vaping.gr
Γενικά για το άτμισμα => Συζήτηση για το άτμισμα => Μήνυμα ξεκίνησε από: afrodite στις Ιουλ 27, 2017, 08:30
-
Ελπιζω να το γραφω στο σωστο νημα. Ειναι μια απορια ή αλλιως διαπίστωση... κατι που παρατηρησα και δεν ξερω για ποιο λογο γίνεται. Ισως να το εχετε διαπιστωσει κι εσεις ή να ειναι η ιδεα μου.
Εχω παρατηρησει λοιπον πως οταν βρισκομαι εκτος σπιτιου η γευση του Η.Τ μου ειναι πολυ καλυτερη απο οτι η γευση εντος σπιτιου. Ιδιαιτερα οταν οδηγαω... ισως να παιζει ρολο το οξυγονο και ο αερισμος. Ιδιατερα οταν οδηγαω ειναι απολαυση. Εχτες για παραδειγμα νομιζα πως θα ανεβασω τα επιπεδα της του ζαχαρου και θα αποκτησω διαβητη στα καλα καθουμενα. Και που ειναι το κακο θα μου πειτε... οτι πολλες φορες η γευση σε κλειστο χωρο γινεται αδιαφορη σε σημειο να νομιζω πως θελει αλλαγη η αντισταση. Να οφειλεται σε κορεσμο γευσης δεν νομιζω γιατι και το πρωι που ξυπνησα μετα απο ωρες αποχης παλι αδιαφορη γευση μου ερχεται... λεω να παω καμια βολτα με το αυτοκινητο μπας και απολαυσω το Η.Τ μου... Αλλα η λυση της οδηγησης δεν παιζει... πιο πολυ θα μου κοστισει η οδηγηση σε βενζινη. Να ατμιζω με ανεμιστηρα αγκαλια?? Δεν το εχω δοκιμασει... :laugh1:
-
Εγώ πάλι νιώθω το ακριβώς αντίθετο! Στην ηρεμία του σπιτιού η γευση είναι καλύτερη και όταν οδηγάω δεν νιώθω και πολλά πράγματα...
-
Πολλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο.
Μήπως σου αρέσει η οδήγηση? Μήπως χαλαρώνεις όταν οδηγάς? Μήπως χρονικά συμπίπτει με κάτι ευχάριστο?
Το πιθανότερο είναι ότι τις υπόλοιπες ώρες είσαι απασχολημένη και δεν ασχολείσαι με το θέμα του ατμου. Ατμίζεις δηλαδή μηχανικά, όπως κάποτε καπνίζαμε....
Πάντως κι εγώ έχω κάποιες ώρες που αντιλαμβάνομαι καλύτερα τη γεύση και σίγουρα δεν είναι οι πρωινές.
Συνήθως το απόγευμα ή το βραδάκι όταν κάθομαι να πάρω μια ανάσα.
Ίσως οι εμπειρίες και άλλων να μας διαφωτίσουν...
-
Μάλλον εντελώς τυχαίο είναι. Δεν νομίζω ότι η γεύση μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το χώρο. Με το χρόνο ενδεχομένως....
-
Τι να πω... αλλοκοτο μου φαινεται και μενα.... να τωρα που καθομαι μπροστα απο ανοιχτη μπαλκονοπορτα και φυσαει λιγο τσουπ ηρθε η γλυκια μου γευση. Οχι γιατρε δεν ειμαι τρελή :tongue_smilie:
-
Συμφωνω με την Νεφελη, αυτο θα σου γραφα κι εγω μηπως σου αρεσει η οδηγηση. Μηπως κολλας σε κινηση και σε χαλαρωνει αυτο οποτε το εκτιμας παραπανω? 2ο θα ρωτουσα αν εχεις παιδια μικρα και ειναι δυσκολο να ξενοιασεις εντος σπιτιου, προς το ψυχολογικο παντως κομματι το παω. Καποιοι επισης γενικα ψυχοπλακωνονται σπιτι, τους αρεσει το εξω ή αλλοι απλα ειναι υπερκινητικοι και σπιτι δεν μπορουν να ηρεμησουν για να απολαυσουν κατι. Αντικειμενικα η γευση μπορει να αλλαξει αν πας απο θαλασσα στην κορυφη βουνου αλλα μην νομιζεις πολυ. Επισης αν ειναι ζεστο ή κρυο το περιβαλλον, μηπως εχεις ανοιχτο air-condition στο αμαξι?
Προσωπικα αν δεν ειμαι στην ηρεμια του σπιτιου μου αδιαφορες μου ειναι οι γευσεις, απλα ατμιζω μηχανικα. Ισως στην παραλια οταν ειναι ηρεμα να το απολαμβανω παραπανω, αλλα με τις θερμοκρασιες που πιανουν τα μοντ κι εκει δυσκολο.
Υ.Γ. Μηπως να καθαρισεις τον ατμοποιητη???????
-
Αν στο αυτοκίνητο έχεις κλιματισμό ενώ στο σπίτι όχι, είναι και αυτό μια πιθανή εξήγηση.
