vaping.gr

Γενικά για το άτμισμα => Θέματα υγείας => Μήνυμα ξεκίνησε από: Alxhmisths στις Δεκεμβρίου 10, 2015, 20:41

Τίτλος: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: Alxhmisths στις Δεκεμβρίου 10, 2015, 20:41
 Γεύσεις από τι αποτελούνται; (ποια η σύσταση τους;)



Μια απορία που όσο και να το έψαξα  :wall: το μόνο που βρήκα στον αγαπημένο σε όλους γουγλι είναι ότι οι διάφορες γεύσεις που μπαίνουν στις βάσεις είναι φυτικές και προέρχονται από μαγειρικά αρώματα (εδώ μπαίνει και το δίλλημα οι καπνικές γεύσεις από πού προέρχονται;)


Όλοι ξέρουμε ότι ένα πλήρες υγρό αποτελείτε από PG, VG ή συνδυασμό των δυο, νικοτίνη (προαιρετικά) και αρωματικές γεύσεις (μάλλον φυτικές) .
Έψαξα επίσης και δεν βρήκα, σε τι βαθμούς πρέπει να ατμιζεται μια γεύση;
Καμία ιατρική ερεύνα δεν έχει αναφερθεί για τα αρώματα – γεύσεις και την θερμοκρασία καύσης τους.



Παρακαλώ θα ήθελα αν το θέμα έχει ξανά αναφερθεί να κλειδωθεί με κοινοποίηση του εν λόγου θέματος, αν όχι θα ήθελα σοβαρές απαντήσεις με αναλύσεις.
Κοινώς τεκμηριωμένα και όχι του στιλ "ένας φίλος του κουμπάρου του μπατζανάκη μου είπε αυτό".
 
Ευχαριστώ για την ανάγνωση.
 
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: kongeo στις Δεκεμβρίου 10, 2015, 20:58
Νομιζω θα αλλαξει νημα το θεμα σου καθως αναφερεται αλλα θα απαντησω σε καποια σου ερωτηματα!


Απο οτι καταλαβα ξερεις την συσταση και την προελευση των pg,vg,αρωματων αρα το προσπερναω!

Επισης αμα πας στα νηματα με τις ερευνες θα δεις οτι ολες οι αρνητικες ερευνες αναφερονται σε καυση των υγρων πανω απο 5βολτ!

Τι εννοω; Οτι τα υγρα ατμισης και τα συστατικα τους γινονται επικινδυνα αμα ατμιζονται σε υψηλα βολτ (φυσικα βεβαια σε 5+ βολτ δεν γινεται να ατμισεις καθως παιρνεις καμμενο)!!!
Οταν εισαι σε φυσιολογικα πλαισια βολτ ειναι ακινδυνα (με τα τωρα δεδομενα παντα)!

Πηγαινε στο νημα περι υγιειας και δες τις ερευνες! Ολες τα ιδια λενε πανω κατω!
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: sergor στις Δεκεμβρίου 10, 2015, 21:13
http://www.food-info.net/gr/qa/qa-fi75.htm (http://www.food-info.net/gr/qa/qa-fi75.htm)
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: altan678 στις Δεκεμβρίου 10, 2015, 21:14
Δεν είναι τα Volt το θέμα, αλλά τα Watt. Οι έρευνες για τις οποίες μιλάς, χρησιμοποίησαν ένα εύρος Volt σε συγκεκριμένη αντίσταση.. αν είχαν χρησιμοποιήσει άλλη αντίσταση πιθανότατα θα είχαμε άλλα αποτελέσματα.
Αν για παράδειγμα βάλεις αντίσταση 2,5 Ω τότε παίρνεις ακριβώς 10 Watt που όπως ξέρουμε αντιστοιχούν σε 4 V σε αντίσταση 1,6.
Σόρυ για το off. Δεν κάνω παρατήρηση. Απλώς το εξηγώ.

Η έρευνα είναι εδώ
http://pubs.acs.org/doi/suppl/10.1021/acs.chemrestox.5b00220/suppl_file/tx5b00220_si_001.pdf
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: BigSur στις Δεκεμβρίου 10, 2015, 21:20
Έψαξα επίσης και δεν βρήκα, σε τι βαθμούς πρέπει να ατμιζεται μια γεύση;
Καμία ιατρική ερεύνα δεν έχει αναφερθεί για τα αρώματα – γεύσεις και την θερμοκρασία καύσης τους.
Οι γεύσεις (τα αρώματα) δεν ατμίζονται σκέτα. Συνεπώς δεν υπάρχει και δεν προβλέπω να υπάρξει έρευνα συγκεκριμένα για τα αρώματα και μόνο. Κάποια προκύπτουν από εκχυλίσματα, άλλα από την δημιουργία στο εργαστήριο των συγκεκριμένων χημικών ουσιών που διαθέτουν το επιθυμητό άρωμα και γεύση. Δεν είναι ένα πράγμα και δεν έχουν μια σύσταση, είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες. Κατά κανόνα προέρχονται από βρώσιμα αρώματα -οπότε υπάρχουν στοιχεία πως δεν είναι τοξικά σε επαφή και βρώση.

Συμπεραίνουμε τι κάνουν τα αρώματα στις έρευνες για τα υγρά, επειδή αυτά μας ενδιαφέρουν.
Άρα όλες οι έρευνες για την επίδραση του ΗΤ στον οργανισμό είναι έμμεσα και έρευνες για το τι συμβαίνει στα αρώματα όταν ατμοποιούνται. Πάντως, εφόσον αυτές οι έρευνες βγάζουν αποτελέσματα με περιορισμένες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, καταλαβαίνουμε πως τα αρώματα συνήθως δεν κρύβουν σημαντική επικινδυνότητα. Όμως ανά περίπτωση υπάρχουν ευρήματα "ένοχων" ουσιών, όπως το διακετύλιο, και το acetyl propionyl. Είναι πλέον γνωστό πως προκύπτουν από κάποια αρώματα (πχ, αυτά που προσδίδουν βουτυρένια ή κρεμώδη γεύση).
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: kongeo στις Δεκεμβρίου 10, 2015, 21:52
Δεν είναι τα Volt το θέμα, αλλά τα Watt. Οι έρευνες για τις οποίες μιλάς, χρησιμοποίησαν ένα εύρος Volt σε συγκεκριμένη αντίσταση.. αν είχαν χρησιμοποιήσει άλλη αντίσταση πιθανότατα θα είχαμε άλλα αποτελέσματα.
Αν για παράδειγμα βάλεις αντίσταση 2,5 Ω τότε παίρνεις ακριβώς 10 Watt που όπως ξέρουμε αντιστοιχούν σε 4 V σε αντίσταση 1,6.
Σόρυ για το off. Δεν κάνω παρατήρηση. Απλώς το εξηγώ.

Η έρευνα είναι εδώ
http://pubs.acs.org/doi/suppl/10.1021/acs.chemrestox.5b00220/suppl_file/tx5b00220_si_001.pdf (http://pubs.acs.org/doi/suppl/10.1021/acs.chemrestox.5b00220/suppl_file/tx5b00220_si_001.pdf)


Χρησιμοποιησα βολτ γιατι ειναι πιο "σταθερη" μοναδα. Καθως ολες τις αντιστασεις μπορεις να τους δωσεις 4 βολτ αλλα δεν μπορεις σε ολες να δωσεις 10 βατ!


Kαθως μια αντισταση 0,5ωμ με 10 βατ ειναι στα 2,24 βολτ οπου σχεδον κανενα μοντακι δεν δινει!
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: Alxhmisths στις Δεκεμβρίου 10, 2015, 22:03
Νομιζω θα αλλαξει νημα το θεμα σου καθως αναφερεται αλλα θα απαντησω σε καποια σου ερωτηματα!


Απο οτι καταλαβα ξερεις την συσταση και την προελευση των pg,vg,αρωματων αρα το προσπερναω!

Επισης αμα πας στα νηματα με τις ερευνες θα δεις οτι ολες οι αρνητικες ερευνες αναφερονται σε καυση των υγρων πανω απο 5βολτ!

Τι εννοω; Οτι τα υγρα ατμισης και τα συστατικα τους γινονται επικινδυνα αμα ατμιζονται σε υψηλα βολτ (φυσικα βεβαια σε 5+ βολτ δεν γινεται να ατμισεις καθως παιρνεις καμμενο)!!!
Οταν εισαι σε φυσιολογικα πλαισια βολτ ειναι ακινδυνα (με τα τωρα δεδομενα παντα)!

