... αγορασμένα πριν 1 χρόνο.χαχα εγώ ό,τι έχω πάρει εδώ και 1 μήνα που ατμίζω, λήγει σε ένα χρόνο :tongue_smilie:
χαχα εγώ ό,τι έχω πάρει εδώ και 1 μήνα που ατμίζω, λήγει σε ένα χρόνο :tongue_smilie:Τα συγκεκριμένα υγρά που ανέφερα λήγουν 1/10/11!
Τα συγκεκριμένα υγρά που ανέφερα λήγουν 1/10/11!Βασίλη μήπως είναι σε αμερικάνικη μορφή η ημερομηνία ?
Βασίλη μήπως είναι σε αμερικάνικη μορφή η ημερομηνία ?Είναι από Αγγλία Θέμη, δεν νομίζω.
Είναι από Αγγλία Θέμη, δεν νομίζω.ναι αν και τα περισσότερα υγρά , για να μην πώ όλα , λήγουν σε ένα χρόνο :dontknow:
το καλό υγρό ωριμάζει με τον αέρα. Οταν δηλαδή έρχεται σε επαφή με τον αέρα.
πιθανον ωριμανση να θελουν τα υγρα τα οποια παρασκευαζουμε μονοι μας αγοραζοντας την βαση και τις γευσεις.εκει θελει καποιον χρονο να ωριμασουν.για την 1 μερα ανοιχτα δεν εχω αποψη γιατι πρεπει
Παιδιά μόλις παρατήρησα κάτι που δεν νομίζω να έχει αναφερθεί εδώ μέσα ξανά...Σήμερα έφτιαξα 5 μλ και γέμισα μια αμπούλα τύπου Β ίσα για να ατμίσω για τον καφέ. Τώρα που επέστρεψα σπίτι, το υγρό που έμεινε στην αμπούλα πήγα να το επιστρέψω στο μπουκαλάκι του για να του κάνω κάποιες αλλαγές στη γεύση τέλος πάντων. Παρατήρησα το εξής: Το υγρό μέσα στο μπουκαλάκι ήταν διαφανές προς το κιτρινωπό, ενώ το υγρό που πρόσθετα απ' την αμπούλα ήταν πάρα πολύ σκούρο καφέ. Το έχει παρατηρήσει κανένας αυτό; Ξέρετε τι παίζει με το συγκεκριμένο φαινόμενο;
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η όποια αλλαγή χρώματος στο υγρό της αμπούλας οφείλεται στη θερμοκρασία που αναπτύσεται στο σώμα του ατμοποιητή, κατ επέκταση και στην αμπούλα, και όχι σε κάποιο φαινόμενο "ωρίμανσης"Ναι και γω δεν πιστεύω ότι προκειται για ωρίμανση φυσικά (δε νοείται ωρίμανση μέσα σε 2 ώρες). Απλά το πόσταρα σ' αυτό το νήμα, 1ον για να μην ανοίγω καινούριο και 2ον γιατί έχει γίνει συζήτηση εδώ μέσα και για την αλλαγή του χρώματος ενός υγρού. Και γω το ίδιο με σένα σκέφτηκα...υποθέτω πως είναι απ' τις υψηλές θερμοκρασίες.
Ίσως, υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα, όπως κατεβαίνει το υγρό στο φιτίλι, αν κρατήσεις ανάποδα το η.τ, το υγρό να κινηθεί ανάποδα, δηλαδή απο το φιτίλι στην αμπούλα και να μεταφέρει το λεγόμενο καρβούνιασμα (μαυρίλα που επικάθεται στην αντίσταση από τη χρήση) στην αμπούλα...
Αυτό που έγραψες το έχω παρατήρηση σε eGo-T που έχουν δουλέψει για κάποιο χρονικό διάστημα και όχι σε καινούργιου
Υποθέτω ότι είναι από το υπολείμματα που υπάρχουν μέσα στον ατμοποιητή
Ωρίμανση .... = χημική αντίδρασηόπως το κρασί ωριμάζει σε βαρέλια έτσι και το ατμιστικό υγρό ωριμάζει σε μπουκαλάκια 8)
Αυτό το βλέπουμε στην ωρίμανση των κρασιών μέσα στα βαρέλια.
Όπως και σε πολλά άλλα παραδείγματα.
Ωρίμανση σε ατμιστικά υγρά.... δεν μπορώ να το καταλάβω :hmmm:
Ίσως κάπως αλλιώς πρέπει να ονομάζεται....
Γνωρίζω ότι την προτείνουν οι κατασκευαστές και φυσικά ποιος είμαι εγώ που θα διαφωνίσω. Αυτό που λέω είναι ότι η διαφορά είναι μικρή και ειδικά όποιος παίζει εργοστασιακούς όπως εγώ, είναι δύσκολο να την καταλάβει.
Εγώ απευθύνομαι στους ανυπόμονους και απλώς λέω ότι μια χαρά λειτουργεί και ο φραπές. Μου έχει τύχει μάλιστα περίπτωση να βγει πιο καλό το δικό μου από ενός παιδιού που φτιάξαμε το ίδιο άρωμα με τις ίδιες αναλογίες. Τέσπα. Ο καθένας όπως προτιμά
Καλημέρα συνατμιστές
Θα ήθελα την συμβουλή σας. Έφτιαξα τα πρώτα μου υγρά. Όλα καλά αλλά δεν έχω το throat hit που θέλω :wall: . Οπότε να σας πώ τι έχω και τι έχω κάνει.
α) Νικοτίνη: Όταν ξεκίνησα, ξεκίνησα με έτοιμα υγρά 12mg και το έιχα το throat hit που ήθελα( είχα δοκιμάσει και 18, αλλά ήταν πολύ για μένα), οπότε τα έκανα με 12mg.
β) Τα πρώτα μου έτοιμα ήταν 30vg/70pg και έιμουν ευχαριστημένος, οπότε τα έκανα 30vg/70pg (για την ακριβεια 33/67)
γ) Τα υγρά τα έχω αφήσει 2 μέρες να δέσουν ( 3 καπνικά)
δ) Τα δοκίμασα σε καινούργιες αντιστάσεις, φορτισμένη μπαταρία
Μηχανάκι έχω Epsilon-S BDC bottom dual coil 1.8
Διάβασα στο φόρουμ ότι ίσως να ήταν καλύτερα να αυξήσω την νικοτίνη , ας πούμε σε 15mg, αλλά πρίν το πειραματιστώ θα ήθελα την συμβουλή σας
υγ. λόγω στενότητας, δεν μπορώ να πάρω άλλο ατμοποιητή προς το παρών.
Η νικοτινη εξατμιζεται με τον καιρο οσο καλα κλειστο και αν εχεις το μπουκαλι. Ειναι πτητικο υγρο (και φωτοευαισθητο) και ποτε δεν υπαρχει 100% στεγανοποιηση σε DIY τουλαχιστον. Δεν λεω για τρομερες διαφορες γι΄αυτο και ειπα εστω μικρη. Ειναι λογικο λοιπον οσο αφηνεις ενα υγρο τοσο να πεφτει η ποσοστωση της νικοτινης. Η καλυτερη ομογενοποιηση δεν αντιλαμβανομαι πως καταληγει σε καλυτερο throathit. Τα αρωματα που συνεισφερουν σε αυτο βρισκονται απο την αρχη στο υγρο, η καλυτερη κατανομη τους πως θα βελτιωσει το χτυπημα; :confused1:Η εξάτμιση της νικοτίνης και των αρωμάτων σε σωστά κλεισμένο μπουκάλι (γυάλινο με καπάκι που ασφαλίζει ερμητικά) είναι τόσο μικρή που είναι αμελητέα σαν ποσότητα.
Εφόσον έχεις όρεξη θα σου πρότεινα για το καπνικό σου προτείνω να δοκιμάσεις το παρακάτω.
Να χρησιμοποιήσεις ή να αγοράσεις ένα cup warmer (πχ) : http://www.skroutz.gr/s/4717801/BasicXL-USB-Cup-Warmer.html?from=drop (http://www.skroutz.gr/s/4717801/BasicXL-USB-Cup-Warmer.html?from=drop)
Να βάλεις το υγρό σου ένα γύαλινο μπουκαλάκι
Να συνδέσεις το warmer με τον υπολογιστή σου στο usb και να αφήσεις το μπουκαλάκι για 3-4 ώρες εκεί.
Το ανακατεύεις και το βάζεις σε σκοτεινό μέρος
Επαναλαμβάνεις την επόμενη μέρα την ίδια διαδικασία άλλη μία φορά και το αφήνεις 3-4 μέρες
Μετά δοκιμάζεις.
Η συγκεκριμένη διαδικασία με βοήθησε αρκετά όταν έκανα καπνικά. Μειώνει σημαντικά το χρόνο αναμονής.