-
Καλημέρα συνατμιστές. Η γνώμη μου είναι ότι όλα ειναι θέμα συμπεριφοράς εγκεφάλου και όχι πραγματικής διαφοράς. Στην οδήγηση ο εγκέφαλος είναι "απασχολημένος" με την παρατήρηση - εκτίμηση - αντίδραση δεκάδων ερεθισμάτων και προφανώς η εκτίμηση των ερεθισμάτων που προσλαμβάνονται από το άτμισμα αφενός αξιολογούνται πολύ λιγότερο (έως καθόλου) αφετέρου οι απαιτήσεις που έχει ο εγκέφαλος από τη γεύση είναι διαφορετικές. Ενα καλό παράδειγμα για το πώς ο εγκέφαλος μπορεί να μην αξιολογήσει ΚΑΘΟΛΟΥ ερεθίσματα που υπό άλλες συνθήκες (όταν δεν είναι φορτωμένος) δεν θα περνάγαν απαρατήρητα ή θα αξιολογούταν διαφορετικά είναι το φαινόμενο του γορίλα (http://www.createyourself.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%BB%CE%B1/) .
-
Έχεις κλιματισμό στο σπίτι;
Εγώ έχω παρατηρήσει ότι όταν ο αέρας που εισέρχεται στον ατμοποιητή είναι δροσερός παίρνεις καλύτερη γεύση
Την προηγούμενη που ήμουν διακοπές,στην παραλία, το μόνο που ένιωθα ήταν ζεστός ατμός απροσδιόριστης γεύσης
Όταν γυρνούσα στο δωμάτιο που είχε κλιματισμό η γεύση επανερχόταν
-
Οταν οδηγαω με ανοιχτα παραθυρα και χωρις air codition η γευση ειναι υπεροχη. Και στη παραλια που ημουν ωραια ηταν. Με αιρ κοντισιον στο σπιτι δεν βλεπω καποια διαφορα.... με ανεμηστηρα δεν εχω δοκιμασει... Ισως το ψυχολογικο κομματι να παιζει ρολο σε αυτο που λετε γιατι τωρα ειμαι διακοπες στο σπιτι των γονιων μου και δεν ξερουν οτι ατμιζω. Δεν θελω να μπω στη διαδικασια να τους εξηγω... οποτε το εχω ολιγον κρυφο ::). Και ισως αυτο να φταιει... δεν μπορω να το κανω με την ησσυχια μου. Μεθαυριο που φευγω και θα γυρισω στο λαγουμι μου τοτε θα σας πω... :idiot1:
-
και εμενα το αντιθετο συμβαινει....στο σπιτι αραχτος ολα ειναι καλυτερα,το χειροτερο μου ειναι οταν ειμαι σε ανοιχτο χωρο και φυσαει αερα,εκει δεν νιωθω τιποτα
-
Νομίζω ότι στην περίπτωσή σου είναι θέμα νικοτίνης. Και εξηγώ:
Όταν βρίσκεσαι σε ίσως αγχωτικές καταστάσεις, δρόμος, κίνηση, δουλειά η νικοτίνη επιδρά χαλαρωτικά πολύ περισσότερο απ' όταν όταν είσαι σπίτι.
Ο εγκέφαλός σου μεταφράζει αυτή τη χαλάρωση και ως καλύτερη γεύση :)
-
Η γεύση, επηρεάζεται πολύ από την όσφρηση. Εάν στο σπίτι σου υπάρχει μια άλλη μυρωδιά ας πούμε μπορεί να σου αλλάζει τη γεύση στο υγρό που ατμίζεις γιατί ανακατεύεται με τη μυρωδιά του υγρού σου.
-
μου αρεσει πολυ να διαβαζω τετοιες χυμα εντελως καταστασεις. :thumpup:
λογικα πρεπει να ισχυει αυτο που λεει η Νεφελη.... μου καθεται πιο λογικο συμφωνα κ με τις δικες μου προτιμησεις..
( αυτο το ατμιΖμα κ σαικς να δω πως θα συνδιασω ρε γμτ :tongue_smilie: )
-
Εμένα μπροστά στο υπολογιστη έχει την καλύτερη γεύση. :tongue_smilie:
Στα 7 μποφόρ δεν έχει καθόλου γεύση.
Στο αμάξι το ντριπ τιπ παίζει να μου σπασει το δόντι όποτε δεν ξέρω τι γεύση έχει.
Μετά από σέρτικο πάλι καθόλου γεύση και μετά από χίλια σφηνάκια η βανίλια είναι σαν τζατζίκι. :tongue_smilie:
-
σε ολους τους υπολογιστες; ;D ;D
-
Για να δοκιμασει υγρα παει σε νετ καφε. Στην πρωτη τζουρα εχει κορεσμο :)) ;D (σορρυ savo δεν αντεξα)
-
Τείνω να συμφωνήσω με τη Μαρία Νεφέλη. Όλα είναι θέμα διάθεσης και με τι παραστάσεις έχεις συνδέσει ευχάριστες στιγμές της ζωής σου.
-
Εγώ πάλι δε θα πω οτι είναι αυτό ή το άλλο, άσε να πλανάται αέρας μυστηρίου και απόλαυσε το οτι είναι έτσι.
