vaping.gr
Γενικά για το άτμισμα => Θέματα υγείας => ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ => Μήνυμα ξεκίνησε από: modivin στις Αυγούστου 20, 2015, 00:24
-
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται επισήμως σήμερα από το Public Health England (https://www.gov.uk/government/organisations/public-health-england) (τμήμα του αγγλικού υπουργείου υγείας), το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό.
Όλο το άρθρο εδώ (https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review), άρθρο από την Guardian εδώ (http://www.theguardian.com/society/2015/aug/19/public-health-england-e-cigarettes-safer-than-smoking).
Επίσης, εκπρόσωποι του υπουργείου υγείας της αγγλίας (NHS) αναφέρουν πως τα η.τ. θα έπρεπε να διατίθενται από το κράτος σε όσους επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα.
BBC (http://www.bbc.com/news/health-33978603), Independent (http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/make-ecigarettes-available-on-the-nhs-say-government-health-officials-10461369.html)
Το δεύτερο δεν μου ακούγεται καλό πάντως...
Αλλαγή τίτλου
-
Το 95 είναι μεγάλο ποσοστό. μια χαρά
-
Θετικά τα ευρήματα και γενικά οι περισσότερες έρευνες που διαβάζω στο pubmed και άλλα sites με επιστημονικά άρθρα δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ίσως δικαιωνόμαστε στην επιλογή μας.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως γίνεται να χρησιμοποιούμε ποσοστά και αριθμούς για την υγεία μας. Δεν είναι μομφή προς κανένανα αυτό, ίσως μόνο προς τους συντάκτες του άρθρου της Guardian που διατείνονται ότι είναι 95% λιγότερο επιβλαβές κάνοντας απλά μια αφαίρεση (check your maths people :) )!
-
Το ποσοστό 95% αναφέρεται στην επίσημη δημοσίευση της έρευνας από το PHE, δεν είναι εφέυρεση των αρθρογράφων της Guardian. Έχω παραθέσει και το link για την επίσημη δημοσίευση στο πρώτο post.
Καταλαβαίνω τι σε ενοχλεί αλλά φαντάζομαι πως τα νούμερα είναι για να κάνουν πιο "εύπεπτο" το τελικό πόρισμα από τον μέσο πολίτη που δεν θα κάτσει να διαβάσει αναλυτικά τις μελέτες και για να τονιστεί το μέγεθος της ωφέλειας. Το "95% καλύτερο" έχει διαφορά από το "10% καλύτερο".
-
Ακόμα χειρότερα αν το έγραψαν επιστήμονες αυτό.
Προσωπικά και οι περισσότεροι από εμάς τους ατμιστές θεωρώ ότι δεν χρειαζόμαστε ένα νούμερο για να πειστούμε για ορισμένα πράγματα. Όλοι έχουμε βιώσει την αλλαγή που δίνει στην ποιότητα ζωής μας το ΗΤ. Μένει μακροπρόθεσμα μόνο να δούμε την επίδραση που θα έχει στον οργανισμό μας, και για αυτό τον λόγο έχουν αξία αυτές οι έρευνες.
Με βάση τις μετρήσεις τους λοιπόν αντί να μας πουν ότι το ΗΤ είναι 29 φορές λιγότερο επιβλαβές από το συμβατικό τσιγάρο επιλέγουν να κάνουν μια βαρύγδουπη δήλωση με έναν αριθμό που πλησιάζει το 100. Και ο αριθμός 29 αρκετά εύπεπτος μου φαίνεται.
Και μετά τον διθυραμβικό τίτλο κανείς δεν θα διαβάσει ότι γράφεται παρακάτω "While stressing that e-cigarettes are not free from risk"
Για να μην νομίζει ο οποιοσδήποτε ότι έχω θέμα με το ΗΤ θα σας διαβεβαιώσω ότι είμαι φανατικός ατμιστής και δεν έχω κανένα θέμα. Επειδή όμως είμαι υπέρμαχος δεν μπορώ να δεχτώ το άτμισμα, και οι έρευνες γύρω από αυτό να τείνουν να γίνουν εργαλείο εμπορευματοποίησης και φθηνής διαφήμισης. Προτιμώ λοιπόν τις έρευνες που δίνουν στο ακέραιο την πληροφορία που θέλουμε να μάθουμε ποιοί είναι οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το άτμισμα και αν υπάρχουν πως θα καταφέρουμε να τους περιορίσουμε!
