vaping.gr
Παρουσιάσεις και κριτικές προϊόντων => Mods => [Ηλεκτρονικά mods] => Μήνυμα ξεκίνησε από: urahara στις Νοε 06, 2012, 03:56
-
Με την ελευση των VW mod (τυπου Zmax) βλεπω οτι η ατμιστικη κοινοτητα πλεον θεωρει οτι θα ατμιζει σταθερα με οτι αντισταση και να βαζει στον ατμοποιητη. Οταν λεω θα ατμιζει σταθερα, δεν εννοω αν τα βατ στο μοντ διατηρουν το ιδιο νουμερο (ποσο αξιοπιστες ειναι οι μετρησεις κλπ) αλλα οτι θα εχει το ιδιο ατμιστικο αποτελεσμα στην ατμοποιηση του υγρου οτι αντισταση και να βαλει στο μοντ.
Αν για παραδειγμα καποιος εχει επισκευασιμο ατμοποιητη, ειτε φτιαξει 3 είτε 4 είτε 5 σπειρες κοκ, αλλα εχει θέσει πχ στο VW μοντ να του δινει 9 βατ, τοτε η ατμοποιηση θα ειναι η ιδια. Με αυτο το σκεπτικο δεν τον ενδιαφερει πλεον ποσες σπειρες θα βγει η αντισταση και βαζει εναν τυχαιο αριθμο, ρυθμιζοντας μετα τα βατ που θελει.
(http://img525.imageshack.us/img525/8181/67108827.jpg)
Αναρωτιεμαι ομως αν αυτο το πραγμα ισχυει... Ειναι βραδυνες ωρες που αρχισα να σκεφτομαι εξισωσεις και ηλεκτροτεχνια, οποτε διορθωστε με οπου ξεφυγω..
Για να παρουμε τα πραγματα απο την αρχη, η ατμοποιηση του υγρου μας θα γινει λογω αυξησης της θερμοκρασιας στο υγρο, που βρισκεται μεσα στο φυτιλι (ή mesh). Η θερμοκρασια αυξανεται λογω της μεταφορας θερμοτητας απο την αντισταση μας μεσω συναγωγης. Η συναγωγη συμβαινει αναμεσα στο στερεο σωμα της αντιστασης μας και στο υγρο που εχει απορροφησει το φυτιλι, επομενως το υγρο που ατμοποιειται εξαρταται απο την θερμοτητα που θα του δωσει η σπειρα της αντιστασης που περικλυει το κομματι του φυτιλιου που ειναι το υγρο. Μια πιο απομακρυσμενη σπειρα αντιστασης θα εχει σχετικα μικρη επιδραση στην ατμοποιηση της συγκεκριμενης ποσοτητας υγρου.
Αυτο που εχει νοημα, δηλαδη, να μελετησουμε ειναι ποια ειναι η θερμοτητα που θα δωσει μια σπειρα στο τμημα του φυτιλιου που περικλυει. Αν η μεταφορα θερμοτητας σε αυτο το τμημα φυτιλιου ειναι πολυ μεγαλη θα παρουμε αισθηση καμενου, ενω αν ειναι πολυ μικρη θα εχουμε μικρη ατμοποιηση-υδαρη τζουρα και λιγο ατμο.
Πηρα μερικα παραδειγματα οπου υποθετω οτι εχω ενα μοντ (πχ Zmax) και το εχω ρυθμισει στα 9watt. Εχω εναν επισκευασιμο ατμοποιητη και στις ιδιες ρυθμισεις αρχιζω και του προσθετω σπειρες. Στην 1η περιπτωση εχω 1 σπειρα, στην 2η 4 σπειρες και στην 3η 9 σπειρες, παντα στα 9 watt Wολικη.
(http://img9.imageshack.us/img9/7316/57470037.jpg)
- Στην 1η περιπτωση και τα 9 watt πηγαν πανω σε μια σπειρα και το μικρο ογκο φυτιλιου που περικλυει. Εδώ θεωρω οτι θα παρω καμενο παροτι ως ατμιστης ατμιζω στα 9 βατ.
- Στην 2η περιπτωση τα 9 watt μοιραστηκαν στις 4 σπειρες και η καθε μια δεχεται 9/4 βατ (ειναι το συνηθισμενο μου σεταπ σε επισκευασιμο και δουλευει μια χαρα)
- Στην 3η περιπτωση τα 9 watt μοιραστηκαν σε 9 σπειρες και η καθε μια εχει μολις 1 βατ. Εδω περιμενω λιγο ατμο και υδαρη τζουρα.
Σε ολες τις παραπανω περιπτωσεις δεν με ενδιεφερε η συνολικη αντισταση Roλ που δημιουργειται μιας και τωρα παιζω με VW μοντ, κοιταζω μονο την κατανομη της θερμοτητας και κατα ποσο αυτη ειναι αρκετη.
Αν εξετασουμε μια μονο σπειρα και την ισχυ που αυτη παραγει (αρα θερμοτητα που πηγαινει μεσω συναγωγης στο υγρο μας) θα δουμε (Ν ο αριθμος των σπειρων):
(http://img11.imageshack.us/img11/7758/34921513l.jpg)
Η ισχυς της σπειρας μπορει να εκφραστει με 3 τροπους αναλογως ποιο μεγεθος θα κρατησω σταθερο απο τα: ισχυ,ταση,ρευμα.
- Σταθερη ισχυς: Η ισχυς της σπειρας ειναι η συνολικη ισχυ δια του αριθμου των σπειρων εφοσον η συνολικη ισχυς ειναι σταθερη.