Πηγαινε στο νημα περι υγιειας και δες τις ερευνες! Ολες τα ιδια λενε πανω κατω!

Δεν νομίζω πως πρέπει να αλλάξει ο τίτλος, αντιθέτως είμαι κατατοπιστικότατος.

Edit: Δεν νομίζω πως πρέπει να αλλάξει νήμα, αντιθέτως είμαι κατατοπιστικότατος. (προς αποφυγή παρεξηγήσεως)

Συγγνώμη αν σε μπέρδεψα, με αυτό που έγραψα μάλλον δεν κατάλαβες τι εννοώ.

Όταν λέω θερμοκρασίας καύσης εννοώ αποκλειστικά η καύση του αρώματος,
Όπως ανέφερε ο bigSir που με κάλυψε σε ένα μεγάλο βαθμό και μάλιστα αναφέρει το διακετύλιο το οποίο και με οδήγησε σε αυτό το θέμα.

Να σε ενημερώσω ότι πριν κάνω την ενέργεια μου να γράψω, έχω ψάξει το νήμα που αναφέρεις.
 

Τώρα...

Οι γεύσεις (τα αρώματα) δεν ατμίζονται σκέτα. Συνεπώς δεν υπάρχει και δεν προβλέπω να υπάρξει έρευνα συγκεκριμένα για τα αρώματα και μόνο. Κάποια προκύπτουν από εκχυλίσματα, άλλα από την δημιουργία στο εργαστήριο των συγκεκριμένων χημικών ουσιών που διαθέτουν το επιθυμητό άρωμα και γεύση. Δεν είναι ένα πράγμα και δεν έχουν μια σύσταση, είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες. Κατά κανόνα προέρχονται από βρώσιμα αρώματα -οπότε υπάρχουν στοιχεία πως δεν είναι τοξικά σε επαφή και βρώση.

Συμπεραίνουμε τι κάνουν τα αρώματα στις έρευνες για τα υγρά, επειδή αυτά μας ενδιαφέρουν.
Άρα όλες οι έρευνες για την επίδραση του ΗΤ στον οργανισμό είναι έμμεσα και έρευνες για το τι συμβαίνει στα αρώματα όταν ατμοποιούνται. Πάντως, εφόσον αυτές οι έρευνες βγάζουν αποτελέσματα με περιορισμένες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, καταλαβαίνουμε πως τα αρώματα συνήθως δεν κρύβουν σημαντική επικινδυνότητα. Όμως ανά περίπτωση υπάρχουν ευρήματα "ένοχων" ουσιών, όπως το διακετύλιο, και το acetyl propionyl. Είναι πλέον γνωστό πως προκύπτουν από κάποια αρώματα (πχ, αυτά που προσδίδουν βουτυρένια ή κρεμώδη γεύση).

 Οι γεύσεις μπορεί να μην ατμιζονται αποκλειστικά και μόνο όπως και η νικοτίνη (αν και έχουν ακουστεί περιστατικά που αρκετά παθιασμένοι της έδωσαν και κατάλαβε) παρόλα αυτά ατμιζεται σε ένα βαθμό έστω και αυτό το 5% στα 10ml που είναι η προτεινόμενη ένδειξη αραίωσης γνωστής επώνυμης εταιρίας.

Πόσο βλαβερό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο;

Όπως αναφέρεις επαφή και βρώση... Στην ατμιση όμως;

Σκοπός μου δεν είναι να ανησυχήσω κανέναν εδώ μέσα, αλλά κάτι για ποπ κορν κάτι για καφέδες που καβουρδίζονται όπως και να το κάνεις σου δίνει μια αίσθηση να το ψάξεις λίγο περισσότερο.
 
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: altan678 στις Δεκεμβρίου 10, 2015, 22:06
Ναι βρε. Δε σε διόρθωσα. Το εξήγησα λίγο διαφορετικά για να μην πάει κανεις και πει "έχω μισό Ω, ας βάλω 5 Volt να γελάσουμε γιατί με παίρνει". Θα πάρει αμέσως αμέσως 50 W όλα δικά του, πολύ περισσότερα από τις συνθήκες που διεξήχθη το πείραμα
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: kongeo στις Δεκεμβρίου 10, 2015, 22:07
@alxhmisths
Δεν ειπα να αλλαξει ο τιτλος.απλα καταλαβα αλλο εκ πρωτης οψεως (για αυτο και η απαντηση μου) και υπεθεσα απλα οτι το νημα θα μεταφερθει-συγχωνευθει σε αλλο!

Οσον αφορα την ερωτηση σου,δεν εχω γνωσεις αρα αποχωρω και αφηνω αλλους να απαντησουν που το κατεχουν οπως ο bigsur

@althan678
Το καταλαβα απλα ηθελα να ξεκαθαρισω το τοπιο προς αποφυγη παρερμηνευσεων (οχι δικων μας αλλα νεων ατμιστων που δεν εχουν ξεκαθαρισμενο ακομα το τοπιο απολυτα στο μυαλο τους)
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: BigSur στις Δεκεμβρίου 10, 2015, 23:49
Πόσο βλαβερό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο;

Όπως αναφέρεις επαφή και βρώση... Στην ατμιση όμως;
Σου απάντησα ήδη. Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει στο άτμισμα αφορούν υγρά με αρώματα.
Δεν γίνονται έρευνες σε σκέτη γλυκερίνη. Ότι εντοπίζεται στον ατμό, ότι μετριέται, ότι συγκρίνεται με τσιγάρο, ότι έχει μελετηθεί ως προς τοξικότητα σε κύταρα, είναι σε ατμό από υγρά με άρωμα. Οι ίδιες οι αναλύσεις των υγρών δίνουν στοιχεία για ουσίες που περιέχουν και τα αρώματα. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να σε ενδιαφέρει και δεν καλύπτεσαι.
 :confused1:
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: kongeo στις Δεκεμβρίου 10, 2015, 23:53
Επισης σκεψου οτι εσυ ερχεσαι σε επαφη με το υγρο αφου γινει ατμος.Αρα εκει σε επηρεαζει.

Πριν οι μονες επιπτωσεις ειναι η επαφη της νικοτινης με το δερμα και ειναι γνωστές!
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: Atmos στις Δεκεμβρίου 11, 2015, 00:28
Όταν λέμε "Από τι αποτελούνται οι γεύσεις", αν εννοούμε το περιεχόμενο των φιαλιδίων με τις γεύσεις, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι όλες οι γεύσεις είναι σε αραίωση, συνήθως σε PG. Το μεγαλύτερο ποσοστό μέσα στα μπουκαλάκια των γεύσεων είναι PG. Ο λόγος δεν είναι για να φαίνεται περισσότερο το περιεχόμενο, αλλά για να μπορούμε να το διαχειριστούμε πιο εύκολα. Αν για παράδειγμα το κύρια συστατικό που προσδίδει τη γεύση είναι μόνο 3-4 σταγόνες* μέσα στο μπουκαλάκι, είναι δύσκολο να το διαχειριστείς, γιατί αν ήθελες να φτιάξεις 10 ml ατμιστικού υγρού, θα 'πρεπε να πάρεις μέρος της σταγόνας, πράγμα πολύ δύσκολο.

Αν πάμε τώρα στο κύριο συστατικό που προσδίδει τη γεύση (δηλ. τις 3-4 σταγόνες στο φιαλίδιο), μπορεί να είναι από εκχυλίσματα φυσικών προϊόντων αλλά και χημικές. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την παραγωγή τους μπορούν (ίσως και όχι πάντα) να απομονώσουν κάποιες χημικές ενώσεις, που υπάρχουν ακόμα και σε φυσικά προϊόντα και προσδίδουν την ιδιαίτερη γεύση τους, και να βάλουν μόνο αυτό το στοιχείο μέσα ή ακόμα και να το παράγουν οι ίδιοι με συνενώσεις μορίων. Οι "συνθετικές" αυτές γεύσεις δε σημαίνει ότι είναι χειρότερες από τις φυσικές από εκχύλιση π.χ. αφού πρόκειται για την ίδια χημική ένωση, μάλλον είναι και πιο καθαρές. Σε μοριακό επίπεδο μια γεύση μπορεί να περιέχει από μία μέχρι και δεκάδες χημικές ενώσεις. Το καθεαυτού φυσικό προϊόν (π.χ. ένα μήλο) μπορεί να περιέχει και εκατοντάδες, αλλά εμείς δε χρειαζόμαστε π.χ. το άμυλο για το άτμισμα.

