vaping.gr
Γενικά για το άτμισμα => Θέματα υγείας => ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ => Μήνυμα ξεκίνησε από: Κώστας Σιδέρης στις Αυγ 11, 2017, 21:14
-
Κάνοντας μία πρόχειρη έρευνα για "συνέπειες στην υγεία" έπεσα σε αυτό το άρθρο με τίτλο Vaping might increase your risk of heart disease, just like regular cigarettes (https://www.theverge.com/2017/2/1/14460996/e-cig-vaping-risk-heart-disease-health-jama-study). Η αντίστοιχη (Ιταλική) μελέτη (Σεπτ 2016) στην οποία αναφέρεται είναι εδώ (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27108682).
Δεν αναφέρεται σε προβλήματα υγείας γενικά, αλλά στην επίδραση στην καρδιά και εν ολίγοις λέει ότι το ηλεκτρονικό βλάπτει εξίσου με το κτ την καρδιά.
Φυσικά το βλέπω καχύποπτα, τουλάχιστον το θεωρώ υπερβολικό να βλάπτει το ίδιο με το κτ σε οποιοδήποτε όργανο του σώματος, όμως δεν το θεωρώ απίθανο να βλάπτει, έστω λιγότερο.
Η άποψή μου για το ητ δεν έχει αλλάξει, ούτε η πεποίθησή μου ότι βλάπτει 95% λιγότερο. Όμως θα ήθελα να ξέρω αυτά τα μειωμένα ρίσκα υγείας, που μπορεί να περιλαμβάνουν και την επίδραση της νικοτίνης στην καρδιά.
Αν κάποιος πιο σχετικός με το θέμα γνωρίζει περισσότερα ας σχολιάσει την μελέτη αυτή.
* Αν έχει ξαναδημοσιευθεί, παρακαλώ σβήστε το θέμα.
-
Με γρήγορη ματιά αυτό που κάνανε είναι..
Διαλέξανε 40 άτομα, 20 καπνιστές 20 μη. Την πρώτη εβδομάδα όλοι καπνίσανε τσιγάρο. Την δεύτερη όλοι καπνίσανε η.τ. με την ίδια συγκέντρωση νικοτίνης. Πριν και μετά τα δύο καπνίσματα πάρθηκαν δείγματα αίματος.
Τα δείγματα μετρήθηκαν για τέσσερις παράγοντες. Δε μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ποιοί είναι γιατί δεν έχουμε μεγάλη ιδέα τι κάνουν. Το ένα είναι π.χ. οξειδωτικό στρες και αφορά την ικανότητα του οργανισμού να αποτοξινώνει τον εαυτό του απο δραστικές μορφές οξυγόνου όπως οι ελεύθερες ρίζες. Ένα άλλο ήταν τα επίπεδα βιταμίνης Ε. Αρκούμαστε οτι είναι ενδεικτικά της υγείας της καρδιάς.
Βρήκανε οτι και τα δύο είδη τσιγάρου επέδρεσαν στους τέσσερις αυτούς παράγοντες. Βρήκανε οτι η επίδραση τους ήταν η ίδια μόνον σε έναν απο τους τέσσερις παράγοντες, τα επίπεδα βιταμίνης Ε. Ήταν λιγότερη σε όλα τα υπόλοιπα για το η.τ..
Αν είσαι μη καπνιστής δηλαδή έχεις επιβάρυνση όποιο απο τα δύο και να κάνεις. Με το η.τ. λιγότερη. Αν είσαι καπνιστής με το η.τ. μειώνεις και εδώ την επιβάρυνση πέρα απο τις παρενέργειες τις πίσσας. Ρόλο εδώ νομίζω παίζει η νικοτίνη.
Ας έχουμε στο νου επίσης οτι όταν μια μελέτη καταλήγει οτι κάτι 'βλάπτει' πέρνει σαν βάση της έναν υγειή οργανισμό. Καλά κάνουν αυτοί απλά είναι κάτι που εμείς σαν καπνιστές δεν είμασταν. Το άρθρο στον τίτλο του ανακοινώνει οτι 'το η.τ. μπορεί να βλάπτει εξίσου', η διατύπωση της μελέτης είναι πολύ πιο προσεκτική.
-
Ευχαριστώ!
Οπότε μάλλον υπερβολικός ο τίτλος του άρθρου ("μούφα" κατά το κοινόν).
False alert λοιπόν...
-
Σωστά :yes:
Με πρόλαβες την ώρα που έκανα edit
-
μόνο την περίληψη να διαβάσεις κλασικά καταλαβαίνεις πόσο παραπλανητικός είναι ο τίτλος.
Όλη η ιστορία με το ηλεκτρονικό είναι μείωση του κινδύνου όχι εξαφάνιση.
3 από του 4 παράγοντες βρέθηκαν μειωμένοι με το ηλεκτρονικό σε σχέση με το συμβατικό. Πόσο δε ξέρω γιατί είναι κλειδωμένο αλλά γράφει στατιστικά σημαντικό.
Μόλις πάω στη σχολή θα το κατεβάσω όλο και θα σας πω :)
-
Την πρώτη εβδομάδα όλοι καπνίσανε τσιγάρο. Την δεύτερη όλοι καπνίσανε η.τ. με την ίδια συγκέντρωση νικοτίνης. Πριν και μετά τα δύο καπνίσματα πάρθηκαν δείγματα αίματος.
Δεν είναι φυσικά η ουσία του θέματος, αλλά ΔΕΝ καπνίσανε η.τ. και ΔΕΝ υπάρχουν δύο καπνίσματα. ;)