-
Δίπλα στη θάλασσα, όταν σκάει το κυματάκι, ΟΛΑ μυρίζουν ;)
Αρώματα, τροφές κλπ.
Ξεκίνησα δίαιτα. :))
-
Πάντως το πρωί καταλαβαίνεις τι σου βγάζει το υγρό πραγματικά....
το έλεγε παλαιά και μια διαφήμιση @#$σωλήνα..."το πρωί καταλαβαίνεις τη διαφορά"
Βέβαια είναι πολλά αυτά που συνηγορούν στο θέμα απόλαυσης....οπότε το έπιασε καλά η ΜΝ
-
Μάλλον ψυχολογικό είναι. Κι εγώ αλλιώς καταλαβαίνω τη γεύση στη δουλειά (άγχος, τρέξιμο, πίεση κλπ) κι αλλιώς στο σπίτι (χαλάρωμα, καφές, καναπές κλπ)
-
Όταν σταματάς να σκέφτεσαι εάν το υγρό είναι νόστιμο, εάν η αντίσταση θέλει αλλαγή, εάν ο αέρας είναι πολύ ανοικτός κτλ τότε η γεύση γίνεται καλύτερη :yes:
Προφανώς όλα αυτά δεν τα κάνεις όταν ασχολείσαι με κάτι άλλο οπότε να μια λογική εξήγηση.
-
Ίσως έλυσα το μυστήριο...
http://mentalfloss.com/article/74567/how-sound-affects-way-your-food-tastes
και
https://www.newyorker.com/magazine/2015/11/02/accounting-for-taste
-
Σκάβεις
και μπράβο σου!
-
Ισχύει!
Οταν "χανω τη γεύση" , βάζω Μποναμασα!
Ειδικά αυτό:
https://www.youtube.com/watch?v=wSQwj3s8Y4s
μου δίνει και μια έξτρα ώθηση, κάτι σαν "μην εισαι τσιγγουνης, πάρε έναν τζαμπα-κλώνο"
Αλλα νομίζω η αργία/ανεργία ειναι ο χειρότερος εχθρός της απολαυσης του ΗΤ
-
Αν δει κανείς το πώς εκμεταλλεύεται το μάρκετινγκ την ψυχολογία των καταναλωτών (η οποία διαμορφώνει και την αντίληψή μας), ίσως καταλάβει ότι οι εκτιμήσεις μας μάλλον μπορεί να είναι πλήρως ελεγχόμενες και καθοδηγούμενες (από διάφορους "παράγοντες"). Όσοι έχουν ήδη πάρει είδηση το νιουρομάρκετινγκ που πρόκειται να γενικευθεί, έχουν "αγριευτεί". Μπαίνεις σε ένα ατμομάγαζο, για παράδειγμα, και η μυρωδιά και η μουσική μέσα στο μαγαζί εκείνη τη μέρα σε επηρεάζουν να ψωνίσεις συγκεκριμένα προϊόντα που θέλει να πουλήσει εκείνη τη μέρα το κατάστημα (και δεν χρειάζεται να κάνει προσφορές σε αυτά τα προϊόντα). :idiot1:
-
Αν με το τραγουδι που έβαλα ηχεί στα αυτιά σας ένα Hussar on Smoke Uplifted (+toasted almond, +RΥ4) ίσως και να χαραμίζομαι εδώ μεσα
:))
-
Εγώ πάλι βλέποντας από μένα πιστεύω ότι δεν είναι ψυχολογικό αλλά έχει να κάνει με τον αέρα. το ίδιο (παρόμοιο) ένιωθα και με το κ.τ.. ήταν τελείως διαφορετική γεύση(γαμάτη) όταν ο περιβάλλον αέρας ήταν δροσερός. το απολάμβανα είτε ήμουν σπίτι με ανοιχτα παράθυρα είτε έξω. και φυσικά όσο πιο υγρός ο αεράς τόσο καλύτερη τζούρα στο κ.τ.
ε και το άτμισμα το ίδιο μου κάνει. όταν είναι δροσερός ο αέρας που μπαίνει, η γεύση είναι καλύτερη. με την διαφορά ότι το άτμισμα μου δίνει καλύτερη γεύση σε ξηρό αέρα.
Και δεν έχει αυτή η αίσθησή μου να κάνει με την δραστηριότητα ή τον χώρο. Και στο σπίτι όταν άνοιγονται τα παραθυρά για αερισμό... αμέσως μετά η τζουρα βγαίνει τέλεια.. πιο πολύ τείνω να πιστεύω ότι έχει να κάνει με το αν ο αεράς έχει ήδη άλλες μυρωδιές (ο καθαρός από έξω είναι πιο ουδέτερος) και ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία αφήνει πιο πολλά σταγονίδια να αποροφηθούν στο κυβικό εκατοστό. και επίσης ότι όταν είναι ξηρός ο αέρας έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα για υγρασία (άρα και ατμό).
Μπορεί βέβαια όλα αυτά να είναι αποτέλεσμα της φαντασίας μου, επειδή τώρα απολαμβάνω ένα diy μελι κανελα αμαρετο και με έχει χτυπίσει το ρουθούνι.