(http://img87.imageshack.us/img87/889/36564112.jpg)
Εδω ειναι η περιπτωση των VW μοντ. Οσες περισσοτερες σπειρες προσθεσω τοσο "αδυνατιζω" την ατμοποιηση μου
- Σταθερη ταση: Η ισχυς της σπειρας ειναι η συνολικη ισχυ δια του τετραγωνου του αριθμου των σπειρων εφοσον η συνολικη ταση ειναι σταθερη.
(http://img708.imageshack.us/img708/4637/40113361.jpg)
Εδω ειναι η περιπτωση των VV μοντ. Οσες περισσοτερες σπειρες προσθεσω πολυ περισσοτερο "αδυνατιζω" την ατμοποιηση μου
- Σταθερη ενταση: Η ισχυς της σπειρας ειναι ιση με το τετραγωνο του ρυθμιζομενου ρευματος επι την αντισταση της σπειρας.
(http://img845.imageshack.us/img845/489/93687930.jpg)
Η αντισταση της σπειρας ειναι σταθερη αφου μιλαμε για το ιδιο συρμα αντιστασης και το ιδιο φυτιλι. Οσες σπειρες και αν προσθεσω δεν θα επηρεασω την θερμοτητα που μεταφερεται απο καθε σπειρα αντιστασης, καθως το ρευμα ειναι ρυθμιζομενο και σταθερο. Εδω ειναι η περιπτωση ενος VΑ μοντ (ρυθμιζομενου ρευματος).
Καταληγω λοιπον στον αρχικο προβληματισμο μου. Σαφως η εμφανιση των VW μοντ ειναι ενα βημα μπροστα γιατι καθε επιπλεον σπειρα, απο οτι ειδαμε παραπανω, επηρεαζει λιγοτερο την θερμοτητα σε ενα συγκεκριμενο τμημα του φυτιλιου...αλλα μπορουμε να μιλαμε για σταθερη ατμιση σε οποια αντισταση? Νομιζω πως δεν μπορουμε. Μπορει το νουμερο που θα μας δειξει η οθονη του μοντ να ειναι ακριβες και σταθερο, αυτο ομως απο μονο του δεν σημαινει πολλα, μιας και αναφερεται στο συνολο της αντιστασης που εχουμε φτιαξει (μια σπειρα ή 20) και δεν συνεπαγεται οτι θα εχουμε την ατμοποιηση που επιθυμουμε ή εστω που γνωριζουμε οτι αυτα τα βατ δινουν. Με αλλα λογια οταν εχετε βρει τα βατ που σας αρεσουν σε εναν ατμοποιητη (επισκευασιμο ή εμποριου) δεν σημαινει οτι αυτα τα βατ θα σας καλυπτουν και σε καποιον αλλον ατμοποιητη..πρεπει ξανα να βρειτε το σημειο που θελετε.
Ο συλογισμος μου, βασικα, κατεληξε οτι το καλυτερο ισως μεγεθος για να κρατηθει σταθερο ειναι η ενταση του ρευματος. Ειδικα στους επισκευασιμους ατμοποιητες, που φτιαχνουμε μονοι μας τις αντιστασεις, θα μπορουσαμε να μεγαλωσουμε ή να μικρυνουμε την αντισταση (αριθμο σπειρων) οσο θελαμε... η καθε σπειρα θα αναλαμβανε το δικο της τμημα υγρου για ατμοποιηση.
Σημ: Φυσικα σε καθε περιπτωση απο τις παραπανω (VW,VV,VΑ) παιζει ρολο και η διατομη/υλικο του συρματος και το παχος του φυτιλιου/mesh κλπ, αλλα μιας και επηρεαζουν και τους 3 τροπους το αφησα εξω απο τους συλογισμους μου.
Περιμενω να δω αν θα αρχισουμε να βλεπουμε VΑ μοντς σε λιγο καιρο και την γνωμη που θα εχουν οι χρηστες για αυτα. Οπως το βλεπω αυτη την στιγμη..ειναι ενα επομενο βημα.
-
ΔΕΝ κατάλαβα τίποτα.
-
Προσπαθησα να γραψω και για καποιον που εχει γνωσεις ηλεκτροτεχνιας (ωστε να συζητηθει) αλλα και για καποιον που δεν εχει στο ιδιο αρθρο... να το φερνω στο επιπεδο του ατμιστη το καθε μου συμπερασμα.
Αν εχεις συγκεκριμενες αποριες μπορεις να τις διατυπωσεις εδω και να αποτελεσουν θεμα συζητησης (ειναι ο σκοπος του νηματος εξαλλου)...η παραπανω σου φραση δεν μου δινει βημα να εξηγησω/αναλυσω τιποτε.. :dontknow:
-
Πρώτη σκέψη:
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην περίπτωση της 1 σπείρας θα έχεις 9 βατ και στην περίπτωση των 9 σπειρών θα έχεις απόδοση 1 βατ ανά σπείρα. Ναι μάλλον έχεις δίκιο ΑΛΛΑ μιλώντας σχετικά με τη διασπορά των σπειρών στο φυτίλι - πλέγμα, αν οι σπείρες είναι πολύ κοντά ή πολύ μακρυά η μία από την άλλη? τότε η μία σπείρα θα επηρεάζει την απόδοση της άλλης. Νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί και αυτός ο παράγοντας υπ όψιν (στη σωστή σκέψη σου).
Δεύτερη σκέψη:
Άσε με ακόμη το σκέφτομαι αυτό που έγραψες!!! :confused1: :tongue_smilie:
-
Η αντιρηση μου ειναι μονο ως προς τη λυση, αυτο που συζηταει ο Urahara ειναι με δεδομενη σταθερη αντισταση απο συρματα διαφορετικου R/m.
