...
φιλε συνατμιστη,
προσωπικα δε νομιζω πως ειναι μονο η ημιμαθεια -αν και ειναι σημαντικος παραγοντας- το προβλημα, αλλα οι σεινηρμοι (καποια πραγματα οπως γνωριζουμε οταν κρατανε πραγματικα καιρο περναναι ακομα και στο dna μελλοντικων γεννεων, οπως πχ ο φοβος για τα ποντικια -προφανως απο την εποχη της πανωλης- ο φοβος για τα ερπετα και τα σκοταδια απο την εποχη των σπηλαιων κτλ κτλ κτλ).
Το ΗΤ ειχε το ελαττωμα εκτυος απ το να βγαζει ατμους που θυμιζουν καπνους, να εμπεριεχει στο ονομα του τη λεξη τσιγαρο, ετσι σεινηρμικα για ανθρωπους που μισουν το καπνισμα (κυριως πρωην καπνιστες μαλλον) προφανως τους βγαζει πως προκειται για κατι εξισου επικινδυνο!
Πιο πανω ο φιλος -τον οποιο δεν αντεξα να μην ειρωνευτω- ειπε χαρακτηρηστικα
"δε με ενδιαφερει τι λενε οι επιστημονες" και φυσικα το εννωουσε!
Παρουσιασε του χιλιες δυο μελλετες, ενα εκατομμυριο αποδειξεις οτι ο ατμος χαριζει μακροζωια, γι αυτον παντα θα ειναι κατι "βλαβερο αλλα λιγοτερο απ το τσιγαρο" (τι θα πει αυυτο, το λεει αλλα ουτε το χει σκεφτει, γιατι αλλο αν λέμε : "ναι, δεν προκαλει καρκινο αλλα φαγουρα στο δαχτυλο" κι αλλο αν πουμε πχ "το ενα ειναι 50% καρκινογονο και το αλλο 10%"... υπαρχει τεραστιο χασμα αναμεσα στις δυο αυτες προτασεις, η ξεκαρφωτη φραση "ειναι λιγοτερο επικινδυνο" δε διευκρινιζει με τι απ τα δυο συνεπαγεται, ετσι προφανως στην αβυσσο του υποσεινηδειτου καποιου καπνοφοβικου ισχυει προφανως η δευτερη προταση! ).
Προσπαθησε να συμφιλιωσεις με ενα γλυκητατο χαμστερακι καποιον που πασχει απο φοβια στα ποντικια, δειχτου ποσο εξυπνο ειναι, παρουσιασε του ενα κιλο ερευνες, πιστευεις πως θα εχεις οποιαδηποτε επιτυχια? (και δε μιλαμε για ριζωμενους σεινηρμους που συμβαινουν απο τις εμπειριες του ιδιου του ατομου αλλα απο βλακωδεις εντολες στο dna απο εμπειριες καποιων σχετικα μακρυνων προγονων του)...
Καλως η κακως ετσι λειτουργει η ανθρωπινη ψυχολογια/νοηση, με μηχανισμους που φτιαχτηκαν προκειμενου να προστατευσουν το ατομο και να βοηθησουν τη διαιωνηση του ειδους, αλλα οι ιδιοι μηχανισμοι μπορουν να λειτουργουν προβληματικα εκει που δε θα επρεπε, και θα σου δωσω ενα παραδειγμα που θα δεις3 πως λιγο πολυ ισχυει για ολους μας κι οχι μονο για καποιους που εχουν μια συγκεκριμενη φοβια: οταν περασεις απο ενα καταστημα με ειδη δωρων η παιχνιδιων δες καποια λουτρινα που εχουν ενα γλυκητατο χαμογελο και προσπαθησε να αποκωδικοποιησεις τι σου βγαζουν... -μην πεις "τιποτα" γιατι απλα ειναι κατι που ισχυει ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, και μαλλον ισχυει και σε καποια αλλα ζωα το ιδιο- ...λοιπον, αυτο που νοιωθεις οταν το βλεπεις, ειναι παλι ενας μηχανισμος ο οποιος υπαρχει εκει που υπαρχει στη διπλη ελικα ωστε να γινεις καλος γονιος! και ακομα και να το γνωριζεις, παλι δεν αλλαζει ο τροπος ου λειτουργει!
Εχοντας μια ιδεα για το πως λειτουργουν οι σεινηρμοι λοιπον, θα δεχτω πολυ καλυτερα το "δε με νοιαζει τι ισχυει πραγματικα, αλλα εγω φοβαμαι αυτο κι ας μη στεκει" παρα την ολη κωμικοτραγικη προσπαθεια να βλεπω καποιον να προσπαθει να στηριξει ακομα και με "ημιεπιστημονικο" τροπο αυτες του τις φοβιες.
Προτιμω καποιος να γυρισει να μου πει "ρε φιλε τα σιχαινομαι τα ποντικια, τα φοβαμαι, δικαιωμα μου στην τελικη και δε με νοιαζει αν προκειται απλα για ακακα πλασματα, χεστηκα! εγω τα φοβαμαι και γουσταρω να τα φοβαμαι" (btw εγω προσωπικα αυτο το χω με τις κατσαριδες... δε γνωριζω απο που μπορει να προερχεται, αλλα ξερω πως ειναι απλα παραλλογο) παρα να καθεται να λεει βλακειες περι μικροβιων (που εχουν να εμφανιστουν απ την εποχη της αποικιοκρατιας) και να προσπαθει να στηριξει με "λογικα" επιχηρρηματα κατι εντελως παραλλογο.