vaping.gr

Υγρά (e-liquids) => ΥΓΡΑ (γενικά) => Μήνυμα ξεκίνησε από: Arvacon στις Οκτωβρίου 08, 2011, 15:45

Τίτλος: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: Arvacon στις Οκτωβρίου 08, 2011, 15:45
Το λέω με σιγουριά καθότι είμαι Χημικός.
Ό,τι χρειαστείτε παιδιά. Έχω εντρυφήσει σε αυτό το κομμάτι που αφορά τα eliquids. Στη διάθεσή σας. Να συζητάμε και να μαθαίνουμε....

Φιλε kallitexnis καλως ηλθες στο φορουμ! Που ησουν κρυμμενος τοσο καιρο?? Σε χρειαζομαστε εδω, ελπιζω να εχεις ορεξη να μας διαφωτισεις με τις γνωσεις σου  ::) Θα σε χρειαστουμε σιγουρα!

Μια ερωτηση απο μενα, αν και οφ τοπικ. Τα συστατικα εκτος της νικοτινης, που περιεχουν τα e-liquids, πιστευεις πως επιβαρυνουν τον οργανισμο μας ή οχι? Ποια η γνωμη σου?

Επισης, εχεις δοκιμασει τα υγρα της Ηalo? Μπορεις να μας λυσεις την απορια, αν εχουν τελικα αλκοολ μεσα?
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: kallitexnis στις Οκτωβρίου 08, 2011, 19:28
Φιλε kallitexnis καλως ηλθες στο φορουμ! Που ησουν κρυμμενος τοσο καιρο?? Σε χρειαζομαστε εδω, ελπιζω να εχεις ορεξη να μας διαφωτισεις με τις γνωσεις σου  ::) Θα σε χρειαστουμε σιγουρα!

Μια ερωτηση απο μενα, αν και οφ τοπικ. Τα συστατικα εκτος της νικοτινης, που περιεχουν τα e-liquids, πιστευεις πως επιβαρυνουν τον οργανισμο μας ή οχι? Ποια η γνωμη σου?

Επισης, εχεις δοκιμασει τα υγρα της Ηalo? Μπορεις να μας λυσεις την απορια, αν εχουν τελικα αλκοολ μεσα?

Ήμουν στο τρέξιμό μου της επιβίωσης. Αλλά τώρα και λόγω επιχειρηματικής επιλογής, θα είμαι πιο συχνός επισκέπτης.

Πρώτο σενάριο (το σύνηθες)
Η αιθυλική αλκοόλη χρησιμοποιείται στα e-liquids για μη προφανή λόγο ως προς τον τελικό χρήστη.
Το χρονικό σημείο της διαδικασίας είναι η ανάμιξη της γεύσης και του ενισχυτικού της με τον κυρίως ζωμό (PG,VG,PG-VG).
Όταν λοιπόν γίνεται αυτό, ώστε να μεγαλώσει η διαλυτότητα των ουσιών και να μην μπουν σε διαδικασία π.χ. δόνησης (vortex) για να επιτευχθεί καλύτερη ανάμιξη (βλέπε το μηχάνημα που ανακατεύει στα σιδηροπωλεία το χρώμα για να πάρεις την απόδοση που θες), πρέπει να επιτρέψεις την εξάτμιση της αλκοόλης. Αυτό γίνεται είτε με αερισμό (ρεύμα αέρα) είτε με ελαφρά θέρμανση.
Η ελαφρά θέρμανση δεν βολεύει διότι αρωματικές ουσίες θα χαθούν και θα εξασθενήσει το μίγμα.
Ο αερισμός απαιτεί μεγάλη επιφάνεια (εξάτμιση ουσιαστικά της πτητικής αιθυλικής αλκοόλης), οπότε δεν βολεύει πρακτικά σε βιοτεχνική παραγωγή.
Πρακτική: Σε μεγάλες μονάδες λοιπόν, αφήνουν εντός την αιθυλική αλκοόλη, με τη βεβαιότητα πως θα εξατμιστεί στην αντίσταση αμέσως μόλις θα έρθει σε επαφή ακόμα και με χλιαρή θερμοκρασία (40 βαθμοί Κελσίου) στην αντίσταση. Αυτό που δεν έχουν υπολογίσει είναι πως η πρώτη "τζούρα" φτάνει στους νευρικούς υποδοχείς (αισθητήρες) τόσο στη γλώσσα όσο και στη μύτη του χρήστη.

Συμπέρασμα: Τα καλά παιδιά που τους αρέσει γεύση προμηθευτή που ακολουθεί την εν λόγω διαδικασία, αφήνουν το καπάκι ανοιχτό, αφού πρώτα πιάσουν με το χέρι τους και ζεστάνουν με 35 βαθμούς περίπου το μπουκαλάκι. Το κλείνουν το ανακινούν πιάνοντάς το με όλη την παλάμη και ξαναναοίγουν το καπάκι. Με αυτό τον τρόπο θερμαίνεται η αλκοόλη, την ανακινείς για να την απεγκλωβίσεις από το βαρύτερο ζουμί και όταν φτάσει ψηλά στην επιφάνεια, απελευθερώνεται στον αέρα.

Δεύτερο σενάριο ύπαρξης αλκοόλης είναι η χρήση της στην επεξεργασία για την παραγωγή των ουσιών που αποτελούν το μίγμα. Εκεί πια πρόκειται για πρώτες ύλες "μάντρας οικοδομών" όπου ο Χ πήρε κι ανακάτεψε 1 σακί τσιμέντο και 1 σακί άμμο. Μη καθαρότητα πρώτων υλών, προσμίξεις, υποπροϊόντα. Μακριά. Αλλά σημειώνω ότι είναι σπάνιο.

Συμπέρασμα για την ελληνική αγορά: Έκαστος "εξυπνάκιας" είδε 10 συνταγές DIY,  παρήγγειλε 5 μπιτόνια και το παίζει Νίκος Τσελεμεντές. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Αλλά σε άλλο τόπικ η κουβέντα για αυτό.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: Atmos στις Οκτωβρίου 09, 2011, 01:21
Ευχαριστούμε για τις απαντήσεις, kallitexnis.  :thumpup:

Σημ. Τα μηνύματα εδώ είναι μεταφορά από άλλο θέμα στο οποίο υπήρχε και η συζήτηση για την εξάτμιση της αλκοόλης σε περίπτωση που υπάρχει σε κάποια υγρά. Κάποιοι εξέφρασαν την απορία αν αφήνοντας ανοιχτό το μπουκάλι για να φύγει η αλκοόλη μήπως έτσι εξατμίζεται και η νικοτίνη:

Λόγω του γεγονότος ότι η νικοτίνη είναι υδατοδαλυτή (διαλύεται και αναμιγνύεται με το νερό) δεν εξατμίζεται. Εξατμίζεται μόνο η αλκοόλη (οινόπνευμα) που έχει σημείο εξάτμισης τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Η νικοτίνη παραμένει στο μίγμα. Το λέω με σιγουριά καθότι είμαι Χημικός.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: iguasu στις Οκτωβρίου 09, 2011, 01:32
οποιαδηποτε αλλη πληροφορια θα ειναι ανεκτιμητη ...

