vaping.gr

Παρουσιάσεις και κριτικές προϊόντων => Επισκευάσιμοι ατμοποιητές => [Με φιτιλοαντίσταση] => Μήνυμα ξεκίνησε από: Πολυκράτης στις Απριλίου 27, 2014, 00:45

Τίτλος: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: Πολυκράτης στις Απριλίου 27, 2014, 00:45
Ανοίγω αυτην την κουβεντα με αφορμη την παρουσιαση του νεου επισκευασιμου "Εβιβα", για να μην "λερωνω" το νημα του. Και σε αυτο το νημα, αλλά και σε αυτο της Εστιας, του Ακουα και δεν θυμαμαι αν το ειδα καπου αλλου, καποιοι φιλοι λεγανε ή ρωταγανε αν ειναι "τυπου kayfun", καποιοι (μεταξυ των οποιων κι εγω) λεγανε οχι, καποιοι απαντουσαν μα αφου δουλευει με υποπιεση, οι αλλοι (μεταξυ των οποιων κι εγω) λεγανε ναι αλλά οχι σαν του καηφουν κλπ. Οπότε θελω να πω την γνωμη μου για την διαφορά που βρισκω μεταξυ του συστηματος τροφοδοσιας του καηφουν σε σχεση με άλλα συστηματα.

Κατ αρχας, ολοι οι επισκευασιμοι (και εργοστασιακοι) με τανκ, και την αντισταση κατω (δλδ οχι τυπου genesis ή Ce4), βασιζονται ετσι κι αλλιως στο συστημα υποπιεσης για να συγκρατουν το υγρο μεσα στο τανκ, και να το δινουν "λιγο-λιγο" στον θαλαμο ατμοποιησης. Το πως δινεται αυτο το λιγο-λιγο, διαφερει απο κατασκευαστη σε κατασκευαστη. Ειτε με δυο απλές οπές απο τις οποιες βγαινουν στο τανκ τα φυτιλια (πχ ce3, evod, taifun), ειτε με οπές τις οποιες "κλεινουν" ολικως ή μερικως τα φυτιλια απο μεσα (diver - sofia - killer), ειτε με αυλακια στα οποία χωνονται παλι μερικως ή ολικως τα φυτιλια (gg, estia, aqua). Στους περισσοτερους υπαρχει και η δυνατοτητα ρυθμισης της ροης.
Ο kayfun αυτο που προσεθεσε, ειναι "αλλος ενας οροφος", και αξιοποιωντας ενα βημα παραπερα ολο το θεμα της υποπιεσης (υπολογιζοντας ακριβως τι μεγεθος αυλακια να κανει, για να περναει το υγρο χωρις προβλημα ειτε εχει 4.5 μλ μεσα ειτε μια τελευταια σταγονα), δεν φραζει-συγκρατει το υγρο απο τα φυτιλια, αλλά το αφηνει καθε φορα να εισχωρει αφθονο απο τα αυλακια (χωρις ομως να πλημμυριζει γιατι ειναι μελετημενη η πιεση), να "παρκαρει" στον επιπλεον οροφο και να ποτιζει γενναιοδωρα τα φυτιλια εκει. Αυτη ειναι η διαφορά με άλλα συστηματα, και αυτο αντιλαμβανομαι εγω οταν ακουω "τυπου kayfun", και συμφωνα με αυτο πολλες φορες εκφραζω την διαφωνια μου.

Το παραπανω συστημα κατα πολλους (και εμενα) ειναι πολυ καλυτερο απο τα υπολοιπα, δεν σημαινει με τιποτα ομως οτι τα άλλα συστηματα δεν δουλευουν εξ ισου ή καλυτερα, αναλογως της μαεστριας ή του γουστου του χρηστη.