Μιλτιαδη η διαδικασια με cup warmer μικραινει το χρονο ωρημανσης των υγρων ? το εχεις δοκιμασει με αυτο και χωρις αυτον και ειδες διαφορες ? επειδη ειναι εξυπνο αλλα δεν ξερω αν ειναι αποτελεσματικο .. κάποιοι πιο έμπειροι στα DIY ισως μας διαφωτίσουν λιγο περισσότερο :yes:
Η εξάτμιση της νικοτίνης και των αρωμάτων σε σωστά κλεισμένο μπουκάλι (γυάλινο με καπάκι που ασφαλίζει ερμητικά) είναι τόσο μικρή που είναι αμελητέα σαν ποσότητα.
Η ομογενοποίηση μπορεί να βοηθήσει το throat hit για παράδειγμα αν φτιάχνεις δική σου βάση με vg / pg καθώς θα κατανεμηθούν ομοιόμορφα τα συστατικά και δεν θα έχεις ζώνες υγρού με διαφορετική αναλογία συστατικών, άρα άλλη γεύση και χτύπημα. Επίσης, αν σπας νικοτινούχα βάση με μη νικοτινούχα για να ρίξεις το ποσοστό νικοτίνης, τότε είναι απαραίτητη η σωστή ομογενοποίηση για να μοιραστεί παντού η νικοτίνη μέσα στο μείγμα των βάσεων.
Τα αρώματα μπορούν να συνεισφέρουν στο throat hit, για παράδειγμα η μενθόλη, μέντα, ακόμα και η vodka που κάποιοι χρησιμοποιούν, για τον λόγο που αναφέρω ακριβώς από πάνω. Λίγο βέβαια σε σχέση με την αύξηση νικοτίνης ή το ανέβασμα των W, αλλά λέμε για το πως μπορείς να πάρεις το καλύτερο αποτέλεσμα με τα υλικά που διαθέτεις.
Κακό δεν κάνει να προσπαθούμε όσο το δυνατόν να φτιάχνουμε τα υγρά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Κατα την ταπεινη μου γνωμη 1 χρονος ωριμανσης για DIY υγρα ειναι υπερβολικα πολυς. Το πιθανοτερο για μενα ειναι τα υγρα να "ξεθυμαναν" και οσο αφορα στα αρωματα τους και στην νικοτινη τους. Οσο καλα και να τα εκλεισες, απωλειες υπαρχουν. Μεχρι και καποιους μηνες δεν ειναι αυτο ορατο (οι απωλειες ειναι μικρες) αλλα 1 χρονος ειναι πολυς. Εμπειρια απο κατι αναλογο δεν εχω και μπορει να συμβαινει και κατι αλλο, απλα εγω αυτο θεωρω πιο πιθανο. Τα μπουκαλια που ηταν μεσα τα υγρα, ηταν τα γνωστα καραμελε γυαλινα ή πλαστικα; Γιατι αν ηταν πλαστικα σιγουρα θα επαιξε και αυτο τον ρολο του.
Οσο για την ωριμανση το φορουμ ειναι γεματο χρησιμες και κατατοπιστικοτατες συμβουλες. Εγω οσο εχω ψαξει κατα καιρους (και εχω διαβασει πολυ απο το φορουμ) κανεις δεν ανεφερε ή εστω προτεινε ωριμανση ενος ετους :o . Η μακρυτερη περιοδος που εχω διαβασει ηταν στους 5-6 μηνες. Καποιος παλαιοτερος συνατμιστης μπορει να μας διαφωτισει περισσοτερο.
Πάντως αν αναλογιστεί κανείς ότι τα έτοιμα υγρά (που κατασκευάζονται και συσκευάζονται επαγγελματικά) έχουν μια διάρκεια ζωής δύο ετών συνήθως, δεν θα μου έκανε εντύπωση αν ένα ιδιοκατασκευασμένο υγρό είναι για πέταμα μετά από ένα χρόνο.Ουσιαστικα μπορει να ειναι ενταξει τα υγρα, αλλα τα αρωματα και οι βασεις τυπικα ληγουν.
Ρε φιλε, μια ερωτηση εκανα μηπως και ειχες γραψει κατι κατα λαθος.κι εγω θα ελεγα οτι ειναι υπερβολικο οι 2 μηνες βεβαια αυτα ειναι επιλογες ποσο μαλλον ο φιλος που τα εχει 1 χρονο αποθηκευμενα,χρειαζεται πανω απο το πολυ 10 ημερες...?
Εμενα με λενε υπερβολικο που τα ωριμαζω δυο μηνες τα καπνικα και μου εκανε εντυπωση ο ενας χρονος που εγραψες.
Στα θεματα δεν ειναι υποχρεωμενος ο καθενας που γραφει να απανταει, μπορει και να ρωταει οπως καλη ωρα ρωτας και εσυ...
φημολογείται ότι με vdsl router και μάλιστα κινέζικο, τα υγρά ωριμάζουν ακόμα γρηγορότερα :)) :))
Και για να γράψω και κάτι on topic, με τον θερμαντήρα για μπιμπερό το μόνο αρνητικό είναι οτι λόγω της θέρμανσης, χρειάζεται να συμπληρώνεις νερό ανά κάποια διαστήματα γιατί εξατμίζεται.
για steeping Παναγιωτη ... :laugh1: :laugh1: :laugh1:
Να βαλω αν ειναι σε ενα γυαλινο μπουκαλακι υγρου ενα θερμομετρο με λιγη βαση να σας πω σε τι θερμοκρασια μπορει να την φτασει.
Η δικια μου πατεντα για αναδευση μπουκαλιων ολων των μεγεθων (απο 10μελα μεχρι 200μελα) αφορα ανεμιστηρα επιτραπεζιο απο τον οποιο εχω αφαιρεσει τα πτερυγια. Αν ενδιαφερεστε μπορω να ανεβασω φωτο και επεξηγησεις, αλλα μαλλον σε αλλο νημα στις πατεντες.
Οκ :thumpup: . Απλη πατεντα ειναι γι΄αυτο δεν την ανεβασα μεχρι τωρα. Βγαζω φωτο και και κανω νημα στις (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,24665.0/topicseen.html)Μετατροπές, πατέντες, ιδιοκατασκευές. (http://e-kapnisma.gr/index.php/board,11.0.html)
Σε κανα μισαωρακι το πολυ το ανεβαζω ;) . Προκειται για τον κλασικο επιτραπεζιο ανεμιστηρα, δε θα τον ελεγα και μικρο ;) .
Επειδή το σημείο ζέσεως σε ένα άρωμα είναι σχετικά χαμηλό με το να θερμαίνεις ένα υγρό το μονό που προκαλείς είναι την πιο γρήγορη εξάτμιση ….πράγμα που θέλεις να αποφύγεις …………….ειδικα σε αρώματα με υψηλους τόνους [ ελαφριά μόρια ]
Και εφόσον δεν χρησιμοποιείς ‘’ στερεωτικά’’ έτσι ώστε να κανείς τον ρυθμό εξάτμισης πιο αργό …………………..
Το καλύτερο είναι γυάλινο μπουκάλι και λίγο υπομονή …………………
Κάτω το άρωμα μετά ο διαλύτης ……..εγω θα έλεγα ελάχιστη ανάδευση και είσαι οκ
****Τα υγρά που φτιάχνουμε ….με τον χρόνο κερδίζουν γευστικά χάνουν αρωματικά ****
Φιλε tt.ss δεν ξέρω αλήθεια ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος όπως είπα ξανά...Συμφωνώ με τον Κώστα που λέει ότι απλά ψαχνόμαστε.
Όμως επειδή είχα διαβασει και τα σχόλιά σου στο νημα της μαγνητικής ανάδευσης αλλά και εδώ, ισχυρίζεσαι και στα δύο ότι η αναδευση κάνει κακό, η θερμότητα κάνει κακό και η μόνη λυση είναι το ντουλάπι...μπορεί τελικά να είναι έτσι.
Όταν όμως η ίδια η T-Juice λέει στην 1η σελίδα του site της We combine cutting edge e-juice formulation and advanced steeping methods, which guarantee a very high quality end product και o ιδρυτής της Five Pawns λεει στο video για "proprietary steeping and maturing process" που όπως λέει κανει τα υγρα τους να ξεχωρίζουν στην αγορά και πιο πριν βλεπουμε τον κουβα με το υγρό όχι να το αναδευει απλώς αλλά να του βγαζει τα ματια από το κουνημα...νομίζω ότι κάπου έχεις λάθος....
Αποκλείεται απλά να αφήνουν τα υγρά να κάθονται....σίγουρα όχι από την αρχή της παραγωγής τους πάντως!!!!
Και σίγουρα αυτοί οι τύποι κάτι παραπάνω ξέρουν!!!!