π.χ. παραγωγη της PG/VG απο τη θερμοτητα ανθυγειινων ουσιων, αρωματα: τι υπαρχει εκει μεσα; ,
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: Arvacon στις Οκτωβρίου 09, 2011, 02:07
Μια αλλη ερωτηση παλι ειναι, υπαρχει περιπτωση λογω των θερμοκρασιων που αναπτυσονται στην αντισταση των ατμοποιητων , μετατρεπεται μηπως καποιο απ' τα συστατικα των υγρων σε κατι ανθυγιεινό?
Εχεις χημικο εργαστηριο? Εχεις πραγματοποιησει τιποτα ελεγχους στα υγρα και γενικα στα παραγωγα της ατμοποιησης τους?
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: crisx στις Οκτωβρίου 09, 2011, 03:02
Ωραία βρήκαμε αυτόν που μας έλειπε για να τον ταράξουμε στις ερωτήσεις! :laugh1:
Έχω κ γω ερώτηση.
Φυτίλια! fiberglass ή sillica; Το λέω μόνο από άποψη υγειινής κατά το άτμισμα όπου παράγονται υψηλές θερμοκρασίες.

Δεύτερη ερώτηση: Η νικοτίνη έχει μια πολύ άσχημη μυρωδιά όταν είναι σκέτη. Όταν αναμιχτεί παραμένει σε μικρότερο βαθμό. Οι βάσεις που πουλάνε (του εμπορίου) μυρίζουν; Αν όχι γιατί; Δεν θα έπρεπε;
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: spectrum στις Οκτωβρίου 09, 2011, 12:03
Επίσης...

Από τη μια, είναι φανερό ότι διαφορετικά έτοιμα υγρά άτμισης έχουν διαφορετική πυκνότητα, άρα δε φτιάχνουν ιδανικά διαλύματα, άρα χρειάζονται γερό ανακάτεμα πριν από την άτμιση.

Από την άλλη, για να συμπληρώσω την ερώτηση του Arvacon, μήπως σε θερμοκρασίες ατμοποιητή ή και χαμηλότερες ορισμένα από τα συστατικά (τα συνηθισμένα τουλάχιστον) αντιδρούν μεταξύ τους, παράγοντας κάτι... άλλο;
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: panosmgr στις Οκτωβρίου 09, 2011, 19:39
Αναφορικά με τις αγορές από φαρμακείο για ιδιοκατασκευή-ανάμιξη:
Προσοχή εφιστώ σε όσους αγοράζουν προπυλενογλυκόλη και γλυκερίνη να είναι φαρμακευτικής τουλάχιστον καθαρότητας.
Το ποσοστό είναι συνήθως το κριτήριο. Πέραν αυτού, οι λοιπές προσμίξεις είναι συνήθως οι ίδιες.
Αναφορικά με τις γεύσεις, δεν φτάνει να είναι γεύση απλά αλλά να προορίζεται για κάπνισμα.
Δεν είναι όλα τα γευστικά που κυκλοφορούν έτσι. Πρέπει να είναι κατάλληλα για χρήση σε τρόφιμα. Να είναι βρώσιμα επομένως.

Φιλε kallitexnis πολυ χρησιμες οι αποψεις-συμβολες σου σε αυτο το thread.

Με αφορμη τωρα το παραπανω, μηπως μπορεις να θεσεις καποια standards για τις αγορες που κανουμε για τις αναμιξεις μας? Για τις βασεις μιλαω (pg/vg) για το απιονισμενο νερο (απλο ή wfi) και για τις γευσεις/αρωματα.

Υπαρχουν 10δες πηγες για να αγορασει κανεις (απο interneτικα stores μεχρι φαρμακεια). Οσοι δεν ειμαστε χημικοι πολυ ευκολα απ' οτι φαινεται μπορει να κανουμε κακο στους εαυτους μας.

Μπορεις να κανεις συγκεκριμενες προτασεις για αγορες ως προς τα συστατικα των ιδιοκατασκευων/αναμιξεων μας  και ακομα ακομα ... συγκεκριμενα μαγαζια (ωστε να αποφυγουμε την αμαθεια ή ημιμαθεια διαφορων "επαγγελματιων").

Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: iguasu στις Οκτωβρίου 09, 2011, 20:05
επισης η Νομπακο εχει στο σαιτ της αναλυση απο Δημοκριτο.
Γνωριζεις αυτες τις ουσιες που ανιχνευσαν;
ειναι ιδιες σε ολα τα υγρα;
και στα DIY;
Εισαι ακομα στο φορουμ;  :idiot1: :))
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: kallitexnis στις Οκτωβρίου 10, 2011, 19:59
Μια αλλη ερωτηση παλι ειναι, υπαρχει περιπτωση λογω των θερμοκρασιων που αναπτυσονται στην αντισταση των ατμοποιητων , μετατρεπεται μηπως καποιο απ' τα συστατικα των υγρων σε κατι ανθυγιεινό?
Εχεις χημικο εργαστηριο? Εχεις πραγματοποιησει τιποτα ελεγχους στα υγρα και γενικα στα παραγωγα της ατμοποιησης τους?

