vaping.gr

Γενικά για το άτμισμα => Θέματα υγείας => ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ => Μήνυμα ξεκίνησε από: Ribot στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 11:56

Τίτλος: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: Ribot στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 11:56
Άλλη μια δημοσίευση σχετικά με νέα(?) έρευνα στα υγρά αναπλήρωσης. Διαβάζοντας το άρθρο, αμέσως θυμήθηκα την ομιλία του Κώστα Φαρσαλινού, στην έκθεση VapeExpo2017, στην οποία αναφέρθηκε σε ελληνική εταιρεία παραγωγής υγρών, χωρίς να την ονομάσει, για τη χρήση μιας ουσίας η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και συνέστησε στους ατμιστές να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να το ψάχνουμε περισσότερο, προβάλλοντας και ανάλογες απαιτήσεις από τους κατασκευαστές.



Οι ουσίες αυτές θεωρούνται επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία
Μια νέα έρευνα, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα, εξέτασε τις 122 ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα). Διαπίστωσε ότι όλα τα υγρά περιέχουν τουλάχιστον μια ερεθιστική χημική ουσία, που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Βαρδαβά, επιστημονικό συνεργάτη της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στο Μιλάνο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα υγρών αναπλήρωσης για μια ποικιλία γεύσεων και περιεκτικοτήτων σε νικοτίνη, από τις δημοφιλέστερες εμπορικές μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά. Η μελέτη κατέγραψε αναλυτικά ποιες ουσίες περιείχε κάθε υγρό αναπλήρωσης και σε ποια ποσότητα.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε υγρό περιέχει τουλάχιστον μια ουσία που ενέχει κάποιο επίπεδο κινδύνου, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων, εντοπίσθηκαν μεθυλ-κυκλοπενταλονόνη (στο 26% των δειγμάτων) και α-ιονόνη (στο 9%), που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος ή αναπνευστικές δυσκολίες κατά την εισπνοή τους. Επίσης, η μενθόλη (43% των δειγμάτων) και η αιθυλο-βανιλίνη (16,5%) μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα.

Όπως ανέφερε ο κ.Βαρδαβάς, «τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τα τελευταία χρόνια. Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη, περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς στο αναπνευστικό σύστημα».

Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, σημαίνει ότι πιθανώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παραβιάζουν τον Κανονισμό της ΕΕ ότι τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν πρέπει να περιέχουν ουσίες επικίνσδυνες για την υγεία.

«Οι χρήστες (ατμιστές) πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι απαλλαγμένα από κινδύνους και οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους ότι αυτά μπορεί να περιέχουν ερεθιστικές ουσίες» είπε ο κ.Βαρδαβάς.

Ο 'Ελληνας ερευνητής έχει μεγάλη εμπειρία στις στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο παρελθόν υπήρξε ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ενώ είναι μέλος της επιτροπής για το κάπνισμα της European Respiratory Society (ERS) και αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού «Tobacco Induced Diseases» για τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα.

Ο κ.Βαρδαβάς και οι συνεργάτες του παρουσίασαν στο ίδιο συνέδριο μια ακόμη έρευνα, σχετικά με τις τάσεις των καπνιστών που προσπαθούν να το κόψουν. Διαπίστωσαν ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκε η χρήση υποκατάσταστων νικοτίνης, καθώς και η καταφυγή σε ιατρική βοήθεια και κλινικές διακοπής του καπνίσματος, αλλά έχει αυξηθεί ο πειραματισμός με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος.

Περισσότερα συμπτώματα οι καπνιστές-ατμιστές
 
Μια άλλη σουηδική επιστημονική έρευνα που έγινε σε πάνω από 30.000 άτομα και παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο της ERS, με επικεφαλής τη δρα Λίνεα Χέντμαν του Πανεπιστημίου Ουμέα, δείχνει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι συχνότερη μεταξύ των ήδη καπνιστών, σε σχέση με τους πρώην ή τους μη καπνιστές.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι κάνουν παράλληλη χρήση παραδοσιακού και ηλεκτρονικού τσιγάρου, έχουν περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως επίμονο βήχα, λαχάνιασμα και παραγωγή βλεννών. Οι καπνιστές συχνά μετατρέπονται σε ατμιστές, όταν δεν μπορούν να καπνίσουν κανονικό τσιγάρο (π.χ. σε μπαρ ή εστιατόριο).

Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις των σουηδών ερευνητών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν βοηθά κάποιον να κόψει το κάπνισμα, «ούτε μπορούν να προωθούνται στην αγορά ως ασφαλής εναλλακτική λύση στα συμβατικά τσιγάρα».

Σκληρότερες αρτηρίες έχουν οι ατμιστές νικοτίνης
Μια τρίτη επίσης σουηδική έρευνα στο ίδιο συνέδριο, με επικεφαλής τον δρα Μάγκνους Λούντμπεκ του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, δείχνει για πρώτη φορά ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη προκαλούν άμεσα σκλήρυνση των αρτηριών του ατμιστή. Η σκλήρυνση αυτή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή.

Η μικρή μελέτη έγινε σε 15 άτομα με μέση ηλικία 26 ετών, που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με ή χωρίς νικοτίνη επί 30 λεπτά. Στη συνέχεια ελέγχθηκε η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός παλμός και η κατάσταση των αρτηριών τους.

Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που είχαν ατμίσει τσιγάρο με νικοτίνη, είχαν αυξηθεί σημαντικά τόσο η πίεση όσο και οι παλμοί της καρδιάς τους, ενώ είχε περίπου τριπλασιασθεί -έστω και παροδικά- η αρτηριακή ακαμψία, σε σχέση με όσους είχαν ατμίσει τσιγάρο χωρίς νικοτίνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (http://www.protothema.gr/ugeia/article/712435/elliniki-anakalupsi-toulahiston-mia-erethistiki-ousia-se-ola-ta-ugra-ilektronikon-tsigaron/)
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: megst στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 12:56
Χρήσιμο Γιώργο, αλλά να σταθώ λίγο εδώ...

... ομιλία του Κώστα Φαρσαλινού, στην έκθεση VapeExpo2017, στην οποία αναφέρθηκε σε ελληνική εταιρεία παραγωγής υγρών, χωρίς να την ονομάσει, για τη χρήση μιας ουσίας η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και συνέστησε στους ατμιστές να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να το ψάχνουμε περισσότερο, προβάλλοντας και ανάλογες απαιτήσεις από τους κατασκευαστές.
Πολύ καλή σαν συμβουλή από τον Δρ. Φαρσαλινό, αλλά για να ψάξεις κάτι και να καταλήξεις σε συμπέρασμα, χρειάζεται να έχεις και σχετική επάρκεια ατο θέμα. Προσωπικά, ακόμα και αν έβλεπα ότι το υγρό μου περιέχει μεθυλ-κυκλοπενταλονόνη ή α-ιονόνη, δεν έχω επάρκεια να κρίνω. Φαντάζομαι και αρκετοί απλοί συνατμιστές. Καλό λοιπόν θα ήτανε να "στοχοποιηθούν" και σε λίστα όλα τα διαπιστωμένα "προβληματικά" συστατικά. Για όσους βέβαια, επιθυμούν να την συμβουλεύονται. Ξέρω ότι τα συστατικά ενός υγρού μπορεί να είναι πάρα πολλά, αλλά φαντάζομαι ότι με το καιρό θα αρχίσει να κυκλοφορεί και τέτοιου είδους ενημερώση. Όσο για αυτή την Ελληνική εταιρία, φωτιές άναψε... (http://vaping.gr/Smileys/smileyz/hmmm.gif)
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: papcris στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 13:18
Η παρουσίαση του κ. Βαρδαβά έχει πάρα πολλά '' μπορεί'' αντί για στοιχεία και αποδείξεις. Δεν αναφέρει κανένα παράγοντα για το πως και κάτω από ποιες συνθήκες και θερμοκρασίες έγιναν οι έρευνες. Κανένας μας δεν ισχυρίζεται ότι το άτμισμα είναι εντελώς αθώο. Όμως υπάρχει η απαίτηση όταν γίνονται τέτοιες έρευνες και όταν βρίσκεται κάποια ένοχη ουσία τα πράγματα να είναι πολύ συγκεκριμένα και όχι να αναφέρεται η λέξη ΄΄μπορεί΄΄.
Όταν μάλιστα ο ερευνητής είναι επιστημονικός ''συνεργάτης'' ή μέλος διαφόρων σχολών όπως Χάρβαρντ κλπ ,για μένα προσωπικά είναι τουλάχιστον εκ του πονηρού οι έρευνες που δεν καταθέτουν στοιχεία και χρήζουν πολλής προσοχής και επιφύλαξης.
Επίσης στο τελευταίο κομμάτι της έρευνας σχετικά με την αρτηριακή πίεση τα ίδια μπορεί να κάνει και ο καφές. Όσο δε για τη σκληρότητα των αρτηριών δεν αναφέρει πως μετρήθηκε, αν τα δείγματα ήταν πρώην καπνιστές, η ηλικία τους κλπ.κλπ. κλπ.
Μόνο "μπορεί".
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: xalkidapro στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 13:19
σε ποια  ουσια  ανφερθηκε  ο γιατρος   ;

επειδη  δεν ημουν  και ειναι  πολυ ενδιαφερον  αυτο  

μπραβο  και για το  post  παιδια  πολυ  χρησιμο :thumpup:
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: Buliwyf στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 13:34
Eκείνο το οποίο νομίζω ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρει την πλειοψηφία ημών, θα ήταν η σύγκριση αυτών των "ύποπτων" περιεχομένων ουσιών καθώς (και κυρίως αυτών) των επιπτώσεών τους στην υγεία με αυτά των συνεπειών και επιπτώσεων της χρήσης των (υγιεινότατων κατά τα άλλα) Κ.Τ.
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: Ribot στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 13:42
@xalikidapro
Ο γιατρός στην έκθεση, απηύθυνε μομφή σε ελληνική εταιρεία επειδή ναι μεν αναγράφει στην ετικέτα τον χημικό τύπο της ουσίας, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ο μέσος καταναλωτής τη σημασία της και επέστησε την προσοχή. Ανέφερε την ουσία, πενταδιόνη ή κάπως έτσι, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς. Πρέπει να δούμε το βίντεο της ομιλίας, αλλά δεν είπε για ποια εταιρεία πρόκειται. :dontknow:

Συμφωνώ απολύτως Buliwyf, αυτό είναι που λείπει πάντα!
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: panos στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 13:43
Βασικά, παθαν ερεθισμους και αρτηριοσκλήρωση οι... φόροι απο τα τσιγάρα και τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος...