PS. Παντως για τους υπόλοιπους που ενδιαφέρονται μόλις κατάλαβα ότι η five pawns φτιάχνει τα υγρά στην ουσία μετρώντας το βάρος (gravimetric pouring system) και όχι τον όγκο....το αναφέρει στο video και φαίνεται την ώρα που ζυγίζει την παρτίδα που ετοιμάζει (κλεψτε τα ποσοστά για να φτιάξετε τον κλώνο!!! !)
[youtube]ihvE8OE8oI0[/youtube][/font]
Φιλέ μου μην βάζεις στον ίδιο χώρο για συζήτηση …το τι κάνει μια εταιρεία παραγωγής υγρών …και τι κανείς εσύ και εγώ από το σπίτι μας
Άλλης μορφής αρώματα και πρώτων υλών αναδεύουν αυτοί ……που το ξανά λέω δεν πρόκειται πότε να δεις ………………….αλλα εμείς
Απλά πράγματα ……………………..
***Τα βίντεο είναι θέμα μάρκετινγκ …..
φιλε μου θα μιλήσω για τα ετοιμα υγρα που υπαρχουν στην Ελλαδα και νομιζω καπου και εσυ εκει παιζεις ... φανταζομαι θα ξερεις οτι μερικων κατασκευαστών οι πρωτες υλες τους ειναι αρωματα που αγοραζουμε και μεις για τις ιδιοκατασκευές μας ... αρα οτι βαζουμε εμεις βαζουν και αυτοι .. αλλα ειπα και παλι ... αυτα τα υγρα ήδη λογω χρονου εχουν ωριμάσει μεσα στα μαγαζια που τα πουλανε ή στο εργαστηριο του κατασκευαστη ή στο σπιτι μας μεχρι να τα ανοιξουμε ... τωρα αν αναφερθηκε ο Αντωνης για τα 5 πιονια ... φανταζομαι για να σου δωσει ενα ζωντανο παραδειγμα αναδευσης .. μιας και δεν εχουμε δυστυχώς απο δικους μας ελληνες κατασκευαστες τετοιου ειδους μαρκετινγ βιντεο ...
update: το steeping με την μεθοδο warmer αποδιδει ...... οχι ακομα αρκετα αλλα μολις εβαλα στο τανκ μου 2 ml απο το μπουκαλι που ειχα για 6 ωρες σημερα και εχθες απο 3 ωρες την ημερα και μετα κουνημα και φύλαγμα ... .. εννοω αποδιδει γιατι βλεπω να παιρνω γευση πιο μεστη και εχω και στην εκπνοη νοτες του υγρου μου της καραμελας και κατι αλλο .. αυτα τα επαιρνα απο ξεχασμενα υγρα για 2 εβδομαδες .. αλλα ακομα το ψαχνω ...
τουλαχιστον ειμαι καλυμμένος σαν πρωτη φαση και επετε συνέχεια στην αναζητηση ... ... ψαχνω να το συνδιασω και με ανακάτεμα οπως είπαμε σε ανεμηστηρακι οπως του Ρενου
Το θέμα της θερμότητας με απασχολεί πολύ καιρό από τότε που είχα δει μια τυπισα στο εξωτερικό που έβαζε τα μπουκάλια των υγρών κοντά σε μια λάμπα φθορίου έκανα τότε κάτι ανάλογο με αυτό που έκανες και εσύ και είχα ίδια αποτελέσματα απλά με φόβισε η ιδέα τι μπορεί να γίνεται στο υγρό πέρα από την ωρίμανση. ...
Παιδιά το έχω ξαναγράψει και σόρρυ που το ξαναλέω αλλά! : Αν γίνονται χημικές αντιδράσεις, ό,τι αντιδράσεις και να είναι αυτές με αύξηση 10 βαθμών κελσίου τότε επιταχύνουμε την διαδικασία της αντίδρασης (στο θέμα μας ωρίμανση) από 2.5 μέχρι 4 φορές. Οπότε αν ένα υγρό στους 30 βαθμούς θέλει 12 μέρες να ωριμάσει , τότε αν το έχουμε σταθερά στους 40 βαθμούς το υγρό μας θα είναι έτοιμο γύρω στις 4 μέρες! :)
Λοιπον,
Επειδη βλεπω πολυ οτι λετε ολοι για θερμοκρασια δοκιμασα και εγω ενα υγρο για 48ωρες στους 32C μεσα σε rimer ειναι ενα μηχανημα το οποιο πριν βαλεις οτιδιποτε μεσα το περνας απο vacum επισης αφηνεις οσες μερες/ωρες θελεις και ειναι μονιμα μεσα σε μια στανταρ θερμοκρασια (ειμαι μαγειρας και εκει μαγειρευω τα λεγομενα gourmet κρεατα/ψαρια)
Επισης, το μονο που εγινει καλυτερο ηταν η ενταση στην μυρωδια του φυσικα για 48ωρες ψυνοταν μεσα λογικα ειναι να ειναι τελειο αλλα θελω να καταληξω οτι τα υγρα μου τα εχω παντα μεσα σε γυαλι ωστε να μην λιωσει τιποτα και να στρωσει παραπανω η γευση απο οτι πρεπει !
Επιπλεον, δυσκολα να γινει απο το ευρυ κινο ολο αυτο το θεμα με το rimer αλλα εαν καποιος ειναι τοσο μανιακος θα τον προτινα να το δοκιμασει !
Δοκίμασες με 100ml πχ; Οταν λες 50αρια τεστ μιλας φαντάζομαι για λίγα ml έτσι; Οτι στα πρώτα ml τα δικά μου ή στα λίγα δικά σου ειναι αποδοτικό συμφωνήσαμε ήδη , όμως ζήτησα συγκριτικό σχετικά με το υπόλοιπο απο τα 100 ml πχ που εξασθένησε τελικα στις δοκιμές μου. Εγώ χρησιμοποίησα νερό 50 βαθμών κελσίου με ταυτόχρονη μαγνητική ανάδευση και όταν κρύωνε κάπου στους 30 ανανέωνα.
Καλημέρα
Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούν να αναφερθούν και κάθε φόρα εξηγώ κάτι … πάντα από την δίκη μου οπτική που κινείται σε πολύ γενικά πράγματα :)
Ο αφρισμός ‘’ χτύπημα φραπε’’ έχει την την ιδιότητα να παγιδεύει τα αρώματα
Ειδικά αρώματα με χαμηλό μοριακό βάρος [ βλέπε εσπεριδοειδή ] χάνονται πολύ γρήγορα
Η βανίλια που έχει ένα μεσαίο μοριακό βάρος μπορεί να μην γίνει άμεσα αντιληπτή άλλα με τον χρόνο θα ξεδιπλώσει θεϊκό άρωμα
Επίσης είναι και ένας κάλος σταθεροποιητής …δηλαδή έχει την τάση να κράτα παράδειγμα την φράουλα η το πεπόνι που χάνονται εύκολα σαν δευτέρα αρώματα
Όσο αφόρα το πρώτο ναι καλά το κατάλαβες δεν έχω την διάθεση να συνεχίσω αυτήν την συζήτηση …
Όσο για το δεύτερο μπορείς να ρωτήσεις ο ίδιος την εταιρεία που επιλεγείς να σου απαντήσει όσο αφόρα την ασφάλεια σου …….
Προσωπικά πιστεύω ότι η ωρίμανση θα πρέπει να γίνετε σε γυάλινα δοχείαEννοειται οτι πρεπει να γινετε σε γυαλινα μπουκαλια και ακομη καλυτερα φιμε και μετα φυλαξη σε σκοτεινο μερος :thumpup: .Πλαστικα μονο τα μπουκαλακια που κουβαλαμε μαζι μας,10-20ml.
Μου έτυχε το εξής
Είχα πάρει ένα άρωμα καπνικό Ry4 Double και είχα κάνει 50 μλ
Σε κάποια περίοδο γέμισα έναν Kanger aerotank και άτμισα λιγάκι και το άφησα
Μετά από κάνα μηνα++ μου τελείωσε το 50 μελό και πήρα να ατμίσω από τον aerotank, θα έλεγα ότι το υγρό ήτανε είχε πιο έντονο το χρώμα και είχε αρκετά μα αρκετά πιο έντονη την γεύση.
Αν και η ερώτησή μου δεν αφορά ιδιοκατασκευή, αφορά ωρίμανση, οπότε το βάζω εδώ.Μαλλον δεν σου παει το συγκεκριμενο υγρο. Εμενα μου φαινεται εντονο στη γευση και το αραιωνω...