Όταν ακούμε "χημικό", δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνει ο νους μας στο κακό οπωσδήποτε, όλη η φύση είναι χημεία. Κάποιες χημικές ενώσεις που είναι γνωστές για την τοξικότητά τους ως εισπνεόμενες θα πρέπει να αποφεύγονται ή να απομακρύνονται από τους χημικούς ατμιστικών υγρών. Γι' αυτό ζητάμε αναλύσεις υγρών για ορισμένες τέτοιες ενώσεις, άλλο αν μερικοί το προσπερνούν (επιλογή τους είναι) επειδή το κανονικό τσιγάρο μπορεί να τις περιέχει σε πολλαπλάσιες ποσότητες. Η πλειονότητα των ατμιστών που έφυγε από το τσιγάρο για λόγους υγείας ζητάμε υγρά με τον μικρότερο δυνατό βαθμό τοξικότητας. Αν ήταν δυνατόν να είναι τόσο ακίνδυνο όσο και ο καθαρός αέρας, δε θα λέγαμε όχι.

* Το "3-4 σταγόνες" είναι παράδειγμα. Η ποσότητα εξαρτάται από τη "δυναμικότητα" κάθε γεύσης.
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: Alxhmisths στις Δεκεμβρίου 11, 2015, 11:43
 Νομίζω ο atmos με κάλυψε σε όλα.


@BigSur αυτό που θέλω να επισημάνω είναι: "γιατί να μην ξέρει ο καθένας"  :confused1: ότι πηγαίνοντας στην κάθε εταιρία θα αγοράσει ένα υγρό που έχει γίνει λεπτομερέστατη ανάλυση και όχι μια υποτιθέμενη ανάλυση της τάξεως δεν έχει διακετύλιο, acetyl propionyl και ακεταλδεΰδη (βλέπε εδώ) (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,22610.0.html).

Αλήθεια μόνο το SkyLab Med υπάρχει σαν εργαστήριο γι αυτές τις έρευνες;


Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω από τη στιγμή που είναι τόσο αναπτυσσόμενο το ατμισμα γιατί δεν γίνονται και αυτοί περισσότερο "ψείρες" και να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση από τους κακοήθης.


Σε αυτό θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος έμπορος ή ακόμα και χημικός ή εσύ atmos γιατί το ψάχνεις τόσο πολύ (χωρίς να προσβάλω τους υπόλοιπους)

στο: "Γιατί δεν αναγράφονται λεπτομερέστατα τα συστατικά όλου του υγρού που αγοράζουμε" (βλέπε πχ τα συστατικά που αναγράφονται πίσω από κάθε αναψυκτικό), εξάλλου όλοι αναφέρονται πως είναι φυτικά και μαγειρικά αρώματα, τι έχουν να κρύψουν λοιπόν;



Φυσικά δεν θέλω να προκαλέσω εντάσεις απλά με τρώει η περιέργεια αφού είναι ένα πολύ καλό και εμπορικό κομμάτι γιατί το αφήνουν στην τύχη του (αν το αφήνουν δεν το γνωρίζω…).
Εξάλλου μέτρο σύγκρισης έχει με το τσιγάρο και όχι μόνο του, φυσικά γνωρίζουμε πως δεν είναι αθώο το άτμισμα αλλά να ξέρουμε όπως είπε και ο atmos πόσο ακίνδυνο είναι.
 
 
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: Atmos στις Δεκεμβρίου 11, 2015, 15:28
Υποθέτω ότι η μοριακή ανάλυση για όλα τα συστατικά πρέπει να είναι δαπανηρή υπόθεση.
Στο τσιγάρο αν έκαναν αναλύσεις σε 3-4 μάρκες, σχεδόν κάλυπταν όλα τα τσιγάρα γιατί περίπου τα ίδια θα έβγαιναν πάνω κάτω. Εδώ έχουμε να κάνουμε με χιλιάδες γεύσεις. Δεν είναι εύκολο, γι' αυτό ψάχνουν μόνο τα επιβλαβή συστατικά όσοι κάνουν αναλύσεις στα υγρά τους.
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: modivin στις Δεκεμβρίου 11, 2015, 17:41
"Γιατί δεν αναγράφονται λεπτομερέστατα τα συστατικά όλου του υγρού που αγοράζουμε" (βλέπε πχ τα συστατικά που αναγράφονται πίσω από κάθε αναψυκτικό), εξάλλου όλοι αναφέρονται πως είναι φυτικά και μαγειρικά αρώματα, τι έχουν να κρύψουν λοιπόν;


Οι περισσότερες ταμπέλες μαζί αυτές των αναψυκτικών το μόνο που αναφέρουν είναι "Φυσικές αρωματικές ύλες" χωρίς ποτέ κανείς να μας έχει απαντήσει ποιες είναι αυτές και πως ορίζεται το "φυσικές"


Τώρα εσύ θες να σου πουν ακριβώς ποιες είναι αυτές σε ένα προιόν που δεν έχει καμία επίσημη κατηγοριοποίηση.


Άντε και σου είπαν. Τι θα καταλάβεις από μια λίστα με τα παρακάτω:

Corylone
Trim ethyl Pyrazine
Delta-Decalactone
Hexanoic acid
Gamma-Octalactone
Isobutyl-Phenylacetate
Para-Anisaldehyde
Veratraldehyde
Butanoic acid
Gamma Nonalactone
Delta-Dodecalactone


Αυτές είναι μερικές από τις αρωματικές ουσίες που υπάρχουν στα περισσότερα υγρά αναπλήρωσης και βασικά στα πάντα που έχουν γεύση/άρωμα όπως τρόφιμα-ποτά κ.λ.π. Μάλιστα εκτός από 1-2 από αυτές τις ουσίες που είναι συνθετικές, οι υπόλοιπες είναι φυσικές.


Καλό είναι να ξέρουμε τι βάζουμε στον οργανισμό μας, αλλά μην γινόμαστε και παράλογοι και μην τα ισοπεδώνουμε όλα σαν μερικούς που αν δουν "Ε-" σε μια ταμπέλα το βαφτίζουν ραδιενεργό χωρίς να ξέρουν καν τι σημαίνει το Ε.


Εκτός αν περιμένεις να δεις μια ταμπέλα που να λέει "Γλυκερίνη, Νικοτίνη, Υδροκυάνειο, Κανέλλα"


Edit: Δεν μπορεί ο editor του SMF μετά από τόσα χρόνια να είναι τόσο χάλια...Υπάρχουν και plugins ffs
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: altan678 στις Δεκεμβρίου 11, 2015, 17:50
Ε πως; Δέλτα-Δεκαλακτόνη δεν έχω γενικά πρόβλημα να ατμίσω. Μ' αρέσει κιόλα. Αλλά όχι και ισοβουτύλ-Φαινυλακετάτη. Ήμαρτον :)
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: o_trelos στις Δεκεμβρίου 11, 2015, 18:11
Γεύσεις από τι αποτελούνται; (ποια η σύσταση τους;)

Το οποιοδήποτε κέικ με καμμένη ζάχαρη θα μπορούσε να είναι ατύχημα στην κουζίνα, να είναι πολύ σοβαρό αν συμβεί σε ένα εργαστήριο.
Ασε που κανείς δεν ζήτησε ποτέ από κανέναν παρασκευαστή ζάχαρης ή κάποιου ζαχαροπλάστη τα πιστοποιητικά και τις αναλύσεις των πρώτων υλών για να δούμε τι παθαίνουν αυτά στους 150 ή στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Τα μελομακάρονα με την καμμένη ζαχαρίτσα, το μέλι που αγοράζουμε και περιέχει και αυτό φυσικές αρωματικές ύλες μήπως να έχουμε το νου μας και για αυτά;
Κανείς μας δεν ξέρει τι περιέχουν, αλλά δεν τα ατμίζουμε, έχει μεγάλη διαφορά, απλά τα καταπίνουμε όπως τόσα άλλα...
Το χαρτί από τα τσιγάρα είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση;
Γιατί δεν απαγορεύεται;
Εχεις φάει παστέλι να δεις πόσο καμμένα είναι όλα τα συστατικά;
Φλαμπέ παγωτό ή Φλαμπέ cocktail που καίγονται όλα μα όλα τα συστατικά;
Βούτυρο καμμένο, πορτοκάλια, σύκα, αχλάδια, όλα αυτά μαζί με καμμένη ζάχαρη πάνω από το παγωτό το καλοκαιράκι είναι ότι πρέπει, αλλά ξέχασα, δεν το ατμίζουμε, το τρώμε.
Τι θυμήθηκα τώρα!
Τώρα ξέρω!
Φεύγω για το ζαχαροπλαστείοοοοοο

Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: akalokat στις Δεκεμβρίου 11, 2015, 19:40
Με μια λέξη. Η χημικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τα αρώματα στα τρόφιμα και γενικά στα πάντα που μας μυρίζουν είτε θετικά είτε αποκρουστικά,ως επι το πλείστον  ανοίκουν στην οικογένεια των κυκλικών υδρογονανθράκων.