Γιατι μονο ετσι μπορεις να αυξησεις σπειρες αλλα ο τυπος να μεινει ιδιος και να χρησιμοποιησεις το Wολ.
-
Πρώτη σκέψη:
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην περίπτωση της 1 σπείρας θα έχεις 9 βατ και στην περίπτωση των 9 σπειρών θα έχεις απόδοση 1 βατ ανά σπείρα. Ναι μάλλον έχεις δίκιο μιλώντας σχετικά με τη διασπορά των σπειρών στο φυτίλι - πλέγμα αλλά αν οι σπείρες είναι πολύ κοντά ή πολύ μακρυά? τότε η μία σπείρα θα επηρεάζει την απόδοση. Νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί και αυτός ο παράγοντας υπ όψιν (στη σωστή σκέψη σου).
Φυσικα επηρεαζεται και εκει αλλα σε λιγοτερο βαθμο, γιαυτο λεω πιο πανω το:
Μια πιο απομακρυσμενη σπειρα αντιστασης θα εχει σχετικα μικρη επιδραση στην ατμοποιηση της συγκεκριμενης ποσοτητας υγρου.
Ο βασικος λογος αυξησης της θερμοκρασιας ειναι η συναγωγη, πιο απομακρυσμενες σπειρες συγκριτικα με την σπειρα που αγκαλιαζει το συγκεκριμενο κομματι του φυτιλιου θα εχουν πολυ μικρη συνεισφορα.
@stelakis1, μπορεις να μου εξηγησεις λιγο παραπανω αυτο που λες? Το Wολ το θεωρω σταθερο λογω του μοντ..οτι θα μου κρατησει τα ολικα βατ ιδια σε καθε περιπτωση
-
Εγω το ειδα λαθος, My bad.
Απλα δεν καταλαβαινω γιατι τους μεταφραζεις ετσι. Τα VW, VV, VI εχουν τελικα σχεδον το ιδιο αποτελεσμα.
Για παραδειγμα στο "-Σταθερη ταση", ειναι δεδομενο οτι για δεδομενη ταση με διαφορετικη αντισταση (περισσοτερες σπειρες) το W αλλαζει, αλλα γιαυτο δεν μιλαμε για VV και οχι για constant V? Ανεβαζεις και φτανεις στο επιθυμητο.
Στο πρωτο εχεις δικιο, σταθερα W σε περισσοτερες σπειρες κατανεμονται διαφορετικα ανα σπειρα, αλλα τωρα μου δημιουργησες μια αλλη ερωτηση... μας ενδιαφερει για την ατμοποιηση το W ανα σπειρα ή το συνολικο αποτελεσμα?
Στο 3 συμφωνω, ειναι μαλλον αυτο που σε οποιαδηποτε αντισταση θα δωσει τα ιδια αποτελεσματα ανα σπειρα. Αλλα δεν θα εχει τα ιδια W οπως οι πρωτες δυο περιπτωσεις.
-
Δεν αντιλεγω οτι το Vx σημαινει οτι ο χρηστης εχει την δυνατοτητα μεταβολης του για να βρει το επιθυμητο σημειο. Το αναφερω στο αρχικο κειμενο εξαλλου οτι ο χρηστης πρεπει να δοκιμασει και να βρει το σημειο που τον καλυπτει. Αυτο που λεω ειναι οτι καθως διαβαζω οτι με τα VW εχει λυθει αυτο το προβλημα πλεον και ο χρηστης εχοντας βρει τα βατ που τον καλυπτουν, ο,τι αντισταση και να βαλει θα εχει την ιδια ατμοποιηση...δεν ισχυει. Αυτο προσπαθησα να διατυπωσω οχι οτι μπορει να γινει μεταβολη των βολτ,βατ,αμπερ.
Πιστευω οτι μας ενδιαφερει η θερμοκρασια σε καθε σημειο του υγρου..οσο πιο περιορισμενη επιφανεια λαβεις υποψην τοσο πιο ακριβης εισαι και αυτο γιατι εχει σημασια η μεταφορα της θερμοτητας στο υγρο που γινεται με συναγωγη. Αυξανοντας αρκετα τις σπειρες στα ιδια βατ θα φτασεις σε σημειο που δεν θα εχεις καν ατμοποιηση.
-
Πολύ ωραίο θέμα, αν κι εξειδικευμένο σχετικά με τον ηλεκτρισμό και τη συμπεριφορά του σε αγώγιμα υλικά κι αντιστάσεις υλικών.
Μάλλον θα πρέπει να το μεταφέρουμε στην Wikipedia του φόρουμ.
Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση ;)
EDIT:
Σχετικά νήματα που μπορούν να βοηθήσουν/εμπλουτίσουν τη συζήτηση:
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,11042.0.html (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,11042.0.html)
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,10681.0.html (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,10681.0.html)
Μεταφέρθηκε, παρακαλώ ας παραμείνουμε αυστηρά on topic, είναι κρίμα να χαλάνε πηγές χρήσιμων πληροφοριών από άσχετα θέματα και άκρατο χαβαλέ.
Απ'το συντονισμό του φόρουμ
-
Συμφωνώ ότι ένα VA , θεωρητικά θα έχει πιο καλά αποτελέσματα από ένα VW .
Βέβαια θα παραμείνει το πρόβλημα όταν θα έχουμε να κάνουμε με σύρματα διαφορετικής διατομής ή αντίστασης :hmmm:
Κατά τη γνώμη μου αυτό που περιμένει ο χρήστης είναι ένα φθηνό αξιόπιστο vv .