Καλό είναι βεβαια να μην ξεχνάμε πως το υγιεινότερο όλων είναι το...καθαρό αεράκι αν και εφόσον φυσικά το πετύχουμε πουθενα...
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: majoragi στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 13:45
Θα ήθελα να πω στην ομάδα μερικές σκέψεις μου πάνω σε αυτές τις έρευνες και να παραθέσω μερικά link από έγκυρες ιστοσελίδες που καλό θα ήταν όλοι να τα διαβάσουν άσχετα αν είναι ατμιστες ή όχι.

Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές είναι κάλπικες.
Οι λόγοι είναι πολλοί και θα προσπαθήσω να τους αναλύσω εδώ όσο μπορώ.

Το να κάνει ερευνά ένας γιατρός για κάτι το οποίο τον ζημιώνει οικονομικά σε μεγάλο βαθμό είναι τουλάχιστον απαράδεκτο.
Είναι τουλάχιστον προκατειλημενος. 
Έχω κουραστεί από μικρο παιδί να ακούω ότι ερευνητές γιατροί βρήκαν ότι κάτι κάνει καλό ή κακό στην υγεία μας και μετά να έρχονται άλλοι ερευνητές γιατροί και να βγάζουν αντίθετο πόρισμα.

Διαβάστε μερικά παραδείγματα στο άρθρο που ακολουθεί το οποίο γράφτηκε με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε στο Harvard (όχι σε κανένα πανεπιστήμιο της γειτονιάς) για την ερεύνα που έγινε την δεκαετία του 60 για την ζάχαρη.

http://www.huffingtonpost.com/entry/sugar-harvard-scandal-nutrition-study_us_57d8088ee4b0aa4b722c6417

Πως γίνεται να πιστεύει κάποιος μια έρευνα την οποία χρηματοδοτεί η εταιρεία που θα έχει κέρδος από το αποτέλεσμα ?
Η απάντηση στα 2 παρακάτω link

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία της ασπαρταμης
http://www.huffingtonpost.com/robbie-gennet/donald-rumsfeld-and-the-s_b_805581.html

Αλλά θα βρείτε περισσότερες επίσημες έρευνες που θα λένε ότι είναι απόλυτα ασφαλής και παρακάτω δείτε τι γράφει η Coca Cola Αγγλίας για το θέμα την στιγμή που η ίδια χρηματοδοτεί τις περισσότερες έρευνες για το θέμα.
http://www.coca-cola.co.uk/stories/aspartame-separating-fact-from-fiction#

Παράθεση
Ο κ.Βαρδαβάς και οι συνεργάτες του παρουσίασαν στο ίδιο συνέδριο μια ακόμη έρευνα, σχετικά με τις τάσεις των καπνιστών που προσπαθούν να το κόψουν. Διαπίστωσαν ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκε η χρήση υποκατάσταστων νικοτίνης, καθώς και η καταφυγή σε ιατρική βοήθεια και κλινικές διακοπής του καπνίσματος, αλλά έχει αυξηθεί ο πειραματισμός με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος. 
Δείτε ξανά πιο είναι το πραγματικό πρόβλημα
τα τελευταία χρόνια μειώθηκε η χρήση υποκατάσταστων νικοτίνης, καθώς και η καταφυγή σε ιατρική βοήθεια και κλινικές διακοπής του καπνίσματος
Ξέρετε για πόσα λεφτά μιλάμε ?

Και επειδή οι Σουηδικές έρευνες ακούγονται συνέχεια να ξέρετε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα οι φαρμακοβιομηχανίες το είχανε στην Σουηδία γιατί εκτός από το η.τ. έχουνε και το Snus. Δεν έχω τα στοιχεία αλλά οι απώλειες σε φαρμακευτικά σκευάσματα και κλινικές για την διακοπή του καπνίσματος ήταν δραματική.

Και θα κλείσω με άλλο ένα άρθρο για τη σχέση γιατρών, φαρμακοβιομηχανιών και ερευνών για την οποία έχω και προσωπική εμπειρία 
https://cfrankdavis.wordpress.com/2014/11/08/anti-smoking-experts-paid-by-big-pharma/

υ.γ. Να ζητήσω συγνώμη στον κύριο Φαρσαλινό για τις γενικότητες. Βεβαίως υπάρχουνε και εξαιρέσεις για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα που αυτήν την στιγμή πιο άθλιος δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει.
Δεν τον γνωρίζω προσωπικά αλλά μόνο και μόνο για τον τρόπο που μιλάει επάνω στο θέμα, με αλήθειες και ειλικρίνεια τον σέβομαι πάρα πολύ.
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: haros στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 13:50
Ενδιαφερον το οτι βρηκαν τουλαχιστον μια ερεθιστικη η αλλεργιογονα ουσια σε ολα τα δειγματα που εξετασαν.
Βεβαια ειναι ισως σκοπιμο να εξηγησει καποιος ειδικος σε τι ποσοτητα-ποσοστο βρεθηκαν αυτες οι ουσιες, και κυριως για τι πιθανοτητες μιλαμε στην δημιουργια προβληματων στην υγεια και με ποια χρηση-καταναλωση (εκθεση στην ουσια).
Οσο διαδιδεται ο η,τ, νομιζω οτι ολα αυτα θα οριοθετουνται, θα μπουν καποια ορια στο ποιες ουσιες θα μπορουν να περιεχουν τα υγρα και μεχρι ποιου ποσοστου κλπ, κατι που ομως θα παρει καιρο.
Προς το παρον, εμεις ειμαστε τα πειραματοζωα της ιστοριας.
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: Fany Xou στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 13:51
Eκείνο το οποίο νομίζω ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρει την πλειοψηφία ημών, θα ήταν η σύγκριση αυτών των "ύποπτων" περιεχομένων ουσιών καθώς (και κυρίως αυτών) των επιπτώσεών τους στην υγεία με αυτά των συνεπειών και επιπτώσεων της χρήσης των (υγιεινότατων κατά τα άλλα) Κ.Τ.

Ασφαλώς αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημά μας (και προφανώς είναι εφόσον έχουμε επιλέξει ήδη το άτμισμα ως λιγότερο βλαβερό απ΄το κ.τ.), ωστόσο βρίσκω επίσης πολύ λογικό να ενδιαφερόμαστε - ως ατμιστές πλέον - και για την ελαχιστοποίηση της βλαπτικότητας των υγρών που ατμίζουμε.
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: alexoyiorgis στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 14:02
Συμφωνώ με όλους τους προλαλήσαντες και νομίζω ότι ίσως είναι καιρός να αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για τα συστατικά ενός αρώματος και όχι μόνο απλώς να γράφουμε αναλύσεις για τη γεύση του. Η γενική δικαιολογία ότι πρόκειται για συστατικά που χρησιμοποιούνται και στα τρόφιμα δεν επαρκεί (τουλάχιστον για μένα). Η θερμοκρασία στην οποία εκτίθενται αυτά τα συστατικά μέσα στον ατμοποιητή δεν είναι κάτι που θα πρέπει να παραγνωρίζουμε. Τα παράγωγά τους σε αυτές τις θερμοκρασίες δεν είναι"χαλαρή" υπόθεση για την υγεία. Όποιος γνωρίζει οργανική χημεία, κατανοεί το θέμα. Και δεν ακυρώνω το θέμα του πραγματικά υγιέστερου ατμίσματος ως προς το βλαβερότερο κάπνισμα. Απλώς αυτό δεν μπορεί να είναι πάντα το "συγχωροχάρτι" του ατμίσματος για όλα. 
 
Εγώ είχα στην αρχή τα αναφερόμενα συμπτώματα της νικοτίνης (ταχυπαλμία -μετά από αρκετό άτμισμα- και πονοκέφαλο την άλλη μέρα) και κατέβασα την νικοτίνη στο μισό για να μπορέσω να συνεχίσω το άτμισμα. Επίσης, αλλεργική αντίδραση (φαγούρα στα χέρια) από τα συστατικά κάποιων αρωμάτων έχω συχνά και προσπαθώ να ανακαλύψω τον τελευταίο καιρό τις εν λόγω γεύσεις, για να τις αποκλείσω από τις επιλογές μου. Όμως, πολλά υγρά (ασχέτως γεύσης) έχουν τα ίδια συστατικά, οπότε η ανακάλυψή τους είναι δύσκολη αν δοκιμάζεις διαφορετικές γεύσεις μέσα στη μέρα.

Κάποτε είχα αγοράσει το υγρό smokey caramel της after-8 και προς τιμήν τους υπήρχε επισήμανση (με μικρά γράμματα) στο μπουκαλάκι για ουσία που μπορούσε σε κάποιους να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Αλλά το συνειδητοποιούσες αφού αγόραζες το υγρό και δεν μπορούσες να το πληροφορηθείς εκ των προτέρων (ούτε στο site της εταιρείας).

Δεν νομίζω να υποχρεώνονται οι εταιρείες να αναγράφουν όλα τα συστατικά των αρωμάτων που χρησιμοποιούν στο κάθε υγρό, ώστε τουλάχιστον να το ψάχνει κανείς μόνος του, αν έχει παρατηρήσει κάποια ευαισθησία/αλλεργική αντίδραση κατά τη χρήση του όποιου υγρού.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ας "διαβάζουμε" διάφορα συμπτώματα στον οργανισμό μας και ας είμαστε υποψιασμένοι ότι θα πρέπει να εντάξουμε και τα ατμιστικά υγρά στις πιθανές αιτίες τους.

Το θέμα, όμως, των πρόσθετων εθιστικών ουσιών (εξαρτησιογόνες ουσίες) είναι κάτι που ξεπερνά τα ανωτέρω επιτακτικά θέματα υγείας. Πρόκειται για έλεγχο του εγκέφαλου των καταναλωτών πέρα από τον συνήθη τρόπο της συχνής επανάληψης διαφημίσεων που μας ελέγχει ως καταναλωτές (μέσω της εξοικείωσης αδρανοποιούν το fight-or-flight ένστικτο).
Επειδή, όμως, έχω διαπιστώσει ότι αρκετοί νιώθουν άνετα με την όποια εξάρτησή τους (και τον έλεγχο της ζωής τους απ' αυτήν), γι' αυτό εστίασα την αναφορά μου μόνο σε επιτακτικά θέματα υγείας.
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: papcris στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 14:04
Όταν ανευρίσκεται κάποια ερεθιστική ουσία προσωπικά έχω την απαίτηση από αυτόν που μου το λέει να μου πει τι ακριβώς επηρεάζει. Οι απαντήσεις μπορεί, ίσως, πιθανόν μόνο επιστημονικές δεν αποκαλούνται. Και μάλιστα από κάποιον ο οποίος αναφέρεται σε "άτμισμα τσιγάρου με νικοτίνη". 
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: Fany Xou στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 14:20
Διαπιστώθηκε ότι κάθε υγρό περιέχει τουλάχιστον μια ουσία που ενέχει κάποιο επίπεδο κινδύνου, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων, εντοπίσθηκαν μεθυλ-κυκλοπενταλονόνη (στο 26% των δειγμάτων) και α-ιονόνη (στο 9%), που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος ή αναπνευστικές δυσκολίες κατά την εισπνοή τους. Επίσης, η μενθόλη (43% των δειγμάτων) και η αιθυλο-βανιλίνη (16,5%) μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα.