-
Ναι και εμενα με ενδιαφερουν ερευνες και δημοσιευσεις που προσανατολιζονται στην εξακριβωση της επικινδυνοτητας του ΗΤ γιατι βεβαια ειμαι ηδη ατμιστης και θελω να ξερω. Ομως θεωρω οτι οι ερευνες που τονιζουν την τεραστια διαφορα στο ποσο πιο υγιες ειναι το ατμισμα απο το καπνισμα πολυ σημαντικοτερες, οπως αυτες του συγκεκριμενου νηματος, γιατι αφορουν στον τεραστιο αριθμο καπνιστων που πρεπει να ενημερωθουν για να παρουν την αποφαση και να σωσουν κυριολεκτικα τις ζωες τους. Πιστευω οτι η απομακρυνση οσο δυνατον περισσοτερων ανθρωπων απο το ΚΤ ειναι πρωταρχικης σημασιας και δεδομενου της παγκοσμιας προπαγανδας που γινεται χρονια τωρα εναντια στο ΗΤ απο τα γνωστα λομπι, η δημοσιευση τετοιων ερευνων ειναι κατι παραπανω απο αναγκαια.
-
Ακόμα χειρότερα αν το έγραψαν επιστήμονες αυτό.
Προτιμώ λοιπόν τις έρευνες που δίνουν στο ακέραιο την πληροφορία που θέλουμε να μάθουμε ποιοί είναι οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το άτμισμα και αν υπάρχουν πως θα καταφέρουμε να τους περιορίσουμε!
Με όλο το σεβασμό, θα πρότεινα να διαβάσεις την 111 σελίδων έρευνα (https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/454516/Ecigarettes_an_evidence_update_A_report_commissioned_by_Public_Health_England.pdf), πρίν αποφασίσεις αν σε καλύπτει στην παροχή ακέραιας πληροφορίας και αν θα την κατατάξεις σε αυτές που προτιμάς η σε αυτές που δεν προτιμάς.
-
Δεν υπάρχει κανένα θέμα περί σεβασμού, θεωρώ ότι ολοι σεβόμαστε εδώ μέσα ο ένας τον άλλον καθώς έχουμε ένα κοινό σκοπό για το καλύτερο στην ζωή μας.
Δεν λέω επίσης ότι δεν είναι σωστή η έρευνα! Θα την διαβάσω κάποια στιγμή όταν βρω τον χρόνο, προσπαθώ να διαβάζω τις περισσότερες και να καταλάβω όσα μου επιτρέπουν οι γνώσεις μου.
Δεν κατηγορώ την έρευνα σαν έρευνα αλλά την χρησιμοποίση της για εντυπωσιασμό, γιατί στα μάτια μου έτσι φαίνεται.
Και συμφωνώ ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι καπνιστές για τα ωφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλά να υπάρχει και ένα μέτρο. Όπως δεν συμφωνώ με τις ακρότητες κατά του ΗΤ δεν θα συμφωνήσω και με τις ακρότητες υπέρ του όσο φανατικός ατμιστής και αν είμαι.
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργη η θέση μου αλλά ως ένα απλός ατμιστής το μόνο που με ενδιαφέρει είναι πως θα γίνει η συνήθεια μας πιο ασφαλής
-
Χαίρομαι που φάνηκε πως το σχόλιο μου δεν είχε ως σκοπό την αντιπαράθεση.
Αν και μάλλον καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, θεωρώ πως σε πρώτη φάση προέχει η απενοχοποίηση του η.τ. ή τουλάχιστον το να μην αφεθούν αναπάντητες οι ότι νά'ναι έρευνες που βγάζουν το η.τ. οριακά καλύτερο του Έμπολα. Ξέρεις αυτές που χρηματοδοτούνται από καπνοβιομηχανίες.