-
Αυτό που αντιλαμβάνομαι (περιληπτικά) είναι ότι αν επιλέξουμε μια σχετικά "πλούσια" σε σπείρες αντίσταση, το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να μην είναι ενιαία.
Δηλαδή, χαμηλής αντίστασης σύρμα στα άκρα του τυλίγματος (ευκολότερο βρέξιμο απ'το υγρό) και υψηλότερης στο κέντρο του. (στεγνώνει πιο εύκολα άρα θερμαίνεται/ατμοποιεί γρηγορότερα).
Εξηγείται και με τον υπολογισμό των "Watt ανά σπείρα".
Αν έχουμε δηλαδή π.χ. έξι σπείρες αντίστασης, θα μπορούσαμε να σετάρουμε:
2 σπείρες σύρμα "LR"- 2 σπείρες σύρμα "NR"- 2 σπείρες σύρμα "LR"
Να δω όμως ποιος θα κάτσει να κάνει τόσες ενώσεις-στριψίματα χωρίς να του βγούν τα μάτια... ;D
-
Να δω όμως ποιος θα κάτσει να κάνει τόσες ενώσεις-στριψίματα χωρίς να του βγούν τα μάτια... ;D
αυτο δεν ειναι τιποτα Βαγγελη
ερωτηση ,δεν το εχω ψαξει, απλα μου δοθηκε η ευκαιρια να το ερωτησω
στο μυαλο μου εχω οτι με τη μια σπειρα στα 9watt (ας πουμε στα 0,7Ω)δε θα αναψει το συρμα διοτι τα βολτ θα ειναι γυρω στα 2
παραδειγμα για να το δουμε οι ποιο πολοι που εχουμε VV και οχι VW
αν βαλεις τις 4-5 σπειρες που λεμε, θα εχεις 1,5Ω στα 9 watt θα πρεπει να δυνει 3,5 βολτ
μπορει να αναψει "σωστα" ετσι μια αντισταση?
δε ξερω, ερωτηση κανω και δεν εχω κανενα λογο να ερθω σε αντιπαραθεση
-
Στην περιπτωση της μιας σπειρας που εγραψες γιατι δεν θα αναψει? Ειναι γυρω στα 3,6 αμπερ.. την βλεπω να γινεται κατακοκκινη (2-2,5 βολτ για μια σπειρα ειναι υπεραρκετα)
Στις 4-5 σπειρες που εγραψες ειναι πιο "νορμαλ" αναμα της αντιστασης ατμιστικα..και μεγαλυτερη επιφανεια θα εχεις (αρα πιανεις μεγαλυτερη ποσοτητα υγρου) και πιο φυσιολογικο ρευμα (στα 2,5αμπερ με ταση χονδρικα 3,7βολτ).
-
Γνώσεις ηλεκτροτεχνίας δεν έχω, αλλά είμαι καλός στη φυσική.
Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι για να αυξηθεί σημαντικά η ποσότητα ατμού, είναι ότι στην ουσία πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει μεγάλη επιφάνεια ατμοποίησης. Κρατώντας ψηλά τα αμπέρ, πρέπει η πλακέτα να φροντίζει τα βαττ αναλόγως συνολικής αντίστασης. Έτσι τελικά, ενώ τα Vw μπορούν να εξυπηρετήσουν ατμοποιητές με μικρή επιφάνεια ατμοποίησης, καταλήγουμε πάλι στα VV. Για να ατμίσεις λχ 9 βαττ με 9 σπείρες, θες κάτι σε 81 βαττ. Η κάνοντας πιο κοντινές σπείρες αλλά με χοντρό σύρμα ή ακόμα και μη κυκλικό σύρμα (βλέπε "ταλιατέλες") αυξάνεις την επιφάνεια χωρίς το μοντ σου να πρέπει να έχει απόδοση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα?
-
Φίλε Urahara
Το έχει η μοίρα μας να διαφωνούμε :))
Η μετάδοση της θερμότητας που λες σε καμία περίπτωση δεν γίνεται με συναγωγή (μεταφορά) διότι δεν έχουμε: «μακροσκοπική μετακίνηση υλικού». Γίνεται με αγωγή (Heat Conduction ) και ισχύει ο νόμος του Fourier αλλά πιστεύω ότι λόγω μεγάλης θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο σύρμα-αντίσταση- και με ακτινοβολία. Θεωρώ ότι τα ποσά μεταφερόμενης θερμότητας είναι πολύ μικρά με την ακτινοβολία και όλο το βάρος πέφτει στην μεταφορά λόγω αγωγής.
Τώρα η ροή θερμότητας εξαρτάται: 1) από την θερμική αγωγιμότητα (κ μονάδες W/(m*οC)) του θερμαινόμενου υλικού (άλλη έχει το φιτίλι από εστέρες άλλη το mesh και άλλη το βαμβάκι ή η γάζα ή το λυνάρι) είναι για να καταλάβεις το πόσο εύκολα-καλά- ένα υλικό άγει τη θερμότητα. 2) από την θερμική διαχυτότητα (thermal diffusivity) (α μονάδες m2/s) μετρά το πόσο γρήγορα διαχέεται η θερμότητα για μέσου ενός υλικού (και εδώ είναι διαφορετική στα φιτίλια) 3) Την επιφάνεια επαφής (s) του θερμού σώματος (αντίσταση) με το ψυχρό σώμα (βαμβάκι) δλδ αριθμός σπειρών διάταξη πάχος αντίστασης και 4) το πάχος του θερμαινόμενου υλικού (διάμετρος φυτίλιου). Η σχέση κ και α είναι: α=κ/(ρ*Cp) Cp η θερμοχωρητικότητα του υλικού
Η ροή θερμότητας γίνεται προς τις 3 κατευθύνσεις του χώρου (άλυτες οι διαφορικές), αλλά χωρίς μεγάλο λάθος μπορούμε να θεωρούμε μονοδιάστατη ροή θερμότητας και η μερική διαφορική εξίσωση (και με άλλες παραδοχές) καταλήγει στη γνωστή Q=k*s*(Dt/Dx)
Καταλαβαίνεις τώρα πόσες παράμετροι παίζουν πριν καν μπεις στη λογική των προσφερόμενων Watt ή Volt η Αμπερ.
