vaping.gr
Γενικά για το άτμισμα => Θέματα υγείας => ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ => Μήνυμα ξεκίνησε από: Kostas στις Ιουλ 12, 2009, 02:39
-
Ότι από την χρόνια χρήση του παραδοσιακού τσιγάρου μπορούμε να αποκτήσουμε καρκίνο του πνεύμονα είναι γνωστό.
Αλλά η έρευνα ελλήνων επιστημόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη δείχνει ότι δεν ευθύνεται η Νικοτίνη και η πίσσα, αλλά η ραδιενέργεια που υπάρχει στα φύλλα του καπνού, η οποία είναι μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που εναποτέθηκε στα φύλλα των φυτών, που ήταν κοντά στο Τσερνομπίλ αμέσως μετά το ατύχημα του 1986.
Σε άρθρο του περιοδικού New Scientist (Ιούνιος 2-8, 2007), ο κ. Παπαστεφάνου δήλωσε ότι «Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι για τους θανάτους των καπνιστών από καρκίνο ευθύνεται το ραδιενεργό περιεχόμενο των φύλλων καπνού και όχι η νικοτίνη και η πίσσα.»
Από που προέρχεται αυτή η ραδιενέργεια;
Ήδη από το 1965 ο βρετανός επιστήμονας C.R.Hill του βρετανικού ερευνητικού ινστιτούτου για τον καρκίνο ανακάλυψε, ότι τα φύλλα του καπνού περιέχουν το ραδιενεργό ισότοπο Πολώνιο 210 σε ποσότητες που δεν μπορεί να εξηγηθεί από που προέρχονται.
Το 1985 οι φιλανδοί επιστήμονες Mussalo-Rauhamaa και Jaakkola βρήκαν ότι στα τσιγάρα συμπληρωματικά στο Πολώνιο υπάρχει και Πλουτόνιο.
Και τα δύο προέρχονται από τις δοκιμές ατομικών βομβών που έγιναν στις δεκαετίες του 60 και του 70. Τα φύλλα του καπνού έχουν την ικανότητα να φιλτράρουν από τον αέρα τα δύο αυτά ραδιενεργά ισότοπα και να τα αποθηκεύουν στην επιφάνειά τους.
Μήπως τελικά έχουν κάποια αλήθεια οι ιστορίες που ακούμε για παππούδες που ήταν "φουγάρα" μέχρι και τα ογδόντα τους;
Ένας "δυνατός" καπνιστής (20-40 τσιγάρα την ημέρα) βάζει κάθε χρόνο στους βρόγχους του ποσότητα ραδιενέργειας ίση με περίπου 250 ακτινογραφίες.
Το Πολώνιο 210 αποσπάται από το τσιγάρο στη θερμοκρασία των 600 μέχρι 800 βαθμών Κελσίου. Το 30 μέχρι και 50% εισνέεται. Τα ραδιενεργά στοιχεία επικάθονται στους βρόγχους. Η ραδιενεργή επιβάρυνση των βρόγχων είναι μέχρι και 100 φορές περισσότερη από τον υπόλοιπο πνεύμονα.
Οι παθητικοί καπνιστές αντιμετωπίζουν εξίσου το ίδιο πρόβλημα, γιατί η περισσότερη από τη ραδιενέργεια (περίπου 30%) υπάρχει στον καπνό του τσιγάρου που δεν εισπνέει ο καπνιστής και ένα 20% υπάρχει στη στάχτη στο τασάκι.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ποσότητα ραδιενέργειας 80 rem που λαμβάνει ένας μέσος καπνιστής σε 10 χρόνια μπορεί να προκαλέσει κακοήθεις όγκους.
Πηγές:
http://ecokinisi.blogspot.com/2007/12/blog-post_13.html (http://ecokinisi.blogspot.com/2007/12/blog-post_13.html) (Ελληνικά)
http://www.rauchstoppzentrum.ch/0189fc92f11229701/0189fc930310cdd07/index.html (http://www.rauchstoppzentrum.ch/0189fc92f11229701/0189fc930310cdd07/index.html) (Γερμανικά)
-
Κώστα συμφωνώ απολύτως μαζί σου! Είχα την τύχη πριν λίγα χρόνια, σαν φοιτητής τότε Φυσικής στο Ε.Κ.Π.Α. να κάνω διπλωματική πάνω στην Ιατρική Φυσική και είχαμε ασχοληθεί με ισοδύναμες δόσεις ακτινοβολίας , βιολογ. επιπτώσεις αυτής κτλ . Άλλωστε κ ο πολύς κόσμος μπορεί να ενημερωθεί για τη ραδιενέργεια που περιέχει ο καπνός από σχολικά εγχειρίδια Χημείας. Το κακό είναι ότι επίσημη ενημέρωση δημόσια απο ΜΜΕ , αρμόδιους φορείς κλπ στην Ελλάδα δεν υπάρχει!!!!!
