vaping.gr

Γενικά για το άτμισμα => Θέματα υγείας => ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ => Μήνυμα ξεκίνησε από: Atmos στις Ιουλίου 18, 2012, 16:22

Τίτλος: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: Atmos στις Ιουλίου 18, 2012, 16:22
Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012) που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας στις 17-20 Ιουνίου 2012, παρουσιαστήκαν τα αποτελέσματα των μελετών της ομάδας Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας και του Εργαστηρίου Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με της άμεσες επιδράσεις του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς και η σύγκριση αυτών με αντίστοιχες επιδράσεις του κανονικού τσιγάρου, στη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και σε σημαντικές αιματολογικές παραμέτρους του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι η ενεργητική αλλά και η παθητική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του υγρού αναπλήρωσης που χρησιμοποιήθηκε δεν προκαλούν κλινικά σημαντική αποφρακτική τάση στο αναπνευστικό και δεν επηρεάζουν το σύνολο των αιματολογικών δεικτών, τόσο σε καπνιστές όσο και σε μη καπνιστές. Αντιθέτως, το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα του παραδοσιακού τσιγάρου προκαλούν εμφανή απόφραξη των αεραγωγών επηρεάζοντας τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, αλλά επίσης προκαλούν και μια μικρής έκτασης φλεγμονή αυξάνοντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, τον αριθμό των λεμφοκυττάρων και τον αριθμό των πολυμορφοπύρηνων λευκοκυττάρων τόσο σε καπνιστές, όσο και σε μη καπνιστές. Σύμφωνα με μελέτες, η φλεγμονή αυτή που παρατηρείται σε χρόνιους καπνιστές παραδοσιακού τσιγάρου προκαλεί πολλά από τα προβλήματα υγείας που εκείνοι αντιμετωπίζουν, όπως η υψηλή συχνότητα λοιμώξεων και οι χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Η ερεύνα χρησιμοποίησε προϊόντα διαδεδομένα στην αγορά, και συγκεκριμένα τα προϊόντα της NOBACCO «NOBACCO GIANT», όσον αφορά την συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου και το «NOBACCO USA MIX» με γεύση καπνού και περιεκτικότητα νικοτίνης 11mg/ml, όσον αφορά το υγρό αναπλήρωσης. Μετά από σχετική επικοινωνία του επιστημονικού τμήματος της NOBACCO με τον υπεύθυνο της ερευνητικής ομάδας, Δρ. Ανδρέα Φλουρή, πληροφορηθήκαμε ότι, σε συνέχεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας στο συνέδριο EUROTOX 2012, έπεται η δημοσίευσή τους σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Πηγή: http://www.nobacco.gr/newsartciles/4-nea-hlektroniko-tsigaro/91-erevna
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: ALATOPIPERO στις Ιουλίου 18, 2012, 16:28
Παρ'όλα αυτά, προχτές που ταξίδεψα με αεροπλάνο, στις ηχογραφημένες οδηγίες αναφερόταν: "απαγορεύεται το κάπνισμα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης"....... :( 



Διαγραφή άμεσης παράθεσης.
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: stoydio στις Ιουλίου 18, 2012, 16:31
ayto egine mono gia ta ygra ths nobacco??????
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: Atmos στις Ιουλίου 18, 2012, 16:38
Φίλε Studio, δε γράφουμε Greeklish στο φόρουμ.

Αυτό λέει η πηγή. Αν χρησιμοποιήθηκαν και υγρά άλλων εταιριών, υποθέτω θα μας το γνωστοποιήσουν.
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: john247 στις Ιουλίου 18, 2012, 16:44
μονο και μονο που μετρησανε καρτο (και dc κιολλας),ειναι πολυ καλο
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: Atmos στις Ιουλίου 18, 2012, 17:28
Υποθέτω ότι οι ανακοινώσεις στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας θα πρέπει να είναι απόρροια των ερευνών για τις οποίες έχουμε μιλήσει στο παρελθόν εδώ:
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,416.msg153486.html#msg153486
και εδώ:
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,416.msg152588.html#msg152588
Απλά τώρα ανακοινώθηκαν επίσημα τα αποτελέσματα.
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: hemlock στις Ιουλίου 18, 2012, 18:28
To "κλινικά σημαντική αποφρακτική τάση" το σημαίνει?
Υπάρχει το αρχικό Αγγλικό κείμενο να διαβάσουμε?
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: Atmos στις Ιουλίου 18, 2012, 18:36
Δεν δημοσιεύτηκε ακόμα σε επιστημονικά περιοδικά από ό,τι λέει στο τέλος. Θα ρωτήσω όμως αν υπάρχει ήδη κάτι δημοσιευμένο από το συνέδριο.

Κλινικά ασήμαντη, όπως το έχω καταλάβει εγώ, σημαίνει ότι μετρήθηκε κάτι, αλλά το νούμερο ήταν τέτοιο που μόνο σαν νούμερο έχει αξία, δεν έχει πραγματικές επιπτώσεις στον οργανισμό ή είναι αμελητέες.

----------------

EDIT:

Η Nobacco, με πληροφόρησε ότι όντως τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αυτών για τις οποίες συζητούσαμε στο φόρουμ και αναφέρθηκαν παραπάνω:

Ερώτηση: Αυτά τα αποτελέσματα είναι απόρροια των ερευνών που είχαμε συζητήσει στο φόρουμ στα θέματα που παραθέτω παρακάτω ή πρόκειται για καινούργιες έρευνες; http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,416.msg153486.html#msg153486 και εδώ: http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,416.msg152588.html#msg152588

Απάντηση της Nobacco:
    "Αυτά τα αποτελέσματα αφορούν όντως στις έρευνες που είχαν συζητηθεί στο Φόρουμ.
Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη έρευνα την οποία υπογράφουν πολλοί καθηγητές διαφορετικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ειδικοτήτων και αφορά στην Πνευμονολογική λειτουργία με την σύγκριση ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος-ατμίσματος Κ.Τ και Η.Τ, καθώς και αιματολογικές-τοξικολογικές μελέτες και αρκετά άλλα.
    Πρόσφατα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, πληροφορηθήκαμε από τον καθηγητή κ. Κουρέτα, ότι η αγορά των προϊόντων της NOBACCO έγινε σε ανύποπτο χρόνο και η έναρξη των ερευνών,  χρονικά τοποθετείται, μάλλον τον περασμένο Αύγουστο-Σεπτέμβριο.
Επίσης επίκεινται δημοσιεύσεις σε Επιστημονικά περιοδικά Παγκοσμίου κύρους.
    Παράλληλα σας ενημερώνω ότι είναι υποχρεωτική Διεθνής Επιστημονική πρακτική, η ευθεία αναφορά στα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι Ερευνητές στις μελέτες τους. Χωρίς αυτήν, τα όποια αποτελέσματα είναι διάτρητα, γιατί δεν δίνουν το δικαίωμα σε άλλους ερευνητές να τα ταυτοποιήσουν, χρησιμοποιώντας τα ίδια προϊόντα."