Αυτό είναι κάτι που θεωρώ πως πετυχαίνει αυτή η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το ίδιο το υπουργείο υγείας της Αγγλίας.
Όταν την διαβάσεις, πρόσεξε πως πουθενά δεν λέει πως το η.τ. είναι απόλυτα ασφαλές (άλλωστε δεν είναι αυτό το θέμα της μελέτης).
Τα νούμερα αναφέρονται καθαρά σε σύγκριση με το κ.τ.
-
To 95% απ οτι καταλαβα, αναφερεται στις τοξικες ουσιες σε σχεση με το τσιγαρο. Δηλαδη αν το τσιγαρο εχει 100 απο μια ουσια, το η.τ. εχει 5.
-
Φίλε Shadowjump, αυτό που λες δεν μπορεί να ισχύει. Το τσιγάρο έχει κάτι χιλιάδες ουσίες μέσα και δεν υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει κάτι τέτοιο!
Περί αριθμών:
Όταν λέμε ότι κάτι είναι κατά χ% πιο ασφαλές από κάτι άλλο, πρέπει να θεωρούμε ότι αν αυτό το κάτι άλλο το οποίο αποτελεί τη βάση της σύγκρισης, αποδεδειγμένα προκαλεί το "μη ασφαλές γεγονός", τότε με την πιο ασφαλή λύση έχουμε 100-χ% πιθανότητες να μας συμβεί το "μη ασφαλές γεγονός".
Δεν διάβασα τη μελέτη, ακόμα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα αναφέρει σε σχέση με ποιο "μη ασφαλές γεγονός" έχει διεξαχθεί η έρευνα ώστε να είναι ξεκάθαρος ο τομέας ή οι τομείς στους οποίους το ητ είναι πιο ασφαλές από το κτ σε ποσοστό 95%.
Θεωρώ επίσης ότι υπάρχει μια τάση κυρίως από τα ΜΜΕ να "εκλαϊκεύουν" τις επιστημονικές μελέτες. Πολλές φορές βέβαια, τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επεξεργασίας βγαίνουν στρεβλωμένα και για να έχουμε ιδία άποψη καλούμαστε να διαβάσουμε μια μελέτη η οποία πολλές φορές μπορεί να είναι κουραστική.
-
Το σχόλιο του shadowjump δείχνει τον λόγο που έγραψα τα παραπάνω. Δεν γίνεται να υπάρχει είτε παρερμηνεία των μελετών είτε στρέβλωση. Και αν όλα αυτά γίνονται για να ενισχυθεί το ΗΤ στην δημόσια μάχη απέναντι στο ΚΤ, θεωρώ ότι χάνει. Γιατί πολύ εύκολα θα πατήσει κάποιος σε επιχειρήματα όπως τα δικά μου εναντίον μας.
-
Αν δεν διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο ή τουλάχιστον τα συμπεράσματα "summary" κάθε κεφαλαίου
μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα και μην απομονώνετε το σημείο και μόνο που λέει πως το ΗΤ είναι 5% επικίνδυνο σε σχέση με το ΚΤ.
Το άρθρο είναι κόλαφος για τους εχθρούς του ΗΤ και για τα ψέμματα που γράφουν και διαδίδουν τα ΜΜΕ.
Όσο δε αφορά το ακετυλένιο, αλδεϋδες κλπ, με πολύ σαφή τρόπο αναφέρει πως για να παραχθούν οι ουσίες αυτές πρέπει να υπάρχουν συνθήκες "καμένου" όπως το λέμε εμείς.
Φυσικά πιθανόν να υπάρχουν κάποιοι άγνωστοι κίνδυνοι από την χρήση του ΗΤ αλλά το γενικό συμπέρασμα είναι πως αυτοί δεν συγκρίνονται με τίποτε με το ΚΤ.
