vaping.gr

Γενικά για το άτμισμα => Θέματα υγείας => ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ => Μήνυμα ξεκίνησε από: Kostas στις Ιανουαρίου 31, 2010, 13:09

Τίτλος: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Kostas στις Ιανουαρίου 31, 2010, 13:09
Το θέμα το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές.
Αφορά τον διαφορετικό τρόπο επίδρασης της νικοτίνης στον οργανισμό μας μεταξύ του ηλεκτρονικού και του κανονικού τσιγάρου.

Ένα πολύ καλό επιστημονικό άρθρο για το θέμα βρέθηκε από τον Abet στο διαδίκτυο:
http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_nicotine.htm (http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_nicotine.htm)

Επίσης πολλές πληροφορίες βρίσκονται σε δημοσιεύσεις συνατμιστών, αλλά πιστεύω ότι ένας νέος φίλος θα δυσκολευτεί να τις συλλέξει και να τις κατανοήσει όπως χρειάζεται.
Με αυτό το άρθρο προσπάθησα να συγκεντρώσω το "ζουμί" του όλου θέματος από διάφορες δημοσιεύσεις σε φόρουμ του εξωτερικού, στο δικό μας φόρουμ αλλά και έρευνες για το θέμα που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Πολλοί καπνιστές δεν μπορούν να σταματήσουν το κανονικό τσιγάρο, παρότι δοκίμασαν το ηλεκτρονικό.
Γιατί;

Νικοτίνη έχουν και τα δύο και το ηλεκτρονικό είναι ο μόνος εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος που θεωρητικά καλύπτει και τον ψυχολογικό παράγοντα του καπνίσματος.
Δηλαδή έχει την κίνηση, έχει τον ατμό που μιμείται τον καπνό και καλύπτει και το λεγόμενο "χτύπημα" στο λαιμό που παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική εξάρτηση.
Και εγώ όταν άρχισα το άτμισμα τον πρώτο καιρό ένιωθα ένα διαφορετικό τρόπο επίδρασης της νικοτίνης όχι τόσο ικανοποιητικό όσο από το κανονικό τσιγάρο.
Εάν η θέλησή μου να σταματήσω το κανονικό τσιγάρο δεν ήταν ισχυρή, ήταν πολύ πιθανό και εγώ να ξαναεπέστρεφα απογοητευμένος στο κάπνισμα.
Βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι που με τη μέθοδο του "μαχαιριού" σταμάτησαν τελείως το κανονικό τσιγάρο. Αυτό το ποσοστό είναι περίπου στο 10% των καπνιστών και πιστεύω ότι σε πολλούς από αυτούς, εάν όχι στους περισσότερους, σοβαρά θέματα υγείας τους ανάγκασαν να το κάνουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι η εξάρτηση στη νικοτίνη είναι τόσο ισχυρή που το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών που το έκοψαν επέστρεψαν ξανά σ' αυτό καπνίζοντας ακόμη περισσότερο.
Και όσοι από αυτούς δεν τα κατάφεραν ούτε με το ηλεκτρονικό το δαιμονοποιούν.

Γιατί όμως το κανονικό τσιγάρο είναι πιο εθιστικό από το ηλεκτρονικό?

Η απάντηση σ' αυτό τα ερώτημα όπως και σε πολλά άλλα ερωτήματα αναφέρονται στο άρθρο http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_nicotine.htm (http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_nicotine.htm), δεν ξέρω όμως κατά πόσο είναι κατανοητά σε όλους ή πόσοι το έχουν πραγματικά μελετήσει.

Επίσης βρήκα ένα γερμανικό άρθρο για το θέμα που έχει γραφτεί πιο κατανοητά και λιγότερο επιστημονικά και θα μεταφράσω ένα κομμάτι του που μας δίνει κάποιες απαντήσεις σ' αυτό το ερώτημα. H μετάφραση είναι δική μου. Σε λευκό η μετάφραση και αμέσως μετά τα σχόλιά μου:

