vaping.gr
Γενικά για το άτμισμα => Συζήτηση για το άτμισμα => [Νομοτεχνικά] => Μήνυμα ξεκίνησε από: Giannis Pap στις Μαΐ 15, 2013, 22:16
-
Τελικά η αλήθεια πάντα βγαίνει στην επιφάνεια έστω και αργά.
Κάπως έτσι ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Giancarlo Scottà κατέθεσε αυτό το εξαιρετικό γραπτό
σαν επερώτηση μια-δυο εβδομάδες πριν.
Θα ήθελα να θέσω μια ερώτηση προς το Συμβούλιο σχετικά με ένα θέμα το οποίο έχει πρόσφατα προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί από τη σκοπιά που αναφέρεται παρακάτω.
Αναφέρομαι στα «ηλεκτρονικά τσιγάρα», συσκευές που θεωρούνται «προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη», οι οποίες εμπίπτουν στο άρθρο 18 της πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προσέγγιση της νομοθεσίας, των κανονισμών και των διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παραγωγή, την παρουσίαση και την πώληση των προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων (COM (2012) 0788-2012/0366 (COD)).
Η κατανάλωση των παραδοσιακών τσιγάρων παρέχει στα κράτη μέλη μεγάλα έσοδα, ως αποτέλεσμα των σημαντικών φόρων στους οποίους υπόκεινται.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά του ANSA (ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων), της 21ης Απριλίου 2013, τους δύο πρώτους μήνες του 2013 και μόνο, τα ταμεία της Ιταλίας κατέγραψε ζημίες ύψους 132 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε μείωση των εσόδων από τον φόρο στον καπνό σε περίπου 7,6% . Φυσικά, αυτή τη διαφορά δεν μπορούμε να την αποδώσουμε αποκλειστικά στην αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, αλλά σίγουρα είναι εν μέρει υπεύθυνη.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, μπορεί το Συμβούλιο να αναφέρει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να αντιμετωπίσει τις απώλειες φορολογικών εσόδων των κρατικών ταμείων ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία επί του παρόντος φαίνεται να είναι απαλλαγμένα από κάθε μορφή φόρου;
(ακολουθεί ο σχολιασμός της κίνησης του ευρωβουλευτή από τον ιδιοκτήτη του blog, Dick Puddlecote - οι επισημάνσεις με κόκκινα μεταφέρθηκαν αυτούσιες από το πρωτότυπο κείμενο)
Τώρα, κάντε μια μικρή παύση και χωνέψτε το αυτό.
Φαίνεται πολύ αναστατωμένος που οι Ιταλοί διακόπτουν το κάπνισμα με τέτοιους ρυθμούς ώστε να στερούν την κυβέρνηση από έσοδα. Αυτό, από κάποιον που ασκεί ένα επάγγελμα που το 100% των μελών του υποστηρίζει ότι θα ήταν ευτυχείς αν ο καθένας στον κόσμο σταματούσε το κάπνισμα αμέσως.
Τι έκπληξη, λοιπόν, είναι ο υπαινιγμός του ότι πρέπει να φορολογηθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τον αποκλειστικό λόγο ότι γίνεται αιτία να σταματήσουν πολλοί άνθρωποι το κάπνισμα και, ως εκ τούτου, να μειωθούν τα φορολογικά έσοδα του Ιταλικού κράτους!
Δείχνει ότι μάλλον αυτή είναι η ουσία, σωστά;
Τώρα, είναι εύκολο να καταδικάσουμε τον Scotta για την παράλογα υποκριτική ανησυχία του, αλλά μπορείτε να στοιχηματίσετε το σπίτι σας ότι πιο έξυπνοι πολιτικά βουλευτές είχαν το ίδιο ακριβώς σκεπτικό από τότε που ξέσπασε η επανάσταση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και διατάραξε το βολικό στάτους κβο.
Συνδυάζεται όμορφα και με τους φόβους του κλάδου ελέγχου του καπνού, έτσι δεν είναι; Βλέπετε, απελπισμένα σχεδιάζουν ασκήσεις περιορισμού των ζημιών, ενώ η δημοτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων καλπάζει και γελοιοποιεί τις κινήσεις τους ως αναποτελεσματικές, προσκολλημένες σε εταιρικά συμφέροντα φαρμακευτικών και - το καλύτερο κομμάτι – όχι τόσο υποκινούμενες από ενδιαφέρον για την υγεία μας όσο οι συναισθηματικές κορώνες τους έχουν κάνει τον κόσμο να πιστέψει.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι παρακολουθούμε μια ανίερη συμμαχία με εκπροσώπους των κρατών να κλαίνε όσο οι προϋπολογισμοί μειώνονται, ενώ ταυτόχρονα ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης - με τη μορφή του η.τ. – να φυσάει σαν αεράκι που χαλάει τον ήχο στο προσεκτικά κατασκευασμένο μουσικό πάρτι του συστήματος ελέγχου καπνού .
Οι νομοθέτες θέλουν τα χρήματα, οι ψυχαναγκαστικοί αντικαπνιστές θέλουν το εδώ και δεκαετίες κανάκεμα του εγώ τους να συνεχίσει να υφίσταται (όπως και τα μετρητά που τους παρέχει). Και μισούν όλοι το η.τ. που τους χάλασε τα σχέδια
Θα μπορούσε πολύ καλά να εξηγήσει γιατί η Linda McAvan - η πιο επικίνδυνη εν ζωή Ευρωπαία σήμερα - και τα άχρηστα φιλαράκια της επιστήμονες εγκρίνουν τα απόλυτα σκουπίδια ως γεγονότα κατά τη διάρκεια ιντερνετικών τηλεσυσκέψεων εργασίας. Έχουμε δει την ίδια συμπεριφορά πριν, και έχω γράψει γι 'αυτό, αλλά ποτέ δεν έχει επιδειχθεί τόσο ειλικρινά στον δημόσιο τομέα.
Αποδεικνύει επίσης ότι - στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο – ότι η ικανότητα του η.τ. να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος είναι αποδεκτή ανεξάρτητα από το πόσο οι κύκλοι των υπηρεσιών ελέγχου καπνού προσπαθούν να το αρνηθούν.
Αν πραγματικά γινόταν όλα αυτά για την υγεία, οι συνοφρυωμένοι πολιτικοί που αγορεύουν ακατάπαυστα για το κόψιμο του τσιγάρου και η προσοδοφόρα βιομηχανία, η οποία έχει ωφεληθεί από την παραγωγή ολοένα και πιο ευφάνταστων, αλλά αναποτελεσματικών τρικ για να εκφοβίσει τους καπνιστές σε υποταγή - θα έπρεπε να καλωσορίσουν την έλευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και να του επιτρέψει να διαφημίζεται ως συσκευή διακοπής του καπνίσματος.
Όπως είπα, αυτό θα ήταν αν πραγματικά όλα γίνονταν για την υγεία μας, κάτι το οποίο δεν ίσχυε ποτέ.
Καλό εκ μέρους του κυρίου Scottà που το παραδέχτηκε
Πηγή: http://dickpuddlecote.blogspot.nl/2013/05/were-losing-revenue-quick-lets-tax-e.html (http://dickpuddlecote.blogspot.nl/2013/05/were-losing-revenue-quick-lets-tax-e.html)
http://wivapers.blogspot.nl/2013/05/eu-politician-shows-what-governments.html (http://wivapers.blogspot.nl/2013/05/eu-politician-shows-what-governments.html)
Αντικατάσταση της αρχικής αυτόματης μετάφρασης
-
Φευγουνε σιγα σιγα τα προσχηματα λοιπον...
..με μικρες φωνουλες που σε λιγο καιρο ισως γινουν με λογικοφανης αποψη.. "οι πολιτες γινονται πιο υγιεις αλλα εμεις χανουμε λεφτα..."
Αφου τα επιχειρηματα "δεν εχουν γινει αρκετες ερευνες" εχουν αρχισει σιγα σιγα να "ελαφραινουν" με τις συνεχεις ερευνες που γινονται ..ανοιγουν καποιοι και την πορτα που τους καιει περισσοτερο..του οικονομικου.
οπως λεει και ο συγγραφεας του αρθρου...
Τι καλο απο τον κυριο Scottà που το παραδεχεται.... :tongue_smilie: :tongue_smilie:
-
Αν και η μετάφραση του γούγλη, αφήνει μεγάλα κενά κι η σύνταξη είναι από ...άλλο πλανήτη, τη γενική ιδέα την καταλάβαμε.
Το έλλειμμα από τα χαμένα έσοδα λόγω φορολογίας ενδιαφέρει κάθε κράτος πρωτίστως κι ύστερα το ουσιώδες της ιστορίας, ότι δηλαδή με το η.τ. γλυτώνει ο κόσμος από τις επιπτώσεις στην υγεία του έναντι του κ.τ.
Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες, σύμφωνοι.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις μακροχρόνιας χρήσης του η.τ. (>10+ έτη), σύμφωνοι.
Κανείς όμως δεν μπορεί ν'αμφισβητήσει τη σαφή αλλαγή προς το καλύτερο του οργανισμού ΚΑΘΕ καπνιστή που προτίμησε τη χρήση η.τ.