Αγαπητέ φίλε, λόγω του ότι το Κράτος μας είναι άχρηστο και μόνο παράβολα ξέρει να παίρνει (ο νοών νοείτο) δεν μπόρεσα να κάνω ανάλυση σε ελληνικό εργαστήριο για ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Το μόνο αρμόδιο εργαστήριο για την ανίχνευση των εισπνεομένων αερίων είναι το Παράρτημα Σερρών του ΓΧΚ. Επειδή μίλησα με το συνάδελφο που είναι εκεί Προϊστάμενος, το μηχάνημα που έχουν είναι μόνο για συμβατικό τσιγάρο και όχι για ηλεκτρονικό. Απαιτεί καύση για να δουλέψει δηλαδή.
Το να αναλύεις τα υγρά αυτά καθαυτά είναι κατά την προσωπική ταπεινή μου άποψη, κοροϊδία.
Γιατί πολύ απλά δε με νοιάζει τί περιέχει το υγρό αλλά τί θα εισπνεύσω. Από τις 4000 ουσίες του συμβατικού τσιγάρου, οι περισσότερες δημιουργούνται από την πυρόλυση που λαμβάνει χώρα με την καύση και ουδεμία σχέση έχουν με το τί περιέχεται στο τσιγάρο πριν καεί.
Όπως έχω πει, πρόκειται να είμαι επιστημονικός υπεύθυνος σε φίρμα που θα κάνει την εμφάνισή της μέχρι το τέλος Οκτώβρη στην Αθήνα (και μέσω του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο).
Όταν αποκτηθεί ικανός τζίρος είναι δεδομένο πως θα διατεθούν κεφάλαια στην ανάλυση αυτή που δυστυχώς γίνεται μόνο στο εξωτερικό (στην Ουγκάντα την εδώ είμαστε στο τομπάκο ακόμα οι ιθαγενείς).
Πάντως, ως χρήστης ηλεκτρονικού τσιγάρου και με βάση τις επιστημονικές δημοσιεύσεις που έχω μελετήσει από το εξωτερικό, τα εισπνεόμενα αέρια αν είναι ποιοτικές οι πρώτες ύλες και όχι Φουκοσίμα, δεν έχουν κάτι επικίνδυνο.
Καλό θα ήταν, οι μόντες με χαμηλές αντιστάσεις που αυξάνουν τη θερμοκρασία στο υγρό μόνο και μόνο γα περισσότερη "κάπνα", να είναι περιττές. Όποιος θέλει "κάπνα" αυξάνει τη φυτική γλυκερόλη στο μίγμα και λίγο το ενισχυτικό γεύσης ή το ποσοστό της. Οπότε ισοφαρίζεται το αποτέλεσμα χωρίς να εκτίθεται το υγρό σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από 60 βαθμούς και χωρίς να γίνεται χρήση ευπαθών ατμοποιητών (με βάση τον πολύ μικρότερο χρόνο ζωής των LR).
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: kallitexnis στις Οκτωβρίου 10, 2011, 20:21
Φιλε kallitexnis πολυ χρησιμες οι αποψεις-συμβολες σου σε αυτο το thread.

Με αφορμη τωρα το παραπανω, μηπως μπορεις να θεσεις καποια standards για τις αγορες που κανουμε για τις αναμιξεις μας? Για τις βασεις μιλαω (pg/vg) για το απιονισμενο νερο (απλο ή wfi) και για τις γευσεις/αρωματα.

Υπαρχουν 10δες πηγες για να αγορασει κανεις (απο interneτικα stores μεχρι φαρμακεια). Οσοι δεν ειμαστε χημικοι πολυ ευκολα απ' οτι φαινεται μπορει να κανουμε κακο στους εαυτους μας.

Μπορεις να κανεις συγκεκριμενες προτασεις για αγορες ως προς τα συστατικα των ιδιοκατασκευων/αναμιξεων μας  και ακομα ακομα ... συγκεκριμενα μαγαζια (ωστε να αποφυγουμε την αμαθεια ή ημιμαθεια διαφορων "επαγγελματιων").

Θα ξεκινήσω από το τέλος. Ακόμα και γνωρίζοντας πως θα "χαλάσω καρδιές". Επαγγελματίας έμπορος από επαγγελματίας γνώστης είναι 2 πράγματα που απέχουν μίλια. Δυστυχώς στην Ελλάδα της πατέντας, επικρατεί το πνεύμα του πολυμήχανου Οδυσσέα. Με τη διαφορά ότι αυτός είχε τους θεούς μαζί του. Και εξηγούμαι:
Δεν είναι δυνατόν πασίγνωστη φίρμα στην Ελλάδα να κυκλοφορεί υγρό στην αγορά χωρίς να αναφέρει στην ετικέτα ότι περιέχει νίνη. Αυτό συνεπάγεται παραπλάνηση και έκθεση σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο. Είναι άλλο το γεγονός ότι το Κράτος είναι μοσχάρι (και πουλημένο) και εξυπηρετεί τις καπνοβιομηχανίες κι άλλο το φαινόμενο να κυκλοφορεί το ό,τι νά'ναι.
Ξαναλέω κι ας γίνομαι κουραστικός. Το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΡΟΜΠΟΓΙΑ.Πρέπει να ξέρεις τις πρώτες ύλες, να ξέρεις την αλληλεπίδραση και τις προφυλάξεις. Αλλιώς μείνε ΕΜΠΟΡΟΣ. Δεν είναι ντροπή. Πάρε έτοιμα μπουκαλάκια και μην το παίζεις ΚΥΡΟΣ ΓΡΑΝΑΖΗΣ εκεί που είσαι ΑΣΧΕΤΟΣ. Απλά διότι υπάρχει πιθανότητα να εκτεθείς απίστευτα.
Ο καταναλωτής από την άλλη δεν γνωρίζει. Προσεγγίζει κάποιον που του δηλώνει πως είναι γνώστης, ανακατεύει κάτι μπουκαλάκια και του φτιάχνει το υγρό. Χαρούμενος ο πελάτης παίρνει πιο φθηνά -συνήθως- το χυμό και πάει να τον καπνίσει. Αν πονοκεφαλιάσει λίγες ώρες αργότερα ή την άλλη μέρα, θα το ρίξει στην αλλαγή του καιρού.

Ακούστε: Είναι άλλο ιδιοκατασκευή για την πάρτη μου οπότε βάζω και Milko μέσα και το καπνίζω, άλλο το κυκλοφορώ εμπορικό προϊόν επαγγελματικά. Εκεί θα πρέπει κάθε μπουκαλάκι που θα πάρει ο πελάτης μου να έχει ακριβώς την ίδια γεύση με εκείνο που πήρε 1 εβδομάδα, 1 μήνα, 1 χρόνο πριν. Και να είναι όλα ασφαλή.

Να μην γράψω βιβλίο εδώ. Πιστεύω πως ξεκινώντας την πρώτη ελλληνική ετικέτα υγρών για ηλεκτρονικό κάπνισμα θα ακολουθήσει σίγουρα ένα e-book με οδηγίες-κατευθύνσεις σε "μαθητευόμενους μάγους".
Ας δώσω ότι αναφορικά με τις βάσεις γλυκερίνης και προπυλενογλυκόλης θα πρέπει να βρίσκονται σε καθαρότητα 99,9% και 99,9% τουλάχιστον (αντίστοιχα) και η γλυκερίνη να μην περιέχει ζάχαρη (υπάρχει λόγος διότι αποκλείουμε έτσι μη αποδεκτό τρόπο παραγωγής της).