-----------

Σχετικά με την ερώτησή μου για κάποιο link στο κείμενο τής παρουσίασης η απάντηση της Nobacco ήταν η παρακάτω:

    Εμείς δεν διαθέτουμε κάποιον σύνδεσμο που να οδηγεί στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Συνεδρίου.
Την πληροφόρηση την είχαμε από τον καθηγητή Ανδρέα Φλουρή και το άρθρο που δημοσιεύουμε στο site μας και σε άλλα Μ.Μ.Ε., έχει προηγούμενα εγκριθεί από τον ίδιο.
    Μπορείτε (ενδεχομένως) να απευθυνθείτε στον ίδιο για περισσότερα στοιχεία που αφορούν στο abstract του Συνεδρίου.


-----------

Έστειλα ένα e-mail στον κύριο Φλουρή για περισσότερες πληροφορίες και ειδικά αν υπάρχει κάποιο link στο abstract της παρουσίασης. ίσως να δημοσιεύσει κάτι και στο φόρουμ μας, αλλιώς θα μεταφέρω την απάντηση από το e-mail σε περίπτωση που απαντήσει.
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: Atmos στις Ιουλίου 21, 2012, 01:43
Από τον κ. Φλουρή έλαβα την παρακάτω απάντηση:

-----------------------------

Ευχαριστώ για το μήνυμα και για το ενδιαφέρον για τη μελέτη μας.
Έχω επισυνάψει τις περιλήψεις των δύο παρουσιάσεων που έγιναν στο EUROTOX οι οποίες δημοσιεύονται και στο έγκριτο περιοδικό Toxicology Letters.
Σχετικά με τα άρθρα μας, το πρώτο έχει γίνει ήδη δεκτό και είναι υπό δημοσίευση στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology. Άλλο ένα άρθρο μας είναι υπό κρίση σε άλλο περιοδικό και ελπίζουμε ότι θα δημοσιευτεί άμεσα.
Ευχαριστώ,
Ανδρέας Φλουρής

Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: petra στις Ιουλίου 21, 2012, 02:51
 H μετάφραση:

P08-02 Αποτελέσματα ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος/ατμίσματος στην πνευμονική λειτουργία.
Μαρία Χόρτη. Κωνσταντίνα Πουλιανίτη, Αθανάσιος Τζαμούρτας, Κωνσταντίνος Κωστίκας, Μανώλης Τζατζαράκης, Διονύσιος Βυνιάς, Γιάννης Κουτεδάκης, Ανδρέας Φλουρής, Αριστείδης Τσατσάκης
Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, Ελλάδα, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Εισαγωγή: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν γίνει δημοφιλή σε όλο τον κόσμο, παρά την έλλειψη αποδείξεων για την ασφάλειά τους. Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι να αξιολογήσει και να συγκρίνει τις έντονες και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος/ατμίσματος στην πνευμονική λειτουργία
Μέθοδος: 15 εθελοντές καπνιστές ( 15 και περισσότερα τσιγάρα την ημέρα, 8 άνδρες, 7 γυναίκες). Στη δοκιμή ελέγχου ζητήθηκε από τους καπνιστές να κάνουν προσομοίωση καπνίσματος με σβηστό τσιγάρο και μετά τους ζητήθηκε να καπνίσουν δυο τσιγάρα της αγαπημένης τους μάρκας. Στη δοκιμή με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ζητήθηκε να ατμίσουν ένα η.τ. Οι μετρήσεις αξιολογήθηκαν με σπιρομέτρηση.
Αποτελέσματα και συμπεράσματα: Η πνευμονική λειτουργία επηρεάστηκε σημαντικά αμέσως μετά το κάπνισμα, αν και μετά από μια ώρα οι περισσότεροι παράμετροι της πνευμονικής λειτουργίας επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα. Το κάπνισμα μείωσε σημαντικά τους δείκτες FEV1, FEV1/FVC, FEF25-75 και FeNO και αύξησε σημαντικά το CO (μονοξείδιο του άνθρακα) και την κοτινίνη. Με το άτμισμα δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην πνευμονική λειτουργία , αλλά η κοτινίνη αυξήθηκε σημαντικά αμέσως μετά από μια ώρα ατμίσματος. Για το παθητικό κάπνισμα, παρατηρήθηκε αύξηση στο CO και την κοτινίνη ακόμη και μια ώρα μετά το παθητικό κάπνισμα. Ακολούθως, με το παθητικό άτμισμα παρατηρήθηκε μείωση του FEV1/FVC, ενώ αυξήθηκε η κοτινίνη. Το κάπνισμα προκαλεί ελαφρά πνευμονική απόφραξη και μικρή αύξηση φλεγμονής των πνευμόνων που κρατάει μέχρι και 1 ώρα. Το άτμισμα των η.τ. της δοκιμής αυξάνει τον ορό της κοτινίνης αλλά δεν δείχνει να επηρεάζει έντονα την πνευμονική λειτουργία. Η παθητική έκθεση στον ατμό δείχνει μια βραχυπρόθεσμη ελαφρά πνευμονική απόφραξη και αυξάνει τα επίπεδα του ορού κοτινίνης.
 Doi:10.1016/j.toxlet.2012.03.250
 