-
Μόλις τελείωσα την ανάγνωση, και ομολογώ ότι έκαψα ασφάλειες...
Πράγματι, η έρευνα-μελέτη αυτή περιέχει στοιχεία τα οποία πλέκουν εγκώμιο στο ητ. Περισσότερο εντύπωση μου έκανε το σημείο με την κατάποση νικοτινούχων υγρών, ιδιαίτερα δε η παράγραφος που αναφέρει ότι το όριο των 60mg/ημέρα ως επικίνδυνο, προκύπτει από κάτι πειράματα του 1890...
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να χειριζόμαστε τη νικοτίνη με λιγότερη προσοχή.
-
Εδώ είναι το λινκ της αναφοράς (δυο pdf αρχεία):
https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-an-evidence-update (https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-an-evidence-update)
Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για προσπάθειες εντυπωσιασμού σε επίσημη αναφορά του τομέα δημόσιας υγείας του Ενωμένου Βασιλείου, του φορέα που προτείνει την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το κράτος.
Ποιόν να εντυπωσιάσουν, τους εξωγήινους;!
Ποιό επίσημα.... πεθαίνεις. Πιο πάνω σε βαθμό κρατικής ανακοίνωσης στα της υγείας.... δεν υπάρχει.
Απομονώνω και αυτό:
Although the majority of adults and youth still correctly perceive EC to be less harmful than tobacco cigarettes, there has been an overall shift towards the inaccurate perception of EC being at least as harmful as cigarettes over the last year, for both groups.
"Παρόλο που η πλειοψηφία των ενηλίκων και των νέων εξακολουθούν να θεωρούν ορθώς πως το ΗΤ είναι λιγότερο επιβλαβές από το τσιγάρο, υπάρχει μια συνολική μεταστροφή μέσα στα χρόνια προς την λανθασμένη εντύπωση πως το ΗΤ είναι τουλάχιστον εξίσου επιβλαβές με το τσιγάρο, και για τις δυο ομάδες πληθυσμού."
Αυτό είναι ξεκάθαρη απόδειξη πως τα άθλια άρθρα και οι ύποπτες χρηματοδοτούμενες "έρευνες" έχουν επηρεάσει ένα μέρος του πληθυσμού εις βάρος του ατμίσματος. Η αναφορά κάνει σαφείς προτάσεις στο αγγλικό κράτος να διαλύσει αυτές τις ψευδείς εντυπώσεις και να ενημερώσει σωστά τον κόσμο.
Έχουμε την πρώτη μεγάλη νίκη του ηλεκτρονικού τσιγάρου παγκοσμίως!
[Μακάρι να βρει εφαρμογή στην νομοθεσία. Νομίζω πως τώρα θα είναι δύσκολο να μην συμβεί αυτό στο Εν. Βασίλειο.]
-
Στην (αγγλόφωνη) σελίδα του Δρ. Φαρσαλινού για τις μελέτες πάνω στο ΗΤ ανέβηκε σχολιασμός μιας καινούριας έρευνας που επιβεβαιώνει παλαιότερα ευρήματα πως δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα:
http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/whats-new/whatsnew-2015/226-sp (http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/whats-new/whatsnew-2015/226-sp)
Στο άρθρο υπάρχει λινκ για το abstract της μελέτης -το πλήρες κείμενο απαιτεί πληρωμή- αλλά το άρθρο του γιατρού είναι πληρέστατο και δεν αφήνει ερωτηματικά.
[Ας κρίνουν οι συντονιστές αν καλώς το γράφω εδώ.]
-
Χθεσινο αρθρο/μελετη που δειχνει οτι το η.τ ειναι πολυ πολυ λιγοτερο επιβλαβες απο το κανονικο...
http://www.zougla.gr/ilektroniko-tsigaro/article/pagosmies-meletes-gia-tis-epiptosis-tou-ilektronikou-tsigarou-se-sxesi-me-to-simvatiko (http://www.zougla.gr/ilektroniko-tsigaro/article/pagosmies-meletes-gia-tis-epiptosis-tou-ilektronikou-tsigarou-se-sxesi-me-to-simvatiko)
-
Αυτές που λένε για τις ποσότητες νικοτίνης δεν κατάλαβα πως εξυπηρετούν ως επιχείρημα ότι το ΗΤ είναι καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, σωστή έρευνα να είναι, και καλά διατυπωμένη, και όλα τα άλλα δεν μετράνε...
