vaping.gr

Παρουσιάσεις και κριτικές προϊόντων => Επισκευάσιμοι ατμοποιητές => [Περί αντιστάσεων (τεχνικά)] => Μήνυμα ξεκίνησε από: estrifan στις Απριλίου 20, 2016, 22:24

Τίτλος: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Απριλίου 20, 2016, 22:24
Ξεκινάω αυτό το νήμα για να μπεί σε μια τάξη το θέμα του TCR και να λυθούν όποιες απορίες υπάρχουν, χωρίς να γενικεύσω και όσο πιο απλά μπορώ, αφού αφορά τα υλικά πέρα απο το άτμισμα που ενδιαφέρει εμάς.
Στην αρχή με το νικέλιο και το τιτάνιο τα πράγματα ήταν απλά. Υπήρχαν τα αντίστοιχα δύο mode στις συσκευές μας και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Με την εισαγωγή όμως του ατσαλιού στον έλεγχο θερμοκρασίας τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται αφού τα σύρματα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν φαίνεται να έχουν το ίδιο TCR και στα περισσότερα οι κατασκευαστές δεν το δίνουν.
Πόσο μάλλον και με τα νέα σύρματα NiFe, που κανένα mod μέχρι τώρα δεν έχει σαν ενσωματωμένη λειτουργία (εκτός απο τα Dicodes mod που η ίδια εταιρία έχει βγάλει και NiFe30) και χρειάζεται ρύθμιση απο εμάς, όσο το επιτρέπει και η συσκευή μας.
Και κάπου εδώ αρχίζουν οι απορίες και τα ερωτήματα!

Θα το κάνω λοιπόν στη μορφή ερωταπαντήσεων, οι οποίες εμφανίζονται συχνά πυκνά σε διάφορα άλλα νήματα και θα προσπαθήσω να τις μαζέψω εδώ.

Αρχικά θα παραπέμψω όλους στο νήμα "Εσωτερικές αντιστάσεις mod, ακρίβεια ρευμάτων και θερμοκρασίας" (http://vaping.gr/index.php/topic,27433.0.html) του camber, που έχει πάρα πολύ καλές πληροφορίες για τον έλεγχο θερμοκρασίας, οι οποίες βοηθάνε, μαζί με την κατανόηση του TCR, στο να καταλάβουμε πιο εύκολα τις αιτίες στα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται με τη χρήση του ελέγχου θερμοκρασίας.
Εδώ να αναφέρω οτι όσα θα ακολουθήσουν είναι αποτέλεσμα προσωπικών εμπειριών, μελέτης και "αντιπαραθέσεων" με άλλα μέλη που με έκαναν να το ψάξω καλύτερα. Δεν είμαι ειδικός αντιστασολόγος ή μεταλλουργός, οπότε όποιος έχει να προσθέσει κάτι ή να διορθώσει, please do! Υπάρχουν άλλα μέλη που και τα γνωρίζουν καλύτερα απο εμένα και ίσως είναι και αντικείμενο του επαγγέλματός τους, αλλά κάποιος έπρεπε να κάνει την αρχή.

Ξεκινάω απο τα βασικά με ένα πίνακα των γνωστών συρμάτων και συνεχίζω.

ΣΥΡΜΑTCR
Ni2000,006000 - 0,006200
Ti0,00350
SS0,000800 - 0,002000
SS316L UD1κανείς δεν ξέρει
SS316L zivipf0,001000
SS316L stealthvape0,000879
SS317L zivipf0,000950
SS304   zivipf0,001050
NiFe30 dicodes0,003200
NiFe30 stealthvape0,005000
NiFe30 zivipf0,005200
NiFe48 zivipf0,004000

-Τί είναι το TCR λοιπόν.
Πολύ απλά είναι μία σταθερά2, ο συντελεστής θερμοκρασίας του υλικού, ο οποίος βοηθάει τις συσκευές μας να υπολογίσουν τη θερμοκρασία της αντίστασής μας. Η σταθερά αυτή εκφράζει τη μεταβολή της αντίστασης ενός σύρματος σε σχέση με τη θερμοκρασία. Όσο μεγαλύτερο το TCR, τόσο περισσότερο μεταβάλλεται η αντίσταση και το ανάποδο.

-Πως δουλεύει το TCR?
Η θερμοκρασία που υπολογίζει το mod ώστε να μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, υπολογίζεται βάση ενός τύπου:
TCR=(RΤ-R20)/R20(T-T20)
RΤ : Η τιμή της αντίστασης του σύρματος στην θερμοκρασία Τ
R20: Η τιμή της αντίστασης του σύρματος κρύα, σε θερμοκρασία δωματίου δηλαδή στους 20 βαθμούς.
T   : Η θερμοκρασία που έχουμε ορίσει στο mod.
Τ20: Θερμοκρασία δωματίου, 20 βαθμοί κελσίου.
Ανάλογα το TCR λοιπόν που έχει το mod μας τη δεδομένη στιγμή, βάση του παραπάνω τύπου χρησιμοποιεί τις τιμές που έχει, αρχική θερμοκρασία και αντίσταση, TCR και τελική θερμοκρασία που έχουμε ορίσει και υπολογίζει την τιμή που λείπει απο την εξίσωση, που είναι η τιμή της αντίστασης που πρέπει να φτάσει το σύρμα μας για να μας δώσει την επιθυμητή θερμοκρασία.
Όταν διαβάσει λοιπόν αυτή την τιμή της αντίστασης, αρχίζει να αυξομειώνει τα watt για να την κρατήσει σταθερή και συνεπώς να κρατήσει σταθερή και τη θερμοκρασία. Εκεί είναι δηλαδή που μπαίνει το "protection", ο κόφτης που λέμε.
Όταν λέω ανάλογα το TCR που έχει το mod μας, εννοώ σε ποιά ρύθμιση το έχουμε. Δηλαδή αν το έχουμε σε Temp mode Ni,
για σύρμα Ni200, τότε έχει TCR 0,006000 ή 0,006200 ανάλογα τη συσκευή. Αν το έχουμε σε κάποια απο τις μνήμες ή manual TCR,
τότε έχει την τιμή που έχουμε ορίσει εμείς, αν έχουμε ορίσει. (βλέπε παρακάτω)

-Πως θα ξέρω αν η θερμοκρασία που έχω ορίσει είναι η σωστή?
Επειδή ο έλεγχος θερμοκρασίας είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και δεν είναι και ακριβής, η σωστή θερμοκρασία είναι αυτή που ικανοποιεί τον καθένα. Εξαρτάται και απο το TCR φυσικά, αφού διαφορετικό TCR απο αυτό που πρέπει θα έχει μεγάλη απόκλιση απο την πραγματική θερμοκρασία. Ενδεικτικά, αν το TCR είναι μικρότερο απο το κανονικό, θα πρέπει να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία για να καταφέρουμε να ατμίσουμε και το ανάποδο. Η δική μου εμπειρία έχει δείξει ένα έυρος θερμοκρασιών απο 160 βαθμούς περίπου μέχρι 260 που με ικανοποιούν, ανάλογα και το υγρό και στην ιδανική περίπτωση που όλα είναι σωστά.

-Τί είναι το manual TCR και τί πρέπει να βάλω?
Στο manual TCR είτε προσαρμόζουμε το TCR ενός σύρματος που δεν ξέρουμε το πραγματικό του, συνήθως ατσάλι, είτε βάζουμε το TCR ενός σύρματος που δεν υπάρχει σαν επιλογή στο mod μας. NiFe για παράδειγμα.

-Γιατί δύο ίδια σύρματα έχουν διαφορετικό TCR απο διαφορετικό κατασκευαστή?
Γιατί έχουν διαφορετική σύνθεση. Για παράδειγμα, το NiFe30 της dicodes, έχει νικέλιο 68,6% ενώ της stealthvape 70%.

-Γιατί το νικέλιο έχει μεγαλύτερο TCR απο το τιτάνιο ή τα άλλα σύρματα και σε τί επηρεάζει?
Γιατί έχει μεγαλύτερες μεταβολές αντίστασης όσο αυξάνεται η θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει οτι στους ίδιους βαθμούς, στο νικέλιο θα μεγαλώσει η αντίσταση περισσότερο απο κάθε άλλο σύρμα και συνεπώς θα δουλέψει καλύτερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια στον έλεγχο θερμοκρασίας αφου το κάθε mod θα καταλάβει πιο εύκολα τη μεταβολή. Αυτή τη στιγμή, απο τα σύρματα για έλεγχο θερμοκρασίας, το πιο μικρό TCR το έχει το ατσάλι. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλη συζήτηση γύρω απο αυτό το σύρμα, αφού η αντίστασή του αλλάζει λιγότερο απο κάθε άλλο και είναι πιο δύσκολο για τα mod να καταλάβουν τις μεταβολές του, ειδικότερα μάλιστα στην περίπτωση που το στήσιμο δεν είναι το καλύτερο.

-Γιατί το Kanthal δεν κάνει για έλεγχο θερμοκρασίας αφού δουλεύει κανονικά στο mode για το ατσάλι ας πούμε ή σε manual TCR?
Το Kanthal έχει τη μικρότερη μεταβολή αντίστασης με την άνοδο της θερμοκρασίας απο όλα τα σύρματα. Το TCR του είναι 0,000002 του A1 και 0,000054 του A και D. Βάζοντάς το σε οποιοδήποτε mode σύρματος για έλεγχο θερμοκρασίας, ή σε κάποιο manual TCR, αν το επιτρέψει η συσκευή, είναι λογικό να ατμίζουμε κανονικά αφού η τιμή της αντίστασής του δεν θα φτάσει ποτέ την τιμή που περιμένει το mod να δει για να βγάλει protection. Έχει παρατηρηθεί απο κάποιους το Kanthal τελικά να βγάζει protection, αλλά δεν έχει καμία λογική και δεν πρέπει να είναι πραγματικό. Κανονικά το mod θα συνεχίσει να δίνει ρεύμα μέχρι να δεί αυτή την τιμή της αντίστασης που περιμένει, με αποτέλεσμα αν κάποια στιγμή τελειώσει το υγρό, λογικά να πάρουμε καμένο. Για παράδειγμα, ακόμα και αν χρησιμοποιήσουμε Kanthal στο TCR του ατσαλιού που είναι και το μικρότερο, σε μια αρχική αντίσταση 0,75Ohm ας πούμε, το mod θα περιμένει να δεί την τιμή αυτή να φτάσει στα 0,93Ohm για 220 βαθμούς. Στους 220 βαθμούς όμως κανονικά το Kanthal (A1) θα έχει τιμή αντίστασης 0,7503Ohm. Οπότε το mod θα συνεχίσει να δίνει ρεύμα μέχρι να διαβάσει 0,93Ohm, τα οποία θεωρητικά το Kanthal θα φτάσει στους 120.020 βαθμούς! :o

-Γιατί εγώ ατμίζω στους 140 βαθμούς και ο άλλος με ίδιο σύρμα και ίδιες ρυθμίσεις σε ίδιο mod ατμίζει στους 240?
Γιατί δεν ξέρεις να στήνεις...εεεε...συγγνώμη...σκέφτομαι δυνατά... ;D
Παρόλο που ισχύει οτι ένα κακό στήσιμο, αν δουλέψει, θα δουλέψει σε περίεργες ρυθμίσεις και είναι και το πιο σύνηθες αίτιο για αυτό, θα μπορούσε επίσης να συμβεί κάτι τέτοιο αν το mod μας διαβάζει λάθος τις αντιστάσεις, αν δεν έχει και κάποιο άλλο πρόβλημα δηλαδή. Εγώ ας πούμε είχα προβλήματα σε τρείς περιπτώσεις. Η μία ήταν η υποτροφοδοσία. Η δεύτερη όταν είχε ξεβιδώσει η βίδα στο ένα ποδαράκι της αντίστασης. Και η τρίτη όταν είχε ξεβιδώσει ο πόλος του ατμοποιητή μου.

-Το mod μου δεν έχει manual TCR, μπορώ να ατμίσω με NiFe?
Επειδή τα NiFe σύρματα έχουν TCR κοντά στο τιτάνιο ή το νικέλιο ανάλογα, μπορούμε να ατμίσουμε με αυτά στο mode, του τιτανίου ή του νικελίου,
αλλάζοντας τη θερμοκρασία για να το εξισορροπίσουμε. Δηλαδή:
NiFe30 της dicodes. Έχει TCR 320, με λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία απο ότι ατμίζουμε κανονικά, το δουλεύουμε στο mode του τιτανίου που έχει TCR 350.
NiFe30 της stealthvape. Έχει TCR 500. Καλύτερα να το δουλέψουμε στο mode του νικελίου που έχει TCR 600, χαμηλώνοντας πάλι τη θερμοκρασία.
NiFe30 της zivipf. Έχει TCR 520. Το ίδιο με το απο πάνω.
NiFe48 της zivipf. Έχει TCR 400. Σε mode τιτανίου με λίγο υψηλότερη θερμοκρασία αυτή τη φορά.
Εδώ (http://www.steam-engine.org/wirewiz.asp#), στη ρύθμιση Equivalents (κάτω απο το Temperature control results) μπορούμε να σετάρουμε την αντίσταση που θέλουμε να φτιάξουμε
και να δώσουμε την αντίστοιχη λειτουργία που θα τη δουλέψουμε ώστε να μας δώσει τη θερμοκρασία που πρέπει να βάλουμε για να
αντιστοιχεί στην πραγματική!

-Γιατί έχω υποτονικό άτμισμα?
Αν έχεις βάλει manual TCR, έχεις βάλει πολύ χαμηλό. Ανέβασε θερμοκρασία λοιπόν ή ανέβασε το TCR. Σιγούρεψε οτι ανάλογα το σύρμα που έβαλες, δουλεύεις και στο σωστό mode της συσκευής σου. Μήπως απλά δεν έβαλες αρκετά watt όμως? Ή μήπως έχεις υποτροφοδοσία και σε κόβει το mod γιατί πιάνει πολύ γρήγορα τη θερμοκρασία που του έχεις ρυθμίσει?

-Γιατί το στήσιμό μου δεν φτάνει ποτέ τη θερμοκρασία που έχω ορίσει?
Το πιθανότερο είναι να έχεις πολύ καλή τροφοδοσία. Ή μπορεί να ρουφάς δίχως άυριο και να μην προλαβαίνει καν η αντίσταση να ζεσταθεί τόσο. Επίσης μπορεί να έχεις ρυθμίσει πολύ υψηλή θερμοκρασία. Ή η πραγματική θερμοκρασία να είναι υψηλότερη απο αυτή που θεωρητικά έχεις ορίσει.
Αν πατήσεις το fire χωρίς να ατμίζεις, τη φτάνει τη θερμοκρασία? Αν ούτε έτσι τη φτάνει, πάλι το πιθανότερο είναι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο στήσιμο. Αν έχεις βάλει manual TCR, είναι σωστό?

-Δεν μου δουλεύει καλά το νικέλιο ή το τιτάνιο στις αντίστοιχες λειτουργίες του mod. Να το αλλάξω σε manual TCR?
Όχι. Το πιο πιθανό είναι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο στήσιμο (για ακόμα μία φορά), παρά να φταίει το mod. Δεν θα αποκλείσω την αστοχία υλικού στο σύρμα, παρόλο που δεν το έχω ακούσει ποτέ (πέρα απο κάποιες αναφορές στο ατσάλι της UD), οπότε ας σιγουρέψουμε πρώτα το στήσιμό μας. Το νικέλιο συνήθως είναι πολύ λεπτό και είναι πολύ έυκολο να μην πιάσει καλά στις βίδες ή ακόμα και να κοπεί. Το τιτάνιο απο την άλλη επειδή είναι πολύ ελαστικό, μπορεί να έχει δημιουργήσει κανένα hot spot κατά το στήσιμο και να μην το έχουμε προσέξει.

-Γιατί με κάθε σύρμα ατμίζω σε διαφορετική θερμοκρασία?
Πέρα της διαφορετικής σύστασης και διατομής του κάθε σύρματος που μπορεί να χρησιμοποιούμε και σίγουρα μας ικανοποιούν διαφορετικές ρυθμίσεις στο καθένα, παίζει ρόλο και η αρχική αντίσταση στην περίπτωση που έχουμε προβλήματα με τη μέτρηση του mod. Για παράδειγμα, μια αντίσταση νικελίου στα 0,11 Ohm, έχει συν 44 βαθμούς περίπου στους 220 βαθμούς που ορίζουμε εμείς, αν το mod μετράει λάθος 0,02 Ohm παραπάνω. Αντίστοιχα, σε μια αντίσταση απο ατσάλι με αρχική τιμή 0,5 Ohm, η πραγματική θερμοκρασία αυξάνεται κατά περίπου 8 βαθμούς μόνο.
Άρα για να έχουμε παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα δύο σύρματα, πρέπει το νικέλιο να το δουλέψουμε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία απο ότι το ατσάλι.

Εν ολίγοις, τα πιθανότερα αίτια προβλημάτων στον έλεγχο θερμοκρασίας, είναι ένα προβληματικό στήσιμο ή λάθος ρυθμίσεις. Επίσης, σαφώς πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν οι αγωγιμότητες των υλικών, ατμοποιητών κυρίως, εφόσον μπορεί ακόμα και η παραμικρή διαφορά στην τιμή της αντίστασης να δίνει λάθος αποτέλεσμα.

1. Έχει παρατηρηθεί οτι το ατσάλι της UD δουλεύει καλύτερα σε ένα TCR της τάξης του 110.
2. Δεν είναι πάντα σταθερά εφόσον σε κάποια υλικά το TCR μπορεί να αλλάξει με την άνοδο της θερμοκρασίας. Χρησιμοποιείται σαν
σταθερά απο τους κατασκευαστές για ευκολία. (Γραμμική προσέγγιση και όχι καμπύλη TFR απο εμπειρικά δεδομένα όπως ενημέρωσε ο φίλος athkatla)


Edit 21/04/2016 01:07am : Μετά απο υποχθόνια παρέμβαση του συνατμιστή μικροτέτοιου, γιου ολ νόου χου άϊ μιν, διορθώνω τα  TCR και τις μετρήσεις σχετικά με το Kanthal.

Edit 21/04/2016 10:45pm : Διόρθωση για το NiFe30 σύρμα και τα mod που το έχουν σαν ενσωματωμένη λειτουργία μετά απο υπόδειξη του Yiannis Tsekouras.

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: cpbaroque στις Απριλίου 20, 2016, 22:29
"...Δεν είμαι ειδικός αντιστασολόγος..."


Είσαι, είσαι!  :thumpup:



Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: merixas στις Απριλίου 20, 2016, 22:32
Πολυ καλό!!! Μαζεμένα νοικοκυρεμενα!!! Σε ευχαριστούμε...
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: e-spy στις Απριλίου 21, 2016, 00:07
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!
Όχι σαν του άλλου του συφοριασμένου που δεν καταλαβαίνουμε μία (http://vaping.gr/index.php/topic,28516.msg939353.html#msg939353)...

Εδώ κατάλαβα ίσαμε και... ας πούμε... χοντρικά... εχμ... 27-28 λέξεις....  ;D
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Απριλίου 21, 2016, 00:48
[justify]Υπέροχο συμμάζεμα που ήταν απαραίτητο. Πολλοί οι βιαστικοί και επιπόλαιοι που μπορούν να κάνουν τα πράγματα ακόμα και επικίνδυνα για την υγεία τους. [/justify]

[justify]Πιστεύω κι εγώ πως, αρχικά πρέπει όλοι να διαβάσουν το βασικότατο νήμα του camber. Να καταλάβουμε το θέμα μεταβολή ωμικής αντίστασης, τι είναι και πώς ξεχωρίζω όλες τις τιμές που βλέπω, και σε tc.[/justify]


[justify]Υπέροχο νήμα και πανέξυπνη ιδέα οι ερωταπαντήσεις, φίλε estrifan. [/justify]
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: EΡΕΒΟΣ στις Απριλίου 21, 2016, 01:03
Ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ο ς!!!!!!
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: camber στις Απριλίου 21, 2016, 01:42
Συγχαρητήρια, απλό και κατανοητό για όλους. :thumpup:

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Απριλίου 21, 2016, 01:51
Και εν το μεταξύ παραπέμπω στο δικό σου post, και ούτε bravo δεν είχα κάνει... :eyesplash:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: vasma στις Απριλίου 21, 2016, 03:45
Επειδή λοιπόν το κάθε σύρμα δεν είναι ίδιο (το TCR) με το άλλο μιας άλλης εταιρίας, ακόμα και οι ίδιες εταιρίες (όταν αλλάζουν προμηθευτές) κυκλοφορούν σύρματα με διαφορετικά TCR, πχ. η UD στο SS316L, επίσης έχω παρατηρήσει διαφορές και στο Ni200, με αποτέλεσμα να παίζει (σωστά) με κάτω από 600.
Κλείνοντας να πω ότι οι κατασκευαστές συρμάτων, έπρεπε υποχρεωτικά να αναγράφουν το TCR πάνω στην συσκευασία. Επίσης το ίδιο έπρεπε να γράφουν στο μάνιουαλ και οι κατασκευαστές μόντ, δηλαδή με τι TCR έχουν ρυθμίσει (τις προρυθμισμένες) τον εκάστοτε τύπο σύρματος, δηλαδή με τι το Ni200, Ti, SS316 κλπ.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: microchip στις Απριλίου 21, 2016, 08:10
Και bravo και εύγε και κατανοητό!
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Yiannis Tsekouras στις Απριλίου 21, 2016, 09:36

Πόσο μάλλον και με τα νέα σύρματα NiFe, που κανένα mod μέχρι τώρα δεν έχει σαν ενσωματωμένη λειτουργία και χρειάζεται ρύθμιση απο εμάς,
όσο το επιτρέπει και η συσκευή μας.

Συγχαρητήρια και από εμένα.  Πολύ καλή παρουσίαση.  Μια μικρή παρατήρηση, στο Dicodes mod υπάρχει ενσωματωμένη λειτουργία για NiFe30
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: chzamp στις Απριλίου 21, 2016, 10:19
Ατμιστης εισαι... όταν αναγνωρίζεις την αναγκη υπαρξης αυτου του νήματος. Γιατί μερικά πραγματα δεν ειναι plug and play.
Γιάννη εξαιρετικο!! Σε συνδυασμό με του camber απαντά σε ολες στις απορίες του TC.
Θα πρότεινα και αυτό να κωλύσει επανω στον πίνακα, μαζι με τις ερωτήσεις για τεχνικά θέματα. :thumpup:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Απριλίου 21, 2016, 10:43
Πόσο μάλλον και με τα νέα σύρματα NiFe, που κανένα mod μέχρι τώρα δεν έχει σαν ενσωματωμένη λειτουργία και χρειάζεται ρύθμιση απο εμάς,
όσο το επιτρέπει και η συσκευή μας.

Συγχαρητήρια και από εμένα.  Πολύ καλή παρουσίαση.  Μια μικρή παρατήρηση, στο Dicodes mod υπάρχει ενσωματωμένη λειτουργία για NiFe30

Ευχαριστω!  :)
Διορθώνω!  :thumpup:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Απριλίου 21, 2016, 11:32
[justify]Όπως λέει παραπάνω κι ο φίλος chzamp, θα τολμήσω να πω πως το νήμα πρέπει να είναι σε κατάλληλη θέση όπου να υπάρχει ακόμα πιο εύκολη πρόσβαση. Είναι απ' τα νήματα που χαρακτηρίζονται και απαραίτητα για τον κάθε ατμιστή. [/justify]
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: burku318 στις Απριλίου 21, 2016, 11:45
@estrifan Τι να πούμε αγορίνα?
Πολλα μπραβο μαγκα. Καλογραμμενα ολα και μια εξτρα βοηθεια για εμας που τα ψαχνουμε ακομα. :thumpup: :thumpup:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: giorgos maniadakis στις Απριλίου 28, 2016, 10:47
Μετα απο πάρα πολύ καιρό ενασχόλησης με   σύρματα  kanthal Ni200  Ti   SS316L απο διαφορετικές εταιρίες είπα να κάνω και μία δοκιμή σε NiFe 48 απο  zivipf σε αυτά τα 2 συγκεκριμενα  https://shop.strato.de/epages/63862298.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/63862298/Products/NiFe48-0.5x0.1/SubProducts/NiFe48-0.5x0.1-10m
https://shop.strato.de/epages/63862298.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/63862298/Products/NiFe48-0.25/SubProducts/NF48-0.25-10m
Μόλις καταφτάσουν θα γίνουν και η σχετικές δοκιμές,  έχω μια απορία όσο αφορα το steam-engine.σε οτι αφορα τις ρυθμίσεις το NiFe 48 δεν βλέπω να έχει κάποια δικιά του επιγραφή  όπως στο NiFe 30 και επειδή βλέπω μερικές διαφορές σε οτι αφορα δομικών στοιχείων από κράματα και θεσμικούς συντελεστές απο το 30 στο 48 οποίος ξέρει σε ποια ρύθμιση πρεπει να κάνω τους ανάλογους υπολογισμούς ασ με διαφώτιση...
φίλε μου  estrifan πολλά μπράβο και από εμένα στην υπεροχή παρουσίαση σου σε οτι αφορα  το θέμα tc και   tcr


Στάλθηκε από το Hive V 3G μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Απριλίου 28, 2016, 10:52
το γραφουν μέσα στο site γιώργο

Temperaturkoeffizient: 400
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: giorgos maniadakis στις Απριλίου 28, 2016, 10:58
Κωστα δεν λέω για των θερμικό συντελεστή αυτών των ξέρω ρωτο για το steam-engine που στην επιλογή σύρματος δεν υπάρχει το Nife 48 και μονο του 30 αυτό θέλω να μάθω σε ποια ακριβως επιλογή να βάλω 

Στάλθηκε από το Hive V 3G μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: OpenMind στις Απριλίου 28, 2016, 11:04
Ολα τα θετικά, που πραγματικά θετικά είναι για την ανάλυση αλλά και για τον τρόπο που είναι γραμμένα, τα έχουν αναφέρει όλοι οι προηγούμενοι.