Στα έτοιμα υγρά, τελικά, χρειάζεται ωρίμανση; Υπάρχει περίπτωση να δούμε βελτίωση στην γεύση; Δοκίμασα το RY4 της Liqua, και όχι απλά απογοητεύτηκα... Πολλή κουραστική, και δεν μου φέρνει γευστικά αυτά που έχει σαν αρώματα. Επειδή είναι η δεύτερη φορά που με υγρό liqua, δεν έχω το αποτέλεσμα που περίμενα, υπάρχει περίπτωση, το οτι δεν κάνω ωρίμανση, να χαλάει το άρωμά-γεύση του;
Δεν το σκεφτηκα για οικονομία, η για να κάνω κατανάλωση σε αυτο.
Απλα ας πούμε, αν έχουμε μια συνταγή με 4 αρωματα, αν αυτα τα τα έχουμε σε προ-ωρίμανση ηδη 1-2 μηνες με λίγη βάση, θα ειναι καλό, κακό, αδιάφορο, ειναι στο γουστο του καθε αρωματος, ανάλογα και την καταγωγή του;;
Εν ολίγης, αξιζει να το κάνω; Το έχει κανει κανεις;
Η ωρίμανση σε ότι κάνω, γινεται σε κλειστό χωρο, δεν μπαίνει ηλιος. Ειναι ένα κατώι που είχαμε παλιά το κρασί και το έχω κανει αθλητικο κέντρο ;D
Ερώτηση εξπρές!
Έστω οτι έχουμε καθαρή νικοτίνη (99%). Και έστω οτι έχουμε ένα μηδενικό υγρό που έχει ήδη ωριμάσει.
Αν προσθέσουμε νικοτίνη αργότερα, θα είναι έτοιμο για χρήση άμεσα ή θα πρέπει να το αφήσουμε να ωριμάσει πάλι?
Βάζω στοίχημα ο modivin θα μπινελικώνει από μέσα του που ήρθε να ζητήσει μια συμβουλή και αντ' αυτού άκουσε κύρηγμα. :))
Τα όργανα μέτρησης που λογικά έχεις στο σπίτι, που είναι μέτριας ακρίβειας δεν ενδεικνυνται για χρήση με τόσο πυκνές ουσίες. Διότι ακόμη και το προβλεπόμενο στατιστικό λάθος στη μέτρηση, στο τελικό σου προιον θα δώσει πολύ μεγάλη απόκλιση. Αν βεβαια έχεις πρόσβαση σε όργανα ακριβείας, πχ αυτόματες πιπέτες, σιφώνια πληρώσεως, ογκομετρικες φιάλες κλπ κλπ είναι άλλη ιστορία.
Άμα "ξέρεις" να χειρίζεσαι αυτήν την ποσότητα νικοτίνης και δεν ξέρεις την απάντηση στο ερώτημά σου, ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Προφανώς είσαι ερασιτέχνης.
Μασκες, στολη, αποσταση ασφαλειας, κτλ. Το εν λογω τμημα του βιντεο ειναι απο το 09:45 μεχρι το 12:30 λεπτο
Όχι δεν μπινελικώνω. Θεωρώ πως ότι γράφτηκε, γράφτηκε καλοπροαίρετα και μάλιστα πως καλά έκανε και γράφτηκε. Το μόνο που με ξένισε ήταν πως στην αρχική ερώτηση μου τελικά μόνο ο kostas44 απάντησε :tongue_smilie:
Ελπίζω να μην θεωρείς πως αυτά που φοράει η κοπέλα στο βίντεο είναι ο σωστός εξοπλισμός, γιατί δεν είναι. Ο Jeremy λέει πως μόνο αυτός αραιώνει την καθαρή νικοτίνη, οπότε μάλλον αυτός θα χρησιμοποιεί τα σωστά μέσα όταν το κάνει.
Αποδεδειγμένο;;; Πως; Έχει γίνει επιστημονική μελέτη ή μήπως υπάρχει μαθηματικός τύπος; Δέχομαι ότι είναι κοινή πεποίθηση και κοινώς αποδεκτό. Όχι όμως αποδεδειγμένο.
Για την ακρίβεια, η χημεία μας διδάσκει πως από τη στιγμή που ένα μείγμα είναι ομογενές, τότε όσο και να ανακατέβεις, όσο και να περιμένεις, δεν αλλάζει τίποτα. Το έχει παραδεχτεί και ο καλλιτέχνης της atmos lab. Αν ξέρεις κάτι που δεν ξέρω, ευχαρίστως να το συζητήσουμε και αν έχω λάθος ευχαρίστως να το δεχτώ.
Ενδεχομένως η ωρίμανση να σχετίζεται με την ομογενοποίηση του μίγματος. Ως Φυσικός ξέρω πως δεν γίνεται σε όλα τα μίγματα ακαριαία. Αν και στην ανάμιξη των υγρών που ατμίζουμε δεν έχω επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη, εκ πείρας πήρα καλύτερα αποτελέσματα μετά από κάποιο εύλογο χρόνο αναμονής.
Χωρίς καμία μα ΚΑΜΙΑ εμπάθεια, να πω ότι το "Δεν πιστεύω στην ωρίμανση" του φίλου altan παραπάνω με έκανε και έλιωσα πραγματικά :laugh1: :D
Όχι ότι το θεωρώ αστείο σαν άποψη, δεν κρίνω κανέναν. Απλά ο τρόπος, η ατάκα ας πούμε, ήταν επική :)
Σαφώς και δεν θέλουν όλα τα υγρά ωρίμανση και σίγουρα δεν θέλουν όλα τον ίδιο χρόνο, αλλά μου έχουν τύχει τουλάχιστον 3 αρώματα που τις πρώτες 2 εβδομάδες δεν ατμίζονταν με τίποτα και μετά ήταν παράδεισος. Το ένα από αυτά μάλιστα ήθελε πάνω από 1.5 μήνα για να βελτιωθεί.Ίσως με την πάροδο του χρόνου, να μειώθηκε κάποιο από τα αρώματα, που σου ήταν απωθητικό και να μην είναι θέμα περαιτέρω ωρίμανσης - ομογενοποίησης? ;)
Μετά από αυτό εγώ προσωπικά είμαι πεπεισμένος για την χρησιμότητα της ωρίμανσης. Ξαναλέω, όχι πάντα και όχι το ίδιο για όλα.
Επίσης είμαι σχεδόν σίγουρος πως η πλειοψηφία των diy υγρών για τα οποία διαβάζω εδώ οτι είχαν "σαπουνίλα", "μεταλίλα", "φαρμακίλα" και άλλα εις "-ίλα", με ωρίμανση μερικών εβδομάδων δεν θα κατέληγαν στον νεροχύτη.
Να προσθέσω πως τα 3 αρώματα που αναφέρω πιο πάνω, ήταν πολυσύνθετες έτοιμες συνταγές (πχ κλώνοι υγρών) και όχι απλές γεύσεις (πχ σκέτη μπανάνα). Ίσως εκεί να είναι η διαφορά.
Άρα η ωρίμανση, δεν είναι μια ντε φακτο απαραίτητη διαδικασία, αλλά έχει πολύ έντονο το υποκειμενικό στοιχείο!Εγώ το θεωρώ απολύτως σωστό αυτό.
Πέρα φυσικά από το μίνιμουμ χρόνο σε DIY υγρά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά...ίσως!
Για την ακρίβεια, η χημεία μας διδάσκει πως από τη στιγμή που ένα μείγμα είναι ομογενές, τότε όσο και να ανακατέβεις, όσο και να περιμένεις, δεν αλλάζει τίποτα. Το έχει παραδεχτεί και ο καλλιτέχνης της atmos lab. Αν ξέρεις κάτι που δεν ξέρω, ευχαρίστως να το συζητήσουμε και αν έχω λάθος ευχαρίστως να το δεχτώ.Στην πραγματικότητα ήδη παραδέχεται κάποιο χρονικό όριο "ωρίμανσης": τον (άγνωστο αλλά όχι πολύ) χρόνο που θέλει ένα DIY υγρό να ομογενοποιηθεί. Και πράγματι αυτό είχε βεβαιώσει και ο kallitexnis της AtmosLab. Αυτός ο χρόνος δεν είναι λεπτά. Σίγουρα ώρες, κατά πάσα πιθανότητα 2-3 ημέρες με τακτική, ήρεμη ανάδευση.
Έχουμε μόνο μια γενική αίσθηση πως κάτι αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, αλλά ποτέ με κοινά αποδεκτό και σταθερό τρόπο για όλα τα υγρά και όλους τους ατμιστές.
Για να παρουσιάζει αρωματικό χαρακτήρα, ένα επίπεδο κυκλικό συζυγιακό σύστημα, πρέπει να περιέχει 4n+2
ΕΝΩ ΟΠΟΥ 4n είναι αντιαρωματικό (ασταθές).
άρα συμφωνώ με big 100%
πάμε στα τυφλά προς το παρόν
ο παναγιωτόπουλος παναγιώτης [ atmos lab ] σαν χημικός , θα μπορούσε να δωσει τα μοριακα βάρη απο τα άρωματα του ,,,θα βοηθούσε πολυ - τουλάχιστον έμενα .