Αν θες  εμβαθύνω περισσότερο μιας και είναι η δουλειά μου η χημεία τροφίμων, νομίζω όμως δεν έχει νόημα καθώς θα κουράσουμε με δυσνόητα πράγματα τους συμφορουμίτες.
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: BigSur στις Δεκεμβρίου 11, 2015, 19:53
Νομίζω ο atmos με κάλυψε σε όλα.


@BigSur αυτό που θέλω να επισημάνω είναι: "γιατί να μην ξέρει ο καθένας"  :confused1: ότι πηγαίνοντας στην κάθε εταιρία θα αγοράσει ένα υγρό που έχει γίνει λεπτομερέστατη ανάλυση και όχι μια υποτιθέμενη ανάλυση της τάξεως δεν έχει διακετύλιο, acetyl propionyl και ακεταλδεΰδη (βλέπε εδώ) (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,22610.0.html).
Αλήθεια μόνο το SkyLab Med υπάρχει σαν εργαστήριο γι αυτές τις έρευνες;

Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω από τη στιγμή που είναι τόσο αναπτυσσόμενο το ατμισμα γιατί δεν γίνονται και αυτοί περισσότερο "ψείρες" και να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση από τους κακοήθης.
Σε αυτό θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος έμπορος ή ακόμα και χημικός ή εσύ atmos γιατί το ψάχνεις τόσο πολύ (χωρίς να προσβάλω τους υπόλοιπους)
στο: "Γιατί δεν αναγράφονται λεπτομερέστατα τα συστατικά όλου του υγρού που αγοράζουμε" (βλέπε πχ τα συστατικά που αναγράφονται πίσω από κάθε αναψυκτικό), εξάλλου όλοι αναφέρονται πως είναι φυτικά και μαγειρικά αρώματα, τι έχουν να κρύψουν λοιπόν;
O modivin απάντησε θαυμάσια αλλά θα προσθέσω κι εγώ δυο κουβέντες.
Σε κανένα προϊόν που καταναλώνουμε δεν αναγράφονται όλα τα συστατικά. Μια τεράστια λίστα χημικών ενώσεων δεν θα μας βοηθούσε καθόλου έτσι κι αλλιώς.
Δεν υπάρχει "λεπτομερέστατη ανάλυση", γενικά και αόριστα. Ψάχνεις ουσίες που είναι ανιχνεύσιμες και που μπορεί να προκαλέσουν κακό. Δεν δίνεις περιουσίες ολόκληρες για να βρεις αν υπάρχουν μικροίχνη από ουσίες που δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Επίσης δεν μας καλύπτει η ανάλυση των υγρών. Μας ενδιαφέρει εξίσου ή και παραπάνω η ανάλυση του ατμού των υγρών η οποία δεν γίνεται από κάποιο χημείο αλλά μόνο στις επιστημονικές έρευνες. Η τεράστια πλειοψηφία των παρασκευαστών ανά τον κόσμο δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες.

Αυτό που γενικά συμβαίνει είναι: η επιστήμη δίνει ιδέες για επικίνδυνες ουσίες που υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπάρχουν στον ατμό (και τα όρια που θεωρούνται ανεκτές) και όσοι παρασκευαστές είναι σοβαροί αρχίζουν την μακριά και ακριβή διαδικασία να ελέγξουν όλα τα υγρά τους. Το διακετύλιο, πχ, δεν ήταν γνωστό από πάντα πως έπρεπε να μας απασχολεί, προέκυψε από επιστημονική έρευνα. Τότε ενημερώθηκαν και οι παρασκευαστές για το θέμα. Έχουμε μικρό παρελθόν.

Δεν ξέρω γιατί οι Έλληνες προτιμούν το SkyLab Med, μπορεί να τους κάνει καλή τιμή ή οτιδήποτε.
Αν πηγαίνανε σε άλλο θα ένιωθες πιο σίγουρος ή θα σου άλλαζε τα δεδομένα;
Οι ξένοι πάνε στα δικά τους τοπικά εργαστήρια. Όσοι πάνε.
Είμαι υπέρ με τα χίλια στην δημοσίευση αναλύσεων (δεν μποϋκοτάρω ακριβώς εταιρίες που δεν έχουν αλλά... κοντεύω!  :D ) όμως δεν είναι φτηνό σπορ και δεν βλέπω τον λόγο να καταστραφεί κάποιος οικονομικά για να αντιμετωπίσει τους κακοήθεις που κακοήθεις θα μείνουν. Μου αρκεί να φροντίσουν το σωστό και όχι να ψάχνουν το απίστευτο.


@akalokat
Να δεις που εσύ θα μας φανείς χρήσιμος εδώ μέσα!  :D
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: modivin στις Δεκεμβρίου 11, 2015, 20:18
Γνωρίζει κανείς όταν λέμε ότι οι αναλύσεις είναι ακριβές τι περίπου εννοούμε?


Ακριβό με ακριβό έχει διαφορά.


Ας πούμε για μένα είναι πολλά 100€ αλλά για έναν παραγωγό όχι. Αντίστοιχα μπορεί τα 10.000€ να είναι πολλά για έναν Έλληνα παραγωγό αλλά ψίχουλα για την 5 Pawns.


Είμαι περίεργος ποια είναι αυτή η τάξη μεγέθους γιατί όπως το σκέφτομαι έχει σημασία. Για να μιλήσω με πραγματικά παραδείγματα, μπορεί ο DanLucas να μην είχε αναλύσεις μέχρι πρόσφατα γιατί το κόστος του ήταν απαγορευτικό. Αν ισχύει αυτό είναι προς τιμή του που τις πλήρωσε και τις δημοσίευσε και όχι μεμπτό που δεν είχε μπορέσει να τις κάνει ως τώρα. Αν δεν ισχύει, τότε η βαρύτητα του παραδείγματος αλλάζει και σημαίνει ότι απλά δεν είχε ασχοληθεί.


Εννοείται πως τα ονόματα που διάλεξα είναι τυχαία και απλά ταίριαζε με αυτό που προσπαθώ να πώ. Δεν έχω καμία σχέση με τις εταιρίες ούτε θέλω να υπονοήσω τίποτα.
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: caros στις Δεκεμβρίου 11, 2015, 22:24
Νομιζω οτι πρεπει να δουμε λιγο τα πραγματα απο μια διαφορετικη οπτικη και οχι τοσο στενα επιστημονικη/οικονομικη, οσο νομικη. Η διαδικασια που κατα την αποψη μου πρεπει να ακολουθειται ειναι η εξης:

1. Οι εταιριες παρασκευης αρωματων (που ειναι βεβαια κατι αλλο απο τις εταιριες υγρων αναπληρωσης) πρεπει να υποχρεωνονται να αναγραφουν ολα τα συστατικα των αρωματων τους. Αυτο ειναι πολυ ευκολο για αυτες γιατι απο τη μια οι ιδιες παρασκευαζουν τα συστατικα του καθε αρωματος αρα γνωριζουν επακριβως ολα τα συστατικα τους και απο την αλλη τα οικονομικα τους μεγεθη ειναι τεραστια και χρειαζεται να κανουν μονο αναλυση για τις φυσικες πρωτες υλες που χρησιμοποιουν για την παρασκευη τους.

2. Στη συνεχεια οι εταιριες υγρων αναπληρωσης πρεπει να αναγραφουν τα συστατικα των υγρων τους στο επιπεδο οπου θα αναφερονται τα αρωματα των εταιρειων παρασκευης αρωματων που χρησιμοποιησαν συν τη VG, PG, νικοτινη και νερο (και ο,τι αλλο) που οι ιδιες προσθεσαν στο τελικο υγρο.