Όπως ανέφερε ο κ.Βαρδαβάς, «τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τα τελευταία χρόνια. Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη, περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς στο αναπνευστικό σύστημα».

Χωρίς να γνωρίζω την αξιοπιστία της συγκεκριμένης έρευνας πάντως, θεωρώ πως τουλάχιστον αναφέρεται ποια ερεθιστική ουσία μπορεί να επηρεάσει κάποιο σύστημα (βασικά το αναπνευστικό εν προκειμένω).

Το "μπορεί" πάντως δε θεωρώ πως είναι πάντα όσο αντιεπιστημονικό ακούγεται εκ πρώτης όψης... Ακόμα και το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, καρδιακά προβλήματα κτλ - δεν είναι σίγουρο 100% όμως πως αυτό θα συμβεί σε όλους τους καπνιστές...

Γενικά η απόλυτη βεβαιότητα μάλλον είναι περισσότερο αντιεπιστημονική από τη στατιστική πιθανότητα...
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: haros στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 14:21
 Η μεγαλη δυσκολια με τις ερευνες για το η.τ. πιστευω πως ειναι οτι υπαρχουν χιλιαδες υγρα με ,πρακτικα, απειρες ουσιες να περιεχονται.
Ακομα και μια μονο απλη γευση (πχ αρωμα πορτοκαλι της ταδε εταιρειας) μπορει να ειναι αθροισμα πολλων συστατικων.
Ποσο μαλλον ενα γκουρμε υγρο που περιεχει 4 και 5 γευσεις.
Που αναλογα με το ποσοστο τους στο μιγμα και την θερμοκρασια που δουλευει κανεις το η.τ., σε συνδιασμο με την pg, vg και την νικοτινη  μπορει να παραγει και αλλες ουσιες ( παραδειγμα η ιστορια με το διακετυλιο που δεν υπηρχε σε μερικα υγρα στην συνταγη, αλλα παραγοταν απο την μιξη τους και την ατμοποιηση).
Προσθεστε σε ολα αυτα και τα ενισχυτικα γευσης και οτι αλλο μπορει να βαλει ο καθε κατασκευαστης στο υγρο του, (αλκοολ, η οτι αλλο σκεφτει), τις διαφορετικες θερμοκρασιες και συρματα  που δουλευουν οι ατμιστες και εχετε ενα συνολακι εξαιρετικα δυσκολο να αναλυθει, να μπει σε εναν μπουσουλα και να βρεθει η "ασφαλης συνταγη".(εαν υπαρχει κατι τετοιο..)
Εχουμε δρομο ακομα..
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: thenetpoet στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 14:29
Το τραγικότερο όλων είναι ότι η νομοθεσία (TPD) δεν ασχολήθηκε με την ουσία, δηλαδή με την πραγματική προστασία των ατμιστών από διάφορα συστατικά αλλά το κύριο της μέλημα ήταν να κάνει το άτμισμα όσο το δυνατόν πιο απρόσιτο στους υπάρχοντες  και μελλοντικούς χρήστες, έτσι ώστε να έχουν το κ.τ. σαν μόνη τους επιλογή.
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: majoragi στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 15:14
Συμφωνω με οτι λετε και εκει ειναι το προβλημα με τυπους σαν τον κ.Βαρδαβά

Δεν ενδιαφερονται για την ουσια αλλα θελουν να ξανακερδισουν το κομματι της πιτας που εχουν χασει τα αφεντικα τους.

Και για αυτο εξαιρώ τον κυριο Φαρσαλινό γιατι με τον λογο του εχει δειξει οτι τον ενδιαφερει οντως η ουσια και οχι το αποτελεσμα.
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: Doubt στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 15:51
Διαπιστώθηκε ότι κάθε υγρό περιέχει τουλάχιστον μια ουσία που ενέχει κάποιο επίπεδο κινδύνου, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων, εντοπίσθηκαν μεθυλ-κυκλοπενταλονόνη (στο 26% των δειγμάτων) και α-ιονόνη (στο 9%), που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος ή αναπνευστικές δυσκολίες κατά την εισπνοή τους. Επίσης, η μενθόλη (43% των δειγμάτων) και η αιθυλο-βανιλίνη (16,5%) μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα.
Ελπίζω τα μαθηματικά να μην είναι του στυλ 43+26+16,5+9=94,5~100 άρα όλα.


Edit
Τα ακριβή νούμερα είναι 42,9+26,3+16,5+8,7+8,2=102,6.
Από την "ελληνική έκδοση" απουσιάζει η acetyl pyrazine

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170910232509.htm

https://medicalxpress.com/news/2017-09-e-cig-refills-people-e-cigs-symptoms.html
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: tzavardin στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 18:40
1) To 43% των δειγμάτων είχαν μενθόλη; (!!??!) Δεν είμαι επιστήμονας αλλά δύσκολα μπορεί να με πείσει κάποιος για τη σοβαρότητα μιας τέτοιας έρευνας. Έχω δοκιμάσει αρκετά mainstream υγρά και έχω φτιάξει αρκετά αρώματα, αλλά ΚΑΝΕΝΑ  δεν περιείχε μενθόλη.

2) Η μενθόλη μπορεί να ερεθίσει το αναπνευστικό; Κομμένες οι τσίχλες; Googlαρα την αιθυλο-βανιλίνη και δεν είναι άλλη από την γνωστή συνθετική βανίλια (vanillin). Ένα από τα βασικά μου υγρά τις τελευταίες μέρες είναι φράουλα  με βανίλια και δεν έχω πάθει κάτι. Πρέπει να ανησυχώ;
Σημειωτέον αυτές οι 2 ουσίες είναι το 60 % από το πολυπόθητο 100%. Βράστα δηλαδή.

Μάλλον θα πρέπει να ρωτήσουμε τον κ. Φαρσαλινό για να πάρουμε μια σοβαρή γνώμη, γιατί όντως με ενδιαφέρει τι ισχύει  και επίσης είναι εγκληματικό να μην υπάρχει επίσημα φορέας πιστοποίησης, που θα ακολουθεί επιστημονική διαδικασία. (Όχι απαγόρευση της μενθόλης γιατί στα 20 ml την ημέρα μπορεί να σε πιάσει ο λαιμός σου, ευχαριστώ δεν θα πάρω)
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: thenetpoet στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 18:44
[justify]Ότι ακούμε ή διαβάζουμε θέλει φιλτράρισμα, σκέψη και κρίση εκ μέρους μας.[/justify]
[justify]Στον τομέα της ιατρικής και της έρευνας, όλοι μα όλοι έχουν συμφέροντα , κάποιοι περισσότερα κάποιοι λιγότερα.[/justify]
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: alexoyiorgis στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 18:46
Τα ποσοστά των κατηγοριών των δειγμάτων δεν αθροίζονται για το 100%. Ένα υγρό μπορεί να έχει μέσα δύο ή περισσότερες ουσίες διαφορετικών κατηγοριών ποσόστωσης δειγμάτων και άρα να εντάσσεται σε περισσότερες από μία κατηγορίες. Έτσι το καταλαβαίνω εγώ. Αλλά είπαμε... perception is reality!
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: papcris στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 19:01
Μια λεπτομέρεια της "έρευνας" που χρήζει προσοχής.
Η μελέτη δείχνει ότι όσοι κάνουν παράλληλη χρήση παραδοσιακού και ηλεκτρονικού τσιγάρου, έχουν περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως επίμονο βήχα, λαχάνιασμα και παραγωγή βλεννών. Οι καπνιστές συχνά μετατρέπονται σε ατμιστές, όταν δεν μπορούν να καπνίσουν κανονικό τσιγάρο (π.χ. σε μπαρ ή εστιατόριο).
Τις πταίει;
Πάντα το ηλεκτρονικό "τσιγάρο".
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: spyvas στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 20:19
Πάντως για να πούμε για το TPD λέει μεταξύ άλλων ότι οποιοδήποτε υγρό παράγεται / εμπορεύεται πρέπει να έχει υποβληθεί σε ανάλυση στις αντίστοιχες υπηρεσίες τον κρατών. Και υπάρχει και πρόβλεψη που λέει ότι απαγορεύεται (αν δεν θέλει ο κατασκευαστής) να δημοσιοποιούνται οι ακριβείς δοσολογίες στα συστατικά των υγρών όπως φαίνονται στην ανάλυση για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας (συνταγή).

Οπότε στο site μπαίνει όποιος θέλει και κατεβάζει όλες τις αναλύσεις για όλα τα υγρά που έχουν υποβληθεί σε δοκιμές. Φυσικά μιλάμε μόνο για έτοιμα υγρά γιατί το TPD κυνηγάει την κακή νικοτίνη ως τσιγαρο και όχι το άτμισμα. DYI δεν τα υποβάλουν.