Δεν βρηκα καποιο νημα που να ταιριαζει το ποστ - αν νομιζει η Σ.Ο. οτι υπαρχει, ας το συγχωνευσει.
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: Pastafarai στις Απριλίου 27, 2014, 01:06
Πολύ σωστός!  :thumpup:
Απλά ειπωμένη και απόλυτα κατανοητή η διαφορά της αρχής λειτουργίας του Kayfun από τους άλλους...
Υποθέτω πως το δεύτερο,ευρέως διαδεδομένο σύστημα τροφοδοσίας είναι με τα φιτίλια μέσα στα αυλάκια (π.χ. Οδυσσέας)...
Από αυτή την άποψη ο Russian π.χ. είναι "τύπου Kayfun" ενώ ο Aqua είναι "τύπου Οδυσσέα" , σωστά?
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: alexgr στις Απριλίου 27, 2014, 01:20
Νομίζω ότι η μεγάλη διαφορά είναι στο γεγονός ότι το υγρό δεν έρχεται σε "απευθείας" επαφή με τα φυτίλια. Η τροφοδοσία διασφαλίζεται από το"τράβηγμα" σε αντίθεση με τα τύπου Οδυσσέα που η τροφοδοσία γίνεται με το ανοιγόκλειμα της καμπάνας. Δεν έχω δοκιμάσει το update της Ιθάκης με mc για να έχω μια καλύτερη άποψη κατά πόσο αυτό επηρεάζει τη γεύση ίσως κάποιος που το έχει δοκιμάσει να μπορεί να μας διαφωτίσει
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: spkok στις Απριλίου 27, 2014, 01:25
Ιδια αρχη με καυφουν εχει και ησοφια. Δημιουργει υποπιεση στο τανκ με τον αερα να μπαινει στον κεντρικο θαλαμο. Ομως τα περιθωρια εκει δεν ειναι οσο μεγαλα ειναι στονκαυφουν. Για αυτο και οταν χρησιμοποιω το slim  tank  δεν εχω διαρροες και εχω ισορροπια ενω με το d base  εχω πιο συχνα διαρροες. Αντιθετα στον καυφουν το περιθωριο για αυξομειωση σταθμης και πιεσης ειναι μεγαλο = αποσταση πατωματος απο deck.

Στάλθηκε από το GT-I9505 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: exispathi στις Απριλίου 27, 2014, 02:30
Βέβαια τα πράγματα στο θάλαμο μέσα στον kayfun δεν είναι ακριβώς έτσι, εννοώντας υποπίεση, τραβάμε τζούρα κι έρχεται το υγρό λόγω υποπίεσης μέσα από τα κανάλια. Η στάθμη του υγρού μέσα στο τανκ (και εκτός κανπάνας φυσικά) είναι πιο ψηλά από την βάση (σε αντίθεση ας πούμε από το ufs). Έτσι μεγάλο ρόλο στη τροφοδοσία μέσα από τα κανάλια παίζει κι τάση του υγρού να εξισορροπήσει αυτή τη διαφορά στάθμης των συγκοινωνούντων δοχείων (τανκ και καμπάνα).

Που θέλω να καταλήξω. Το ότι παρκάρει κάθε φορά η σωστή ποσότητα υγρού και όχι παραπάνω ή λιγότερο (οκ, στο μεγαλύτερο βαθμό στον kayfun ισχύει..) παίζει ρόλο η τάση του υγρού για ισορροπία μαζί με την υποπίεση. Κι ενώ η υποπίεση λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα στην τροφοδοσία με το υγρό (όσο λιγότερο υγρό στο τανκ, τόσο πιο πιθανό να υπερτροφοδοτήσει) η τάση για ισορροπία στάθμεων των δοχείων λειτουργεί ανάλογα (λιγότερο υγρό, μικρότερη πίεση στο τανκ που θα πιέζει υγρό να περάσει τα κανάλια).

Τώρα κι εγώ μέσα στην καμπάνα δεν είμαι, αλλά έτσι το καταλαβαίνω.....
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: Πολυκράτης στις Απριλίου 27, 2014, 02:37
Ακριβως αυτο εχει "μελετηθει" σωστα. Το μεγεθος του τανκ, το (πολυ σημαντικο) μεγεθος-ογκος του θαλαμου ατμοποιησης, και τα αυλακια, ωστε με μια δεδομενη πιεση απο το τανκ (σε οποια σχεση υγρου-αερα απο 0 μεχρι 4.5 μλ), το υγρο στον θαλαμο ατμοποιησης να μενει σε σωστη ποσοτητα στον περι ου ο λογος οροφο.
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: exispathi στις Απριλίου 27, 2014, 02:52
Συγκεκριμένα από 0 -15 ml..  ;)

Οι επεκτάσεις του καθώς τον παρακαλουθούσα στις εξελίξεις του μέσω του todd, είχαν βγει από τον αρχικό κατασκευαστή, για αυτά τα μεγέθη. Τώρα τα πιο πλατιά σχέδια για 26650 είναι καινούργια και οι 999 επεκτάσεις ιδιοκατασκευές, οι πύργοι όμως έως τα 15ml ήταν δικό του οικοδόμημα. Φυσικά δεν έχω ιδέα αν πράγματι το πέτυχε εκεί, καθώς δεν τον έχω δοκιμάσει ο ίδιος.