Και ένα τρυκάκι: Όπως βάζετε πρώτα τον καφέ και τη ζάχαρη και μετά το νερό για να φτιάξετε ελληνικό καφέ, έτσι να κάνετε και τις μόντες σας. Μην βάζετε τελευταία τη γεύση και το ενισχυτικό. Γεύση, ανακάτεμα όπως προστίθεται η βάση (ή οι βάσεις). Στοπ στα μισά.Ακολούθως ενισχυτικό γεύσης (αν βάζετε) και συμπλήρωση μέχρι τον τελικό όγκο με την υπόλοιπη (-ες) βάση (-εις). Το αναφέρω επειδή είδα πριν λίγες ημέρες έναν επαγγελματία να τα κάνει ανάποδα.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: Βασίλης στις Οκτωβρίου 10, 2011, 20:32
Πω πω ρε φιλε να σε συγχαρω για τα λεγομενα σου κ τον τροπο που τα λες..
ειλικρινα ελειπε ενα ανθρωπος σαν εσενα στο forum για να εχουμε κατι πιο
χειροπιαστο να το πω κ ετσι οσο αναφορα τις χημειεσ των υγρων που
ατμιζουμε..Εχεις απολυτο δικο οσο αναφορα τα DIY υγρα ατμισης και
θα συμφωνησω πως καλο ειναι οταν καποιος θελει να κανει δικα του
υγρα να τα κανει μονος του με δικη του ευθυνη και οπως ειπες να βαζει
και milko μεσα..
Οποτε καλο θα ηταν να το προσεξουμε αυτο... :thumpup:

 :sign_oraios: :sign_sostos: :sign_kiallo:
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: kallitexnis στις Οκτωβρίου 10, 2011, 20:44
επισης η Νομπακο εχει στο σαιτ της αναλυση απο Δημοκριτο.
Γνωριζεις αυτες τις ουσιες που ανιχνευσαν;
ειναι ιδιες σε ολα τα υγρα;
και στα DIY;
Εισαι ακομα στο φορουμ;  :idiot1: :))
Λόγω του γεγονότος ότι θα είμαι στην αγορά δεν θα προσωποποιήσω την απάντηση στο ερώτημά σου.
Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος μπορεί να κάνει μια ανάλυση υγρού λοιπόν με LC MS (Liquid Chromatography Mass Spectroscopy) για την ενδεχόμενη ταυτοποίηση των συστατικών του υγρού.Με βάση λοιπόν αυτή την ομολογουμένως ευαίσθητη διαδικασία ανάλυσης,σκοπεύουμε στην ειδική ανίχνευση και δυνητική ταυτοποίηση ενός μίγματος χημικών ουσιών.
http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_chromatography%E2%80%93mass_spectrometry

Το κόστος της ανάλυσης δεν είναι απαγορευτικό. Μπορεί να το κάνει κάποιος έμπορος.
Για ποιό λόγο όμως θα γίνει αυτό; Για να ταυτοποιήσει ΔΥΝΗΤΙΚΑ τις ουσίες που περιέχονται στο χημικό του μίγμα. Τελεία.

Αν δεν ξέρει λοιπόν τί του στέλνει ο προμηθευτής του (ή θέλει να τον τσεκάρει) αναλύει το δείγμα του και επιβεβαιώνει το περιεχόμενο σε χημικές ουσίες. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Δυστυχώς η συγκεκριμένη ανάλυση δεν δίνει απαντήσεις για:
1)Το περιεχόμενο των εισπνεόμενων αερίων ατμίσματος.
2)Την ασφάλεια του υγρού για χρήση από ατμιστές.

Για το (1) μόνο μία ανάλυση έχω δει μέχρι τώρα. Για το (2) δεν υπάρχει απλά ανάλυση. Θα δείξει η ιστορία. Αν και η απείρως καλύτερη σύσταση των αερίων του υγρού ατμίσματος (σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο) που έχουν εξετασθεί μέχρι τώρα από οργανωμένες ενέργειες στο εξωτερικό, καταδεικνύουν ότι είναι όλα πολύ αισιόδοξα (6 ετών εμπειρία υπάρχει μόλις σε διεθνές επίπεδο).

Αν θα την έκανα στο δικό μου υγρό την ανάλυση; Για επιστημονικούς λόγους όχι. Για λόγους μάρκετινγκ ενδεχομένως. Ή όπως λέγαμε στο Χημικό, κάθε ανάλυση καλή είναι εξαιρουμένης της γυναικείας (κοινώς κρεβατομουρμούρα).
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: crisx στις Οκτωβρίου 10, 2011, 20:46
Δεν είναι δυνατόν πασίγνωστη φίρμα στην Ελλάδα να κυκλοφορεί υγρό στην αγορά χωρίς να αναφέρει στην ετικέτα ότι περιέχει νίνη.
Υποθέτω δεν εννοείς τον Νίνη τον ποδοσφαιριστή ε; :wall: Άλλος νίνης είναι αυτός ε; Θα μας πεις και μας ποιος είναι; Γιατί εγώ τουλάχιστον δεν τον ξέρω και θα ήθελα να τον μάθω!
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: geo στις Οκτωβρίου 10, 2011, 20:57
Καλησπέρα και από μένα, τι θα πρέπει να αναγράφει η VG και η PG από κει που θα την αγοράσουμε ή πως θα την ζητάμε; Με τα υγρά εισαγωγής από εταιρείες πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: kallitexnis στις Οκτωβρίου 10, 2011, 21:08
Ωραία βρήκαμε αυτόν που μας έλειπε για να τον ταράξουμε στις ερωτήσεις! :laugh1:
Έχω κ γω ερώτηση.
Φυτίλια! fiberglass ή sillica; Το λέω μόνο από άποψη υγειινής κατά το άτμισμα όπου παράγονται υψηλές θερμοκρασίες.

Δεύτερη ερώτηση: Η νικοτίνη έχει μια πολύ άσχημη μυρωδιά όταν είναι σκέτη. Όταν αναμιχτεί παραμένει σε μικρότερο βαθμό. Οι βάσεις που πουλάνε (του εμπορίου) μυρίζουν; Αν όχι γιατί; Δεν θα έπρεπε;
Για το fiberglass / silica θα στο πώ αλλιώς: Το γυαλί είναι το πιο σταθερό υλικό για χημικές ουσίες. Οξείδιο του πυριτίου (ή αλλιώς Slica) σε 80% είναι το γυαλί (SiO2) . Το πυρίτιο (παρά το ότι έχει το πυρ στο όνομά του) είναι το στοιχείο Si. To fiberglass είναι πολυμερές, συνθετικό υλικό με ιδιαίτερα μεγάλες αντοχές σε διάφορες ιδιότητες κάθε φορά: θερμοκρασίες, τάσεις κ.ο.κ.
Εγώ στη θέση σου θα προτιμούσα silica ως πιο "φυσικό".
Προτιμώ να χαλάει κάτι όταν παύει να λειτουργεί όπως πρέπει, παρά να δυσλειτουργεί (π.χ. να σηκώνει υψηλότερες θεμροκρασίες που δεν ξέρω τί παράγουν) και εγώ να νομίζω ότι όλα πάνε καλά.
Με το ίδιο σκεπτικό τα LR θα έπρεπε να έχουν διαφορετικής αντοχής υλικά από τα NR. Για να έχουν όμως τα ίδια υλικά ακριβώς (με εξαίρεση τις αντιστάσεις), τα LR έχουν υποπολλαπλάσιο χρόνο ζωής.

