vaping.gr

Γενικά για το άτμισμα => Θέματα υγείας => ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ => Μήνυμα ξεκίνησε από: Shadowjump στις Αυγούστου 18, 2018, 10:24

Τίτλος: Ερευνα του CDC για αιωρούμενα σωματιδια σε καταστημα Η/Τ
Αποστολή από: Shadowjump στις Αυγούστου 18, 2018, 10:24
Δημοσιευτηκε προσφατα η ερευνα. Σε αυτα που διαβασα, ειδα οτι αυτο που κοιτουσανε κυριως ειναι αν υπαρχουν τα επιβλαβη σωματιδια στον αερα ενος καταστηματος η/τ. 
Αυτο που ψαχνανε ηταν νικοτινη, προπυλενογλυκολη, χημικα αρωματα, φορμαλδευδη, διακετυλιο, 2,3-pentanedione (γνωστο και ως ακετυλοπροπιονύλιο), 2,3-hexanedione (εξανιοδιόνη), και ακεταλδεϋδη.

Βρηκανε, οπως ηταν αναμενομενο αλλα σε πολυ πολυ πολυ μικρο βαθμο. 

Στο τελος του αρθρου, λενε οτι παρ ολο που βρηκανε παρα πολυ μικρες ποσοτητες απο χημικα, καλο θα ηταν να μην ατμιζονται υγρα στον χωρο εργασιας τα οποια περιεχουν διακετυλιο και ακετυλοπροπιονύλιο.

Γνωμες;


https://www.cdc.gov/niosh/hhe/reports/pdfs/2015-0107-3279.pdf
Τίτλος: Απ: Ερευνα του CDC για αιωρούμενα σωματιδια σε καταστημα Η/Τ
Αποστολή από: valerou στις Αυγούστου 18, 2018, 10:40
Σε ένα κατάστημα Η/Τ πόσα ml περίπου ατμίζονται συνολικά σε 1 μέρα? 100ml? Παραπάνω? Και παρ'όλα αυτά οι μετρήσεις ήταν σε πολύ μικρό βαθμό. Σκεφτείτε τώρα που ο μέσος ατμιστής κάνει 10ml την ημέρα, και όχι στο ίδιο μέρος, τι μετρήσεις θα υπάρχουν.
Όσο για το διακετυλιο και το ακετυλοπροπιονύλιο (φτου) λογικό το βρίσκω να λένε να προσέχουμε. Απο την στιγμή που αποδείχτηκαν βλαβερά δεν μπορούν να πούνε ατμίστε τα ελεύθερα.
Τίτλος: Απ: Ερευνα του CDC για αιωρούμενα σωματιδια σε καταστημα Η/Τ
Αποστολή από: Cruiser79 στις Αυγούστου 18, 2018, 16:49
Διάβασα ολόκληρο το κείμενο και έχω να πω τα εξής:

1) ΔΕΝ πρόκειται για έρευνα. Πρόκειται για μία κατά παραγγελία εκτίμηση των εργασιακών συνθηκών και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τους εργαζόμενους. Μία εξαιρετικά διορατική κίνηση από μέρους του εργοδότη ώστε να προφυλαχθεί από τυχόν μελλοντικές αγωγές. Μην ξεχνάμε ότι η Αμερική είναι η χώρα με τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν πλουτίσει από δικαστικές αγωγές.

2) Τα ευρήματα είναι άκρως ενθαρρυντικά με κυριότερο όλων την σχεδόν απουσία νικοτίνης στον εκπνεόμενο ατμό. Παρόλα αυτά, υπάρχει και ένας παράγοντας που αναφέρεται στο άρθρο. Πρόκειται για ένα χώρο 250 περίπου τετραγωνικών ο οποίος δεν γέμισε ποτέ. Στην ουσία, τα ευρήματα προέρχονται κυρίως από τους υπαλλήλους που άτμιζαν εν ώρα εργασίας. Δείχνει προφανές ότι αν το vape lounge που αναφέρεται χρησιμοποιούνταν στο 100% της δυναμικής του, τα νούμερα θα ήταν αλλιώς.

3) Στις προτάσεις προς τον εργοδότη, αφήνεται να εννοηθεί πως το υγρό που ατμίζει κάποιος μπορεί να επηρεάσει την γενική ποιότητα του αέρα. Δεν προτείνεται να εφαρμοστεί ολική απαγόρευση ατμίσματος στους υπαλλήλους αλλά απαγόρευση ατμίσματος υγρών που περιέχουν τις ελεγχόμενες ουσίες, διακετύλιο πχ. Το κλου της υπόθεσης είναι ότι δεν γίνεται καμία απολύτως πρόταση για περιορισμό ατμίσματος πελατών. Μάλλον έχει να κάνει με νομικά ζητήματα ή να θεωρεί ο ερευνητής ότι από νομικής πλευράς ο εργοδότης είναι καλυμένος αν οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων χειροτερεύουν από ενέργειες πελατών και όχι από ενέργειες του εργοδότη. Δεν ακούγεται και τόσο παράλογο.

4) Είναι ξεκάθαρη η διαφορά εργοδοτικής και υπαλληλικής φιλοσοφίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας: στην Ελλάδα ο ιδιοκτήτης ατμομάγαζου θεωρεί δεδομένη την ευτυχία του υπαλλήλου του όταν εργάζεται σε ένα χώρο τίγκα στο ντουμάνι και συναναστρέφεται με άλλους ατμιστές. Στις ΗΠΑ, θέλει να έχει την απόλυτη κάλυψη πιστεύοντας ότι ένα δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει εναντίον του ακόμα και αν ο καταγγέλων είναι ατμιστής.

5) Πόσο περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία θα είχαμε υπέρ του ατμίσματος έναντι του καπνίσματος, αν τουλάχιστον οι μεγάλες ατμιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έκαναν παρόμοιες ενέργειες!