Ούτε καν οι φήμες για υγρά στους πνεύμονες, που αποδεικνύονται σαπουνόφουσκες που σκάνε μόλις πάει κάποιος να τις αγγίξει και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε "κρυστάλλους" στις πνευμονικές κυψέλες.
Ακόμη χειρότερο δε, να αναφέρονται κι από γιατρούς που είναι επιστημονικά απαράδεκτο να υποστηρίζουν και να συντηρούν τέτοιες αναπόδεικτες φήμες, Τακτικές που είναι στα όρια του επικίνδυνου για το λειτούργημα που υπηρετούν.
Ήμαρτον πια.
Έχει γίνει πλέον απόλυτα προβλέψιμη η τακτική των καπνο/φαρμακο/φορο-βιομηχανιών και αν δεν βρεθεί από την Ε.Ε. μια φόρμουλα αποδεκτή κι απ'το ευρύ κοινό για την ορθή αντιμετώπιση-διαχείριση των νικοτινούχων υγρών, θα συντηρείται αυτή η κατάσταση με όλα τα καλά (φορολογία μόνο μέσω Φ.Π.Α) και τα κακά (περιορισμένοι ή ασαφείς έλεγχοι) που τη συνοδεύουν.
Μένει να δούμε τι θ'ακουστεί και στη δική μας βουλή σχετικά μ'αυτή την ιστορία.
Γιατί, σίγουρα κάτι θ'ακουστεί, αφού αποτελούμε "καπνοπαραγωγό" χώρα που χάνει από φορολογία κτλ.κτλ.
-
θα ξυνουν τα κεφαλια τους οι γερολαδαδες,τρεις το λαδι τρεις το ξυδι,ρε μπας και μπουμε μεσα λωγο η.τ.???
θα το κανουν ειδος πολυτελειας στο τελος :idiot1:
-
Κρυστάλλινη αλήθεια...
1) Όσο το ΗΤ εξαπλώνεται, τόσο θα ακριβαίνει (στα έτοιμα υγρά, τουλάχιστον).
Αλήθεια, έτσι δεν συμβαίνει και με το ΚΤ; Δεκαετίες τώρα;
Και όσο μη καπνιστές περνάνε τα ... 67 (λέμε τώρα) τόσο πιο μικρή σύνταξη θα παίρνουν...
2) Μια απόλυτη ομολογία ότι είμαστε ποσοστά (μακάρι να είμαστε αριθμοί...)
3) Μια φανερή απόδειξη ότι εκλέγουμε κάποιους που υπηρετούν... κάτι. Πάντως, όχι την υγειά μας.
4) Και δυστυχώς, όποιος φέρνει κάτι νέο, δεν είναι Έλληνας...
-
Το βλέπω να ρχεται.....
Σε κάνα χρόνο από τώρα... φαντάζεστε τι θα γίνει αν φορολογηθεί το ητ σαν το κτ;;;;; Πόσα θα πρέπει να διαθέσει κάποιος για ένα ητ;
(Αχχχ, το google και οι μεταφράσεις του....)
-
Το έλλειμμα από τα χαμένα έσοδα λόγω φορολογίας ενδιαφέρει κάθε κράτος πρωτίστως κι ύστερα το ουσιώδες της ιστορίας, ότι δηλαδή με το η.τ. γλυτώνει ο κόσμος από τις επιπτώσεις στην υγεία του έναντι του κ.τ.
:hmmm:
και ομως δεν θα επρεπε πρωτίστως..
πρωτίστως ειναι η υγεια των πολιτων του..και θα επρεπε να νοιαζεται για αυτην χωρις.."ανταλλαγματα"!
Αν για παραδειγμα ενα βιβλιο (οπως αυτο που αναφερθηκε σε καποιο νημα χθες) καταφερνε να πεισει τους καπνιστες απλα να σταματησουν το καπνισμα και φυσικα χανονταν ολα αυτα τα εσοδα απο φορους κλπ, τοτε τι θα κανανε...? θα υπερφορολογουσαν το βιβλιο ή θα το απαγορευανε?? ??? ???
Πρεπει να κινουμαστε και στην σφαιρα της λογικης.. Οκ τι τους βολευει και ποσα χρηματα θελουνε να εισπρατουνε, αλλα οχι να υπαρχει και "γκρινια"+εξτρα μετρα για κατι που συνεπαγεται καλυτερευση της υγειας του κοσμου!
-
όλα για το χρήμα. όλαα!!!!
-
Τα χρήματα που δαπανόνται σε ετήσια βάση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των καπνιστών είναι απείρως περισσότερα από τα έσοδα που προέρχονται από την φορολόγηση προϊόντων καπνού (και σε αυτήν την λογική είναι τόσο μεγάλη ) . Άρα δεν ενδιαφέρονται για την μείωση των εσόδων των κρατών τους αλλά για την μείωση των εσόδων άλλων...
-
:hmmm:
και ομως δεν θα επρεπε πρωτίστως..
πρωτίστως ειναι η υγεια των πολιτων του..και θα επρεπε να νοιαζεται για αυτην χωρις.."ανταλλαγματα"!
Πόσο μάλλον, όταν υποτίθεται, πως οι προτάσεις των συνδέσμων υγείας ζητήσανε την αύξηση τιμής τσιγάρου, με σκοπό να μην το πάρει ο κόσμος. Η όλη ιδέα της φορολογίας του τσιγάρου, (με κορυφαίο κατά τη γνώμη μου τον ειδικό φόρο φτηνών τσιγάρων, για να γίνουν ακριβά, άλλα και τον ειδικό φόρο στους καπνούς, επειδή τους αγοράζει πλέον πολύς κόσμος για φτηνότερα..) είναι για να μην αγοράζουμε τσιγάρα. Αν φορολογήσεις κάτι που σου έκοψε έσοδα από τα τσιγάρα ακυρώνεις μόνος σου την ιδέα της υπερφορολόγησης των κτ, με τη δικαιολογία ότι αυτό μας πρότειναν οι ιατρικοί μας σύμβουλοι, και σύντομα θα αναγκαστείς σε κάποια συνέντευξη να το παραδεχτείς..
-
Εγώ θα προχωρήσω την κουβέντα ένα επίπεδο παραπάνω και θα επεκταθώ στα ασφαλιστικά συστήματα.
Ως γνωστόν, δύο είναι τα βασικά μοντέλα κοινωνικής ασφάλισης, το αναδιανεμητικό (Ευρώπη και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου) και το κεφαλαιοποιητικό (Αμερική).
Στο πρώτο, πληρώνονται εισφορές, όχι για να μαζευτεί ένα κεφάλαιο αλλά για να πληρώνονται οι συντάξεις των παλαιών και αυτό συνεχίζεται εσαεί. Αξίωμα: για να δουλέψει απρόσκοπτα, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ασφαλισμένοι ανά ένα συνταξιούχο, και πρέπει και οι εισφορές να πληρώνονται στην ώρα τους.
Στο δεύτερο, πληρώνονται εισφορές σε ένα ταμείο διαχείρησης, ώστε όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης, να "αγοραστεί" ένα συνταξιοδοτικό πλάνο, το οποίο πληρώνει είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις.
Κατά κύριο λόγο, όπου λειτουργεί το δεύτερο, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι πανάκριβη και έτσι όλοι ασφαλίζονται.
Επίσης, στο δεύτερο, τα ασφάλιστρα ανεβαίνουν τραγικά αν είσαι καπνιστής.
Και όμως, στην Αμερική, τα τσιγάρα είναι πανάκριβα. Και όμως, η φορολογία τους είναι απίστευτη. Και όμως, το κράτος δεν έχει καμία υποχρέωση να περιθάλψει τον καπνιστή, μη δημιουργώντας έτσι κόστη.
Η πιπίλα του ΕΦΚ ως μέσο κάλυψης της ζημίας που προκαλεί ο καπνιστής, δεν έχει και τόση ισχύ.
Μήπως τελικά το Αμερικάνικο μοντέλο δεν είναι και τόσο κακό?
Οκ, σύμφωνοι, ο μη προνομιούχος πολίτης, δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για ιατρικά έξοδα. Τότε, πρέπει να μην έχεις μη προνομιούχους πολίτες, να φροντίσεις να έχουν όλοι τουλάχιστον τη δυνατότητα της ασφάλισης. Πως? Βρες το κύριε τεχνοκράτη!
Είμαι επαγγελματίας. Δεν έχω το δικαίωμα της άρνησης ασφάλισης. Ποια Δημοκρατία?
Το να βγαίνει κάποιος και να μας λέει αυτό που ήδη ξέρουμε, δεν μου λέει κάτι.
Το να βγει κάποιος με προτάσεις, τότε ναι.
Και να μου λείπει το κράτος που επιβάλλει φόρους και απαγορεύσεις ανάλογα με το πόσο θέλει να βγάλει.
Μην ξεχνάς κύριε υπουργέ, ότι για να εισπράξεις φόρο, πρέπει να είμαι ζωντανός και υγιής για να δουλέψω, να βγάλω, να καταναλώσω και να πληρώσω. Με το να μου κάνεις το ητ απαγορευτικό, μάλλον ψάχνεις να κονομήσεις από το ΦΠΑ που θα αποδώσει ο ιδιοκτήτης του αναλόγως δικτυωμένου γραφείου τελετών της περιοχής μου!