-
Μπαίνεις σε ένα ατμομάγαζο, για παράδειγμα, και η μυρωδιά και η μουσική μέσα στο μαγαζί εκείνη τη μέρα σε επηρεάζουν να ψωνίσεις συγκεκριμένα προϊόντα που θέλει να πουλήσει εκείνη τη μέρα το κατάστημα (και δεν χρειάζεται να κάνει προσφορές σε αυτά τα προϊόντα). :idiot1:
Οι έρευνες είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και η εφαρμογή χρειάζεται πολύ δαπανηρή μελέτη για να έχει εσκεμμένη εφαρμογή σε τέτοια κλίμακα. Ίσως πολύ μεγάλες πολυεθνικές να μπορούν να πειραματιστούν με αυτό, αλλά πολύ αμφιβάλλω πως ένα ατμομάγαζο μπορεί να σε επηρεάσει εσκεμμένα προς τα προϊόντα που θέλει να σπρώξει, με τέτοιες μεθόδους.
-
Καθόλου πρώιμο στάδιο, αν είσαι του χώρου του neuromarketing. Μερικές πολυεθνικές αλυσίδες ειδών που απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες (Γαλλία, Αμερική) ήδη εφαρμόζουν τέτοιες "τεχνικές" στα φυσικά καταστήματά τους. Σε μερικά χρόνια που το άτμισμα θα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις (γιατί η παραγωγή ατμιστικών υγρών είναι απείρως φτηνότερη από την παραγωγή καπνού και επιτρέπει "άπειρες" στον αριθμό εξειδικευμένες γεύσεις), διεθνείς αλυσίδες ατμομάγαζων θα κατακλείσουν τον κόσμο. Θα φτάσουν στο σημείο να σου δημιουργούν επιτόπου τη γεύση που θέλεις με μηχανή μίξης γεύσεων (όπως τώρα μπαίνεις σε ένα μαγαζί με μπογιές για βάψιμο τοίχου και διαλέγεις το χρώμα από το χρωματολόγιο και στο φτιάχνει επιτόπου).
Έτυχε να "ακουμπήσω" το χώρο του neuromarketing, λόγω των σχετικών μεταπτυχιακών σπουδών της κόρης μου και έχω "τρομάξει" με το τι πρόκειται να έρθει. Αν δεν ελεγχθεί το πράγμα νομοθετικά, δεν θα υπάρχει καμία ελευθερία επιλογών. Και τώρα δεν υπάρχει απόλυτη (βλ. διαφημίσεις), αλλά τότε θα είναι το κάτι άλλο. Εκμεταλλεύονται το perception is reality και διαμορφώνουν το perception σου... μόλις τους "πλησιάσεις". :(
Φυσικά, υπάρχουν και οι θετικές πλευρές του neuro-brain science, που έχουν να κάνουν με θεραπείες κατάθλιψης, επιληψίας, προβλημάτων κινητικότητας, parkinson κ.α.
-
Παιχνίδι με τις αισθήσεις υπάρχει με οποιαδήποτε τέχνη και απο τα αρχαία χρόνια, δεν ειναι κακό εφόσον δεν παρεμβαίνει στην αντίληψη :dontknow: αλλά την καθοδηγεί. Με την προϋπόθεση οτι υπάρχει αντίληψη.. ::) μπορείς και να "στρίψεις" όπως το λέμε με τα πιο απλά λόγια. Βέβαια υπάρχει θέμα και με αυτό όπως ειπες, όταν βαφτίζεται τέχνη -στο παράδειγμα- κάτι ανήθικο πχ ή κάτι απεριόριστο και υπέρ του δεόντως παρεμβατικό ή απλά μια βλακεία
Παιχνίδι με τις προσωπικότητες επίσης, όπως οι ριβιούερς στον χώρο, πίσω από την εικόνα -κι αυτό εργαλείο- και την επαγγελματική ταυτότητα κρύβεται οτιδήποτε. Και να τον χαρακτηρίσεις τον ριβιουερ, ανήθικο πχ ή απατεώνα, αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει, πάλι θα εχει τις δικές του στατιστικές όπως κι ένας μανάβης Οπως και οι πολιτικοι
-
Καθόλου πρώιμο στάδιο, αν είσαι του χώρου του neuromarketing. Μερικές πολυεθνικές αλυσίδες ειδών που απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες (Γαλλία, Αμερική) ήδη εφαρμόζουν τέτοιες "τεχνικές" στα φυσικά καταστήματά τους. Σε μερικά χρόνια που το άτμισμα θα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις (γιατί η παραγωγή ατμιστικών υγρών είναι απείρως φτηνότερη από την παραγωγή καπνού και επιτρέπει "άπειρες" στον αριθμό εξειδικευμένες γεύσεις), διεθνείς αλυσίδες ατμομάγαζων θα κατακλείσουν τον κόσμο. Θα φτάσουν στο σημείο να σου δημιουργούν επιτόπου τη γεύση που θέλεις με μηχανή μίξης γεύσεων (όπως τώρα μπαίνεις σε ένα μαγαζί με μπογιές για βάψιμο τοίχου και διαλέγεις το χρώμα από το χρωματολόγιο και στο φτιάχνει επιτόπου). Έτυχε να "ακουμπήσω" το χώρο του neuromarketing, λόγω των σχετικών μεταπτυχιακών σπουδών της κόρης μου και έχω "τρομάξει" με το τι πρόκειται να έρθει. Αν δεν ελεγχθεί το πράγμα νομοθετικά, δεν θα υπάρχει καμία ελευθερία επιλογών. Και τώρα δεν υπάρχει απόλυτη (βλ. διαφημίσεις), αλλά τότε θα είναι το κάτι άλλο. Εκμεταλλεύονται το perception is reality και διαμορφώνουν το perception σου... μόλις τους "πλησιάσεις". :( Φυσικά, υπάρχουν και οι θετικές πλευρές του neuro-brain science, που έχουν να κάνουν με θεραπείες κατάθλιψης, επιληψίας, προβλημάτων κινητικότητας, parkinson κ.α.