Να το πω διαφορετικά μπορεί εσύ να του δίνεις ένα σωρό watt και απλά να ζεσταίνεις τον ατμοποιητή και τον αέρα γύρω του διότι απλούστατα το φυτίλι δε μπορεί να την άγει ή το αντίθετο.
Το θέμα της ατμοποίησης του υγρού είναι άλλο και έρχεται μετά (άλλη ανάλυση πιστεύω)
Αυτό το «Η ισχυς της σπειρας μπορει να εκφραστει με 3 τροπους αναλογως ποιο μεγεθος…» ούτε εγώ το κατάλαβα
Εδώ είμαστε
:bye:
-
εγω αυτο ξερω:
Η συναγωγή είναι ένας από τους τρεις τρόπους μετάδοσης της θερμότητας από ένα σώμα/σύστημα μεγαλύτερης θερμοκρασίας σε ένα άλλο μικρότερης θερμοκρασίας. Η συναγωγή συμβαίνει ανάμεσα σε ένα στερεό και ένα ρευστό, και ειδικότερα όταν ένα ρευστό κινείται πάνω σε μια επιφάνεια στερεού. Δεν μπορεί να συμβεί μεταξύ δύο στερεών όπου εκεί η θερμότητα μεταδίδεται μέσω αγωγής. Άλλωστε όταν δύο ρευστά διαφορετικής θερμοκρασίας έρχονται σε επαφή πραγματοποιείται ανάμιξη των ουσιών (δηλαδή πιο πολύπλοκο φαινόμενο που περιλαμβάνει και μεταφορά θερμότητας και μεταφορά μάζας).
πηγη: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE_%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82
αλλα δεν θα κολλησουμε τωρα στην ονοματολογια.
Οι παραμετροι που αναφερεις προφανως και επηραζουν την μεταδιδομενη θερμοτητα και την θερμοκρασια που θα φτασει τελικα το υγρο. Το ανεφερα στο πρωτο ποστ:
Σημ: Φυσικα σε καθε περιπτωση απο τις παραπανω (VW,VV,VΑ) παιζει ρολο και η διατομη/υλικο του συρματος και το παχος του φυτιλιου/mesh κλπ, αλλα μιας και επηρεαζουν και τους 3 τροπους το αφησα εξω απο τους συλογισμους μου.
για να μην παμε την συζητησει σε αυτη την κατευθυνση. Σε καθε τι που καθομαστε να αναλυσουμε και να σκεφτουμε υπαρχουν μυριαδες παραμετροι. Ειναι αναγκαιο στο να βγαζεις συμπερασματα να κρατας καποιες απο αυτες παγωμενες. Εδω το δικαιολογησα ως: ολες αυτες οι παραμετροι που αναφερεις επηρεαζουν και τους 3 τροπους ηλεκτρονικα ρυθμιζομενων μοντ. Δεν ειναι κατι που μπορει να μας βοηθησει ομως τωρα...
Ο τιτλος του νηματος ειναι: "VW mods..αυτο που περιμενει ο χρηστης?" και ειναι σκοπιμα αυτος, γιατι δεν επιχειρει να καταθεσει ολες τις παραμετρους και το πως αυτες ακριβως επηρεαζουν την τελικη ατμιση. Κεντρικο θεμα ειναι το κατα ποσο τα VW μοντ φτανουν να ικανοποιησουν την "υποσχεση" που δινουν οτι κρατωντας τα βατ σταθερα στα ακρα του ατμοποιητη, ο χρηστης απολαμβανει ιδιας εντασης ατμοποιηση. Η δικη μου αποψη ειναι οτι αυτο δεν ισχυει...ανεξαρτητα απο ροες θερμοτητας κλπ..ειναι η ολη σκεψη του "τι ακριβως ρυθμιζω για να πετυχω αυτο που θελω" που εχει θεμα. Ειναι πιο βασικο απο το τι μεταλλο ειναι η αντισταση το να ξεκινας απο μια βαση που δεν θα σου δωσει ιδια ατμιση σε καθε ατμοποιητη.
Το νημα μου καταληγει οτι για αυτο το "στοχο" που δεν πιανουν τα VW mod ..τα VA mod θα ηταν πιο κοντα στο να τον πετυχουν... (φυσικα ενα VT -ρυθμιζομενης θερμοκρασιας μοντ - θα ηταν οτι πιο ιδανικο..αλλα πιστευω οτι ειναι ουτοπικο να το περιμενουμε τωρα)
-
εγω αυτο ξερω:πηγη: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE_%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82 (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE_%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82)
αλλα δεν θα κολλησουμε τωρα στην ονοματολογια.
Άμα θεωρήσεις ότι η θερμότητα από την αντίσταση πάει στο υγρό άμεσα είναι συναγωγή. Θεωρώ ότι δεν γίνεται έτσι. Η αντίσταση θερμαίνει το φιτίλι με αγωγή, δύο στερεά σε επαφή, και μετά το υγρό προσλαμβάνει πάλι μέσω αγωγής τμήμα της αρχικής θερμότητας από το φιτίλι και εξατμίζεται. Η τριχοειδής κίνηση του υγρού άτμισης είναι πολύ μικρή για να καλύψει τη διαφορά συγκέντρωσης που προκύπτει λόγω ατμοποίησης αυτού. Εαν κρατήσεις κατακόρυφο τον ατμοποιητή λειτουργώντας το τσιγάρο μετά από λίγα δευτερα θα σου βγάλει καμένο έχει τελειώσει το υγρό. Περιμένεις ανέρχεται υγρό και ξανά.