P08-03 Aποτελέσματα καπνίσματος και ατμίσματος σε γενική εξέταση αίματος.
Δημήτριος Κουρέτας, Κωνσταντίνα Πουλιάντη, Μαρία Χόρτη, Αθανάσιος Τζαμούρτας, Κωνσταντίνος Κωστίκας, Μανώλης Τζατζαράκης, Γιάννης Κουταδάκης, Ανδρέας Φλουρής, Αριστείδης Τσατσάκης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελλάδα, Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελλάδα.
Σκηνικό: Οι στρατηγικές εναλλακτικού καπνίσματος, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της απειλής για τη δημόσια υγεία, που προκαλεί το κάπνισμα. Παρόλα αυτά, με την τελευταία ρυθμιστική διαβούλευση του για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συσκευών πρόσληψης νικοτίνης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάλεσε για εντατικοποίηση των προσπαθειών έρευνας προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις την υγεία  από τη χρήση η.τ. δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες αποδείξεις. 
Μέθοδος: Σύνολο 15 εθελοντών καπνιστών (τουλάχιστον 15 τσιγάρα ημερησίως, 8 άνδρες, 7 γυναίκες, ηλικίας 36,83 ± 9,85 ετών) και 15 εθελοντών μη καπνιστών που δεν κάπνισαν ποτέ (8 άνδρες, 7 γυναίκες, ηλικίας 28,87 ± 10,45 ετών)
Η ομάδα των καπνιστών υποβλήθηκε σε δοκιμή ελέγχου, δοκιμή ενεργητικού καπνίσματος και δοκιμή ενεργητικού ατμίσματος. Η ομάδα των μη καπνιστών υποβλήθηκε σε δοκιμή ελέγχου, δοκιμή παθητικού καπνίσματος και δοκιμή παθητικού ατμίσματος
Αποτελέσματα: Στους καπνιστές, με το ενεργητικό κάπνισμα αυξήθηκε ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων, των λεμφοκυττάρων, των πολυμορφοπύρηνων (P0.05). Στους μη καπνιστές, το παθητικό κάπνισμα προκάλεσε σημαντική αύξηση στον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, των λεμφοκυττάρων, των πολυμορφοπύρηνων. Συμπεράσματα: Το έντονο ενεργητικό και παθητικό άτμισμα δεν δείχνει να επηρεάζει τους δείκτες των εξετάσεων αίματος σε καπνιστές και μη καπνιστές. Αντίθετα, το έντονο ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα αυξάνει των αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, των λεμφοκυττάρων, των πολυμορφοπύρηνων. Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να αξιολογηθεί η ασφάλεια της χρήσης του η.τ.
 Doi:10.1016/j.toxlet.2012.03.251
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: Dr Farsalinos στις Ιουλίου 21, 2012, 19:20

Συγχαρητήρια καταρχάς για τις μελέτες στους ερευνητές.Από όλα όσα αναφέρει, μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση (και θα περιμένω να δω την δημοσιευμένη έρευνα) το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα επίπεδα κοτινίνης στα ούρα από το παθητικό άτμισμα.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Indoor Air (και έχει παρουσιαστεί σε άλλο thread του φόρουμ), δεν βρήκε νικοτίνη στο δωμάτιο των 8 κυβικών μέτρων που χρησιμοποίησαν παρά μόνο σε ένα 10λιτρο δοχείο όπου έβαλαν κάποιον να εκπνεύσει ατμό. Επίσης, μελέτη που θα παρουσιάσω μαζί με επιστήμονες του εξωτερικού σε προσεχές συνέδριο τον Σεπτέμβριο έδειξε πως δεν υπάρχει νικοτίνη στον αέρα δωματίου 60 κυβικών μέτρων μετά από 5ωρη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου (συνολική κατανάλωση 1,6ml υγρού περιεκτικότητας 11mg/ml σε νικοτίνη).
Μου προκαλεί λοιπόν εντύπωση που οι παθητικοί ατμιστές εισέπνευσαν νικοτίνη σε αυτή τη μελέτη..........
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: petra στις Ιουλίου 21, 2012, 19:26
H μετάφραση:

 
Αποτελέσματα και συμπεράσματα: Η πνευμονική λειτουργία επηρεάστηκε σημαντικά αμέσως μετά το κάπνισμα, αν και μετά από μια ώρα οι περισσότεροι παράμετροι της πνευμονικής λειτουργίας επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα. Το κάπνισμα μείωσε σημαντικά τους δείκτες FEV1, FEV1/FVC, FEF25-75 και FeNO και αύξησε σημαντικά το CO (μονοξείδιο του άνθρακα) και την κοτινίνη. Με το άτμισμα δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην πνευμονική λειτουργία , αλλά η κοτινίνη αυξήθηκε σημαντικά αμέσως μετά από μια ώρα ατμίσματος. Για το παθητικό κάπνισμα, παρατηρήθηκε αύξηση στο CO και την κοτινίνη ακόμη και μια ώρα μετά το παθητικό κάπνισμα. Ακολούθως, με το παθητικό άτμισμα παρατηρήθηκε μείωση του FEV1/FVC, ενώ αυξήθηκε η κοτινίνη. Το κάπνισμα προκαλεί ελαφρά πνευμονική απόφραξη και μικρή αύξηση φλεγμονής των πνευμόνων που κρατάει μέχρι και 1 ώρα. Το άτμισμα των η.τ. της δοκιμής αυξάνει τον ορό της κοτινίνης αλλά δεν δείχνει να επηρεάζει έντονα την πνευμονική λειτουργία. Η παθητική έκθεση στον ατμό δείχνει μια βραχυπρόθεσμη ελαφρά πνευμονική απόφραξη και αυξάνει τα επίπεδα του ορού κοτινίνης.
 Doi:10.1016/j.toxlet.2012.03.250
 