3. Σε αυτο το σημειο λοιπον προκυπτει το ζητημα των αναλυσεων που επονται για να ελεγχθει αν οντως οι παρασκευαστες λενε την αληθεια για τα συστατικα που χρησιμοποιησαν για την παρασκευη των αρωματων και αν οντως οι εταιρειες υγρων αναπληρωσης λενε την αληθεια για τα επιπλεον συστατικα που οι ιδιες προσθεσαν στο τελικο υγρο. Οι αναλυσεις λοιπον, αρα και το κοστος τους, δεν πρεπει να γινονται απο τις εταιριες υγρων αναπληρωσης. Οι αναλυσεις θα πρεπει να αποτελουν ευθυνη των αναλογων ελεγκτικων δημοσιων οργανισμων υγειας.

Τωρα το ζητημα για το αν καποια απο τα παραπανω συστατικα ειναι ασφαλη ή οχι για ατμισμα ειναι διαφορετικο. Μεχρι στιγμης οι  εταιριες παρασκευης αρωματων αρνουνται να κανουν την οποιαδηποτε ερευνα πανω σε αυτον τον τομεα (για λογους κοστους και για την αποφυγη των οποιων μελλοντικων νομικων ευθυνων) και γι αυτο αλλωστε επισημαινεται απο αυτες συχνα πυκνα οτι τα αρωματα ειναι καταλληλα μονο προς βρωση (φαγητο). Κοντολογης για ο,τι ατμιζουμε απο νομικης αποψεως φερουμε εμεις ως καταναλωτες την αποκλειστικη ευθυνη λογω απουσιας νομοθετικου πλαισιου.

Σε καθε περιπτωση θεωρω οτι τοσο η ατμιστικη κοινοτητα οσο και οι κρατικοι οργανισμοι πρεπει να πιεσουν/επιβαλλουν στις  εταιριες παρασκευης αρωματων να παρασκευαζουν αρωματα αποκλειστικα για ατμισμα ετσι ωστε να αναλαβουν και την αναλογη νομικη ευθυνη για τις οποιες επιπτωσεις στην υγεια. Μονο αυτο θα τις υποχρεωσει να προβουν στις καταλληλες και αναγκαιες ερευνες πανω στα συστατικα που χρησιμοποιουν (αναλαμβανοντας και το σχετικο κοστος). Οσο κατι τετοιο δεν γινεται, αυτες θα σφυριζουν αδιαφορα κανοντας τον Αλεκο και ισχυριζομενες οτι αυτες παραγουν αρωματα προς βρωση μονο και δεν εχουν ευθυνη για οποιαδηποτε διαφορετικη μετεπειτα χρηση. Απο την αλλη βεβαια θα θησαυριζουν καθως θα βλεπουν τις πωλησεις τους να αυξανονται γεωμετρικα με την αυξηση της ζητησης των αρωματων τους για ατμισμα.
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: modivin στις Δεκεμβρίου 11, 2015, 22:56
Έχεις ένα θεμελιώδες λάθος στο συλλογισμό σου που με βάζει σε σκέψεις για το τι τελικά καταλαβαίνουμε ως τελικοί καταναλωτές.


Ο λόγος που χρειάζονται αναλύσεις και που πρέπει να έπονται της παρασκευής, δεν είναι για να τσεκάρουμε την ειλικρίνεια των παρασκευαστών. Ο λόγος είναι πως έχουμε να κάνουμε με χημικά στοιχεία που αντιδρούν με άλλα, με άγνωστα αποτελέσματα.


Δύο παραδείγματα (τυχαία γιατί δεν το έχω μελετήσει τόσο βαθεία το θέμα-ακόμα):


Βάζεις σε ένα ποτήρι άρωμα μπανάνας και άρωμα σοκολάτας. Το αποτέλεσμα είναι άρωμα κάλτσας γιατί τα συγκεκριμένα στοιχεία όταν συνδυαστούν μεταξύ τους παράγουν άλλο άρωμα.
Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να βάλεις 10 αρώματα που κανένα δεν περιέχει διακετύλιο και να καταλήξεις με ένα υγρό που περιέχει ένα σκασμό.


Το πρώτο μπορεί ένας έμπειρος παρασκευαστής να το ξέρει γιατί οι γεύσεις για τρόφιμα υπάρχουν χρόνια. Για τα υγρά ατμοποίησης όμως δεν τα γνωρίζει κανείς πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες και έρευνες και δεν θα υπάρξουν για πολλά χρόνια ακόμα.


Μην ξεχνάμε ακόμα πως όλα αυτά που αναφέρουμε (χημικά στοιχεία, χημικές ενώσεις, αρώματα, γεύσεις) έχουν ανακαλυφθεί μετά από πολλά χρόνια ερευνών και πολλά χρήματα, και τα περισσότερα είναι μυστικά του κάθε παρασκευαστή γιατί τα έσκασε για να τα ανακαλύψει και φυσικά δεν έχει καμία διάθεση να βγει να πει ότι άμα βάλεις Veratraldehyde μαζί με Gamma-Octalactone θα πάρεις γεύση λουκανικόπιτας, και την επόμενη μέρα να έχουν την ίδια γεύση όλοι. Επίσης αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε μια εταιρία να έχει την τάδε γεύση και η άλλη όχι.


Οπότε μπορεί η TFA να έχει βγάλει αρώματα που δεν περιέχουν τίποτα κακό και μόλις τα ανακατέψεις να βγάλουν κάτι που να είναι κακό. Αυτό δεν είναι πρόβλημα της TFA αλλά του παρασκευαστή που τα ανακάτεψε και πρέπει μετά αυτός να πληρώσει για τις αναλύσεις.
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: caros στις Δεκεμβρίου 11, 2015, 23:58
Αρχικα να πω οτι δε γνωριζω βεβαια χημεια σε τετοια εκταση ωστε να εχω αποψη τεκμηριωμενη. Θεωρω ομως οτι πχ το διακετυλιο που αναφερεις στο παραδειγμα σου δεν δημιουργειται ετσι απλα απο μια αναμειξη διαφορετικων γευσεων και απο εκει που δεν υπαρχει ξεχωριστα στις γευσεις, εμφανιζεται με απλη αναμειξη τους. Νομιζω οτι πρεπει να το παρασκευασεις με μια συγκεκριμενη βιομηχανικη μεθοδο (στο wiki αναφερεται σε αφυδρογονωση της 2,3 βουτανεδιολης με τη διαμεσολαβηση της ακετοϊνης, τρεχα γυρευε :) ) . Κανοντας λοιπον λογικες υποθεσεις παντα δε θεωρω οτι παρασκευαζονται τοσο ευκολα επικινδυνες ουσιες με απλη αναμειξη γευσεων, αλλα παρασκευαζονται και προσθετονται απο τον κατασκευαστη της καθε γευσης. Ετσι πχ αν αλειψω μερεντα σε μια φετα ψωμι, κομματακι δυσκολο να παραγω κατι επικινδυνο που δεν υπηρχε ηδη στο ψωμι ή στη μερεντα. Βεβαια καποιος χημικος μπορει να μας δωσει τα φωτα του ετι περαιτερω.

Οσο για το μυστικο της συνταγης των γευσεων του κατασκευαστη, ισχυε παλαιοτερα, αλλα σημερα πλεον οπως αναφερεται και στη σελιδα της TFA σχετικα ευκολα ο οποιοσδηποτε με τη χρηση της τεχνολογιας (GC/MS analysis) μπορει να δει σε μοριακο επιπεδο τα συστατικα της καθε γευσης. Δεν την αναπαραγει ομως προφανως γιατι υπαρχει κατοχυρωμενη η formula.