Εμένα όμως μου γεννήθηκε μιά απορία.
Πως στο καλό, το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες βρίσκονται πάνω απο τους 20 βαθμούς C , θα στήνουμε αντίσταση ?  Θα πρέπει να βάζουμε air-condition στους 20 C για να έχουμε σωστα αποτελέσματα ?   :confused1:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Απριλίου 28, 2016, 11:07
Κωστα δεν λέω για των θερμικό συντελεστή αυτών των ξέρω ρωτο για το steam-engine που στην επιλογή σύρματος δεν υπάρχει το Nife 48 και μονο του 30 αυτό θέλω να μάθω σε ποια ακριβως επιλογή να βάλω  

Στάλθηκε από το Hive V 3G μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


εννοείς για να δεις τι αντίσταση θα σου δώσει?

βάλε τέρμα κάτω το custom και δώσε τα ohm του σύρματος
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Απριλίου 28, 2016, 11:35
Κωστα δεν λέω για των θερμικό συντελεστή αυτών των ξέρω ρωτο για το steam-engine που στην επιλογή σύρματος δεν υπάρχει το Nife 48 και μονο του 30 αυτό θέλω να μάθω σε ποια ακριβως επιλογή να βάλω  

Στάλθηκε από το Hive V 3G μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Το nifethal52 είναι Γιώργο!   ;)
Δοκιμασμένο!
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: giorgos maniadakis στις Απριλίου 28, 2016, 11:56
Ευχαριστώ φίλε estrifan κάλλιστα μπορουσα να σου στείλω ΠΜ  αλλά θεώρησα  σωστο αυτό που δεν ξέρω ίσως να μην το γνωρίζουν και άλλοι συνατμιστες, μόλις έρθουν θα γίνουν και η δοκιμές  να δουμε τι ατμό φουμαρουν

Στάλθηκε από το Hive V 3G μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Μαΐου 01, 2016, 13:42
Ολα τα θετικά, που πραγματικά θετικά είναι για την ανάλυση αλλά και για τον τρόπο που είναι γραμμένα, τα έχουν αναφέρει όλοι οι προηγούμενοι.

Εμένα όμως μου γεννήθηκε μιά απορία.
Πως στο καλό, το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες βρίσκονται πάνω απο τους 20 βαθμούς C , θα στήνουμε αντίσταση ?  Θα πρέπει να βάζουμε air-condition στους 20 C για να έχουμε σωστα αποτελέσματα ?   :confused1:

Κοίτα να δεις...εγώ ακόμα δεν έχω κλείσει χρόνο να ξέρω πως συμπεριφέρεται ο έλεγχος θερμοκρασίας το καλοκαίρι. Αλλά παλαιότερα μέλη και ατμιστές που ασχολούνται με έλεγχο, έχουν πει οτι δεν είχαν κανένα πρόβλημα μετά και απο δική μου παρόμοια ερώτηση.
Θεωρητικά πάντως, αφού ξεκινάς με άλλη βάση και μένει σταθερή αυτή η βάση, δεν θα έχεις πρόβλημα. Η αντίσταση του σύρματος έτσι και αλλιώς ανεβαίνει κατά TCRx(Αρχική τιμή αντίστασης) ανά βαθμό κελσίου. Αν η αρχική τιμή αυτή παραμένει σταθερή δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν επίσης το βράδυ πέσει η αρχική αντίσταση λόγω διαφοράς θερμοκρασίας, πάλι δεν τρέχει τίποτα γιατί θα παραμείνει σταθερή και αυτή. Όπως έχει αναφερθεί, κάποια mod κρατάνε την μικρότερη τιμή αντίστασης που θα δουν αν αυτή για κάποιο λόγο μέσα στη μέρα πέσει! Αλλά αν ακόμα και όχι, ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία και βρίσκουμε πάλι το sweet spot! Γενικότερα δεν χρειάζεται να απορούμε και να το ψάχνουμε ιδιαίτερα όταν έχουμε μικροδιαφορές στο αποτέλεσμα, ανεβοκατεβάζουμε θερμοκρασία συνήθως και όλα καλά!
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: microchip στις Μαΐου 08, 2016, 15:09
@OpenMind
Τα TC mod έχουν (δεν γνωρίζω αν έχουν όλα) ενσωματωμένο αισθητήρα θερμοκρασίας.
Δεν είναι απαραίτητο να είναι στους 20οC η αντίσταση, αλλά είναι απαραίτητο να γνωρίζει το mod σε ποια θερμοκρασία είναι.
Τυπικά αφού στήσεις και βιδώσεις τον άτμο στο mod, περιμένεις λίγα λεπτά για να έρθει η αντίσταση στην ίδια θερμοκρασία με τα ηλεκτρονικά του mod.
Την επόμενη μέρα πριν την πρώτη πρωινή τζούρα, λες στο mod ότι έβαλες νέα αντίσταση.
Αν αποκτήσεις την συνήθεια να το κάνεις κάθε πρωί (ή μεσημέρι αν δουλεύεις νύχτα), καλό θα είναι.
Αν υπάρχουν κάποιοι βαθμοί απόκλιση, πάνω κάτω (λίγο ποιο πάνω ανεξάρτητα από το υλικό του σύρματος) αυτή θα είναι και η ατμιστική σου απόκλιση.
Τρίχες δηλαδή και άδικο άγχος.
Λες και σε Βατ υπάρχει κάποιο νούμερο που ακολουθούμε δηλαδή επιτέλους στο φινάλε και να πω και κάτι ακόμα.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Ιουνίου 08, 2016, 01:55
Κοίτα να δεις...εγώ ακόμα δεν έχω κλείσει χρόνο να ξέρω πως συμπεριφέρεται ο έλεγχος θερμοκρασίας το καλοκαίρι. Αλλά παλαιότερα μέλη και ατμιστές που ασχολούνται με έλεγχο, έχουν πει οτι δεν είχαν κανένα πρόβλημα μετά και απο δική μου παρόμοια ερώτηση.
Θεωρητικά πάντως, αφού ξεκινάς με άλλη βάση και μένει σταθερή αυτή η βάση, δεν θα έχεις πρόβλημα. Η αντίσταση του σύρματος έτσι και αλλιώς ανεβαίνει κατά TCRx(Αρχική τιμή αντίστασης) ανά βαθμό κελσίου. Αν η αρχική τιμή αυτή παραμένει σταθερή δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν επίσης το βράδυ πέσει η αρχική αντίσταση λόγω διαφοράς θερμοκρασίας, πάλι δεν τρέχει τίποτα γιατί θα παραμείνει σταθερή και αυτή. Όπως έχει αναφερθεί, κάποια mod κρατάνε την μικρότερη τιμή αντίστασης που θα δουν αν αυτή για κάποιο λόγο μέσα στη μέρα πέσει! Αλλά αν ακόμα και όχι, ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία και βρίσκουμε πάλι το sweet spot! Γενικότερα δεν χρειάζεται να απορούμε και να το ψάχνουμε ιδιαίτερα όταν έχουμε μικροδιαφορές στο αποτέλεσμα, ανεβοκατεβάζουμε θερμοκρασία συνήθως και όλα καλά!

Έρχομαι να διορθώσω κάποια πράγματα μετά απο κουβέντα σε άλλο νήμα που με έκαναν να σκεφτώ το θέμα της αρχικής θερμοκρασίας και πόσο ρόλο παίζει στο ατμιστικό αποτέλεσμα.
Το καλοκαίρι λοιπόν, αν έχει ας πούμε 35 βαθμούς και στήσουμε μια αντίσταση απο ατσάλι η οποία στο mod μας θα φανεί 0,5 Ohm, το mod θεωρεί οτι αυτή είναι η αρχική τιμή της αντίστασης στους 20 βαθμούς, που είναι και η θερμοκρασία που χρησιμοποιεί στον τύπο που υπολογίζει τη θερμοκρασία για να ατμίσουμε. Δεν γνωρίζω αν τα mod έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν αυτόματα την αρχική θερμοκρασία αυτή, αλλά θα υπολογίσω βάση του ότι δεν μπορούν.
Έτσι λοιπόν η πραγματική τιμή της αντίστασης στους 20 βαθμούς είναι μικρότερη, 0,49188 Ohm δηλαδή, 0,492 στρογγυλά. Η διαφορά όμως είναι πολύ μικρή για να την καταλάβουμε. Στα 0,008 Ohm διαφορά στην ουσία η διαφορά στη θερμοκρασία που έχουμε, αν έχουμε ρυθμίσει 220 βαθμούς, είναι 3 βαθμοί περίπου παραπάνω.
Αντίστοιχα όμως, στα 0,06Ohm ας πούμε στην περίπτωση του νικελίου, η διαφορά είναι 0,005 που σημαίνει ότι η παραπάνω θερμοκρασία στους 220 βαθμούς θα είναι περίπου 18,5 βαθμοί... Ανεβαίνει η διαφορά αρκετά οπότε εκεί μάλλον θέλει λίγη προσοχή...
Γενικότερα, όσο μεγαλύτερο το TCR ενώς σύρματος και όσο μικρότερη βγαίνει η αντίστασή του, θέλει λίγο παραπάνω προσοχή αν στρίβουμε με πολυυυύ ζέστη... ;D
Παρόλα αυτά...εγώ αυτό τον καιρό δεν έχω παρατηρήσει διαφορές στην αντίσταση απο τους 20 βαθμούς, στους 30 που στρίβω τις τελευταίες μέρες και που είναι και η θερμοκρασία που δείχνει το VTC mini. Θεωρώ ότι μαζί με το υγρό και επειδή η διαφορά έχει πολλά δεκαδικά, δεν είναι τόσο εύκολο τελικά να φανεί! Πέρα απο αυτό, έτσι και αλλιώς η ακρίβεια δεν είναι χαρακτηριστικό του ελέγχου θερμοκρασίας όπως δουλεύει τώρα, αλλά είπα να μοιραστώ τον προβληματισμό μου! ;)

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Ιουνίου 25, 2016, 13:06
[justify]Σκέφτομαι να δοκιμάσω σύντομα νέα σύρματα και συγκεκριμένα σε NiFe, οπότε ήρθα κατευθείαν στο ιδανικότερο νήμα και γιατί δεν έχω την παραμικρή ιδέα. To TCR το ξέρω μέχρι το Ni200, μετά τίποτα. Μέχρι σήμερα είμαι πιστός ατμιστής στο kanthal και αραιότερα με Ni200. Ακόμα κι αν στην πορεία δω πως το NiFe είναι καλύτερο, δύσκολα θα φύγω απ' το kanthal (δεν θα επιχειρηματολογήσω γιατί θα πλατειάσω χωρίς λόγο).[/justify]

[justify]Αυτά που αρχικά θέλω να ρωτήσω είναι: υπάρχει ιδανικό Nife για πρώτο ξεκίνημα; (π.χ. να μην μπλέκω στο TCR με νούμερα κουτουρού ή στο περίπου;). Επίσης, (αν δεν βγαίνω τελείως εκτός θέματος) κάποιο που να βρίσκω γρήγορα κι εύκολα για αγορά σε φυσικό κατάστημα; ένα προτεινόμενο απλό στήσιμο;  [/justify]
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Ιουνίου 25, 2016, 13:25
Επειδή για μένα όλα τα NiFe είναι καλύτερα οποιουδήποτε άλλου, θα σου πω οτι για αυτό που ζητάς, το ιδανικό είναι αυτό που θα βρείς πιο γρήγορα σε φυσικό κατάστημα. Εγώ ξέρω οτι έχει NiFe το thevapersboutique και το ατμόραμα. TCR έχουν όλα τα NiFe και είναι αυτό που λένε, δεν χρειάζεται να ψάξεις τίποτα! Προτεινόμενο στήσιμο δεν έχω εγώ πέρα του ότι στήνεις μέχρι τώρα. Εγώ το έστησα όπως στήνω τα άλλα και είχα και καλύτερη απόδοση και γεύση χωρίς όμως να δοκιμάσω και διαίτερα άλλα πράγματα...
Στο πινακάκι στην αρχή του νήματος βρίσκονται και όλα τα TCR των συρμάτων. Αντίστοιχα για το steam-engine, για να κάνεις και τους υπολογισμούς σου, τα μόνα που δεν θα βρείς είναι το NiFe30 της zivipf που είναι το Nifethal 70 και το NiFe48 της zivipf πάλι που είναι το Nifethal52! :thumpup:

Τελευταία έγινε και μια κουβέντα εδώ (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,10681.795.html) με διάφορες απόψεις αλλά θα βρείς πολλές και στο αντίστοιχο νήμα για τα NiFe!  ;)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Ιουνίου 25, 2016, 13:39
[justify]@estrifan, ευχαριστώ πάρα πολύ.[/justify]
[justify]Έγραψα πρώτα εδώ γιατί δεν ξέρω τίποτα πέρα από το Ni200 (είχα και την ελπίδα πως θ' απαντήσεις). Θέλω να πάρω τις επόμενες μέρες, όχι άμεσα, και ήθελα να δω κατά πόσο είναι εύκολο σαν πρώτη μου επαφή.[/justify]

Δεν πήγα σε άλλα νήματα γιατί όταν σας διαβάζω δεν καταλαβαίνω και πολλά πολλά. Και πάλι, χίλια ευχαριστώ (και θα επανέλθω όπου χρειαστεί να σε ζαλίσω, για να βλέπεις τον JoeBarTeam και να φεύγεις...).  
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Ιουνίου 25, 2016, 21:17
Μη σκας! Να ρωτάς ότι θέλεις... Απο ότι κατάλαβες δεν είμαι και απο πάνω να απαντάω στο καπάκι  ;D
Βέβαια υπάρχουν πολύ πιο έμπειροι απο εμένα που μπορούν να σε καθοδηγήσουν καλύτερα, αλλά μια άποψη για τα συγκεκριμένα σύρματα την έχω αφού τα έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα και έχω ολοκληρωμένη εικόνα...  :)

Ξέχασα να σου πω ότι τα NiFe είναι πολύ ευκολοδούλευτα και ειδικά το NiFe30 της stealthvape που το κάνεις ότι θέλεις! Χαλάει και το φτιάχνεις για πλάκα! :thumpup:
Και φυσικά παίζουν απροβλημάτιστα και με σταθερή απόδοση.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: giotopoulos στις Ιουνίου 29, 2016, 22:05
Καλησπέρα φιλοι.. :bye: :bye:
Ηρθε στα χέρια μου σήμερα το ipv 5 και δοκιμασα να βάλω tcr 88 που μου είχαν προτείνει για SS316L 28ga από UD.. 
Ωστωσο ήταν πολύ υποτονικο.. θα ήθελα να ρωτήσω αν εχει δοκιμάσει άλλος σε διαφορετικό tcr ή αν ξερει ποια η μέγιστη τιμη που μπορεί να μπει για αυτο το σύρμα και να ανεβάζω σταδιακα μέχρι να το βρω..
Ευχαριστώ εκ των προτέρω!!! 
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: giorgos maniadakis στις Ιουνίου 29, 2016, 22:08
Τό SS τις UD παίζει καλά σέ tcr 110 από εκεί καί κάτω έχει υποτονικό Ατμισμα

Στάλθηκε από το Hive V 3G μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: giotopoulos στις Ιουνίου 29, 2016, 22:13
Ευχαριστώ πολύ!!!  :thumpup: :thumpup: :thumpup: :thumpup:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Ιουνίου 30, 2016, 16:49
Καλά τα λέει ο Γιώργος παρόλο που κάποιοι έχουν καταφέρει να ατμίσουν ικανοποιητικά με αυτό το σύρμα και σε χαμηλότερο TCR.  :dontknow:

Απο εκεί και πέρα εγώ θα σου έλεγα ότι για αυτό το σύρμα και θα το γενικεύσω γενικότερα για το ατσάλι, πάνω απο ένα TCR της τάξης του 120 εγώ προσωπικά το βλέπω υπερβολή. Οπότε αν έχεις αυτό σαν όριο, που είναι και η default τιμή για το mode για το ατσάλι σε πολλά mod, μπορείς να βρείς που είσαι περισσότερο ικανοποιημένος! Αν δοκιμάσεις και άλλα σύρματα για TC και βρείς σε ποιά θερμοκρασία είσαι περισσότερο ευχαριστημένος, με συγκρίσεις μετά θα βρείς και το ιδανικό TCR για σένα για αυτό το σύρμα! Πάντως και εγώ στο 110 είχα το καλύτερο αποτέλεσμα!
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Σταύρος 63 στις Ιουνίου 30, 2016, 22:05
Πρώτη φορά και για μένα TCR με το UD ss316 κ αρχική ρύθμιση στο 90 ο ατμός ήταν πολύ υποτονικός όταν το γύρισα στο 110 διαβάζοντας εσάς πηρα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα ! :thumpup: :thumpup:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: giotopoulos στις Ιουνίου 30, 2016, 22:41
Θα πειραματιστω κ σε επόμενο στησιμο να δω..
ηταν και του ποδαριου στησιμο αυτο που είχα..
Ευχαριστώ κ πάλι για την απάντηση!!!  :thumpup:

Αυτόματη συγχώνευση συνεχόμενων μηνυμάτων (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,6.msg40659.html#msg40659)
Καλησπέρα και πάλι..
Σήμερα παιδεύτηκα και έστησα στο Zephyrus V2 διπλή με SS316L 28ga την πιο αψεγάδιαστη αντίσταση που έχω στησει μέχρι τώρα. 0,4 Ohm τη διαβασε το iPV 5 κ με το TCR στο 92 αποδίδει τέλεια..  :D :D :D :D
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Ιουλίου 02, 2016, 23:22
Ωραία μια χαρά! Αφού σου παίζει τέλεια! :thumpup:
Μια μικρή παρατήρηση μόνο...συνίσταται οι αντιστάσεις απο ατσάλι να είναι απο 0,5 Ohm και πάνω γιατί η μεταβολή της είναι μικρή και όσο πιο μικρή η αντίσταση τόσο πιο δύσκολο για το mod να καταλάβει τις διαφορές! ;)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: giotopoulos στις Ιουλίου 03, 2016, 01:20
Το ξέρω αλλα με αυτό τον ατμοποιητή (Zephyrus V2) στο deck του με διπλή με 2mm πυρήνα 9 σπείρες δε βγάζει κ πολύ παραπάνω.. Είναι λίγο στριμωγμένα τα πράγματα!!! :) ;)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Ιουλίου 03, 2016, 12:46
Ναι αν είναι έτσι...  :dontknow:
Εκτός αν σε κάποια φάση πάρεις πιο λεπτό σύρμα...
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Οκτωβρίου 05, 2016, 11:35



·

Αυτόματη συγχώνευση συνεχόμενων μηνυμάτων (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,6.msg40659.html#msg40659)

Τι ειναι ο έλεγχος θερμοκράσιας TC και πως λειτουργεί;

H θερμοκρασία Ελέγχου TC  λειτουργεί με την παρακολούθηση των αλλαγών της αντίστασης στη σπείρα του πηνίου και χρησιμοποιεί  αυτό για να εκτιμήσει τις μεταβολές της θερμοκρασίας, επειδή η αντίσταση αυξάνεται γραμμικά με τη θερμοκρασία, αν και το ποσό που αυξάνει ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των συρμάτων….
H θερμοκρασία Ελέγχου TC  είναι δυνατή μόνο με σύρμα που έχει ένα εύλογα υψηλό συντελεστή θερμοκρασίας της αντίστασης (TCR). Ο συντελεστής αυτός  είναι μια αριθμητική τιμή που υποδεικνύει πόση  αντίσταση θα αυξηθεί για μία δεδομένη αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με την αντίσταση έναρξης. Όταν ο συντελεστής έχει υψηλή τιμή η αντίσταση θα αυξηθεί πολύ καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία. Όταν είναι χαμηλή, η αντίσταση αυξάνεται λιγότερο  ή αμελητέα ποσοστιαία.
Το TCR είναι σχετικό με την αντίσταση εκκίνησης, πράγμα που σημαίνει ότι όσο υψηλότερη είναι η αρχική αντίσταση του πηνίου, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σε αντοχή με τη θερμοκρασία.Ενα  πηνίο π.χ 0.10Ωμ που θερμαίνεται σε εκατοντάδες βαθμούς θα αυξήσει  μόνο την  αντίσταση σε λίγα Ωμ  π.χ 0,1 του Ωμ ενώ  ένα πηνίο 1Ωμ που θερμαίνεται το ποσό θα αυξηθεί  σε αρκετά  Ωμ.
Το TCR του καθαρού νικελίου είναι περίπου 0.006. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε βαθμό κελσίου ° C θερμότερο σε  ένα σύρμα Ni200, η  αντοχή του αυξάνεται κατά (0,006 * <την αντίσταση έναρξης>) ανά Ω. Έτσι, για ένα πηνίο που ξεκινά από 1.0Ω, κάθε βαθμός κελσίου ° C θέρμανσης θα αυξήσει την αντίστασή του κατά 0.006Ω (0.006 * 1). Για ένα πηνίο που ξεκινά από 0.1Ω, κάθε βαθμός θα αυξήσει την αντίσταση από 0.0006Ω (0,006 * 0,1).

Παράδειγμα:


Ένα πηνίο είναι 0.10Ωμ σε θερμοκρασία δωματίου 20 ° C  
Ατμίζετε και το mod  διαβάζει την  αντίσταση που  είναι τώρα 0.22Ω .
Έτσι γνωρίζει ότι η αντίστασή του αυξήθηκε κατά 0.12Ω .
Στη συνέχεια υπολογίζει χρησιμοποιώντας το συντελεστή 0,006 ότι η αύξηση της αντίστασης 0.12Ωμ ισούται με μια άνοδο της θερμοκρασίας 200 ° C.
Και ως εκ τούτου η θερμοκρασία του πηνίου είναι τώρα 220 ° C
(0.22Ωμ - 0.10Ωμ)/(0,006 * 0.1Ωμ) = 200°C + 20°C[αρχική θερμοκρασία] = 220°C

Φυσικά  εκτελεί τους υπολογισμούς αυτούς, πολλές φορές το δευτερόλεπτο, παρακολουθώντας διαρκώς τη θερμοκρασία και ρυθμίζοντας την ενέργεια που στέλνει αναλόγως.

Πηγή: e-cigarette-forum.com



Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Οκτωβρίου 05, 2016, 20:07
Επειδή χάθηκε λίγο στη μετάφραση το κείμενο, το ξαναβάζω διορθωμένο για να γίνει πιο κατανοητό και σωστό.

Τι ειναι ο έλεγχος θερμοκράσιας TC και πως λειτουργεί;

H θερμοκρασία Ελέγχου TC  λειτουργεί με την παρακολούθηση των αλλαγών της αντίστασης στη σπείρα του πηνίου και χρησιμοποιεί  αυτό για να εκτιμήσει τις μεταβολές της θερμοκρασίας, επειδή η αντίσταση αυξάνεται γραμμικά με τη θερμοκρασία, αν και το ποσό που αυξάνει ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των συρμάτων….
H θερμοκρασία Ελέγχου TC  είναι δυνατή μόνο με σύρμα που έχει ένα εύλογα υψηλό συντελεστή θερμοκρασίας της αντίστασης (TCR). Ο συντελεστής αυτός  είναι μια αριθμητική τιμή που υποδεικνύει πόση  αντίσταση θα αυξηθεί για μία δεδομένη αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με την αντίσταση έναρξης. Όταν ο συντελεστής έχει υψηλή τιμή η αντίσταση θα αυξηθεί πολύ καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία. Όταν είναι χαμηλή, η αντίσταση αυξάνεται λιγότερο  ή αμελητέα ποσοστιαία.
Το TCR είναι σχετικό με την αντίσταση εκκίνησης, πράγμα που σημαίνει ότι όσο υψηλότερη είναι η αρχική αντίσταση του πηνίου, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της σε αντοχή αντίστασης με τη θερμοκρασία.Ενα  πηνίο π.χ 0.10Ωμ που θερμαίνεται σε εκατοντάδες βαθμούς θα αυξήσει  μόνο την  αντίσταση σε λίγα Ωμ  π.χ 0,1 του Ωμ ενώ  ένα πηνίο 1Ωμ που θερμαίνεται το ποσό θα αυξηθεί  σε αρκετά  Ωμ.
Το TCR του καθαρού νικελίου είναι περίπου 0.006. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε βαθμό κελσίου ° C θερμότερο σε  ένα σύρμα Ni200, η  αντοχή αντίστασή του αυξάνεται κατά (0,006 * <την αντίσταση έναρξης>) ανά Ω. Έτσι, για ένα πηνίο που ξεκινά από 1.0Ω, κάθε βαθμός κελσίου ° C θέρμανσης θα αυξήσει την αντίστασή του κατά 0.006Ω (0.006 * 1). Για ένα πηνίο που ξεκινά από 0.1Ω, κάθε βαθμός θα αυξήσει την αντίσταση από 0.0006Ω (0,006 * 0,1).