Στις αναλύσεις λοιπόν φαίνονται ότι πχ το Χ υγρό έχει την Α ουσία κάτω από 0,0Χ% και την Β κάτω από 0,00Υ%. όπου τα ποσοστά είναι αυτά που θεωρούνται ασφαλή. Βέβαια δεν έχω βρει κάποια ανάλυση που να έχει μία ουσία πάνω από το όριο.
Τα κενά όμως παραμένουν
1) @Θεωρούνται ασφαλή@ με ποιο τρόπο χρήσης; Και για πόσο καιρό χρήσης; γιατί όλες οι ουσίες (ακόμα και το νερό) σε συγκεκριμένες ποσότητες είναι κακές. τα δηλητήρια πχ σε παρα παρα πολύ μικρές. Και επίσης έχει σημασία το τρόπος πρόσληψης αλλα και η διάρκεια και η συχνότητα
2) πως εξασφαλίζεται ότι αυτά τα υγρά που πήγαν σε ανάλυση είναι τα ίδια (σταθερή σύσταση και ποιότητα) με αυτά που βγαίνουν κάθε μέρα από την παραγωγή
3) τι γίνεται με αυτά που δεν είναι υποχρεωτικό να περάσουν από ανάλυση αλλά συμπεριλαμβάνεται στην διαδικασία του ατμίσματος(αντίστάσεις, βαμβάκια, σύρματα)

Πάντως σαν δικηγόρος του διαβόλου θα πω : Γιατί τα κάνανε όλα αυτά για το κ.τ που το παίρναμε από το περίπτερο και δεν ξέραμε την αναπνέαμε? αλλα θα πω και ότι αν στην διαδικασία πολέμου του η.τ. το κάνουν πολύ ασφαλές, τότε θα είναι και κέρδος για εμάς τους ατμιστές. Ίσως μόνο να μας κοστίσει παραπάνω στην τσέπη (επενδύσεις για έρευνες, εξελίξεις, τυποποιήσεις κτλ κτλ αυξάνουν το κόστος του προιόντος) 
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: thenetpoet στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 20:46
Πάντως για να πούμε για το TPD λέει μεταξύ άλλων ότι οποιοδήποτε υγρό παράγεται / εμπορεύεται πρέπει να έχει υποβληθεί σε ανάλυση στις αντίστοιχες υπηρεσίες τον κρατών. Και υπάρχει και πρόβλεψη που λέει ότι απαγορεύεται (αν δεν θέλει ο κατασκευαστής) να δημοσιοποιούνται οι ακριβείς δοσολογίες στα συστατικά των υγρών όπως φαίνονται στην ανάλυση για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας (συνταγή).

Οπότε στο site μπαίνει όποιος θέλει και κατεβάζει όλες τις αναλύσεις για όλα τα υγρά που έχουν υποβληθεί σε δοκιμές. Φυσικά μιλάμε μόνο για έτοιμα υγρά γιατί το TPD κυνηγάει την κακή νικοτίνη ως τσιγαρο και όχι το άτμισμα. DYI δεν τα υποβάλουν.

Στις αναλύσεις λοιπόν φαίνονται ότι πχ το Χ υγρό έχει την Α ουσία κάτω από 0,0Χ% και την Β κάτω από 0,00Υ%. όπου τα ποσοστά είναι αυτά που θεωρούνται ασφαλή. Βέβαια δεν έχω βρει κάποια ανάλυση που να έχει μία ουσία πάνω από το όριο.
Τα κενά όμως παραμένουν
1) @Θεωρούνται ασφαλή@ με ποιο τρόπο χρήσης; Και για πόσο καιρό χρήσης; γιατί όλες οι ουσίες (ακόμα και το νερό) σε συγκεκριμένες ποσότητες είναι κακές. τα δηλητήρια πχ σε παρα παρα πολύ μικρές. Και επίσης έχει σημασία το τρόπος πρόσληψης αλλα και η διάρκεια και η συχνότητα
2) πως εξασφαλίζεται ότι αυτά τα υγρά που πήγαν σε ανάλυση είναι τα ίδια (σταθερή σύσταση και ποιότητα) με αυτά που βγαίνουν κάθε μέρα από την παραγωγή
3) τι γίνεται με αυτά που δεν είναι υποχρεωτικό να περάσουν από ανάλυση αλλά συμπεριλαμβάνεται στην διαδικασία του ατμίσματος(αντίστάσεις, βαμβάκια, σύρματα)

Πάντως σαν δικηγόρος του διαβόλου θα πω : Γιατί τα κάνανε όλα αυτά για το κ.τ που το παίρναμε από το περίπτερο και δεν ξέραμε την αναπνέαμε? αλλα θα πω και ότι αν στην διαδικασία πολέμου του η.τ. το κάνουν πολύ ασφαλές, τότε θα είναι και κέρδος για εμάς τους ατμιστές. Ίσως μόνο να μας κοστίσει παραπάνω στην τσέπη (επενδύσεις για έρευνες, εξελίξεις, τυποποιήσεις κτλ κτλ αυξάνουν το κόστος του προιόντος)

Οι φόροι και η γενικότερη νομοθεσία στο η.τ. δυστυχώς καμία σχέση δεν έχουν με επενδύσεις, έρευνα ή τυποποίηση. Πάνε στην τσέπη του κράτους και μετά στο βαρέλι χωρίς πάτο χωρίς να συνεισφέρουν κάτι στην ατμιστική κοινότητα. Η TPD γενικότερα αν και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι ελλιπέστατη και κακοσχεδιασμένη σε σημείο που σε εύκολα σε πείθει ότι είναι κακόβουλη και υποκινούμενη από συμφέροντα.
Ας ετοιμαζόμαστε για νέους φόρους στο η.τ. χωρίς καμία μέριμνα για πραγματικό έλεγχο προς διασφάλιση της "υγείας" των καταναλωτών.




Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: yiannni στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 23:00
Ας παρουμε τα παγματα απο την αρχη.Ολοι γνωριζουμε οτι αυτο που ατμιζουμε αποτελειτε απο 4 συσττικα PG  VG  Νικοτινη και Αρωματα. Και θα σταθω στα αρωματα που εινε τα πιο υποπτα μιας και για τη Νικοτινη εινε ξεχωριστο κεφαλαιο και ολοι γνωριζουν,,Αρωματα λοιπον, υπηρχαν πολλα χρονια πριν ανακαληφθει το ΗΤ . Τα χρησιμουπιουν κατα κορον στη ζαχαροπλαστικη και γι αυτο υπηρχαν αλοστε , και λεω εγω τωρα μιας και εινε βλαβερα για την υγεια γιατι δεν τα απαγορευουν να τελειονουμε . Σαφεστατα ξερουμε οτι προκειτε για χημικες ενωσεις  και δεν στύβουν λεμονια ουτε αλεθουνε ταρτες για να φτιαξουν αρωματα. Πραγματικα αναρωτιεμε γιατι τοση αναλυση περι ΗΤ ,Προς θεου δεν λεω οτι ειναι αθώο και να το αφησουν στην ησυχια του. Αλλα ολοι γνωριζουμε οτι τιποτα δεν ειναι αθωο στην εποχη που ζουμε. Και το λεω αυτο γιατι εχω ασχοληθεί με τον διαβήτη πολλα χρονια λογο της συζυγου και αποδείχτηκε οτι πισω απο την διατροφη των διαβητηκων σπόνσορες ήτανε και ειναι γνωστες πολυεθνικές τροφίμων που ολοι γνωριζουμε. Αναμονη λοιπον κατα τη δικη μου γνωμη να βρουν πολα περισοτερα ωστε να μπορουν να πουλησουν και να φορολογήσουν πιο ακριβα ωστε να βγαλουν περισοτερα οι επιτήδειοι .  Εινε γνωστη η συνταγη. σου δινουν τη δοση πρωτα και μετα για να την απολαυσεις πρεπει να τη χρυσοπληρωσεις, Όπως κανουν με τα προιοντα γλουτενης τα προιοντα διαβητηκων και πολλα αλλα. Υπομονη λοιπον θα ακουσουμε χειρότερα. Το καλητερο που εχουμε να κανουμε εινε να κοψουμε το ατμισμα το φαγητο το νερο και τον αερα για να μπορουμε να ζουμε χωρις αναστολές ,  Αν τα καταφερουμε βέβαια..
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: alexoyiorgis στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 23:16
Με την ευκαιρία να πω ότι το άρωμα fidel (mix shot) της Alchemy (βλ. Λάμδα) αναγράφει στην ετικέτα του ότι:

"Περιέχει πεντανο-2,3-διόνη.
Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση".

Αυτό δεν έπρεπε να κάνουν όλες οι εταιρείες;
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: yiannni στις Σεπτεμβρίου 11, 2017, 23:52
Φιλε
alexoyiorgis (http://vaping.gr/index.php?action=profile;u=20557)
 μου  (http://vaping.gr/index.php?action=profile;u=20557)εβαλες ιδεα να κοιταξω (http://vaping.gr/index.php?action=profile;u=20557)    ενα ξύλινο βαλιτσακι με αρωματα απο Γαλλια μαγειρικης της γυναικας μου και οντως εχει ανάλυση συστατικών ,πχ δυσανεξιών  σε μερικους. Μου φαίνεται οτι το TPD εινε για το  το θεαθήναι.. 
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Σεπτεμβρίου 12, 2017, 00:00
Η υγεία μας ενδιαφέρει τους πολιτικούς όσο είναι πιο επικερδής από τον θάνατό μας ή την νοσηλεία μας.

Πάντα έτσι ήταν και πάντα έτσι θα 'ναι, εκτός από τις μικρές νίκες που μπορεί να επιτύχουν οι πιέσεις, πάνω στον κανόνα του πολιτικού κόστους.

Για να το θέσω με τα λόγια του μέντορα των απανταχού φιλελευθέρων, Φρίντριχ Φον Χάγιεκ:

«Τα προβλήματα που ανακύπτουν  από ένα δωρεάν σύστημα υγείας γίνονται ακόμα πιο δύσκολα από το γεγονός ότι η πρόοδος της Ιατρικής έχει την τάση να αυξάνει τις προσπάθειες της όχι κυρίως στην αποκατάσταση της εργασιακής ικανότητας, αλλά στην ανακούφιση από τον πόνο και την επέκταση του προσδόκιμου ζωής»

Φρίντριχ Φον Χάγιεκ – «Το Σύνταγμα της Ελευθερίας», σελ 299 – University of Chicago Press 1978

Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: sergor στις Σεπτεμβρίου 12, 2017, 00:58
με υγρά που κάνουμε μονοί μας τα DIY ασχολήθηκε κάνεις? ειναι λιγότερο βλαβερά σε περίπτωση που η αναλογία αρώματος ειναι στο ελάχιστο 3-4%? Γιατί πρέπει να ειναι πάντα τα δημοφιλέστερα υγρά? και ποιος ξέρει ποια περίπου ειναι?
Τίτλος: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: firvain στις Σεπτεμβρίου 12, 2017, 01:02
Πάντως στα δικά μας ξέρουμε πως φτιάχνονται, με τι πρώτες ύλες, πως διατηρούνται που αποθηκεύονται κτλ

Εντάξει δεν λέμε ότι η γεύση τους είναι μια μεθυστική μηλόπιτα μέσα σε ένα μαγευτικό κρουασάν που αναδύει μια μυρωδιά μέντας και στο πίσω μέρος μια κανέλα από το κατμαντου πασπαλισμένη με τα ... του Καράμπελα αλλά δεν πειράζει ;)
Edit. Γενικά οι πολύπλοκες diy συνταγές έχουν περάσει από τα εμβρυικά στάδια του 20% άρωμα. Πλέον είναι πολλά από λίγο.