-
Να ρωτήσετε το κ. Φαρσαλινό πόσοι και αν τον στήριξαν οταν άρχισε τις έρευνες του!
Ειναι πολυ εύκολο να κατηγορείς το κράτος και τις καπνοβιομηχανιες αλλα και η αλλη πλευρα δεν ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την υγεια των ατμιστών.
-
Σαν νομικός έχω να παρατηρήσω τα εξής : 1. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν μπορεί να φορολογηθεί παραπάνω γιατί είναι ηλεκτρονική συσκευη, ότι και να κάνουν έχουμε τα mods. 2. Εάν υποθέσουμε ότι φορολογηθούν τα υγρά θα αγοράσουμε χωρίς νικοτίνη και τα έσοδα τους θα είναι μηδαμινά. 3.μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας άρα θα πρέπει να αυξήσουν την τιμή στην υγρή νικοτίνη αυτό είναι αλυσιτελες, το ξέρουν! Εν κατακλείδι τίποτα δεν μπορούν να κάνουν και μην ξεχνάμε ότι έχουμε και το δικαίωμα των προσφυγών;-)
-
Να ρωτήσετε το κ. Φαρσαλινό πόσοι και αν τον στήριξαν οταν άρχισε τις έρευνες του!
Ειναι πολυ εύκολο να κατηγορείς το κράτος και τις καπνοβιομηχανιες αλλα και η αλλη πλευρα δεν ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την υγεια των ατμιστών.
:hmmm:
Κάπου έχεις μπερδευτεί.
Δε μιλάμε ότι το κράτος αδιαφορεί ειδικά για την υγεία των ατμιστών.
Αλλά ότι αδιαφορεί γενικά για την υγεία των καπνιστών (που είναι πολλοί περισσότεροι και με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας-θνησιμότητας) σε σύγκριση με το έσοδο των φόρων που αποκομίζει από τα είδη καπνού.
Ότι δηλαδή, εθελοτυφλεί μη αποδεχόμενο την αλλαγή που έχει επιφέρει το η.τ. τόσο στη βελτίωση της υγείας των καπνιστών, όσο και στο ουσιώδες των ελέγχων από ανεξάρτητες επιστημονικές αρχές.
Ο Δρ. Φαρσαλινός άρχισε τις έρευνές του όπως όλοι οι πρωτοπόροι επιστήμονες:
Με τις δικές του γνώσεις και ιδέες.
Είχε βέβαια και τη βασική υποστήριξη σε υποδομές και απαραίτητα αναλώσιμα από το νοσοκομείο που εργάζεται, αλλά κι από εταιρία εμπορίας η.τ. και υγρών για λόγους τήρησης ίδιων παραμέτρων διεξαγωγής των ελέγχων. (έστω και στοιχειώδη)
Τις καπνοβιομηχανίες σαφώς κι είναι "εύκολο"- μην πω απαραίτητο- να τις κατηγορήσουμε, αφού μόνες τους βάζουν τον εαυτό τους στο εδώλιο του κατηγορουμένου με τη γενικότερη στάση τους. Δε χρειάζεται κάποιος να επιχειρηματολογήσει σχετικά με αυτό. Ισχύει αξιωματικά.
(Κάνω κακό και το ξέρω, αλλά βγάζω πολλά λεφτά από αυτό και το κράτος παίρνει πολλούς φόρους, οπότε τι να κάνουμε; Εμείς κονομάμε, εσείς πεθαίνετε, το κράτος αποζημιώνεται, κι όλα καλά... )
Οι δε εταιρίες η.τ. , υγρών κτλ. κι ιδιαίτερα οι Ελληνικές, ήταν αυτές που έκαναν από μόνες τους ελέγχους, έστω και σε βασικό/εμβρυακό επίπεδο, προκειμένου να έχουν στα χέρια τους ένα "χαρτί" που θα υπερασπιστεί το ασφαλές της χρήσης τους, τουλάχιστον από άποψη περιεχομένων συστατικών.
Κι αυτό μάλιστα, χωρίς να τους το ζητήσει καμία επίσημη "αρχή" ή κράτος.
Μη χάνουμε την ουσία του θέματος:
Οι χαμένοι φόροι απ'τη μείωση του κ.τ. είναι σπουδαιότεροι από τους ανθρώπους που θα γλιτώσουν λόγω αυτής της μείωσης.
Δυστυχώς. :(
-
Εντύπωση πάντως μου προκαλεί το γεγονός πως ενώ το κράτος μας παραδέχεται π.χ. την μείωση των εισπράξεων από τα αναμενόμενα σύμφωνα με τον προυπολογισμό κέρδη της επιβολής αύξησης ΕΦΚ στο πετρέλαιο ή της αιθυλικής αλκοόλης, μάλιστα κάνει και λόγο για την στροφή του κόσμου σε ανεύρεση διαφορετικών πηγών θέρμανσης, εν τούτοις για τον ΕΦΚ στα τσιγάρα δεν έχει ακουστεί κάτι!
Και ερωτώ, αν αναλογιστούμε τον ετήσιο τζίρο όλων των καταστημάτων στη χώρα μας με η.τ. δεν προκύπτει από κει πως όλα αυτά ή τα περισσότερα θα πήγαιναν υπέρ φόρων τσιγάρων ή στον κλάδο της ντόπιας καπνοβιομηχανίας ?
Φυσικά η οποιαδήποτε παραδοχή θα έχει να κάνει με την σύγκριση μεταξύ κ.τ. και η.τ. και εκεί ίσως εστιάζεται η αδυναμία παραδοχής πως το μέλλον είναι το η.τ. και οι μη βλαβερές επιπτώσεις του τόσο στον οργανισμό μας ( από όσο γνωρίζουμε ως σήμερα) όσο και στη τσέπη μας.
-
Όπως παρατήρησε ο Vangos παραπάνω, οι φόροι (ή μάλλον η μείωση των εσόδων από τους φόρους) επί του καπνού, έχουν μεγαλύτερη σημασία από την δημόσια υγεία.
Στην International Herald Tribune (http://rendezvous.blogs.nytimes.com/2013/05/10/should-governments-cash-in-on-smokers/) (διεθνή έκδοση των New York Times) δημοσιεύθηκε ένα σχετικό άρθρο, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλική κυβέρνηση συμφώνησε με τις καπνοβιομηχανίες να καθυστερήσει για τρεις μήνες η προκαθορισμένη αύξηση στα τσιγάρα, για τον λόγο ότι έχουν μειωθεί οι καπνιστές.
Το πρώτο τρίμηνο του 2013, για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, η αξία των πωλήσεων καπνού στη Γαλλία, σημείωσε πτώση. Ο αριθμός των πωληθέντων τσιγάρων μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Μέχρι τώρα οι βιομηχανίες μπορούσαν να αυξάνουν τις τιμές, όταν η κυβέρνηση αύξανε τους φόρους, αλλά αυτή τη φορά η συμφωνημένη για τον Ιούλιο αύξηση κατά 5% μετατέθηκε για τον Οκτώβριο. Η οικονομική εφημερίδα Les Echos σημειώνει ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι καπνοβιομηχανίες θέλουν να αποφύγουν μεγαλύτερη πτώση των πωλήσεων.
Η γαλλική κυβερνητική πολιτική βασίζεται σε μέτρια και σταδιακή αύξηση των τιμών των τσιγάρων, ώστε να κάνει τους καπνιστές να το κόψουν, χωρίς όμως να υπολογίζει ότι η μείωση των πωλήσεων, θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων από τους φόρους.
-
Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος, έγινε η αντικατάσταση της αυτόματης (από το google) μετάφρασης στο πρώτο ποστ
-
Τώρα μάλιστα. :bow:
Ξαναδιαβάστε το πρώτο, διορθωμένο πια, μήνυμα όσοι διάβασαν βιαστικά το αρχικό. Η μετάφραση της Google ίσα που έδινε μια ιδέα περί του θέματος.
Σωστό και αυτό που λέει ο αρθρογράφος: Αφού πια όλοι το παραδέχονται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθάει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, θα έπρεπε να επιτρέπεται να διαφημίζεται ως συσκευή διακοπής καπνίσματος.
Αν λάβουμε υπόψιν μάλιστα και την έρευνα για την εισπνοή νικοτίνης η οποία μας λέει ότι δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία μας, http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,416.msg629899.html#msg629899 τότε η μείωση του κινδύνου σε σύγκριση με το κανονικό τσιγάρο είναι σχεδόν ολοκληρωτική.
-
Ξέρει κάποιος τί ποσοστό στην τιμή των κ.τ/καπνού κτλ αντιστοιχεί σε φόρο για το κράτος?