Και για να μην θεοποιήσουμε και τον κατασκευαστή, σωστή τροφοδοσία με όλα τα υγρά σε όλα τα watt δε γίνεται να έχεις, ακόμα κι αν ρυθμίσεις τη ροή του αέρα. Εγώ τουλάχιστον δεν είχα. Επίσης ρόλο (δε θυμάμαι αν το είχα γράψει και παλιότερα) παίζει και το ότι οι πιο πολλοί τους στήνουν με βαμβάκι, που έχει λίγο μεγαλύτερα περιθώρια πάνω-κάτω στις τροφοδοσίες του. Αλλά πράγματι είναι αρκετά κοντά.
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: Πολυκράτης στις Απριλίου 27, 2014, 03:27
Εμενα η επεκταση των 10μλ δεν μου εκατσε, καπου κοντα στα τελειωματα του υγρου αρχιζε να πλημμυριζει - πολυς ο αερας που "εσπρωχνε". Θα δοκιμασω στο ενδιαμεσο με μια πατεντα απο νανο τανκ + κανονικα δαχτυλιδια και μεγαλο ντριπ να χωραει την περισσευουμενη καμιναδα, γυρω στα 7 μλ το υπολογιζω.

Ιδια τροφοδοσια σε ολα τα βατ, πιθανο να μην εχεις, ιδιαιτερα με πολλα βατ και απανωτες. Παντως με ολα τα υγρα μαλλον εχεις: Πηρα την VG απο συνδεσμο, η οποια ειναι πηχτοτατη, και χωρις αραιωση με προσθηκη μονο 1μλ νικοτινουχας 40ρας vg umami στα 10μλ, δεν ειχε απολυτως κανενα προβλημα απο τιγκα γεματος μεχρι τερμα. Ολο το μπουκαλακι ατμιστηκε χωρις εμποδια. (Πολλα καταλοιπα διαπιστωσα, δεν ξερω αν ηταν τυχαια, δεν ειναι του παροντος)
Δεν δοκιμασα το αντιθετο, σκετη PG, κι ουτε θα, δεν την αντεχω...

Κινδυνευουμε να το κανουμε νημα του καηφουν γενικοτερο ομως...
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: spkok στις Απριλίου 27, 2014, 12:03
Για να δω αν καταλαβαίνω σωστά:


Η ίδια αρχή λειτουργίας φαντάζομαι εφαρμόζεται σε όλους τους ατμο που η τροφοδοσία του αέρα γίνεται από κάτω στο κέντρο του θαλάμου ατμοποίησης και η ροή του υγρού από το τανκ που βρίσκεται εξωτερικά προς τον θάλαμο ατμοποίησης και στο οποίο δεν εισέρχεται αέρας άρα δημιουργείται υποπίεση.


ΥΓ: Πολυκράτη πολύ ενδιαφέρον θέμα άνοιξες, ίσως έχει μεγάλη χρηστική αξία κάποιος έμπειρος να μπει να συγκρίνει λεπτομερώς τους best seller ατμοποιητές ως προς το θέμα αυτό.
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: FaniFox στις Απριλίου 27, 2014, 12:32
Όντως, πολύ ενδιαφέρον το θέμα! Και νομίζω ότι μου λύνει και την απορία που είχα στο γιατί κάποιοι κλώνοι, ενώ θεωρητικά είναι 1:1, δεν λειτουργούν το ίδιο με τον αυθεντικό και έχουν διαρροές. Εξηγείται με το "υπολογιζοντας ακριβως τι μεγεθος αυλακια να κανει, για να περναει το υγρο χωρις προβλημα ειτε εχει 4.5 μλ μεσα ειτε μια τελευταια σταγονα", ενώ οι κλώνοι δεν έχουν αυτήν την επακριβή μέτρηση, έτσι δεν είναι;
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: exispathi στις Απριλίου 27, 2014, 12:56
Όχι.  ;D