:bye:
άμα θέλεις σου στέλνω και τις πηγές αλλά το θέμα με είχε απασχολήσει πολύ στο διδακτορικό.
-
Κατ αρχάς, συγχαρητήρα Urahara για το θέμα που άνοιξες και το κείμενό σου.
Με αφορμή τη συζήτηση αυτή και ιδιαίτερα την αναφορά στον αριθμό των σπειρών, μετά από αρκετή ενασχόληση αυτό τον καιρό με mesh, έχω καταλήξει σε έναν έντονο προβληματισμό για τον ιδανικό αριθμό σπειρών. Ο λόγος είναι, ότι κάνοντας dry burns για έλεγχο ότι όλες οι σπείρες ανάβουν και μάλιστα ανάβουν με τον ίδιο τρόπο, παρτήρησα ότι οι χαμηλότερες σπείρες θέλουν μεγάλη διάρκεια παροχής ρεύματος ώστε να ανάψουν ομοιόμορφα με τις πρώτες.
Με λίγα λόγια ακόμη και σε ένα επιτυχές στήσιμο αντίστασης με mesh, όπου δεν υπάρχει hot spot, και όλες οι σπείρες δουλεύουν κανονικά, επί της ουσίας, σε ένα μικρό σε διάρκεια άτμισμα μιας τζούρας, έχω καταλήξει ότι η "δουλεία" δε γίνεται από το σύνολο των σπειρών, αλλά από τις 2 πρώτες. Σε αντιδιαστολή, αν ατμίζει κάποιος πιπίλα για ένα ικανό χρονικό διάστημα, η παραγωγή ατμού είναι κατά πολύ καλύτερη απ' ότι στις πρώτες 2-3 τζούρες πχ, καθώς οι σπείρες όντας προθερμασμένες λειτουργούν "σωστότερα".
Με άλλα λόγια, κάποιος χαλαρός ατμιστής που θέλει να παίρνει μια τζούρα κάθε μισή ώρα, δε θα απολαύσει ποτέ σε πλήρη λειτουργία τον ατμοποιητή του.
Αναφορικά με το θέμα που πραγματεύεται ο τίτλος του θέματος, για το κάτά πόσο δηλαδή κάποιος αγοράζοντας ένα VW, το ρυθμίζει μια φορά και ξενοιάζει, έχω να παραθέσω τα παρακάτω:
- Ένα VW, κατ εμέ δεν προφέρει τίποτα περισσότερο από την αποφυγή μιας γρήγορης μαθηματικής πράξης. Με άλλα λόγια αντί κάποιος να κάνει έναν υπολογσμό δευτερολέπτων και να δει πόσα votls απαιτούνται με δεδομένη την αντίστασή του για να πάρει 10watts, απλά βάζει 10 watt στην ένδειξη του mod.
- Δε θεωρώ ότι υπάρχει περίπτωση ένας άνθρωπος με παραπάνω από έναν ατμοποιητές, να κατασταλάξει σε μια τιμή W που θα τον βολέψει για όλους. Πχ τον αγαπημένο μου φιτιλάτο επισκευάσιμο τον απολαμβάνω στα 8-8.5 watt ενώ στο 99% των περιπτώσεων όταν ατμίζω με τύπου genesis ατμίζω στα 9-10 watt.
- H πραγματική ανάγκη που έχουμε δεν είναι από VV ή VW ή VI κλπ, αλλά από οποιαδήποτε από αυτά που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΩΣΤΑ. Mέχρι τώρα, είχαμε μόνο το provari. Εδώ και λίγο καιρό το Zmax V2 φαίνεται να ατμίζει στις τιμές που ορίζεις. Τελευταία και καταιδρωμένα, τα νέα lava, είναι μια μέση κατάσταση, όπου σε κάποιες τιμές V παίρνεις πραγματικά ότι έχεις ορίσει, ενώ σε άλλες παίρνεις ότι να ναι. Τελευτάιο στη λίστα το Vmax/Ram, όπου ότι και να ορίσεις, το μηχάνημα είναι τόσο ανεξέλεγχτο, που δίνει στην έξοδο πραγματικά ότι θέλει.
Ελπίζω ότι το νέο Zmax V2 (το οποίο είναι και VV και VW) ανοίγει ένα δρόμο για σωστά μεταβλητά mods από Ανατολή, όπου δε θα χρειάζεται κανείς να ξοδέψει ένα κάρο λεφτά για να ατμίσει σωστά.
-
Πολύ ωραίο θέμα και μπράβο για την ανάλυση!
Είναι πράγματι υπερβολικά πολλοί οι παράγοντες που επιρρεάζουν την απόδοση ενός ατμοποιητή στα διάφορα "ρεύματα". Γι'αυτο και άποψή μου παραμένει ότι τα πάντα πάνω από VV είναι gimmick για τα μάτια του κόσμου.
Βέβαια όλα αυτά τα λέω χωρίς χρήση φυσικής. Θα δώσω ένα απλό παράδειγμα από εμπειρία χθεσινή. 4 Volt στο 2.4Ω vivi nova = υπέροχο άτμισμα. 4 volt στο 2.4Ω CE3 = Καψούλι. Αν το είχα με VW καλή ώρα και περίμενα στα 6 watt που είχα το vivi να ατμιζα το CE3 θα έλεγα ότι το mod είναι για τα σκουπίδια. Απλά όμως είναι διαφορετική συμπεριφορά ατμοποιητή και το mod έκανε ότι του ζήτησα.