-
156,56 € ανά 1000 τεμάχια τσιγάρων + λοιπές επιβαρύνσεις + ΦΠΑ 23 %
Δεν ισχύει για όλες τις μάρκες βέβαια όπως και για τον καπνό. Αυτό βγαίνει και
από τις τιμές πώλησης αλλά κάπου εκεί από ότι θυμάμαι
Η σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων, καθορίζεται στα 156,56 ευρώ η φορολογική μονάδα (1 Φ.Μ.=1.000 τσιγάρα). Με βάση την τιμή αυτή, από την ίδια ως άνω ημερομηνία, ο πάγιος φόρος των τσιγάρων ορίζεται στα 19,6561 ευρώ η φορολογική μονάδα και το ελάχιστο ποσό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των τσιγάρων, το ποσοστό του οποίου έχει οριστεί στο 75% του συνολικού ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στη σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων, διαμορφώνεται στα 76,323 ευρώ ανά φορολογική μονάδα, αντί των 80,40 ευρώ που ισχύει σήμερα.
http://www.tosynergeio.gr/files/faq_07_2011.pdf
-
Ρώτησα απλά για να καταλάβω το τί κερδίζει από τα κτ σε σχέση με τα ητ που έχουνε φπα + φορολόγηση του εμπόρου (+δασμούς τελωνείου αν δε κάνω λάθος)
Άρα σίγουρα έχουνε παραπάνω έσοδα μόνο και μόνο απ το "156,56 € ανά 1000 τεμάχια τσιγάρων + λοιπές επιβαρύνσεις". Αυτό το λοιπές επιβαρύνσεις τι είναι ?
Γενικά που μπορούν να βρεθούν τέτοιες πληροφορίες επίσημα, υπάρχουνε καπου ?
-
Για το ποσόν δεν είμαι σίγουρος αλλά για τη φορολόγηση ο ΦΠΑ είναι επιπλέον του ΕΦΚ
-
Με απλά ελληνικά, 2.5 -3 ευρώ στο πακέτο στο περίπου. Είχα δει πριν λίγους μήνες ένα περιοδικό των περιπτεράδων που ανέλυε το πώς κατανέμονται τα χρήματα κάθε πακέτου ανάλογα με τη λιανική του τιμή σε κράτος, καπνοβιομηχανίες, χονδρεμπορους, λιανέμπορους
Τουτέστιν: Καπνιστής 2 πακέτων άφηνε 5-6 ευρώ τη μερούλα στο κράτος, 150-180 ευρώ το μήνα και γύρω στα 2000 ετησίως.
Ως ατμιστής 5-6 μλ σήμερα δεν αφήνει τίποτα.
Μάλλον υπολογίσιμη η "τρύπα" στα δημόσια έσοδα
-
Αυτό ακριβώς ήθελα! Ένας συγκριτικός πίνακας θα ήτανε άψογος! Όποιος μπορέσει να φτιάξει...
Όταν τα κέρδη του κράτους είναι τεράστια από τα κτ/καπνούς σε σχέση με τα ητ.... τι να περιμένει κανείς!
-
Μα , συγνώμην, θα πρέπει να αρωστήσουμε καπνίζοντας κ.τ ,για να μήν χάνονται δημόσια έσοδα? :))
-
To θέμα είναι ότι δεν είναι μόνο δημόσια τα έσοδα αλλά και ιδιωτικά. Δλδ τα ιδιωτικά θεραπευτήρια,κλινικές, φαρμακοβιομηχανίες κι όλα τ άλλα παραιατρικά κτλ κτλ τι θα γίνουνε ?
Ένας συγκριτικός πίνακας θα ήτανε ό,τι πρέπει ! Ας μην υπάρχουνε μόνο πίνακες που λένε πόσο πιο οικονομικό είναι το ητ σε σχέση με το κτ
-
Η κατασκευή ενός τέτοιου πίνακα δεν είναι και πολύ εύκολο να γίνει, πολύ απλά λόγω της ύπαρξης του ΦΠΑ. Και εξηγούμαι:
Όλοι πρέπει, άσε που δεν, να γνωρίζουν ότι ο ΦΠΑ επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή. Επειδή φυσικά είναι αδύνατον να υποβάλλει ο κάθε καταναλωτής δήλωση ΦΠΑ, έχει εφευρεθεί ένας μηχανισμός ο οποίος κάνει τους έμπορους σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, εισπράκτορες.
Ο εισαγωγέας πληρώνει ΦΠΑ στο τελωνείο.
Ο χονδρέμπορος πληρώνει ΦΠΑ στον εισαγωγέα.
Ο λιανέμπορος πληρώνει ΦΠΑ στον χονδρέμπορο.
Ο πελάτης λιανικής πληρώνει ΦΠΑ στον λιανέμπορο.
Μέχρι και τον λιανέμπορο, γίνεται συμψηφισμός του εισπραχθέντος με τον πληρωθέντα ΦΠΑ, και η χρεωστική διαφορά αποδίδεται στο κράτος, ενώ η πιστωτική διαφορά μεταφέρεται προς έκτωση στην επόμενη φορολογική περίοδο, μήνα ή τρίμηνο, αναλόγως κατηγορίας βιβλίων. Και φυσικά, στο συμψηφισμό αυτό συμμετέχουν όλες οι δαπάνες, αγορών, διάθεσης, διοίκησης, έρευνας, λειτουργίας κλπ, εκτός φυσικά από τις δαπάνες που απαλάσσονται. Γι αυτό και η μή απόδοση ΦΠΑ αποτελεί κακούργημα, καθώς στην ουσία είναι υπεξαίρεση - κατάχρηση δημοσίου χρήματος.
Τα προϊόντα καπνού, λόγω μεγάλης διάδοσης και δημιουργίας "ανάγκης", μεταχειρίζονται φορολογικά ώς χονδρεμπόριο, δηλαδή πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους και η δημιουργία πλουτισμού από αυτά βασίζεται στην ποσότητα. Ο ΕΦΚ πληρώνεται στην πηγή και απλά περιλαμβάνεται στην τιμή, αλλά στην ουσία, ενώ και αυτός βαρύνει τον τελικό καταναλωτή, προεισπράττεται πολύ πριν το προϊόν φτάσει στη λιανική. Εκεί, για να υπάρξει είσπραξη, πρέπει να υπάρχει και εμπορική κίνηση, καθώς μπορεί μεν να εισπράττει το κράτος, αλλά πλέον παίζει ρόλο κάθε πότε θα εισπράττει και όχι πόσο, η παραγωγή είναι σχετικά σταθερή. Σαν τα εισητήρια των λεωφορείων ένα πράμα, μπορεί ο εκάστοτε ΟΑΣΑ να εισπράττει το αντίτιμο του εισιτηρίου a priori, αλλά αν ο καταναλωτής δεν το χρησιμοποιήσει, θα αργήσει να ξαναεισπράξει.
Όσο για την φορολόγηση εισοδήματος, το ίδιο πράγμα φορολογείται πολλές φορές.
Ο εισαγωγέας υπόκειται σε φόρο εισοδήματος για το περιθώριο κέρδους του, όπως και ο χονδρέμπορος και ο λιανέμπορος. Σκεφτείτε τον εξής κύκλο:
Έστω ένας μισθωτός Α ο οποίος ταυτόχρονα είναι και ατμιστής. Εργάζεται ως υπάλληλος στον εισαγωγέα Δ, ο οποίος προμηθεύει τον χονδρέμπορο Γ, ο οποίος προμηθεύει τον λιανέμπορο Β, από τον οποίο ψωνίζει ο μισθωτός Α.
Ο Δ πληρώνει €100 τον Α, ο οποίος φορολογείται γι αυτά.
Ο Α πληρώνει τον Β €100 για ατμιστικά προϊόντα, και ο Β φορολογείται γι αυτά.
Ο Β πληρώνει τον Γ €100 για ατμιστικά προϊόντα, και ο Γ φορολογείται γι αυτά.
Ο Γ πληρώνει τον Δ €100 για ατμιστικά προϊόντα, και ο Δ φορολογείται γι αυτά.
κ.ο.κ.
Θα μου πείτε οι ενδιάμεσοι εκπίπτουν την αγορά τους από τα φορολογητέα. Όχι ακριβώς! Βάλε περιθώρια κέρδους, βάλε λογιστικές απογραφές, αναλώσεις και κόστη πωληθέντων βάσει αγορών και τρέχα γύρευε. Τα ίδια €100 φορολογούνται πολλές φορές, όχι με την ίδια βαρύτητα, και άντε τώρα να κάνεις συγκριτικό πίνακα!
Με το κτ, που είναι το μοναδικό προϊόν με ΕΦΚ αλλά χωρίς ΦΠΑ, το οποίο έχει τιμή fixed στη λιανική και στα ενδιάμεσα στάδια, τα πράγματα είναι απλά: φορολογείται μόνο το περιθώριο κέρδους, το οποίο είναι περίπου 1% για κεντρικό διανομέα, 2,5% για χονδρέμπορο και 5% για λιανέμπορο. Και ναι, το ποσό στο οποίο υπολογίζεται το περιθώριο, περιλαμβάνει και τον ΕΦΚ!!!
Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι με μία υποτιθέμενη παραδοχή ότι το ητ είναι 60% φθηνότερο από το κτ, και έστω ότι όλοι γυρίζαμε στο ητ και δεν χανόταν καμία θέση εργασίας από την αλυσίδα του κτ, οι φόροι που εισπράττει το κράτος δεν θα έπεφταν κατά 60% αλλά πολύ λιγότερο. Κάτι σαν την ανελαστικότητα ζήτησης την οποία έχει το κτ.