Αυτό που έγραψα είναι πως σήμερα η εφαρμογή όλων αυτών δεν είναι τόσο απλή όσο να είναι εφικτό να εφαρμοστεί από τα ατμομάγαζα της γειτονιάς. Δεν βλέπω κάποιο επιχείρημα ενάντια σε αυτό που είπα, εκτός από πολλά "θα" και κάτι για πολυεθνικές αλυσίδες.
Δεν διαφωνώ με τα "θα" σου, αλλά είναι "θα", nevertheless. Από το "θα" μέχρι το εσκεμμένο και πετυχημένο:
Μπαίνεις σε ένα ατμομάγαζο, για παράδειγμα, και η μυρωδιά και η μουσική μέσα στο μαγαζί εκείνη τη μέρα σε επηρεάζουν να ψωνίσεις συγκεκριμένα προϊόντα που θέλει να πουλήσει εκείνη τη μέρα το κατάστημα
έχει πολύ δρόμο.
-
Δε ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά σε μένα πιάνει σήμερα.
Μη σου πω προχθές.
Όποτε μπαίνω σε ατμομάγαζο, ψωνίζω ατμοπράματα.
Θα έκοψα σε παράδρομο και έφτασα γρήγορα. :wall:
-
Αν δει κανείς το πώς εκμεταλλεύεται το μάρκετινγκ την ψυχολογία των καταναλωτών (η οποία διαμορφώνει και την αντίληψή μας), ίσως καταλάβει ότι οι εκτιμήσεις μας μάλλον μπορεί να είναι πλήρως ελεγχόμενες και καθοδηγούμενες (από διάφορους "παράγοντες"). Όσοι έχουν ήδη πάρει είδηση το νιουρομάρκετινγκ που πρόκειται να γενικευθεί, έχουν "αγριευτεί". Μπαίνεις σε ένα ατμομάγαζο, για παράδειγμα, και η μυρωδιά και η μουσική μέσα στο μαγαζί εκείνη τη μέρα σε επηρεάζουν να ψωνίσεις συγκεκριμένα προϊόντα που θέλει να πουλήσει εκείνη τη μέρα το κατάστημα (και δεν χρειάζεται να κάνει προσφορές σε αυτά τα προϊόντα). :idiot1:
Ο Τερκενλής (ζαχαροπλαστείο για τους νότιους) κάνει 'νιουρομάρκετινγκ' εδώ και δεκαετίες τότε. Οι φίλοι απο Θεσσαλονίκη ξέρουν να περνούν απο Αριστοτέλους με την μύτη βουλωμένη με κερί.
Έτσι για να κάνουμε κουβέντα πάντως, δεν είναι τόσο δυστοπικά τα πράματα ούτε τόσο απλά απο την άλλη ("σε καθοδηγώ να κάνεις αυτό που θέλω"). Oι μαρκετινγκάδες γενικά είναι για τον κόσμο του σχεδιάζω το μέλλον (ή όπως θες πες αυτό που περιγράφεις με λίγο μελανά χρώματα) ότι είναι οι blogger για την λογοτεχνία, λίγο πολύ ερασιτέχνες. Το μάρκετινγκ ούτως ή άλλως βασίζεται σε κοινές γνώσεις απο τον κόσμο της τέχνης και δώθε που λένε οτι χορογραφώ ενα μάτσο παραστάσεις γύρω απο έναν θεατή που επηρεάζεται, αυτό για να μην τρελαθούμε με τις κρυφές πρακτικές ποιών των μαρκετινγκάδων. Αν έπρεπε να ανησυχώ για κάτι θα ήταν οι ίδιες πρακτικές όταν χρησιμοποιούνται στις ειδήσεις όπου εκεί αξίζει να αγριευτείς με το τι γίνεται.