Παράδειγμα:


Ένα πηνίο είναι 0.10Ωμ σε θερμοκρασία δωματίου 20 ° C  
Ατμίζετε και το mod  διαβάζει την  αντίσταση που  είναι τώρα 0.22Ω .
Έτσι γνωρίζει ότι η αντίστασή του αυξήθηκε κατά 0.12Ω .
Στη συνέχεια υπολογίζει χρησιμοποιώντας το συντελεστή 0,006 ότι η αύξηση της αντίστασης 0.12Ωμ ισούται με μια άνοδο της θερμοκρασίας 200 ° C.
Και ως εκ τούτου η θερμοκρασία του πηνίου είναι τώρα 220 ° C
(0.22Ωμ - 0.10Ωμ)/(0,006 * 0.1Ωμ) = 200°C + 20°C[αρχική θερμοκρασία] = 220°C

Φυσικά  εκτελεί τους υπολογισμούς αυτούς, πολλές φορές το δευτερόλεπτο, παρακολουθώντας διαρκώς τη θερμοκρασία και ρυθμίζοντας την ενέργεια που στέλνει αναλόγως.

Συγκεκριμένα το link που υπάρχει αυτό γραμμένο, είναι αυτό. (https://www.e-cigarette-forum.com/forum/threads/tc-beyond-ni200-nickel-purity-dicodes-ti-ss-resistherm-nife30-coefficient-of-resistance.676506/)

Σε αυτό το κομμάτι : Το TCR είναι σχετικό με την αντίσταση εκκίνησης, πράγμα που σημαίνει ότι όσο υψηλότερη είναι η αρχική αντίσταση του πηνίου, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της σε αντοχή αντίστασης με τη θερμοκρασία.Ενα  πηνίο π.χ 0.10Ωμ που θερμαίνεται σε εκατοντάδες βαθμούς θα αυξήσει  μόνο την  αντίσταση σε λίγα Ωμ  π.χ 0,1 του Ωμ ενώ  ένα πηνίο 1Ωμ που θερμαίνεται το ποσό θα αυξηθεί  σε αρκετά  Ωμ.
αναφέρεται κάτι που αφορά ένα συγκεκριμένο υλικό σύρματος και συνεπώς ένα συγκεκριμένο TCR και όχι όλα τα σύρματα μαζί. Δεν μπορούμε δηλαδή να συγκρίνουμε αντίσταση νικελίου στα 0,1Ωμ με αντίσταση kanthal στα 1Ωμ γιατί πολύ απλά η αντίσταση του kanthal δεν θα ανέβει σχεδόν καθόλου οπότε είναι άτοπος ο ισχυρισμός. Αν όμως μπορούσαμε να έχουμε αντίσταση στα 1Ωμ με νικέλιο, τότε ναι, η άυξηση της αντίστασης θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την 0,1Ωμ του νικελίου πάλι. Για αυτό ακριβώς το λόγο προτιμάμε όταν χρησιμοποιούμε ατσάλι σε έλεγχο θερμοκρασίας, να φτιάχνουμε μια αρχική αντίσταση πάνω απο 0,5Ωμ, ώστε η μεταβολή της να είναι μεγαλύτερη και να την "καταλαβαίνει" καλύτερα το mod. Στην ουσία δηλαδή, βοηθάμε το mod με αυτό τον τρόπο να δουλέψει καλύτερα την αντίστασή μας σε έλεγχο θερμοκρασίας, αφού το υλικό απο μόνο του με τη χαμηλή αλλαγή αντίστασης σαν ιδιότητα που έχει δεν είναι ικανό να το κάνει.

Τέλος, το TCR δεν είναι σχετικό με τίποτα άλλο παρά μόνο με το υλικό και τις ιδιότητές του και είναι μια σταθερά. Δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση απο την αντίσταση εκκίνησης, ή αλλιώς αρχική αντίσταση στους 20 βαθμούς κελσίου.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Νοεμβρίου 12, 2016, 09:21
Να διορθώσω  και εγώ.

Για αυτό ακριβώς το λόγο προτιμάμε όταν χρησιμοποιούμε ατσάλι σε έλεγχο θερμοκρασίας, να φτιάχνουμε μια αρχική αντίσταση πάνω απο 0,5Ωμ, ώστε η μεταβολή της να είναι μεγαλύτερη και να την "καταλαβαίνει" καλύτερα το mod. Στην ουσία δηλαδή, βοηθάμε το mod με αυτό τον τρόπο να δουλέψει καλύτερα την αντίστασή μας σε έλεγχο θερμοκρασίας, αφού το υλικό απο μόνο του με τη χαμηλή αλλαγή αντίστασης σαν ιδιότητα που έχει δεν είναι ικανό να το κάνει.

Αυτό δεν ισχύει για όλα τα mod δες DNA.Ατμιζω και κάτω απο 0,5 του Ωμ (SS316L) και με ακριβεια(εχω αναρτησει εικονες με γράφιμα).

Για μένα ο βασικός παράγοντας είναι  ο συντελεστής TCR και όχι τόσο η ωμική του αντίσταση  .Το Νικέλιο έχει μεγαλήτερη ακρίβεια 1% σε σχέση με το ατσάλι που έχει 20% (οσο αφόρα την ρύθμιση θέμοκρασίας).
Διότι ακόλουθει  γραμμικά την  μεταβολή του σύρματος
Θεώρησε το κάτι σαν PTC (Positive temperature control) αυξανόμενης της αντίστασης αυξάνεται και η θερμοκρασία άρα και η επιθυμητή ρύθμιση θερμοκρασίας.

Δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από την αντίσταση εκκίνησης, ή αλλιώς αρχική αντίσταση στους 20 βαθμούς κελσίου.

Εξαρτάται στην περίπτωση (TFR settings) υποστηριζεται απο το Dna (Preheat), η μεταβολή της Θερμοκρασίας έχει να κάνει σε συνάρτηση με  την αντίσταση εκκίνησης  (Cold Ohmms) με το παράδειγμα που αναφέρθηκε διότι ακολουθεί μια καμπύλη απόκρισης θερμοκρασίας δεν είναι γραμμική θεώρησε το κάτι σαν την λειτουργία του θερμοστάτη .
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Νοεμβρίου 12, 2016, 13:33
Σαφώς και ο βασικός παράγοντας είναι το TCR και όχι η αρχική αντίσταση. Αλλά μίλησα για ένα συγκεκριμένο υλικό, το ατσάλι, το οποίο εφόσον έχει πολύ μικρό TCR ο καλύτερος τρόπος για να δουλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια είναι να έχουμε μεγαλύτερη αρχική αντίσταση.

Το DNA που αναφέρεις δουλεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια και με μικρότερη αρχική αντίσταση για το λόγω που ακριβώς είπες. Γιατί χρησιμοποιεί την καμπύλη TFR και όχι το TCR. Παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το TCR αλλά δεν έχω DNA και δεν μπορώ να μιλήσω για την ακρίβειά του όταν δουλεύει με TCR. Αν έχεις εμπειρία πάνω σε αυτό μπορείς να τη μοιραστείς μαζί μας.

Το συγκεκριμένο νήμα επειδή αφορά το TCR και μόνο, όλες οι παρατηρήσεις και μετρήσεις είναι βασισμένες σε αυτό.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Νοεμβρίου 12, 2016, 14:32
H ακρίβεια του σύρματος (επιθυμητή ρύθμιση θερμοκρασίας) εξαρτάται καθαρά και μόνο από τον συντελεστή TCR . Oσο μεγαλύτερη είναι τόσο  καλύτερα.
Ο κανόνας αυτός δεν αλλάζει , το ατσάλι   μια και αναφερόμαστε σε αυτό  μπορεί να λειτουργήσει  και σε TCR  και σε TFR  καθώς και σε Power  mode (λειτουργία Watt).
Για να μην κουράζεται κάποιος και παιδεύεται  με  όλα αυτά( ΤCR Setings)και για να μην τον απασχολεί η αντίσταση του τι τιμή βγήκε και  το σύρμα αυτό  είναι καλύτερο όχι το τάδε  θα πρότεινα να δοκιμάσει μία τέτοια πλακέτα (DNA).Από εκεί και πέρα τα αναλαμβάνει αυτόματα εκείνη .

Διαγραφή άμεσης παράθεσης (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,6.msg40660.html#msg40660)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Νοεμβρίου 12, 2016, 20:39
Δεν με κατάλαβες όμως και διαιωνίζουμε μια κουβέντα που δεν θα έπρεπε να γίνεται καν! :)

Δεν μίλησα για ακρίβεια του σύρματος. Μίλησα για ακρίβεια στις μετρήσεις του mod και πόσο εύκολο είναι να καταλάβει ένα mod τις αλλαγές στην αντίσταση ενός σύρματος που είναι πολύ μικρές σχετικά με άλλα με την άνοδο της θερμοκρασίας. Θα το πω με παραδείγματα για να γίνω πιο κατανοητός.

Σε αντίσταση ατσάλι 0.15Ohm, στους 210 βαθμούς η αντίσταση θα φτάσει 0.178Ohm. Διαφορά 0.028 δηλαδή. Πόσα mod τελικά διαβάζουν τρία δεκαδικά ψηφία ώστε να γίνει αντιληπτή αυτή η μεταβολή? Γιατί αν δεν γίνει αντιληπτή και το mod υπολογίζει με αντίσταση 0.17, η θερμοκρασία που νομίζει το mod ότι έχει φτάσει το σύρμα θα είναι 153 βαθμοί και όχι 210 που έχουμε ρυθμίσει, οπότε και το mod θα συνεχίσει να δίνει ρεύμα φτάνοντας σε μεγαλύτερη θερμοκρασία. 57 βαθμοί δεν είναι και λίγοι.

Πάμε τώρα στην περίπτωση που το mod μετράει τρία δεκαδικά που αυτόματα αναιρεί το παραπάνω. Υπάρχει συσκευή όμως που να μετράει τέσσερα δεκαδικά? Για αυτό το παράδειγμα χρησιμοποιώ αρχική αντίσταση 0.12Ohm για να γίνει πιο αντιληπτή η διαφορά. Στους 210 βαθμούς αντίστοιχα, η αντίσταση γίνεται 0.1428Ohm. Το mod διαβάζει 0.142Ohm. Διαφορά 0.0008. Έτσι θεωρεί το mod ότι η θερμοκρασία είναι 203 βαθμοί περίπου. Διαφορά 7 βαθμοί πάλι δεν είναι λίγοι.

Οι ίδιες μετρήσεις με αρχική αντίσταση 0.5Ohm αυτή τη φορά έχουν τα εξής αποτελέσματα. Στην πρώτη περίπτωση, η διαφορά αυτομάτως πέφτει στους 10 βαθμούς απο 57. Τη θεωρώ τεράστια αλλαγή και σίγουρα μέτρηση πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Στη δεύτερη περίπτωση, χρησιμοποιώντας όμως αρχική αντίσταση 0.51Ohm, πάλι για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, η αντίσταση στους 210 βαθμούς γίνεται 0.6069Ohm. Το mod μετράει 0.606 και η θερμοκρασία που υπολογίζει είναι 208 βαθμοί σχεδόν. Έπεσε η διαφορά και εδώ, στους 2 βαθμούς σχεδόν απο τους 7. Ακόμα ακριβέστερη μέτρηση.
Αυτός είναι λοιπόν και ο λόγος που στο ατσάλι ρυθμίζοντας TCR μόνο, προτιμάμε μεγαλύτερες αντιστάσεις. Λέω λοιπόν, ότι αφού το ατσάλι έχει πολύ μικρό TCR, χάνει σε ακρίβεια. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, ανεβάζουμε την αρχική μας αντίσταση και γίνεται πιο ακριβές. Όχι ότι αλλάζει ο κανόνας που λες και που συμφωνώ! ;)

Είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά τα γνωρίζεις αλλά έδωσα τα παραδείγματα για να καταλαβαίνουν όλοι όσο γίνεται αυτά που λέμε αφού δεν μιλάμε μόνοι μας! :)

Δεν καταλαβαίνω όμως κάτι απο αυτά που είπες και εξακολουθείς να μιλάς για TFR σε ένα νήμα που έχει να κάνει με το TCR και μόνο. Τί εννοείς όταν λες ότι το ατσάλι μπορεί να λειτουργήσει και σε TCR και σε TFR και σε power mode? Το TCR και το TFR ανήκουν και τα δύο στον έλεγχο θερμοκρασίας. Όλα τα σύρματα που είναι για έλεγχο θερμοκρασίας μπορούν να λειτουργήσουν είτε χρησιμοποιώντας TCR είτε TFR σε DNA. Μάλιστα και το Kanthal μπορεί να λειτουργήσει σε TFR για να εκμεταλλευτούμε τη λειτουργία preheat και σε αυτό το σύρμα. Και επίσης, όλα τα σύρματα λειτουργούν σε power mode. Δεν προτείνεται όμως για τους γνωστούς λόγους. Φαντάζομαι αυτό εννοούσες και εσύ.
Τέλος, αν βάλεις κάποιον που ξεκινάει τώρα να ασχολείται με έλεγχο θερμοκρασίας να πάρει DNA, πιστεύω θα σταματήσει το άτμισμα στο πρώτο μισάωρο και θα πάει στο περίπτερο... :tongue_smilie:

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Νοεμβρίου 13, 2016, 00:49
 

Aγαπητέ estrifan .

Και χωρίς παρεξήγηση δια του λόγου αλλά οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται. ::)

Και γίνομαι πιο σαφής  : Είναι δύσκολο ένας ατμιστης  να προχωρήσει σε μια αγορά  DNA  όταν έχει μάθει καλά αυτή που κατέχει μόνο σε αυτό μπορώ να συμφωνήσω . Διότι  έχει μάθει καλά την χρήση της  και  είναι ικανοποιημένος με αυτή.  Και είναι λογικό. Άρα  δεν  τίθεται θέμα περιπτέρου  όπως αναφέρεις με το DNA γιατί και στην περίπτωση των άλλων Μod θα πρέπει να έχω ασχοληθει αρκετα και αναφέρομαι στον έλεγχο θερμοκρασίας. Δεν είναι καλυτέρα όλα αυτά να είναι αυτοματοποιημένα? Να μην με ενδιαφέρει αν η αντίσταση βγει λίγο παρακάτω και ανησυχώ?  Να έχω μία συσκευή με όλες τις ενδείξεις –λειτουργίες και την απόλυτη επιτήρηση της εφ όσον το θέλω? :)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Νοεμβρίου 13, 2016, 01:52
Ακόμα προσπαθώ όμως να σε πείσω ότι δεν διαφωνώ μαζί σου. ;)
Επίσης ακόμα προσπαθώ να σε πείσω ότι είσαι σε ένα νήμα που αφορά το TCR και όχι τη DNA ή το TFR. Υπάρχουν άλλα νήματα για αυτά! :)

Σε ρώτησα κάτι πολύ συγκεκριμένο που αφορά το TCR σε DNA και την ακρίβειά του μιας που είμαστε λοιπόν σε αυτό το νήμα και απάντηση δεν πήραμε για να μάθουμε και οι υπόλοιποι αν τελικά η DNA παίζει ακριβέστερα απο άλλες πλακέτες με ατσάλι κάτω του 0.5Ohm με ρύθμιση TCR όμως και όχι TFR.

Στην περίπτωση των άλλων mod, ο καθένας παίρνει μια αντίσταση έτοιμη νικέλιο ή άντε και ατσάλι, ρυθμίζει στο αντίστοιχο mode και ατμίζει. Γιατί ο περισσότερος κόσμος ατμίζει με εργοστασιακούς ατμοποιητές και όπως είπες είναι ευχαριστημένος με αυτό που έχει και άντε το πολύ πολύ να δοκιμάσει τον έλεγχο θερμοκρασίας με τον τρόπο που περιέγραψα. Και δεν χρειάζεται να μάθει τίποτα παραπάνω. Ούτε TCR ούτε TFR ούτε τίποτα. Άντε πες του λοιπόν αυτού να δώσει κάποια παραπάνω χρήματα για να πάρει ένα mod με πολύ καλή πλακέτα όντως και φουλ παραμετροποιήσιμη, αλλά που για να ατμίσει σε έλεγχο θερμοκρασίας, θα πρέπει να το συνδέσει στον υπολογιστή να το παραμετροποιήσει και ειδικά στην περίπτωση του ατσαλιού που αναφερόμαστε τελευταία να ανεβάσει και στη συσκευή του την TFR καμπύλη που θα πάρει (στην πιο εύκολη των περιπτώσεων) απο αυτό το site που λέγεται steam engine και που το πιθανότερο είναι να μην το έχει ακούσει καν ποτέ. :idiot1:
Τον τρέλανες! Εγώ τον εαυτό μου θυμάμαι όταν ξεκίνησα να μου λέει ένας φίλος για subohm και διάφορα άλλα ακατάληπτα και παραλίγο να μην πάω στον ατμό...και θα μου πεις και με το δίκιο σου ότι εγώ τότε μόλις είχα ξεκινήσει. Ε κι όμως, εγώ τουλάχιστον δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο εκτός φόρουμ, ατμιστή καιρό, που να ξέρει ή έστω να έχει τη διάθεση να ασχοληθεί με επισκευάσιμους ατμοποιητές, έλεγχο θερμοκρασίας και καταλαβαίνεις και πόσο μάλλον με DNA. Είναι πολύς αυτός ο κόσμος και αυτή η κουβέντα έχει γίνει πολλάκις! :)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Νοεμβρίου 13, 2016, 11:07
Σε ρώτησα κάτι πολύ συγκεκριμένο που αφορά το TCR σε DNA και την ακρίβειά του μιας που είμαστε λοιπόν σε αυτό το νήμα και απάντηση δεν πήραμε για να μάθουμε και οι υπόλοιποι αν τελικά η DNA παίζει ακριβέστερα από άλλες πλακέτες με ατσάλι κάτω του 0.5Ohm με ρύθμιση TCR όμως και όχι TFR.


Άμεση απάντηση: πολύ πιο κάτω του 0.5 Ωμ δια του λόγου του αληθές σελίδα 4 εγχειρίδιο χρήσης .

Λειτουργία με TCR settings είσαι  2-5  βαθμούς κελσίου πάνω ή κάτω  από την θερμοκρασία που ορίζεις  εάν κατεβάσεις την καμπύλη από το Steam Engine και δεν ασχοληθείς με πιο μικρομετρικες ρυθμίσεις( TCR settings μέσω Escribe). Από εκεί και πέρα εξαρτάται πιο ατσάλι  θα χρησιμοποιήσεις  το 304,το 316,το 316L κ.λ.π  και ανάλογα τον κατασκευαστή .

Εάν κατεβάσεις την ΤFR αρκεί να έχει πραγματικό TCR το σύρμα σου είσαι ακριβέστερα στην επιθυμητή θερμοκρασία που ορίζεις διότι η λειτουργία Preheat προθερμαίνει την αντίσταση στην θερμοκρασία που ορίζεις .

Με τον ένα η τον  άλλο τρόπο μπορείς να ατμιζεις .  
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: camber στις Νοεμβρίου 13, 2016, 11:42
Σε ποιο εγχειρίδιο χρήσης αναφέρεσαι; Γιατί η σελίδα 4 του escribe ή του DNA75 ή του DNA200 δεν έχei καμιά αναφορά σε TCR.

Όπως και να έχει δεν απαντάς στην ερώτηση του estrifan.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Νοεμβρίου 13, 2016, 12:57
Λειτουργία με TCR settings είσαι  2-5  βαθμούς κελσίου πάνω ή κάτω  από την θερμοκρασία που ορίζεις  εάν κατεβάσεις την καμπύλη από το Steam Engine και δεν ασχοληθείς με πιο μικρομετρικες ρυθμίσεις( TCR settings μέσω Escribe). Από εκεί και πέρα εξαρτάται πιο ατσάλι  θα χρησιμοποιήσεις  το 304,το 316,το 316L κ.λ.π  και ανάλογα τον κατασκευαστή .
Τέλος πάντων...εκτός του ότι απάντηση δεν πήρα, δεν πολυκατάλαβα και αυτή την πρόταση η αλήθεια είναι... :)
Το ότι ακόμα αναφέρεται το TFR πάντως...δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω φαίνεται... ;D
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: microchip στις Νοεμβρίου 13, 2016, 19:43
Από τα ελάχιστα νήματα του φόρουμ, που δεν μπορείς να γράψεις ούτε την λέξη DNA, χωρίς να είσαι από χέρι οφτόπικ.

Για άλλο λόγο πετάχτηκα όμως.

πηνίο = αντίσταση ατμίσματος
"Κυκλοφορεί" ότι είναι καλύτερο να έχουμε ένα πηνίο με μεγάλη αντίσταση, για να έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια.
Σωστό ναι μεν, για άλλο λόγο αλλά.
Η ακρίβεια των μοντ μεγαλώνει, όσο μικραίνει η αντίσταση του πηνίου ή/και όσο μεγαλώνει η ισχύς.
Η μέτρηση της θερμοκρασίας γίνεται με μέτρηση της αντίστασης.
Η μέτρηση της αντίστασης γίνεται με μέτρηση της έντασης του ρεύματος σε δεδομένη τάση.
Όσο μικρότερη είναι η αντίσταση τόσο μεγαλύτερη η ένταση.
Η ένταση μεγαλώνει και με την αύξηση της ισχύος.
Αυτό είναι η μία πλευρά του TC.
Το TC όμως έχει και την σκοτεινή του πλευρά.
Αυτή η πλευρά λέγεται 510.
Πριν την έλευση του θερμοκρασιακού ελέγχου, το κυρίαρχο ήταν πηνία με αντίσταση 1Ω και άνω.
Σήμερα τα σύρματα έχουν παχύνει και επιπλέον τα θερμοκρασιοελεγχόμενα έχουν χαμηλή αντίσταση.
Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα στα μοντ.
Το πρόβλημα είναι οι παρασιτικές αντιστάσεις των 510, των ατμοποιητών και των post των ατμοποιητών, οι οποίες αφενός δεν μεταβάλλονται, αφετέρου είναι συγκρίσιμες πλέον με την αντίσταση του πηνίου.
Επίσης είναι διαφορετικές από μοντέλο σε άλλο μοντέλο.
Το μεγαλύτερο και μη αντιμετωπίσιμο πρόβλημα, είναι ότι μπορούν να αλλάξουν στη διάρκεια του ατμίσματος.
Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση του πηνίου, τόσο μικρότερη η επίδραση των παρασιτικών αντιστάσεων.
Και εμείς καλούμαστε να βρούμε ισορροπίες και χρυσές τομές.

Συνεχίστε έφυγα
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Νοεμβρίου 13, 2016, 19:51
Σε ρώτησα κάτι πολύ συγκεκριμένο που αφορά το TCR σε DNA και την ακρίβειά του μιας που είμαστε λοιπόν σε αυτό το νήμα και απάντηση δεν πήραμε για να μάθουμε και οι υπόλοιποι αν τελικά η DNA παίζει ακριβέστερα από άλλες πλακέτες με ατσάλι κάτω του 0.5Ohm με ρύθμιση TCR όμως και όχι TFR.

 Απάντησα ναι κάτω του 0.5 του Ωμ.

ΤCR setings 0.087-0.088  .

Αλλες πλακέτες ? Γίνε πιο σαφης για να καταλαβω το ακριβεστερα πως το θέτης  ?


Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Νοεμβρίου 13, 2016, 20:07
Σε ρώτησα κάτι πολύ συγκεκριμένο που αφορά το TCR σε DNA και την ακρίβειά του μιας που είμαστε λοιπόν σε αυτό το νήμα και απάντηση δεν πήραμε για να μάθουμε και οι υπόλοιποι αν τελικά η DNA παίζει ακριβέστερα από άλλες πλακέτες με ατσάλι κάτω του 0.5Ohm με ρύθμιση TCR όμως και όχι TFR.