Αναφορικά με τη νικοτίνη τώρα: Η νικοτίνη διαλύεται στο νερό, στον αιθέρα και στην αιθυλική αλκοόλη (αιθανόλη). Η οσμή της όταν είναι διαλυμένη είναι πολύ μικρότερη γιατί οι ατμοί της συγκρατούνται εύκολα από χημικούς δεσμούς υδρογόνου με τους διαλύτες της (νερό, αιθανόλη). Σε ένα τασάκι που μυρίζει με αποτσίγαρα αν ρίξουμε νερό, αμέσως "κόβει" η μυρωδιά.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: crisx στις Οκτωβρίου 10, 2011, 21:18
Αντί να μου λύνονται οι απορίες μου δημιουργούνται περισσότερες...

Aτμιστική βάση που περιέχει νικοτίνη κ πχ pg.
Που είναι διαλυμμένη η νικοτίνη; Νερό και αλκοόλη είναι ελάχιστα μέσα στην pg. Οπότε;

Αν βρίσκεται διαλυμμένη σε αλκοόλη κ ανοίξουμε το μπουκάλι κ εξατμιστεί η αλκοόλη. Υποθέτω ότι αυτό που απομένει έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νικοτίνη ε; Ή μήπως εξατμίζεται και αυτή;
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: kallitexnis στις Οκτωβρίου 10, 2011, 21:23
Καλησπέρα και από μένα, τι θα πρέπει να αναγράφει η VG και η PG από κει που θα την αγοράσουμε ή πως θα την ζητάμε; Με τα υγρά εισαγωγής από εταιρείες πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Ευχαριστώ.

Καλό θα είναι οι βάσεις γλ/πρ να πληρούν προδιαγραφές τουλάχιστον φαρμακευτικής ανάλυσης (USP για Ην.Πολιτείες και Ph.Eur για ΕΕ). Έδωσα και καθαρότητες σε άλλο ποστ.
Για τα υγρά εισαγωγής από εταιρείες τώρα φίλε μου, εδώ έχει μεγάλη κουβέντα. Γιατί οι Άγγλοι π.χ. δεν κατασκευάζουν στο Λονδίνο τις πρώτες ύλες τους. Από κάπου (;) τις εισάγουν.
Και βάζοντας μια ταμπελίτσα επάνω Made in UK αμέσως ο τελικός χρήστης χάνει τα ίχνη...
Σίγουρος καταναλωτής είναι μάλλον ψυχολογικός όρος. Έμπιστος καταναλωτής προς την αξιοσύνη και τον επαγγελματισμό του προμηθευτή του υπάρχει. Είτε π.χ. διότι το Κράτος εκεί είναι αυστηρό οπότε εικάζεις ότι δεν θα "κάνει κουτσουκέλα παίζοντας το κεφάλι του", είτε π.χ. διότι πρόκειται για εταιρεία με αναγνωρισμένο στο κοινό επί πολλά χρόνια προφίλ που δεν θα ρισκάρει τη φήμη της για μία "ταλιμπανιά"
Δοκιμάζεις, ακούς, συζητάς. Τα καλά του διαδικτύου. Τα άσχημα μαθεύονται ακαριαία.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: geo στις Οκτωβρίου 10, 2011, 21:30
Να΄ σαι καλά. :bye:
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: kallitexnis στις Οκτωβρίου 10, 2011, 21:34
Αντί να μου λύνονται οι απορίες μου δημιουργούνται περισσότερες...

Aτμιστική βάση που περιέχει νικοτίνη κ πχ pg.
Που είναι διαλυμμένη η νικοτίνη; Νερό και αλκοόλη είναι ελάχιστα μέσα στην pg. Οπότε;

Αν βρίσκεται διαλυμμένη σε αλκοόλη κ ανοίξουμε το μπουκάλι κ εξατμιστεί η αλκοόλη. Υποθέτω ότι αυτό που απομένει έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νικοτίνη ε; Ή μήπως εξατμίζεται και αυτή;

Η βάση είναι το pg. Αν πάρουμε καθαρή νικοτίνη (<95%) και με αιθανόλη (μικρή ποσότητα) την αναμίξουμε προσθέτοντας υπό ανάδευση τη βάση μας,
(http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSgyLxLxYzhHpioITnwNTdTQ-QnG7GSS9Fv1MPQpQrDUVKMi6Qv)

Θα έχουμε μίγμα νικοτινούχο της προπυλενογλυκόλης.
Όμως, έχουμε και την αιθανόλη μέσα που αρχικά χρησιμοποιήσαμε για να διαλύσουμε την καθαρή νικοτίνη και έτσι μόνο να αναμιχθεί με την προπυλενογλυκόλη.
Πώς θα την βγάλουμε;
Επειδή η αιθανόλη εξατμίζεται στους 78 βαθμούς Κελσίου. Με ανάδευση (οπότε απομακρύνονται οι κορεσμένοι ατμοί της συνεχώς) και με λίγη θέρμανση, μπορούμε και την απομκρύνουμε σε ποσοστά άνω του 80-90%. Οπότε δεν θα μυρίζει.
Η απομάκρυνση όμως της αλκοόλης απαιτεί θέρμανση (κόστος) και χρόνο. Άρα δεν συμφέρει τη βιομηχανική παραγωγή. Που την αφήνει εντός ξέροντας ότι θα εξατμιστεί φυσικά (ανοιχτό μπουκάλι) ή τεχνητά (πάνω στην αντίσταση).  Για αυτό και βλέπετε συχνά, ποσοστό απιονισμένου νερού σε μίγματα. Εξυπηρετείται καλά και ο σκοπός αυτός.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: kallitexnis στις Οκτωβρίου 10, 2011, 21:37

Αν βρίσκεται διαλυμμένη σε αλκοόλη κ ανοίξουμε το μπουκάλι κ εξατμιστεί η αλκοόλη. Υποθέτω ότι αυτό που απομένει έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νικοτίνη ε; Ή μήπως εξατμίζεται και αυτή;

Η νικοτίνη δεν εξατμίζεται. Αλλιώς θα έβαζες το χέρι σου πάνω από το πώμα για λίγη ώρα (το δάχτυλο για την ακρίβεια) και θα κιτρίνιζε όπως όταν κάπνιζες συμβατικό τσιγάρο (νικοτινοκιτρινίλα)...
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: crisx στις Οκτωβρίου 10, 2011, 21:44
Ωραία...πάω να ανοίξω τα μπουκάλια μου...
Ευχαριστώ kallitexnis :thumpup:
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: kallitexnis στις Οκτωβρίου 10, 2011, 22:16
Ωραία...πάω να ανοίξω τα μπουκάλια μου...
Ευχαριστώ kallitexnis :thumpup:

Προσοχή: Αν το υγρό σου έχει ενισχυτικό γεύσης και αυτό έχει βάση αιθανόλης (είναι διαλυμένο σε αυτήν), τότε να είσαι σίγουρος πως θα μειωθεί η ένταση της γεύσης με εξάτμιση της αλκοόλης.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: m.a.x. στις Οκτωβρίου 10, 2011, 22:31
φίλε kallitexni θέλω να σε ρωτήσω ένα-δυό πράγματα.