Σημείο 1ο
Παράθεση
Τα τσιγάρα περιέχουν μια σειρά από ουσίες που αυξάνουν την εξάρτηση.
Η αμμωνία, η οποία προστίθεται τεχνητά στα φύλλα του καπνού, λειτουργεί ως επιταχυντής για την επίδραση της νικοτίνης.
Καπνίζοντας ο χρόνος του καταλαβαίνουμε την επίδραση της νικοτίνης στον οργανισμό μας είναι τα 7 περίπου δευτερόλεπτα.
Στο ηλεκτρονικό όπου η νικοτίνη είναι καθαρή και δεν εμπεριέχεται αμμωνία στα υγρά, η επίδρασή της αργεί περισσότερο. Προσωπικά τη νιώθω μετά από αρκετά λεπτά.
Ένας νέος ατμιστής, συνηθισμένος στον τρόπο που επιδρά η νικοτίνη στον οργανισμό του από το κανονικό τσιγάρο, ατμίζει, περιμένει να δει αποτελέσματα αλλά αυτά αργούν...
Και συνεχίζει να ρουφά και να ρουφά, χωρίς να ικανοποιείται για αρκετά λεπτά.

Σημείο 2ο
Παράθεση
Η ζάχαρη που υπάρχει στα φύλλα του καπνού και προστίθεται και επιπλέον τεχνητά σ' αυτά, κατά την καύση του κανονικού τσιγάρου μεταβάλλεται μεταξύ άλλων σε ακεταλδεύδη, μια ουσία που δημιουργεί επίσης εθισμό. Αυτή η ουσία προκαλεί μείωση του ενζύμου MAO-B (Monoaminooxidase B), το οποίο με τη σειρά του μειώνει στον εγκέφαλο τους νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη (serotonin).
Έχει διαπιστωθεί ότι οι καπνιστές έχουν μέχρι και 40% λιγότερο MAO-B απ' ότι οι μη καπνιστές.
Κατά συνέπεια μεγαλύτερες ποσότητες ντοπαμίνης και σεροτονίνης επιδρούν στον εγκέφαλο, τα οποία όπως και η νικοτίνη, αυξάνουν την αίσθηση της ευχαρίστησης και κατά συνέπεια και αυξάνουν και τον εθισμό.
Αυτό είναι ένα σημείο, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά μεταξύ κανονικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου και έχει αναφερθεί σε διάφορες δημοσιεύσεις (και στο δικό μας φόρουμ) πολλές φορές.
Δεν είναι μόνο η νικοτίνη που δημιουργεί τον εθισμό στο κάπνισμα του κανονικού τσιγάρου!
Οι καπνοβιομηχανίες, οι οποίες αναγκάστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, να μειώσουν τη νικοτίνη που εμπεριέχεται στα τσιγάρα, βρήκαν εναλλακτικούς τρόπους να αυξήσουν την ευχαρίστηση και τον εθισμό τοποθετώντας τους ειδικά πρόσθετα. Και ξοδεύουν πολλά εκατομμύρια για τέτοιου είδους έρευνες.

Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν υπάρχουν τέτοιου είδους πρόσθετα.
Υπάρχουν επίσης και κανονικά τσιγάρα χωρίς τέτοιου είδους πρόσθετα, αλλά παρόλα αυτά εμπεριέχουν τη ζάχαρη που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς φυσικά στα φύλλα του καπνού.
Στο ηλεκτρονικό δεν υπάρχει ούτε και αυτή.

Από εμπειρίες συνατμιστών, που πριν ξεκινήσουν το άτμισμα κάπνιζαν τέτοιου είδους τσιγάρα, παρατήρησαν ότι χρειαζόταν υπερδιπλάσιες ποσότητες νικοτίνης για να έχουν την ίδια ευχαρίστηση.
Το ίδιο έχει παρατηρηθεί και κατά το άτμισμα.

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο είναι το λεγόμενο MAO-B.
Πρόκειται για μια ομάδα ενζύμων που μειώνει στον εγκέφαλο τους νευροδιαβιβαστές Αδρεναλίνη, Νοραδρεναλίνη (Noradrenalin), Ντοπαμίνη και Σεροτονίνη (Serotonin).
Με το κάπνισμα αναστέλλεται η δημιουργία αυτών των ενζύμων με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι νευροδιαβιβαστές να υπάρχουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον οργανισμό μας. Και μένουν για αρκετό διάστημα στον οργανισμό μας. Έχουμε δηλαδή μεγαλύτερη διάρκεια ευχαρίστησης.
Έτσι οι καπνιστές κανονικού τσιγάρου δεν αναγκάζονται να παίρνουν συνέχεια νικοτίνη για να καλύψουν αυτή την ανάγκη, σε αντίθεση με το άτμισμα.
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι ουσίες που αναστέλλουν την δημιουργία του ΜΑΟ (ΜΑΟ-αναστολείς) είναι αντικαταθλιπτικά φάρμακα και χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση βαριών μορφών κατάθλιψης.
Πολλοί δε επιστήμονες πιστεύουν ότι η πλειονότητα των καπνιστών καπνίζει για αντικαταθλιπτικούς λόγους.