 Απάντησα ναι κάτω του 0.5 του Ωμ.

ΤCR setings 0.087-0.088  .

Αλλες πλακέτες ? Γίνε πιο σαφης για να καταλαβω το ακριβεστερα πως το θέτης  ?

Σου ανεβαζω TFR & TCR


Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Νοεμβρίου 13, 2016, 20:12
Δεν έχει σημασία ποιές πλακέτες και ούτε η κουβέντα αυτή τελικά όπως φαίνεται, αλλά θα προσπαθήσω να γίνω πιο σαφής μήπως έχουμε απάντηση βάση των ισχυρισμών σου. Εκτός αν δεν γνωρίζεις ότι όλες σχεδόν οι άλλες συσκευές εκτός DNA δουλεύουν μόνο με ρύθμιση TCR, έναν ξερό αριθμό δηλαδή για να υπολογίσουν τις μεταβολές της αντίστασης σε οποιοδήποτε υλικό απο αυτά που χρησιμοποιούμε.

Είπες κάτι που θεωρητικά αναφέρεται στο εγχειρίδιο χρήσης. Αλλά εγώ ρωτάω να μας πεις απο τη δική σου εμπειρία και ότι έχεις δει πρακτικά.
Στην DNA απο ότι γνωρίζω, μπορείς εκτός απο την καμπύλη TFR, να ρυθμίσεις απο το escribe μόνο το TCR του υλικού και να ατμίσεις βάση αυτής της ρύθμισης. Αν κάνω λάθος διορθώστε με γιατί όπως είπα δεν έχω DNA. Ξαναλέω, ρυθμίζοντας μόνο το TCR, στο escribe και όχι βάζοντας το TCR σε υπολογισμούς ή το συγκεκριμένο σύρμα στο steam engine για να φτιάξεις TFR και να το περάσεις στην συσκευή. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, η DNA είναι πιο ακριβής σε αντιστάσεις κάτω του 0.5Ohm με ατσάλι απο άλλα mod που το μόνο που ρυθμίζεις έτσι και αλλιώς είναι το TCR?

Η ακρίβεια των μοντ μεγαλώνει, όσο μικραίνει η αντίσταση ή/και όσο μεγαλώνει η ισχύς.
Φαντάζομαι αν κατάλαβα καλά εννοείς η εσωτερική αντίσταση ε! :)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: microchip στις Νοεμβρίου 13, 2016, 20:19
Όχι, του ατμοποιητή, το διόρθωσα, ξανάφυγα
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Νοεμβρίου 13, 2016, 20:36
Εδώ όμως μιλάς καθαρά για τον τρόπο που το mod μετράει την αντίσταση, πάλι αν κατάλαβα καλά  :tongue_smilie:
Εγώ μιλάω για το πόσα δεκαδικά ας πούμε μπορεί να διαβάσει τελικά ώστε να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια. Σε ένα υλικό όπως είναι το ατσάλι, λίγο δύσκολο να ισχύσει αυτό που λες γιατί σε μικρότερη αντίσταση η μεταβολή γίνεται με μικρότερα νούμερα. Με αυτή τη λογική θα μπορούσαμε να έχουμε έλεγχο θερμοκρασίας και με το nichrome ας πούμε αν όχι με το kanthal... :dontknow:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: microchip στις Νοεμβρίου 13, 2016, 21:10
Αυτό που έγραψα είναι άσχετο από την ποσότητα των δεκαδικών.

Σε μικρότερη αντίσταση (με δεδομένο ίδια ισχύ ατμίσματος) η μεταβολή γίνεται με μεγαλύτερα νούμερα (Αμπέρ).
Από την μεταβολή των Αμπέρ υπολογίζει την αντίσταση.

Η ποσότητα των δεκαδικών που χρησιμοποιεί το μοντ (και η οποία είναι άσχετη με την ποσότητα που δείχνει στην οθόνη) είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόση είναι.
Μπορούμε (θεωρητικά) να την προσεγγίσουμε, αν γνωρίζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί.
Με μερικές παραδοχές και πλήθος ακροβασιών, θα πέσουμε πολύ κοντά, αν όχι μέσα.

Μπορούμε και έχουμε TC σε nichrome, με το μοντ που δεν μπορώ να γράψω σαυτό το νήμα.
Θα μπορούσαμε και σε Kanthal-D.
Το μοντ πρόθυμο, ο 510ας ασθενής.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Νοεμβρίου 13, 2016, 21:37
Ναι το ίδιο λέμε...ότι μιλάμε για διαφορετικά πράγματα... ;D
Επειδή όμως οι δικές μου γνώσεις σε μικροτσιπ είναι απο μηδαμινές έως κάτω του ελαχίστου, θα δεχτώ αυτό που λες γιατί ξέρω ότι το λες και βάση πειραμάτων και όχι μόνο θεωρητικά! :thumpup:
Μου γεννήθηκαν κάποιες απορίες βέβαια, αλλά δεν είναι για εδώ μέσα! ;)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Νοεμβρίου 13, 2016, 22:24
Αν κατάλαβα καλως :

Στην περίπτωση  που θες δηλαδή να φτιάξεις ουσιαστικά ένα σύρμα ακόμα
kαι με δικό σου tcr   μπορείς να το κάνεις με την προϋπόθεση όμως ότι θα φτιάξεις
νέο υλικό (new material) και θα το ονομάσεις π.χ SS316 marine .Κατόπιν θα δώσεις  
την τιμή   α(κ-1, 20C): ΤCR.
Δεν το έχω όμως κάνει γιατί δεν υπήρξε ανάγκη .
Έχω βρει κάποια setigns  με διάφορα σύρματα Νι200,ΝιFe30,SS316 L όλα κάτω του 0,50Ωμ κατεβάζοντας  απλά την ΤFR  και είμαι ικανοποιημένος .
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: microchip στις Νοεμβρίου 13, 2016, 22:25
Όλοι το ίδιο λέμε πάντα.
Το θέμα είναι πόσα μηνύματα θα χρειαστούν για να καταλάβουμε ότι τα παράλληλα σύμπαντα δεν είναι στο μυαλό του spectrum.  :laugh1:

Όπως λέγαμε,η θερμοκρασία περιβάλλοντος την στιγμή που "κλειδώνει" το μοντ την αντίσταση του πηνίου, είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη.
Συζητάμε για μοντ που δεν έχουν αισθητήριο θερμοκρασίας και για διαφορές χειμώνα σε όχι ζεστό χώρο, με καλοκαίρι σε όχι κλιματιζόμενο χώρο.
Σε SS σύρμα, ρυθμίζουμε το μοντ τόσους βαθμούς παρακάτω, όσους παραπάνω από 20 έχει ο περιβάλλων χώρος.
Σε Ni200 σύρμα, ρυθμίζουμε το μοντ διπλάσιους βαθμούς παρακάτω, από όσους παραπάνω από 20 έχει ο περιβάλλων χώρος.
Σε ενδιάμεσου tc σύρματα, ρυθμίζουμε αναλόγως.
Σιγά το δύσκολο δηλαδή που το κάνουμε θέμα.
Αν τελικά χρειάζεται η διόρθωση, είναι άλλο θέμα.
Δεν είναι κακό η ενασχόληση με την ανθεκτικότητα στις γραντζουνιές @JoeBarTeam.
Απλά είναι λίγο περίεργο, αν ασχολούμαστε μόνο με αυτό.
Αν δεν πιέσετε εσείς οι ριβιούερς τις εταιρείες να βάλουν αισθητήριο θερμοκρασίας στα μοντ, για να μπορούμε να "κλειδώνουμε" στη σωστή θερμοκρασία, εμείς οι απλοί χρήστες, ούτε που θα πάρουμε χαμπάρι ότι πρέπει και ότι γίνεται.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: tsiv στις Νοεμβρίου 13, 2016, 22:29
Φεύγεις ή μένεις? :work2:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Νοεμβρίου 13, 2016, 22:49
Όλοι το ίδιο λέμε πάντα.
Το θέμα είναι πόσα μηνύματα θα χρειαστούν για να καταλάβουμε ότι τα παράλληλα σύμπαντα δεν είναι στο μυαλό του spectrum.  :laugh1:

Όπως λέγαμε,η θερμοκρασία περιβάλλοντος την στιγμή που "κλειδώνει" το μοντ την αντίσταση του πηνίου, είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη.
Συζητάμε για μοντ που δεν έχουν αισθητήριο θερμοκρασίας και για διαφορές χειμώνα σε όχι ζεστό χώρο, με καλοκαίρι σε όχι κλιματιζόμενο χώρο.
Σε SS σύρμα, ρυθμίζουμε το μοντ τόσους βαθμούς παρακάτω, όσους παραπάνω από 20 έχει ο περιβάλλων χώρος.
Σε Ni200 σύρμα, ρυθμίζουμε το μοντ διπλάσιους βαθμούς παρακάτω, από όσους παραπάνω από 20 έχει ο περιβάλλων χώρος.
Σε ενδιάμεσου tc σύρματα, ρυθμίζουμε αναλόγως.
Σιγά το δύσκολο δηλαδή που το κάνουμε θέμα.
Αν τελικά χρειάζεται η διόρθωση, είναι άλλο θέμα.
Δεν είναι κακό η ενασχόληση με την ανθεκτικότητα στις γραντζουνιές @JoeBarTeam.
Απλά είναι λίγο περίεργο, αν ασχολούμαστε μόνο με αυτό.
Αν δεν πιέσετε εσείς οι ριβιούερς τις εταιρείες να βάλουν αισθητήριο θερμοκρασίας στα μοντ, για να μπορούμε να "κλειδώνουμε" στη σωστή θερμοκρασία, εμείς οι απλοί χρήστες, ούτε που θα πάρουμε χαμπάρι ότι πρέπει και ότι γίνεται.
Έλα όμως που δεν έγινε αυτό θέμα... :tongue_smilie:
Στα παραδείγματά σου όμως το παρακάνεις λίγο...δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη διαφορά...άσε που εξαρτάται και απο την τελική θερμοκρασία που ρυθμίζουμε...
@Smoke Alarm
Τα καταφέραμε τελικά και συνεννοηθήκαμε. :thumpup:
Για αυτό επέμενα και σου έλεγα να μην αναφέρεσαι σε TFR αλλά μόνο σε TCR. Αρχικά γιατί το νήμα αφορά μόνο αυτό και επίσης για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με τα ίδια σταθμά των άλλων mod με την DNA.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Νοεμβρίου 13, 2016, 23:06
Kαι ζησαν αυτοι καλα και μεις καλύτερα . :bye:

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Νοεμβρίου 14, 2016, 00:27
[justify]“TCR - Αυτός ο άγνωστος”. Με αυτά που διάβασα (κι όλα αυτά που δεν κατάλαβα), είχα μία τάση για εκπαραθύρωση μοντακίου και χρήστη, όμως λυπήθηκα το φινίρισμά μας. Κάπου διάβασα έντρομος αναφορά σε kanthal D, (και σιγά σιγά θα πάμε και στο Α1). Παράκληση: Μην αναλύσετε το κανθαλάκι γιατί μετά δεν θα 'χω σύρμα για ν' ατμίζω.  [/justify]
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: thenetpoet στις Νοεμβρίου 14, 2016, 00:34
Kanthalaki == σιγουράκι..
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: microchip στις Νοεμβρίου 14, 2016, 02:12
...δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη διαφορά...

Μου προσβάλλεις το excel!
Είναι γνήσιο της μικροσόφτ.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Νοεμβρίου 14, 2016, 09:02
Ανάλογα την έκδοση, έχεις και μεγαλύτερη απόκλιση...   :tongue_smilie:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Νοεμβρίου 14, 2016, 19:20
Έλα όμως που δεν έγινε αυτό θέμα... :tongue_smilie:
Στα παραδείγματά σου όμως το παρακάνεις λίγο...δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη διαφορά...άσε που εξαρτάται και απο την τελική θερμοκρασία που ρυθμίζουμε...
@Smoke Alarm
Τα καταφέραμε τελικά και συνεννοηθήκαμε. :thumpup:
Για αυτό επέμενα και σου έλεγα να μην αναφέρεσαι σε TFR αλλά μόνο σε TCR. Αρχικά γιατί το νήμα αφορά μόνο αυτό και επίσης για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με τα ίδια σταθμά των άλλων mod με την DNA.
Σβήνω την παρατήρηση για τα παραδείγματα του chip γιατί έχει δίκιο. Μίλησα βιαστικά. Συγγνώμη δεν ζητάω για λόγους που γνωρίζει εκείνος :tongue_smilie:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: infernity στις Νοεμβρίου 14, 2016, 19:35
δουλευω το ss316l της ud με 0,00094 και ειναι μια χαρουλα
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: flavorslut στις Δεκεμβρίου 16, 2016, 22:05
γράψε τώρα και ένα νήμα για το TFR  :respect:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Δεκεμβρίου 16, 2016, 22:12
Δεν τολμάω...δεν έχω καν DNA... ;D

Θα μπορούσα να γράψω πολύ θεωρητικά πράγματα, όχι μόνο εγώ δηλαδή, οποιοσδήποτε, αλλά θα προτιμούσα να έχω εμπειρία για να την μεταφέρω και εδώ μαζί με παρατηρήσεις.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: artcoreceil στις Ιουνίου 19, 2017, 17:44
Στην πρώτη μου αποπειρα να στήσω ss316l για TC, χρησιμοποιώντας της UD, οταν είχαν tcr 88-95, έπαιρνα temp protection στο δευτερολεπτο. (0.5οohm/26GA,220C/20w).
Ανεβάζοντας στο tcr sto 104 η τζουρα είναι σχεδον ιδια οπως την θελω σε watt mode.
Δεν εχω σιγουρευτεί ομως διαβαζοντας, αν το TCR είναι υπεύθυνο και για τον κοφτη ή απλώς μια σταθερα;
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 19, 2017, 18:23
Το TCR καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της θερμοκρασίας. Δεν έχουν θερμόμετρο αντίστασης τα μοντάκια. Το μόνο που ξέρουν είναι ο ρυθμός μεταβολής των ohm με την θερμοκρασία. Άρα, λοιπόν, όταν εσύ δηλώνεις TCR τάδε, αρχική αντίσταση 0,5Ohm και θερμοκρασία 220οC αυτό που κάνει το μοντάκι είναι να μετατρέπει την θερμοκρασία που δηλώνεις σε ωμική αντίσταση και μόλις συμφωνήσει αυτό που έχει υπολογίσει με αυτό που διαβάζει κόβει το ρεύμα, σύμφωνα με τον αλγόριθμο λειτουργίας. Ανεβάζοντας το TCR αυτό που συμβαίνει είναι να αλλάζει ο υπολογισμός της ωμικής αντίστασης, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι ενώ εσύ δηλώνεις ότι θέλεις θερμοκρασία 220 στην πραγματικότητα να έχεις θερμοκρασία 240.

Πάντως, εάν είσαι σίγουρος για το πραγματικό TCR μπορείς να κάνεις ένα από τα δύο:
1) Για να μην πάρεις temp protection άμεσα κατεβάζεις τα watt
2) Εάν δεν σε ικανοποιεί η τζούρα ανεβάζεις τη θερμοκρασία. Θα ξέρεις όμως ότι δεδομένου πως έχεις χρησιμοποιήσει την κανονική τιμή για TCR η πραγματική θερμοκρασία θα είναι πολύ κοντά σε αυτήν που δηλώνεις ότι θέλεις να έχει το σύρμα.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Ιουνίου 19, 2017, 20:05
Συμφωνώ και θα συμπληρώσω τα εξής:

Το να πάρουμε temp protection είναι το σωστό και μάλιστα το θεμιτό (αρκεί να μπορείς να ατμίσεις και να μην σε κόβει τελείως). Για να μην πάρεις temp protection σε έλεγχο θερμοκρασίας, πρέπει να έχεις κάνει πολύ οριακές ρυθμίσεις και να σε ικανοποιεί και το αποτέλεσμα σε αυτές, ή να μην φτάνεις ποτέ την θερμοκρασία που έχεις σετάρει πράγμα το οποίο μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Όπως και να έχει όμως, κάποια στιγμή ένα temp protection θα το έχεις.

Κατά τα άλλα, το TCR είναι απλώς μια σταθερά, όταν όμως σου δίνει ο κατασκευαστής την τιμή του και φυσικά τον εμπιστεύεσαι κιόλας. Αν δεν γνωρίζουμε το TCR για κάποιο σύρμα, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε και να το προσαρμόσουμε εκεί που μας ικανοποιεί, ή εκεί που θα κρίνουμε ότι είναι το σωστό σύμφωνα με τη συμπεριφορά του σύρματος εν συγκρίσει με άλλα που γνωρίζουμε το TCR.

Πάντως ειδικά για το ατσάλι της UD δεν έχουν αναφερθεί και τα καλύτερα και μάλιστα έχει δείξει μεγάλη αστάθεια σε χρήση με έλεγχο θερμοκρασίας. Άσε που για κάποιο καιρό η διατομή που έγραφε το καρουλάκι δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα...τώρα δεν ξέρω τί γίνεται... :dontknow:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: thenetpoet στις Ιουνίου 20, 2017, 15:48
Εσύ έχεις πάρει επ΄ώμου τα σύρματα και δεν προλαβαίνεις να έρθεις για καμιά μπύρα στην ατμοσυνάντηση :P
Τι παιδεύεστε με tc, tcr, xtr, gsr? Αφού δεν υπάρχει έλεγχος θερμοκρασίας :)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 20, 2017, 17:09
Πραγματικός έλεγχος θερμοκρασίας μπορεί να μην υπάρχει αλλά από τότε που το γύρισα σε TC (TFR με Arcticfox) δεν έχω πάρει dry hit ούτε για δείγμα. :)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: microcens στις Ιουνίου 20, 2017, 17:58
εμενα πολυ συχνα με κοβει το protection. τι κανουμε?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 20, 2017, 19:03
Τίποτα. Αυτό το νόημα έχει ο έλεγχος θερμοκρασίας. Αν, πάλι, δεν βρίσκεις ικανοποιητικό το άτμισμα στη συγκεκριμένη θερμοκρασία μπορείς να δοκιμάσεις να ανεβάσεις λίγο. Σε ποια θερμοκρασία και με ποιο τύπο σύρματος παίζεις;
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: microcens στις Ιουνίου 20, 2017, 19:08
ss316 29awg στους 220 βαθμους
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: artcoreceil στις Ιουνίου 20, 2017, 19:46
Εγώ πάλι αν είμαι πολύ fun του TC, βρίσκω τον τρόπο λειτουργίας ας πω συναρπαστικό, δεν έχω καταφέρει μέχρι τωρα να πάρω αυτή την "γεμάτη" τζούρα όπως σε watt mode.
ϊσως το pico που κατέχω μόνο αυτή τη στιγμή να μην ενδείκνυται για μια καλη εμπειρια ατμίσματος σε TC, ή ακόμα δεν έχω βρει την ιδανική θερμοκρασία σε συνδυασμό με watt.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Ιουνίου 20, 2017, 20:37
Εσύ έχεις πάρει επ΄ώμου τα σύρματα και δεν προλαβαίνεις να έρθεις για καμιά μπύρα στην ατμοσυνάντηση :P
Τι παιδεύεστε με tc, tcr, xtr, gsr? Αφού δεν υπάρχει έλεγχος θερμοκρασίας :)
Για άλλο λόγο δεν προλαβαίνω αλλά ντάξει τώρα... :tongue_smilie:
Υπάρχει δεν υπάρχει, εγώ μια χαρά την είχα καταβρεί με τα NiFe μου και είχα αράξει εκεί! ;)
Ανάλογα το σύρμα πάντως, εμένα μου δούλευε απροβλημάτιστα και σταθερά!
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 20, 2017, 22:46
ss316 29awg στους 220 βαθμους
Δοκίμασε να ανεβάσεις τη θερμοκρασία...
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Ιουνίου 20, 2017, 22:53
Αγαπητοι microcens & ChristosN


Λειτουργία που προστατεύεται από τη θερμοκρασία  (Temp protection)
 
Eίναι σχεδόν το ίδιο με την λειτουργία Power mode δεν είναι ρύθμιση θερμοκρασίας temperature control (TC)
Δίνουμε στον ατμοποιητη μας μια συγκεκριμένη ισχύ (ελέγχοντας την τάση), αλλά μετριέται η θερμοκρασία. Εάν επιτευχθεί μέγιστη θερμοκρασία, η ισχύς μειώνεται αναλόγως. Το αποτέλεσμα  είναι να ανεβούμε μόνο προς τη θερμοκρασία που έχουμε ρυθμίσει π.χ αν πετύχουμε ένα χτύπημα (λόγω υπερβολικής διάρκειας μιας ρουφηξιάς ή πολύ λίγο υγρού  η κακής τροφοδοσίας ροής) ο ατμοποιητης μας ζεσταίνεται  αποτομα.Με αυτό τον τρόπο, ο τρόπος προστασίας από τη θερμοκρασία είναι πολύ παρόμοιος με τον κανονικό με μοναδικό  πλεονέκτημα την προστασία και την ασφάλεια στο όριο θερμοκρασίας που έχουμε θεσει.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: drum στις Ιουνίου 20, 2017, 22:56
ss316 29awg στους 220 βαθμους
διαμετρος πυρηνα, ποσοτητα βαμβακιου. βασικοι παραγοντες σωστης λειτουργιας.
σε ελεγχο θερμοκρασιας το Α κ το Ω, ειναι το σωστο στησιμο.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 20, 2017, 23:19
Αγαπητοι microcens & ChristosN


Λειτουργία που προστατεύεται από τη θερμοκρασία  (Temp protection)
 
Eίναι σχεδόν το ίδιο με την λειτουργία Power mode δεν είναι ρύθμιση θερμοκρασίας temperature control (TC)
Δίνουμε στον ατμοποιητη μας μια συγκεκριμένη ισχύ (ελέγχοντας την τάση), αλλά μετριέται η θερμοκρασία. Εάν επιτευχθεί μέγιστη θερμοκρασία, η ισχύς μειώνεται αναλόγως. Το αποτέλεσμα  είναι να ανεβούμε μόνο προς τη θερμοκρασία που έχουμε ρυθμίσει π.χ αν πετύχουμε ένα χτύπημα (λόγω υπερβολικής διάρκειας μιας ρουφηξιάς ή πολύ λίγο υγρού  η κακής τροφοδοσίας ροής) ο ατμοποιητης μας ζεσταίνεται  αποτομα.Με αυτό τον τρόπο, ο τρόπος προστασίας από τη θερμοκρασία είναι πολύ παρόμοιος με τον κανονικό με μοναδικό  πλεονέκτημα την προστασία και την ασφάλεια στο όριο θερμοκρασίας που έχουμε θεσει.
Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει πραγματικός έλεγχος θερμοκρασίας. Το νόημα της ανάλυσης προσπαθώ να βρω και δεν μπορώ γιατί είναι κάτι που έχει ήδη αναλυθεί. Α, επίσης μπορώ να χτυπάω protection (που μπορεί να είναι το μήνυμα που βγάζει το mod όταν πιάσει την μέγιστη θερμοκρασία) στο 1 sec με την κατάλληλη ρύθμιση preheat.

Πάντως να το πω και αυτό: έχω βάλει το ArcticFox στο pico dual που έχω οπότε μπορώ να βλέπω στον υπολογιστή αυτά που καταγράφει το μοντάκι. Μπορώ, δηλαδή, να ατμίσω και να δω στην οθόνη πόσο ρεύμα τραβάω, στα πόσα volt, watt, θερμοκρασία κλπ. Όταν, λοιπόν, μου βγάζει μήνυμα protection το μοντάκι αυτό που βλέπω στον υπολογιστή είναι να ανεβοκατεβαίνουν τα watt έτσι ώστε να παραμένει σταθερή (κατά το δυνατόν) η θερμοκρασία. Δεν μου κόβει, δηλαδή, τελείως τα ρεύματα.

@drum: Σωστός!
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: artcoreceil στις Ιουνίου 21, 2017, 00:26
Σε pico δούλευα το ss316l 26 της UD σε 2.5 πυρήνα, 8 σπείρες, 0.51 230-250 και 22 watt. Δεν με ικανοποιούσε καθόλου, είτε μέτρια γεύση είτε ζεστός αρκετά ατμός.
Δοκίμασα με 6 σπείρες κ μου βγαίνει 0.39. Ίδια θερμοκρασία αλλά με 18watt. Σε τζούρα 4-5sec η θερμοκρασία παιζει μεταξύ 215-220 συνέχεια και (ω θεοί) είναι απολαυστικοτατο!
Φαντάζομαι τι μπορεί να συμβαίνει με ενα DNA και τσεκαρω τον τραπεζικό μου λογαριασμό χαχα. 