Οι κλώνοι είναι ακριβώς έτσι γιατί είναι κλώνοι, δούλεψε το cnc κι έβγαλε αντίγραφα. Γιατί να μη δουλεύουν το ίδιο..;

@spkok, όπως το καταλαβαίνω για τον ονομασία
1) δεν υπάρχει φιτίλι στα κανάλια και
2) ο θάλαμος ατμοποίησης βρίσκεται εντός του τανκ (και κατά Πολυκράτη αν κατάλαβα καλά και λίγο πιο ψηλά) ώστε να μην ποτίζουν τα κανάλια τα φιτίλια αλλά το θάλαμο.
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: spkok στις Απριλίου 27, 2014, 13:57
Συνέχεια στα προηγούμενα:


exispathi, έτσι ακριβώς το καταλαβαίνω και εγώ.


Κοιτώντας τον Ναυτίλο της Aspire και αυτός έτσι δουλεύει μόνο που αντί τα κανάλια του Καυφουν έχει τις οπές τροφοδοσίας. Απλά αυτό που δεν μπορεί να εξασφαλίσει η υπερύψωση του deck όπως στον Καυφούν, το εξαφαλίζει η "αντίσταση" στην ροή που εξασφαλίζει το filler που μπαίνει εσωτερικά και περιμετρικά της καμπάνας και το οποίο τροφοδοτεί τα φυτίλια. Όταν το έβγαλα αυτό, είχα πολλές διαρροές και δεν μου λειτούργησε.


Στον κλώνο Καυφούν της τομπάκο, παλιά και όταν το υγρό έφτανε χαμηλά είχα κάποιες φορές διαρροές. Τώρα - για λόγους γεύσης πάντως - τον δουλεύω με κεραμικό και η τροφοδοσία είναι ακόμα καλύτερη, ίσως αυτό το μισό χιλιοστό της ανύψωσης (όσο είναι το πάχος του κεραμικού) παίζει το ρόλο του.


Στην Σοφία, όταν την στηνω με dual coil αναγκάζομαι να σπάσω τον εσωτερικό λαιμό που έχει κάτω το κεραμικό (όχι κάτω αλλά μεσα στον θάλαμο εννοώ). Από ότι φαίνεται όμως το ύψος του λαιμού αυτού το χρειάζεται για να ισορροπήσει το σύστημα αφού τότε έχω διαρροές που ποτέ δεν έχω σε άλλα στησίματα με απείραχτο το κεραμικό.


Αυτά για τις συνθήκες λειτουργίας των παραπάνω ατμο που πιστεύω ότι χοντρικά λειτουργούν με την ίδια αρχή ....
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: camber στις Απριλίου 27, 2014, 14:27
spkok δεν παίζει ρόλο στην τροφοδοσία του kayfun αν έχεις κεραμικό κάτω από την αντίσταση ή αν έχεις την αντίσταση 1 ή 5mm πιο ψηλά από τις βίδες. Το φυτίλι για να ανεβάσει το υγρό πρέπει να ακουμπάει στα πλαϊνά λούκια που βρίσκονται πάντα στο ίδιο ύψος.

Αυτό που εννοεί ο Πολυκράτης είναι ότι δεν έχουμε απλά 2 τρύπες στην καμπάνα και από πίσω τα φυτίλια που περιμένουν το υγρό. Υπάρχουν αντίθετα 2 μακριά κανάλια μικρής διαμέτρου που λειτουργούν σαν καλαμάκι. Ρουφώντας τραβούν το υγρό και το ανεβάζουν ψηλά επάνω στο κατάστρωμα. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του Kayfun.
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: spkok στις Απριλίου 27, 2014, 15:29
Εγώ πιστεύω, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αφού κανένας μας δεν έχει δει τι γίνεται μέσα από τα κανάλια κατά την διάρκεια του ατμίσματος, ότι γίνεται το εξής:


Στον Καυφούν έχουμε 3 καθ' ύψος επίπεδα:


α) τον πάτο του τανκ όπου υπάρχουν τα οριζόντια λούκια
β) τον πάτο του εσωτερικού θαλάμου που βρίσκεται ψηλότερα από το κάτω επίεπδο και επικοινωνεί με το α επίπεδο με τα κάθετα λούκια
γ) το deck πάνω στο οποίο υπάρχει η τρύπα εισαγωγής του αέρα και οι πόλοι.