Τελος οταν αναφερομαι σε εταιριες παραγωγης γευσεων - αρωματων δεν εννοω πχ την TFA την οποια αναφερεις, αλλα τις εταιριες απο οπου η TFA προμηθευεται τις γευσεις της και τα αρωματα της για να κανει τις μειξεις της, οπως οι κολοσσοι IFF (International Flavors & Fragrancies Inc.), η Givaudan, η Firmenich κ.α. με τζιρους δισεκατομμυριων. Αυτες κυριως στοχοποιω (ο κακομοιρης  :)) ).
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: Alxhmisths στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 00:20
 Όλοι έχετε δίκιο σε ότι λέτε και πολύ χαίρομαι που έχω βάλει ένα τέτοιο δίλλημα, η σκέψη μου στην αρχή που έγραφα το θέμα αυτό ήταν να γνωρίζω κάποια βασικά πράγματα για το τι ατμιζω; Ναι είμαι απαιτητικός να ξέρω το άρωμα της flavor ή της κάθε εταιρίας περιέχει 10 διαφορετικά πράγματα, ας μην ξέρω τι είναι το κάθε ένα αλλά μπορώ να το ψάξω με αποτέλεσμα να το δημοσιεύσω και κάποιος άλλος με μεγαλύτερη γνώση να το ψάξει και εκείνος και μέσα από μια ομαδική αναζήτηση να κατασταλάξουμε αν κάνει κακό και σε τι βαθμό κάνει κακό;
 
Αφορμή επίσης έπαιξε και το βίντεο που είδα πρόσφατα του γιατρού μας κύριου Φαρσαλινου που έχει κάνει νέες μελέτες και είναι σε ένα καλό δρόμο να αλλάξουν τα συστατικά και να χρησιμοποιηθούν νέες βάσεις με αποτέλεσμα το μικρότερο κακό προς τους ατμιστές, παρακάτω το βίντεο.
[youtube]zFRfLNAuKyg[/youtube]
Δεν ξέρω πως εσείς το βλέπετε ή αν εγώ είμαι ο περίεργος να μάθω τι ατμιζω; αλλά όπως και να το κάνουμε κάποιος πρέπει να αγχώνεται για να ενεργοποιεί λίγο τις καταστάσεις.
Επιτρέψτε μου ο αγχωτικός τύπος να είμαι εγώ.
 
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: modivin στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 00:47

Κακό δεν είναι, αλλά αν σου πουν ότι το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο που είναι και τα 2 ισχυρά δηλητήρια από μόνα τους, τι συμπέρασμα θα βγάλεις?


Από το παρακάτω τι καταλαβαίνεις?


(https://dl.dropboxusercontent.com/u/177023/ingredients-of-an-all-natural-strawberry-english.jpg)


Εγώ όχι πολλά, οπότε περιμένω από αυτούς που καταλαβαίνουν να μου πουν τι κάνει κακό και τι όχι.
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: Alxhmisths στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 01:00
Το μπέρδεμα που κάνουμε όλοι μαζί και εγώ είναι ότι μπλέκουμε πράγματα που τρώγονται με τα υγρά που ατμίζουμε.
Τι βλάβες κάνει στο πνευμονικό;
Αν μου έλεγες να ατμίσω το αλάτι τότε ίσως ήταν ακόμα μια αφορμή να το κόψω εντελώς.
Και γω τρώω ελιές που ανεβάζουν το ουρικό οξύ, δεν ξέρω όμως αν βγει υγρό με γεύση ελιά αν ανεβάζει εξίσου το ουρικό. :laugh1:
 

 Τώρα όσο για τη φωτο σίγουρα δεν ξέρω τίποτα τι είναι αλλά μου έδωσες βραδινή δουλειά. :wall:
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: modivin στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 01:12
Μα δεν κάνουμε κανένα μπέρδεμα φίλε μου. Τρώμε εδώ και 200.000 χρόνια και ατμίζουμε εδώ και 6.


Για τα τρόφιμα έχουμε στοιχεία από μελέτες που γίνονται εδώ και δεκαετίες, και πάλι δεν τα ξέρουμε όλα. Εσύ θέλεις να σου πουν τι κάνει κακό όταν ατμίζεται και καλά κάνεις, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμα στην πραγματικότητα, και δεν θα μάθουμε και πολύ σύντομα.


Το διακετύλιο έτυχε και μάθαμε πως είναι βλαβερό επειδή κάτι εργάτες σε ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε popcorn, έπειτα από δεκαετίες που το ανέπνεαν, έπαθαν βλάβη στους πνεύμονες.


Κανείς δεν μπορεί να σου πει σήμερα τι κάνει κακό και τι όχι. Δεν είναι συνωμοσία. Απλά δεν ξέρουμε. Εμένα όμως μου φτάνει ότι σίγουρα δεν καπνίζω 4000 ουσίες που ξέρω ότι κάνουν κακό. Αν εσένα δεν σε καλύπτει, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα κόψεις όλα και να μετακομίσεις στην εξοχή  ;)



Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 01:25
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους.
Νομίζω κι εγώ πως η καλύτερη απάντηση είναι του φίλου modivin. Το άγχος είναι το μεγαλύτερο δηλητήριο.

 
Ένα μικρό παράδειγμα. Κοιτάζω την οθόνη στο μοντάκι, ήδη έγραψε 15.438 τζούρες μέσα σε 41 ημέρες (τώρα πήγε 15.439). Στα 27 χρόνια καπνιστής στις πόσες τζούρες κάηκα;

 

 
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: Alxhmisths στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 01:33
Το ότι το ψάχνω είναι καθαρά και μόνο για ενημέρωση για να μπορώ να ξέρω τι πως και γιατί;
Τώρα το ότι έτυχε κάπου κάπως και ένα ποπ κορν (σαν ταινία ακούγεται αυτό) να μάθουμε για το διακετύλιο, ίσως μέσα από αυτό το forum να μάθουμε ότι πληκτρολογώντας πολλά θέματα παθαίνουμε αρθριτικά.
Περά από τον αστεϊσμό δεν πιέζω καταστάσεις να μάθω θέλοντας και μη κάτι που δεν γνωρίζει κανείς μας, απορίες εκφράζω, γι αυτό άλλωστε είμαι και σε forum σωστά;
Κάτσε να δούμε και τι υγρά θα φτιάξει ο Γιατρός γιατί κάτι μου λέει πως σε λίγο καιρό όλα αυτά θα φαίνονται απλά ιστορικά γεγονότα που υπάρχουν στο χρονοντούλαπο.
 

 Όσο για το μπέρδεμα επιμένω, άλλο το τι τρώμε άλλο το τι ατμίζουμε.
Αλλιώς για μένα και μετά από τα λεγόμενα σου μου φαίνεται λογικό να ατμίσω και καθαρή αλκοόλη, αφού επί 200.000 χρόνια μεθοκοπάμε χωρίς καμία επίπτωση, μόνο μικρές φθορές στο συκώτι, τι λες και συ;
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: Cruiser79 στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 02:00
Είναι απόλυτα κατανοητή και σεβαστή η άποψή σου. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να αρχίσει το άτμισμα να γίνεται γνωστό, όλες αυτές οι αρωματικές ενώσεις απασχολούσαν αυτούς που τις χρησιμοποιούσαν. Πλέον οι χρήστες είναι πολύ περισσότεροι. Ή μήπως όχι? Και πριν ανακαλύψουμε τον ατμό, γινόμασταν δέκτες αρωμάτων, σε γλυκά, σνακ, αναψυκτικά. Για κάποιο λόγο δεν μας ένοιαζε τότε, δεχόμασταν ότι "κοτζάμ πολυεθνική που φτιάχνει ζελεδάκια" θα έχει κάνει αναλύσεις, θα είναι όλα καλά. Δεκτό εν μέρει καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα τι γίνεται ακριβώς στην ατμοποίηση και όχι στη βρώση. Βλέπε διακετύλιο που είναι ασφαλές να το φας. Επίσης, δεν γνωρίζουμε πολλές παραμέτρους αλληλεπίδρασης. Όλο και σε κάποια τέτοια παράμετρο θα οφείλεται η αλλαγή γεύσης από σύρμα σε σύρμα.

Καταλήγω στο ότι η απορία σου είναι ελλιπής: δε φτάνει μόνο να γνωρίζουμε τα επιμέρους συστατικά αλλά και πως αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, με το μέταλλο της αντίστασης και με το υλικό απορρόφησης. Πολύ καλό παράδειγμα, το αλάτι. Δηλητήριο+δηλητήριο=αλάτι. Θα μπορούσε να συμβαίνει και το αντίθετο.

Με απλά λόγια, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε όλα όσα καλώς ή κακώς επιθυμούμε να.γνωρίζουμε. Είμαστε πρωτοπόροι και πλέουμε σε άγνωστα νερά. Και με αυτό πρέπει να συμφιλιωθούμε.