Απλά να ρωτήσω, γενικά παρατηρείτε ότι το TC αποδίδει καλύτερα με λιγότερες σπείρες η απλά έτυχε, υποκειμενικά, σε μένα;
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 21, 2017, 11:05
Στο SS εάν οι σπείρες είναι πολύ πολύ κοντά υπάρχει η περίπτωση το ρεύμα να κάνει άλμα από σπείρα σε σπείρα αντί να ακολουθήσει όλη την διαδρομή, με αποτέλεσμα να έχουμε κάτι σαν hotspots. Μπορεί δηλαδή με τις 8 σπείρες να είχες τις σπείρες σχεδόν κολλητά, πράγμα που δεν υφίσταται με τις 5 σπείρες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ανοικτές σπείρες μάλλον δίνουν κάπως καλύτερη γεύση.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Ιουνίου 21, 2017, 15:55
Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει πραγματικός έλεγχος θερμοκρασίας. Το νόημα της ανάλυσης προσπαθώ να βρω και δεν μπορώ γιατί είναι κάτι που έχει ήδη αναλυθεί. Α, επίσης μπορώ να χτυπάω protection (που μπορεί να είναι το μήνυμα που βγάζει το mod όταν πιάσει την μέγιστη θερμοκρασία) στο 1 sec με την κατάλληλη ρύθμιση preheat.

Αγάπητε ChristosN

Είναι τελείως διαφορετικό να φτάσεις σε μια προκαθορισμένη θερμοκρασία και να την κρατήσεις σταθερή ανεξάρτητα από την ρύθμιση του αέρα, την διάρκεια   της τζούρας  και την θερμοκρασία περιβάλλοντος (Temperature control)  από το να ατμιζεις σε Temp protect.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιουνίου 21, 2017, 16:06
και πια συσκευή κάνει "temperature control" ανεξάρτητα αν τις ανοίξεις την πόρτα στην σαχάρα i στον βόρειο polo?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 21, 2017, 16:24
Καμία*. Νομίζω, όμως, ότι με TFR έχεις καλύτερη προσέγγιση, εφόσον πρώτα έχεις υπολογίσει με κάποιον τρόπο την πραγματική αντίσταση στους 20oC και κλειδώσεις την τιμή στη συσκευή.

*Μέχρι να βγει κάποια συσκευή που θα μετρά την πραγματική θερμοκρασία (υπολογίζω τουλάχιστον 500 ευρώ το κόστος της).
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Ιουνίου 21, 2017, 18:56
και πια συσκευή κάνει "temperature control" ανεξάρτητα αν τις ανοίξεις την πόρτα στην σαχάρα i στον βόρειο polo?
Κάμμια αλλα απο το τιποτα ειναι καλύτερα .

Η τιμή του TCR προσαρμόζεται από τα δεδομένα μέτρησης σε μια καθορισμένη πειραματική ρύθμιση που δεν πληρει απαραιτήτως τις συνθήκες που χρησιμοποιούνται σε μια συσκευή . Συνεπώς η TCR  εξαρτάται από την θερμοκρασία δωματίου (Το). Επειδη  η συσκευή δεν είναι εξοπλισμένη για τη μέτρηση αυτής της θερμοκρασίας, η TCR ορίζεται ως σταθερά από τον κατασκευαστή. Ετσι  αν ρυθμίσεις την συσκευή στους -20 ή 30 ° C, η ακρίβεια της σχέσης T: R θα διαφέρει.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 21, 2017, 19:26
Άρα επί της ουσίας:
1) Δεν διαφωνούμε πουθενά (μα πουθενά όμως) ως προς τη λειτουργία του συστήματος.
2) Το Protect είναι ένα μήνυμα που βγάζουν κάποια μοντάκια όταν πιάσουμε την θερμοκρασία που έχουμε ορίσει και όχι τη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία που μπορεί να βάλει το mod. Επαναλαμβάνω ότι όταν εγώ ορίζω θερμοκρασία 220 ενώ το μοντάκι δέχεται έως και 450 τότε θα μου βγάζει protect συνέχεια, όσο θεωρεί ότι έχει πιάσει το σύρμα τους 220 βαθμούς. Εδώ μάλλον γίνεται η παρανόηση. Αυτό που λέω το έχω ελέγξει με πρόγραμμα στον υπολογιστή. Τώρα αν και το NFEToolbox λέει βλακείες δεν μπορώ να το ξέρω. Ξέρω μόνο ότι δείχνει μία σχεδόν επίπεδη γραμμή στο διάγραμμα θερμοκρασίας (220) και τα watt να παίζουν πάνω κάτω ώστε να διατηρηθεί αυτήν η θερμοκρασία.

Προφανώς δεν μπορεί κανείς να ξέρει αν πράγματι το σύρμα έχει πιάσει 220 ή 210 ή 230 ακριβώς επειδή μας λείπουν δεδομένα ή κάποια από τα δεδομένα δεν ανταποκρίνονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: vassilisk στις Ιουνίου 21, 2017, 19:30
δεν είναι ακριβώς έτσι. Το μοντάκι δε μετράει θερμοκρασία αντίστασης αλλά την αλλαγή των ohm κάτω από φορτίο. Με βάση αυτή την αλλαγή υπολογίζει τη θερμοκρασία.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: microchip στις Ιουνίου 21, 2017, 20:47
Παράθεση από: thenetpoet στις Ιούνιος 20, 2017, 15:48 (http://vaping.gr/index.php/topic,29774.msg1216926.html#msg1216926)
Παράθεση
... Αφού δεν υπάρχει έλεγχος θερμοκρασίας

Παράθεση από: ChristosN στις Ιούνιος 20, 2017, 17:09 (http://vaping.gr/index.php/topic,29774.msg1216963.html#msg1216963)
Παράθεση
Πραγματικός έλεγχος θερμοκρασίας μπορεί να μην υπάρχει ...

Παράθεση από: ChristosN στις Ιούνιος 20, 2017, 23:19 (http://vaping.gr/index.php/topic,29774.msg1217143.html#msg1217143)
Παράθεση
Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει πραγματικός έλεγχος θερμοκρασίας. ...

Παράθεση από: Smoke Alarm στις Σήμερα στις 15:55 (http://vaping.gr/index.php/topic,29774.msg1217453.html#msg1217453)
Παράθεση
Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει πραγματικός έλεγχος θερμοκρασίας. ...



Πότε το ξεκαθαρίσατε και δεν το πήρα χαμπάρι;
Κάποια παραπομπή αν έχετε την καλοσύνη να ενημερωθώ, γιατί εγώ είμαι στον κόσμο μου.
Ζω ακόμη στην εποχή που υπήρχε πραγματικός έλεγχος θερμοκρασίας.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Ιουνίου 21, 2017, 21:11
Αγαπητε micro

Το τελευταίο post  μου που ανάρτησες παρεμπιπτόντως  είναι παράθεση από post άλλου.
Oχι ότι θα διαφωνούσα αλλά θα έλεγα ότι δεν είναι ρεαλιστικό.

Για να σε πληροφορήσω  λοιπόν η συζήτηση γίνεται  τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω εγω. Όταν το temp protection ανάβει μόνιμα σε μια συσκευή και ατμιζουμε είναι ακριβώς το ιδιο ατμισμα  οταν ατμιζουμε με μια συσκευή σε έλεγχο θερμοκρασίας χωρίς  να ανάβει (λειτουργεια ΤC).

Εγω εχω αντιθετη αποψη .

« Απάντηση #81 στις: Ιούνιος 20, 2017, 22:53 »
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: camber στις Ιουνίου 21, 2017, 21:36
Και μου το έλεγε η μάνα μου ότι είμαι στούρνος :tongue_smilie:
Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει κανείς τι θέλεις να πεις ή τι λες στο ποστ 81.
Όποιος κατάλαβε ας μου το εξηγήσει
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Ιουνίου 21, 2017, 21:45
Camper μου κάνεις πλακα μαλλον.

Οταν ατμιζεις μονιμα στο temp protect ειναι σχεδον η ιδια λειτουργεια  με το να ατμιζεις σε power mode με
kanthal .Εχεις θεσει μια θερμοκρασια που πατωντας το κουμπι σε αμεσο χρονο ατμιζεις παντα σε αυτη .
Δεν ακολουθεις την θερμοκρασιακη καμπυλη του συρματος TCR .Απλα εχεις την προστασια (Temp protect).
To αποτελεσμα ειναι να ζεσταινεται ο ατμοποιητης σου συνεχεια καθε φορα που πατας το fire χωρις να λαμβανεται σωστα  ο  χρονος αυξησης της θερμοκρασιας .
Ετσι ειναι δυσκολο να πετυχης smooth ατμισμα και γευση .

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιουνίου 21, 2017, 22:17
τι εννοείς με αυτό το temp protect?
αν εννοείς το protection που βγάζει το pico για παράδειγμα είναι στο ατμισμα με tc και ναι ατμιζεις με tc απλά το protection μεταφράζεται στο νούμερο που εσύ επέλεξες ως μεγιστη θερμοκρασία


edit

τώρα μαλον κατάλαβα τι θέλεις να πεις
όταν ατμίζω με έλεγχο θερμοκρασίας με ενδιαφέρει το mod να πιάσει γρήγορα-άμεσα την θερμοκρασία που έχω επιλέξει και να την κρατάει εκεί σε όλη την διάρκεια τις τζούρας
i καμπύλη υπάρχει για να δείχνει στην πλακέτα τον δρόμο να φτάσει σωστά στην θερμοκρασία που έχω ορίσει
δεν είναι για να βλέπω τα νούμερα στο mod να ανεβαίνουν σιγά σιγά

καμια σχέση το kanthal και το power mod με όλα αυτά
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: artcoreceil στις Ιουνίου 21, 2017, 23:00
Ακριβώς αυτό περιμένω και εγώ απο το TC.
Να το ορίσω ότι θέλω πχ 230 βαθμούς, και να πίασει αυτούς τους βαθμούς δίνοντάς μου σταθερή τζούρα.
Δεν έχω καταλάβει οτι η ρύθμιση της θερμοκρασίας που θέτεις είναι το "ταβάνι/κόφτης" που δεν θες να ξεπεράσει απλά.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Ιουνίου 21, 2017, 23:10
Kotsos 75
 
1.Eνας τρόπος να ατμισεις είναι μόνιμα σε Temp proctect με όλα όσα ανάφερα ανω  .(Δεν είναι ΤC)
2.Ο δευτερος είναι αυτός που κατάλαβες  ακολουθώντας την καμπύλη του συρματος ΤCR η TFR(ρυθμιση θερμοκρασιας) ΤC.
Και ο τρίτος το 1 & το 2

Καλό βράδυ σε ολους.


Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Ιουνίου 21, 2017, 23:15
Κάτι τέτοιες στιγμές χαίρομαι που το έκοψα και δεν συμμετέχω σε παρόμοιες αδιέξοδες συζητήσεις... :tongue_smilie:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιουνίου 21, 2017, 23:21
α  χάνεις
δεν μπορείς να φανταστείς ποσο το χαιρόμαστε
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Ιουνίου 21, 2017, 23:24
Αμ το έχω χαρεί και εγώ...αφού ξέρεις...  :tongue_smilie:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: cpbaroque στις Ιουνίου 22, 2017, 09:47
Πολύ ωραίο το νήμα σας. Όταν αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε και τι λέτε (έστω και στο περίπου) θα γίνει ακόμα πιο ωραίο!  :laugh1:

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: modivin στις Ιουνίου 22, 2017, 10:07
Nα ποστάρουμε και κανένα Γονίδη, έτσι για το καλό.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: thenetpoet στις Ιουνίου 22, 2017, 10:13
Παράθεση από: thenetpoet στις Ιούνιος 20, 2017, 15:48 (http://vaping.gr/index.php/topic,29774.msg1216926.html#msg1216926)
Παράθεση από: ChristosN στις Ιούνιος 20, 2017, 17:09 (http://vaping.gr/index.php/topic,29774.msg1216963.html#msg1216963)
Παράθεση από: ChristosN στις Ιούνιος 20, 2017, 23:19 (http://vaping.gr/index.php/topic,29774.msg1217143.html#msg1217143)
Παράθεση από: Smoke Alarm στις Σήμερα στις 15:55 (http://vaping.gr/index.php/topic,29774.msg1217453.html#msg1217453)


Πότε το ξεκαθαρίσατε και δεν το πήρα χαμπάρι;
Κάποια παραπομπή αν έχετε την καλοσύνη να ενημερωθώ, γιατί εγώ είμαι στον κόσμο μου.
Ζω ακόμη στην εποχή που υπήρχε πραγματικός έλεγχος θερμοκρασίας.
Καλά ντε, ούτε να τρολλάρω λίγο δεν με αφήνετε?
Στα σοβαρά πάντως, λειτουργικό έλεγχο θερμοκρασίας έχει ο φούρνος μου, το κλιματιστικό μου και το ψυγείο μου που μετράνε με θερμοστάτη :)
Συσκευή της οποίας η τεχνολογία προσπαθεί να μετρήσει εμμέσως τη θερμοκρασία, θέλει ειδικά σύρματα για το tc, θέλει την αντίσταση στημένη με ειδικό τρόπο, που για κάθε τύπο σύρματος που στρίβεις πρέπει να ρυθμίζεις άλλο tcr & tcp/ip και να επιλέγεις άλλο μενού... που από κατασκευαστή σε κατασκευαστή σύρματος θέλεις διαφορετικό tcr κτλ κτλ, εγώ δεν την λέω λειτουργικό έλεγχο θερμοκρασίας.
Βεβαίως και παίζει σχετικά καλά, αλλά είναι ακόμα πολύ δύσχρηστη. Αν τα μοντάκια ήθελαν αντίστοιχες ρυθμίσεις για να λειτουργήσουν με kanthal, θα υπήρχαν άραγε τόσοι ατμιστές?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 22, 2017, 10:52
Πέστα βρε thenetpoet! Γιατί προς στιγμήν νόμισα ότι υπάρχει μοντάκι με θερμοστάτη. Κι αν κατάλαβα καλά αυτά που λέει στο τέλος ο Smoke Alarm μια χαρά μπορώ να έχω τέτοιον τρόπο ατμίσματος εάν πάω στα 10W και βγάλω από πάνω το Preheat. Μισή ώρα (τρόπος του λέγειν) θα κάνει να πιάσει το μοντάκι τους 230 βαθμούς με το σύρμα των 0,23Ωμ.

Η διαφορά, όμως, είναι ότι με wattage mode και ας πούμε 40W σε μια τζούρα 5 δευτερολέπτων είναι πολύ πιθανό να προλάβει να στεγνώσει τελείως το βαμβάκι και να καεί. Σε Max temp mode όσα Watt και να του βάλεις ποτέ δεν θα καταφέρει να κάψει το βαμβάκι (το πολύ πολύ να το στεγνώσει αλλά όχι να το κάψει) γιατί πολύ απλά έχει οριστεί ένα μέγιστο θερμοκρασίας, το οποίο συνήθως είναι αρκετά κάτω από την θερμοκρασία στην οποία «αρπάζει» το βαμβάκι...

Edit:
Επειδή υπάρχει η περίπτωση ο Smoke Alarm να αναφέρεται στο TFR και από εκεί να προέρχεται το μπέρδεμα, καλό θα είναι να βρούμε τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ TCR και TFR. Ας πάρουμε ένα σύρμα που η «καμπύλη» αύξηση της θερμοκρασίας είναι μια ευθεία γραμμή (με κλίση προφανώς). Όπως ξέρουμε ο γενικός τύπος της ευθείας είναι y=a*x+b. Όπου y είναι η θερμοκρασία ανά πάσα χρονική στιγμή και x η αντίστοιχη ωμική αντίσταση. Στο TCR αυτό που κάνουμε είναι να ορίσουμε τον συντελεστή a, αγνοώντας, όμως, τελείως την ύπαρξη ή μη και κάποιου b που τυχόν υπάρχει (το b θα μπορούσε να είναι κάποιου είδους διόρθωση). Αντίθετα, στο TFR ορίζουμε από ποια σημεία περνάει η ευθεία. Δηλαδή λέμε στο μοντάκι ότι στους 100 βαθμούς η αντίσταση που θα διαβάσεις θα είναι 1,03 , στους 150 1,045 και πάει λέγοντας, το οποίο σημαίνει προφανώς ότι συμπεριλαμβάνεται και ο συντελεστής a και το b, γιατί πολύ απλά βασίζεται σε πραγματικά πειραματικά δεδομένα.
Επί της ουσίας, είτε σε TFR είτε σε TCR πάνω κάτω θα πάρουμε το ίδιο αποτέλεσμα με το TFR, όμως, να υπερέχει γιατί βασίζεται σε πειραματικά δεδομένα, άρα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Από την άλλη, είτε σε TFR είτε σε TCR μια χαρά μπορούμε να φτάσουμε σε Max Temp, απλώς το θέμα είναι κατά πόσο θέλει κάποιος να ατμίζει σε οποιαδήποτε θερμοκρασία χαμηλότερη από την μέγιστη που έχει ορίσει (με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται από άποψη ποιότητας τζούρας) ή κατά πόσο θέλει να ατμίζει σε μια απόλυτη θερμοκρασία (το οποίο προφανώς σημαίνει ότι η τζούρα είναι η ίδια). Πάντως και οι δύο λειτουργίες έχουν ένα και το αυτό πρόβλημα: η αρχική αντίσταση, το αρχικό x που διαβάζουν δηλαδή, είναι σωστό ή είναι τελείως άσχετο; Στο TCR το πρόβλημα αφορά την αρχική θερμοκρασία του σύρματος αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του (κατά πόσο δηλαδή είναι κοντά στο ιδανικό σύρμα) ενώ στο TFR αφορά μόνο στο πόσο κοντά στο ιδανικό σύρμα είναι το σύρμα μας.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: microchip στις Ιουνίου 22, 2017, 18:15
@thenetpoet

Το ψυγειοκλιματιστικοφούρνος σου, δεν έχουν έλεγχο θερμοκρασίας.
Ένα χαζοθερμοδιακόπτη αμφιβόλου ακριβείας διαθέτουν.
Σα να συγκρίνω ένα μηχανικό με ένα TFR σα να λέμε.
 
Στο παρόν νήμα δεν συζητάμε για την λειτουργικότητα.
Φαντάσου να μπω στο νήμα για μηχανικά μοντ και να γράψω για ανακρίβεια, αναχρονιστικότητα, ανασφάλεια και άλλα από ανα.
 
Αν το άτμισμα με Kanthal ήταν απλό, δεν θα υπήρχαν καπνιστές.

 
Και για να πω και κάτι ακόμα, προχθές ανακαλύφθηκε το θερμοάτμισμα.
Έχεις το σιγουράκι (Kanthal) για να ατμίζεις.
Αν θες παίζεις με TC, αν θες περιμένεις.
Αν το 2000λίγο δεν έπαιζαν κάποιοι με το άτμισμα, σήμερα θα θερμοατμίζαμε με θερμοστάτες.

Και για να πω και κάτι ακόμα, ψήνουμε υγρά πάνω σε ένα σύρμα, το TC σε πείραξε;


Επί τις ουσίας, θα ψήσεις τον προδότη (estrifan) για κάνα μπυρόνιο;
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Volpad στις Ιουνίου 22, 2017, 19:28
... Πάντως και οι δύο λειτουργίες έχουν ένα και το αυτό πρόβλημα: η αρχική αντίσταση, το αρχικό x που διαβάζουν δηλαδή, είναι σωστό ή είναι τελείως άσχετο; Στο TCR το πρόβλημα αφορά την αρχική θερμοκρασία του σύρματος αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του (κατά πόσο δηλαδή είναι κοντά στο ιδανικό σύρμα) ενώ στο TFR αφορά μόνο στο πόσο κοντά στο ιδανικό σύρμα είναι το σύρμα μας.
Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και στο VW και λύνεται με τον ίδιο τρόπο.
Στο VW, ορίζεις τα Watt, τα οποία για να παραχθούν, το mod βάζει συγκεκριμένη τάση στις άκρες της αντίστασης αυτής.
Άν το mod έχει διαβάσει λάθος αντίσταση, θα βάλει λάθος τάση και τα watt θα είναι λάθος.
Αυτό λύνεται παίζοντας με τα watt που ορίζουμε στον ατμο, μέχρι να βρούμε πού μας αρέσει.
Στο TC (είτε είναι TCR είτε TFR), άν η αντίσταση σε ηρεμία είναι λάθος μετρημένη απο το mod (και αντίστοιχα οι αλλαγές σε αυτή), πάλι το mod θα βάλει λάθος τάση για τα watt που έχουμε ορίσει, και η πραγματική θερμοκρασία θα είναι λάθος.
Αυτό λύνεται παίζοντας με τη θερμοκρασία που ορίζουμε σάν όριο, μέχρι να βρούμε πού μας αρέσει.
Κάνοντας αυτό, το mod βρίσκει "μόνο του" τα watt που μας αρέσει εμάς να ατμίζουμε σταθερά και προσπαθεί να τα φτάσει με τον γρηγορότερο τρόπο να φτάσει την θερμοκρασία με τον γρηγορότερο τρόπο.


Πάντως εγώ που δέν έχω mod με πλακέτα DNA και δέν ξέρω τί δυνατότητες σου δίνει, το καλύτερο TC το έχω πάρει με Arctic Fox, πειράζοντας το PI regulator απο την επιλογή που σου δίνει, ωστε να έχω σταθερότητα στο wattage αφού πιάσει θεμοκρασία και να πιάνει θερμοκρασία το συντομότερο δυνατό, χωρίς να έχω πολύ overshoot (να μήν ξεπερνά πολύ την ορισμένη θερμοκρασία την πρώτη φορά που θα ανέβει η καμπύλη).
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Ιουνίου 22, 2017, 20:46

Edit:
Επειδή υπάρχει η περίπτωση ο Smoke Alarm να αναφέρεται στο TFR και από εκεί να προέρχεται το μπέρδεμα, καλό θα είναι να βρούμε τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ TCR και TFR. Ας πάρουμε ένα σύρμα που η «καμπύλη» αύξηση της θερμοκρασίας είναι μια ευθεία γραμμή (με κλίση προφανώς). Όπως ξέρουμε ο γενικός τύπος της ευθείας είναι y=a*x+b. Όπου y είναι η θερμοκρασία ανά πάσα χρονική στιγμή και x η αντίστοιχη ωμική αντίσταση. Στο TCR αυτό που κάνουμε είναι να ορίσουμε τον συντελεστή a, αγνοώντας, όμως, τελείως την ύπαρξη ή μη και κάποιου b που τυχόν υπάρχει (το b θα μπορούσε να είναι κάποιου είδους διόρθωση). Αντίθετα, στο TFR ορίζουμε από ποια σημεία περνάει η ευθεία. Δηλαδή λέμε στο μοντάκι ότι στους 100 βαθμούς η αντίσταση που θα διαβάσεις θα είναι 1,03 , στους 150 1,045 και πάει λέγοντας, το οποίο σημαίνει προφανώς ότι συμπεριλαμβάνεται και ο συντελεστής a και το b, γιατί πολύ απλά βασίζεται σε πραγματικά πειραματικά δεδομένα.
Επί της ουσίας, είτε σε TFR είτε σε TCR πάνω κάτω θα πάρουμε το ίδιο αποτέλεσμα με το TFR, όμως, να υπερέχει γιατί βασίζεται σε πειραματικά δεδομένα, άρα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Από την άλλη, είτε σε TFR είτε σε TCR μια χαρά μπορούμε να φτάσουμε σε Max Temp, απλώς το θέμα είναι κατά πόσο θέλει κάποιος να ατμίζει σε οποιαδήποτε θερμοκρασία χαμηλότερη από την μέγιστη που έχει ορίσει (με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται από άποψη ποιότητας τζούρας) ή κατά πόσο θέλει να ατμίζει σε μια απόλυτη θερμοκρασία (το οποίο προφανώς σημαίνει ότι η τζούρα είναι η ίδια). Πάντως και οι δύο λειτουργίες έχουν ένα και το αυτό πρόβλημα: η αρχική αντίσταση, το αρχικό x που διαβάζουν δηλαδή, είναι σωστό ή είναι τελείως άσχετο; Στο TCR το πρόβλημα αφορά την αρχική θερμοκρασία του σύρματος αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του (κατά πόσο δηλαδή είναι κοντά στο ιδανικό σύρμα) ενώ στο TFR αφορά μόνο στο πόσο κοντά στο ιδανικό σύρμα είναι το σύρμα μας.
Γία πιο απλα :

TCR & TFR
Συντελεστης αντοχης θερμοκρασιάς (TCR) ειναι μια τιμη που περιγραφει τη σχεση μεταξυ της θερμόκρασιας και της αντιστασης ενος σύρματος με γραμμικό τροπο.
Εαν θέλουμε ενα ακριβεστερο αποτελεσμα πρεπει να το κάνουμε αυτο μη γραμμικα.
Ενας ευκολος τρόπος χωρίς κόστος ειναι να εχουμε διαφορετικες γραμμικες καμπύλες που πέριγραφουν διαφορετικές κλίμακες θερμοκρασίας.
Ως γνωστο συντελεστης θερμοκρασίας αντιστασης (TFR)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 22, 2017, 20:56
Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και στο VW και λύνεται με τον ίδιο τρόπο.
Στο VW, ορίζεις τα Watt, τα οποία για να παραχθούν, το mod βάζει συγκεκριμένη τάση στις άκρες της αντίστασης αυτής.
Άν το mod έχει διαβάσει λάθος αντίσταση, θα βάλει λάθος τάση και τα watt θα είναι λάθος.
Αυτό λύνεται παίζοντας με τα watt που ορίζουμε στον ατμο, μέχρι να βρούμε πού μας αρέσει.