Συγγνώμη αν σας κούρασα με τις επαγγελματικές μου μπαρούφες, πιστεύω όμως ότι αυτό το κειμενάκι βοηθά πολύ στην κατανόηση των οικονομικών μεγεθών για τα οποία μιλάμε.
-
Μπράβο και γραπτώς!!!!
Αυτό που κατάλαβα πάντως, είναι οτι αν ο Α συναλλάσσεται με έναν Β και ο Β συναλλάσσεται με τον Α, με αρχικό ποσό 100 ευρώ, στο τέλος δεν θα υπάρχει καθαρό κέρδος και το ποσό των 100 ευρώ θα έχει εξανεμιστεί, και θα τα έχει μαζέψει αυτά τα 100 ευρώ η μπάνκα!!!! (Συγνώμη το κράτος εννοώ!!!!) ;)
Ξέρω το λέω πολύ απλά, αλλά αν το σκεφτούμε λίγο βαθύτερα ισχύει.
Αν το κράτος ενδιαφερόταν να μαζέψει αυτά τα 100 ευρώ για τον εαυτό του ΜΟΝΟ, τότε δεν θα χανόταν ευρώ από τα κέρδη του... Αλλά λόγω του ότι με έμμεσους τρόπους θέλει να βγαίνουν κι άλλοι κερδισμένοι από αυτόν τον κύκλο (βλέπε εταιρίες που έχουν πολλούς υπαλλήλους (πολυεθνικές), ή ασχολούνται με τη δημόσια υγεία (κρατικές ή όχι) ή αγορά όπλων ή απλά την συντήρηση του "παρακράτους" κτλ κτλ ) σίγουρα υπάρχει φθορά του ποσού κι εκεί υπάρχει το πρόβλημα...
Σκεφτείτε τα λίγο... 8)
Edit...
Κάτι με διέκοψε προηγουμένως...
Με τον όρο "παρακράτος" ΔΕΝ εννοώ αυτό που νομίζετε.
Αλλά όλους αυτούς που βρίσκονται πίσω από τα κράτη...
Το επόμενο βήμα του συλλογισμού μου, είναι να εξηγήσω το γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, αλλά θα θεωρηθεί πολιτική κουβέντα.
Το κράτος χάνει "φρέσκο" σπαρταριστό χρήμα από το ΗΤ. Το χρήμα του ΚΤ είναι "εδώ και τώρα" ενώ το χρήμα που θα λάβει από το ΗΤ θα είναι κατεψυγμένο :)) .
Και ως γνωστό τα φρέσκα είναι πιο νόστιμα από τα κατεψυγμένα! :))
Άσε που τα φρέσκα τρέφουν και το "παρακράτος" της υγείας!! ;)
Τελική σκέψη...
Ποιός είναι τελικά ο απατεώνας, το κράτος που στην ουσία θέλει να μαζέψει ΟΛΟ το χρήμα (με τη μορφή φόρων οποιαδήποτε μορφής) για να το διαθέσει εκεί που είναι να το διαθέσει, ή ο πολίτης που δεν αποδίδει όλους αυτούς τους απάνθρωπους φόρους? ε?
-
Τα €100 φίλε μου δεν εξανεμίζονται, γιατί πολύ απλά δεν υπήρξαν ποτέ.
Κάνε μια αναζήτηση utube για ένα βίντεο που λέγεται η ιστορία του χρήματος και θα πάθεις σοκ.
Δεν το συνεχίζω, καθώς δεν είναι χώρος εδώ για συζήτηση περί θεωρίας του χρήματος και εξειδικευμένα οικονομικά παράδοξα, και το παράδειγμα που έδωσα για να καταλάβεις είναι υπεραπλουστευμένο! Και πιστεύω ακράδαντα ότι παρόλα αυτά, τα έσοδα του κράτους θα έπρεπε να ήταν ένας, και όχι "ο", παράγοντας που θα έσπρωχνε το ξεμπέρδεμα της κατάστασης του ητ στην Ελλάδα. Και μάλιστα θα έπρεπε να έχει χαμηλή προτεραιότητα!
-
Τα €100 φίλε μου δεν εξανεμίζονται, γιατί πολύ απλά δεν υπήρξαν ποτέ.
Κάνε μια αναζήτηση utube για ένα βίντεο που λέγεται η ιστορία του χρήματος και θα πάθεις σοκ.
Δεν χρειάζεται φίλε cruiser :))
Τον συλλογισμό μου τον ξεκίνησα από ένα σημείο που θα ήταν εύκολο να με παρακολουθήσουν αυτοί που θα διαβάσουν το ποστ μου.
Αν τον ξεκινούσα από εκεί που έπρεπε, δεν νομίζω ότι θα με καταλάβαιναν πολλοί.
Αλλά σίγουρα οι περισσότεροι θα με απέρριπταν. :))
Αυτό που λες και μόνο (στην παράθεση), δείχνει το βάθος των γνώσεών σου, και αυτό τουλάχιστον το σέβομαι και το ζηλεύω!!! :respect:
-
Οσα τους λειπουν θα βαλουν κανενα νεο χαρατσι να τα εισπραξουν.
1 στα 4 πακετα τσιγαρα ειναι λαθραια, πουλανε καπνο χυμα με το κιλο.
Μονο απο τους ατμιστες χανουν φορους?
Το οφελος απο τα εξοδα των νοσηλειων δεν ειναι κατι ορατο και επειδη ολοι οι Υπουργοι Οικονομικων
ειναι μπακαληδες, οτι εισπραξουν τωρα και δεν πανε να πεθανουν απο ΧΑΠ και Καρκινο του πνευμονα,
αλλωστε τοτε θα ειναι αλλοι Υπουργοι.
:)
-
Και σκεφτείτε ότι η Ελλάδα είναι ίσως η πιο φτηνή χώρα της Ευρώπης όσον αφορά τα προϊόντα καπνού.
Όταν κάποιος αυξάνει την τιμή ενός αγαθού, το αγαθό είναι λίγο οξύμωρο για το κτ αλλά και οι σφαίρες αγαθό θεωρούνται, είτε κράτος είτε ιδιώτης, σε έναν τέλειο οικονομετρικά κόσμο, λαμβάνει υπ' όψιν του τη λεγόμενη ελαστικότητα ζήτησης. Ένα αγαθό λοιπόν, είναι είτε ελαστικό (είδη και υπηρεσίες μη πρώτης ανάγκης), είτε ανελαστικό (είδη και υπηρεσίες που θεωρούνται πρώτης ανάγκης αλλά μπορεί να έχουν υποκατάστατα αγαθά ίσως χαμηλότερης ποιότητας ή κύρους) και μηδενικής ελαστικότητας (είδη που πράγματι είναι απαραίτητα και δεν αντικαθιστώνται). Στην πρώτη περίπτωση, μία αύξηση στην τιμή θα αποφέρει μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στη ζήτηση και άρα μείωση του κέρδους (πχ αν αυξηθεί το ψωμί για τοστ Καραμολέγκος, ο αγοραστής θα προτιμήσει μια άλλη μάρκα). Στη δεύτερη, μία αύξηση στην τιμή θα αποφέρει μικρότερη ποσοστιαία μείωση στη ζήτηση και άρα αύξηση του κέρδους(πχ είδη καπνού, αν αυξηθεί το Marlboro δεν θα αλλάξει ο χρήστης μάρκα, απλά ίσως καπνίζει λιγότερο). Στην τρίτη, όσο και να αυξάνουμε την τιμή, η ζήτηση δεν μεταβάλλεται καθόλου (περίπτωση πχ του Χ αντικαρκινικού φαρμάκου, όσο και να πάει η τιμή του θα συνεχίσουν να το παίρνουν αυτοί που το έπαιρναν και πριν). Υπ' όψιν ότι σε αυτές τις θεωρήσεις εννοείται πως το κατά κεφαλήν εισόδημα παραμένει σταθερό ατομικά και όχι μεσοσταθμικά - δεν μας ενδιαφέρει αν ο Χ δεκαπλασιάζει το εισόδημα του ενώ ο Ψ υποδεκαπλασιάζει, περίπτωση που μεσοσταθμικά κρατάει το κατά κεφαλήν εισόδημα ίδιο.
Τα είδη καπνού, ιδιαίτερα όταν δεν υπήρχε η εναλλακτική του ητ, ανήκουν στα ανελαστικά αγαθά όπως και τα καύσιμα.Γι αυτό και τα πρώτα που παίρνουν αυξήσεις, είναι τα προϊόντα με ΕΦΚ, βλέπε ένταξη της βενζίνης σε καθεστώς ΦΠΑ βάσει πωλήσεων και όχι βάσει αγορών από το 2010. Μπορώ να μιλήσω εκ του ασφαλούς για την Αγγλία στην οποία θήτευσα ως το 2002. Τότε, ένα πακέτο τσιγάρα (εισαγόμενος καπνός, Αγγλική συσκευασία) κόστιζε 4,6 λίρες, με τη λίρα τότε να είναι στις 550δρχ, η 1,61€, όταν τα τσιγάρα στην Ελλάδα κόστιζαν 680δρχ ή σχεδόν €2. Όσο για πακέτα τα οποία εισαγόταν συσκευασμένα, οι τιμές ήταν τεράστιες. Χαρακτηριστικά θυμάμαι σε tobacco shop του Birmingham τη "Χρυσή Κασετίνα Καρέλιας" να κοστίζει 7,10 λίρες, και να με βλέπουν οι Άγγλοι να σβήνω το ένα να ανάβω το άλλο και να νομίζουν ότι είμαι αρραβωνιαστικός της Αθηνάς Ωνάση!