Τα παραπάνω που έγραψες είναι μια γενικη οπτική του θέματος οπού δεν ενδιαφέρει και κανέναΑν έχεις κάτι να προσφέρεις στην κουβέντα -όπως σου ζητήθηκε και δεν το έκανες- γράψε το , μια που φαίνεται πως έχεις σχετικές γνώσεις. Όταν δεν μοιράζεσαι πληροφορίες και απλά την λες σε αλλα μέλη (είτε γιατί δεν καταλαβαίνουν, είτε γιατί θεωρείς άσχετα αυτά που γράφουν) γίνεσαι προσβλητικός. Ούτε η αντιπαράθεση "ενδιαφέρει κανένα", ούτε μπαίνουμε εδώ μέσα για να μας ασκήσει κάποιος στείρα κριτική.
Μάλλον διαφεύγει στον καλλιτέχνη[ οπού δεν είναι παραγωγός ] [ μονό εμφιαλωτής ] τα συνθετικά αρώματα εδω και χρονιά φτιάχνονται με αυτήν την μέθοδο οπού είναι και πιο ασφαλή
Τώρα για μετανάστευση μορίων οπού είπες δεν νομίζω μάλλον το αντίθετο έχει αυτός ο τρόπος παρασκευής αρώματος
Τώρα αν ο άνθρακας είναι τετρασθενές στοιχειό που μπαίνει στην κουβέντα ;
Τα παραπάνω που έγραψες είναι μια γενικη οπτική του θέματος οπού δεν ενδιαφέρει και κανένα
Μάλλον διαφεύγει στον καλλιτέχνη[ οπού δεν είναι παραγωγός ] [ μονό εμφιαλωτής ]
Τώρα αν ο άνθρακας είναι τετρασθενές στοιχειό που μπαίνει στην κουβέντα ;
Αδιαμφισβήτητα, χωρίς
τον άνθρακα δεν θα
υπήρχε ζωή στη Γη,
τουλάχιστον όπως τη
γνωρίζουμε.
Τελικά το βρήκα το κόλπο απο το να κάθομαι να κουνάω συνεχώς πηρα τα υγρά και τα έκανα μια βόλτα. Άλλο άρωμα ειχε η custard το πρωί και άλλο μετα απο 5 ώρες στο δρόμο...απο δω και πέρα μόλις τα φτιάχνω θα πηγαίνουν βόλτα :)Μήπως θα ήταν καλύτερο να αναδεύεις σωστότερα στην αρχή από το να κάνεις βόλτες το υγρό? :)
Sent from my iPhone 6 using Tapatalk
Τελικά το βρήκα το κόλπο απο το να κάθομαι να κουνάω συνεχώς πηρα τα υγρά και τα έκανα μια βόλτα. Άλλο άρωμα ειχε η custard το πρωί και άλλο μετα απο 5 ώρες στο δρόμο...απο δω και πέρα μόλις τα φτιάχνω θα πηγαίνουν βόλτα :)Μάλλον πρέπει να πετάμε τα (πλαστικά) μπουκαλάκια μας μέσα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου και να τα βγάζουμε μετά από 2-3 βδομάδες.
Sent from my iPhone 6 using Tapatalk
φτανει 50 βαθμους σε ντουλαπι πανω απο το καλοριφερ; (δεν ειρωνευομαι,πραγματικα ρωταω)
εγω υπολογιζα οτι φτανει γυρω στους 20-30..τα δικα μου βεβαια πρεπει να ειναι παγος λογω θεσης και θερμοκρασιας :))
θα παρακαλουσα να επεμβει καποιος διαχειριστης στο θεμα γιατι αυτα που γραφοντε στην αρχη του θεματος ειναι τελειως λανθασμενα....απο το να φηνουμε ανοιχτο το μπουκαλι με τις μερες μεχρι οτι ειχε καθησει η νικοτινη στο πατο του μπουκαλιου :wall: :wall: :idiot1:
για τις μερες οριμανσης δεν το κανω θεμα......ο καθενας κανει οτι νομιζει καλυτερο ....αλλα μην ξεχναμε "αναμιξη "κανουμε οχι αποσταξη ουτε παρασκευη κρασιου που απαιτει ζυμωση....αυτο που μας ενδιαφερει ειναι να γινει μια ομοιογενεια στο μειγμα......με φυσικο τροπο χωρις βεβιασμενες διαδικασιες....
Εεεεε.... όντως σε τρώει. :laugh_cantstop:κακό πράμα να αφήνεις τη φαγούρα χωρίς ξύσιμο :laugh1:
Τελικά χρειάζεται ωρίμανση (χρόνος αναμονής) ή όχι;
Δοκίμασα να χτυπάω το υγρό σε γρήγορο ρυθμό 1 λεπτό τη μέρα για μόλις 3 μέρες (βάση ecig με άρωμα divino cigar) και βγήκε καλύτερο απο το έτοιμο.
Δηλ μπορουμε να πετυχουμε ωριμανση σε καπνικα στους 50 βαθμους στον φουρνο μικροκυματων; για ποση ωρα;
Εγώ απορώ αν είναι να κάνεις τέτοιες βλακείες γιατί να μην αγοράσεις έτοιμο υγρό να τελειώνεις. Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν γίνεται.Αυτο δεν ειναι απαντηση φιλε
Αυτο δεν ειναι απαντηση φιλε
Αν θέλεις να δώσεις επιτάχυνση στην ωρίμανση, μπορείς να παίξεις με πολλούς άλλους πιο "φυσικούς" τρόπους που έχουν αναφερθεί στη νήμα. Ηλεκτρικες "κουβέρτες", ultrasonic, slow cooker... Αυτό που θέλεις ειναι κάτι να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία όχι πάνω από 50 βαθμούς για μερικές ώρες τουλάχιστον. Εγω ας πούμε χρησιμοποιώ την κουβερτούλα στην διαδικασία της ανάδευσης για 2-3 ωρες, δίνει περίπου 45 βαθμούς αν μονωθεί πρόχειρα. Αν για κάποιο λόγο, (επισκευή, αφαλάτωση. καθαρισμός) δεν εχω τη μηχανή του εσπρέσσο, χρησιμοποιώ ένα ultrasonic για περαιτέρω ωρίμανση. Ολα αυτά όμως έχουν χρησιμότητα στην αρχή ή σε κάποια καινούργια συνταγή που θέλουμε να δοκιμάσουμε. Μετά από κάποιο χρόνο, ξέρεις τι χρειάζεσαι και το φτιάχνεις χωρίς να υπάρχει ανάγκη βιασύνης. Μάλιστα, θα φτάσεις να έχεις αποθηκευμένα υγρά που θα ειναι σε αναμονή διπλάσιο και τριπλάσιο χρόνο από τον ενδεδειγμένο ωρίμανσης και χωρίς βίαιη ωρίμανση. Ο μόνος λόγος πλέον που χρησιμοποιώ την θερμότητα για συγκεκριμένα υγρά είναι επειδή έχω την εντύπωση ότι γίνονται καλύτερα. Και βέβαια δεν κάνει για όλα. Εχω πετάξει υγρά γιατί τα κατέστρεψε, θέλει λιγο προσοχή στη θερμοκρασία, στην διάρκεια και σε ποια υγρα εφαρμόζεται.Ευχαριστω για τις πληροφοριες φιλε mimi
Στις αρχές Ιουνίου έφτιαξα ένα υγρό που μ' αρέσει πολύ και το ξέχασα. Εκτός από την αρχική ανάδευση, το μπουκάλι μπήκε στο ντουλάπι και έμεινε εκεί 3,5 μήνες χωρίς μετακίνηση, ανάδευση, φούρνους, μαγνήτες ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από μέρους μου. Χθες που το ανακάλυψα και φυσικά το δοκίμασα ήταν ένα άλλο, υπέροχο υγρό! Έχω την εντύπωση πως η καλύτερη μέθοδος ωρίμασης είναι ο χρόνος και ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι ο καλός προγραμματισμός (ή η υπερβολική υπομονή...). :)Κι εμένα αυτή είναι η άποψή μου. Συνήθως όμως, η υπομονή μου εξαντλείται κάπου εκεί που έχω βάλει την κάτω γραμμή στον χρόνο αναμονής! (http://vaping.gr/Smileys/smileyz/grin.gif) (http://vaping.gr/Smileys/smileyz/grin.gif)
Έγινε διόρθωση του τίτλου στο παρόν θέμα.Κακώς! :D
Στις αρχές Ιουνίου έφτιαξα ένα υγρό που μ' αρέσει πολύ και το ξέχασα. Εκτός από την αρχική ανάδευση, το μπουκάλι μπήκε στο ντουλάπι και έμεινε εκεί 3,5 μήνες χωρίς μετακίνηση, ανάδευση, φούρνους, μαγνήτες ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από μέρους μου. Χθες που το ανακάλυψα και φυσικά το δοκίμασα ήταν ένα άλλο, υπέροχο υγρό! Έχω την εντύπωση πως η καλύτερη μέθοδος ωρίμασης είναι ο χρόνος και ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι ο καλός προγραμματισμός (ή η υπερβολική υπομονή...). :)Αν και στα diy είμαι πάρα πολύ πίσω, τολμώ να συμφωνήσω στα πάντα. Αν και, είσαι ο μόνος στο νήμα που κάνει ωρίμαση (σωστότατο κατά τη γνώμη μου), παρ' όλα αυτά συμφωνώ διαφωνώντας...