Αυτά τα λέω με το σκεπτικό οτι δεν μας κάνει καλό οτιδήποτε παρουσιάζει ένα δυσοίωνο μέλλον που σχεδιάζουν δυνατοί "άλλοι" για μας και μας κάνει να κοιτάμε το τι έρχεται λίγο μοιρολατρικά. Ας μην ξεχνάμε οτι οι δύο μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες του πλανήτη είναι facebook και google και το μεγάλο τους breakthrough είναι οι αλγόριθμοι που τρέχουν με βάση το browsing που κάνω έτσι που αντι να βλέπω διαφημίσεις για κουφώματα και καλάμια ψαρέματος βλέπω διαφημίσεις gearbest. Ουδέν κακό αμιγές καλού?
Απο την άλλη το Leroy Merlin του ατμίσματος που περιγράφεις θα ήθελα να το περιηγηθώ. ;)
-
Τέτοιες τεχνικές υπάρχουν και μάλιστα εδώ και χρόνια. Παραδείγματα που μου έρχονται στα γρήγορα, είναι η μυρωδιά του popcorn, λίγο πριν το διάλειμμα του σινεμά, τα ζεστά χρώματα σε εστιατόρια για να σου ανοίγει η όρεξη και ένα σωρό τεχνάσματα που χρησιμοποιούν στην προώθηση προϊόντων σε supermarkets.
Το να σε ωθήσουν να αγοράσεις Joyetech αντί για Aspire παίζοντας π.χ. συγκεκριμένη μουσική όμως είναι ακόμα science fiction.
Ίσως θα ταίριαζε περισσότερο σε επεισόδιο του Black Mirror και όχι του Star Trek βέβαια.
-
Αυτό κάνει και ο Τερκενλής. Δώδεκα ώρες την μέρα φυσάνε απο το υπόγειο τους έξω λαχταριστές μυρωδιές. Σιγά που ψήνει νον-στοπ. Μερικά πράματα ανάλογα με το όνομα που θα τους δώσουμε και ποιός το κάνει ακούγονται πιο φοβερά απο τι είναι.
Και μετά μέσα σε όλον τον αχταρμά των καινούριων πρακτικών (καινούριων, τέλως πάντων που διαβάζουμε γι'αυτές και λέμε, αχα ώστε δεν γίνεται στην τύχη αυτό, κάποιος το έκανε έτσι) είναι και πολλές που βοηθάνε. Μου αρέσει π.χ. που μπαίνοντας στο σουπερμάρκετ δεξιά θα βρω ζαρζαβατικά και γάλα και στο τέλος της γύρας μπύρες αντί για το ανάποδο ή όλα όπως να ναι. Είναι και άλλες που μάλλον ούτε πολυ βοηθάνε ούτε όχι και απλά με μπουρδουκλώνουν όπως οι καψερές οι κοπέλες που θέλουν να μας προσφέρουν τυράκια. Αλλά δεν πέθανα κιόλας. Καμμιά φορά απλά κάνω τον γύρο :))
-
οτι τα θέλει δηλαδή κι ο πόλος μας, αλλιώς πως; :))
:thumpup:
Εντάξει όντως υπάρχουν πράγματα που εκτιμούμε και απολαμβάνουμε και πράγματα που μας χαλάνε τελείως και απλά τα υπομένουμε, το γιατί η καμπούρα μας το ξέρει καλύτερα
Όσο μπορούμε να διατηρούμε τα μάτια και το μυαλό μας ανοιχτά, υπέρ μας θα ειναι, αντίληψη και εστίαση έχουν κι αυτά ελαστικότητα και ανάπτυξη, κατά *ίδια* βούληση προφανώς εννοώ και ελπίζω
Όποτε λέω μεγάλες κουβέντες, πεινάω μετά, πάω να συντηρήσω το pack μου :bye:
-
Ο Τερκενλής (ζαχαροπλαστείο για τους νότιους) κάνει 'νιουρομάρκετινγκ' εδώ και δεκαετίες τότε. Οι φίλοι απο Θεσσαλονίκη ξέρουν να περνούν απο Αριστοτέλους με την μύτη βουλωμένη με κερί.
Έτσι για να κάνουμε κουβέντα πάντως, δεν είναι τόσο δυστοπικά τα πράματα ούτε τόσο απλά απο την άλλη ("σε καθοδηγώ να κάνεις αυτό που θέλω"). Oι μαρκετινγκάδες γενικά είναι για τον κόσμο του σχεδιάζω το μέλλον (ή όπως θες πες αυτό που περιγράφεις με λίγο μελανά χρώματα) ότι είναι οι blogger για την λογοτεχνία, λίγο πολύ ερασιτέχνες. Το μάρκετινγκ ούτως ή άλλως βασίζεται σε κοινές γνώσεις απο τον κόσμο της τέχνης και δώθε που λένε οτι χορογραφώ ενα μάτσο παραστάσεις γύρω απο έναν θεατή που επηρεάζεται, αυτό για να μην τρελαθούμε με τις κρυφές πρακτικές ποιών των μαρκετινγκάδων. Αν έπρεπε να ανησυχώ για κάτι θα ήταν οι ίδιες πρακτικές όταν χρησιμοποιούνται στις ειδήσεις όπου εκεί αξίζει να αγριευτείς με το τι γίνεται.