-
....οι μελέτες είναι καλό που γίνονται και θα πρεπει να γίνονται συνέχεια...... ποσο μάλλον σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με την υγεία μας....αλλα για το όνομα του θεού....εγω που είμαι πέντε χρόνια ατμιστης και τα οφελεί του ηλεκτρονικού τσιγάρου τα ζω και είμαι αποφασισμένος να τα ζήσω για παρα...παρα πολλά χρόνια ακόμη,ώστε να μην ξαναπεσω στο κανονικό τσιγαρο και το οποίο πολεμησα στην αρχή για ένα εξάμηνο και βάλε,μετα από 20 χρόνια ,δεν θα μου τα υποδείξει καμία ερευνα..... όλες πιάνουν την τρίχα και την κάνουν τριχια....προς θεου,δεν θέλω να μειώσω κανέναν και καμία έρευνα...αλλα...ας ήμαστε και λίγο ρεαλιστές...τη είναι προτιμότερο να εισπνέει κάποιος...την καμινάδα από ένα τζάκι ή τον αποροφητηρα της κουζίνας του....απλα ηθελα να κανω μια παραθεση εντελώς φιλική... ;)
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%BF (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%BF) VS https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%BF (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%BF) . ......για τους πρωταριδες και όχι μονο....ας βάλουν τα κειμενα δίπλα διπλα και ας κρίνουν ....
-
Συμφωνω με αυτα που λες. Μια παρατηρηση μονο. Στο λινκ για το κανονικο τσιγαρο που εβαλες αναφερεται η νικοτινη ως η ουσια που προκαλει τις βλαβες στη υγεια μας. Αυτο ειναι μεγα λαθος αν και συνηθης παρανοηση. Η νικοτινη περαν του εθισμου, δεν εχει σχεση με ο,τι κακο το τσιγαρο κανει στον ανθρωπινο οργανισμο που οφειλεται βεβαια σε ολες τις υπολοιπες ουσιες που περιεχει το ΚΤ και στα προϊοντα καυσης που εκλυονται. Ουτε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια προκαλει ουτε βεβαια εχει χαρακτηριστει ως καρκινογονος ουσια (σε αντιθεση με πολλες αλλες που καναλωνουμε με διαφορους τροπους καθημερινα). Αυτα για να ξεκαθαριζονται καποια βασικα πραγματα. Οποτε μαπα το λινκ ;) .
-
Πράγματι μόνο εμείς οι ίδιοι παίρνουμε την απόφαση για το τι να κάνουμε.
Αλλά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε εμπειρικά τα πάντα. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν ουσίες χωρίς άμεσο και αισθητό αντίκτυπο που αποδείχθηκε πως κάνουν πολύ κακό μακρόχρονα (πχ. μόλυβδος, αμίαντος). Γι αυτές μόνο οι έρευνες μπορούν να μας βοηθήσουν. Το "κακό" δεν βρωμάει πάντα και το "καλό" δεν ευωδιάζει.
Το λήμμα της wikipedia για το ΗΤ είναι κυρίως από δελτίο τύπου της Ruyan που φτιάχνει ηλεκτρονικά τσιγάρα. Πάνω από το κείμενο η εγκυκλοπαίδεια δηλώνει (με bold και χρωματάκια) πως μοιάζει με διαφήμιση, δεν έχει πηγές και μάλλον δεν είναι ουδέτερο. Και έχουν δίκιο.