Aυτό εδώ πώς το σχολιάζεις γιατρέ;;
Μου έκανε εντύπωση.
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: KOSTAS1979R στις Ιουλίου 21, 2012, 19:50
Μια ερώτηση να κάνω
Παρατηρώ ότι η πνευμονική λειτουργιά δείχνει ότι δεν επηρεάζετε έντονα άλλα το ερώτημα που μου γεννάτε είναι τα ml παίζουνε ρόλο σε αυτό διότι με 1-2 ml να είναι όλα καλά αλλά με 5++ml μπορεί να έχουμε μια πνευμονική λειτουργιά που να επηρεάζετε πολύ!!
Έχει γίνει κάποια έρευνα γι αυτό η δεν χρειάζεται
Σας ευχαριστώ!!
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: Dr Farsalinos στις Ιουλίου 22, 2012, 00:44
Η μελέτη δείχνει πως υπάρχει παθητικό άτμισμα, και μάλιστα πρόσληψη νικοτίνης από αυτό. Επίσης, ότι το παθητικό άτμισμα επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία (ελαφρώς).
Το κανονικό άτμισμα φαίνεται να μην επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία. Τώρα αυτό φαντάζομαι έχει να κάνει με το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν καπνιστές για το κανονικό άτμισμα και μη-καπνιστές για να δουν το παθητικό άτμισμα. Αλλιώς είναι παράλογο το αποτέλεσμα. Γι'αυτό περιμένω να δω ολοκληρωμένο το κείμενο σε δημοσίευση......
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: komatoza στις Ιουλίου 22, 2012, 01:19
Μακάρι να γίνει κάτι, γιατί είμαι σε καράβι και μου είπανε ότι απαγορεύεται το η.τ. :angry_orange: :angry_orange: :angry_orange:
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: spectrum στις Ιουλίου 22, 2012, 01:26
Η μελέτη δείχνει πως υπάρχει παθητικό άτμισμα, και μάλιστα πρόσληψη νικοτίνης από αυτό. Επίσης, ότι το παθητικό άτμισμα επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία (ελαφρώς).
Το κανονικό άτμισμα φαίνεται να μην επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία. Τώρα αυτό φαντάζομαι έχει να κάνει με το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν καπνιστές για το κανονικό άτμισμα και μη-καπνιστές για να δουν το παθητικό άτμισμα. Αλλιώς είναι παράλογο το αποτέλεσμα. Γι'αυτό περιμένω να δω ολοκληρωμένο το κείμενο σε δημοσίευση......

Πολύ λογική εξήγηση.
Υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα ορισμένοι παθητικοί ατμιστές να απηρεάστηκαν όχι από το ΗΤ ακριβώς, αλλά από το άρωμα ενδεχομένως.

Δεν είδα να αναφέρεται αν η αναπνευστική λειτουργία επηρέασε τους πάντες ή μόνο ορισμένους.
Όπως και αν οι ατμιστές άτμισαν το αγαπημένο τους τγρό, όπως οι καπνιστές το αγαπημένο τους τσιγάρο.
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: eGo-W στις Ιουλίου 22, 2012, 17:37
Η βασική ερώτηση όμως είναι άλλη: χρησιμοποιήθηκαν ΑΤΜΙΣΤΕΣ ή ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ κατά τη χρήση του η.τ.; Διότι αν χρησιμοποιήθηκαν απλοί και αποκλειστικοί καπνιστές, όπως όλοι ξέρουμε, δεν είναι και οι πιο κατάλληλοι. Όπως επίσης πλέον ξέρουμε πως δεν πρέπει να συγκρίνουμε εισπνοές από τσιγάρο με ίδιες εισπνοές από η.τ. γιατί η διάρκεια, η συχνότητα και ο τρόπος αλλάζουν πολύ στην κανονική χρήση του η.τ. Με αυτές τις επισημάνσεις και επιφυλάξεις κατά νου, κατά τα άλλα θεωρώ ότι τέτοιες έρευνες είναι πολύ χρήσιμες και ενθαρρυντικές, όπως και η δημοσίευσή τους. Η παραπληροφόρηση έχει κάνει καλή δουλειά...
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: petra στις Ιουλίου 22, 2012, 18:20
οι καπνιστές έκαναν χρήση και των δυο.
Πάντως το βλέπω πιο χρήσιμο, ώστε να μη μπορεί κανείς να πει ότι έτυχε τα πνευμόνια ή το αίμα των ατμιστών να αντιδράσουν διαφορετικά. Ετσι... να βλέπουν στον ίδιο άνθρωπο τη διαφορά όταν ατμίζει, σε σχέση με όταν καπνίζει
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: urahara στις Ιουλίου 22, 2012, 18:36
Παιδιά αυτό με το παθητικό ατμισμα είναι "τραγικό" για εμάς αποτέλεσμά..... μήπως πρέπει να αλλάξει ότι τίτλος και να βγει το "καλά" από την πρόταση....?

Sent from my A100 using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: eGo-W στις Ιουλίου 22, 2012, 18:46
Σωστό είναι αυτό που γράφεις Petra. Έπρεπε οι μετρήσεις να γίνουν στους ίδιους ανθρώπους. Απλώς σκέφτομαι και άλλες έρευνες, που έβγαλαν λίγο περίεργα αποτελέσματα, επειδή βασίστηκαν σε καπνιστές, άπειρους στο άτμισμα, ως προς την απορρόφηση νικοτίνης. Κάποιες νεώτερες, έλαβαν αυτό το στοιχείο υπόψη τους και χρησιμοποίησαν κανονικούς ατμιστές, δίνοντάς τους μάλιστα το δικαίωμα να ατμίζουν κανονικά (δες εδώ για μια τέτοια μελέτη, που έχει φυσικά τα δικά της προβλήματα (πχ λέει refils και δεν αναφέρει ml! και κυρίως γίνεται από μακριά!) http://www.stop-tabac.ch/fra/images/stories/documents_stop_tabac/e-cig%20cotinine%20final%20erj%2020110111.pdf (http://www.stop-tabac.ch/fra/images/stories/documents_stop_tabac/e-cig%20cotinine%20final%20erj%2020110111.pdf) )


Άρα μάλλον το ορθότερο (και σαφώς πιο ενδιαφέρον, από πολλές απόψεις) θα ήταν να χρησιμοποιούνταν δύο ομάδες, μία καπνιστών και μία ατμιστών, όπου θα διεξαγόταν ακριβώς η ίδια μελέτη και τα αποτελέσματα θα ήταν επίσης συγκρίσιμα όχι μόνο στους ίδιους ανθρώπους αλλά και μεταξύ των δύο ομάδων. Ζητάω πολλά, το ξέρω, αλλά έτσι μια έρευνα έχει μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο (δεν αποδεικνύεται δηλαδή άκυρη από επόμενες) και είναι πιο χρήσιμη στην επιστημονική κοινότητα.