Από όλα αυτά γίνεται κατανοητό γιατί μέθοδοι απεξάρτησης όπως οι τσίχλες και τα έμπλαστρα νικοτίνης αποτυγχάνουν. Το αργότερο μετά από μερικές μέρες όταν έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα αναστολέων ΜΑΟ στον οργανισμό μας, η ανάγκη για τσιγάρο γίνεται πάλι πολύ επιτακτική.

Η νικοτίνη στο ηλεκτρονικό είναι σε καθαρή μορφή και δεν υπάρχουν πρόσθετα που αυξάνουν τον εθισμό και την ευχαρίστηση.

Ελπίζω έτσι να έγινε κατανοητό γιατί και το ηλεκτρονικό, κυρίως σε νέους ατμιστές, δεν δίνει απαραίτητα την ίδια ευχαρίστηση με το κανονικό τσιγάρο, παρότι το μιμείται όσο το δυνατόν καλύτερα.
Θέλει και το ηλεκτρονικό δηλαδή στην αρχή θέληση.

links:
http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_nicotine.htm (http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_nicotine.htm) στα ελληνικά
http://www.a-pawelzik.de/Nikotin/Wie_Nikotin_wirkt/wie_nikotin_wirkt.html (http://www.a-pawelzik.de/Nikotin/Wie_Nikotin_wirkt/wie_nikotin_wirkt.html) στα γερμανικά
http://en.wikipedia.org/wiki/Monoamine_oxidase (http://en.wikipedia.org/wiki/Monoamine_oxidase) για το ΜΑΟ-Β στα αγγλικά
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: panos στις Ιανουαρίου 31, 2010, 13:18
Μπράβο kostas! :thumpup:
Πολλά πράγματα αποσαφηνίζονται με αυτό το post...
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: atmistis στις Ιανουαρίου 31, 2010, 13:20
Μπράβο και πάλι Κώστα, ακόμα ένα από τα καλύτερά σου  :thumpup:
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: marbass στις Ιανουαρίου 31, 2010, 13:21
Πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό!

Μια παρατήρηση σχετικά μ' αυτό
Παράθεση
Υπάρχουν επίσης και κανονικά τσιγάρα χωρίς τέτοιου είδους πρόσθετα, αλλά παρόλα αυτά εμπεριέχουν τη ζάχαρη που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς φυσικά στα φύλλα του καπνού.
Στο ηλεκτρονικό δεν υπάρχει ούτε και αυτή.
Η γλυκερίνη, ως υποκατάστατο της ζάχαρης, μήπως παίζει τον ίδιο ρόλο και έχει τα ίδια αποτελέσματα (ίσως και εντονότερα) στο ΗΤ όπως η ζάχαρη στο ΚΤ?
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Atmos στις Ιανουαρίου 31, 2010, 15:49
Τέλειο, Κώστα.  :thumpup:

Λίγο πολύ τα ξέραμε αλλά εδώ φαίνονται και με στοιχεία. Δηλ. βλέπουμεποιες είναι οι ουσίες που επιδρούν εθιστικά. Υποψιάζομαι ότι είναι καιάλλες.

Μπήκε στους τίτλους του μόνιμου θέματος για θέματα υγείας:
Επιστημονικές έρευνες και άρθρα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,416.msg5627.html#msg5627)