Sent from my siPhone
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: haros στις Σεπτεμβρίου 12, 2017, 01:36
 Εχει πολλες διαστασεις το θεμα των ερευνων.
Μια πρωτη απαντηση ειναι οτι την ερευνα θα επρεπε να την χρηματοδοτουν οι ιδιες οι εταιρειες , ετσι ωστε να παρουσιαζουν προιοντα οσο το δυνατον πιο ασφαλη στους πελατες τους.
Η FDA στην Αμερικη απαιτησε (περιπου) αυτο και επεσε  ολη η ατμιστικη κοινοτητα και ολοι οι εμπλεκομενοι με το ατμισμα να την φανε.

Ειπε λοιπον οτι για το καθε ενα προιον ξεχωριστα,(πχ,το ταδε υγρο με την ταδε περιεκτικοτητα σε νικοτινη) η καθε εταιρεια θα πρεπει να υποβαλλει φακελλο που θα το κανει φυλλο και φτερο, καθως και θα αποδεικνυει το αβλαβες για την υγεια,(με τα μεχρι σημερα γνωστα δεδομενα), κατι που κοστιζει εκατονταδες χιλιαδες δολλαρια ανα φακελλο (καποιοι ειπαν μεχρι και ενα εκατομμυριο).

Τελικα, μετα απο αφορητες πιεσεις των λομπυ των ατμιστων και των εταιρειων, ανεβαλλε την εφαρμογη για μερικα χρονια ακομα.
Και αυτο γιατι με τετοιο κοστος οι περισσοτερες μικρομεσαιες εταιρειες θα εβαζαν λουκετο και οι πολυ μεγαλες θα μπορουσαν να παρουν εγκριση μονο για πολυ περιορισμενο αριθμο προιοντων. (εγκριση καθε προιοντος και εκατομμυριο..).
Φυσικα εμας τους καταναλωτες-ατμιστες μας συμφερει να ατμιζουμε προιοντα οσο το δυνατον πιο ασφαλη και ελεγμενα, αλλα αυτο μπορει να σημαινει οτι τελικα θα τα πληρωνουμε διπλασια η και τριπλασια.

Οι ευρωπαιοι εδω ειναι πολυ πιο χαλαροι, υποβαλει καποιος μια αναλυση του προιοντος, και με κοστος μικρο παιρνει την εγκριση για την κυκλοφορια του.
(ουσιαστικα ομως δεν υπαρχει ακομα ουτε οριο για καποιες ουσιες, ουτε απαγορευση συγκεκριμενων βλαβερων η υποπτων ουσιων, παρα μια γενικευμενη αναφορα οτι "δεν πρεπει να περιεχουν βλαβερες ουσιες για την υγεια" (φεξε μου και γλυστρισα...)
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: majoragi στις Σεπτεμβρίου 12, 2017, 07:52
Αν δεις το ποστ μου θα καταλάβεις πόσο μη εγκυρες είναι οι έρευνες που πρότειναν στην Αμερική.
Οι έρευνες που χρηματοδοτουνται από την ίδια την εταιρεία είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτελέσματα προς όφελος της.
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: alexoyiorgis στις Σεπτεμβρίου 12, 2017, 09:06
Ψάχνοντας λίγο το θέμα των αρτυματικών/αρωματικών/βελτιωτικών πρόσθετων υλών μέσα στο διαδίκτυο σε σχέση με κανονισμούς χρήσης και θέματα υγείας, κυριολεκτικά "τρόμαξα" από τον όγκο των προς διαχείριση ζητημάτων που εγείρονται. Κάποια, ελάχιστα (μπροστά στον όγκο των δυνατοτήτων σύνθεσης της οργανικής χημείας) έχουν ρυθμιστεί με κανονισμούς απαγόρευσης, όταν διαπιστωμένα (από μελέτες χρόνων) είναι επικίνδυνα για την υγεία των πολλών (στατιστικά). Οι αλλεργίες είναι απλώς το πρώτο στάδιο επικινδυνότητας (αν και συχνά μπορεί να οδηγήσουν και σε θάνατο). Η μακροχρόνια χρήση των υλών αυτών είναι ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο (όπου και μικρές ποσότητες καθημερινής λήψης γίνονται επικίνδυνες) και χρειάζονται πολλών χρόνων μελέτες ακόμα.

Θυμήθηκα την ιστορία με τα αμέτρητα Ε που αναγκάστηκαν (μετά από χρόνια μελετών και νομοθετικών ρυθμίσεων λόγω θεμάτων υγείας) να αναγράφουν στις συσκευασίες τροφίμων οι παραγωγοί τους και ποιο ήταν το αποτέλεσμα των καθυστερημένα υποψιασμένων πια καταναλωτών. Όλοι πια, όταν βλέπουμε πολλά Ε στη συσκευασία είμαστε τουλάχιστον διστακτικοί, ιδιαίτερα όταν έχουμε κάποια θέματα ευαισθησίας στην υγεία μας.

Σχετικά με το άτμισμα, πέρα από τις ήδη γνωστές επιπτώσεις της νικοτίνης, της γλυκερίνης και της προπυλενογλυκόλης (ως βασικών συστατικών των ατμιστικών υγρών) σε χρόνια καθημερινή χρήση μικρών ποσοτήτων, τα αρώματα (ανήκοντα στους κανονισμούς για αρτυματικές ύλες) είναι μια ιστορία χάους ακόμα, που κάθε χρόνο εξελίσσεται. Συμπληρώνονται διαρκώς οι σχετικοί κανονισμοί της Ε.Ε, οι οποίοι όμως δεν έχουν ακόμα εξειδικευθεί κατάλληλα για ατμιστική χρήση.
Η TPD, λοιπόν, είναι ένα πρώτο βήμα εισαγωγής κανονισμών και δεν πρόκειται να ρυθμίσει το "χάος" της επικινδυνότητας (στατιστικά) στην υγεία μας πριν περάσουν πολλά χρόνια (δεκαετίες).

Το θέμα, όμως, που μου χτύπησε "καμπανάκι" ήταν το ότι διάβασα πως για την έγκριση των αρτυματικών/αρωματικών υλών υποβάλλονται από τον παραγωγό οι καθορισμένες αναλύσεις και η έγκριση (εφόσον τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι αποδεκτά) χορηγείται για χρήση μόνο στη μορφή που είναι η ουσία όταν αναλύθηκε. Αν οι αναλύσεις δεν περιλαμβάνουν αύξηση της θερμοκρασίας (που από ότι είδα δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο), όπως όταν ένα κέικ μπαίνει στο φούρνο να ψηθεί ή μπαίνει στον ατμοποιητή να γίνει ατμός, τότε τι γίνεται; Τα παράγωγα των ουσιών αυτών με την αύξηση της θερμοκρασίας είναι τεράστιο θέμα για όσους ξέρουν οργανική χημεία (σε διαφορετικές θερμοκρασίες προκύπτουν διαφορετικά παράγωγα οργανικών ενώσεων).
Υπάρχουν ουσίες για τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί οδηγίες επικινδυνότητας (όπως αυτές που αναφέρονται στην -εισαγωγικά στο νήμα- αναφερθείσα έρευνα). Κάποιες λίγες (και ήδη γνωστές -στατιστικά- ως διαπιστωμένα επικίνδυνες), έχουν περιληφθεί στην πρώτη έκδοση της TPD που βιώνουμε τώρα.

Ο δρόμος είναι μακρύς και έχει κόστος, που θα το πληρώσουν οι καταναλωτές προφανώς. Αλλά προέχει η υγεία τους, νομίζω. Θυμάμαι ότι πριν την εμφάνιση των αμέτρητων Ε στις συσκευασίες των τροφίμων, δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τα βιολογικά προϊόντα. Μετά, η "αγορά" τους φούντωσε. Το μεγαλύτερο κόστος τους οι καταναλωτές το πληρώνουν φυσικά.

Νομίζω ότι η TPD ανοίγει το δρόμο για περισσότερους ελέγχους, περισσότερη σχετική έρευνα και, μακροχρόνια, καλύτερη υγεία για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, που θα ζήσουν με το η.τ. (στην όποια μελλοντική μορφή του, γιατί είναι σίγουρο ότι η χθεσινή και σημερινή "ταλαιπωρία" των ατμιστών γρήγορα θα οδηγήσει σε "αγορά" προϊόντων που θα τα "απολαμβάνουν" οι επόμενες γενιές με την ίδια ευκολία που αγοράζουμε και καπνίζουμε το τσιγάρο). Τα προϊόντα της οργανικής χημείας είναι πάμφθηνα, γι' αυτό και ήδη επικρατούν. Ένας αυστηρότερος έλεγχός τους ως προς τα θέματα υγείας είναι απαραίτητος.
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: tzabalala στις Σεπτεμβρίου 12, 2017, 10:26
Κάτι που οι έρευνες για τη βλαπτικότητα του ητ αγνοούν ή τουλάχιστον εγώ δεν το έχω δει.

Πολλοί εξ ημών ξεκινήσαμε το ητ ως έναν ασφαλέστερο (ή αν θέλετε λιγότερο βλαπτικό) τρόπο λήψης νικοτίνης.

Επειδή, όμως, την υγεία δεν τη βλάπτει μόνο το κτ, αλλά και ο γενικότερος τρόπος ζωής, μετά το ητ ξεκινήσαμε να βελτιώνουμε κάποιες πτυχές της καθημερινότητάς μας, τις οποίες δεν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε ως καπνιστές. Εγώ πχ ξεκίνησα συστηματικά ποδήλατο, διότι με καθιστική δουλειά και καθιστική γενικά ζωή δεν αρκεί απλά να αφήσεις το τσιγάρο, πρέπει να αφήσεις κι άλλα πράγματα, όπως η γούβα στον καναπέ. Άλλος φίλος μου, επίσης πρώην καπνιστής και νυν ατμιστής, μου έλεγε τις προάλλες ότι ατμίζει εδώ και δύο χρόνια με μηδενική νικοτίνη και πλέον τρέχει κάθε μέρα δέκα χιλιόμετρα.