Παιδιά αυτό με το παθητικό ατμισμα είναι "τραγικό" για εμάς αποτέλεσμά..... μήπως πρέπει να αλλάξει ότι τίτλος και να βγει το "καλά" από την πρόταση....?

Sent from my A100 using Tapatalk


Την έρευνα αυτή την ξέρουμε εδώ και καιρό, και ξέρουμε πως το παθητικό άτμισμα υπάρχει μεν, είναι αμελητέο δε σε σχέση με το παθητικό κάπνισμα. Ωστόσο δεν είναι κακό να έχουμε συναίσθηση του ότι τίποτα δεν είναι τόσο αθώο όσο το ... πραγματικό τίποτα. Εάν έχεις ιονιστή στο σπίτι, θα ξέρεις πως μπορεί να "πιάσει" το άτμισμα, όπως όμως ακριβώς κάνει και όταν μαγειρεύεται ένα φαγητό.


Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως πρέπει να κρατάμε το μέτρο (μας το έχουν επισημάνει εξάλλου και οι παλιότεροι ατμιστές) και πως αν έχουμε πιπίλα όλη μέρα το η.τ. και δη σε υψηλές συγκεντρώσεις νικοτίνης, προφανώς δεν είναι και το πιο υγιεινό σπορ του κόσμου! Είναι όμως ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ χειρότερο το κανονικό κάπνισμα.
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: urahara στις Ιουλίου 22, 2012, 20:03
Πραγματικα για το "παθητικο ατμισμα" δεν το ηξερα...
Θυμαμαι μαλιστα πριν καποιους μηνες σε ερευνα της Κρητης που ο εκει καθηγητης στην μελετη του ελεγε πως δεν υφισταται το "παθητικο ατμισμα" ... ισως και να μην θυμαμαι καλα...

Αλλα αν ισχυει και κανει κακο στους παθητικους ατμιστες, τοτε μπορει να ακολουθησει τον δρομο απαγορευσης το καπνισματος και το ατμισμα...
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: eGo-W στις Ιουλίου 22, 2012, 20:15
Εάν κάποιος αναπνέει τον ατμό σου, αυτό εξ ορισμού ονομάζεται παθητικό άτμισμα. Το θέμα είναι αν βλάπτει, και αυτό μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι δεν ισχύει, με βάση τις ως τώρα έρευνες -δηλαδή η επίδραση είναι αμελητέα.
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: Dr Farsalinos στις Ιουλίου 23, 2012, 17:58
Ο λόγος που επιμένω να χρησιμοποιώ στις μελέτες μου έμπειρους ατμιστές και να τους συγκρίνω με καπνιστές. είναι διότι έχει αποδειχθεί και έχει δημοσιευθεί (άσχετο αν ουσιαστικά το ξέρουμε όλοι μας) ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει το λεγόμενο "learning curve", δηλαδή χρειάζεται χρόνος μέχρι κάποιος να μάθει να το χρησιμοποιεί όπως πρέπει και όπως θα κάνει συστηματικά στη συνέχεια. Έτσι, θεωρώ απίθανο οι καπνιστές να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπως πρέπει αφού είναι η πρώτη φορά που το βλέπουν.


Είναι πιο δύσκολο να κάνεις μελέτη σε 2 διαφορετικές ομάδες (πρέπει να προσέξεις οι δύο ομάδες να έχουν ίδια ηλικία, σωματότυπο κλπ) και χρειάζεσαι μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Επίσης, είναι σαφώς καλύτερα να συγκρίνεις το ίδιο άτομο δύο φορές από πλευράς στατιστικής ανάλυσης, όμως επειδή πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν μελέτες που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και την πραγματική χρήση, προτιμώ την σύγκριση του καπνίσματος με το άτμισμα ερευνώντας έμπειρους ατμιστές. Κι ας είναι πιο δύσκολο αυτό...........
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: spectrum στις Ιουλίου 23, 2012, 18:04
Σωστά  :thumpup:
Έτσι και η μελέτη γίνεται μαθηματικώς πιο αυστηρή.
Διότι, πέρα από τα νούμερα και τα στοιχεία της στατιστικής, έχει μεγάλη σημασία οι μεταβλητές να έχουν, όσο το δυνατόν, παρόμοιο ιστορικό.
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: urahara στις Ιουλίου 31, 2012, 15:46
Συγχαρητήρια καταρχάς για τις μελέτες στους ερευνητές.Από όλα όσα αναφέρει, μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση (και θα περιμένω να δω την δημοσιευμένη έρευνα) το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα επίπεδα κοτινίνης στα ούρα από το παθητικό άτμισμα.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Indoor Air (και έχει παρουσιαστεί σε άλλο thread του φόρουμ), δεν βρήκε νικοτίνη στο δωμάτιο των 8 κυβικών μέτρων που χρησιμοποίησαν παρά μόνο σε ένα 10λιτρο δοχείο όπου έβαλαν κάποιον να εκπνεύσει ατμό. Επίσης, μελέτη που θα παρουσιάσω μαζί με επιστήμονες του εξωτερικού σε προσεχές συνέδριο τον Σεπτέμβριο έδειξε πως δεν υπάρχει νικοτίνη στον αέρα δωματίου 60 κυβικών μέτρων μετά από 5ωρη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου (συνολική κατανάλωση 1,6ml υγρού περιεκτικότητας 11mg/ml σε νικοτίνη).
Μου προκαλεί λοιπόν εντύπωση που οι παθητικοί ατμιστές εισέπνευσαν νικοτίνη σε αυτή τη μελέτη..........

Γιατρέ μου να σε ρωτήσω κάτι που μου δημιουργήθηκε ως απορία ξαναδιαβάζοντας το ποστ σου?

