δεν είναι ναρκωτικό.
Ακριβως αυτο που ειπες ειναι κ οχι κατι αλλο!!! :respect: :respect:
-
το Η.Τ. είναι τόσο "ναρκωτικό" όσο είναι και ο φραπές μου ;)
-
Παντως οταν πηγαινω στη σχολη δεν καπνιζω και δεν ατμιζω για οσο χρονο ειμαι εκει (γυρω στις 5 ωρες ημερησιως κατα μεσο ορο). Αυτο που εχω παρατηρησει ειναι οι ισχυροι πονοκεφαλοι στο γυρισμο. Θεωρω οτι η νικοτινι εκτος απο εθιστικη ουσια εχει και σαφης παρενεργειες στον οργανισμο, κατι που φαινεται μετα απο αρκετες ωρες αποχης!! :hmmm:
-
η νικοτίνη κατά σχιζοφρένιας, νόσου Alzheimer, Parkinson,σύνδρομο Tourette , ελκώδης κολίτιδας
Η άποψη του ιατρικού κόσμου για τη νικοτίνη μεταβάλλεται ραγδαία.
Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές είχαν βρει ότι τούτη η χημική ουσία μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα κάποιων ασθενειών, όπως η νόσος τού Alzheimer και η ελκώδης κολίτιδα. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο η νικοτίνη αντιμετωπίζει τις συγκεκριμένες νόσους παρέμενε άγνωστος.
Τελικά, μια μελέτη τού Luis Ulloa, ερευνητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου τού Νορθ Σορ στο Μανχάσετ της Νέας Υόρκης, η οποία είχε ως αντικείμενό της τη σηψαιμία, ήρθε για να αποσαφηνίσει τα βιοχημικά μονοπάτια στα οποία εμπλέκεται η νικοτίνη και να δώσει τη δυνατότητα παραγωγής νέων πιο ισχυρών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Για την ακρίβεια, η νικοτίνη μιμείται την ακετυλοχολίνη, τη «Σταχτοπούτα» των νευροδιαβιβαστών. Έχοντας περάσει πολλά χρόνια στην αφάνεια, η ακετυλοχολίνη ήρθε ξαφνικά στο επιστημονικό προσκήνιο ως η ουσία η οποία συνδέει το νευρικό με το ανοσοποιητικό σύστημα. Μέσω της ακετυλοχολίνης, το νευρικό σύστημα ελέγχει τις φλεγμονές που διαρκώς σχηματίζονται στα σώματά μας.
Υποδοχείς ακετυλοχολίνης εντοπίζονται όχι μόνο στις απολήξεις των νευρικών κυττάρων, αλλά και στα ανοσοκύτταρα.
Η ακετυλοχολίνη προσδένεται σε κάποιους από αυτούς τους υποδοχείς και τους ενεργοποιεί, επιτρέποντας την επικοινωνία εγκεφάλου και ανοσοποιητικού συστήματος.
«Αυτό είναι κάτι το εκπληκτικό» σχολιάζει ο Wouter de Jonge, του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Αμστερνταμ ο οποίος μελετά πώς αποκρίνονται τα μακροφάγα στην ακετυλοχολίνη. « Ήταν γνωστό ότι οι καπνιστές με ελκώδη κολίτιδα επωφελούνται από τη συνήθειά τους· άρα, υπήρχαν κάποιες ενδείξεις της αντιφλεγμονώδους δράσης της νικοτίνης που κανένας, όμως, δεν μπορούσε να “χειριστεί”» τονίζει.
Η εργασία της ομάδας τού Ulloa ίσως να εξηγεί πώς η νικοτίνη επιδρά θετικά σε ασθένειες τόσο διαφορετικές όσο η σχιζοφρένια, οι νόσοι Alzheimer και Parkinson, το σύνδρομο Tourette και η ελκώδης κολίτιδα. Σε εργαστηριακά πειράματα, ο Ulloa έδειξε ότι η νικοτίνη προσδένεται ειδικά στους νικοτινικούς υποδοχείς των μακροφάγων, παρεμποδίζοντας την απελευθέρωση των φλεγμονωδών κυτταροκινών από τα συγκεκριμένα κύτταρα.
Η «απαγόρευση» αυτή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.
Επίσης, οι ερευνητές ταυτοποίησαν τον υποτύπο του συγκεκριμένου υποδοχέα των μακροφάγων, του α-7 υποδοχέα της ακετυλοχολίνης.
«Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών στον τομέα της ανοσολογίας» τονίζει ο Mitchell Fink, ειδικός εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
Ένας παράγοντας ο οποίος θα μοιάζει με τη νικοτίνη και θα προσδένεται ειδικά σε αυτούς τους υποδοχείς ίσως να αποτελέσει στο μέλλον μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία όχι μόνο της σηψαιμίας αλλά και πολλών άλλων χρόνιων νόσων, όπως για παράδειγμα κάποιων καρδιακών παθήσεων, ορισμένων τύπων καρκίνου και του διαβήτη.