Υστερόγραφο -> O CE3 αποδίδει όπως θέλω στα 3.3V,Τα οποία στο παλμικό, κινέζικο mod μου βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με 3.3 πραγματικά volt.
-
........................Η αντίσταση θερμαίνει το φιτίλι με αγωγή, δύο στερεά σε επαφή, και μετά το υγρό προσλαμβάνει πάλι μέσω αγωγής τμήμα της αρχικής θερμότητας από το φιτίλι και εξατμίζεται................
Για να καταλάβω .
Λες ότι η αντίσταση θερμαίνει το φυτίλι , το οποίο με τη σειρά του θερμαίνει το υγρό, το οποίο όταν φτάσει στο σημείο ζέσεως γίνεται ατμός ; :dontknow:
-
Νομιζω οτι το πιο σωστο ειναι οτι συμβαινουν και τα δυο, μερος του υγρου ατμοποιειται απο το συρμα και μερος του απο το θερμασμενο φυτιλι.
-
Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ , μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του υγρού γίνεται ατμός με αυτό τον τρόπο .
Αν ήταν έτσι , το χρονικό διάστημα από το fire μέχρι την παραγωγή ατμού θα ήταν πολύ μεγάλο .
Κάποτε είχα δοκιμάσει να βάλω την αντίσταση ,εσωτερικά του φυτιλιού . Το αποτέλεσμα ήταν πολύ φτωχή παραγωγή ατμού και πολύ μεγάλος χρόνος απόκρισης .
-
Ακόμα καλύτερα το φυτίλι φέρνει το υγρό στην αντίσταση (για αυτό και παμπολες φορές κάποιοι δεν κρατάνε τους επισκευάσιμους)...
Ο χρόνος της "πυροδότησης"/ ζεστάματος της αντίστασης δεν θα μπορούσε να είναι μεγάλος---είναι πολλύ μικρή η επιφάνεια που τροφοδοτεί η μπαταρία και αρπάζει αμέσως...(χαζό παράδειγμα το πόσο εύκολα καίγεται το χαρτί)
-
Παιδιά νομίζω ότι το νήμα δεν είναι κατάλληλο για απόψεις περί μηχανισμού ατμοποίησης. Ας ανοίξει κάποιος ένα νήμα και το κουβεντιάζουμε. Είναι μεγάλο θέμα αλλά πιστεύω αρκετά θεωρητικό. Απλά συμπληρώνω μόνο αυτό
Νομιζω οτι το πιο σωστο ειναι οτι συμβαινουν και τα δυο, μερος του υγρου ατμοποιειται απο το συρμα και μερος του απο το θερμασμενο φυτιλι.
Αυτό πιστεύω και εγώ, αλλά το μέρος του υγρού που ατμοποιείται άμεσα με επαφή από την αντίσταση είναι μικρότερο σε ποσοστό από το υγρό που ατμοποιείται και δεν είναι σε άμεση επαφή με την αντίσταση. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις η θερμότητα άγει λόγω επαφής από το θερμό στο ψυχρό η συναγωγή χρειάζεται κίνηση ρευστού.
Για να καταλάβω .
Λες ότι η αντίσταση θερμαίνει το φυτίλι , το οποίο με τη σειρά του θερμαίνει το υγρό, το οποίο όταν φτάσει στο σημείο ζέσεως γίνεται ατμός ; :dontknow:
Ελπίζω να σε κάλυψα πιο πάνω. Πιστέυω ότι εαν είχαμε μια επιφάνεια "Θεωρητική" φυτιλιού με υγρό μόνο στην εξωτερική της μεριά ο ατμός θα ήταν πολύ μικρότερος σε ποσότητα και σε 2 δευτερα θα έβγαζε καμένο.
:bye:
Τελικά αφού το κοίταξα καλύτερα το θέμα κουβέντιασα και με δυό φίλους (φυσικοί) εξατμίζεται το υγρό που είναι στην εξωτερική επιφάνεια του φιτιλιού κοντά στις αντιστάσεις και τίποτε άλλο.
edit: Diver
Έχεις απόλυτο δίκιο :respect:
-
Αυτό που αντιλαμβάνομαι (περιληπτικά) είναι ότι αν επιλέξουμε μια σχετικά "πλούσια" σε σπείρες αντίσταση, το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να μην είναι ενιαία.
Δηλαδή, χαμηλής αντίστασης σύρμα στα άκρα του τυλίγματος (ευκολότερο βρέξιμο απ'το υγρό) και υψηλότερης στο κέντρο του. (στεγνώνει πιο εύκολα άρα θερμαίνεται/ατμοποιεί γρηγορότερα).
Εξηγείται και με τον υπολογισμό των "Watt ανά σπείρα".
Αν έχουμε δηλαδή π.χ. έξι σπείρες αντίστασης, θα μπορούσαμε να σετάρουμε:
2 σπείρες σύρμα "LR"- 2 σπείρες σύρμα "NR"- 2 σπείρες σύρμα "LR"
Να δω όμως ποιος θα κάτσει να κάνει τόσες ενώσεις-στριψίματα χωρίς να του βγούν τα μάτια... ;D
Κάτι τέτοιο ; :tongue_smilie:
(http://img20.imageshack.us/img20/8042/res5parts1.jpg)
(http://img837.imageshack.us/img837/3628/res5parts2.jpg)
-
Συμφωνώ με τους συλλογισμούς του urahara .