Απλώς στο TC είναι χειρότερα τα πράγματα. Ένα μικρό σφάλμα στα Ωμ της αντίστασης από Νικέλιο μπορεί να σημαίνουν μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου διαφορά της πραγματικής θερμοκρασίας.

Όπως και να έχει η τεχνολογία στα mod είναι ακόμη πάρα πολύ πίσω ώστε να μπορούμε να μιλάμε για πραγματικό έλεγχο θερμοκρασίας κλπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετά έως και πολύ ικανοποιητικό, οπότε ίσως και να μην αξίζει να φορτώσουμε τις συσκευές με επιπλέον κόστος.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: camber στις Ιουνίου 22, 2017, 21:45
Μιλάτε και ξαναμιλάτε για πραγματικό έλεγχο θερμοκρασίας. Μπορείτε να αναφέρετε ΜΙΑ συσκευή που ελέγχει απόλυτα τη θερμοκρασία και δεν βρίσκεται σε εργαστηριακό περιβάλλον απομονωμένη από τον έξω κόσμο;

Ας πάρουμε ένα φούρνο. Τι έλεγχο θερμοκρασίας έχει; Μήπως δίνει 100kW μόλις τον ανοίξουμε για να πιάσει άμεσα τους 200 βαθμούς που επιλέξαμε; Όχι βέβαια. Με το πάσο του πάει και μετά από 10-15 λεπτά έχει πιάσει τη θερμοκρασία. Αν ανοίξουμε την πόρτα η θερμοκρασία χάνεται και φτου και από την αρχή.

Να πάρουμε ένα ψυγείο; Μια θερμάστρα; Ένα κλιματιστικό; Τα ίδια. Όταν αλλάζει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος χρειάζονται πολύ χρόνο για να επαναφέρουν την επιθυμητή θερμοκρασία. Στην περίπτωση του ψυγείου η θερμοκρασία με κλειστή πόρτα θα είναι ίδια παντού αν το ψυγείο μας είναι καλοσχεδιασμένο και δεν ανοίγουμε την πόρτα. Στην περίπτωση της θερμάστρας ή του κλιματισμού η θερμοκρασία θα είναι στο περίπου σωστή κοντά στον αισθητήρα της θερμάστρας. Λίγο πιο μακριά ο αέρας θα έχει άλλη θερμοκρασία.

Τι ακριβώς πραγματικό έλεγχο θερμοκρασίας περιμένουμε στο μέλλον από τις συσκευές μας; Με δεδομένο ότι πρέπει να αλληλεπιδρούν άμεσα στις αλλαγές ψύξης από αέρα και υγρό νομίζω ότι κάνουν θαυμάσια δουλειά.
Απλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακρίβεια εργαστηριακού εξοπλισμού όταν δεν παρέχουμε εργαστηριακές συνθήκες λειτουργίας. Ας παίζει η θερμοκρασία 10-20 βαθμούς από την πραγματική. Και τι έγινε;

ΥΓ. Έχει δοκιμάσει κανείς να βάλει αισθητήρα μέσα στο φούρνο της κουζίνας; Θα εκπλαγείτε. Εκεί να δείτε διαφορές θερμοκρασίας.

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Volpad στις Ιουνίου 22, 2017, 21:49
Απλώς στο TC είναι χειρότερα τα πράγματα. Ένα μικρό σφάλμα στα Ωμ της αντίστασης από Νικέλιο μπορεί να σημαίνουν μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου διαφορά της πραγματικής θερμοκρασίας.

Όπως και να έχει η τεχνολογία στα mod είναι ακόμη πάρα πολύ πίσω ώστε να μπορούμε να μιλάμε για πραγματικό έλεγχο θερμοκρασίας κλπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετά έως και πολύ ικανοποιητικό, οπότε ίσως και να μην αξίζει να φορτώσουμε τις συσκευές με επιπλέον κόστος.


Μπορείς να το ομαλοποιήσεις ακόμα και στο νικέλιο.


Άν βρείς στα πόσα watt, έχεις την επιθυμητή θερμοκρασία, ορίσεις αυτό σαν wattage στο TC και βάλεις και ένα preheat, τόσο όσο χρειάζεται για να πιάσει την θερμοκρασία γρήγορα, μειώνεις τις πιθανότητες να ξεπεραστεί (τουλάχιστον κατα πολύ) η θερμοκρασία που έχεις ορίσει, ακόμα και άν το mod δέν διαβάσει σωστά στιγμιαία την αντίσταση.


Τώρα άν έχεις βάλει 100W και η θερμοκρασία σταθεροποιήται στα 20W, ε τότε μπορεί να έχεις μεγάλες αποκλήσεις της πραγματικής θερμοκρασίας, σε περίπτωση που το mod διαβάσει λάθος.


@Camber,

Η θερμοκρασία στο φούρνο ή στο ψυγείο που αναφέρεις, δέν είναι δόκιμα παραδείγματα κατα τη γνώμη μου.

Σε αυτές τις συσκευές, η θερμοκρασία δέν χρειάζεται να είναι ακριβής και για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούνται διμεταλλικοί θερμοστάτες, οι οποίοι έχουν μεγάλη απόκληση στο άνοιξε - κλείσε.
Ακόμα, όταν ο θερμοστάτης κλείσει (βασικά ανοίξει) σε ένα φούρνο, τα σώματα θέρμανσης μένουν ζεστά για αρκετό χρόνο ακόμα, με αποτέλεσμα να ανέβει η θερμοκρασία πολύ παραπάνω απο το ορισμένο (αυτό που είπα πρίν overshoot).

Στους ατμοποιητές, η θερμοκρασία αλλάζει πολύ έυκολα και προς τα πάνω καί προς τα κάτω.
Δέν νομίζω πως υπάρχει καλύτερος τρόπος ελέγχου της θερμοκρασίας, απο τον έλεγχο της αντίστασης σε αυτή τη περίπτωση.

Όμως, όλα εξαρτόνται, απο την ικανότητα του mod, να διαβάζει σταθερά (όχι απαραίτητα με 100% ακρίβεια, απλά με μεγάλη σταθερότητα), την αντίσταση.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: camber στις Ιουνίου 22, 2017, 22:13
volpad φυσικά όλα τα mod δεν είναι ίδια. Μεγάλο ρόλο παίζει όπως λες η ακρίβεια ανάγνωσης αντίστασης αλλά και η πλακέτα. Για αυτό υπάρχουν διαφορές μεταξύ των mod. Η ποιότητα του σύρματος επίσης παίζει μεγάλο ρόλο.

Η ένσταση μου είναι ότι γίνεται συνεχώς συζήτηση για πραγματικό, πραγματικό, πραγματικό έλεγχο θερμοκρασίας. Ε, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Πραγματικό έλεγχο θερμοκρασίας σύρματος έχουμε. Απλά η ακρίβεια της θερμοκρασίας θα παίξει ανάλογα με την ποιότητα των παραπάνω.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Volpad στις Ιουνίου 22, 2017, 22:28
Το ρόλο που παίζει η ποιότητα του σύρματος, είναι στη σταθερότητα του TCR στο μήκος του (απο καθαρότητα ή απο διαφορά στην πυκνότητα σε σημεία).

Παρόλα αυτά, όταν βάλεις την αντίσταση στο mod και δείς την συμπεριφορά του, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία (και πιθανώς και το TCR), έχεις σταθερότητα.

Αυτό είναι το σημαντικότερο. η σταθερότητα.


Αυτό που λές αγανακτισμένος, για τον "πραγματικό" έλεγχο θερμοκρασίας, ισχύει.

Εγώ καταλαβαίνω και τις 2 μεριές. Το πρόβλημα είναι η έκφραση.

Ο έλεγχος θερμοκρασίας, είναι πραγματικός και μάλιστα, είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος. Οι άλλες επιλογές (πχ ένας ημιαγωγός) δέν θα μπορούσαν να έχουν ακρίβεια, γιατι δέν μπορούν να βρίσκονται πάνω στην επιφάνεια της αντίστασης.

Αυτό που θέλουν να πούν τα παιδιά (χρησιμοποιόντας λάθος έκφραση), είναι οτι δέν υπάρχει ικανοποιητική (ίσως για αυτούς, όχι για εμένα) απόδοση στον έλεγχο της θερμοκρασίας.
Ο λόγος είναι αυτά που γράψαμε και οι 2 μας, και άλλοι τόσοι.

Παρόλα αυτά, εγώ επιμένω, πως με σωστές ρυθμίσεις, μπορείς να ελλατώσεις το σφάλμα αρκετά έως πολύ.

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 22, 2017, 22:36
Επειδή εγώ είμαι αυτός που έχει φαγωθεί με τον όρο «πραγματικός έλεγχος» να διευκρινίσω ότι είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για έμμεσο έλεγχο που προκύπτει από μικροδιαφορές στην αντίσταση (και που φυσικά παρεμβάλλεται κάποιος αλγόριθμος) και άλλο πράγμα να μιλάμε για άμεσο έλεγχο μέσω αισθητήρα θερμοκρασίας οποιουδήποτε τύπου* κλπ. Στην δεύτερη περίπτωση το μόνο σφάλμα που θα έχουμε είναι αυτό του οργάνου μέτρησης της θερμοκρασίας. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σωρό σφάλματα (ποιότητα σύρματος, ακρίβεια TCR/TFR, ακρίβεια μέτρησης αντίστασης κλπ).

*Ακόμα κι ένα τέτοιο (https://www.organametrisis.gr/collections/thermometra?gclid=CjwKEAjw1a3KBRCY9cfsmdmWgQ0SJAATUZ8bgRcmclh59zPSx2_EjCc1zyFjp87KaicgjfbQXItOKRoCN1Lw_wcB) θερμόμετρο, με μέγεθος που να χωράει στην καμπάνα του ατμοποιητή, είναι πολύ πιο ακριβές από τον σημερινό τρόπο υπολογισμού της θερμοκρασίας. Μόνο που ενδεχομένως να χρειαστεί ένα ακόμη σετ μπαταριών το mod μόνο και μόνο για να συντηρήσει τη λειτουργία του.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Volpad στις Ιουνίου 22, 2017, 22:43
Christos διαφωνώ.

Καθόλου έμμεσος δέν είναι.

Ίσα ίσα...

Πώς νομίζεις πως δουλεύουν οι αισθητήρες στους οποίους αναφαίρεσαι?

Οι περισσότεροι μετράνε αντίσταση. Έχεις πχ έναν ημιαγωγό και μετράς τις μεταβολές στην αντίστασή του.

Αυτό που λές με το laser, δέν είναι εφικτό σε ατμοποιητή.

Πέρα του οτι θέλει επαφές απο τον ατμο στο mod, δέν έχει και χώρο. Άσε που θα έλιωνε απο την θερμοκρασία εκει μέσα...

(πάντως να ξέρεις οτι μέσα στη πλακέτα του laser θερμομέτρου, στο τέλος πάλι με μέτριση της μεταβολής της αντίστασης βγαίνει η  θερμοκρασία).
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 22, 2017, 23:10
Με την διαφορά, όμως, ότι οι μετρητές είναι άψογα καλιμπραρισμένοι, με σταθερή ποιότητα σύρματος κοκ. Εδώ αναγκαστικά είμαστε αρκετά στο περίπου και γι' αυτό πολλές φορές αλλάζουμε το TCR σε άλλη τιμή από την «επίσημη» ώστε να προσεγγίσουμε όσο μπορούμε τα πραγματικά χαρακτηριστικά.

Καλά, δεν εννοώ να χώσουμε όλο το μηχάνημα μέσα στην καμπάνα. Τέλος πάντων, θα μπορούσε να είναι και project για την μεθεπόμενη γενιά mod-ατμοποιητών. :P
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Buliwyf στις Ιουνίου 22, 2017, 23:26
Η σχέση που χρησιμοποιείται για τον (κατά προσέγγιση) υπολογισμό της θερμοκρασίας πάνω-κάτω πρέπει να είναι η

θ=(Rθ-R0)/R0α
όπου
θ: η θερμοκρασία σε οC
Rθ: η αντίσταση σε αυτή τη θερμοκρασία (αυτή που μετράει το mod μας real time), αντιλαμβανόμαστε το περιθώριο λάθους εδώ
R0: η αντίσταση σε θερμοκρασία 0οC (αυτή υπολογίζει το mod μας μετρώντας την αντίσταση σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, γι' αυτό απαιτείται οι ατμοποπιητές να είναι  σε θερμοκρασία περιβάλλοντος), και σε αυτόν τον υπολογισμό υπάρχει περιθώριο λάθους
α: ένας συντελεστής που εξαρτάται από το υλικό της αντίστασης (αλλά πολλές φορές επηρεάζεται κι αυτός από τη θερμοκρασία)

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι οι οποίες πάσχουν από ακρίβεια....
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Volpad στις Ιουνίου 22, 2017, 23:27
Ναι αλλά επιμένω,
Στην περίπτωση μας δεν χρειαζόμαστε ακρίβεια αλλά σταθερότητα.

Αρα θα βάλεις έναν αισθητήρα μέσα στη καμπάνα, θα βάλεις έξτρα επαφές μεταξύ ατμό και mod και στο τέλος, θα μετράς την αντίσταση του αισθητήρα χρησιμοποιώντας την ίδια πλάκέτα που χρησιμοποιείς και τώρα, για να βρεις μια θερμοκρασία που δεν θα είναι αυτή του πυρήνα της αντίστασης, αλλά αυτή του αέρα της καμπάνας..

Και δεν θα έχεις απώλειες από τις επαφές...
Θεωρείς πως αυτό θα είναι καλύτερο αποτελεσμα;

Το μόνο που θα προσφέρει, είναι tc στο a1... Αλλά έχω σοβαρές αμφιβολίες για την ποιότητα του αποτελέσματος


@Buliwyf

Ναι, αλλά δεν χρειαζόμαστε ακρίβεια αλλά σταθερότητα... 
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 22, 2017, 23:39
Volpad: δεν είναι αναγκαστικό να έχω extra επαφές. Ίσως, όμως, να χρειαστεί να χώσω ένα τσιπάκι στην βάση του ατμοποιητή. ;)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: modivin στις Ιουνίου 23, 2017, 00:03
Εγώ λοιπόν κάθομαι και σας διαβάζω κρατώντας το VTC mini που λέει οτι δεν διαβάζει σωστά τις αντιστάσεις, και ατμίζω σε TC με τον fodi f2 που έχει πάνω αντίσταση από UD SS316L που λέει οτι είναι το χειρότερο σύρμα για TC, και χαμογελάω κάτω από τα βραδυμουστάκια μου.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Ιουνίου 23, 2017, 01:07
Πες μας όμως και σε τί θερμοκρασία ατμίζεις εσύ...πες το να μάθουν όλοι...εκτός αν έφτασες τους 200 απο θαύμα...  ;D :tongue_smilie:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: modivin στις Ιουνίου 23, 2017, 01:15
Με το .40 σύρμα έστρωσε. 230 παρακαλώ. :))
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Ιουνίου 23, 2017, 01:19
Εμ για αυτό κοκορεύεσαι...ρώτα και εμάς τους ψυχαναγκαστικούς που αν δεν ατμίσουμε κανονικά σε θερμοκρασία απο 200 μέχρι 240 αρρωσταίνουμε...  :tongue_smilie:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: camber στις Ιουνίου 23, 2017, 01:21
Christos
Ο έλεγχος με το laser θα ήταν κατά πολύ χειρότερος. Έχει σημασία η απόσταση και το σημείο που σημαδεύεις αλλά το κυριότερο έχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
Πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια θα είχες με κάποιον αισθητήρα K-Type αλλά και αυτοί έχουν καθυστέρηση. Μικρότερη από τα laser αλλά μεγαλύτερη από τα μοντάκια μας όπως είναι τώρα. Οπότε η ακρίβεια πάει άχρηστη αφού όταν ο αισθητήρας καταλάβει ότι έχουμε 200 βαθμούς εμείς θα έχουμε φτάσει τους 220.

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 23, 2017, 01:27
Εμ για αυτό κοκορεύεσαι...ρώτα και εμάς τους ψυχαναγκαστικούς που αν δεν ατμίσουμε κανονικά σε θερμοκρασία απο 200 μέχρι 240 αρρωσταίνουμε...  :tongue_smilie:
Έτσι!

camber: Πάω στοίχημα ότι εάν στρώσουμε τον πωπό μας θα βρούμε λύση. :P 
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: thenetpoet στις Ιουνίου 23, 2017, 07:26
Δεν διαφωνώ στο γεγονός ότι ο έλεγχος θερμοκρασίας στα mods λειτουργεί αν και όταν :
- το firmware είναι σωστά γραμμένο
- το s/w στο pc έκατσε καλά
- το σύρμα είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με standards και όχι όπως βόλεψε τον εκάστοτε κατασκευαστή για την εκάστοτε παρτίδα
- έχεις περάσει ένα σκασμό παραμέτρους μέσω pc
- έχεις βρει την κατάλληλη σχέση θερμοκρασίας / watts για να πάρεις το αποτέλεσμα που θέλεις΄
- κτλ κτλ

Σαφώς και στο 99% των περιπτώσεων δεν θα πάρεις καμένο (αν έχεις ορίσει σωστά τη θερμοκρασία). Σιγά τ'αυγά λέω εγώ, τρομερό επίτευγμα. Το επιθυμητό για μένα είναι να παίρνω πάντα τη τζούρα που επιθυμω μέσω tc, χωρίς να πρέπει να μάθω προγραμματισμό και φυσική σε επίπεδο μεταπτυχιακού.
Βεβαίως και το tc είναι το μέλλον στο άτμισμα. Αυτό που λέω είναι ότι επειδή απαιτεί από τον χρήστη ένα σκασμό παραμετροποιήσεις και ρυθμίσεις, επειδή έχει ελάχιστη ανοχή σε διαφορές στο στήσιμο (μήκος) της αντίστασης και ακόμα μικρότερη ανοχή σε διαφορές στο υλικό (σύρμα) της αντίστασης που οδηγούν σε νέες παραμετροποιήσεις, πάσχει στον τομέα της ευχρηστίας.
Δεν ακυρώνω την τεχνολογία, απλά λέω ότι κατά τη γνώμη μου είναι ακόμα πολύ δύσχρηστη.


Αγαπητέ μου microchip. Σέβομαι απόλυτα αυτά που λες αλλά το tc σε ευχρηστία δεν πλησιάζει ούτε το μικρό δαχτυλάκι τoυ W mode :)
Σαν να συγκρίνουμε ως προς την ευχρηστία τον the dripper με τον papillon ένα πράμα :P
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Buliwyf στις Ιουνίου 23, 2017, 08:21
Ναι αλλά επιμένω,



@Buliwyf

Ναι, αλλά δεν χρειαζόμαστε ακρίβεια αλλά σταθερότητα...
Συμφωνώ! 
Αλλά είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε το χρειαζόμαστε είτε όχι, αν ΔΕΝ έχουμε ακρίβεια, πάει περίπατο και η σταθερότητα.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Volpad στις Ιουνίου 23, 2017, 09:09
Κάτσε,

Όταν βάζεις μια νέα αντίσταση, οι ιδιότητες της ( πχ tcr), μπορεί να είναι διαφορετικές από αυτές της προηγούμενης, αλλά θα είναι ίδιες μέχρι να την αλλάξεις. 

Αν έχεις λοιπόν ένα mod που διαβάζει σταθερά την αντίσταση, χωρίς διακυμανσεις, τότε το πολύ πολύ, να χρειαστεί να αλλάξεις την επιθυμητή θερμοκρασία. 
Ο έλεγχος θερμοκρασίας θα δουλεύει κανονικά. 

Άρα λοιπόν εξαρτάται μόνο από την ικανότητα του mod να διαβάζει την αντίσταση. 

Αν λοιπόν βρούμε ένα mod που δεν κάνει διακυμανσεις στην ανάγνωση της αντίστασης, τι πρόβλημα θα εχουμε;

Το πολύ πολύ, να αλλάζουμε την θερμοκρασία τη πρώτη φορά.  Μπορεί να βάζουμε 170, μπορεί να βάζουμε 260 αλλά το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο. 

Αυτό που λέω, είναι ότι δεν έχει πρόβλημα ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε έλεγχο, αλλά η αδυναμία του mod να διαβάσει χωρίς διακυμανσεις μια αντίσταση. 

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Buliwyf στις Ιουνίου 23, 2017, 09:17
Καθιστός είμαι!!  :laugh1: :laugh1:  ;D

Αυτό δεν λέω κι εγώ στο πρώτο μου post?? 
Ότι ο τρόπος υπολογισμού είναι στάνταρ, αλλά υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις οι οποίες οφείλονται κυρίως σε αυτό που λες!

Rθ: η αντίσταση σε αυτή τη θερμοκρασία (αυτή που μετράει το mod μας real time), αντιλαμβανόμαστε το περιθώριο λάθους εδώ
R0: η αντίσταση σε θερμοκρασία 0οC (αυτή υπολογίζει το mod μας μετρώντας την αντίσταση σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, γι' αυτό απαιτείται οι ατμοποπιητές να είναι  σε θερμοκρασία περιβάλλοντος), και σε αυτόν τον υπολογισμό υπάρχει περιθώριο λάθους

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Volpad στις Ιουνίου 23, 2017, 09:24
Τώρα σήκω!!  :))

Ναι το ίδιο λέμε. 
Απλά δεν διευκρινίζεις πόσο είναι αυτό το περιθώριο λάθους. 
Αυτό που λέω είναι ότι αν το λάθος είναι πάντα ίδιο στην ίδια αντίσταση, τότε δεν μας νοιάζει...
Αυτό που μας νοιάζει, είναι το λάθος να είναι σταθερό..
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιουνίου 23, 2017, 09:38
τα mod έχουν στάνταρ απώλεια πολύ μικρή αλλα αυτή δεν αλλάζει είναι fix
ο ατμοποιητης και οι ενώσεις που έχει μέχρι να φτάσεις στην αντίσταση κατά την άποψη μου φταίει περισσότερο στην σωστή ανάγνωση τις αντίστασης και όχι το mod
παρόλα αυτά εγώ δεν βρίσκω κανένα πρόβλημα που να με κάνει να πω δεν ασχολούμαι άλλο και γυρνάω στο power mode
έχω 2 γεμάτα χρονια τώρα με έλεγχο θερμοκρασίας και μου φαίνεται παιχνιδάκι
περισσότερο είμαι με ss tank και δεν βλέπω ποτε τελειώνει το υγρό αλλα πάντα καταλαβαίνω ποτε τελειωσε και καμένο ποτε
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Ιουνίου 23, 2017, 10:22
[justify]Καλημέρα σε όλους τους φίλους. Τα κατάλαβα όλα!  :hehe:[/justify]

[justify]Εδώ νομίζω πως δικαιώνεται ο κυρ Φυσικός (της βροχής). Το πηνίο που είναι αντίσταση και ξεσηκώνει τα πάθη των απανταχού ανήσυχων ατμιστών.[/justify]

[justify]Συμφωνώ και με τον φίλο thenetpoet, αν κάτι αγάπησα περισσότερο στο άτμισμα, στη μέχρι τώρα σύντομη διαδρομή μου, είναι η μηχανική απόλαυση, (βέβαια, ο υπέροχος estrifan, το έχει καταφέρει και αυτό με τα παλαβά του σύρματα / όμως το προσπερνάω...). [/justify]

[justify]Προσωπικά έφτασα μέχρι Ni200, άντε και μια μυρωδιά από ss. Μετά σήκωσα τα χέρια ψηλά. Όποιο ηλεκτρονικό μοντ έχω με τέτοια καλή ικανότητα, μπήκε στο ράφι διότι ο όμορφος χρήστης (Joe) έμεινε μετεξεταστέος. Όταν απλουστεύσουν τη ζωή μου, τότενες θα επιστρέψω κι εγώ. [/justify]
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Cruiser79 στις Ιουνίου 24, 2017, 00:36
Πέρασε κάποια στιγμή ένα μοντάκι από τα χέρια μου, το Vaptio S150, το οποίο είχε μια λειτουργία ονόματι ATC, advanced temperature control. Αυτό είχε ένα αισθητήρα στην αντίσταση ο οποίος συνδεόταν με μία έξτρα επαφή στο κέντρο του 510 και θεωρητικά μετρούσε θερμοκρασία και όχι μεταβολή αντίστασης.