Το ητ από την άλλη, υγρά και hardware, είναι μη ρυθμιζόμενο προΙόν, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κρατική παρέμβαση, και έχει και τεράστια ελαστικότητα, καθώς η ποικιλία είναι ανεξάντλητη.
Όταν λοιπόν οι αξιότιμοι διαχειριστές των Ευρωπαϊκών κονδυλίων αποφασίσουν όχι μόνο να αφήσουν ήσυχο το εμπόριο ητ αλλά και να επιδοτήσουν κατασκευαστές με έμφαση στην εξωστρέφεια, ίσως δουν χαρά στα ταμεία τους. Αντ' αυτού, προτιμάνε να βεβαιώνουν ανεπίδεκτους είσπραξης φόρους, με 25% επισφάλεια, και το λένε και στα μούτρα μας. Και θα συμβαίνει αυτό όσο νομοθετούν και αποφασίζουν από το γραφείο, χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν τους "μάχιμους" του επαγγέλματος που ζουν την πιάτσα κάθε μέρα. Μου θυμίζουν έναν πρώην εργοδότη μου, που όταν είχα τη διεύθυνση του γραφείου, είχα εντολή να αυξάνω τις χρεώσεις των πελατών κατά 20% ώστε να τους κάνει έκπτωση 10% στην τελική τιμή(12% στην αρχική) και τελικά να υπάρχει αύξηση 8% και να είναι και όλοι ευχαριστημένοι!
Τελικά συνατμιστές, είμαστε λίγο ονειροπόλοι αλλά καλό είναι αυτό. Η ουσία είναι ότι το κράτος χάνει έσοδα και δημοτικότητα όσον δεν απελευθερώνει ρητά χωρίς σκιές το εμπόριο ητ.
-
φιλοι μου.. με πολυ απλα λογια...
ειναι εδω και χρονια αυτονοητο οτι παρα τα οσα με διπροσωπια λεγονται οτι οι κυβερνωντες και θελουν να διατηρησουν σταθερο και ισως θελουν και να αυξησουν τον αριθμο των καπνιστων... τα 5 περιπου ευρω μεσω ορο που παιρνει ληστρικα με τη μορφη φορου το κρατος ειναι τεραστιο εσοδο... πρεπει και καπως να ταιστουν τοσοι και τοσοι χιλιαδες που τρωνε με τεραστιες κουταλες αλλα απο εργο παραγουν αερα κοπανιστο...
το κρατος λοιπον κερδιζει απο το κ.τ. παρα πολλα... και ας σταματησει αυτη η καραμελα περι του οτι πληρωνει περισσοτερα για νοσηλεια καπνιστων... ασ σκεφτουμε ο καθενας μας τον κυκλο μας.. αυτους που ξερουμε.. γνωστους συγγενεις φιλουσ κτλ... ποσοι απο αυτους λογω καπνισματος χρεωσαν το κρατος με νοσηλεια? ελεος εχουν φτασει οι "ειδικοι αναλυτες" οτιδηποτε προβλημα υγειας εχει ενας καπνιστης να το αποδιδουμε στο καπνισμα..αμα καποιος παθει εμφραγμα αν καπνιζει τοπαθε λογω τσιγαρου... αν δεν καπνιζει τοτε επαθε απλα εμφραγμα... τελος παντων δεν θελω να ξεφευγω απο το θεμα... οσο λοιπον και να επιτραπει το η.τ. ακομα και αν ολοι γινουν ατμιστες τα εσοδα εν σχεση με το κ.τ ειναι ελαχιστα... ασε που σκεφτονται ισως και το μελλον... με το κ.τ. ευκολα στρατολογουνται και εθιζονται εφηβοι κτλ.. η ευκολια του παρε ενα τσιγαρο ρε να δοκιμασεισ να δεις πως ειναι.. η δωσε μου ενα να δω τι καταλαβαινεις εσυ που καπνιζεις.. αυτα με το η.τ. ειναι περιορισμενα.. πολυ δυσκολα πιστευω οτι θα στρατολογουνταν νεοι ατμιστες αν ολοι ηταν ατμιστες.. αρα με τα χρονια μειωμενος αριθμος ατμιστων και αρα λιγοτερα εσοδα για να κινουνται τα παρασιτα που ειπα πριν...
τωρα βγηκε ενας και ξεσκεπαστηκε... το ειπε ξεκαθαρα οτι χανουν εσοδα.. ασ πειστουν λοιπον και αυτοι που δεν πειθονταν οτι ναι.. το κρατος κερδιζει τεραστια ποσα απο τους καπνιστες.. στην ουσια τους εκμεταλευεται... και το χειροτερο... καπνιστες που δεν αντεχουν τις συνεχεις αυξησεις στην τιμη καταφευγουν σε ακαταληλα αφορολογητα φτηνα τσιγαρα χωμα.,.. αυτα ναι θα βλαψουν την υγεια και οντως θα τους στειλουν στο νοσοκομειο... οσοι καταφυγουν στο ατμισμα ειναι τυχεροι γιατι το ατμισμα ειναι οτι πιο υγειεινο αλλα επειδη ειναι και οτι πιο συμφερον για τον απλο πολιτη θα πολεμηθει δυστυχως...
-
Κανένας νέος δε θα καθόταν ποτέ να φορτίζει μπαταρίες, να αλλάζει αντιστάσεις, να κουβαλάει μπουκαλάκια κτλ. κτλ. Το κανονικό τσιγάρο είναι πολύ πιο εύκολο για εθισμό. Το η.τ. το επιλέγουν αυτοί που θέλουν να απαλλαγούν από το κ.τ., δεν το επιλέγει κάποιος που δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του. Αμφιβάλλω να υπάρχει έστω και 1% τέτοιων περιπτώσεων κι αυτοί ίσως το κάνουν για λίγο από περιέργεια αλλά δεν πρόκειται ποτέ να παραμείνουν σ' αυτό γιατί το η.τ. έχει πολλές απαιτήσεις σε χρόνο αλλά και ως αρχικό έξοδο σε σύγκριση με το κ.τ.
Άρα κάτι τέτοιες δικαιολογίες είναι μόνο και μόνο για να μην απομακρυνθούν οι καπνιστές από το κανονικό τσιγάρο με κύριο σκοπό να μην μειωθούν τα άμεσα έσοδα. Δεν βλέπουν το θέμα μακροπρόθεσμα. Κοιτάζουν να μη μειωθούν τα έσοδα όσο είναι αυτοί (οι εκάστοτε υπουργοί) στο τιμόνι. Μακροπρόθεσμα ίσως να υπάρχει και αύξηση των εσόδων όπως είπε και ο Cruiser79 παραπάνω αλλά τότε... ποσώς τους ενδιαφέρει. Θα είναι άλλοι στο τιμόνι και δεν πρόκειται βέβαια οι σημερινοί υπουργοί να "δουλέψουν" για τους μελλοντικούς ανοίγοντάς τους το δρόμο σήμερα. Εξάλλου έχουν καθαρές εντολές: Φροντίστε να αυξήσετε (ή να μην μειωθούν) τα έσοδα ΣΗΜΕΡΑ.
Με τέτοιες λογικές... δε βλέπω φως. Ευτυχώς που δεν μπορούν να στηρίξουν τον παραλογισμό τους με φτηνές δικαιολογίες που κάνουν την κοινή λογική να αντιδράει και έτσι έχουμε εξελίξεις σαν την προχθεσινή που δεν πέρασε η απαγόρευση των υγρών με νικοτίνη. Δε θα σταματήσουν όμως. Αυτή τη στιγμή είναι σίγουρο ότι σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις. Προς τη λάθος κατεύθυνση συνήθως (και δυστυχώς).
Θα είμαστε εδώ όμως και πάλι έτοιμοι να αντιδράσουμε και να ενημερώσουμε όσους παραπληροφορούνται.
-
και φυσικά, δεν θα κλάψει και πολύ το κράτος αν αρρωστήσουν σοβαρά κάποιοι κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, μπορεί να χρεωθεί κάποια νοσήλια (που θα φροντίσει να τα μειώσει στο ελάχιστο υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες) αλλά από τη μιά έχει εισπράξει πάρα πολλά από έναν καπνιστή σε όλη τη διάρκεια της ζωής του (ίσως και περισσότερα από όσα έχει εισπράξει από φόρους εισοδήματος και χαράτσια από το ίδιο άτομο) και από την άλλη θα απαλλαγεί και από την καταβολή σύνταξης (εφόσον ο άτυχος καπνιστής αποδημήσει εις Κύριον), οπότε διπλό το κέρδος... και τυπικά είναι και από πάνω αφού μπορεί να λέει ότι το ίδιο έκανε ότι μπορούσε αφου ενημέρωνε ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό....