-
το πολωνιο αναφερεται και στα υλικα που δημοσιευσα στην ενοτητα τι περιεχει ενα κανονικο τσιγαρο (το μαυρισα να φαινεται):http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,180.msg4045.html#msg4045 (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,180.msg4045.html#msg4045)
-
Παιδια πολυ ενδιαφερον θεμα αυτο με τη ραδιενεργεια πραγματικα δεν ηξερα τιποτα οπως φανταζομαι και η συντριπτικη πλειοψηφια των καπνιστων.
Αυτο που με προβληματισε ομως διαβαζοντας οτι τα φυλλα καπνου εχουν ραδιενεργεια ειναι το τι γινεται με ολες αυτες τις γευσεις e-liquid που εχουν μεσα εκχυλισματα απο φυλλα καπνου οπως π.χ. marlboro, camel, flue cured, kent, ruyan κτλ.
Οποιος γνωριζει κατι ας μας διαφωτισει.
-
ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙΚΟ post .
Χιλια Μπραβο :respect:
-
Αυτο που με προβληματισε ομως διαβαζοντας οτι τα φυλλα καπνου εχουν ραδιενεργεια ειναι το τι γινεται με ολες αυτες τις γευσεις e-liquid που εχουν μεσα εκχυλισματα απο φυλλα καπνου οπως π.χ. marlboro, camel, flue cured, kent, ruyan κτλ.
Οποιος γνωριζει κατι ας μας διαφωτισει.
Λογικά εμείς δεν εχουμε πρόβλημα. Πρώτον και κύριον διότι οι ποσότητα που υπάρχει μέσα σε ενα υγρό είναι αμελητέα εν σχέση με το ΚΤ
Απο κει και πέρα, αν ισχύει πως αυτα τα ραδιενεργα υλικά αποσπώνται σε θερμοκρασίες 600-800 βαθμών Κελσίου, τότε ακόμα καλύτερα για εμάς. Δεν νομίζω πως υπάρχει ΗΤ που να φτάνει τετοιες θερμοκρασίες...
-
Undertaker, εάν υπάρχουν και δεν εξατμίζονται, που είναι;;;;
Δεν φαίνεται λογικό.
Το πιο λογικό είναι να μας σώζει η αμελητέα ποσότητα
-
Undertaker, εάν υπάρχουν και δεν εξατμίζονται, που είναι;;;;
Δεν φαίνεται λογικό.
Το πιο λογικό είναι να μας σώζει η αμελητέα ποσότητα
Παραμένουν στα στερεά κατάλοιπα. Δεν εξατμίζεται όλο το υγρό άλλωστε, πάντα παραμένουν πολλά κατάλοιπα (γι'αυτο αλλωστε και καθαρίζουμε τα ατμ μας).
-
Λογικά η ποσότητα είναι πολύ πιο αμελητέα. Από το φύλλο του καπνού λαμβάνεται μόνο η νικοτίνη (κι αυτή ακόμα είναι σε μικρές ποσότητες στο φιλτράκι), ενώ ένας καπνιστής παίρνει σχεδόν όλα τα συστατικά του φύλλου μιας και υπάρχει όλο σχεδόν ατόφιο μέσα στο τσιγάρο του.
-
Μπορεί και να μην υπάρχει καν στο υγρό ραδιενέργεια.
Τώρα που το σκέφτομαι, αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία της διαδικασίας κατά την οποία αποσπάται η νικοτίνη από τα φύλλα. Αν η θερμοκρασία αυτή είναι κάτω από τους 600 βαθμούς, δε θα αποσπάται καν από το φύλλο.
Λογική υπόθεση; Δεν ξέρω.
-
Όσο γνωρίζω σε καμία ερευνα υγρών δεν βρέθηκαν ραδιενεργά υλικά στα υγρά.
Ούτε και σε αυτή της FDA και είμαι σίγουρος ότι η FDA και το έψαξε και εάν υπήρχαν θα το αναφέραν σίγουρα ;)
-
Απίστευτο... Δεν το ήξερα. Πολύ χρήσιμο θέμα. :thumbup_move_3:
-
http://www.votegreece.gr/archives/15158 (http://www.votegreece.gr/archives/15158) Και βεβαια αισθηση προκαλει αυτο το κομματι '' Αργότερα, οι καπνοβιομηχανίες παρέβλεψαν νέες μεθόδους όπως το «καθάρισμα με οξύ» που θα απομάκρυναν το 99% του πολώνιου από τα τσιγάρα. Η αιτία που δεν χρησιμοποιούν την μέθοδο είναι πως αυτή μειώνει την «άμεση επιθυμία για νικοτίνη» στους καπνιστές. Αν πιο υγιεινό σημαίνει λιγότερο εθιστικό, οι καπνοβιομηχανίες δεν αφήνουν να συμβεί.''