Απλά τα vw δεν φτιάχτηκαν πιστεύω για να μπορείς να παίζεις με τις σπείρες σε εύρος από 1-9, όπου σαφώς το βατ θα παραμείνουν ίδια αλλά το ατμιστικό αποτέλεσμα εντελώς διαφορετικό .
Πιστεύω ότι φτιάχτηκαν για να δίνουν σταθερά αποτελέσματα όταν η διαφορά στα στησίματα του άτμο κυμαίνετε σε διαφορά μιας σπείρας ή ίδιων σπειρών με μικρή διαφορά στην διάμετρο του σύρματος ούτος ώστε να βοηθούν τον ατμιστή που στήνει αντίσταση να μην παίζει με τα χιλιοστά μήκος σύρματος και να τον βοηθούν να στήσει αντίσταση ευκολότερα με μικρές αποκλίσεις, που από την στιγμή που τα βάτ είναι σταθερά δεν θα του επηρεάσουν το ατμιστικό αποτέλεσμα
-
Κάτι τέτοιο ;
Περνάμε από τη θεωρία στην πράξη δηλαδή; :thumpup:
Δουλεύει καλά, ή "χάνεται στη μετάφραση" η απόδοση;
-
Κάποια πειράματα έκανα . Όταν πέτυχαν οι 5 ενώσεις θυμήθηκα το ποστ σου και είπα να σε πειράξω :laugh1:
Δεν το δοκίμασα "ατμιστικά" . Σαν πυρώματα όμως δουλεύει κανονικά
-
...
είπα να σε πειράξω :laugh1:
...
...πέτυχε ;D
Ελπίζω αν το δοκιμάσεις σε κάποιο σετάρισμα, να γράψεις τις εντυπώσεις σου.
Καλή η συζήτηση για τα Βατ, Αμπέρ και τα ρέστα, αλλά άλλο πράγμα να βλέπεις στην πράξη κατά πόσο κερδίζουμε ατμιστικά εφαρμώζοντας τις θεωρίες...
-
Πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον
Σε αντιστάσεις με σύρματα ΝR-R-NR έχω παρατηρήσει ότι αν έχουμε πχ. 5 σπείρες (σύρμα 0,16-0,17-0,20 - όχι σε 0,13), ατην δοκιμή (χωρίς υγρό) ανάβουν πρώτα οι μεσαίες και στη συνέχεια οι ακριανές.
Δηλαδή για να ανάβουν όλες ταυτόχρονα, θα πρέπει λογικά οι ακριανές να έχουν μεγαλύτερη αντίσταση από τις μεσαίες (αφού όσο μεγαλύτερη αντίσταση έχει το σύρμα, τόσο πιο γρήγορα πυρώνει).
-
Οκ. Δώστε σχέδιο αντίστασης (μήκη συρμάτων και σειρά) να προσπαθήσω να τη φτιάξω και να σας τη στείλω για δοκιμή .
Έχω διαθέσιμο 0.23 - 0.20 - 0.17 και ΝΟΝ σε NiCrome
-
Τώρα που τα έβαλα κάτω για να μετρήσω, φαίνεται μάλλον δύσκολο...
(http://img132.imageshack.us/img132/339/multires.jpg)
Αντίσταση 1,85-1,9Ω (οι αριθμοί αφορούν καθαρό μήκος σύρματος). Πρέπει να βγαίνει 3 σπείρες με το 0,20 και κάτι παραπάνω από 2 μισές με το 0,17.
Η σειρά είναι NR--R0,17--R0,20--R0,17--NR, δηλαδή για μια τέτοια αντίσταση χρειάζονται 4 κολλήσεις.
Το θέμα είναι ότι τα δύο πλαϊνά κομμάτια σύρμα 0,17 έχουν πολύ μικρό μήκος και χρειάζεται λεπτός χειρισμός για να ενωθούν στο σωστό σημείο (ιδίως με το NR).
Λογικά το ταυτόχρονο άρπαγμα θα πρέπει να δίνει, με σχετικά σύντομο πάτημα του κουμπιού, περισσότερο ατμό και περισσότερο χτύπημα.
Αν τελικά αποφασίσεις να ασχοληθείς, καλό θα είναι να το δοκιμάσει κάποιος που χρησιμοποιεί υγρά με νικοτίνη για να έχει άποψη και για τα δύο.
-
Αν και όταν ετοιμαστεί , θα ενημερώσω
-
Βγήκε 2,3Ω :o :hmmm:
Οι ακριανές σπείρες κοκκινίζουν πρώτες τώρα και μετά ακολουθεί το κεντρικό τμήμα.
Μήπως πρέπει το 0,17 να αντικατασταθεί με 0,18 (το οποίο δε διαθέτω) ;
-
Εγώ θα έλεγα ότι ουσιαστικά αυτό επιδιώκουμε.
Τα άκρα που βρέχονται ευκολότερα απο υγρό, να ζεσταίνονται/ατμοποιούν γρηγορότερα από το κέντρο που στεγνώνει.
Κάτι μου λέει ότι αν δοκιμαστεί στα 4,3/4,4 βολτ (8-8,4Watt, 1,87-1,91A) , θα έχει χτύπημα και γεύση σε ισορροπία κοντά στο απόλυτο.
Αν επιβεβαιωθεί, θα μιλάμε για πολύ καλή εφαρμογή (και προσαρμογή) της θεωρίας στην πράξη...
-
σαν να έχουμε ξεφύγει κάπως απο τον τίτλο και το αρχικό νόημα του θέματος ; ή μου φαίνετε :dontknow: :dontknow:
με το συμπάθιο εε