Αναφέρεις για μελέτες που δείχνουν ότι δεν υπάρχει νικοτίνη στον αέρα δωματίου μετά από πολύωρο ατμισμα...Αυτό από ότι καταλαβαίνω σημαίνει ότι σχεδόν μηδενική νικοτίνη εκπνεεται από τον χρήστη η.τ. κατά το ατμισμα,σωστά? Αν το κρατήσουμε αυτό ως δεδομένο ξέροντας ότι ο χρήστης προσλαμβάνει νικοτίνη πχ 18mg αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ολη η νικοτίνη παρέμεινε στον χρήστη?

Με αλλά λόγια έχουμε ποσοστό απορρόφησης νικοτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό κοντά στο 100%? Επειδή ιατρικά δεν ξέρω πολλά,θεωρώ τον άνθρωπο ως ένα μαύρο κουτί που δέχεται ως είσοδο ατμο με ένα χ ποσοστό νικοτίνης αλλά στην έξοδο το ποσοστό είναι μηδαμινό.. έχουμε όμως τόσο πολύ κατακράτηση νικοτίνης κατά το ατμισμα? Μου έρχεται λίγο δύσκολο καθώς φαντάζομαι ότι ο οργανισμός μου θα αντιδρούσε αρνητικά σε τέτοιες ποσότητες νικοτίνης ...

Αν το παραπάνω δεν ισχύει,φαντάζομαι θα εκπνεεται στην ατμοσφαίρα η πλεονάζουσα νικοτίνη και επομένως θα πρέπει να μπορεί να μετρηθεί καθώς και θα υπάρχουν και παθητικοί ατμιστες...

Ποια είναι η γνώμη σας?

Sent from my A100 using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: zantos στις Ιουλίου 31, 2012, 15:56
πιθανον να κατακαθετε η νικοτινη αλοιως δεν μπορει να εξηγηθει πως ανιχνευθηκε στο 10λιτρο δοχειο,και οχι στον αερα.λογικα αν το παρακρατουσε ολο ο οργανισμος μας δεν θα εκπνεε νικοτινη ουτε στο δοχειο.υπαρχουν αντικρουομενα αποτελεσματα πανω σε αυτο.
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: urahara στις Ιουλίου 31, 2012, 16:01
Στο ατμισμα να κατακάθεται που...? ???
Ακολουθεί την αναπνευστική οδο προς τον πνεύμονα ο ατμός και μετά τη αντίστροφη πορεία προς το περιβάλλον...

Να κατακάθεται λοιπόν,μέσα στον άνθρωπο είναι απορρόφηση ...

Sent from my A100 using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: panos στις Ιουλίου 31, 2012, 16:04
Εγώ δεν ξερω κανεναν που να απεκτησε εξαρτηση στη νικοτίνη απο το παθητικό κάπνισμα (ή και το άτμισμα)
Οι παθητικοί καπνιστές μάλλον απο τα προϊόντα καύσης πρέπει να επηρεαζόντουσαν και όχι απο τη νικοτίνη, αλλιώς θα είχαν αποκτήσει εξάρτηση
απο τη νικοτίνη με τη χρόνια έκθεση και θα γινόντουσαν και αυτοί καπνιστές, θα ψάχναν για τσιγάρο.

Λογικά θα μιλάμε για πολύ μικρές ποσότητες νικοτίνης ίσως άνευ σημασίας.
Δηλ.  να μην μπουμε στη λογική "ασπρο-μαυρο" δηλ. ότι και ενα μοριο νιοκτίνης να βρεθεί,
πρεπει να απαγορευτεί το δημόσιο άτμισμα!
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: zantos στις Ιουλίου 31, 2012, 16:11
Στο ατμισμα να κατακάθεται που...? ???
Ακολουθεί την αναπνευστική οδο προς τον πνεύμονα ο ατμός και μετά τη αντίστροφη πορεία προς το περιβάλλον...

Να κατακάθεται λοιπόν,μέσα στον άνθρωπο είναι απορρόφηση ...

Sent from my A100 using Tapatalk
στο πατωμα να κατακαθεται γιαυτο δεν το ανιχνευσαν στον αερα.λεω τωρα δεν ξερω.γιατι στον κουβα πως ανιχνευθηκε,εκει δεν το παρακρατησε ο οργανισμος;αυτο λεω.
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: urahara στις Ιουλίου 31, 2012, 16:20
Εγώ δεν ξερω κανεναν που να απεκτησε εξαρτηση στη νικοτίνη απο το παθητικό κάπνισμα (ή και το άτμισμα)
Οι παθητικοί καπνιστές μάλλον απο τα προϊόντα καύσης πρέπει να επηρεαζόντουσαν και όχι απο τη νικοτίνη, αλλιώς θα είχαν αποκτήσει εξάρτηση
απο τη νικοτίνη με τη χρόνια έκθεση και θα γινόντουσαν και αυτοί καπνιστές, θα ψάχναν για τσιγάρο.

Λογικά θα μιλάμε για πολύ μικρές ποσότητες νικοτίνης ίσως άνευ σημασίας.
Δηλ.  να μην μπουμε στη λογική "ασπρο-μαυρο" δηλ. ότι και ενα μοριο νιοκτίνης να βρεθεί,
πρεπει να απαγορευτεί το δημόσιο άτμισμα!

Βασικά δεν με απασχολεί καθόλου το ερώτημα πόση νικοτίνη παίρνουν οι γύρω σε αυτή την φάση..

Αυτό που ρώτησα είναι πόση νικοτίνη παίρνουμε εμείς ..με το ατμισμα. Πόση απορρόφηση γίνεται από τον οργανισμό..είναι κοντά στο 100% ή είναι αρκετά μικρότερη...η ποσότητα της νικοτίνης που υπάρχει στο μπουκαλάκι μου θα μείνει στον οργανισμό μου κατά το μεγαλύτερο ποσοστό...?

Πιστευα μέχρι τώρα πως εκπνεεται η περισσότερη με τον ατμο που βγάζουμε ... σε αέρια μορφή..