Παιδιά, ας περιοριστούμε στη νικοτίνη στο παρόν θέμα γιατί θα χαθούμε. Για γλυκερίνη κ.ά. υπάρχουν ανάλογα θέματα. Τα τελευταία μηνύματα μεταφέρθηκαν στις ανάλογες ενότητες.
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Tem στις Ιανουαρίου 31, 2010, 22:25
μπράβο Κώστα , πολύ καλή δουλειά  :thumpup:
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: taxtsom στις Ιανουαρίου 31, 2010, 22:32
Κώστα  :respect_hat:
 :thumpup:
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: atmomixani στις Αυγούστου 18, 2011, 17:44
 :sign_oraios: :respect: :respect: :respect:
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: legend7gr στις Αυγούστου 19, 2011, 00:51
Πολυ χρησιμο αρθρο! Συγχαρητηρια και απο μενα Κωστα  :thumpup:
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: fotis67 στις Αυγούστου 19, 2011, 00:59
Μπράβο και από μένα στον Kostas :thumpup:
Μπράβο και στον Atmo για την αξιοποίηση του θέματος :thumpup:
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Gabriel74 στις Αυγούστου 19, 2011, 01:23
Τι θα γινόταν άραγε αν σε κάποια έρευνα - τεστ ΗΤ βρισκόταν ΄΄απλές΄΄ και ΄΄αθώες΄΄ ουσίες όπως βενζόλιο, φορμαλδεϋδη, νιτροζαμίνες και ΥΔΡΟΚΥΑΝΙΟ...;
Ρητορικό βέβαια το ερώτημα διότι όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά οτι θα απαγορευόταν απευθείας και οριστικά η χρήση και φυσικά η πώλησή του...
Με τα τσιγαράκια που τα περιέχουν όλα αυτά και χίλια δυο άλλα επιβλαβέστατα συστατικά τα οποία αποδεδειγμένα πλέον επιφέρουν τα χειρότερα, ελεύθερη διακίνηση και χρήση με κατ επίφαση προειδοποιήσεις...σαν να λέμε στον πρεζάκια ΄΄η ηρωίνη που σουταρεις σκοτώνει΄
Χαίρω πολύ...΄...
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: trap στις Αυγούστου 19, 2011, 01:36
Έτσι είναι ρε Γαβριήλ,η υποκρισία σε ολο της το μεγαλειο.

Τελικά όπως και σε αλλά πολλά και σοβαρά θέματα, το συμφέρων μερικών είναι πάνω
απο το γενικό καλό.
Τι να πεις,το θέμα όμως είναι οτι και οι τάχα προηγμένοι και πανέξυπνοι ανα τον κόσμο
πράττουν τα ιδια.
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Gabriel74 στις Αυγούστου 19, 2011, 01:44
Ε όταν οι καπνοβιομηχανίες και αλλες πολυεθνικές ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις αχυρανθρώπων για τσιράκια τους... τι να περιμένουμε;
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: jeke04 στις Σεπτεμβρίου 03, 2011, 04:21
Κώστα πολύ καλό το Post σου. :bravo_encouragements: :respect_hat: :thumbsup_move_1:
Οι καπνοβιομηχανίες το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουν κάτι για το η.τ.
Εαν είχαν να είμαστε σίγουροι ότι θα το είχαν βγάλει για να μην χάσουν τι φέτα από το καρπούζι.
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: panosfc στις Σεπτεμβρίου 03, 2011, 10:11
Ευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες!Καλο ειναι να γνωριζουμε καποια πραματα παραπανω.
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Drakos στις Σεπτεμβρίου 14, 2011, 15:49
Πολύ καλό το άρθρο και μπράβο στον Κώστα για την ενημέρωση.
Έχω όμως μια ερώτηση σχετικά με την νικοτίνη που περιέχεται στα υγρά των η.τ
Κάπου διάβασα, σε κάποια μέλέτη που είχε γίνει, δεν θυμάμαι που αλλά θα ψάξω να το βρω για να το παραθέσω, ότι με το η.τ η ποσότητα της νικοτίνης που λαμβάνουμε ανα ρουφηξια σε σχέση με το κ.τ
είναι σημαντικά μικρότερη. Περίπου το 1/3 ή 1/4 αν δε με απατά η μνήμη μου σε σχέση με ένα κ.τ.
Αν γνωρίζει κάποιος αν ισχύει το παραπάνω και πόσο σίγουρο είναι αυτό παρακαλώ ας μας ενημερώσει.
Με ενδιαφέρει να γνωρίζω τι ποσότητες νικοτίνης ατμίζω και αν είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες από αυτές που
έπαιρνα με ένα κ.τ
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Atmos στις Σεπτεμβρίου 14, 2011, 16:02
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,416.msg73863.html#msg73863
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Drakos στις Σεπτεμβρίου 14, 2011, 18:25
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,416.msg73863.html#msg73863