ποιο κατά την γνώμη σου είναι αυτό που θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος ως προς την ζημιά που προκαλεί σε έναν
ατμιστή,

 α.η νικοτίνη και η περιεκτικότητά της στα υγρά την οποία γνωρίζουμε σαν ουσία και τι προκαλεί αυτή στον οργανισμό ή
 β.η προπυλενογλυκόλη για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα στο τι προκαλεί όταν ατμίζεται συστηματικά.

επίσης ένα άλλο που ήθελα να αναφέρεις αν έχεις γνώση και σχετίζεται με το ''α'' είναι πόση τελικά νικοτίνη δέχεται ο οργανισμός από το ητ σε σχέση με το συμβατικό.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: crisx στις Οκτωβρίου 10, 2011, 23:46
Προσοχή: Αν το υγρό σου έχει ενισχυτικό γεύσης και αυτό έχει βάση αιθανόλης (είναι διαλυμένο σε αυτήν), τότε να είσαι σίγουρος πως θα μειωθεί η ένταση της γεύσης με εξάτμιση της αλκοόλης.
Είναι ατμιστική βάση και όχι υγρό η οποία μυρίζει πολύ άσχημα εξαιτίας της νικοτίνης. Δεν την άνοιγα για να μη μου εξατμιστεί η νικοτίνη...
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: Arvacon στις Οκτωβρίου 11, 2011, 00:28
Μου χει τυχει και μενα αυτο με την ασχημη μυρωδια σε νικοτινη. Βασικα ειχα προμηθευτει ενα μπουκαλι 50ml απο flavourart κατευθειαν και δε θυμαμαι αν στην αρχη ειχε αυτη τη μυρωδια. Το εβαλα στο ψυγειο για ενα διαστημα και μετα παρατηρησα οτι ενω η pg kai vg δε μυριζουν ασχημα, η νικοτινη μυριζε φαρμακιλα, οποτε εχει μεινει στο ραφι για πολυ καιρο και δε βλεπω να αλλαζει κατι. Τωρα που μου τη θυμισες, θα δοκιμασω να την αφησω ανοιχτη μπας και ξεμυρισει και τη χρησιμοποιησω. Παντως η νικοτινη απο φανστορ δε μυριζει ετσι, δεν εχει σχεδον καθολου μυρωδια και δεν αλλοιωνει τη γευση οπως εκανε αυτη που προανεφερα.  :hmmm:
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: iguasu στις Οκτωβρίου 11, 2011, 00:40
απ'τα πιο ενδιαφεροντα νηματα  :thumpup:

περιμενω απαντησεις μ'αγωνια...ως τοτε ας ριξω κι αλλη μια ερωτηση:

ειναι προτιμοτερο να ατμιζουμε σκετη πγ/γλ η τα αρωματα ειναι οκ;

καπου ειδα για την ουσια diacetyl , την εχεις υποψη;
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: Andreass στις Οκτωβρίου 14, 2011, 02:07
Γεια σας παιδιά . Ξέρει κανείς αν τα υγρά που ατμίζουμε έχουν και ζάχαρη μέσα ; Απ'όσο έχω δει σε sites μόνο η Nobacco γράφει ότι τα υγρά της δεν περιέχουν ζάχαρη ή γλουτένη .
Αν κάποια περιέχουν ζάχαρη ή κάποια άλλα γλυκαντικά , αυτά εισέρχονται στον οργανισμό κατά την εισπνοή του ατμού ;
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: Darky στις Οκτωβρίου 14, 2011, 04:57
Μου χει τυχει και μενα αυτο με την ασχημη μυρωδια σε νικοτινη. Βασικα ειχα προμηθευτει ενα μπουκαλι 50ml απο flavourart κατευθειαν και δε θυμαμαι αν στην αρχη ειχε αυτη τη μυρωδια. Το εβαλα στο ψυγειο για ενα διαστημα και μετα παρατηρησα οτι ενω η pg kai vg δε μυριζουν ασχημα, η νικοτινη μυριζε φαρμακιλα, οποτε εχει μεινει στο ραφι για πολυ καιρο και δε βλεπω να αλλαζει κατι. Τωρα που μου τη θυμισες, θα δοκιμασω να την αφησω ανοιχτη μπας και ξεμυρισει και τη χρησιμοποιησω. Παντως η νικοτινη απο φανστορ δε μυριζει ετσι, δεν εχει σχεδον καθολου μυρωδια και δεν αλλοιωνει τη γευση οπως εκανε αυτη που προανεφερα.  :hmmm:

ποτέ, μα ποτέ μα ΠΟΤΕ, ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ανοιχτό για ώρες άρωμα της flavourart...  :nope:

θα παρεις ΑΛΛΟ αρωμα μετα..  :yes:

εκανα το λαθος, παρασυρόμενος απο την λεγομενη "ωρίμανση" των Halo..
τελικα τα Halo ειχαν απλα οινοπνευμα που επρεπε να φυγει, οπως εξηγησε και ο καλλιτεχνης πιο πριν..
τα Flavourart δεν εχουν τετοια αναγκη. αντιθετα, καταστρεφονται..

φιλε καλλιτεχνη

η εταιρια που αναφερεις εχει σκοπο να συσκευαζει τα υγρα της σε πλαστικα μπουκαλακια τυπου "κολλιριο", ή σε μπουκαλακια που παρεχουν UV προστασια και "ωριμανση" οπως τα υγρα της Halo και της Flavourart απο το hlektroniko-tsigaro.com?
καταλαβαινεις την ερωτηση.

για οσους φιλους δεν την καταλαβαινουν, ας διαβασουν λιγο εδω:

http://www.idspackaging.com/packaging/us/miron_glass/violet_glass_bottles/329_0/g_supplier.html
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: kallitexnis στις Οκτωβρίου 14, 2011, 09:50
Οι δοκιμές στην παραγωγή είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η προχειρότητα, βιασύνη και η προσμονή του γρήγορου κέρδους οδηγούν σε σφάλματα.
Είναι καλύτερα λοιπόν να παίξω μπάλα αργότερα αλλά σταθερά, παρά να έχω θέματα τροποποίησης της γεύσης του υγρού σε διάστημα ωρών.
Όπως ανοίγεις ένα μπουκάλι βότκα και έχει την ίδια γεύση μέχρι να τελειώσει, έτσι πρέπει να είναι και το υγρό καπνίσματος.
Αλλιώς... είσαι καλύτερος ή χειρότερος από τους άλλους.

Μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά πιστέψτε με δεν είναι. Και το τελικό κόστος του προϊόντος δεν γίνεται να μην συμπεριλαμβάνει τα έξοδα "έρευνας και ανάπτυξης" όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Ελλάδα. Μιλάμε για πολλές εκατοντάδες ευρώ που θα οδηγήσουν όμως τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Βέβαια, από το τέλος του μήνα, όποιος επιθυμεί θα βοηθάει στο τεστάρισμα των γεύσεων λαμβάνοντας δωρεάν δείγματα. Είπαμε ότι οι γεύσεις είναι γούστο, αλλά μας ενδιαφέρει το μεσοσταθμισμένο αποτέλεσμα.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: panosmgr στις Οκτωβρίου 14, 2011, 10:23
Βέβαια, από το τέλος του μήνα, όποιος επιθυμεί θα βοηθάει στο τεστάρισμα των γεύσεων λαμβάνοντας δωρεάν δείγματα.

Παααρα πολυ σημαντικο αυτο και μπραβο που θα γινει απο εσας!
Ποτε δεν καταλαβα γιατι οι εταιριες που παραγουν ή διακινουν e-liquids δεν εδιναν samples στον κοσμο για να δοκιμασει και να αποφασισει. Δε νομιζω οτι ειναι θεμα κοστους αλλα μαλλον... στενομυαλιας.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: jeke04 στις Οκτωβρίου 14, 2011, 13:11
Παααρα πολυ σημαντικο αυτο και μπραβο που θα γινει απο εσας!
Ποτε δεν καταλαβα γιατι οι εταιριες που παραγουν ή διακινουν e-liquids δεν εδιναν samples στον κοσμο για να δοκιμασει και να αποφασισει. Δε νομιζω οτι ειναι θεμα κοστους αλλα μαλλον... στενομυαλιας.

Παναγιώτη είναι θέμα και των δυο. Γιαυτό και βλέπουμε τόσες διαφορές από γεύση σε γεύση σε ίδια υγρά της ίδιας εταιρείας.
@kallitexnis
Πολύ καλή κίνηση αυτή που σχεδιάζεται να κάνετε. Τουλάχιστον το τελικό προϊόν θα έχει τεσταριστεί από αυτούς στους οποίους απευθύνετε. ;)
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: Βασίλης στις Οκτωβρίου 14, 2011, 13:14
Kαι εγω προσωπικα ακομα δεν εχω καταληξει σε καποια υγρα στανταρ πρεπει να τα δοκιμασει κανεις ολα
απο παντου να χαλασει του κοσμου τα λεφτα μεχρι να βγαλει αποψη...Ελεεοοσ!!
Καλλιτεχνη περιμενω με ανυπομονησια τα δικα σου πιστευωντας πως θα ειναι αξια των προσδοκιων μου!!!
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: Λιάκουρας στις Οκτωβρίου 14, 2011, 13:43
Παααρα πολυ σημαντικο αυτο και μπραβο που θα γινει απο εσας!
Ποτε δεν καταλαβα γιατι οι εταιριες που παραγουν ή διακινουν e-liquids δεν εδιναν samples στον κοσμο για να δοκιμασει και να αποφασισει. Δε νομιζω οτι ειναι θεμα κοστους αλλα μαλλον... στενομυαλιας.

 :hmmm: Δεν το νομίζω. Για κάτι τόσο υποκειμενικό, δέκα ανθρώπους θα ρωτήσεις, δώδεκα διαφορετικές απαντήσεις θα πάρεις. :dontknow:
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: panosmgr στις Οκτωβρίου 14, 2011, 14:13
:hmmm: Δεν το νομίζω. Για κάτι τόσο υποκειμενικό, δέκα ανθρώπους θα ρωτήσεις, δώδεκα διαφορετικές απαντήσεις θα πάρεις. :dontknow:

Μα δεν ειπα οτι ειναι καλο γιατι ετσι θα βγαλουμε ενα "αντικειμενικο" συμπερασμα για το αν αρεσει σε οοοοοοολους ή δεν αρεσει σε κανεεεεεεεναν π.χ. μια γευση.
Το ειπα ως κινηση...
Εχω παει σε τοσα μαγαζια για e-liquids και καθε φορα ο πωλητης με αντιμετωπιζει λες και εχω δοκιμασει οοολες τις γευσεις που υπαρχουν και ξερω τι θελω.
Εμ! δεν ξερω.
Να δοκιμασω θελω απο την ποικιλια των υγρων και στο τελος να κρατησω αυτες που μου αρεσουν (αν δε θελω να εχω all day liquid).
To sample e-liquid νομιζω οτι ειναι ενα μικρο εξοδο μπροστα στο κερδος που θα εχεις απο εναν ευχαριστημενο πελατη.


Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: crisx στις Οκτωβρίου 14, 2011, 15:37
Σχεδόν αμελητέτο είναι το πραγματικό κόστος του sample σε σχέση με τα συμπεράσματα στα οποία θα οδηγήσει το τεστ.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: watain21 στις Οκτωβρίου 15, 2011, 01:28
αυτο που θα ηθελα να μαθω ειναι αν υπαρχει καποιο θεμα με το ατμισμα και τα ξιδια.αν πχ πιει καποιοσ πολυ και ταυτοχρονα ατμιζει υπαρχει καποιο προβλημα?
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: Μπαρκοβιος στις Οκτωβρίου 15, 2011, 13:45
ποτέ, μα ποτέ μα ΠΟΤΕ, ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ανοιχτό για ώρες άρωμα της flavourart...  :nope:

θα παρεις ΑΛΛΟ αρωμα μετα..  :yes:

εκανα το λαθος, παρασυρόμενος απο την λεγομενη "ωρίμανση" των Halo..
τελικα τα Halo ειχαν απλα οινοπνευμα που επρεπε να φυγει, οπως εξηγησε και ο καλλιτεχνης πιο πριν..
τα Flavourart δεν εχουν τετοια αναγκη. αντιθετα, καταστρεφονται..

φιλε καλλιτεχνη

η εταιρια που αναφερεις εχει σκοπο να συσκευαζει τα υγρα της σε πλαστικα μπουκαλακια τυπου "κολλιριο", ή σε μπουκαλακια που παρεχουν UV προστασια και "ωριμανση" οπως τα υγρα της Halo και της Flavourart απο το hlektroniko-tsigaro.com?
καταλαβαινεις την ερωτηση.