Αν θέλουμε να γνωρίζουμε τι γίνεται πρέπει να προσέχουμε από πού παίρνουμε τις πληροφορίες μας. ;)
-
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ
http://www.zougla.gr/ilektroniko-tsigaro/article/i-istoria-tou-ilektronikou-tsigarou-apo-to-1963-mexri-simera#.Vhp0mLnK3bN.facebook
-
Η δήλωση της χρονιάς (2015)
[youtube]8GwXsxxbio8[/youtube]
-
παντως μετα απο 5 μηνες με το ηλεκτρονικο χωρις καθολου τσιγαρο νιωθω τελεια!!!
-
Μιας και το τσιγαρο ηταν η γευση που μας συντροφευαι για πολλα χρονια καπνισματος .
θα θελα να κάνω μια παρατηρηση , αν και δεν ξέρω κατα πόσο κολάει , μιας και τοσα χρονια κανονικοι καπνιστες ,ο καθένας μας ξεχωριστα , αλλος λιγο , αλλος πολυ , τα εχουμε ρουφηξει στα πνευμόνια μας...
Το θεματακι που θα θελα να θίξω , ειναι στα ραδιενεργα στοιχεια , που υπαρχουν κατα πολυ στα φυλλα καπνου , δεν ξέρω αν ειστε ενήμεροι , αλα τα τελευταια χρονια γινεται ολο και εκτενέστερα αναφορά , πανω σε αυτο το θέμα .
Βεβαια δεν ανακαλυφτηκε αυτο τωρα , το ξερουν απο πολυ παλια , αλα σκοπίμως το αποκρυπτουν οι καπνοβιομηχανιες , μιας και για να απομακρύνουν αυτα τα καταλοιπα απο τον καπνο , θε επρεπε να τα περνανε απο εξτρα επεξεργασια χρονοδαπανη , σε τοσο βαθμο , που θα αλοιωνε ακομα και την φρεσκαδα , ποιοτητα και γευση του καπνου .
Με αποτελεσμα ολα αυτα τα χρονια να καπνιζουμε εμεις οι αδαεις προιντα καπνου , τα οποια απο τη φυση τους ειναι ισως ενα απο τα ειδη φυλου (ο καπνος και μονο ειδικα )που μαζευει σε μεγαλη συγκριτικα ποσοτητα απο αλλα φυτικα φυλα , οποιουδηποτε αλλου φυτου , μεγαλες ποσοτητες ραδωνιου , πλουτωνιου και αλλων φυσικων ραδιενεργων στοιχειων , που υπαρχουν στη φυση .
Τελευταιες ερευνες εχουν δειξει οτι ενα πακετα τσιγαρο , ισοδυναμει με επιβαρυνση πανω απο 3-4 ακτινογραφιες , αν θυμαμαι καλα , με αποτελεσμα ολα αυτα τα στοιχεια να μενουν στους βρογχους των πνευμονιων ενος καπνιστη , και να παραμενουν εκει για πολλα χρονια μιας και εχουν περιοδο ζωης κατι εκατονταδες χρονια , και φυσικα να ακτινοβολουν τη θανατηφορα ακτινοβολια τους , σε ολη τη ζωη ενος ανθρωπου...
Οπότε καλο θα ήταν να υπαρχει και μια αναφορά σε αυτο το νήμα , μπας και ξεστραβωθουν αυτοι που γραφουν κατα του Η.Τ και να το χουμε στο πισω μερος του κεφαλιου μας
-
Το θέμα είναι να έχουμε έρευνες για τα πνευμόνια μας
-
Μια χαρά είναι τα πνευμόνια μας και σίγουρα 2 χαρές από οταν κάπνιζαν κ.τ.
Τώρα τι άγχος μας έχει πιάσει όλους δεν καταλαβαίνω όταν πριν κάνα χρόνο ή και μήνες καπνιζαμε 2 πακέτα μόνο σε βραδυνή μας έξοδο, και παρ όλο που όλοι γνωρίζαμε τις θανατηφόρες συνέπειες του τσιγάρου εμείς ντουμανιαζαμε από την ώρα που ξυπνουσαμε με τον πρώτο καφέ και χωρίς καν να έχουμε βάλουμε μπουκιά στο στόμα μας μέχρι και που κοιμόμαστε, αγκαλια με το τασάκι.