Αυτά τα λέω με το σκεπτικό οτι δεν μας κάνει καλό οτιδήποτε παρουσιάζει ένα δυσοίωνο μέλλον που σχεδιάζουν δυνατοί "άλλοι" για μας και μας κάνει να κοιτάμε το τι έρχεται λίγο μοιρολατρικά. Ας μην ξεχνάμε οτι οι δύο μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες του πλανήτη είναι facebook και google και το μεγάλο τους breakthrough είναι οι αλγόριθμοι που τρέχουν με βάση το browsing που κάνω έτσι που αντι να βλέπω διαφημίσεις για κουφώματα και καλάμια ψαρέματος βλέπω διαφημίσεις gearbest. Ουδέν κακό αμιγές καλού?
Απο την άλλη το Leroy Merlin του ατμίσματος που περιγράφεις θα ήθελα να το περιηγηθώ. ;)
[justify]Κι όμως έχει δίκιο ο κυρ Φυσικός. Όλα είναι τζόγος στην άπονη τούτη πλάση, κι ασφαλώς, το κάθε μάρκετιγκ δεν το αναζητάμε σε κανένα προαύλιο της ΑΚΤΟ. Παρεμπιπτόντως, αξίζει μία ανάλαφρη πρωινή αναζήτηση τής ομιλίας του Κ. Δασκαλάκη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση), τι ακριβώς πληκτρολογούμε οι ερασιτέχνες Κλουζώ, ή ακόμα, κι ο Μ. Δανέζης, πρέπει να μας “τρομάζει” η πραγματικότητα κι όχι η δυστοπία του κάθε όμορφου Χάξλεϋ.[/justify]
-
Μου ήρθε στο νου η παλιότερη δια νόμου απαγόρευση (στην Αμερική και στην Ευρώπη) της "εισαγωγής" κρυφής εικόνας μέσα στην εικόνα της διαφήμισης που χρησιμοποιούσαν εταιρείες για προσέλκυση του καταναλωτικού εγκέφαλου (ο οποίος ερεθιζόταν περισσότερο από μια τέτοια κρυφή πολυπλοκότητα του οπτικού ερεθίσματος και... "κόλλαγε" στο προϊόν). Το κόλπο πρώτοι χρησιμοποιούσαν η Cola και ο Γιάννης Περπάτας στο ποτήρι με τα ζουμιά τους καθώς γέμιζαν (για να αναφέρω δύο μόνο, που ίσως έχετε ακούσει σχετικά στο παρελθόν).
Όσον αφορά τον ήχο, το beat του ήχου ρυθμίζει και τον ρυθμό της καρδιάς και αυτός τη διάθεση, πράγμα που χρησιμοποιείται πλήρως στα μεγάλα καταστήματα για την αγοραστική διάθεση ανάλογα με τα προϊόντα (άλλη μουσική στον όροφο με αθλητικά, άλλη στον όροφο με luxury products κλπ). Σε μεγάλα πολυκαταστήματα της Αμερικής υπάρχουν χώροι προϊόντων περικλειόμενοι από διάφανα ηχοπάνελ και μέσα σ' αυτούς ακούγονται συγκεκριμένοι μουσικοί ρυθμοί, ανάλογα με το "προφίλ" διαφημιστικής προώθησης του κάθε προϊόντος. Φαντάζομαι ότι το άτμισμα θα συνοδεύεται από χαλαρωτική μουσική με ήχους από ρυάκι, δροσερό αεράκι (μια και διαπιστώθηκε από κάποιους ότι τους βελτιώνει τη γεύση του ατμίσματος), ενώ τα αθλητικά είδη ίσως από μουσική ρυθμού... καλπασμού αλόγου :).
Μια, λοιπόν, εταιρεία ατμιστικών ειδών που απευθύνεται στη γενιά των νέων ατμιστών, που ανατράφηκε με κινούμενα σχέδια τύπου transformers, αρχίζει να φτιάχνει μοντάκια (ας πούμε) που θυμίζουν τις "εικόνες" των κινουμένων σχεδίων, τα "εξοπλίζει" με LEDάκια και τους κατάλληλους "αναμνηστικούς" ήχους κατά τη λειτουργία τους και... δεν χρειάζεται να ήσουν καπνιστής πρώτα για να έχεις και την θετική εντύπωση ότι με το άτμισμα ξέφυγες από το κάπνισμα.
Science fiction; Τα μοντάκια με LEDάκια και φωτεινά "παραθυράκια" στη μορφή των γωνιωδών μορφών των robot/transformers ήρθαν κιόλας!
Όσον αφορά τις γεύσεις, είναι γνωστός ο "έλεγχος" του καφέ πάνω μας (ιδιαίτερα σε κάποιους είναι καθοριστικός εθισμός). Τα ατμιστικά υγρά με γεύση καφέ δεν έχουν καφέ μέσα (καφεΐνη) κι όμως ανακαλούν στον εγκέφαλο την ντοπαμίνη που τον κατακλύζει κατά την απόλαυση της γεύσης του (χωρίς να υπάρχει η εθιστική/διεγερτική καφεΐνη).