-
Είχα ετοιμάσει ένα μεγάλο κείμενο γι αυτό το θέμα αλλά θα αναφέρω μόνο την ουσία για να μην σας κουράσω. :yes:
Η πιο εύκολη λύση είναι η φορολόγηση των ΚΤ. Για τα ΗΤ δεν μπορούν να κάνουν και πολλά γιατί δεν υπάρχει τρόπος να φορολογηθούν τόσο ελεύθερα. Το άγχος των πολιτικών που βλέπουν προοδευτικά να μειώνονται τα έσοδα από την φορολογία των ΚΤ είναι μεγάλο. Κατά την δική μου άποψη πρέπει να αντιληφθούν γρήγορα ότι το ΗΤ ήρθε εδώ για να μείνει και να κοιτάξουν αλλού να βρουν έσοδα (μας έχουν ταράξει στην φορολογία ούτως ή άλλως).
Σαν ευρωπαϊκή ένωση θεωρώ ότι θα παρθούν λογικές αποφάσεις σχετικά με το ΗΤ στο μέλλον, αλλά για την Ελλαδάρα ποτέ δεν μπορώ να είμαι σίγουρος και πιστεύω ότι θα υπάρξει εισπρακτική λογική. Κάπου εκεί πάει το πράγμα, γιατί σαν προϊόν είναι λιγότερο βλαβερό από το ΚΤ, οπότε δεν έχουν πάτημα εκεί.
-
Λόγω του οτι κάποιοι από εσάς γράψατε για τα νοσήλεια των καπνιστών...
Μην ξεχνάτε οτι και αυτό ακόμη είναι μέρος του συστήματος για να τα παίρνουν οι φαρμακοβιομηχανίες!! ;) Είναι θεμητό για το σύστημα να αρρωσταίνει ο κόσμος από το τσιγάρο.... Μην πέφτετε στην παγίδα να νομίζετε το αντίθετο.
Οι φωνές του κράτους "κατά του τσιγάρου" θα πρέπει να λέγονται για λόγους κοινωνικής πολιτικής και ουμανισμού, που θα ΠΡΕΠΕΙ να δείξει το κράτος :))
Με το ΗΤ δεν οφελούνται οι καπνοβιομηχανίες αλλά χάνουν και οι φαρμακοβιομηχανίες!!!!! Άρα δύο εχθροί ταυτόχρονα... 8)
Σκεφτείτε...
Το σύστημα ηθελημένα θέλει να είναι εξαρτημένοι οι πολίτες του.
Με το φόρο που παίρνει από τα τσιγάρα (σαν άλλος έμπορος ναρκωτικών, μόνο που εδώ το νομιμοποίησε 8) ) θα μπορούσαν να γίνουν όσα πράγματα για τον πολίτη. Όμως δεν βλέπω να γίνεται και κάτι ως ανταπόδοση (σκεφτείτε ... τα ποσά των φόρων είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ, τί γίνονται? πού πάνε αυτά τα λεφτά?)
Όταν έρθει η ώρα του πολίτη να αρρωστήσει, έρχεται και η ώρα να εισπράξει με τα φάρμακα που πουλάει η φαρμακοβιομηχανία. Φάρμακα που ήδη έχουν πληρωθεί με τις μίζες που πήραν κάποιοι, όμως αυτές οι μίζες εμπεριέχονται στην τιμή του φαρμάκου έτσι? ;) (που αποτελούν μέρος της φορολογίας του κανονικού τσιγάρου), οπότε η φαρμακοβιομηχανία στη συνέχεια εισπράτει ακόμη ένα μεγάλο μέρος αυτού του φόρου...
Και φυσικά, καταλήγουν τα νοσοκομεία να μην έχουν λεφτά ούτε για τις γάζες! :))
-
Δεν διάβασα όλες τις απαντήσεις στο νήμα αυτό θα ήθελα μόνο να διευκρινίσω ότι ό,τι αλλαγή και να γίνει στην νομοθεσία και τη φορολογία για τα ητ τους ήδη μυημένους στο ητ θα τους επηρεάσει ελάχιστα. όλα μπορούμε να τα βρούμε με τον ένα η τον άλλο τρόπο και φτηνά (θα απαγορεύσουν ή θα φορολογήσουν αλλιώς το ατσάλι ή τη γλυκερίνη?). Το πρόβλημα θα είναι με την "προσηλύτιση" νέων ατμιστών καθώς ΣΥΝΗΘΩΣ είναι πιο δύσκολο να βάλεις στο τριπάκι κάποιον να δοκιμάσει κάτι απαγορευμένο ή κάτι αρκετά ακριβότερο απ ότι ήδη είναι. Το όλο θέμα λοιπόν είναι η εξάπλωση της ιδέας/φιλοσοφίας του ητ. Αυτή η εξάπλωση είναι που φαίνεται και με την μείωση των κερδών του κράτους.
-
Όπως τα λες domaze!!! :thumpup:
Κι έτσι σιγά σιγά, θα σβήσει και το άτμισμααααα...
Και ζήσσαν αυτοί καλά και εμείς χειρότερααααα.... 8)
-
δεν θα σβήσει το ητ πιστεύω ποτέ γιατί πολύ απλά τα περιθώρια κέρδους από αυτό είναι πολύ μεγάλα. Μάλλον όμως θα το αναπτύξουν όπως θέλουν κάποιοι με βασικό γνώμονα το κέρδος και όχι το δημόσιο συμφέρον και υγεία.
-
Σύμφωνα με την fpress.gr (http://www.fpress.gr/agora/item/12105-nea-ayxisi-stoys-foroys-ton-tsigaron-%E2%80%93-tha-forologoyntai-me83) σε σημερινό άρθρο για την αύξηση της τιμής των τσιγάρων-καπνών αναφέρει ότι το 81% της τιμής είναι φόροι
Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για επιβολή πρόσθετου φόρου της τάξεως των 50 λεπτών έως και ενός ευρώ στην τιμή του πακέτου. Κάτι τέτοιο, θα εκτόξευε την τιμή λιανικής σε επίπεδα υψηλότερα των 4,3-4,5 ευρώ για ένα πακέτο που σήμερα στοιχίζει 3,8 ευρώ. Οι υποστηρικτές της ιδέας αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση για την επιβολή νέου φόρου σε ένα προϊόν το οποίο βλάπτει την υγεία. Από την άλλη βέβαια, μια νέα αύξηση του φόρου, θα δώσει ακόμη ένα κίνητρο για αύξηση του λαθρεμπορίου το οποίο κυριολεκτικά οργιάζει.
Σήμερα, τα τσιγάρα υφίστανται φόρο με συντελεστή… 81%. Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα πακέτο τσιγάρων το οποίο κοστίζει 3,8 ευρώ. Από αυτά, η εφορία εισπράττει τα 3,07 ευρώ και για να το επιτύχει, επιβάλλει τρεις διαφορετικούς φόρους:
1. Τον σταθερό φόρο ο οποίος σήμερα φτάνει στα 1,6 ευρώ ανά πακέτο
2. Τον αναλογικό φόρο ο οποίος υπολογίζεται επί της τιμής προ φόρων και για το πακέτο των 3,8 ευρώ (λιανική) ανέρχεται στα 0,76 ευρώ
3. Ο τρίτος φόρος είναι ο ΦΠΑ ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 23% και στο πακέτο των 3,8 ευρώ φτάνει στα 0,71 ευρώ
Αν προστεθεί ένα νέο χαράτσι της τάξεως των 50 λεπτών (ας υποθέσουμε ότι θα αυξηθεί ο πάγιος φόρος από τα 1,6 στα 2,1 ευρώ), η τιμή της λιανικής θα διαμορφωθεί από τα 3,8 στα 4,3 ευρώ. Και από τα 4,3 ευρώ, τα 3,57 ευρώ (ή το 83%) θα είναι φόροι. Χαράς ευαγγέλια για τους λαθρέμπορους.
-
Εδώ σας έχω: http://www.ministryofjustice.gr/site/kodikes/%CE%95%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF/%CE%9A%CE%A9%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%A3%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%91%CE%A3%CE%9A%CE%91%CE%A0%CE%9D%CE%9F%CE%A5/tabid/359/language/el-GR/Default.aspx (http://www.ministryofjustice.gr/site/kodikes/%CE%95%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF/%CE%9A%CE%A9%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%A3%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%91%CE%A3%CE%9A%CE%91%CE%A0%CE%9D%CE%9F%CE%A5/tabid/359/language/el-GR/Default.aspx)
Το πολύ πρόσφατο (1920) Νομοθέτημα για των Κώδικα Φορολογίας Καπνών, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει!
-
Χιλια συγνωμη αν εχει αναφερθει αλλου και δεν το βρηκα αλλα ξεχειλιζω απο οργη διαβαζοντας το αρθρο με δηλωσεις του υπουργου υγειας
http://www.protothema.gr/greece/article/319172/adonis-ithiki-i-auxisi-tou-forou-sta-tsigara/ (http://www.protothema.gr/greece/article/319172/adonis-ithiki-i-auxisi-tou-forou-sta-tsigara/)
με νευριαζει η τελευταια προταση που λεει...
Τέλος ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα εξεταστεί και το θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ώστε αυτό να ενταχθεί στα καπνικά προϊόντα όπως άλλωστε εισηγείται και το ευρωκοινοβούλιο.