Τωρα μετα απο συμβουλες φιλου το εφτιαξα με 13.5 % παλι σε βαση PMG το εβαλα επιτοπου να κανει χαμαμ για ενα μισαωρο στο θερμαντηρα στους 40 βαθμους και την επομενη μερα που το εκανα ηταν ακριβως σαν το ετοιμοΘερμαντήρα; Επόμενη μέρα; καλό ακούγεται... :)
Ο revewer Δημήτρης Κοζανίτης (Ατμιστής) και ο revewer Αρης Μαρής (Aresmares) σε σχετικά τους video ισχυρίζονται ότι η ωρίμανση σε 10ml μπουκαλάκια δεν υπερβαίνει τις 3-4 ημέρες σε αντίθεση των 20-30 ημερών τουλάχιστον που χρειάζονται για ποσότητα 200 ml.αν ισχυει αυτο τοτε γιατι δεν τα κανεις 5μελα να περιμενεις μερικες ωρες και ετοιμο το υγρο...μεχρι να τελειωσεις την διαδικασια θα εχει ωριμασει το πρωτο...
Αν αυτό ισχύει τότε αξίζει τον κόπο Διότι ,,,
Με έτοιμη αγορασμένη Νικοτινούχα βάση , με Pg-VG -KAI- νικοτίνη όπως τη θέλεις, το να βάλεις την ποσότητα αρώματος που θέλεις π.χ 1 ml σε κάθε ένα από τα 20 μπουκαλάκια και να προσθέσεις σε κάθε ένα από αυτά άλλα 9 ml της έτοιμης νικοτινούχας βάσης, Η ΟΛΗ διαδικασία δεν υπερβαίνει τα 35 λεπτά.
Αν όμως ισχύει , τότε γλυτώνεις 25 ημέρες αναμονή για την ίδια ποσότητα. Αν ισχύει.
Και βεβαίως πρέπει να δοκιμάσεις το ποσοστό αρώματος 5, 10 ή 15 % που θα βάλεις, αλλά να μην περιμάνεις και 1 μήνα για να δείς το αποτέλεσμα. Γιαυτό θέλω τη γνώση σας.
αν ισχυει αυτο τοτε γιατι δεν τα κανεις 5μελα να περιμενεις μερικες ωρες και ετοιμο το υγρο...μεχρι να τελειωσεις την διαδικασια θα εχει ωριμασει το πρωτο...Δηλαδή, εσύ θεωρείς πως ένα μείγμα DIY 20 ml χρειάζεται τον ίδιο χρόνο ομογενοποίησης με ένα αντίστοιχο των 200 ml;
πολυ χλωμο το κοβω να εχουν δικιο
Ok, πάσο. Κάτι θα ξέρεις παραπάνω.μπορει να εχω και λαθος δεν εχω ιδεα
δεν καταλαβαινωΠολύ καλή και έξυπνη ερώτηση :thumpup: :thumpup:
αν τα μορια/ατομα ειναι σε αριθμο τα ιδια στο φιαλιδιο και στο βαρελι, τοτε οκ
αλλα, αναλογικα στο βαρελι δεν θα ειναι πολυ περισσοτερα?
για αν επιμενετε μαλλον εχω λαθος σκεψη
Η μέθοδος της θέρμανσης μπορώ να πω ότι δουλεύει!
Μετά από 23 μέρες "ωρίμανσης" του RY4 της pink mule σε βάση 50/50 της ίδιας εταιρείας το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Πολύ άσχημη μυρωδιά και καθόλου καπνικό.
Αποφάσισα λοιπόν να δοκιμάσω να το θερμάνω, έστω πρόχειρα με ζεστό νερό, χωρίς έλεγχο θερμοκρασίας (τί άλλο να πάθει σκέφτηκα).
Το νερό πρέπει να έφτασε χονδρικά τους 60 βαθμούς και άφησα μέσα το μπουκαλάκι κανένα μισάωρο ίσως και παραπάνω, μέχρι το νερό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Το έβγαλα και το άφησα από τις 11 το πρωί στο ντουλάπι.
Τώρα το ατμίζω και είναι ένα πάρα πολυ καλό RY4 με έντονο το καπνικό στοιχείο αλλά και επίγευση βανίλια-καραμέλα!
Άλλο υγρό!
Θα εφαρμόσω την μέθοδο και με άλλα υγρά σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και θα επανέλθω.
Διάβαζα ενα άρθρο για δημιουργία αρωμάτων σώματος, (όχι ατμίσματος). Στη διαδικασία ωρίμανσης του αρώματος έλεγε εκτός των άλλων να βάλεις ένα κομμάτι ασήμι μέσα στο μπουκάλι με το μίγμα. Βοηθάει λέει να δέσουν τα υλικά. Παραθέτω το κομμάτι του κειμένου "1)Προτίμησε πολύ σκούρο χρώμα μπουκαλιού και αν δεν έχεις τύλιξε το με αλουμινόχαρτοΌπως το είπες: σώματος. Εξωτερική χρήση και βάση αλκοόλης ως κύριο συστατικό. Τα οξείδια του αργύρου που πιθανόν να δημιουργούνται από μία τέτοια διαδικασία, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα αν εισέλθουν στον οργανισμό μέσω του ατμού.
2) κράτα το σε δροσερό και σκοτεινό σημείο κατά προτίμηση ένα συρτάρι απομακρυσμένο από πράγματα που βγάζουν ζεστή. Ποτέ μέσα στο ψυγείο κατά την ωρίμανση
3) αν έχεις ένα μικρό κομμάτι ασήμι καλό θα ήταν να το βάλεις και αυτό μέσα στο μπουκάλι κατά την διάρκεια της ωρίμανσης θα βοηθήσει τα υλικά να δέσουν και να βγαίνουν ένα. Είναι το υποτιθέμενο μυστικό για τα αρώματα ανώτερης ποιότητας.
4) οποιοδήποτε άλλο υλικό έκτος από ασήμι μπορεί να βλάψει το άρωμα σας."
Και, για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι "ελιτιστής"
Λοιπόν... θέλω απόψεις.Στην ωρίμανση ισχύει μάλλον το "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα" :) Ουσιαστικά εσύ φτιάχνεις σχεδόν shake n vape.
Έχω ξεκινήσει να φτιάχνω τα υγρά χωριστά. Φτιάχνω δηλαδή συνταγή την αφήνω να ωριμάσει και όταν χρειαστώ / θελήσω γίνεται η τελική μίξη με vg pg και νικοτίνη.
Η μέθοδος μίξης είναι με βάρος και συνήθως είμαι σε 5-7% ακρίβεια(Αποκληση θεωρητικού πραγματικού της συνταγής).
Αυτό που ψάχνω και στο οποίο θα ήθελα απόψεις είναι αν χρειαζεται η μαγνητική ανάδευση στη φάση των αρωμάτων ή αρκεί στο τέλος κατά την προσθήκη των υπολοίπων.
Να σημειώσω ότι οι συνταγές είναι συνήθως 7+ αρώματα, μερικές φορές χωριστά για layering και με ποσοστά περίπου στο 15%
Merci
Αν υπάρχει καλύτερο νήμα ας μεταφερθεί plz
Sent from my siPhone
Τα αρώματα τα ωριμάζεις σκέτα ή τα αραιώνεις λίγο περισσότερο βάζοντας επιπλέον PG?μέχρι στιγμής τα αφήνω με το pg που έχουν
Χαζή ερώτηση πρωτάρη...Το σημαντικότερο πλεονέκτημα κατά τη γνώμη μου, είναι ότι τα αρώματα αλληλεπιδρούν και δένουν μεταξύ τους αν τα αφήσεις από 3 ώς 7 εβδομάδες στο μπουκάλι. Οταν μετά τα βάλεις στη βάση σου, ο χρώνος ωρίμανσης είναι κατά πολύ μικρότερος. Αυτή είναι η σωστή πρακτική για τα πραγματικά shake n vape, αν ο κατασκευαστής έχει ωριμάσει τα αρώματα τότε μπορείς με την προσθήκη βάσης να τα ατμίσεις σχεδόν και άμεσα ή σε 1-2 μέρες το πολύ. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως η έκδοση ενός υγρού σε shake n vape είναι ακριβότερη απ' ότι η έκδοση σε άρωμα.