Σ´ ευχαριστώ πολύ Λευτέρη.
Κατατοπιστικότατο άρθρο.  :thumpup:
Τώρα καταλαβαίνω γιατί ενώ ατμίζω στα 18mg με λούζει κρύος ιδρώτας και νοιώθω όλα εκείνα τα στερητικα σύνδρομα απο την έλλειψη της ατιμης της νικοτινης. Τρεμουλα, ζαλαδα, και γενικώς ένα απροσδιοριστο "χάσιμο" σα να φεύγει η γη κάτω απο τα πόδια μου.
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: panosfc στις Σεπτεμβρίου 14, 2011, 19:16
Σ´ ευχαριστώ πολύ Λευτέρη.
Κατατοπιστικότατο άρθρο.  :thumpup:
Τώρα καταλαβαίνω γιατί ενώ ατμίζω στα 18mg με λούζει κρύος ιδρώτας και νοιώθω όλα εκείνα τα στερητικα σύνδρομα απο την έλλειψη της ατιμης της νικοτινης. Τρεμουλα, ζαλαδα, και γενικώς ένα απροσδιοριστο "χάσιμο" σα να φεύγει η γη κάτω απο τα πόδια μου.

Ή αυξανεις την ποσοτητα νικοτινης στα υγρα σου ή τραβας περισσοτερες τζουρες και εισαι οκ.
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Drakos στις Σεπτεμβρίου 14, 2011, 19:30
Ή αυξανεις την ποσοτητα νικοτινης στα υγρα σου ή τραβας περισσοτερες τζουρες και εισαι οκ.

Αυτό κάνω Παναγιώτη, αλλα τα στερητικα μου επιμένουν.
6η μέρα χωρις κ.τ
Ελπίζω να αντέξω.. :)
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: panosfc στις Σεπτεμβρίου 14, 2011, 22:43
Εγω παλι γιατι νιωθω λες και δεν εκανα καμια μεταβαση;Νιωθω λες και δεν μου στερησε κανεις τιποτα..Μηπως να αλλαζες γευσεις;
Νταξει ειχα και την θεληση αλλα αληθεια δεν ενιωσα οτι εκανα κατι σπουδαιο..
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: m.a.x. στις Σεπτεμβρίου 14, 2011, 22:44
και γω το ίδιο,
το μόνο που άλλαξε ήταν η μυρωδιά του βρωμοτσίγαρου
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Vrs5 στις Σεπτεμβρίου 14, 2011, 22:49
Μια απο τα ιδια. Θεληση ειπαμε μαγκες  :thumpup:
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Εktelonistrator στις Σεπτεμβρίου 14, 2011, 22:51
2 μερες θέληση και πείσμα είναι αρκετες...στην εβδομαδα εχεις απελευθερωθει.
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: panos στις Σεπτεμβρίου 14, 2011, 22:51
Εγώ που δεν είχα καν τη θέληση (εννοώ την ποιότητα της θέλησης που σε κάνει να υπομένεις και να αντέχεις την έλλειψη  και όχι απλά το "πρέπει να το κόψω") έμεινα άναυδος απο το πόσο εύκολα το έκοψα.
Μάλιστα την πρώτη ημέρα έλεγα ΟΚ, καλό το η.τ. θα καπνίζω και 6-7 τσιγάρα και όλα εντάξει, όμως απο τη δεύτερη ημέρα δεν το ήθελα πιά το κ.τ.
Ουτε που φανταζόμουν ότι μπορεί να υπήρχε κάτι τόσο αποτελεσματικό...


Να 'ναι καλά ο κινέζος της Ruyan που το ανακάλυψε...
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Atmos στις Σεπτεμβρίου 16, 2011, 03:11
Σ´ ευχαριστώ πολύ Λευτέρη.
Κατατοπιστικότατο άρθρο.  :thumpup:
Τώρα καταλαβαίνω γιατί ενώ ατμίζω στα 18mg με λούζει κρύος ιδρώτας και νοιώθω όλα εκείνα τα στερητικα σύνδρομα απο την έλλειψη της ατιμης της νικοτινης. Τρεμουλα, ζαλαδα, και γενικώς ένα απροσδιοριστο "χάσιμο" σα να φεύγει η γη κάτω απο τα πόδια μου.