Θέλω να πω: η ζωή του ανθρώπου δεν είναι εργαστήριο, όπου κρατάς μια μεταβλητή σταθερή και ελέγχεις όλες τις άλλες. Οφείλεις να ελέγχεις όλες τις παραμέτρους, όπως τι ζωή έκανε ως καπνιστής και τι ζωή κάνει ως ατμιστής.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι μου αρέσουν αυτές οι συζητήσεις μεταξύ μας, γιατί δείχνουν πως είμαστε συνειδητοποιημένοι. Το ητ δεν είναι ασφαλές, απλά είναι απείρως ασφαλέστερο σε σχέση με το κτ και το ξέρουμε όλοι. Αυτό που διασκεδάζω αφάνταστα είναι η ζέση που έχουν οι καπνιστές στο να μοιράζονται άρθρα σχετικά με το πόσο κακό είναι το ητ και γενικά στο να ξιφουλκούν εναντίον του. Αρκεί να κοιτάξετε στα social media πόσοι φίλοι σας καπνιστές το κοινοποιούν, όχι χωρίς κάποια χαιρεκακία. Οι ίδιοι που δεν έχω δει να κάνουν ένα ποστ για τους κινδύνους και τις εθιστικές, επικίνδυνες, καρκινογόνες, δυσάρεστες (όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους γύρω τους) ουσίες που απελευθερώνει έστω μία τζούρα κτ.

Ας έρθουν σε τελική ανάλυση όλοι αυτοί να ανέβουμε 20 σκαλιά παρέα να δούμε ποιος θα λαχανιάσει περισσότερο.
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: nikosallos στις Σεπτεμβρίου 12, 2017, 10:47
....κοιμάμαι....ξυπνώ ...σ'ενα  κόσμο όμορφο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο....
η αφέλειά μας και μάλλον περισσότερο η αγωνία μας για περισσότερη και ποιοτικότερη ζωή..
...ενίοτε ξεπερνούν την λογική μας και την επιστημοσύνη μας...

Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: haros στις Σεπτεμβρίου 12, 2017, 11:11
Ναι, καλα, δεν υπαρχει θεμα, οι καπνιστες (που δεν σκοπευουν να το κοψουν η να το γυρισουν) εχουν μια καποια χαιρεκακια οταν διαβαζουν δημοσιευματα αρνητικα για το η.τ., λογικο και ανθρωπινο ειναι.
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: shlaxim στις Σεπτεμβρίου 12, 2017, 11:15
Καλησπέρα συνατμιστές και μη.
 
Στα σημεία που έχει αναφορές του Έλληνα ερευνητή
“Όπως ανέφερε ο κ.Βαρδαβάς, «τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τα τελευταία χρόνια. Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη, περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς στο αναπνευστικό σύστημα».
«Οι χρήστες (ατμιστές) πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι απαλλαγμένα από κινδύνους και οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους ότι αυτά μπορεί να περιέχουν ερεθιστικές ουσίες» είπε ο κ.Βαρδαβάς.”
 
Δεν αναφέρει ότι υπάρχει κάποιο εύρημα, έτσι λοιπόν έχουμε τα μπορεί σε κάθε πρόταση.
Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει κάτι το όποιο χρήζει διερευνήσεις ώστε να γίνει πιο συγκεκριμένο.
Πως εμφανίζεται ο ερεθισμός   βήχας? Εξανθήματα?  Άλλο?
Τα συμπτώματα είναι παροδικά κατά την χρήση?
Έχουν μακροχρόνια επίπτωση?
Θέλω να πιστεύω ότι σαν επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες τους και θα τις παρουσιάσουν ολοκληρωμένες.
 
Είναι σημείο των καιρών η πλειοψηφία των ερευνών,να παρουσιάζονται αποσπασματικά σε τέτοιου τύπου άρθρα ώστε να σε οδηγούν σε συμπεράσματα χωρίς όμως να παραθέτουν στοιχειά.
 
Προσωπική μου άποψη είναι ότι το ατμισμα είναι υγιέστερο και σαφώς καλύτερο σαν επιλογή από το κάπνισμα   
Επίσης δεδομένο είναι ότι εάν δεν ατμιζεις ούτε καπνίζεις είσαι ο καλύτερος του χωρίου
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: alexoyiorgis στις Σεπτεμβρίου 12, 2017, 13:18
Στην ιατρική, η έννοια των "ερεθισμών" γενικώς αναφέρεται συχνά με τη φράση "μπορεί να προκαλέσει" και μερικές φορές συνοδεύεται και από ποσοστό εμφάνισης τέτοιων συμπτωμάτων (που περιγράφονται συγκεκριμένα/εξειδικευμένα), όπως στην περίπτωση του όποιου συγκεκριμένου φαρμάκου, μέσα στο χαρτάκι οδηγιών χρήσης του οποίου είναι υποχρεωμένη η εταιρεία παραγωγής του να αναγράφει, για να πάρει την έγκριση από τον εκάστοτε ΕΟΦ.
Οι ερεθισμοί είναι πολλοί. Άλλοι "άμεσα" εμφανείς (βήχας, εξανθήματα, κνησμός κλπ), άλλοι όχι (ερεθισμός συκωτιού, παγκρέατος, χολής, πνευμόνων, εντέρου, νεφρών κλπ). Αυτό που έχει σημασία να κατανοηθεί είναι ότι ερεθισμός σημαίνει -κατά βάση- φλεγμονή (με διαβάθμιση έντασης), που την εμφανίζει ο οργανισμός λόγω αντίδρασης σε κάποια "δηλητηρίασή" του. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παροδικά, αλλά μπορεί και μακροχρόνια με την καθημερινή χρήση μικρών ποσοτήτων. Φυσικά, εξαρτάται από τον οργανισμό του καθενός πώς θα αντιδράσει (ανοσοποιητικό σύστημα). Όταν, όμως, υπάρχουν κλινικές παρατηρήσεις για υψηλά ποσοστά στατιστικής εμφάνισης τέτοιων συμπτωμάτων, θα πρέπει να εκτιμηθεί το θετικό και το αρνητικό "φορτίο" της εκάστοτε ουσίας και μόνο οι γιατροί μπορούν να εκτιμήσουν αν το ρίσκο πρέπει να αναληφθεί από έναν ασθενή. Είναι γνωστό ότι πολλά αντιβιοτικά έχουν πολλές παρενέργειες, άλλες άμεσες, άλλες μεσομακροπρόθεσμες, ανάλογα με τη χρήση και τον οργανισμό του ανθρώπου.

Οι έρευνες στην επιστήμη γενικότερα (και όχι μόνο στην ιατρική) είναι συνήθως αποσπασματικές, καθώς δεν μπορούν να εξετάσουν όλους τους παράγοντες (παραμέτρους) που μπορεί να συντρέχουν (συχνά δεν τους ξέρουν ακόμα). Και ας μην ξεχνάμε ότι η επιστήμη αναγκαστικά (λόγω αδυναμίας διαχείρισης της πολυπλοκότητας των πραγμάτων) εστιάζεται σε κάθε βήμα της έρευνάς της σε πολύ λίγες παραμέτρους (προσπαθώντας να "παγώσει" τις όποιες εμπλεκόμενες άλλες, αν τις ξέρει) για να εξάγει τα "γραμμικά" συμπεράσματά της. Η θεωρία της πολυπλοκότητας (και του χάους) είναι ακόμα πολύ μακριά από την γενική επιστημονική εφαρμογή της.

Πάντως, ας είμαστε λίγο πιο υποψιασμένοι να "διαβάζουμε" στον εαυτό μας τα όποια περίεργα συμπτώματα στον οργανισμό μας γενικότερα, καθώς ανήκουμε κι εμείς στις γενιές των πειραματόζωων (όπως και πολλές επόμενες ακόμα).
Κάποτε, το τσιγάρο διαφημιζόταν στην Αμερική μέχρι του σημείου ότι κάνει καλό στην υγεία. Σήμερα, αποδείχτηκε και -κυρίως- δημοσιοποιήθηκε (μετά από δεκαετίες) η καταστροφική δράση του καπνίσματος στην υγεία. Και το παρήγορο είναι ότι αρκετό ποσοστό νέων είναι παντελώς άκαπνοι και προτιμούν να πάνε στον ψυχίατρο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους, παρά να το ρίξουν στο τσιγάρο με την πρώτη δυσκολία που θα τους παρουσιαστεί στη ζωή τους.

Ο δρόμος είναι μακρύς για όλα. Εμείς είμαστε η πρώτη γενιά ατμιστών, που πάνω της θα γίνουν τα πρώτα πειράματα. Ας μην κοιτάμε το δάχτυλο, όταν κάποιοι μας δείχνουν τον ήλιο.
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: existenz στις Σεπτεμβρίου 12, 2017, 13:19
Το κόβουμε και αυτό και ησυχάζουμε.
Σιγά το πράγμα. Ξεκινήστε τα video games...
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: spectrum στις Σεπτεμβρίου 14, 2017, 21:10
Ακολουθεί η γραπτή δήλωση του Καλλιτέχνη της atmoslab.
Την έκλεψα για να την διαβάσουν και όσοι δεν έχουν φβ:

Για όσους έχουν, εδώ (https://www.facebook.com/panos.atmoslab/posts/2044408102479540)

ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ = ΨΕΜΑ ---> ΨΕΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ -->ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ
Όπως θα διαβάσατε, μία έρευνα Έλληνα ερευνητή, βρήκε 122 ουσίες στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, σε 9 χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Και από αυτές τις ουσίες, ρητά αναφέρονται οι 4:
μεθυλκυκλοπενταλονόνη, α-ιονόνη, μενθόλη, αιθυλοβανιλίνη
Και προσθέτει ο "ποιητής-επιστήμονας":
"Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη, περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς στο αναπνευστικό σύστημα. Διαπιστώθηκε ότι κάθε υγρό περιέχει τουλάχιστον μια ουσία που ενέχει κάποιο επίπεδο κινδύνου, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών".