Εάν με την “ωρίμανση” εννοούμε την σωστή εξάπλωση των αρωματικών υλών στην βάση γλυκερίνης, τι εξυπηρετεί να έχουμε τα συμπυκνωμένα αρώματα σκέτα μόνα τους πέρα από την ευκολία να είναι έτοιμη μια συνταγή για λόγους ευκολίας;
Kαι τα αρώματα που παίρνουμε μπορεί να είναι 1 χρόνο στο μπουκάλι αλλά πάλι θέλουν χρόνο μετά την μίξη με vg/pg.
μέχρι στιγμής τα αφήνω με το pg που έχουν
έκανα ένα πείραμα με ανάδευση στη φάση των αρωμάτων με το un Beso (συνταγή από γνωστό fb group) το layering βγήκε απλά βγήκε λίγο άτονο
ίσως φταίει ότι το έκανα τελικά 3mg ίσως είναι έτσι η συνταγή
χτες έκανα 30ml flavor base από Dinner Lady A Lemon Tart Remix (https://alltheflavors.com/recipes/12504#dinner_lady_a_lemon_tart_remix_by_dazcole) χωρίς ανάδευση
θα δείξει
αν και το βασικό πείραμα θα γίνει στο κλωνο castle που το αφήνω όμως 4 μήνες και θα πιάσουμε Χριστούγεννα :)
Επομένως έστω θεωρητικά θα υπάρχουν αρώματα τα οποία δεν θα μπορούν ποτέ να ομογενοποιηθούν;Εννοείται. Και πάλι καλά που ισχύει αυτό αλλιώς όλα μετά από καιρό θα γίνονταν μια γεύση, χωρίς layers.
Sent from my siPhone
Και έτσι για να το ολοκληρώσω λίγο στο μυαλό μου. Η ύπαρξη της "βάσης" βοηθά βελτιωνοντας - βοηθώντας την πολικότητα. Έχει προσδιοριστεί το γιατί; sorry αν το εξήγησες ήδη και δεν το έχω καταλάβει μέχρι στιγμής.Οι βάσεις έχουν -ΟΗ που εμφανίζει μια κάποια πολικότητα, όχι μεγάλη, αλλά μεγαλύτερη από αυτή των εστέρων. Γι αυτό βοηθάει.
Sent from my siPhone
αν και το βασικό πείραμα θα γίνει στο κλωνο castle που το αφήνω όμως 4 μήνες και θα πιάσουμε Χριστούγεννα :)Πρόσεξε γιατί στους 6 μήνες φυτρώνει :laugh1:
Ερώτηση κρίσεως: Ένα υγρό με 3 αρώματα θέλει steeping 30 ημέρες. Αν κάνω τα αρώματα με μορφή one shot πόσο steeping θέλουν τα αρώματα και πόσο αφού γίνει η τελική διάλυση με τη βάση;Θεωρητικά αυτό που λες είναι ο σωστός τρόπος που φτιάχνονται τα shake and vape. Ωριμάζει ο κατασκευαστής τα αρώματα πχ 15-20 μέρες και μετά ο ατμιστής προσθέτει βάση και ατμίζει σε 2-3 έως 7 μέρες ανάλογα τα αρώματα.
ποιά συνταγή τριμπέκα ? :)3BECA - Flavor Base
Σαν one shot χαρακτηρίζεται η "ενοποίηση" όλων των αρωμάτων μόνων τους σε ένα και σε δεύτερη φάση η πρόσθεση βάσης. Είναι ακριβώς ο τρόπος λειτουργίας του mix shot και του mix & vape. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν το steeping σε υγρό που έχει μόνο αρώματα (και τον υποχρεωτικό συνήθως pg διαλύτη) είναι χρόνικά ίδιο με το αν έφτιαχνες το υγρό κανονικά και πόσο θέλει αφού μπει και η βάση. Επειδή έχω φτιάξει κάποια, θα τ' αφήσω όσο θ' άφηνα το κανονικό υγρό και στη συνέχεια θα προσθέτω βάση σε μικρές ποσότητες αρώματος ανά μια εβδομάδα να δω τί θα βγει.Αν ήταν έτσι, όλα τα gourmet αρώματα θα ήταν shake and vape. Κανένα δεν είναι όμως, εκτός από κάποια αμιγώς φρουτένια.
Κατσε γιατι το χασα mix shot ειναι η κλωνο τριμπεκα που εκανες ή ειναι η συνταγη που ανεφερες πιο πανω?και η κλώνο tribeca του σταφυλίδη και το lemon tart remix
3BECA - Flavor BaseΝα πάρω ry4d σε συσκευασία λίτρου? :)
72.29% RY4 Double (The Flavour Apprentice)
7.23% Flue Cured Tobacco (Inawera)
6.02% Acetyl Pyrazine 5% (The Flavour Apprentice)
6.02% Graham Cracker Clear (The Flavour Apprentice)
3.61% Virginia (FlavorArt)
2.41% Brown Sugar (The Flavour Apprentice)
2.41% Cotton Candy (The Flavour Apprentice)
by Stafylidis Vladimiros (http://e-liquid-recipes.com/recipe/902109/3BECA%20%28Tribeca%20clone%29)
Σίγουρα η VG που κάθησε μόνο μία εβδομάδα μέσα μπορεί να επιρρέασε την διαδικασία, αλλά αυτό που είδα εγώ ήταν οτι τα αρώματα απο μόνα τους, χωρίς την παρουσία νικοτίνης δεν ομογενοποιήθηκαν όπως γίνεται με αυτό το υγρό όταν το φτιάχνω με τον κλασσικό τρόπο(όλα μέσα απο την αρχή).Το πείραμα σου είναι λάθος γιατί άφησες έξω δύο παραμέτρους (νικοτίνη και VG) και όταν τέσταρες αποφάσισες μόνος σου ποια παράμετρος επηρέασε το αποτέλεσμα. Και τα δύο παίζουν ρόλο αλλά μεγαλύτερο η VG γιατί είναι πηχτή και θέλει καιρό να αναμιχθεί με τα αρώματα και την PG. Ειδικά στην περίπτωση σου που είναι το υγρό 70VG, άρα το μεγαλύτερο μέρος του υγρού δεν είχε μπει καν. Ενώ η νικοτίνη είναι πάντα πιο λίγο.
Αυτό το υγρό σταματάει να έχει αυτή την μυρωδιά και γεύση αυγού στις 19-20 μέρες ωρίμανσης.Η γεύση αλλάζει σε κάτι πιο γλυκό και απαλό και η μυρωδιά αυτή εξαφανίζεται εντελώς.
Το οτι ενώ είχε κάτσει 3 εβδομάδες χωρίς VG/nicotine και δεν έγινε αυτή η αλλαγή μου δείχνει οτι βασικός παράγοντας σε αυτή την αλλαγή ήταν η παρουσία της νικοτίνης.
Σίγουρα το οτι δεν υπήρχε VG στο μείγμα θα παίζει και αυτό τον ρόλο του στο πόσο ωρίμασε το υγρό, αλλά δεν πιστεύω οτι η VG παίζει κάποιο ρόλο στην αλλαγή της γεύσης και της μυρωδιάς.
Αν η νικοτίνη δέν επαιζε ρόλο, θα είχε γίνει αυτή η αλλαγή ήδη μέσα στο μείγμα με το PG.
Τώρα θα το αφήσω έτσι και αλλιώς και θα το δοκιμάζω ανα εβδομάδα να δώ πως πάει.
Το υγρό γίνεται καλύτερο όσο περνάει ο καιρός με peek στις 90 μέρες, αλλά ήθελα να δοκιμάσω σε αυτά τα χρονικά πλαίσια μιας και οι σημειώσεις μου αναφέρουν την αλλαγή απο "αυγό" σε "γλυκό" εκεί κοντά στις 20 μέρες και νομίζω ήταν καλό checkpoint για να βγούν μερικά συμπεράσματα.
Αν αφήσουμε το υγρό μας σε μαγνητική ανάδευση σε χαμηλές στροφές σε σκοτεινό περιβάλλον με το καπάκι κλειστό για μια εβδομάδα σερί υπάρχει περίπτωση να χαλάσει;για τον αναδευτήρα δεν παίρνω και όρκο πως θα μείνει όρθιος μετά από τόσο καιρό λειτουργείας.... ο υγρό 100% όχι δεν χαλάει... για την ακρίβεια τα υγρά αναπλήρωσης (είτε ιδιοκατασκευές είτε έτοιμα αγορασμένα) με σωστή αποθήκευση μπορούν να συντηρηθούν μια χαρά ως και περίπου 2 χρόνια (αν κάποιο από τα υλικά του δεν λήγει νωρίτερα, π.χ. κάποιο άρωμα, το νικοτινούχο διάλυμα ή οι μηδενικές βάσεις) :)
[member=5800]sensk3[/member] Σχετικά με το άρθρο του χημικού Πάνου Παναγιωτόπουλου (Atmoslab).το seperate steeping δεν έχει κάποια διαφορά από οποιοδήποτε άλλο steeping τεχνικά... τα αρώματα ομογενοποιούνται όπως σε κάθε άλλη περίπτωση... αυτό που σου ξεφεύγει προφανώς είναι πως όταν μιξάρεις ομογενοποιημένα μίγματα μεταξύ τους πλέον παύουν να έχουν την αρχική τους σύσταση... και για να το κάνουμε λίγο πιο απλό...