Sent from my A100 using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: spectrum στις Ιουλίου 31, 2012, 16:21
Ακόμα κι αν την νικοτίνη την παίρνει ο οργανισμός κατά 100%, δεν έχει εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα.
Τα πακέτα των ΚΤ όταν γράφουν νικοτίνη 1mg, μάλλον εννοούν αυτή που παίρνει τελικά ο οργανισμός, γιατί το 90% καίγεται.
Όταν οριστικοποιηθούν οι μελέτες και στο ΗΤ και στο ΚΤ, θα βγάλουμε σίγουρα συμπεράσματα.
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: urahara στις Ιουλίου 31, 2012, 16:23
Τα πακέτα αν θυμάμαι καλα,γραφούν ποσότητα ανα τσιγάρο...

Sent from my A100 using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: petra στις Ιουλίου 31, 2012, 16:34
Noμίζω ότι όποιος μας διαβάζει θα σχηματίσει την εντύπωση ότι διυλίζουμε το κουνούπι.
Ανακεφαλαιώνω τις απορίες, θα περιμένουμε όταν ο γιατρός έχει χρόνο να μας απαντήσει σε όσα γνωρίζει.

α) όταν καπνίζει κάποιος ένα τσιγάρο των 1mg ανά τεμάχιο, πόση νικοτίνη εισέρχεται στον οργανισμό του;
β) όταν κάποιος παθητικά καπνίζει δίπλα στον παραπάνω καπνιστή, εισέρχονται στον οργανισμό του μόνο τα υποπροϊόντα της καύσης ή και μέρος της νικοτίνης; Αν εισπνέει και νικοτίνη, γνωρίζουμε σε τι ποσοστό της αρχικής του 1μγ που είχε το τσιγάρο ?
γ) όταν κάποιος ατμίζει 1μλ περιεκτικότητας 10mg/μλ πόση νικοτίνη εισέρχεται στον οργανισμό του;
δ) όταν κάποιος παθητικά ατμίζει δίπλα στον παραπάνω ατμιστή, τι ακριβώς εισέρχεται στον οργανισμό του από τον εκπνεόμενο ατμό; Εισπνέει και μέρος της νικοτίνης; Αν εισπνέει και νικοτίνη, γνωρίζουμε σε τι ποσοστό της αρχικής ?

Μέχρι να μας απαντήσει ο αγαπητός γιατρός, παρακαλώ κρατήστε το νήμα καθαρό από εικασίες. Νομίζω ότι ο γιατρός θα καταλάβει ποιες ακριβώς είναι οι απορίες μας όταν διαβάσει το νήμα.
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: Dr Farsalinos στις Ιουλίου 31, 2012, 16:59
Γιατρέ μου να σε ρωτήσω κάτι που μου δημιουργήθηκε ως απορία ξαναδιαβάζοντας το ποστ σου?

Αναφέρεις για μελέτες που δείχνουν ότι δεν υπάρχει νικοτίνη στον αέρα δωματίου μετά από πολύωρο ατμισμα...Αυτό από ότι καταλαβαίνω σημαίνει ότι σχεδόν μηδενική νικοτίνη εκπνεεται από τον χρήστη η.τ. κατά το ατμισμα,σωστά? Αν το κρατήσουμε αυτό ως δεδομένο ξέροντας ότι ο χρήστης προσλαμβάνει νικοτίνη πχ 18mg αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ολη η νικοτίνη παρέμεινε στον χρήστη?

Με αλλά λόγια έχουμε ποσοστό απορρόφησης νικοτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό κοντά στο 100%? Επειδή ιατρικά δεν ξέρω πολλά,θεωρώ τον άνθρωπο ως ένα μαύρο κουτί που δέχεται ως είσοδο ατμο με ένα χ ποσοστό νικοτίνης αλλά στην έξοδο το ποσοστό είναι μηδαμινό.. έχουμε όμως τόσο πολύ κατακράτηση νικοτίνης κατά το ατμισμα? Μου έρχεται λίγο δύσκολο καθώς φαντάζομαι ότι ο οργανισμός μου θα αντιδρούσε αρνητικά σε τέτοιες ποσότητες νικοτίνης ...

Αν το παραπάνω δεν ισχύει,φαντάζομαι θα εκπνεεται στην ατμοσφαίρα η πλεονάζουσα νικοτίνη και επομένως θα πρέπει να μπορεί να μετρηθεί καθώς και θα υπάρχουν και παθητικοί ατμιστες...

Ποια είναι η γνώμη σας?

Sent from my A100 using Tapatalk




Καταρχάς όταν λέμε ότι δεν βρέθηκε νικοτίνη στον αέρα, εννοούμε ότι δεν βρέθηκε πάνω από τα όρια ανίχνευσης της συσκευής μέτρησης. Πιθανώς να υπάρχει νικοτίνη αλλά σε απειροελάχιστα επίπεδα.


Για να απαντήσει κανείς πόσο απορροφάται από τον οργανισμό θα πρέπει να μετρήσει επίπεδα νικοτίνης στο αίμα. Αφού δεν έγινε αυτό, έχουμε μόνο θεωρίες να πούμε. Πιθανώς η νικοτίνη να επικάθεται στο δωμάτιο (τοίχους, έπιπλα) και να μην ανιχνεύεται στον αέρα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κανονικό τσιγάρο περιέχει πολλαπλάσια νικοτίνη από αυτή που αναγράφεται στο πακέτο. Το πακέτο γράφει την ποσότητα που απορροφάει ένα καπνιστής σύμφωνα με την μέθοδο ISO (τζούρα όγκου 35ml, διάρκεια 2sec, 1 τζούρα κάθε 60 δευτερόλεπτα). Η υπόλοιπη νικοτίνη απελευθερώνεται στο περιβάλλον από την άκρη του τσιγάρου που καίγεται χωρίς να την εισπνέουμε (sidestream smoking).
Τέλος, η μελέτη που ανέφερα έγινε σε δωμάτιο όγκου 60 κυβικών μέτρων, και πιθανώς η ποσότητα νικοτίνης να αραιώνεται σε σημείο που να μην είναι μετρήσιμη από το μηχάνημα.