Λοιπόν, πάμε να εξηγήσουμε-αποδομήσουμε το ψέμμα χονδρικής:
α) Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Κανονισμό 1272/2008, έχει ενσωματώσει τις επιταγές του GHS (Global Harmonizing System) που είναι η ταξινόμηση του ΟΗΕ. Υπάρχει CLP [Ευρωπαϊκός Κανονισμός Χημικών Προϊόντων-1272/2008] και το να ταξινομείς αναφερόμενος σε άλλο κανονισμό, ΠΛΗΝ του ισχύοντος εδώ και 9 χρόνια, είναι προκλητικά... απαράδεκτο.
β) Πάμε να δούμε την ταξινόμηση ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Καταρχήν οι ουσίες και οι αριθμοί Χημικής ταυτότητας είναι:
methylcyclopentanone CAS Number 96-37-7
a-ionone CAS Number 127-41-3
menthol CAS Number 89-78-1
ethylvanillin CAS Number 121-32-4

Πάμε να δούμε τώρα τί ταξινόμηση έχουν όταν είναι καθαρές σε ποσοστό 100% (όχι στα υγρά αναπλήρωσης αλλά απολύτως καθαρές ουσίες), με τους συνδέσμους να κατευθύνουν στην ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ (ήτοι ECHA):
methylcyclopentanone
Πιθανώς θανάσιμη αν καταποθεί ή εισχωρήσει στην αναπνευστική οδό, τοξική αν εισπνευστεί.
https://echa.europa.eu/substance-information/-/…/100.002.277 (https://echa.europa.eu/substance-information/-/substanceinfo/100.002.277)

a-ionone
Καμία ταξινόμηση απολύτως
https://echa.europa.eu/substance-information/-/…/100.004.402 (https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fecha.europa.eu%2Fsubstance-information%2F-%2Fsubstanceinfo%2F100.004.402&h=ATOiejTJEO0w7turkj_cWsBb3kB7TTuu-Vsz5bfZFqaj0IbowUi18l7dcNfeP7zxX41Wp2h4ooE-gQWv8Fq3G_fwcUfZ4JFZzHaONZ_GVQxXWvwHlpTFUS535CGKTuUjXlvoYTHx4Xvw11OQsdEMgD5nUCRRIWD_ex2fIJrCmBR2MscUzzAU7XWCNLEKreaFDM7df2q5Q7dtMZli6Nl_sfyMIaprJCfiKGhSLMG5OL9V0hTKE5nwThxSHgpA-5oi-GviKmc3bi2nfnoHiDQTgIid82KSlSI5xPAzrBhKwWjh8GHKsck9pBfE4rmrqw)

menthol
Προκαλεί σοβαρούς ερεθισμούς στους οφθαλμούς και στο δέρμα.
https://echa.europa.eu/substance-information/-/…/100.001.763 (https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fecha.europa.eu%2Fsubstance-information%2F-%2Fsubstanceinfo%2F100.001.763&h=ATMbD71uer8v8PpmQzJJ4rHPVshhhS58m8GQAvspMDb2XG3NRl80_2tUlqQkpuHdlUqlw1XViSlOEIHJJcME6l5g7Gw-lsFWVKmR9AOGiMHuBNIRWFsDJTIfd7lY6sAIt69f71QNDlDnPm_f49cMWpn9ddissKrdY3i4OkmgrnTbm6T2ibj1em0hBmnYnEzxGaUla1YNzEEFuKf3sUc6A5aaI9Py-OoLLDDr9R5e25NU2nbFtiYxQ_mBSF32uCA3n8cjVtkRk6hRXRfH0NO2s6NAv76GWUufTNweLnT3FJud1FTKgxjV7m7E81FfYg)

ethylvanillin
Προκαλεί σοβαρούς ερεθισμούς στους οφθαλμούς.
https://echa.europa.eu/substance-information/-/…/100.004.059 (https://echa.europa.eu/substance-information/-/substanceinfo/100.004.059)

Μέχρι τώρα καταλάβατε ότι οι 3/4, ήτοι το 75% της δήλωσης είναι ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΥΔΕΣ για την επικινδυνότητα στο αναπνευστικό σύστημα, βάσει της Ευρωπαϊκής Χημικής Νομοθεσίας στην οποία έχει βασιστεί και η TPD.
Πάμε να δούμε την μεθυλ-κυκλοπεντανόνη που εμφανίζεται να είναι ερεθιστική:
Τι ταξινόμηση λαμβάνει το υγρό αναπλήρωσης όταν την περιέχει σε ποσοστό 0,1%-2.5% που απαντά στα υγρά αναπλήρωσης; Απολύτως καμία. Γιατί;
Επειδή όταν είναι αραιωμένη 40-1000 φορές από την καθαρή της μορφή, η ταξινόμησή της είναι πια εκείνη του διαλύματος που την περιέχει και άρα καθίσταται ΑΚΙΝΔΥΝΗ αφού ΔΕ συνεισφέρει στην ταξινόμηση του διαλύματος.

Με άλλα λόγια, η νικοτίνη είναι ΘΑΝΑΣΙΜΗ ταξινομημένη στην καθαρή της μορφή. Για την κατάποση και την επαφή με το δέρμα. Δηλαδή όταν είναι 100% πυκνή ή αλλιώς 1000mg/ml.
https://echa.europa.eu/substance-information/-/…/100.211.968 (https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fecha.europa.eu%2Fsubstance-information%2F-%2Fsubstanceinfo%2F100.211.968&h=ATOA1doNkWn_h7k4TosBa9cZaeWEmghtJgWyOYwjWIoP9SHASKaMDbMFgRyMmF6vgVkNF4C0trVQu1R5MJuSGZJWW1c-0L3Dp6wNEG1PjzOVMvi1C9z677qb6BKyHWheS6kEzRa3EA-zBwLBFuIyoPafZ4U6TiTx4pbL1c-eUvn1M4mphQc7nER9lCbhLcnW-cv_vDawWYa6Pf0gQxhUAMJpmn4Ja683BpWqUviK8Yg71q_wGUWIrC-3SZK5PeuWx2lnkxxNiS9v6TrebOjrfQKFw_H18bTQRgaIEIoQTVDZjoqXVIFeEBrmpHo1kA)
Οι ατμιστές, γνωρίζετε καλά ότι έχουν λερωθεί χέρια και χέρια στην αναπλήρωση των ατμοποιητών (πολλώ δε μάλλον τώρα με τα 10ml φιαλίδια και τους 2ml ατμοποιητές). Όλοι οι ατμιστές έχουν επιβιώσει. Τυχαίο; Καθόλου.
Αυτή η μεθοδευμένη παραχάραξη της αλήθειας, σε συνάρτηση με την ένταση κρούσης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πιθανόν να επισφραγίζουν την ατελέσφορη προσπάθεια της καπνοβιομηχανίας να ανακτήσει καπνιστές στο πελατολόγιό της με το θερμαινόμενο καπνό ή άλλα προϊόντα. Στα πλαίσια αυτής της ανήθικης προπαγάνδας λοιπόν, έχουν επιστρατευθεί και ερευνητές, τους οποίους αναμένουμε με περισσή καρτερία να δημοσιεύσουν την έρευνά τους σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό. Γιατί, προς στιγμήν, αυτή η έρευνα, είναι ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΚΑΝ, άρα δεν έχει αξιολογηθεί από ομάδα επιστημονικού περιοδικού ως άξια δημοσίευσης.
Σε κάθε περίπτωση, η κοινή λογική δεν παραβιάζεται με λογικά άλματα του στυλ : "Μη χρησιμοποιείς προφυλακτικό ( και άρα εκθέσου σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα π.χ. AIDS) γιατί έχει λάτεξ και μπορεί να σου ερεθίσει το δέρμα." Αυτά παρήλθαν ανεπιστρεπτί. "Ξυπνήσανε οι ατμιστές Αντωνάκη μου", παραφράζοντας τη γνωστή ατάκα της παλιάς ελληνικής ταινίας.
ΥΓ1: Μετά από τα παραπάνω ξαναδιαβάστε τη δήλωση:
"Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη, περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς στο αναπνευστικό σύστημα. Διαπιστώθηκε ότι κάθε υγρό περιέχει τουλάχιστον μια ουσία που ενέχει κάποιο επίπεδο κινδύνου, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών"

(με το απαραίτητο λογικό γεφύρωμα και την απαιτούμενη σαφήνεια) ξαναματαδιαβάστε τη:
Τα υγρά αναπλήρωσης, περιέχουν ουσίες ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΜΟΡΦΗ 100%, 1 στις 4 από όσες ΡΗΤΑ αναφέρουμε, μπορεί να ερεθίσει τους αεραγωγούς του αναπνευστικού. Κάθε υγρό αναπλήρωσης, περιέχει τουλάχιστον μία ουσία που ενέχει κάποιο επίπεδο κινδύνου ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΜΟΡΦΗ 100%, σύμφωνα με το Σύστημα Ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών που έχει ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2008 στον Ευρωπαϊκό Χημικό Κανονισμό CLP (1272/2008).
Για τα υγρά αναπλήρωσης ως υγρά βέβαια.... σιγή ιχθύος.....
ΥΓ2: Τρώγοντας λίπος αυξάνεται η μακροζωία. Δεν το λέω εγώ. Επιστημονική έρευνα το λέει (που κάνει επίσης λογικό άλμα):
https://www.sciencedaily.com/releas…/2017/…/170905145551.htm (https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.sciencedaily.com%2Freleases%2F2017%2F09%2F170905145551.htm&h=ATNJfBH98pRsZP73QCZ2NsouftD9ZKaz-asngPy68qwSBj13t7d-A21nQEHg1RPty6X6oH_i-E3OJGwncw0gHa-g_aa8bHV7nXgysNMBp3THsFgXIMiJazlz8HLymBcLcCtcJ_NnZdQcG40mU1HjDjaeMA_8W7al0WLDlvesT1XR2UjunRPdiIBeezwaAeoya-qebFX-SfDC0OSpA1eRK0AgN8LZVlKOjQOETzfndq3gDhE5TQfJcHjZW9Qn2Y2Yzt2CPxJveTJVHkjyT4fywNn6x_r4nvUOhMubcrt4kp-ia4N3RMLUMcrW0XZtmw)

(https://www.facebook.com/hashtag/petaeiogaidaros?source=feed_text&story_id=2044408102479540)
#petaeiogaidaros

(https://www.facebook.com/hashtag/petaeiogaidaros?source=feed_text&story_id=2044408102479540)  (https://www.facebook.com/hashtag/dethamastrelanete?source=feed_text&story_id=2044408102479540)
#dethamastrelanete

(https://www.facebook.com/hashtag/dethamastrelanete?source=feed_text&story_id=2044408102479540)  (https://www.facebook.com/hashtag/pliromeniapantisi?source=feed_text&story_id=2044408102479540)
#pliromeniapantisi

(https://www.facebook.com/hashtag/pliromeniapantisi?source=feed_text&story_id=2044408102479540) (https://www.facebook.com/hashtag/epistimonikierevnanaklais?source=feed_text&story_id=2044408102479540)
#epistimonikierevnanaklais

(https://www.facebook.com/hashtag/epistimonikierevnanaklais?source=feed_text&story_id=2044408102479540)  (https://www.facebook.com/hashtag/erevnatixaiadenomizo?source=feed_text&story_id=2044408102479540)
#erevnatixaiadenomizo

(https://www.facebook.com/hashtag/erevnatixaiadenomizo?source=feed_text&story_id=2044408102479540)  (https://www.facebook.com/hashtag/otinanai?source=feed_text&story_id=2044408102479540)
#otinanai

(https://www.facebook.com/hashtag/otinanai?source=feed_text&story_id=2044408102479540)  (https://www.facebook.com/hashtag/krima?source=feed_text&story_id=2044408102479540)
#krima