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: modivin στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 02:11
Όσο για το μπέρδεμα επιμένω, άλλο το τι τρώμε άλλο το τι ατμίζουμε.
Αλλιώς για μένα και μετά από τα λεγόμενα σου μου φαίνεται λογικό να ατμίσω και καθαρή αλκοόλη, αφού επί 200.000 χρόνια μεθοκοπάμε χωρίς καμία επίπτωση, μόνο μικρές φθορές στο συκώτι, τι λες και συ;


Λέω ότι δεν κατάλαβες τα λεγόμενα μου, ότι δεν γνωρίζω, γιατί δεν υπάρχουν μελέτες, και σε παραπέμπω εδώ:


[youtube]9GUXDAfiC2M[/youtube]
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: caros στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 02:15
Χημικοι δε θα γινουμε και ουτε προκειται (και δε χρειαζεται) να γνωρισουμε ολες αυτες τις ουσιες που περιεχονται στα υγρα. Αυτη ειναι η δουλεια των ειδικων. Το ΚΤ εχει βγει απο την εξισωση και ειναι τεραστιο θετικο για ολους μας, αυτο ειναι δεδομενο.
Απο την αλλη ομως εχουμε το δικαιωμα να γνωριζουμε τι συνεπειες εχουν αυτα που βαζουμε στον οργανισμο μας. Ναι ειναι πολυ νωρις μεν, αλλα πρεπει να ξεκινησουν αυτες οι ρημαδες μακροχρονιες ερευνες, δε γινονται απο μονες τους. Αν απλα καθομαστε και περιμενουμε, κανεις δε θα ενδιαφερθει να κανει τις ερευνες για εμας αν δεν πιεσουμε και εμεις οι ιδιοι προς αυτη την κατευθυνση.

Αρα απο τη μια ας μη τρελενομαστε με υπερβολικο αγχος και ανησυχιες (πραγμα που φανταζει και ολιγον γελοιο αν αναλογιστουμε τι καναμε στον εαυτο μας τοσα χρονια), αλλα και απο την αλλη οχι επειδη πλεουμε σε αγνωστα νερα να αφησουμε τη βαρκα να μας βγαλει και οπου να ναι. Ας τραβηξουμε και λιγο κουπακι, ας ξεκινησουμε να κοιταμε και τα αστρα να προσανατολιζομαστε σιγα σιγα βρε αδερφε!  :boat:
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: BigSur στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 02:20
Όσο για το μπέρδεμα επιμένω, άλλο το τι τρώμε άλλο το τι ατμίζουμε.
Δεν υποστήριξε κάτι τέτοιο ο modivin. Έδωσε απλά ένα παράδειγμα του πώς η ανάλυση ενός γνώριμου υλικού το κάνει να φαίνεται σαν εξωγήινο σε πολυπλοκότητα, διότι η ανάλυση η ίδια δεν λέει κάτι αν δεν ξέρεις τι ψάχνεις. Και στο βίντεο βλέπουμε διαφορετικά πρωτόκολλα μέτρησης για διαφορετικές ουσίες. Δεν γίνεται κάποια γενική ανάλυση όπου καταγράφονται τα πάντα και οι σχέσεις ματαξύ τους.

Είναι όχι μόνο θεμιτό αλλά και αυτονόητο να θέλεις να ξέρεις τι ατμίζεις. Και το κλειδί για πολλές ουσίες είναι στα αρώματα. Αλλά ο πλήρης κατάλογος όλων των ουσιών που υπάρχουν στα αρώματα και το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους είναι σαν να θες να μάθεις τώρα τα πάντα για τα πάντα. Δεν θα συμβεί με μια κίνηση ή με το να στείλεις υγρό στο χημείο. Αυτό που ελπίζουμε είναι να εντοπιστούν τα "ύποπτα" και να αντικατασταθούν με άλλα, αλλά αυτή είναι μια αργή εξέλιξη.

@caros:
Ειδικά το διακτύλιο φαίνεται πως προκύπτει και από υλικά που δεν το περιέχουν, κατά την μίξη τους. Όχι μεγάλες ποσότητες αλλά συμβαίνει και έχει καταγραφεί από έκπληκτους παρασκευαστές υγρών.
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: Alxhmisths στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 13:08
 @modivin το vapshot ή vaportini ή Vapor ή ότι άλλο μπορεί να γνωρίζει κάποιος για να ατμιστή (τυχαίνει να το έχω δοκιμάσει, δεν ήταν τυχαίο το παράδειγμα μου βλέπεις) πρέπει να κουβαλάς πρώτον τη μηχανή του, το τεράστιο μπουκάλι και αν όχι όλο το σύνολο την τρόμπα και το μπουκάλι εξίσου, καθόλου πρακτικό δε λες; Ενώ με το γκατσετακι ε;

@caros Σίγουρα δεν θα γίνουμε χημικοί αλλά ρε γμτ κάπως πρέπει να γεμίσουμε και αυτή την περιέργεια μας.
Ναι σίγουρα φύγαμε από τον κόσμο του τσιγάρου και 1000 φορές έχουμε σκεφτεί ή μας έχουν πει τι καπνίζαμε τόσα χρόνια.
Αλλά ναι κάπως πρέπει να αρχίσει να πυροδοτείτε ο οργανισμός του ατμίσματος (όποιος και αν είναι αυτός) και με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο, αλλά όπως λένε και οι προλαλήσαντες που εν μέρη συμφωνώ μαζί τους χρειάζονται χρόνια μελέτης και αρκετά χρήματα.

@BigSur ίσως να είναι και έτσι και όντως να μην κατάλαβα το συλλογισμό του γι αυτό άλλωστε παίρνουν μέρος και άλλοι στη συζήτηση για να δώσουν την δική τους οπτική γωνία και πως το αντιλαμβάνονται αυτοί τα λεγόμενα κάποιου.
 
Για να καταλήξουμε, Πρέπει ή δεν πρέπει να ήμαστε ενήμεροι για το τι γίνεται με τα αρώματα;
Υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τα συστατικά ή να γίνουν λιγότερο βλαβερά;
Να συνεχίσουμε να ατμίζουμε αμέριμνοι χωρίς να γνωρίζουμε τι μας βάζουν στο πολυτελέστατο μπουκαλάκι;
Μήπως πρέπει να μπουν δυο μέτρα και δυο σταθμά και να πορεύονται σε κάποια στάνταρ; Λέω εγώ τώρα ρε παιδί μου ότι τα υγρά θα έχουν αυτά, αυτά και αυτά και οι αντιστάσεις δεν θα φτάνουν μέχρι χ θερμοκρασία και χ watt.
Δε ξέρω αλλά όσο το συζητάω τόσο περισσότερο δεν με νοιάζει τι έχει μέσα αλλά με νοιάζει κάποια στιγμή να ξέρω ότι η απορία μου απέδωσε καρπούς.
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: akalokat στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 13:31
Γιατί έχετε τρελαθεί τόσο με τα αρώματα?


Δηλαδή από τότε που γεννηθήκαμε τι εισπνέουμαι κάθε μέρα. Μόνο οξυγόνο ? 72% συγκέντρωση έχει ο αέρας που κατεβάζεται κάθε μερα σε οξυγόνο, το υπόλοιπο 28% αποτελείτε απο διάφορα αλλά αέρια όπως άζωτο μονοξίδιο διοξίδιο και πολλά ακόμα καθώς και από  150 χιλιαδες ενώσεις  αρωματικών υδρογονανθράκων.
Είναι άοσμη η μέρα του καθενός ? 24/365 εισπνέεται κυκλικούς υδρογονάνθρακες με την πλειοψηφία τους βλαβερούς.
Δεν σας βλέπω να ασχολείσται με τους πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες που αναπνέετε όλη μέρα στην Αθήνα σε συγκεντρώσεις πολλαπλάσιες του επιτρεπτού, αλλά θέλετε να μάθετε τα πάντα για τα πτητικά της φράουλας................. τι να πω.




Μου θυμίζουμε τον αλλόν στην ταβέρνα με το γουρουνόπουλο μπροστά και τις συκωταριές αλλα δίπλα με την κόλα λαιτ να διαβάζει την περιεκτικότα σε θερμίδες. και να έχει αναστατώσει το σύπμαν γιατί δεν έχει ο ταβερνιάρης κολά με στέβια.




Έχουμε χαθεί στη μετάφραση.
Και ο λύκος έρχεται ......................