Πάντως, φαίνεται πως όλοι σας είστε υποψιασμένοι ότι σε κάποιο βαθμό μας "καθοδηγούν" ήδη (εδώ και χρόνια, όπως λέτε) και όχι μόνο στο θέμα του ατμίσματος. Το θέμα είναι ότι σε πολλούς τους αρέσει αυτή η καθοδήγηση γενικώς! :)
Να είστε καλά όλοι σας και ένα ευχάριστο ΣΚ να έχετε.
-
[justify]...του κάθε όμορφου Χάξλεϋ...
[/justify]
Ψηλός ναι, όμορφος δεν θα 'λεγα. Σαν ποντικομαμή ήταν ο τύπος... :laugh1:
(https://i.imgur.com/4YCFQXt.jpg)
Τα υπόλοιπα δεν τα κατάλαβα. Δεν σου απαντάω... :tongue_smilie:
-
το παθαινα παλια...μολις περναγα εξω απο το καζίνο...
κατι μυρωδιές ρε παιδι μου... :tongue_smilie:
-
Μιλάμε για τρελλή φιλοσοφία αυτό το φόρουμ... συνεχίστε παρακαλώ... :popcorn:
-
Τερκενλής σε άρωμα για diy, υπάρχει??... :))
-
Τα ατμιστικά υγρά με γεύση καφέ δεν έχουν καφέ μέσα (καφεΐνη) κι όμως ανακαλούν στον εγκέφαλο την ντοπαμίνη που τον κατακλύζει κατά την απόλαυση της γεύσης του (χωρίς να υπάρχει η εθιστική/διεγερτική καφεΐνη).
Δηλαδή, Γιώργο, θέλεις να πεις οτι, δεν είναι η καφεΐνη αυτή που ενεργοποιεί τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, αλλά κάποια άλλη ουσία, ή οτι ο οργανισμός ξεγελιέται και ενεργοποιεί την ντοπαμίνη κατά τη λήψη οποιουδήποτε σκευάσματος του θυμίζει καφέ, ανεξάρτητα απ' το αν περιέχει αυτό η καφεΐνη ή όχι;
-
Απλά ειναι τα πράματα:
https://www.youtube.com/watch?v=KoDvXcTgTl4
έχει και υποτίτλους για όσους δεν ξέρουν κινέζικα ;D
-
Να, ορίστε! Θα το δείξω σ' αυτούς που με κοροϊδεύουν επειδή ατμίζω όταν κάνω τζόκινγκ! :yes:
-
έξω με φρέσκο αεράκι και λίγο ψυχρά εχω την καλύτερη γεύση. εδώ και κάνα 2 χρονια το παρατήρησα.
-
Να, ορίστε! Θα το δείξω σ' αυτούς που με κοροϊδεύουν επειδή ατμίζω όταν κάνω τζόκινγκ! :yes:
Την επόμενη φορά μάσα και τσίχλα και παίζε και κομπολόι ;)
-
[member=12670]Galileo[/member] το δεύτερο, το λένε οι έρευνες της νευροεπιστήμης του εγκεφάλου. Και δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη περίπτωση. Ο εγκέφαλος ξεγελιέται.
-
Με τον Μπαρόκο και με τον Χουσάρ, Καλημέρα, Ήλιε Καλημέρα!
:)) :)) :))
-
(https://qcdsna.sn2.livefilestore.com/y4mlOIYkzfiKbJiUbMNlBHWJFWSiLqacZA-wn9neJegpa-Z4ii352Wl5nUAcjd2kQbyTwrDtd6T2r3vE7XDwxWvdJOEyuo6Ta1C832crt6HPTT4XTtHGFzFfMl5TJUqvX6gk_GjMlTkiJmLiRvvzxY0dJLjaW7Jt8JPgR0inLdjtnBaPTgEcVYKiaxAsNX1K6LtMOFgHfPsVYY5zrbq25sXpQ?width=374&height=145&cropmode=none)
-
Διακρίνετε κι εσεις τον tsiv που με αργά και σταθερά βήματα εξελίσσεται σε Γκάλη των ατμών; :hmmm:
-
Βάλε και το παπάκι μπροστά να μου έρθει το "με ανέφεραν" ντε?
Θέλω και εγω να με "αναφέρουν" :NevraKlama:
Θέλω και εγω να με "αναφέρουν" :NevraKlama: :NevraKlama:
Θέλω και εγω να με "αναφέρουν" :NevraKlama: :NevraKlama: :NevraKlama:
Θέλω και εγω να με "αναφέρουν" :NevraKlama: :NevraKlama: :NevraKlama: :NevraKlama:
-
Χαλαρωσε ωρέ..
Με εναν Κινέζο σου 316 ή έναν γερμανό Version 24 πατάω εγώ [member=2878]tsiv[/member] σε κάθε κουιζ/ποστ
-
Ευχαριστώ για την αναφορά :thank_you2:
Ολοκληρώθηκα τώρα και συνεχίζω ταινία (http://www.imdb.com/title/tt0054847/)8)
-
Εγω δεν εχω παρατηρησει ποτε κατι τετοιο...
-
Αφού σε αεράτες καταστάσεις παίρνεις καλύτερη γεύση (αμάξι/μπαλκόνι), μήπως να πάρεις ένα μεγάλο αεράτο ντριπερ ?