(https://www.facebook.com/hashtag/krima?source=feed_text&story_id=2044408102479540) (https://www.facebook.com/hashtag/denksanakapnizoume?source=feed_text&story_id=2044408102479540)
#denksanakapnizoume

(https://www.facebook.com/hashtag/denksanakapnizoume?source=feed_text&story_id=2044408102479540)  (https://www.facebook.com/hashtag/atmisma?source=feed_text&story_id=2044408102479540)
#atmisma

(https://www.facebook.com/hashtag/atmisma?source=feed_text&story_id=2044408102479540)  (https://www.facebook.com/hashtag/ecig?source=feed_text&story_id=2044408102479540)
#ecig

(https://www.facebook.com/hashtag/ecig?source=feed_text&story_id=2044408102479540)  (https://www.facebook.com/hashtag/%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B5?source=feed_text&story_id=2044408102479540)
#μηντσιμπάτε

(https://www.facebook.com/hashtag/%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B5?source=feed_text&story_id=2044408102479540)

http://www.newsbeast.gr/…/kampanaki-gia-ta-igra-anaplirosis… (http://www.newsbeast.gr/health/arthro/2829058/kampanaki-gia-ta-igra-anaplirosis-ton-ilektronikon-tsigaron)
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: chillo στις Σεπτεμβρίου 14, 2017, 21:39
Άσε που άμα δεν έχει αποδειχτεί οτι σκοτώνει άνθρωπο, τσάμπα ταξινομάνε οι τύποι ναουμε :))

Καμία σχέση οτι διαφωνώ με τον Πάνο ή οτιδήποτε σχετικό, τα ίδια περάσαμε και με την φορμαλδεύδη , θα θυμουνται οι γριές που μας λέγαν κάτι πράγματα "στους 900 -στο περίπου, δε θυμαμαι ακριβώς-  βαθμους κελσίου παράγεται.. " "ναι καλά στις συσκευές δε ρουφάγαμε, απλά πατάγαμε το κουμπάκι κι ότι εβγαζε" ΄και "μετά τις βρήκαμε καμένες τις αντιστάσεις ειναι η αλήθεια, "δεν ξέραμε" είμαστε απλά ηλίθια μαθητούδια" και πλακωνόμασταν στα φου/μπου και στα φορα .
Είναι μ@##κία τουλάχιστον να το παίζουν οτι ειναι πόσο 7; χρόνια πίσω; και να αντιγράφουν  εργασίες πρωτοετών με σπονσοράτα  εργαστήρια. Τα σύκα-σύκα που λεμε
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: Cruiser79 στις Σεπτεμβρίου 14, 2017, 22:17
Είναι εξαιρετικό να υπάρχουν τέτοιες απαντήσεις όπως του Πάνου, ιδιαίτερα όταν απευθύνονται στο ίδιο target group που απευθύνονται αυτές οι "έρευνες": σε άτομα δηλαδή που δεν έχουν καμία σχέση με το άτμισμα, αλλά εκτίθενται σε αυτές τις πληροφορίες και με χαρά τις αναπαράγουν.


Είναι καλό επίσης αυτές οι απαντήσεις να αποτυπώνονται στο μυαλό των ατμιστών, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την άμεση αποστομωτική απάντηση "ναι, αλλά στην καθαρή της μορφή" σε κάθε καλοθελητή παντογνώστη που διάβασε την πληροφορία στα ΜΚΔ...
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: billythekid στις Σεπτεμβρίου 14, 2017, 22:26
 Το θέμα είναι τι δημοσιότητας θα τύχει αυτή η απάντηση ???
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: alexoyiorgis στις Σεπτεμβρίου 14, 2017, 22:28
Προφανώς δεν είναι να εμπιστεύεται κανείς ούτε τα ΜΜΕ ούτε απολύτως τις πρώτες ιατρικές έρευνες (που μπορεί να χρηματοδοτούνται από ύποπτες πηγές). Εγώ, όμως, δεν θα ήμουν τόσο απόλυτος στα συμπεράσματά μου ακόμα (ούτε με την μία πλευρά που λέει πως όλα είναι μπαρούφες, ούτε με την άλλη που "καταφέρεται" εναντίον του ατμίσματος).

Ο καθένας έχει τις ευαισθησίες του οργανισμού του και ας το ψάξει μόνος του, παρατηρώντας τον ίδιο του τον οργανισμό και "διαβάζοντας" τα όποια συμπτώματα εμφανίζονται, βάζοντας μέσα σε όλες τις πιθανές αιτίες τους, εκτός από τα της διατροφής του και τα υγρά ατμίσματός του, ιδιαίτερα αν μετά την έναρξη του ατμίσματος παρατηρεί στον εαυτό του κάποιες αλλεργίες που επιμένουν (για κάμποσο καιρό). Δοκιμές με αλλαγή είδους υγρών (αρώματα), περιεκτικότητας νικοτίνης, ποσόστωσης vg/pg, όλα ας τα ψάξει κανείς μόνος του. Η ευθύνη της υγείας του είναι δική του υπόθεση πρωτίστως.
Το κόψιμο του τσιγάρου ήταν η σοβαρότερη ανάληψη ευθύνης και την απέδειξαν οι ατμιστές.

Δεν θα βλάψει μια ματιά εδώ: http://vaping.gr/index.php/topic,31524.0.html

Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: Cruiser79 στις Σεπτεμβρίου 14, 2017, 22:42
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου. Όμως εδώ, στη συγκεκριμένη δημοσίευση, δεν πρόκειται για μπαρούφες αλλά για σκόπιμη παραπληροφόρηση η οποία γίνεται με απόκρυψη πολύ σημαντικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, της συγκέντρωσης στην οποία αυτές οι ουσίες θεωρούνται επικίνδυνες.

Και το νερό τοξικό και θανατηφόρο είναι, αν όμως πιεις κανένα κυβικό εντός 2 ωρών. Ελαφρά υπερβολή, σε μικρότερη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει θάνατο, αλλά και πάλι, δεν έχει βγει κανένας "ερευνητής" να δημοσιεύσει ότι "ο Βίκος μας σερβίρει εμφιαλωμένο θάνατο, το νερό προκαλεί αιμόλυση, ΔΓΙΑΔΟΣΤΑΙ!!!111!ΈΝΑ"...

Καλό είναι να προσπαθούμε να εκθέσουμε τον εαυτό μας σε όσο λιγότερες επικίνδυνες καταστάσεις μπορούμε. Αλλά επίσης καλό είναι να έχουμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες πριν πάρουμε τις αποφάσεις μας. Αλλιώς, το μόνο που καταφέρνουμε είναι ασπαζόμαστε τη θέση γνωστών επιστημονικών εταιριών, ήτοι "αφού παίρνεις νικοτίνη, δεν έχεις διακόψει το κάπνισμα"...
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: spectrum στις Σεπτεμβρίου 14, 2017, 22:51
Για να διαδώσουμε πρέπει να υπάρχει και το λινκ (https://www.facebook.com/panos.atmoslab/posts/2044408102479540) που το ξέχασα  :-[
Το βάζω και από πάνω.
Τίτλος: Απ: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά η.τ.
Αποστολή από: alexoyiorgis στις Σεπτεμβρίου 14, 2017, 23:11
Ούτε κι εγώ διαφωνώ μαζί σου σε γενικές γραμμές, Cruiser79, αλλά όπως εξήγησα σε κάποιο προηγούμενο σχόλιό μου, δεν είναι τόσο εύκολα οριστικά και λεπτομερή τα αποτελέσματα κάθε έρευνας (στην αρχή της). Οι εμπλεκόμενοι παράγοντες είναι πάρα πολλοί και γι' αυτό οι επόμενες έρευνες χτίζουν πάνω στις προηγούμενες, μέχρι να επιτευχθεί ένα κάποιο πρώτο συμπέρασμα ελέγχου ενός ικανού αριθμού παραγόντων.
Φυσικά και οι έρευνες αυτές είναι ύποπτα χρηματοδοτούμενες, ιδιαίτερα στην ιατρική, γιατί είναι πολλά τα λεφτά.

Ανάλογα, θα θυμίσω, ισχύουν και για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων στον εγκέφαλο (ιδιαίτερα των παιδιών), όπου οι "πρώτες" έρευνες υποφέρουν από λεπτομερή "τεκμηρίωση" για τους ίδιους λόγους. Και φυσικά υπάρχουν από πίσω τεράστια συμφέροντα, όπως καταλαβαίνετε.

Μια και ανέφερες το εμφιαλωμένο νερό, να θυμίσω ότι τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούσαν παλιότερα (βόρακα) για την "αποστείρωση" των μπουκαλιών ήταν επικίνδυνα στην υγεία (είχε δημοσιοποιηθεί αρκετά το θέμα τότε), αν έπινες μόνο εμφιαλωμένο νερό για χρόνια, όπως γινόταν σε μερικές περιοχές της Ελλάδας, όπου το νερό ήταν και είναι χάλια ακόμα (έμενε λεπτό φιλμ βορικών ενώσεων μέσα στο μπουκάλι), και δεν ξέρω αν όλες οι εταιρείες εμφιάλωσης νερού εφαρμόζουν σήμερα τους νέους κανονισμούς.

Πέρα απ' αυτά που αναφέρουν οι έρευνες αυτές για το άτμισμα (και που θα βρουν κάποια στιγμή το δρόμο τους, όπως έγινε και με το τσιγάρο), με απασχολεί το θέμα των εθιστικών ουσιών, που φαίνεται να χρησιμοποιούνται ήδη στο τσιγάρο (για να κρατηθεί "ζωντανό" στη φάση της μετάβασης των καταναλωτών από το κάπνισμα στην επόμενη της όποιας μορφής ατμίσματος). Φοβάμαι ότι κι αυτές θα μπουν στα υγρά του ατμίσματος, όταν ο χώρος αυτός θα καταληφθεί από λίγες παγκόσμιες πολυεθνικές εταιρείες. Και αυτή θα είναι σίγουρα η εποχή που θα ζήσουν τα παιδιά των παιδιών μας.


Και η άλλη πλευρά (ανάρτηση από [member=15670]antonelos[/member] στο νήμα: 
Γενικά για τις δημοσιεύσεις και τις έρευνες γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο (http://vaping.gr/index.php/topic,29293.msg1256300.html#msg1256300)

: http://blog.alterego.gr/strofi-180-moiron-apo-tin-amerikaniki-fda-to-ilektroniko-tsigaro-os-ergaleio-diasfalisis-tis-ygeias-ton-epomenon-geneon