Υ.Γ. προς αποφυγή παρεξηγήσεων
Καλά κάνει ο καθένας να το ψάχνει και έτσι πρέπει.
Αλλά η πρεμούρα και το άγχος μην πιαστούμε σε καμιά κλωστή όταν είμαστε  δεμένοι με τριχιά με ξενίζει.
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: polygrafos στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 13:55
Όταν μέναμε στη Θεσσαλονίκη, ο γιος μου ήταν 3 χρονών και έπασχε από ασθματική βροχίτιδα.
Είχε θέματα λαχανιάσματος και αναπνευστικά προβλήματα.
Όταν μετακομίσαμε σε βουνό δυτικά, σε σπίτι με πάρα πολύ υγρασία (τα μισά σε ύψος δωμάτια μέσα στο χώμα,
νερά στα ντουβάρια κλπ) η κατάστασή του καλυτέρευσε απρόσμενα μέσα σε λίγους μήνες ενώ φοβόμασταν για
το αντίθετο. Δεν ξαναεμφάνισε ποτέ τίποτα τα επόμενα 15 χρόνια στο ίδιο σπίτι.
Γιατρός παθολόγος μου εξήγησε ότι όλα τα προβλήματα που είχε ήταν από τα μικροσωματίδια που αιωρούνται
σε όλες τις πόλεις κι ότι στο βουνό, παρά την υγρασία η ατμόσφαιρα είναι πιο υγιεινή.
Άρα το τι αναπνέουμε στις πόλεις σε σχέση με το η.τ. μιλάει από μόνο του...
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: Giwrgos sigma στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 20:01
Φίλε polygrafos αυτό είναι δεδομένο.Εγώ κάθε χρόνο πηγαίνω σε βουνό ,υψόμετρο περι τα 1.500+ μέτρα και μένω για 6-7 μέρες.
Το πως λειτουργούν τα πνευμόνια δεν περιγράφεται .Απλά σκέψου ότι εισπνέεις τεράστιες ποσότητες οξυγόνου σε αντίθεση με τον βρώμικο αέρα της πόλης.....Και καθαρός να ήταν δηλαδή έχει κατα πολύ μειωμένη την περιεκτικότητά του σε οξυγόνο σε σχέση με τη φύση.
Οπως και να χει να είναι καλά το παλικάρι σου !




Πάντως απ΄ότι φαίνεται το τι περιέχουν τα αρώματα  και το πως επιδρούν στο ανθρώπινο οργανισμό όταν ατμίζονται δεν λύνεται με κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων ,αλλά με τους κατάλληλους επιστήμονες και την ανάλογη δουλεία που χρειάζεται για να έχουμε αποτελέσματα . Ελπίζω κάποια στιγμή να συμβεί και αυτό.
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: Alxhmisths στις Δεκεμβρίου 12, 2015, 23:29
Σε τι έχετε μπερδευτεί όλοι και πιάσαμε τις ραχούλες και τους κάμπους; Πραγματικά φίλε @akalokat μ άρεσε πολύ το παράδειγμα σου και μου προκάλεσε ταυτόχρονη σύσπαση των μυών σε έκφραση ευχαρίστησης… :o
 
Δεν τρελενομαστέεεεέ απλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τι μας φταίει στο Η.Τ. και ασχολούμαστε με φούμαρα, το θέμα είναι και μένω σταθερός στην άποψη μου γιατί να μην ξέρω από τι δημιουργείτε;
Γνώμη μου πάντα αλλά ίσως έτσι κερδίσει περισσότερους καχύποπτους, και έχουμε πει σε σχέση με το Κ.Τ το Η.Τ είναι αγιασμα.
 
Εξάλλου δεν νομίζω να είναι τόσο παράλογο που εγώ όπως και κρυφοί θαυμαστές μου να μάθουν κατά πόσο κάνει κακό μια γεύση. :laugh1:
 
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: modivin στις Δεκεμβρίου 13, 2015, 00:44
Για μια τελευταία φορά. Δεν είπε κανείς πως είναι παράλογο αυτό που ζητάς. Είναι όμως υπερβολικό και λάθος διατυπωμένο.


Καλό είναι να θέλεις να μάθεις τι ακριβώς ατμίζεις αλλά:



1. Και να μάθεις από ποια ακριβώς χημικά συστατικά αποτελείται ένα άρωμα σε σε μοριακό επίπεδο, κανείς δεν μπορεί να σου πει αν κάνει κακό όταν ατμίζεται, χωρίς επιστημονικές μελέτες που ακόμα δεν υπάρχουν και θα πάρουν χρόνια να γίνουν.
2. Ακόμα και να γίνουν, τα συστατικά είναι τόσο πολλά που δεν θα προλάβουμε μάλλον να μάθουμε για όλα σε αυτή τη ζωή εμείς.




Αυτά από εμένα.


(http://i.imgur.com/TozvKj2.gif)
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: Alxhmisths στις Δεκεμβρίου 13, 2015, 01:17
Μα το ξέρω ότι είναι λάθος διατυπωμένο, εξάλλου έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να βρω μια νέα διατύπωση, που θα πάει απάντηση με την απάντηση θα βγει και η σωστή διατύπωση.

Επίσης να το θέσω μια τελευταία φορά δεν με νοιάζει να μάθω τα πάντα για τα πάντα, με νοιάζει όμως να ξέρω ότι το Χ υγρό είναι 10 φορές ασφαλέστερο ή να το πω σωστότερα, να μου πλασάρουν κάτι σαν 10 φορές ασφαλέστερο (δεν ζω σε αυταπάτες έχω νοημοσύνη), εξάλλου έτσι ζούμε πάντα μας ταΐζουν και τα τρώμε όλα.
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: BigSur στις Δεκεμβρίου 13, 2015, 02:15
Φίλε κι εγώ δεν νομίζω πως καταλαβαίνω τι ψάχνεις.
Το τι συμβαίνει με τα αρώματα απαντήθηκε. Το γιατί δεν ξέρουμε περισσότερα ακόμα απαντήθηκε.
Πριν κλείσει 25ετία το άτμισμα δεν είναι απολύτως δεδομένο το τι γίνεται σε μακροχρόνια χρήση.
Ως τότε υπάρχουν έρευνες (πολλές θα βρεις στο φόρουμ) που ερευνούν το ΗΤ. Και, φυσικά, και τα αρώματα καθότι άτμισμα χωρίς αρώματα αφορά πολύ λίγους οπότε όλοι μελετούν τα έτοιμα υγρά.

Δεν υπάρχει καλύτερη διατύπωση, δεν είναι θέμα διατύπωσης.
Βασικά θέλεις 100% σιγουριά. Όλοι την θέλουμε. Δεν την έχουμε, δεν υπάρχει.
Όλο το νήμα είναι κατά κάποιον τρόπο άκυρο. Ή θα συνεχίσεις να ατμίζεις έχοντας τα μάτια σου ανοιχτά για τις επιστημονικές εξελίξεις ή θα κάνεις σκέτη βάση ή θα το σταματήσεις. Πάντως το να καρδιοχτυπάς μήπως μία από τις χιλιάδες ενώσεις που βρίσκονται στις εκατοντάδες γεύσεις σου κάνει κάποιο κακό δεν είναι λύση.
 :dontknow: :bye:
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: Doubt στις Δεκεμβρίου 13, 2015, 14:51
Δηλαδή από τότε που γεννηθήκαμε τι εισπνέουμαι κάθε μέρα. Μόνο οξυγόνο ? 72% συγκέντρωση έχει ο αέρας που κατεβάζεται κάθε μερα σε οξυγόνο, το υπόλοιπο 28% αποτελείτε απο διάφορα αλλά αέρια όπως άζωτο μονοξίδιο διοξίδιο και πολλά ακόμα καθώς και από  150 χιλιαδες ενώσεις  αρωματικών υδρογονανθράκων.
Είναι άοσμη η μέρα του καθενός ? 24/365 εισπνέεται κυκλικούς υδρογονάνθρακες με την πλειοψηφία τους βλαβερούς.
Ανάποδα έχεις γράψει τα ποσοστά, 78% άζωτο, 21% οξυγόνο

http://www.aviamet.gr/cms.jsp?moduleId=002&extLang=
Τίτλος: Απ: Γεύσεις από τι αποτελούνται;
Αποστολή από: akalokat στις Δεκεμβρίου 13, 2015, 16:48
Πολύ σωστός όντως τώρα το είδα και εγώ, πως τα έχω γράψει ανάποδα.