Εγώ το μόνο που ξέρω ειναι ότι το Η.Τ είναι πιο υγιεινό από το κανονικό σύμφωνα με τις ως τώρα έρευνες και από τι στιγμή που βλέπω τεράστιες αλλαγές σε μένα από τότε που το έκοψα το ριμαδι και άρχισα ηλεκτρονικό απλά απολαμβάνω το ατμισμα.
Όλα αυτά είναι δική μου άποψη και μόνο και με τίποτα δεν θέλω να επηρεασω κάποιον ο οποίος θέλει να ψαχτει παραπάνω γιατί ανησυχεί να μην το κάνει.
-
Και εγώ έχω δει διαφορά με το η.τ παρότι ατμίζω μόλις 20 μέρες.Αλλά και εμένα με ανησυχεί όμως! Πάντως σίγουρα δεν κάνει το κακό που κάνει το κ.τ. και επίσης δεν έχω σκοπό να το κάνω συνέχεια όπως έκανα με το κ.τ! Έχω σκοπό στο μέλλον(πόσο δεν ξέρω,δεν θέλω να βάλω περιορισμό,ίσως σε κανα χρόνο?) να το κόψω και αυτό.
-
Να λέμε την αλήθεια κανείς δεν ξέρει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το η.τ μετά από 15-20 χρόνια μιας και οι έρευνες δεν έχουν δοκιμαστεί σε τόσο βάθος χρόνου εκ των πραγμάτων. Μακάρι να υπήρχε κάποιος τρόπος επιστημονικά αποδεδειγμένος να μας έλεγε ακριβώς τι συμβαίνει αλλά όσο και να το ψάχνει κανείς δεν μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή 100% συμπεράσματα Το θέμα δεν είναι να το συγκρίνουμε με το κ.τ. Αυτό το γνωρίζουμε πλέον όλοι εδώ και δεκαετίες ότι μπορεί να σκοτώσει άσχετα αν το κάναμε. Αυτό που ενδιαφέρει την μεγαλύτερη μάζα των ατμιστών είναι αν επίσης το η.τ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία κάτι που επιστημονικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη. Υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν φανατικοί ατμιστές ή ότι με αυτό τον τρόπο βρήκαν εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος. Οι περισσότεροι όμως καλώς ή κακώς, το βλέπουν σαν στάδιο απεξάρτησης από το κ.τ και μετά από ένα διάστημα να σταματήσουν να κρατάνε κάτι που παράγει καπνό στο χέρι τους παντελώς! Στο μεσοδιάστημα όμως να γνωρίζουν ότι δεν θα καταπονηθεί ή υγεία τους περισσότερο με μελλοντικές συνέπειες..
-
Αυτό με τις επιπτώσεις του η.τ. σε βάθος χρόνου το ακούω από πολλούς αλλά μου φαίνεται λίγο ασαφές. Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι οι επιπτώσεις του κ.τ. στην υγεία εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία (γι' αυτό λένε οι επιστήμονες ότι το κ.τ. κόβει 10 χρόνια από τη ζωή του ανθρώπου, αλλιώς αν πεθαίναμε στα 30 από αυτό θα έλεγαν ότι κόβει 40), εγώ που κάπνιζα 22 χρόνια κ.τ. και τώρα ατμίζω, αν αρρωστήσω στα 50 μου π.χ. ποιος θα μπορέσει να πει ότι το έπαθα λόγω του η.τ. και όχι λόγω του κ.τ. που κάπνιζα τόσα χρόνια;
Μου θυμίζει μία συζήτηση που είχα πρόσφατα με φίλο που παραμένει καπνιστής και του ανέφερα για το η.τ. Μου είπε ότι φοβάται τις παρενέργειες σε βάθος χρόνου και ότι δεν έχουν μελετηθεί. Είναι τρομερό να κάνεις δύο πακέτα κ.τ. την ημέρα, να βγαίνεις έξω και να σε μαζεύουν με το κουταλάκι λόγω αλκοόλ και από την άλλη να φοβάσαι μην αρρωστήσεις από την PG και την VG...