[/size][/color]
εσεις τι γνωμη εχετε για αυτο? οι δηλωσεις σημερινες Δευτερα 14 Οκτωβριου
-
χθες στο μεγκα παρόμοια έλεγε και ο μπεχράκης...δεν πρόσεξα αν αναφέρθηκε κάπου αλλά ο ανέφερε μάλιστα για κάτι μελέτες που κάνουν την υγρή νικοτίνη επικίνδυνη. :eyesplash: :eyesplash: :eyesplash: :eyesplash: :wall: :wall: :wall:
τις άλλες έρευνες του φαρσαλινού δεν τις αναφέρουν ποτέ στα μμε....
αίσχος και εμετός
-
Ο Άδωνις είναι εκτός τόπου και χρόνου... ;D
Πριν λίγες μέρες διαβάζαμε για τις αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με το ΗΤ...
Ο Άδωνις μάλλον ούτε πήρε χαμπάρι τι έγινε...
-
Τι γνωμη να εχω φιλε για καποιον που ειναι ενα ρεζιλη και μισο;;;;
Ο κ. κολοτουμπας που ηταν πρωτο θεμα στις σατιρικες εκπομπες,τωρα μιλαει για νομους.....
Εεεεεε να μη χασουμε και τον φορο απο τα η.τ......
Τι να πω....;;;
Αυτοι ειναι η κυβερνηση μας......καλα να παθουμε.... :eyesplash:
-
η εγω δεν ειμαι ενημερωμενος ή ο υπουργος....
εισηγηθηκε το ευρωκοινοβουλιο ποτέ το ΗΤ να εισαχθει στα καπνικα προιοντα?
-
Δεν περίμενα τίποτα καλύτερο από τον εν λόγω κύριο.
Το ότι είναι υπουργός Υγείας είναι θλιβερό από μονο του.
-
η εγω δεν ειμαι ενημερωμενος ή ο υπουργος....
εισηγηθηκε το ευρωκοινοβουλιο ποτέ το ΗΤ να εισαχθει στα καπνικα προιοντα?
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,19032.0.html (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,19032.0.html)
όχι, το ευρωκοινοβούλειο αποφάσισε να ΜΗΝ ενταχθεί το ΗΤ στα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ προιόντα... που είναι και το πραγματικό ζήτημα... Το πως θα επιχειρηματολογήσει ο Άδωνις ώστε να ενταχθεί το ΗΤ στα ΚΑΠΝΙΚΑ προιόντα περιμένω να δω...
θα πέσει πολύυυυ γέλιο...
-
Αντι να τα λεμε μεταξυ μας, που δεν μπορουμε
να παρουμε καμμια αποφαση καλυτερα να στειλουμε
mail στον υπουργο
http://www.adonisgeorgiadis.gr/index.php?option=com_contact&view=contact&id=1&Itemid=213
η εδω
http://www.moh.gov.gr/contact
και να εκφραζουμε τις αποψεις μας γιατι εχει την αποψη
των πνευμονολογων και των Κεντρων διακοπης καπνισματος
Επισης μπορουμε να του πουμε οτι υπαρχει και ενας γιατρος
στην Ελλαδα που ασχολειται σοβαρα και με διεθνη αναγνωριση
με το η/τ και καλο ειναι να τον συμβουλευθει.
Εγω το εχω κανει ηδη, γιατι αν αρχισω και βριζω και φωναζω
στο φορουμ θα τα ακουμε μεταξυ μας και κανεις αλλος.
;)
ΥΓ Ηδη αρχισαμε να τα λεμε μεταξυ μας εκαστοτε
και ο οποιος υπουργος δεν ξερει τιποτε
:)
-
να που θα χρειαζοταν η ενωση ατμιστων...
-
Μακάρι να γινότανε κάτι αλλά δε νομίζω μία ένωση ατμιστών να έκανε κάτι ουσιαστικό. Εδώ υπάρχουνε άλλες ενώσεις και με "πολυετή εμπερία" και σε πολύ πιο σοβαρά πράγματα για την καθημερινή μας ζωή-διαβίωση και κάνανε μία τρύπα στο νερό.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο λέγεται έτσι γιατί πολύ απλά είναι μαρκετίστικο. Έτσι πουλάει πιο εύκολα. Δεν είναι τσιγάρο. Αν λεγότανε, όπως πραγματικά είναι, "συσκευή παραγωγής ατμού με προαιρετική χρήση νικοτίνης" θα φορολογούσανε και αυτά (http://www.karcher.gr/gr/Products/Home__Garden/atmokatharist/Steam_cleaning.htm) ?
Απλά αστεία η λογική τους, που όμως αν γουστάρουνε την περνάνε και δε κουνιέται και φύλλο δυστυχώς.
-
Διαβάστε τα σχόλια του δημοσιεύματος του Πρώτου θέματος...
http://www.protothema.gr/greece/article/319172/adonis-ithiki-i-auxisi-tou-forou-sta-tsigara/ (http://www.protothema.gr/greece/article/319172/adonis-ithiki-i-auxisi-tou-forou-sta-tsigara/)
Είναι απίστευτα!!! ;)
Λέει ο τίτλος...
Aυτός που καπνίζει και προκαλεί με την επιλογή του προβλήματα υγείας στον οργανισμό του πρέπει να πληρώσει και την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας
Είναι για πολλά γέλια!!!! :lotpot: :lotpot: :lotpot: :lotpot:
Μα ήδη κάποιος αγοράζοντας προϊόντα καπνού πληρώνει ένα σκασμό λεφτά σε φόρους, από τους οποίους αν δει ανταπόδωση εμένα να με χ%}ει!! :lotpot: Εδώ ο κόσμος πληρώνει εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και χωρις να είναι καπνιστές δεν βλέπω να έχει κι ότι καλύτερο! 8)
Θα έπρεπε λοιπόν όταν κάποιος πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί αγοράζοντας ένα πακέτο τσιγάρα, να παίρνει και ένα κουπόνι ή απόδειξη τα οποία να κρατούσε.
Όταν λοιπόν αυτός ο καημένος κάποιος θα πάθει τον καρκίνο του (από το τσιγάρο ή όχι δεν ξέρουμε, μιας και δεν είναι το τσιγάρο μόνο που προκαλεί καρκίνο έτσι?) να προσκομίζει τις αποδείξεις αυτές στο σύστημα υγείας. Είναι σίγουρο οτι θα είχε ήδη πληρώσει τα φάρμακα και τα έξοδα νοσηλείας του!!! :)) Άρα η αλήθεια είναι οτι δεν επιβαρύνει το σύστημα υγείας!! :D
Αλήθεια... Αν κάποιος ΔΕΝ πάθει καρκίνο θα του επιστραφεί το ποσό των φόρων που του αναλογεί?!? :laugh1:
Αντίθετα, αυτός που επιβαρύνει το σύστημα, είναι αυτός που ΔΕΝ ήταν ποτέ καπνιστής και θα πάθει καρκίνο... Αλήθεια, γι αυτόν το σύστημα τί θα προβλέψει? ??? ? μιας και όλοι (καπνιστές ή μη) πληρώνουν εισφορές.
Αλήθεια... (Όπως λέει και ένα σχόλιο) θα μας φορολογήσουν μήπως και με το κιλό μιας και αποδεδειγμένα οι υπέρβαροι έχουν περισσότερες πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα?
Γελοιότητες!!!
-
Καλημέρα σας.
Η ιδέα της ένωσης ατμιστών, μου είχε περάσει και μένα σαν σκέψη. Τελικά όμως θεωρώ πολύ καλύτερη ιδέα την ατομική πρωτοβουλία στα πλαίσια συλλογικής οργάνωσης. Ελάτε στη θέση του Χ Ψ στον οποίο θα θέλαμε να απευθυνθούμε. Τι θα σας έκανε περισότερο εντύπωση, μία επιστολή από την ένωση ατμιστών, ή χίλιες διαφορετικές επιστολές από ατμιστές ατομικά? Μέσω του φόρουμ μας μπορούμε να συντονιζόμαστε μια χαρά, και παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του καθενός για το αν θα συμμετάσχει ή όχι σε οποιαδήποτε κίνηση, no questions asked!
Demkoni, το σκεπτικό σου έχει απόλυτη λογική, θυμίζει κάτι σε εφάπαξ από το πρώην ΤΑΞΥ: ως ξενοδοχοϋπάλληλος πλήρωνες (εσύ και ο εργοδότης σου φυσικά), εισφορές στο ΙΚΑ για τα πάντα εκτός από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την οποία πλήρωνες στο ΤΑΞΥ. Με τη συνταξιοδότηση, και αφού οι παροχές υγείας δίνονταν από το ΙΚΑ, έπαιρνες και ένα μικρό εφάπαξ από το ΤΑΞΥ.
Εννοείται που αστειεύομαι, κάποια στιγμή θα ανεβάσω άρθρο στη σελίδα του γραφείου περί του ασφαλιστικού συστήματος και κατά πόσο είναι ανταποδοτικό και θα σας παραπέμψω!
-
Εδω που εχουμε φτασει,εχουμε καταντησει ολοι οι ελληνες να εχουμε κοντοφθαλμη μνημη!Δεν θα μου φανει διολου περιεργο ο εν λογου υπουργος της κωλοτουμπας να βρει το τροπο να "μας" πεισει οτι ο γαιδαρος πεταει!