Να υπενθυμίσω ή να επισημάνω ότι το επάγγελμα του χημικού δεν σχετίζεται άμεσα με την αρωματοποιία ή την κοσμετολογία (καλλυντικά) αφού είναι αντικείμενο άλλων κλάδων. Η παρασκευή και οι επιμέρους ιδιότητες των μεμονωμένων αρωμάτων είναι σαφώς αντικείμενο χημικού, αλλά μέχρι εκεί. Η σύνθεση συνδυασμών και τελικών αρωματικών αποτελεσμάτων με βάση τις ιδιότητες των επιμέρους αρωμάτων γίνεται από εξειδικευμένους τεχνικούς ή φαρμακοποιούς. Οι συνθέσεις αρωμάτων όταν εξατμίζονται δίνουν επιμέρους αρωματικούς συνδυασμούς σε τρεις φάσεις: άμεση, ενδιάμεση και τελική. Ένα σύνθετο άρωμα, για παράδειγμα το Lemon Tart της Dinner Lady, θα δώσει πρώτα την τάρτα, στη συνέχεια το λεμόνι και στην εκπνοή, εξασθενημένο το σύνολο του αρώματος που θα παραμείνει για λίγη ώρα. Θα τα δώσει δλαδή με τη σειρά που θα περίμενε κάποιος από μία κανονική τάρτα λεμόνι.
Η απλή θεώρηση ότι τα αρώματα παραμένουν και ομογενοποιούνται είναι αρκετά απλοϊκή και αποτελεί ένα από τα σημεία που πιθανά υπερέχει (σε κάποιες περιπτώσεις τουλάχιστον) το separate steeping του Kostas44. Φυσικά τα παραδείγματα Ελλήνων, Κινέζων και διαφόρων άλλων είναι και πάλι μια υπεραπλούστευση που αφορά αυτούς που θελουν συμβουλές για να ανακατέψουν ανεκτά τ' αρώματα που έχουν και όχι αυτούς που θέλουν το κάτι παραπάνω με συνδυασμούς πολλών αρωμάτων που πρέπει να βγάλουν συνδυασμένες γεύσεις και με συγκεκριμένη σειρά.
Αυτά και δε νομίζω να είναι σκόπιμο να συνεχίσουμε να "ζαλίζουμε" το φόρουμ με πράγματα που πιστεύω δεν πολυενδιαφέρουν σε τόσο βάθος :)
Το πείραμα σου είναι λάθος γιατί άφησες έξω δύο παραμέτρους (νικοτίνη και VG) και όταν τέσταρες αποφάσισες μόνος σου ποια παράμετρος επηρέασε το αποτέλεσμα. Και τα δύο παίζουν ρόλο αλλά μεγαλύτερο η VG γιατί είναι πηχτή και θέλει καιρό να αναμιχθεί με τα αρώματα και την PG. Ειδικά στην περίπτωση σου που είναι το υγρό 70VG, άρα το μεγαλύτερο μέρος του υγρού δεν είχε μπει καν. Ενώ η νικοτίνη είναι πάντα πιο λίγο.
Κανονικά θες ένα μπουκάλι που τα έχει όλα μέσα (control), ένα με όλα μέσα χωρίς νικοτίνη και ένα με όλα μέσα χωρίς VG. Χωρίς PG δεν έχει νόημα να αφιερώσεις τέταρτο μπουκάλι γιατί έχουν τα αρώματα ούτως ή άλλως, δεν θα σου δώσει κάποια χρήσιμη πληροφορία.
[member=5222]mindtrapper[/member]Το υγρό έχει κάτσει 21 μέρες πλέον.Το άνοιξα και αφαίρεσα 5ml για να δοκιμάσω και πρόσθεσα νικοτίνη στο υπόλοιπο.
Θα επανέλθω σε αυτό που αναφέρεις σε μερικές μέρες που θα δοκιμάσω το ίδιο υγρό στο οποίο μπήκαν τα πάντα εκτός απο νικοτίνη μέσα εξαρχής.
Δεν το δοκιμάζω ακόμα γιατί είναι μόνο δύο εβδομάδες που κάθεται και θέλω και εγώ να δώ αν όντως θα έχει αλλάξει στο 20ήμερο όπως τα προηγούμενα που έχω φτιάξει με την νικοτίνη εξαρχής μέσα.
Δεν έχω καθόλου εμπειρία από έτοιμα ή ημιέτοιμα υγρά, Αντώνη. Είμαι καθαρά DIYάκιας. Το 5ήμερο το δίνει η εταιρεία για το S&V. Προσωπικά, θα συμφωνήσω με την πρακτική σου. Το καλό πράγμα θέλει τον χρόνο του για να ομογενοποιηθεί σωστά και να δώσει όλο το προφίλ του (όπως και ο κατάλληλος ατμιστικός εξοπλισμός φυσικά). :thumpup:
*** Η (ήπια) ανάδευση χρειάζεται και βοηθάει. Οπως και μία σχετικά ζεστή θερμοκρασία που βοηθάει στην ευκολότερη κινητικότητα των μορίων, Mike. Αν δεν κρατιέσαι, δοκίμασέ το στο 5ήμερο και εφόσον σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα...μπουμπούνησέ το.
και ειχε καλο αποτελεσμα; γιατι αλλοι μου ειπαν 15 αλλοι 25 μερες :wall: :wall:Εγω το βρηκα αρκετα ικανοποιητικο στις 6 μερες. Τωρα δεν υπαρχει... το ατμισα ολο... ;)
Αγη, αν δεν κάνεις καπνικά, όπως λες, αλλά και ανάλογα με τον αριθμό των αρωμάτων που χρησιμοποιείς, οι 15 μέρες είναι το βασικό όριο ομογενοποίησης, έτσι & αλλιώς.Και ημουν στα μερη σου το Σαββατο.
Αλλη παράμετρος είναι και κάποια συγκεκριμένα αρώματα που θέλουν τον χρόνο τους για να δώσουν το μάξιμουμ προφίλ τους.
Εγώ, όταν φτιάχνω κάτι καινούριο (ή δοκιμάζω μόνο ένα άρωμα για να αναλύσω το προφίλ του) το φτιάχνω σε σχετικά μεγάλη ποσότητα. Ετσι, μπορώ να το δοκιμάζω ανά βδομάδα και να παρατηρώ/καταγράφω γευστικές και οπτικές διαφορές ανα βδομάδα. Συνήθως αυτό μου παίρνει 2-3 μήνες.
*** Μιλάω μόνο για καπνικά/ημικαπνικά
Δεν θέλει ωρίμαση Πέτρο. Shake (καλό!) and Vape! :yes:Έχω την εντύπωση πως για κάποιο διάστημα πρέπει να μείνει το μείγμα. Ακόμα φαίνεται η VG να κολυμπάει.
Kανω το virginia της FA μηνες τωρα , χωρις να το αφησω να ωριμασει πανω απο 2-3 μερες.... Ειπα και γω αστο για δοκιμη μια φορα παραπανω...το συγκεκριμενο αρωμα το ξερω καλα, μιας κ ηταν απο τα αγαπημενα μου καποτε.
Το αφησα λοιπον 8 μερες (και σιγα τις πολλες ημερες :))) , και σημερα που πηγα να το ατμισω ...διαπιστωσα οτι στην γευση ειχε χασει πολυ και δεν ειχα το χτυπημα που εχω συνηθισει με το συγκεκριμενο αρωμα....
Τελικα ισχυει αυτο που ακουω οτι καποια αρωματα δεν το σηκωνουν το steeping? :hmmm:
Πήρα σε άρωμα το lemon tart της dinner lady. Τι ωρίμανση θέλει; Στις 8 μέρες ήταν ένα αισχος,μόνο έντονο λεμόνι κατάλαβαΤο δοκίμασα στις 20 μέρες και έχει αρχίσει να βγάζει σωστό μπισκότο, όπως πρεπει
Είσαι υπερβολικός, χαλάρωσε :)
Τουλάχιστον τα έχω τυλίξει σε κομμάτια απο μαύρο νάυλον, δεν περνάει φώς.