Σας καλώ να μαντέψετε γιατί πήγε άπατο και γιατί το χάρισα με συνοπτικές διαδικασίες...
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: microchip στις Ιουνίου 24, 2017, 01:42
Επειδή και αυτό με μεταβολή της αντίστασης την μετρούσε;
Επειδή ήθελε κάμποσο χρόνο για να την μετρήσει;
Επειδή έχουμε το άμεσο μέσο για να μετρήσουμε την θερμοκρασία το οποίο είναι το πηνίο που ατμίζουμε και την πολύ μεγάλης ακρίβειας μέθοδο με την μεταβολή αντίστασης, αλλά εμείς θέλουμε κάτι άλλο να μας την μετράει;
Επειδή θέλουμε να ατμίζουμε με 27 διαφορετικά είδη σύρματος σε TC παρότι δεν έχουμε τέτοιες ανησυχίες σε VW;
Επειδή όσο ανάμεσα στο πηνίο και στη μέτρηση υπάρχει ο 510, σταθερότητα δεν πρόκειται να δούμε;
Επειδή δεν τολμάει κάποιος να κατασκευάσει μοντ και ατμοποιητή σε μία αδιαίρετη συσκευή χωρίς κινούμενα μέρη, να τραβήξει και 2 ζευγάρια καλώδια από το πηνίο, ένα για ισχύ και ένα για μέτρηση, να τελειώνουμε με το TC και να δούμε τι θα κάνουμε με το στεπάρισμα των υγρών;
Επειδή δεν πρέπει να περιμένεις σοβαρές απαντήσεις από μη δωροθετημένη ερώτηση;
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Cruiser79 στις Ιουνίου 24, 2017, 04:12
Κάτι πιο απλό! Ήταν μόνο διμπάταρο... ;D
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 24, 2017, 15:54
Πάντως αν μια τέτοια συσκευή με αισθητήρα θερμοκρασίας μπορούσε να δουλέψει και με επισκευάσιμες αντιστάσεις θα μας απάλλασσε από τον κόπο να ψαχνόμαστε με TCR/διαγράμματα TFR κλπ. Απλώς θα κοιτούσαμε μόνο τα Ohm και τέλος.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιουνίου 24, 2017, 16:25
γιατί? δουλεύει στην εργοστασιακή?
δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψει καλύτερα με αισθητήρα αφού μέχρι να πάρει την πληροφορία το mod το καμένο θα πάει σύννεφο
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Smoke Alarm στις Ιουνίου 24, 2017, 16:30
ChristosN

Eδω μου δίνεις μια αφορμή !
Για να σε διευκολύνω υπάρχουν και συσκευές που τα αυτοματοποιούν όλα αυτά !
Και μάλιστα  δίνοντας μια μόνο τιμή ΤCR και μεταφράζοντας τη σε ΤFR.
Στήνεις  βιδώνεις ατμοποιητη  και ατμιζεις αξιοπρεπεστατα σε ελεγχο θερμοκρασιας.
Έτσι εσύ επιλεγείς αν θες να ασχολείσαι  με όλα αυτά (DNA).
Έχει δίκιο ο Τheneponet .
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιουνίου 24, 2017, 17:23
ChristosN διευκολύνθηκες?
όσο κατάλαβες εσύ τόσο καταλάβαμε όλοι μας
α και ο Τheneponet  :))
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 24, 2017, 17:27
Ναι μρε. Ας είναι καλά το Arctic Fox που κάνει κάτι αντίστοιχο σε συσκευές χωρίς πλακέτα DNA. :P Αν και πάλι στον ίδιο φαύλο κύκλο θα καταλήξουμε γι' αυτό και απέφυγα να σχολιάσω.

BTW, έχει κανείς πρόχειρη την καμπύλη TFR για το Ni200 της UD?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιουνίου 24, 2017, 17:35
όχι κάτι παρόμοιο
ακριβώς το ίδιο

edit
όπα δεν είπες παρόμοιο, έτσι το διάβασα εγώ

από τον νοέμβριο του 2015 τους το έχω ζητήσει αλλα κάλιο αργά παρα ποτε  :tongue_smilie:
http://vaping.gr/index.php/topic,26798.msg912658.html#msg912658
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 24, 2017, 19:25
Θα σε ταράξω τώρα αλλά είμαστε σίγουροι ότι το σύρμα της UD έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το Ni200 της καμπύλης; Ναι, οκ, Ni200 λέει αλλά... UD είναι αυτή...
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιουνίου 24, 2017, 19:52
όχι δεν είναι τις ud
αυτό είναι το default που έχει το arctic
για να δείξω ότι κάνει το ίδιο με το Dna και το pico το έβαλα
καταλάθος έπιασα το Ni 
sorry αν σε μπέρδεψα αλλα δεν πιστεύω πως θα βρείς συγκεκριμένα για το σύρμα τις ud
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: drum στις Ιουνίου 24, 2017, 19:55
δεν υπαρχει καποιο στανταρ για της ud. 
κατα προσεγγιση το πηγαινω.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Λοξίας στις Ιουνίου 30, 2017, 14:03
Μωρέ σας βλέπω να μαζευτείτε όλοι μαζί και να φτιάξετε το μοντάκι του μέλλοντος.
Όχι μόνο θερμοκρασία να μετράει, αλλά και την ραδιενεργή β-διάσπαση. :))
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kermitlabros στις Ιουνίου 30, 2017, 21:51
Ερώτηση για γνώστες (γιατί εγώ δεν..) Έχω το Sx mini g class και αφού χρησιμοποιώ έτοιμες κεραμικές ss316 (της vaporesso για τον estok και τον veco που δουλεύω) είπα να το δουλέψω σε tc. Η μαμά εταιρεία δίνει για τις αντιστασεις αυτές tcr 100. Οκ λοιπόν, βάζω το tcr, βάζω θερμοκρασία δωματίου (compensate την λέει το g class) 32 ,και βάζω και 40 βατ(Η vaporesso λέει από 40 έως 55 την ss 0.6). (γιατί το g class σε αφήνει να δουλεύεις με βατ στο tc εκτός από τα joule). Κλειδώνω την αντίσταση στα 0.6233 ohm όπως μου δείχνει και ξεκινάω.... Οι πρώτες 2-3 τζούρες οκ μετά αρχίζει και ζεσταίνει πολύ η τζουρα... Κοιτάω τα ohm είναι 0.8... Λογικό... Ή όχι; έτσι γίνεται;.....

Send via LG G4

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: ChristosN στις Ιουνίου 30, 2017, 22:19
Με την αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει και η τιμή της αντίστασης. Αν ο ατμός είναι πολύ θερμός για τα γούστα σου κατέβασε τη θερμοκρασία που θέλεις να παίζει...
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: dream21 στις Ιανουαρίου 17, 2018, 22:36
Καλησπέρα παιδια. εχω εναν Drag της Voopoo στο οποιο το TCR στο SS ειναι στα 1300.. χρησιμοποιηω συρμα της 26AWG geekvape 316L 0.5Ω 2.5mm.. χρειάζεται να πειραξω την ενδειξη απο 1300 σε αλλο νουμερο; Ατμίζω στους 350F
Ευχαριστω
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Ιανουαρίου 17, 2018, 22:37
Έχει μπει σχετικός πίνακας στο νήμα του μόντ. Υπάρχουν και σχετικά σχόλια.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: dream21 στις Ιανουαρίου 17, 2018, 22:42
OK τον βρηκα τον πίνακα. ευχαριστω
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 17:21
Πως μπορούμε να δούμε πριν περάσουμε βαμβάκι αν η αντίσταση μας είναι σωστή η να δούμε για hot spots?

Οι δοκιμές γίνονται σε TCR mode?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: GRat στις Ιανουαρίου 27, 2018, 17:27
Σε ni200 δεν μπορείς να κάνεις dry burn για να δοκιμάσεις.

Απλά βάλε βαμβάκι και δες αν καίγεται ή όχι.

Τα περισσότερα που έχω δοκιμάσει αρχίζουν να μαυρίζουν στους 240C όταν είναι στεγνά.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιανουαρίου 27, 2018, 17:32
Πως μπορούμε να δούμε πριν περάσουμε βαμβάκι αν η αντίσταση μας είναι σωστή η να δούμε για hot spots?

Οι δοκιμές γίνονται σε TCR mode?
ναι σε tc mode κανεις δοκιμη για hot spot
εγώ δεν κάνω ποτε γιατί πλέον το θεωρώ εξαιρετικά σπάνιο ως ακατόρθωτο να μου κάνει hot spot επειδή κάνω απλό στήσιμο με ανοιχτές πείρες πάντα
αν όμως κάτι υποψιαστώ τότε σε tc mode με βαμβάκι και υγρό πατάω το fire και βλέπω την αντίσταση αν κοκκινίζει κανένα ποδαράκι η καμια σπείρα
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: konmac στις Ιανουαρίου 27, 2018, 17:34
Πως μπορούμε να δούμε πριν περάσουμε βαμβάκι αν η αντίσταση μας είναι σωστή η να δούμε για hot spots?

Οι δοκιμές γίνονται σε TCR mode?
Αν  ειναι σωστή η αντίσταση (σε έλεγχο θερμοκρασίας) επεμβαίνει ο έλεγχος θερμοκρασίας και το σύρμα δεν κοκκινίζει_ - πυρωνει.
 Πατά το fire button και το διαπιστώνεις . 
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 17:54
Σας ευχαριστώ μόλις έφαγα και ξαναστήνω στα καπάκια και θα σηκωσω φωτο μετα
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 18:34
Μία από τα ίδια. 240 βαθμούς με 7 έως 20 βαττ temp protect. Το βαμβάκι δεν μαυρίζει και δεν το έχω βρέξει.(παίζει ρόλο?)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180127/3f74313ce1e8ed820b7db92cf69c9352.jpg)

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: GRat στις Ιανουαρίου 27, 2018, 18:36
Βρέξτο τώρα να δείς αν παράγει ατμό και αν σταματάει όπως στεγνώνει είσαι μια χαρά.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: netsplit στις Ιανουαρίου 27, 2018, 18:51
Μία από τα ίδια. 240 βαθμούς με 7 έως 20 βαττ temp protect. Το βαμβάκι δεν μαυρίζει και δεν το έχω βρέξει.(παίζει ρόλο?)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180127/3f74313ce1e8ed820b7db92cf69c9352.jpg)

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk
οικονομιααααααααα στο βαμβακι βρε
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 19:03
Π@π@ρια... Πολύ υποτονικό αλλά σίγουρα δουλεύει λίγο καλύτερα από πριν.

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: GRat στις Ιανουαρίου 27, 2018, 19:05
Ανέβασε λιγάκι τα Watt και ξαναδοκίμασε.

 Βασικά ignore that, τον έχεις ανοιχτό και πατάς και σταματάει ή τον έκλεισες και ρουφάς και σου φαίνεται υποτονικός?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 19:19
Τον έχω ανοιχτό με βρεγμένο βαμβάκι αλλά ανάβει λίγο, δεν "βράζει" το υγρό ή παραγωγή του ατμού είναι πάρα πολύ μικρή.
Πρέπει να ανεβάσω βίντεο

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: GRat στις Ιανουαρίου 27, 2018, 19:20
Φύσα το ενώ πατάς.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: estrifan στις Ιανουαρίου 27, 2018, 19:22
Τον έχω ανοιχτό με βρεγμένο βαμβάκι αλλά ανάβει λίγο, δεν "βράζει" το υγρό ή παραγωγή του ατμού είναι πάρα πολύ μικρή.
Πρέπει να ανεβάσω βίντεο

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk
Θερμοκρασία γιατί δεν ανεβάζεις?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 19:27
https://youtu.be/j6yM3N--6rg

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: konmac στις Ιανουαρίου 27, 2018, 19:29
Αν μπορεί το Μοντ να αλλάξει την τιμή της αντίστασης ανέβασε την κατά 0.1 η και 0.2 
Αλλιώς βγάλε τον ατμό και αφού κρυώσει λίγο ξαναβαλτη αρκεί να δείχνει λίγο περισσότερο απο τώρα 
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: modivin στις Ιανουαρίου 27, 2018, 19:34
Επίσης αν δεν ρουφάς για να κυκλοφορήσει ο αέρας γύρω από το coil και να πέσει η θερμοκρασία του, τι περιμένεις να γίνει?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 19:40
που να ξέρω ο νούμπας πρώτη φορά το κάνω νόμιζα οτι θα ατμοποιήσει περισοτερο το υγρο όπως στο power mode. Οσο μοντάρω τον ατμο εσείς παραγγέλνεται.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: modivin στις Ιανουαρίου 27, 2018, 19:44
Μα αν δεν ρουφάς=δεν ψύχεται το coil=ανεβάζει θερμοκρασία=το μοντ κατεβάζει τα watt=ατμός γιόκ.

Αυτό δεν είναι όλο το point του tc?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιανουαρίου 27, 2018, 21:03
κάτσε να τα πάρουμε από την αρχή
τι σύρμα είπαμε είναι? ni200?
κάτι δεν κανεις σωστά
άσε τον ατμοποιητή να κρυώσει και βάλε πάνω στο mod να δεις αν έχει διαφορετική αντίσταση
βάλε το mode σε tc για ni200
βάλε τα watt 40 και άνω
για δοκίμασε
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 21:43
Λοιπόν η αντίσταση είναι Ν200 0,084Ω θερμοκρασία έχω βάλει 240 βαθμούς.

Στα 20βαττ ο ατμός είναι υποτονικός χωρίς χτύπημα γεύση και θερμοκρασία.

στα 40βαττ βαράει temp σχεδόν άμεσα, πρέπει να ρουφάω από πριν με δύναμη για να μην χτυπήσει.

Επίσης έβαλα 300 βαθμούς σε 40 βαττ ο ατμός είναι υποτονικός χωρίς χτύπημα γευση και θερμοκρασία.

το φως το αληθινό το είδα όταν άλλαξα manual την τιμή της αντίστασης απο 0,084 σε 0,094 και μετά σε 0,104 που με 20βαττ και 240 βαθμούς γεύση ντουμάνι και θερμοκρασία απογειώθηκαν δουλεύοντας υποδειγματικά.

Το πρόβλημα είναι οτι ενώ κλειδώνω την αντίσταση όταν κρυώνει μου αλλάζει την τιμη πάλι προς τα κάτω (0,084) κάνοντας πάλι το ατμισμα υποτονικό.

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιανουαρίου 27, 2018, 21:50
τα watt και στο τέρμα να τα βάλεις δεν τρέχει τίποτα
το mod δεν θα τα δώσει και το μονο που θα καταφέρεις είναι να πιάνει άμεσα την θερμοκρασία το σύρμα σου
άλλο mod με tc έχεις?
με το συγκεκριμένο mod κάνει κανένας άλλος ni200 να μας πει αν δουλεύει σωστά?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Ιανουαρίου 27, 2018, 22:15
Λοιπόν η αντίσταση είναι Ν200 0,084Ω θερμοκρασία έχω βάλει 240 βαθμούς.

Στα 20βαττ ο ατμός είναι υποτονικός χωρίς χτύπημα γεύση και θερμοκρασία.

στα 40βαττ βαράει temp σχεδόν άμεσα, πρέπει να ρουφάω από πριν με δύναμη για να μην χτυπήσει.

Επίσης έβαλα 300 βαθμούς σε 40 βαττ ο ατμός είναι υποτονικός χωρίς χτύπημα γευση και θερμοκρασία.

το φως το αληθινό το είδα όταν άλλαξα manual την τιμή της αντίστασης απο 0,084 σε 0,094 και μετά σε 0,104 που με 20βαττ και 240 βαθμούς γεύση ντουμάνι και θερμοκρασία απογειώθηκαν δουλεύοντας υποδειγματικά.

Το πρόβλημα είναι οτι ενώ κλειδώνω την αντίσταση όταν κρυώνει μου αλλάζει την τιμη πάλι προς τα κάτω (0,084) κάνοντας πάλι το ατμισμα υποτονικό.
Άρα το μοντ σου έχει κάνει λάθος μέτρηση της αντίστασης. Πρώτα τσέκαρέ την σε ένα από τα άπειρα προγράμματα για στρίψιμο αντιστάσεων και άμα το μόντ σου δείχνει λάθος, μην ατμίζεις, πριν του δώσεις την σωστή.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 22:36
Το θυμάμαι που μου το είχες πει απο πιο παλιό πόστ και το περίεργο είναι οτι το τεσλα την διαβάζει σωστά βάση του steam engine.....

0.32mm Ni200 2,5mm inner diameter 6 wraps. 0,08Ω

Περιμένω να κρυώσει να το βάλω και στο primo της συζύγου να δω τι θα γράψει και εκεί .
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιανουαρίου 27, 2018, 22:39
βάλε στο primo και ξεκινα από πιο χαμηλά την θερμοκρασία
ξεκινα από 190c και ανέβαζε μέχρι να φτάσεις στο ατμισμα που θα το ευχαριστιέσαι
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: drum στις Ιανουαρίου 27, 2018, 22:42
προταση: 220C. 25 watt.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 22:49
Κατα πόσο είναι ή δεν είναι σωστό να αλλάζουμε την τιμή της αντίστασης και να την κλειδώνουμε εκεί που θέλουμε?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: modivin στις Ιανουαρίου 27, 2018, 22:51
Αν δεν την διαβάζει σωστά το μοντ, γιατί να είναι κακό?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 22:58
Βάση του steam engine διαβάζει σωστά .

Μήπως δεν δουλεύει σωστά??

Κακό μοντ :fight_fryingpan: :fight_knuppel:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: modivin στις Ιανουαρίου 27, 2018, 23:01
Τότε είναι πιθανόν να είναι αλλαντάλλα το σύρμα σου.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Ιανουαρίου 27, 2018, 23:02
Ή δεν έχει περασμένο το σωστό TC για το σύρμα. Και αυτό θα δικαιολογούσε το υποτονικό αποτέλεσμα.

Πάντως αν είναι όντως νικέλιο το σύρμα σου, δεν υπάρχουν αποκλίσεις στο TC ανάλογα τον κατασκευαστή
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιανουαρίου 27, 2018, 23:06
γιατί δεν δοκιμάζεις το στήσιμο σου στο primo να δεις πως ατμίζει?
αφού το έχεις εκεί το mod κανε μα δοκιμη να δούμε, φταίει το σύρμα η φταίει το mod?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 23:16
Το έχει η σύζυγος και κάνει angel cry τώρα , φοβάμαι να το ζητήσω .. :fight_fryingpan: (σε 5 λεπτά θα βάλει την μικρή για ύπνο ;))
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: drum στις Ιανουαρίου 27, 2018, 23:16
Βάση του steam engine διαβάζει σωστά .

Μήπως δεν δουλεύει σωστά??

Κακό μοντ :fight_fryingpan: :fight_knuppel:
...σου εγραψα κ σε αλλο νημα (νομιζω στου σκαΙ) οτι το στησιμο σου δεν ειναι καλο.
δοκιμασε κ σε αλλο μοντακι οπως σου ειπε ο Κωτσος, αφου πρωτα διορθωσεις το στησιμο σου.
τωρα εαν το συρμα ειναι αλλα ντι αλλων... :dontknow:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Ιανουαρίου 27, 2018, 23:19
Το έχει η σύζυγος και κάνει angel cry τώρα , φοβάμαι να το ζητήσω .. :fight_fryingpan: (σε 5 λεπτά θα βάλει την μικρή για ύπνο ;))
Στάξτου παντόφλα :D 
Υ.Γ. Δεν είναι τρολάρισμα. Συμπόνοια είναι  :))
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιανουαρίου 27, 2018, 23:19
έχεις μείνει στο παλιό στήσιμο Κώστα
το έχει διορθώσει

http://vaping.gr/index.php/topic,29774.msg1320260.html#msg1320260
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 23:21
Μία από τα ίδια. 240 βαθμούς με 7 έως 20 βαττ temp protect. Το βαμβάκι δεν μαυρίζει και δεν το έχω βρέξει.(παίζει ρόλο?)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180127/3f74313ce1e8ed820b7db92cf69c9352.jpg)

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk
Εστησα ξανά απλά έφυγα απο το νήμα του sky μην το λερώνω τσάμπα
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Ιανουαρίου 27, 2018, 23:28
Μιας και έχεις Skyline και την έχω πατήσει, απλά να το πω. Δώσε λίγο σφίξιμο στον πόλο... Και βάλτο και στο άλλο μόντ, όταν πάει η μικρή για ύπνο.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 23:37
0,14Ω την διαβάζει το πρίμο 190 βαθμούς 20 βαττ και έπαιξε με την πρώτη άψογα γεύση χτύπημα ντουμάνι.... :eyesplash:

0,082 το τέσλα δεν δουλεύει σωστά θέλει αλλαγή η τιμή της αντίστασης.

Ξαναλέω το περίεργο είναι οτι βάση του steam engine to 0.08 είναι το σωστό.... :wall: :idiot1: :dontknow:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Ιανουαρίου 27, 2018, 23:40
Άρα και τα δύο δεν δουλεύουν σωστά  :))

Θέλεις έναν συνδυασμό των δύο. Βάλε τον πόλο του άλλου στο primo. Και μετά περίμενε να ξυπνήσει η γυναίκα  ;D
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: drum στις Ιανουαρίου 27, 2018, 23:47
32αρι ειναι το συρμα σου?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 27, 2018, 23:57
0,32μμ 28awg :yes:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: drum στις Ιανουαρίου 28, 2018, 00:02
η ενδειξη στο 0,14 ειναι η σωστη.
συμφωνα με το dna75 που εχω τωρα μπροστα μου, στημενο με αυτη τη διαμετρο συρμα, κ ιδιες σπειρες.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: armadoran στις Ιανουαρίου 28, 2018, 00:13
Εσυ μου πρότεινες αυτό το στήσιμο :D...

φιλε drum δεν ξερω τι να πιστέψω. το steam engine λεει 0,08 το τέσλα τόσο το διαβάζει αλλά δεν δουλεύει . το πρίμο και το dna το βλέπουν 0,14 και δουλεύουν... :dontknow:

Εγώ γεύση για τον σκαι έψαχνα πως βρέθηκα εδώ δεν ξέρω.. :))

εδιτ: ειχες δίκιο για το στήσιμο αυτό ;)


Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Ιανουαρίου 28, 2018, 00:17
Έχει δίκιο όντως :) 
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: drum στις Ιανουαρίου 28, 2018, 00:23
βουλωστε το τωρα.
παω για υπνο.

:lotpot: :lotpot:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: yian στις Μαρτίου 21, 2018, 22:34
Επειδή στήνω πρώτη φορά με Νι80 28awg, τι tcr να επιλέξω στο pico 75 για καλό αποτέλεσμα?
Προς το παρόν στην προπιλογή του Ni παίρνω πολύ ζεστό ατμό και οδεύω προς το καμμένο με μαθηματική ακρίβεια (στα 17W ισχύς εκκίνησης) :))
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: TheMadGreek στις Μαρτίου 21, 2018, 22:40
Το Ni80 δεν είναι για TC, μόνο για watts.
Το Ni200 είναι για TC.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: yian στις Μαρτίου 21, 2018, 22:40
σοβαρά?? :-[
Όσο ζω μαθαίνω.....Έχει καλή γεύση πάντως!
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: TheMadGreek στις Μαρτίου 21, 2018, 22:46
Καλό θα ήταν να το μελετησεις λίγο το θέμα TC πριν αρχίσεις τα πειράματα.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: microchip στις Μαρτίου 22, 2018, 00:03
Αν έχεις εγκαταστήσει ArcticFox στο Pico, κάνε μερικές δοκιμές με το ΤFR για Nichrome N60 (C) της steam-engine. Αξίζει τον κόπο.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: dttas στις Απριλίου 10, 2018, 11:18
Καλημέρα..ξέρει κανείς το σωστό TCR για το ss316L σε istick pico 75w. To εργοσατσιακό TCR για το ss είναι πολυ υψηλό με αποτέλεσμα να παίρνω πολύ ζεστή τζούρα στους 140 βαθμούς κελσίου πράγμα αδύνατον..
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Stratos Xilog στις Απριλίου 10, 2018, 11:22
Καημερα.Δοκιμασε το στο 0092.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: dttas στις Απριλίου 10, 2018, 11:30
Click-->Έγινε διαγραφή άμεσης παράθεσης (http://vaping.gr/index.php/topic,6.msg40660.html#msg40660)<--Click

οκ θενκ γιού
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: mpari στις Απριλίου 10, 2018, 13:19
Καλημέρα..ξέρει κανείς το σωστό TCR για το ss316L σε istick pico 75w. To εργοσατσιακό TCR για το ss είναι πολυ υψηλό με αποτέλεσμα να παίρνω πολύ ζεστή τζούρα στους 140 βαθμούς κελσίου πράγμα αδύνατον..
Κάτι δεν πάει καλά εμένα προς το άτονο μου βγάνει και ανεβαίνω στα 230 για να ατμίζεται στα γούστα μου ???
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Stratos Xilog στις Απριλίου 10, 2018, 13:28
Παιδες,το TCR για ss316L 0.4mm της CRAZY WIRE,ξερει κανεις ποιο ειναι??
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: drum στις Απριλίου 10, 2018, 13:58
Σε ένα primo το έχω στο 105 κ παίζει καλά 
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Dr.Feelgood στις Απριλίου 10, 2018, 19:11
Καλημέρα..ξέρει κανείς το σωστό TCR για το ss316L σε istick pico 75w. To εργοσατσιακό TCR για το ss είναι πολυ υψηλό με αποτέλεσμα να παίρνω πολύ ζεστή τζούρα στους 140 βαθμούς κελσίου πράγμα αδύνατον..
Όπως έχει αναφερθεί κάθε σύρμα ( και τα ss316/ss316l) έχουν τη δική τους χαρακτηριστική καμπύλη TFR κάτι που ειναι άσχετο με το μοντάκι που εχεις. Εγώ με το 316 της ud παίζω σε 110 στο pico αλλά κάθε κατασκευαστής κανονικα έπρεπε να την βγαζει. Φυσικά αυτό δε το κάνουν ολοι οποτε πειραματιζόμαστε μέχρι να μας ικανοποιήσει στον ατμό.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: angelospower στις Σεπτεμβρίου 30, 2018, 02:23
Προσπαθώ να ρυθμίσω το tcr για το fused clapton ni80 2-24-36 της coilology. Ψάχνωντας για πληροφορίες διαπίστωσα ότι το συρμα δεν προορίζεται για έλεγχο θερμοκρασίας. ΤΟ μοντ μου όμως (aspire archon) διαθέτει αυτη τη δυνατότητ για Ni σύρματα. Παρ'όλα αυτα θέλω να βάλω τη δικιά μου τιμή για να είμαι σίγουρος. Βρήκα πως είναι κοντά στο 0,004. Ισχύει όντως?