Πιστεύω ότι η στάθμη του υγρού εντός της καμπάνας "παίζει" μεταξύ του β και του γ επιπέδου. Στις 2 ακραίες δηλαδή περιπτώσεις α) η στάθμη είναι στο β επίπεδο και τα φυτίλια ίσα που βρέχονται (κάτω από εκεί δεν έχουμε τροφοδοσία) και β) η στάθμη είναι στο γ επίπεδο και τα φυτίλια είναι βουτηγμένα (πάνω από εκεί το υγρό οδηγείται στην τρύπα εισαγωγής του αέρα και έχουμε διαρροές).


Κατά την διάρκεια της λειτουργίας πιστεύω ότι ανάλογα με την στάθμη στο τανκ, την πυκνότητα του υγρού, κ.λπ. η στάθμη αυξομειώνεται ανάμεσα στα β και γ επίπεδα και ο ατμο λειτουργεί χωρίς πρόβλημα. Αυτό που παρατήρησα εγώ είναι ότι το γ επίεπδο με την προσθήκη κεραμικού ανέβηκε κατά το πάχος του πάτου του κεραμικού και αυτό εκ του αποτελέσματος επέδρασε θετικά στο να μην έχω καθόλου διαρροές (για να έχω δηλαδή διαρροή το υγρό πρέπει να περάσει ψηλότερα από το κεραμικό).


Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, απλά το νήμα που άνοιξε ο Πολυκράτης μου έδωσε "τροφή" για προβληματισμό και επειδή εκ του αντικειμένου της δουλειάς μου ασχολούμαι με υδραυλικά έργα ιντρίγκαρε την επαγγελματική μου διαστροφή  :)) .
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: camber στις Απριλίου 27, 2014, 16:04
Το τι πιστεύεις εσύ από τι πιστεύει ο κατασκευαστής έχει διαφορά  :tongue_smilie:

Τα παρακάτω από το manual του kayfun. Λέει ότι το υγρό παραμένει μόνο στο tank. Ανεβαίνει από τα αυλάκια μόνο όταν ρουφάμε και απορροφάται από το φυτίλι.

Παράθεση
Another example: Take a straw, deep half of it vertically in the water, close the top opening of the straw with your finger and pull it out of the water. Low air pressure at the top of the straw will hold water in it, but as soon as you release your finger the sealing of the air bubble is broken, pressure equalizes and water discharges. Kayfun Lite works on the same principle.

When the user initiates the inhalation process, negative pressure is formed inside the evaporation chamber which draws a small amount of e-liquid through the grooves (1h) into the evaporation chamber where it gets absorbed by the wick located directly above these grooves. Low pressure is produced in the tank due to the transfer of e-liquid to the evaporation chamber. When the user has completed the inhalation process, the pressure in both the evaporation chamber and the tank are normalized due to the air being passed back into the tank through the ducts.

During the inhalation process, the evaporation chamber receives liquid from the tank through the grooves (1h) and after the inhalation the tank receives air from the evaporation chamber. This process can be visually observed as air bubbles rising from the grooves in the tank (provided the transparent ring is being used).

(https://dl.dropboxusercontent.com/u/5440288/SM/KL_UserManual/KL_UserManual_04.JPG)
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: mpekas στις Απριλίου 27, 2014, 16:58
Εγώ πιστεύω, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αφού κανένας μας δεν έχει δει τι γίνεται μέσα από τα κανάλια κατά την διάρκεια του ατμίσματος, ότι γίνεται το εξής:

Ακριβώς όπως τα είπες είναι, αλλά εδώ είσαι λάθος...υπάρχει και το clear από fasttech με το οποίο βλέπεις μια χαρά τι γίνεται μέσα:
http://www.fasttech.com/product/1570900 (http://www.fasttech.com/product/1570900)
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: spkok στις Απριλίου 27, 2014, 17:03
Camber έχεις δίκιο, δεν το είχα διαβάσει. Αυτό που δεν είχα σκεφτεί είναι το ότι μετά την τζούρα ο αέρας πάει προς το τανκ και εξισορροπεί ξανά τα πράγματα μηδενίζοντας την διαφορά πίεσης !!