Το μόνο που μας μένει τώρα είναι να βρούμε τον καλύτερο δυνατό αντικαταστάτη της νικοτίνης.
http://www.sciam.gr/topics.asp?action_id=topic_analysis&issue_id=407&topic_id=804
H ακετυλοχολίνη (συχνά αναγράφεται και Αch) είναι ένας εστέρας του οξικού οξέος και της χολίνης με χημικό τύπο CH3COOCH2CH2N+(CH3)3. H ακετυλοχολίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ενεργεί τόσο στο περιφερικό νευρικό σύστημα όσο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου καθώς και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.
Η ακετυλοχολίνη είναι ο μοναδικός νευροδιαβιβαστής για τους κινητικούς νευρώνες (οι αισθητικοί νευρώνες χρησιμοποιούν γλουταμίνη και πεπτίδια για τη νευροδιαβίβαση).Ανάλογα με τους υποδοχείς του μετασυναπτικού κυττάρου η δράση της ακετυλοχολίνης μπορεί να είναι τόσο διεγερτική όσο και ανασταλτική. Οι συνάψεις στις οποίες απελευθερώνεται ακετυλοχολίνη ονομάζονται χολινεργικές. Οι υποδοχείς τους οποίους διεγείρει η ακετυλοχολίνη διακρίνονται σε μουσκαρινικούς και νικοτινικούς.Στο περιφερικό νευρικό σύστημα η ακετυλοχολίνη ενεργοποιεί τους μυς μέσω των υποδοχέων της ακετυλοχολίνης. Στον καρδιακό μυ η ακετυλοχολίνη δρα μέσω διαφορετικών του σκελετικού μυ υποδοχέων(μουσκαρινικωv..............................
...........http://vickytoxotis.blogspot.com/2010/09/blog-post_13.html
-
η νικοτίνη είναι κάτι εθιστικό όπως και το ναρκωτικό... αλλα αυτό δεν σημαίνει ότι η νικοτίνη είναι ναρκωτικό!
-
Αυτές οι ανατρεπτικές έρευνες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είχαμε μία για τη χοληστερίνη και να τώρα κι αυτή με τη νικοτίνη.
Για τη νικοτίνη το μόνο - ας πούμε- θετικό που ήξερα είναι ότι ανεβάζει τον αιματοκρίτη.
-
εγώ σε ένα ξένο ντοκιμαντέρ που είχα δει έλεγε ότι η νικοτίνη είναι απο τις πιο εθιστικες ουσίες που υπάρχουν!
-
εγώ σε ένα ξένο ντοκιμαντέρ που είχα δει έλεγε ότι η νικοτίνη είναι απο τις πιο εθιστικες ουσίες που υπάρχουν!
:hmmm: :hmmm:........και τα γαριδακια :laugh1: :laugh1:...αλλα τα πουλανε στα μικρα παιδια :wall: :laugh1:
-
This is a difficult question to answer because it depends upon a lot of factors in both the drug and the person who uses it. In an attempt to define clearly what is meant by addiction, and which drugs are the most addictive, Dr. Jack E. Henningfield of the National Institute on Drug Abuse and Dr. Neal L. Benowitz of the University of California at San Francisco ranked six psychoactive substances on five criteria.
Withdrawal -- The severity of withdrawal symptoms produced by stopping the use of the drug.
Reinforcement -- The drug's tendency to induce users to take it again and again.
Tolerance -- The user's need to have ever-increasing doses to get the same effect.
Dependence -- The difficulty in quitting, or staying off the drug, the number of users who eventually become dependent
Intoxication -- The degree of intoxication produced by the drug in typical use.
The tables listed below show the rankings given for each of the drugs. Overall, their evaluations for the drugs are very consistent. It is notable that marijuana ranks below caffeine in most addictive criteria, while alcohol and tobacco are near the top of the scale in many areas.
The rating scale is from 1 to 6. 1 denotes the drug with the strongest addictive tendencies, while 6 denotes the drug with the least addictive tendencies.
HENNINGFIELD RATINGS
Substance Withdrawal Reinforcement Tolerance Dependence Intoxication
Nicotine 3 4 2 1 5
Heroin 2 2 1 2 2
Cocaine 4 1 4 3 3
Alcohol 1 3 3 4 1
Caffeine 5 6 5 5 6
Marijuana 6 5 6 6 4
BENOWITZ RATINGS
Substance Withdrawal Reinforcement Tolerance Dependence Intoxication
Nicotine 3* 4 4 1 6
Heroin 2 2 2 2 2
Cocaine 3* 1 1 3 3
Alcohol 1 3 4 4 1
Caffeine 4 5 3 5 5
Marijuana 5 6 5 6 4
-
Δώσε link για την πηγή, plz! ???
-
http://www.druglibrary.org/
http://www.druglibrary.org/Schaffer/library/basicfax5.htm
Για συζητήσεις σχετικά με τη νικοτίνη, η συνέχεια εδώ: Νικοτίνη : Γενική συζήτηση γύρω από αυτήν (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,27909.0.html)