για οσους φιλους δεν την καταλαβαινουν, ας διαβασουν λιγο εδω:

http://www.idspackaging.com/packaging/us/miron_glass/violet_glass_bottles/329_0/g_supplier.html
       Δυσκολη η απαντηση στο ερωτημα σου φιλε. γιατι δεν γνωριζουμε εαν ειναι ιδιοκτητης της επιχειρησης η οχι .Αλλα ξερουμε οτι στην Ελλαδα δεν κατασκευαζετε ουτε ....μπουκαλακι  αρα μεγαλο κοστος  μη ανταγωνιστικο προιον   ::) Ετσι τα μπουκαλακια μακρια απο τον ηλιο.....στην καλτσα πχ. Ευχαριστω τον καλλ- η - τεχνη της χημειας :dontknow: :respect: :respect:
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: tt.ss στις Μαΐου 08, 2015, 22:16


https://fagron.com/sites/default/files/document/msds_coa/100-51-6_(GR).pdf (https://fagron.com/sites/default/files/document/msds_coa/100-51-6_(GR).pdf)
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: thenetpoet στις Μαΐου 08, 2015, 22:40
Αυτή η αναφορά σε σχέση με ποιά ποσότητα πρόσληψης και με τι "τύπο" βενζιλικής αλκοόλης είναι συνυφασμένη.
Κάτι μας λείπει από την εξίσωση, είναι σαν να λέμε οτι ατμίζουμε κάτι που είναι τοξικό με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας.
Αντίστοιχες καταχωρήσεις υπάρχουν για παράδειγμα και για τη νικοτίνη πχ από wikepedia, οπότε κάτι σίγουρα μας λείπει (εκτός του γεγονότος ότι σίγουρα το συζητάμε σε λάθος νήμα) :)

Νικοτίνη


Φυσικές και χημικές ιδιότητεςΕίναι υγρό άχρωμο, λιπαρό και ισχυρά δηλητηριώδες, με έντονη οσμή και ιδιαίτερα πικρή γεύση. Διαλύεται στονερό (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B5%CF%81%CF%8C), στην αιθυλική αλκοόλη (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B9%CE%B8%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CF%8C%CE%BB%CE%B7) (οινόπνευμα) και στον αιθέρα (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82). Με θέρμανση αναδίδει ατμούς ισχυρά δηλητηριώδεις και αναφλέξιμους, ενώ σε θερμοκρασίες άνω των 55οC μπορεί να σχηματίσει με τον αέρα εκρηκτικά μίγματα. Το γεγονός ότι η νικοτίνη καίγεται στον αέρα είναι αυτό που κάνει δυνατό το κάπνισμα (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%80%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1), καθώς από τα 20 mg περίπου που περιέχει ένα τσιγάρο μόνο το 1 mg περίπου εισπνέεται. Η νικοτίνη, όπως όλα τα αλκαλοειδή, είναι βάση και σχηματίζει άλατα με τα οξέα.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: Harris στις Μαΐου 08, 2015, 22:44
Εμένα προσωπικά όταν τα δοκίμασα σε ναυτιλο μου άρεσαν και ξαφνικά όταν έβαλα το spirit μέσα σε mesh εκεί λέω κάτι πάει λάθος το θέμα δεν είναι σε λάθος λογικά το mesh τραβάει υπερβολική γεύση από όσο μου κάθεται εμένα φυσικά έχω ατμιστο 15ml από προχθές γιατί δεν χρειάζεται άρωμα στο σπίτι απλά ατμιζω και τελειώνει η υπόθεση.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: tt.ss στις Μαΐου 09, 2015, 00:06
**η  παρενθεση  μου  ηταν  οτι  δεν  υπαρχει  κανενας  τυπος  B/A ΠΟΥ  ΝΑ  ΚΑΝΕΙ  ΓΙΑ  ΕΙΣΠΝΟΗ  ......

ΟΠΟΙΟς  ΤΟΝ  ΕΧΕΙ  ΚΑΙ  ΕΧΕΙ  ΜΕΛΕΤΕΣ  ΟΤΙ  ΥΠΑΡΧΕΙ  ΤΥΠΟς B/A ΠΟΥ  ΚΑΝΕΙ  ΓΙΑ  ΕΙΣΠΝΟΗ  ΝΑ  ΜΑς  ΤΟ  ΠΕΙ 



τροποποίηση - αναγκαία μετά τη μεταφορά ορισμένων ποστ
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: thenetpoet στις Μαΐου 09, 2015, 08:25
Πολύ σωστό αυτό που λες, αλλά όλα τα στοιχεία έχουν κάποια όριο συγκέντρωσης πάνω από το οποίο δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό.
Αν ξέρει κάποιος επιστημονικά και τεκμηριωμένα ας μας διαφωτίσει περισσότερο.
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: tt.ss στις Μαΐου 09, 2015, 09:28
ας  μεινουμε  στα  καλα  ......και  ας  αφησουμε  τους  ειδικους  να  μιλησουν 


μιας  και  ολοι  μας  κερδισαμε  απο  το  ηλεκτρονικο τσιγαρο  γενικως 


* οποιος  ειναι  σωστος  και  επαγγελματιας  θα  μεινει  οι  αλλοι  θα  πανε αλε πουλε
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: Kostas_Lazarou στις Σεπτεμβρίου 06, 2015, 12:50

Γεια σας παιδιά . Ξέρει κανείς αν τα υγρά που ατμίζουμε έχουν και ζάχαρη μέσα ; Απ'όσο έχω δει σε sites μόνο η Nobacco γράφει ότι τα υγρά της δεν περιέχουν ζάχαρη ή γλουτένη .
Αν κάποια περιέχουν ζάχαρη ή κάποια άλλα γλυκαντικά , αυτά εισέρχονται στον οργανισμό κατά την εισπνοή του ατμού ;
το ξεθαβω και το ξαναρωταω καθοτι διαβητικος...!!!!


Mobile klaz speaking...
Τίτλος: Απ: Η χημεία των υγρών άτμισης
Αποστολή από: spectrum στις Σεπτεμβρίου 06, 2015, 13:29
Δεν ξέρω αν πρέπει να ψάχνει κανείς μόνο για ζάχαρη ή και άλλες ουσίες (αλκοόλες, γλυκερίνες και ποιος ξέρει τι άλλο) που μπορεί και να επηρεάζουν το ζάχαρο, αλλά δεν συνηθίζονται στη διατροφή μας, οπότε δεν έχουν "καταχωρηθεί".
Ελπίζω μια από τις μελλοντικές μελέτες να είναι και το ποσοστό αφομοίωσης τέτοιων ουσιών από τον οργανισμό.

Επί της ουσίας, νομίζω πως ούτε οι εταιρείες γνωρίζουν, παρά μόνο οι προμηθευτές.

Ωστόσο, η συνολική ποσότητα υγρού άτμισης, που δεν ξεπερνά τα 10 gr, δεν πρέπει να μας βάζει σε ανησυχίες.

Θέμα για το ΗΤ και το ζάχαρο υπάρχει εδώ:
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,3185.0.html