mpekas και εγώ clear έχω αλλά εννοούσα μέσα στην καμπάνα και όχι στο τανκ
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: mpekas στις Απριλίου 27, 2014, 17:13
Το συγκεκριμένο clear έχει και clear καμπάνα...μη τη βλέπεις άσπρη, διάφανη γίνεται όταν βραχεί.
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: renesis στις Απριλίου 27, 2014, 20:16
Παιδιά τα πράγματα είναι απλά. Στον kayfun, και σε όλους τους άτμο σε τανκ, η τροφοδοσία βασίζεται στην εξισορρόπηση της πίεσης. Από τη μια μεριά, αυτή του θαλάμου ατμοποίησης, έχουμε, πάντα, την ατμοσφαιρική πίεση, έστω Pa. Από την άλλη (τανκ) έχουμε την υδροστατική πίεση του υγρού (έστω Pl) + την πίεση του αέρα που βρίσκεται μέσα στο τανκ (έστω Pg). Οπότε κατά το άτμισμα υπάρχουν τρεις καταστάσεις:

α) Όταν Pa<Pg+Pl για να εξισορροπηθεί η ΔΡ περνάει υγρό από το τανκ προς το θάλαμο.
β) Όταν Pa=Pg+Pl δεν γίνεται τίποτα, το υγρό δεν πάει προς το θάλαμο και παραμένει ως έχει.
γ) Όταν Pa>Pg+Pl τότε για να εξισορροπηθεί η ΔΡ περνάει αέρας από το θάλαμο προς το τανκ.

Ο λόγος για τον οποίο κάποιοι άτμο που τροφοδοτούνται με υποπίεση πλημμυρίζουν όταν πέσει πολύ η στάθμη είναι ότι στο τέλος της τζούρας, επειδή η υδροστατική πίεση του υγρού είναι πολύ μικρή περνάει προς το τανκ περισσότερος αέρας απ' όσο χρειάζεται για να εξισορροπηθεί η πίεση, οπότε υφίσταται πάλι η κατάσταση α) άρα περνάει και πάλι υγρό προς το θάλαμο.

Θεωρητικά, δλδ, υπάρχει μέγιστο ύψος τανκ άνω του οποίου ο θάλαμος θα πλημμυρίζει συνεχώς και εξαρτάται από την πυκνότητα του υγρού.
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: exispathi στις Απριλίου 27, 2014, 20:47
Άφησες απ'έξω τη σημαντικότερη πίεση (έστω PR) που δημιουργεί υποπίεση εντός του θαλάμου ατμοποίησης, δημιουργώντας ταυτόχρονα ροή αέρα εντός του θαλάμου αλλά και διαφορά πίεσης μεταξύ των δύο θαλάμων άρα διαφοροποίηση των σταθερών και ροής υγρού, γνωστή και ως ρούφηγμα.
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: renesis στις Απριλίου 27, 2014, 20:53
Ναι, όντως, η Pr είναι αυτή που προκαλεί την κατάσταση α).
Πάντως, έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ, σε κάθε τζούρα ατμίζουμε το υγρό που προυπάρχει στο θάλαμο από την προηγούμενη, και τραβάμε το υγρό για την επόμενη τζούρα.

ΥΓ: Roufigma Pressure, γνωστός όρος της ρευστοδυναμικής.  :))
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: spkok στις Απριλίου 27, 2014, 20:59
renesis, η ανάλυσή σου είναι πολύ ακριβής, μπράβο.