-
Ολα πιστεύω παίζουν ρόλο. Και το βάθος χρόνου μπορεί να είναι 5-10-100 χρόνια...Αν ήταν στα 5-10 δεν θα σε ενδιέφερε αν κάτι δεν πήγαινε καλά? Η μάλλον χειρότερα από ότι υπολόγιζες? Θα μου πεις εδώ ήξερες ότι έκανες κάτι που αποδεδειγμένα κάνει κακό (κ.τ) το η.τ σε πειράζει? Ισως είναι αυτό το ασαφές και άγνωστο που λες, τι να πω..
-
Φυσικά θέλω να ξέρω τις όποιες επιπτώσεις μακροπρόθεσμα και εννοείται ότι πρέπει να γίνουν οι πιο εξονυχιστικές μελέτες. Απλά αυτό που λέω είναι ότι θα είναι δύσκολο να έχουμε οριστική απάντηση, γιατί πιθανότατα οι όποιες μελέτες θα γίνουν σε οργανισμούς που ήδη είναι επιβαρυμένοι από μακροχρόνια χρήση κ.τ., οπότε τα όποια συμπτώματα/ασθένειες που μπορεί να παρουσιάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία πιθανότατα θα οφείλονται στο κ.τ. και όχι στο η.τ..
-
Το επιχειρημα για τις μακροχρονιες συνεπειες του ΗΤ αποτελει ενα απο τα πιο γελοια και ταυτοχρονα τραγικα επιχειρηματα που χρησιμοποιουνται εναντιον του ατμισματος.
Πρωτον γιατι επισημαινεται το αυτονοητο, κατι που ισχυει δηλαδη για τα παντα και ειναι σοφιστεια. Οτιδηποτε κυκλοφορει για πρωτη φορα, δεν ειναι γνωστες οι μακροχρονιες συνεπειες του στον ανθρωπο. Με αυτη τη λογικη δε θα επρεπε να υπαρχει εξελιξη, πολιτισμος, εφευρεσεις, νεα φαρμακα, κτλ. αφου θα ηταν αγνωστες οι μακροχρονιες συνεπειες τους στον ανθρωπο. :idiot1:
Δευτερον γιατι ειναι γνωστες οι μεσοχρονιες και μακροχρονιες συνεπειες του ΚΤ. Εδω υπαρχει ενα τεραστιο κενο στην ενημερωση. Απο τη μια οι περισσοτεροι λενε οτι ξερουν τους κινδυνους αλλα στην πραγματικοτητα ποτε δε εψαξαν να δουν τι και πως ακριβως. Να ενημερωσω λοιπον με λιγα και κατανοητα λογια οτι ενας στους δυο καπνιστες θα πεθανει απο ασθενεια σχετιζομενη αμεσα απο το ΚΤ. Πολυ καλυτερες οι πιθανοτητες της ρωσικης ρουλετας, οπου εκει τουλαχιστουν οι πιθανοτητες ειναι μια στις εξι. Τελος.
Τριτον ειναι ξεκαθαρο και αποδεδειγμενο οτι οπως λεει και ο τιτλος του νηματος το ΗΤ ειναι 95% (και παραπανω) ασφαλεστερο του ΚΤ. Δε χρειαζεται να περιμενουμε δεκαετιες γι΄αυτο.
Τελος εννοειται οτι οποιος εχει τις αμφιβολιες του μπορει να κοψει και το ΗΤ. Προφανως ο καθαρος αερας ειναι υγιεινοτερος. Εδω δεν προμοταρουμε το ΗΤ γενικως και για ολους σαν μια ωραια συνηθεια και μονο αλλα σαν εναλλακτικο και υγιεινοτερο τροπο αντικαταστσης του καπνισματος. Για τους καπνιστες λοιπον δεν υπαρχει κανενα μα κανενα λογικο επιχειρημα για την παραμονη τους στο ΚΤ και οχι τη μεταβαση τους στο ΗΤ.