Σκέφτομαι να αλλάξω το σύρμα για να μπορώ να έχω καλύτερο έλεγχο θερμοκρασίας. Για single coil rta (pharaon mini) ποιό συρμα είναι καλύτερο?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: camber στις Σεπτεμβρίου 30, 2018, 02:37
Όταν το μοντάκι σου λέει ότι υποστηρίζει Ni εννοεί Ni200 και όχι Ni80 που είναι 2 εντελώς διαφορετικά σύρματα.
Το Ni80 δουλεύει αποκλειστικά σε watt σε όλα τα mod.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: GRat στις Σεπτεμβρίου 30, 2018, 02:50
[member=19960]angelospower[/member]

SS317L
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: angelospower στις Σεπτεμβρίου 30, 2018, 03:11
Όταν το μοντάκι σου λέει ότι υποστηρίζει Ni εννοεί Ni200 και όχι Ni80 που είναι 2 εντελώς διαφορετικά σύρματα.
Το Ni80 δουλεύει αποκλειστικά σε watt σε όλα τα mod.
Αυτό διάβασα και με απογοήτευσε γιατί θέλω τον έλεγχο θερμοκρασίας.
Για την ώρα έβαλα την τιμή του ss317l στο 9,2% και βλέπουμε.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: XEPO68 στις Σεπτεμβρίου 30, 2018, 12:04
(https://i.postimg.cc/mrJWvKGp/Np_Wj4_Lzuy_WCJNVOSyw_NT_p_Cy_KNm_Ol8q7ut6gb-_Es_Zo4.jpg) (https://postimages.org/)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: redortho στις Σεπτεμβρίου 30, 2018, 12:23
Αν δεν το έκανες σκόπιμα, το link οδηγεί στο site της postimages και όχι της εικόνας. Αν έχεις λογαριασμό και το έχεις σε gallery, μπορείς να το ανεβάσεις ξανά γιατί δείχνει ενδιαφέρον;
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: GRat στις Σεπτεμβρίου 30, 2018, 12:35
[member=20409]redortho[/member]
(https://i.imgur.com/Mvjk7N7.png)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: XEPO68 στις Σεπτεμβρίου 30, 2018, 12:36
(https://i.postimg.cc/Sxxgdtt2/Mvjk7_N7.png)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: redortho στις Σεπτεμβρίου 30, 2018, 13:47
Ευχαριστώ και τους 2  :)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kkoumas στις Οκτωβρίου 06, 2018, 01:57
2μιση χρονια στον ατμο και απο την αρχη παιζω με SS316L παντα σε ελεγχο θερμοκρασιας,  ανοιχτες σπειρες χωρις dry burn. Λεω να δοκιμασω κανα κλαπτονακι κι εγω σαν παιδι αλλα πως ξεφορτωνομαστε τα hot spots χωρις dry burn ρε παιδια?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: alexoyiorgis στις Οκτωβρίου 06, 2018, 09:10
Ανοιχτές σπείρες και πάλι
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kkoumas στις Οκτωβρίου 06, 2018, 09:51
Ακομα κι αν κανω ανοιχτες σπειρες, το γεγονος οτι 2 ή 3 συρματα θα ειναι σε επαφη, δεν δημιουργει hot spots ?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Οκτωβρίου 06, 2018, 10:15
Αν πάρεις σύρμα σοβαρής εταιρείας δεν θα έχει Hot spot στις ανοιχτές σπείρες.

Βέβαια και πάλι το τσεκάρεις με βαμβάκι και υγρό ότι παίζει σωστά.

Πάντως στα περίπλοκα σύρματα μάλλον θα πρέπει να αρχίσεις το dry burn. Αν όχι στο κλαπτον, αν πας πιο πάνω σίγουρα.

Στάλθηκε από το PRA-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: GRat στις Οκτωβρίου 06, 2018, 11:36
Γιατί δεν θες να το κάψεις?

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kkoumas στις Οκτωβρίου 07, 2018, 00:12
Εχω την εντυπωση οτι στο SS δεν ειναι και οτι καλυτερο
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: drum στις Οκτωβρίου 07, 2018, 00:18
καφτο.. κ εμεις καμμενο το εχουμε.  :))
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kkoumas στις Οκτωβρίου 07, 2018, 00:20
Δεν μπορω να καταλαβω σε τι αναφερεσαι  :laugh_cool_jump:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: drum στις Οκτωβρίου 07, 2018, 00:22
 :dontknow:   στο συρμα αφου. ;)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: GRat στις Οκτωβρίου 07, 2018, 01:19
Εχω την εντυπωση οτι στο SS δεν ειναι και οτι καλυτερο
Απλά μην ρουφάς ενώ κάνεις dry burn.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: redortho στις Οκτωβρίου 07, 2018, 01:40
Τί να ρουφάει; Ούτε ο ατμοποιητής έχει δεθεί σ’ αυτή την φάση, ούτε βαμβάκι έχει περαστεί  :idiot1:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kkoumas στις Οκτωβρίου 07, 2018, 12:45
Απλά μην ρουφάς ενώ κάνεις dry burn.
Θα μας τρελανεις ρε συ GRat
Τίτλος: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: TheMadGreek στις Οκτωβρίου 07, 2018, 13:07
Ο άνθρωπος εννοεί να μην εισπνέετε κατά τη διάρκεια του dry burn.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Οκτωβρίου 07, 2018, 13:16
Ο άνθρωπος αναφέρεται σε παλιότερα δημοσιεύματα που λέγανε ότι το dry burn πιθανά να εκλύει μέταλλα επιβλαβή και καλό θα είναι να αποφεύγεται.

Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω εκείνα τα δημοσιεύματα, τα οποία βέβαια σημειωναν ότι ακόμα και το καμμένο μέταλλο δεν έχει σχέση με το τσιγάρο.

Όμως στην κατεύθυνση που ρωτάει να επαναλάβω την πρόταση μου για ανοιχτές σπείρες και καλή ποιότητα σύρμα.

Εγω, προσωπικά, κάνω κανονικά dry burn.

Στάλθηκε από το PRA-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: GRat στις Οκτωβρίου 07, 2018, 13:45
Δεν βλέπω λόγο να ΜΗΝ κάνουμε dry burn εκτός αν έχουμε n200 ή τιτάνιο.

Απο την στιγμή που δεν εισπνέεις τα παράγωγα την ώρα του dry burn, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο θέμα.

Αντίθετα αν δεν κάνεις dry burn και δεν πλύνεις την αντίσταση πριν βάλεις βαμβάκι, μπορεί να έχει γράσο, σίγουρα θα έχει λάδια απο το χέρι όταν την τύλιξες. Πέρα απο τα λάδια/γράσο αν έχει κάποιο βραχυκύκλωμα θα "ατμίσεις" μέταλλο και πιθανότατα και καμμένο βαμβάκι.

Γι'αυτό, αφού βάλουμε την αντίσταση στο deck, την κάνουμε ενα μπανάκι και μετά dry burn. Δεύτερο μπανάκι και στέγνωμα με χαμηλό pulsing για όσους φοβούνται κατάλοιπα απο μέταλλα στην επιφάνεια της αντίστασης.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Οκτωβρίου 07, 2018, 14:05
Που να δεις grat την απορία μου εμπρός σε ένα υβριδικό clapton ni200 με kanthal. To dry burn or not to dry burn;

Τελικά επέλεξα το toss into the bucket.

Στάλθηκε από το PRA-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: GRat στις Οκτωβρίου 07, 2018, 14:14
Καλά έκανες.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: kkoumas στις Οκτωβρίου 07, 2018, 15:00
Εγω παντως για την υγρασια και τα λαδια απο τα χερια, πριν το βαμβακωμα κανω "dry burn heat" σε TC στους 215 βαθμους και φευγουν μια χαρα χωρις να οξειδωνεται το συρμα.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Ribot στις Οκτωβρίου 07, 2018, 15:27
Γι'αυτό, αφού βάλουμε την αντίσταση στο deck, την κάνουμε ενα μπανάκι και μετά dry burn. Δεύτερο μπανάκι και στέγνωμα με χαμηλό pulsing για όσους φοβούνται κατάλοιπα απο μέταλλα στην επιφάνεια της αντίστασης.
Σιγά μην κάνουμε μπάνια και πιστολάκια τις αντιστάσεις ρε συ Γιάννη, ένα γαμοατμοποιητή θα στήσουμε, δε θα κάνουμε χειρουργική επέμβαση σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Καθαρά χέρια, ένα καθαρισματάκι με οινόπνευμα το σύρμα, dry burn όταν χρειάζεται κι έτοιμοι!
Πραγματικά δε σας καταλαβαίνω ώρες ώρες, αν δίναμε τόσο μεγάλη προσοχή και στα υγρά θα έπρεπε να αποσυρθούν τα μισά τουλάχιστον με τη σκατίλα που αφήνουν στο βαμβάκι και τα ελάχιστα ml κατανάλωσης.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: XEPO68 στις Οκτωβρίου 07, 2018, 16:08
μου αρέσει παρα πολύ αυτή τι συζήτηση...και τιμάμε τα παλιά τα χρονια που καπνίσαμε τα βρομώ τσιγάρα  και κάναμε ίδιες συζήτησις πως και από τι είναι φτιαγμένο το φίλτρο στα βρομώ τσιγάρα μη παθαίνουμε κάτι σοβαρό
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Οκτωβρίου 07, 2018, 17:06
Σιγά μην κάνουμε μπάνια και πιστολάκια τις αντιστάσεις ρε συ Γιάννη, ένα γαμοατμοποιητή θα στήσουμε, δε θα κάνουμε χειρουργική επέμβαση σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Καθαρά χέρια, ένα καθαρισματάκι με οινόπνευμα το σύρμα, dry burn όταν χρειάζεται κι έτοιμοι!
Πραγματικά δε σας καταλαβαίνω ώρες ώρες, αν δίναμε τόσο μεγάλη προσοχή και στα υγρά θα έπρεπε να αποσυρθούν τα μισά τουλάχιστον με τη σκατίλα που αφήνουν στο βαμβάκι και τα ελάχιστα ml κατανάλωσης.
Εγώ αφότου λουστώ, πιάνω τις αντιστάσεις μου. 5-5 περνάμε μαζί αφρόλουτρο και σαμπουάν μπεμπέ (no tears) και μετά πιστολάκι, απαλά απαλά και χλιαρά, μη καψαλιστούν. Αν δεν θες εσύ μην τους δίνεις φροντίδα! Άκαρδε!  :'(
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: annastas στις Οκτωβρίου 07, 2018, 18:23
Εγώ τους βανω και κοντισιονερ...άρπα την προεδρα...
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: drum στις Οκτωβρίου 07, 2018, 19:01
Κ αντιπσειρικο να βανετε.  :tongue_smilie:
Πριν περάσουμε βαμβάκι ένα βρέξιμο με υγρό, κ πάτημα μια δυο το ρεβμα  ;)
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: xristos96 στις Ιουνίου 02, 2020, 14:00
Μηπως ξερει κανεις ποιο ειναι το TCR στο SS316L της crazy wire?Βαζω απο 00090 μεχρι 00100,με 0,58Ω αντισταση δεν παιζει ουτε στους 250 βαθμους,δινει πολυ λιγο ρευμα οσα watt και να βαλω,να ανεβασω και αλλο θερμοκρασια?Αλλα μετα θα εχει νοημα το  TC?Η πρεπει να παιξω με το TCR ωστε να το βρω?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: lounik στις Ιουνίου 02, 2020, 14:49
 Crazy wire ss 316l 0,45 mm πάχος και γενικά τα περισσότερα ss ακόμα και πλεκτά στο invoke τα είχα με tcr 98 με θερμοκρασίες 220-240 όπου μου άρεσε περισσότερο. Τα ίδια σύρματα στο pulse ήθελαν από 1250-1350 σαν να λέμε 125-135 tcr.
Για μένα μην ψάχνεις πιο είναι το σωστό tcr του σύρματος αλλά με τι θα δουλέψει πιο σωστά πάνω στο mod που έχεις. Να ξεκινάει με τα μέγιστα watt που του έχεις ορίσει και να κόβει στην πορεία ανάλογα με την τροφοδοσία του.


Καθαρούς πόλους 510, καλά σφιγμένα post, σπείρες κατά προτίμηση όχι κολλητές και σωστό κλείδωμα της κρύας αντίστασης για να μπορείς να βγάλεις μια άκρη.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: xristos96 στις Ιουνίου 02, 2020, 14:55
0,32 ειναι το δικο μου,εχω κανει 4-5 σπειρες ανοιχτες.2 ερωτησεις : Αν βαλω TCR 100 π.χ. και δω οτι ακομα κια με 250 βαθμους δεν παιζει,για να αλλξω το TCR θα πρεπει να περιμενω να κρυωσει η αντισταση και το mod και μετα να κανω την αλλαγη,η το κανω εκεινη την ωρα χωρις κανενα προβλημα?Και το οριο που καλο ειναι να μην ξεπερναμε στην θερμοκρασια (ωστε να μην καψει καθολου βαμβακι) ποιο ειναι? 240 βαθμοι ας πουμε?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: lounik στις Ιουνίου 02, 2020, 16:20
 Έστω ότι με tcr 100 δεν παράγει σχεδόν καθόλου ατμό. Βάζω 120. Δοκιμάζω και ας πούμε ότι δεν κόβει καθόλου. Κατεβάζω 110 (τυχαία το νούμερα) και καταλήγω στο 112. Μετά θα το αφήσω αρκετή ώρα να κρυώσει και τότε θα ξανά κάνω μια δοκιμή ότι όλα είναι όπως πρέπει.
Συνήθως ο έλεγχος θερμοκρασίας υποφέρει στην σταθερότητα.
Η θερμοκρασία που δείχνει το mod με την πραγματική μπορεί να απέχει πολύ. Αν ατμίζει σωστά και δείχνει κάτι γύρω στους 220 c ας πούμε ότι είναι κάπως ρεαλιστικό.


Πιο mod έχεις;
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: xristos96 στις Ιουνίου 02, 2020, 17:56
Smok al85 , αρα δεν υπαρχει καποιο 'οριο΄ που δεν πρεπει να ξεπερασουμε ?Ειναι και λιγο πλασματικα τα νουμερα που δινει η πλακετα δηλαδη?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: lounik στις Ιουνίου 02, 2020, 22:39
Κανένα mod δεν μπορεί να μετρήσει άμεσα την θερμοκρασία που έχει το coil. Αντ’αυτού συγκρίνει την ωμική αντίσταση που έχει όταν είναι κρύο (20 c) με αυτή όταν ζεσταίνεται και βάση του βαθμού μεταβολής από το tcr προσπαθεί να υπολογίσει την θερμοκρασία.
 
Εάν βάλεις ένα μικρό tcr με μια μικρή μεταβολή της αντίστασης θα θεωρήσει ότι έφτασε στον στόχο του. Εάν βάλεις ένα μεγάλο tcr θα περιμένει μια μεγαλύτερη μεταβολή στην αντίσταση για να αρχίσει να κόβει.
Άρα με λάθος tcr μπορεί να θέσεις σαν όριο 180 c και παρόλα αυτά να πάρεις καμένο ή να έχεις 250 c και ισα να αρχίσει να ατμοποιεί.
Try and error είναι
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: xristos96 στις Ιουνίου 02, 2020, 22:44
Καταλαβα..τωρα το εχω βαλει στα 125 TCR και στους 210 βαθμους παιζει κανονικα,η τουλαχιστον παιζει νορμαλ,μουδινει ενταση και με κοβει,δεν με χαλαει.Κατι τελευταιαο,μπορω να καταλαβω με καποιο τροπο αν με το ταδε TCR και με την ταδε θερμοκρασια το μοντακι με προστατευει απο το καμμενο?Παραδειγμα να εχω το βαμβακι βρεγμενο με υγρο,να δινω ρευμα,να στεγνωσει , και εκει θεωρητικα αν Δεν καψει το βαμβακι τοτε ΄λογικα΄ με αυτες τις ρυθμισεις ειμαι κομπλε,αν το καψει , τοτε μαλλον θελει αλλη ρυθμιση.Ειναι ενας σωστος τροπος αυτος ωστε να το βρω?
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: lounik στις Ιουνίου 05, 2020, 16:16
 Φαντάζομαι μετά από τόσες μέρες όλο και κάποιο tank θα σου έχει αδειάσει και θα έχεις δει εάν με στεγνά βαμβάκια παίρνεις καμένο, κάποια υποψία dry hit ή απλά κόβει τόσο πολύ το mod που σου λέει ότι δεν μπορείς να ατμίσεις χωρίς υγρό   :yes: 

Eαν συμβαίνει το τελευταίο και έχεις καλή ένταση γεύσης και ατμού, έχεις βρει το tcr που δουλεύει σωστά.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: xristos96 στις Ιουνίου 05, 2020, 19:16
Νομιζω οτι με το συγκεκριμενο MOD δεν μπορω να βγαλω ακρη στο TC (smok al85) ,καθως στο TCR που προτεινετε για το συγκεκριμενο συρμα δεν καταφερα να παιξω σωστα,απο 80 εως και 120 δεν.απο 125 και πανω μπορουσα να παιξω καπως νορμαλ στουσ 210-220 βαθμους,περιμενω τωρα να παρω και ενα pico οπου ναναι , να δω πως παιζει εκει,καθως στο all85 δεν εχω βρει καν τον τροπο να κλειδωσω την αντισταση
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: lounik στις Ιουνίου 05, 2020, 20:07
Περνώντας μια βόλτα από αυτό το παλιό θέμα δεν βρήκα θετικές πληροφορίες για tc στο al85 π.χ.  http://vaping.gr/index.php/topic,33669.msg1170791.html#msg1170791 (http://vaping.gr/index.php/topic,33669.msg1170791.html#msg1170791)
 
Στο pico με μονόκλωνα σύρματα θυμάμαι έπαιζε ικανοποιητικά.. Σε όλα τα eleaf, joyetech που πέρασαν από τα χέρια μου, τους έβαζα arctic fox κυρίως γιατί σου δίνει τόνους πληροφορίας. Την τιμή που έχει η αντίσταση, την εκτίμηση θερμοκρασίας, τα watts που στέλνει στην αντίσταση όλα σε ζωντανό χρόνο, μικροδιορθώσεις στην κλειδωμένη αντίστασης, τα watts που τελείωσε η τζούρα, να προσθέσεις ωμική αντίσταση που προέρχεται από πόλους και καλωδίωση, ένα δεύτερο εντελώς διαφορετικό αλγόριθμο μεταβολής στο tc PI-Regulator  μέχρι tfr curve (μόνο με αυτό δεν έχω παίξει). Βέβαια στην οθόνη του pico δεν χωράνε όλα αυτά αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να τα βλέπεις σε έναν υπολογιστή.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: xristos96 στις Ιουνίου 05, 2020, 20:16
Διαβασα και εγω ολο το νημα σχεδον και δεν βρηκα κατι για το συγκεκριμενο mod ωστε να παιξει σωστα σε ελενχο,ατμιζω και σε watt εννοειτε,απλα ηθελα να πειραματιστω στον εναν απο τους δυο ατμοποιτες και με ελενχο.Θα περιμενω να παρω το pico μηπως και τα καταφερω.Μαλλον το smok δεν κανει για ελενχο με ss.Ελπιζω να παει καλα με το pico
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: billythekid στις Ιουνίου 05, 2020, 22:12
Είναι γνωστό ότι δεν έχουν όλες οι πλακέτες καλό TC, το PICO (το πρώτο που βγήκε) είχε αρκετά καλό έλεγχο θερμοκρασίας, μετά το VOOPOO DRAG (επίσης το πρώτο) είχε επίσης σχετικά καλό έλεγχο θερμοκρασίας, από εκει και πέρα το χάος με τα Κινέζικα, ο καλός έλεγχος θερμοκρασίας πλέον με DNA, DICODES(DANI), και ΥΙΗΙ είναι μονόδρομος.
Αυτά με τον έλεγχο θερμοκρασίας.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Οβαλιου Φορμανης στις Ιουνίου 05, 2020, 22:16
Χρήστο παρόλο που και εγώ έχω πειραματιστεί κατά καιρούς με έλεγχο θερμοκρασίας σε διάφορα mod, ποτέ δεν πήρα ικανοποιητικό και προπάντων σταθερό αποτέλεσμα σε κανένα μέχρι που δοκίμασα σε DNA.
Από εκεί και πέρα ήταν μονόδρομος πλέον και τώρα ατμίζω σε έλεγχο θερμοκρασίας αποκλειστικά.

Στάλθηκε από το RNE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: xristos96 στις Ιουνίου 06, 2020, 13:16
Θα δοκιμασω με το pico να δω..το καλο με το ss ειναι οτι αν δεν σου κανει το TC , το γυρνας σε W..
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Pempis στις Ιουνίου 06, 2021, 13:15
Καλησπέρα! Μπορεί κάποιος να μου πει αν υπάρχει περίπτωση αντίσταση που παίζει με σύρμα ss316 και έλεγχο θερμοκρασίας να σου δώσει καμένο;  :dontknow:
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: lounik στις Ιουνίου 06, 2021, 14:35
Ναι εάν..
Δεν έχει σωστά ρυθμισμένη την αρχική αντίσταση (μεγαλύτερη από το πραγματικό)
Έχει πολύ λάθος tcr (μεγαλύτερο από το πραγματικό)
Έχει ρυθμισμένη πολύ μεγαλύτερη ισχύ από ότι θα βάζαμε εάν το είχαμε σε σκέτα watt και δεν προλάβει να κόψει.
Εάν δεν έχει ανοικτές σπείρες και δημιουργηθούν hot spot
Εάν δεν είναι σφικτά το σύρμα στα post και κάνει hot legs
Ο μηχανισμός για το tc στο mod δεν λειτουργεί σωστά.
 
Τα τρία πρώτα στο αντίθετο τους ή με κακή τροφοδοσία ή βρόμικο 510 πόλο θα σου δώσουν ένα υποτονικό άτμισμα.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: Pempis στις Ιουνίου 06, 2021, 19:39
Ευχαριστώ πολύ! Είχα την εντύπωση ότι οταν παίζεις με έλεγχο θερμοκρασίας δεν υπάρχει περίπτωση να φας καμμένο. Υποψιάζομαι ότι από τη λίστα που ανέφερες, μάλλον κάτι γίνεται με το μοντ που χρησιμοποιώ γιατί έχει κάποια θεματάκια... 
Είναι καλό να κλειδώνουμε την αντίσταση; Κάπου διάβασα ότι δεν πρέπει να την κλειδώνουμε όταν λειτουργεί σε έλεγχο θερμοκρασίας.
Τίτλος: Απ: TCR (Temperature Coefficient of Resistance) - Τί είναι και σε τί χρησιμεύει!
Αποστολή από: BABIS1098 στις Ιουνίου 06, 2021, 20:27
Απο το tcr δεν μπορεις να φας καμμενο αν το ρυθμισης σωστα και εχεις συρμα που δουλευει με tcr....η αντισταση και το μοντ θα πρεπει να ειναι στην ιδια θερμοκρασιας πριν το κλειδωμα...ναι παντα κλειδωμα...