Όπως λέει και ο exispathi, την διαφορά την κάνει η τζούρα, η Pr δηλαδή η πίεση που ρουφάμε :)) Όταν ρουφάμε η Pr προστίθεται στο δεξί σκέλος και ισχύει η (α) συνθήκη, μετά το τέλος της τζούρας η πίεση που μένει στον θάλαμο είναι μικρότερη από την ατμοσφαιρική και ισχύει η (γ) συνθήκη (οι φυσσαλίδες του αέρα που βλέπουμε μετά το τέλος της τζούρας), μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία που τότε έχουμε την (β) συνθήκη.
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: exispathi στις Απριλίου 27, 2014, 21:08
Εγώ πάλι, και να με συγχωρεί ο κατασκευαστής, δεν πιστεύω πως δεν υπάρχει υγρό εντός των καναλιών παρά μόνο στο ρούφηγμα. Μην ξεχνάμε πως η πίεση αέρα εντός του θαλάμου ατμοποίησης εκτονώνεται συνέχεια από την ανοιχτή οδό και της εισαγωγής αέρα αλλά το βασικότερο, το επιστόμιο! Δεν υπάρχει κάτι να εμποδίζει το υγρό να ανεβαίνει, έστω μέχρι το δεύτερο πάτωμα. Θα μου πεις υπάρχει η υποπίεση εντός του τανκ, πάνω από το υγρό, αλλά μην ξεχνάμε πως αρκεί ένα ακούμπησμα του ατμοποιητή στο πλάι (έως ανάποδα), για να εκτονωθεί κι αυτή από την ίδια οδό.

Το οποίο με βάζει σε δεύτερες σκέψεις. Αν στεγνώνουν ατμοποιητές με τέτοια τροφοδοσία, αντί να τραβάμε τζούφιες μήπως να κάνουμε απλά το παλιό vivi nova style γύρισμα, να εκτονώνεται η υποπίεση εντός προσωρινά, και να γεμίζει πάλι λιγάκι ο θάλαμος ατμποίησης..;
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: mpekas στις Απριλίου 27, 2014, 21:43
Δεν ξέρω τι λέει η θεωρία, αλλά στα κανάλια υπάρχει πάντα υγρό ή τουλάχιστον αυτό παρατηρώ με το clear...μετά τη τζούρα αδειάζει
το περισσότερο υγρό απ'το θάλαμο ατμοποίησης, βγαίνει ίσως και λίγος αέρας μέσα στο tank, αλλά μετά γεμίζουν πάλι τα κανάλια.
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: Πολυκράτης στις Απριλίου 28, 2014, 00:25
Κι εγω τις λιγες ωρες που χρησιμοποιησα την διαφανη καμπανα, χαζευα το υγρο που με καθε ρουφηγμα ανεβαινε, ποτιζε τα βαμβακια και κατεβαινε για:
1. να μεινει μεσα στα καναλια κι ελαχιστα πιο πανω οσο ηταν γεματο το τανκ.
2. να μεινει λιγο πιο ψηλα (σε ασφαλη ομως αποσταση απο τον ψηλοτερο οροφο) οσο το τανκ πλησιαζε προς το τελος.
Τίτλος: Απ: "Kayfunοειδής" τροφοδοσία, υποπιέσεις και άλλα διευκρινιστικά.
Αποστολή από: Buliwyf στις Απριλίου 28, 2014, 02:23

Ο λόγος για τον οποίο κάποιοι άτμο που τροφοδοτούνται με υποπίεση πλημμυρίζουν όταν πέσει πολύ η στάθμη είναι ότι στο τέλος της τζούρας, επειδή η υδροστατική πίεση του υγρού είναι πολύ μικρή περνάει προς το τανκ περισσότερος αέρας απ' όσο χρειάζεται για να εξισορροπηθεί η πίεση


Όχι, δεν είναι αυτός ο λόγος.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο αέρας που βρίσκεται μέσα στο τανκ, είναι τώρα περισσότερος. Έτσι λοιπόν, είναι αντίστοιχα μεγαλύτερη και η διόγκωσή του, κάθε φορά που ρουφάμε. Οπότε μπαίνει και μεγαλύτερη ποσότητα υγρού μέσα στον θάλαμο, με αυτό το αποτέλεσμα.
Για να γίνει κατανοητό θα δώσω ένα ποσοτικό παράδειγμα.
Ας υποθέσουμε ότι ο αέρας, παρουσιάζει για δεδομένη δύναμη στην τζούρα μια εκτόνωση της τάξης του 10%. Επειδή το υγρό δεν συμπιέζεται, περνάει ελεύθερα μέσα στον θάλαμο κλπ κλπ. Όταν αρχικά έχουμε ένα κενό της τάξης του 1ml πχ, αυτή η διόγκωση (άρα και η ποσότητα του υγρού που περνάει μέσα), θα είναι στο 0,1ml. Αν όμως, το κενό είναι 3ml, τότε θα έχουμε την τριπλάσια ποσότητα υγρού μέσα στο θάλαμο.