Δεν μπορώ να πω ότι έχω και τόση εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα της έρευνας. Έχω την αίσθηση ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με τη νικοτίνη και χρειάζεται παραπέρα έρευνα. Γιατί πού στο καλό πάει αυτή η νικοτίνη;;
Εγώ θα 'λεγα να δοκιμάσεις και με χαμηλότερη δόση π.χ. 12 mg. Πολλοί έχουν αναφέρει παρόμοια συμπτώματα από υψηλή δόση. Εγώ ας πούμε το έχω νιώσει αυτό. Ίσως όμως να είναι και το στερητικό που λες. Κάθε οργανισμός αντιδράει διαφορετικά αν και για τους περισσότερους η μετάβαση ήταν πολύ ομαλή.
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: dxdydz στις Σεπτεμβρίου 16, 2011, 03:18
δράκο, έτσι ένιωθα κι εγώ με τον απλό ego-τ. ρούφαγα-ρουφαγα και απλά ένιωθα έναν εύγευστο αέρα..
δεύτερη μέρα έκανα driptip σε 510lr και βρήκα το φως μου..
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Steamboy στις Σεπτεμβρίου 16, 2011, 03:28
Έχει σκεφτεί ποτέ κανένας πως πέραν της γνωστής "ενοχικής" νικοτίνης μπορεί να υπάρχει/ουν στα κ/τ άλλες "ναρκωτικές"/έξαρτησης ουσίες στις τόσες χιλιάδες γνωστές αλλά και άγνωστες(πολλές) που διαθέτει,και γι αυτό είναι τόσο δύσκολο η διακοπή του?! :hmmm:
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: bazexa στις Σεπτεμβρίου 16, 2011, 03:36
Έχει σκεφτεί ποτέ κανένας πως πέραν της γνωστής "ενοχικής" νικοτίνης μπορεί να υπάρχει/ουν στα κ/τ άλλες "ναρκωτικές"/έξαρτησης ουσίες στις τόσες χιλιάδες γνωστές αλλά και άγνωστες(πολλές) που διαθέτει,και γι αυτό είναι τόσο δύσκολο η διακοπή του?! :hmmm:

"ΚΑΤΙ"  θα έχουν μέσα για να σε  "κρατάνε κοντά τους"...."Φήμες" για το Marlboro άλλωστε κυκλοφορούσαν αβέρτα... (ινδική κάναβι  κτλ κτλ)...
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Darky στις Σεπτεμβρίου 16, 2011, 03:39
4ρτη μερα χωρις κ.τ. και εξάρτηση καμια, ουτε σε μενα, ουτε σε δυο φιλες που το κοψαμε μαζι και ξεκινησαμε και οι τρεις το ατμισμα.
το μονο που μας πιανει ειναι αυτη η απροσδιοριστη ζαλαδα, σα να πανε ολα γυρω με αργο ρυθμο.
χαιρομαι που απ οτι βλεπω αυτο ειναι κοινοτυπο side effect απο την ελλειψη νικοτινης και οχι απο κατι αλλο που να οφείλεται στο η.τ.

δεν μπορουσμε να φανταστουμε οτι θα περνουσαμε τοσο ευκολα απεναντι..  :thumpup:
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: bazexa στις Σεπτεμβρίου 16, 2011, 03:42
4ρτη μερα χωρις κ.τ. και εξάρτηση καμια, ουτε σε μενα, ουτε σε δυο φιλες που το κοψαμε μαζι και ξεκινησαμε και οι τρεις το ατμισμα.
το μονο που μας πιανει ειναι αυτη η απροσδιοριστη ζαλαδα, σα να πανε ολα γυρω με αργο ρυθμο.
χαιρομαι που απ οτι βλεπω αυτο ειναι κοινοτυπο side effect απο την ελλειψη νικοτινης και οχι απο κατι αλλο που να οφείλεται στο η.τ.

δεν μπορουσμε να φανταστουμε οτι θα περνουσαμε τοσο ευκολα απεναντι..  :thumpup:

Εγώ αυτό το έπαθα στις 45 μέρες περίπου από την διακοπή και κράτησε ένα 10ημερο περίπου....δεν άλλαξα κάτι στην χρήση του ητ, οπότε ΠΙΘΑΝΟΝ να είναι στεριτικό σύνδρομο....
Τίτλος: Απ: Διαφορές στην επίδραση της νικοτίνης μεταξύ ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου
Αποστολή από: Drakos στις Σεπτεμβρίου 16, 2011, 18:12
δράκο, έτσι ένιωθα κι εγώ με τον απλό ego-τ. ρούφαγα-ρουφαγα και απλά ένιωθα έναν εύγευστο αέρα..
δεύτερη μέρα έκανα driptip σε 510lr και βρήκα το φως μου..

Aν και λίγο off topic που μπορώ να βρω αυτά τα drip tip που αναφερεσαι για το ego t?
Μπας και βρω κι εγώ το φως μου.. ;)


Για συζητήσεις σχετικά με τη νικοτίνη, η συνέχεια εδώ: Νικοτίνη : Γενική συζήτηση γύρω από αυτήν (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,27909.0.html)