ε το παθητικό κάπνισμα εισπνέουμε και νικοτίνη, δεν δημιουργείται όμως εξάρτηση στη νικοτίνη από αυτό διότι τα επίπεδα είναι χαμηλά........
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: urahara στις Ιουλίου 31, 2012, 17:15
Κατάλαβα.. ευχαριστώ γιατρέ για την απάντηση.

Ελπίζω σε κάποια από τις μελλοντικές έρευνες να μελετηθεί το ποσοστό απορρόφησης της νικοτίνης με εξετάσεις στο αίμα.
Αυτό το αναφέρω άσχετα με τα ποσοστά του κανονικού τσιγάρου .. πιστεύω πως πρέπει να προσέχουμε τις μεγάλες περιεκτικότητες και ποσότητες νικοτίνης και το ποσοστό απορρόφησης θα μας έλεγε με μεγαλύτερη σαφήνεια πότε υπερβαίνονται τα ορια...

Sent from my A100 using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: urahara στις Ιουλίου 31, 2012, 21:32
καινουργια μελέτη βρίσκει οτι η ενεργητική και παθητική έκθεση σε ατμους η.τ.  δεν επηρεάζει την γενικη εξεταση αίματος (CBC), οι δείκτες ηταν σε καπνιστές και μη καπνιστές, αντίστοιχα. Αντίθετα, το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα τσιγάρων καπνού αυξανει τις δευτερεύουσες πρωτεΐνες της οξείας φλεγμονής των κυττάρων του αίματος, λεμφοκυττάρων και των κοκκιοκυττάρων για τουλάχιστον μία ώρα.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512005030?v=s5

Απο οτι βλεπω η ερευνα εγινε απο το FAME lab κ.α. και Ελληνες ερευνητες με χθεσινη ημερομηνια ως δημοσιευση..

Η περιληψη στα Αγγλικα (μου ειναι δυσκολο να μεταφρασω τωρα..σορυ)

Abstract

The World Health Organisation called for research assessing the safety of electronic cigarette (e-cigarette). We evaluated the acute effect of active and passive e-cigarette and tobacco cigarette smoking on complete blood count (CBC) markers in 15 smokers and 15 never-smokers, respectively. Smokers underwent a control conditionsession, an active tobacco cigarette smoking conditionsession, and an active e-cigarette smoking conditionsession. Never-smokers underwent a control conditionsession, a passive tobacco cigarette smoking conditionsession, and a passive e-cigarette smoking conditionsession. The results demonstrated that CBC indices remained unchanged during the control conditionsession and the active and passive e-cigarette smoking conditionsessions (P>0.05). Active and passive tobacco cigarette smoking increased white blood cell, lymphocyte, and granulocyte counts for at least one hour in smokers and never smokers (P<0.05). It is concluded that, for acute active and passive smoking using the e-cigarettes tested in the current study, acute active and passive smoking does not influence CBC indices in smokers and never smokers, respectively. In contrast, acute active and passive tobacco cigarette smoking increase the secondary proteins of acute inflammatory loadwhite blood cell, lymphocyte and granulocyte counts for at least one hour. More research is needed to evaluate chemical safety issues and other areas of consumer product safety of e-cigarettes, because the nicotine content in the liquids used may vary considerably.
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: petra στις Ιουλίου 31, 2012, 23:44
 H μετάφραση της περίληψης:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε την έρευνα αξιολόγησης της ασφάλειας των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αξιολογήσαμε την οξεία επίδραση του ενεργητικού και παθητικού ατμίσματος και καπνίσματος με πλήρεις εξετάσεις αίματος (CBC) σε 15 καπνιστές και 15 που δεν κάπνισαν ποτέ, αντίστοιχα. Οι καπνιστές υπεβλήθησαν σε μια συνεδρία ελέγχου, μια συνεδρία ενεργητικού καπνίσματος και μια ατμίσματος. Οι μηδέποτε καπνιστές υποβλήθηκαν σε μια συνεδρία ελέγχου, μια παθητικού καπνίσματος και μια παθητικού ατμίσματος.  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δείκτες της γενικής εξέτασης αίματος παρέμειναν αμετάβλητοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ελέγχου και της ενεργητικής και παθητικής συνεδρίας ατμίσματος (Ρ> 0,05). Το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα αύξησε τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, των λεμφοκυττάρων και των πολυμορφοπύρηνων σε καπνιστές και μη καπνιστές για τουλάχιστον μια ώρα(p <0,05). Συνάγεται το συμπέρασμα ότι, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη για ενεργητικό και παθητικό άτμισμα, δεν επηρέασαν τους δείκτες στη γενική εξέταση αίματος  σε καπνιστές και μη καπνιστές, αντίστοιχα που υποβλήθηκαν σε ενεργητικό και παθητικό άτμισμα. Αντίθετα, το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα αύξησε τις δευτερεύουσες πρωτεΐνες και παρατηρήθηκε οξεία φλεγμονή των λευκών αιμμοσφαιρίων, λεμφοκυττάρων και των πολυμορφοπύρηνων για τουλάχιστον μία ώρα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθούν ζητήματα ασφάλειας των χημικών ουσιών και άλλων θεμάτων ασφάλειας του καταναλωτικού προϊόντος  ηλεκτρονικό τσιγάρο, επειδή η περιεκτικότητα σε νικοτίνη στα υγρά που χρησιμοποιούνται μπορεί να διαφέρει σημαντικά.


Να σημειώσω ότι είναι κομμάτι της ίδιας εκτεταμένης έρευνας που πραγματοποιείται από τα δυο προαναφερόμενα σε προγενέστερα ποστ Πανεπιστήμια.




Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: tibolaso στις Σεπτεμβρίου 10, 2012, 13:39
Δημοσιεύθηκε σήμερα και στο Πρώτο θέμα: http://www.protothema.gr/life-style/health-and-life/article/?aid=222095
Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: bender στις Σεπτεμβρίου 10, 2012, 15:33
και στο in.gr
http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1231212431

Τίτλος: Απ: Καλά νέα για το η.τ. στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012)
Αποστολή από: nikoshat στις Σεπτεμβρίου 17, 2012, 02:00

Επιτέλους, να και κάτι που θα έχουμε να δείξουμε όταν μας βομβαρδίζουν με ανοησίες!