vaping.gr

Αξεσουάρ ατμίσματος => Μπαταρίες, USB pass-through και φορτιστές => [Μπαταρίες για mod] => Μήνυμα ξεκίνησε από: camber στις Μαΐου 29, 2017, 01:22

Τίτλος: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Μαΐου 29, 2017, 01:22
Οι μπαταρίες είναι συσκευές που αποθηκεύουν ενέργεια και την αποδίδουν ξανά πίσω όταν το ζητήσουμε. Στόχος κάθε κατασκευαστή είναι να μας προσφέρει μπαταρίες με μεγάλη χωρητικότητα ικανές να σηκώσουν το φορτίο που συνδέουμε.
Για να ελέγξουμε τη χωρητικότητα και δύναμη των μπαταριών χρησιμοποιούμε συνήθως 3 τύπους φορτίου.
1. Φορτίο σταθερής έντασης (αμπέρ)
2. Φορτίο σταθερής αντίστασης (ohm)
3. Φορτίο σταθερής ισχύος (watt)


Φορτίο σταθερής έντασης
Είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος φορτίου. Αποφορτίζουμε τη μπαταρία με σταθερό ρεύμα (αμπέρ) και μετράμε τη χωρητικότητα της σε Ah ή mAh. Αν για παράδειγμα μια μπαταρία γράφει χωρητικότητα 3.000 mAh, σημαίνει ότι θα κρατήσει 3 ώρες αν την αποφορτίσουμε με σταθερό φορτίο 1Α (ή 1.000mA). Αν αυξήσουμε το φορτίο στα 2Α τότε η διάρκεια θα μειωθεί σε 1.5 ώρα. Εξαιρετικά απλό.

Εξαιρετικά απλή θα ήταν και η ζωή μας αν χρησιμοποιούσαμε στην καθημερινότητα φορτία που τραβούν σταθερά αμπέρ από τη μπαταρία μας αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι.
Τυπικό παράδειγμα ενός τέτοιου φορτίου είναι οι γραμμικοί ρυθμιστές τάσης. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν χρησιμοποιούνται.

Ένα ακόμη πρόβλημα με τη μέτρηση σε mAh είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η τάση (volt) της μπαταρίας. Ο πραγματικά σωστός τρόπος μέτρησης της αποθηκευμένης ενέργειας στη μπαταρία είναι οι βατώρες (Wh ή mWh). Βέβαια μπορούμε να μετατρέψουμε τα Ah σε Wh με τον παρακάτω τύπο:
Watt = Volt * Amps επομένως Wh = Volt * Ah

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια αλκαλική μπαταρία ΑΑ 2500mAh. Αυτή θα έπρεπε να έχει ίδια χωρητικότητα με μια λιθίου Samsung 25R 2500mAh αλλά δεν είναι έτσι φυσικά αλλιώς θα χρησιμοποιούσαμε όλοι Duracell στα μοντάκια μας.
Η αλκαλική μπαταρία έχει ονομαστική τάση 1.2V ενώ η λιθίου 3.7V. Επομένως σύμφωνα με τον παραπάνω τύπο θα έχουμε
Αλκαλική μπαταρία: 1.2V * 2500mAh = 3.000 mWh ή 3 Wh
Μπαταρία λιθίου: 3.7V * 2500mAh = 9.250 mWh ή 9.25 Wh
Η μπαταρία λιθίου έχει λοιπόν 3 φορές παραπάνω αποθηκευμένη ενέργεια.

Δυστυχώς ο τρόπος υπολογισμού Wh από Ah είναι προσεγγιστικός και γίνεται με βάση την ονομαστική τάση της μπαταρίας. Η ονομαστική τάση είναι ο μέσος όρος μεταξύ πλήρως φορτισμένης και εντελώς άδειας μπαταρίας. Λόγω της εσωτερικής αντίστασης της μπαταρίας αυτή η ονομαστική τάση πέφτει πολύ όταν αυξάνουμε τα αμπέρ του φορτίου. Οι κατασκευαστές δίνουν την ονομαστική τάση για πολύ χαμηλά φορτία (<= 1Α). Θα πρέπει να γνωρίζουμε την ονομαστική τάση για το συγκεκριμένο ρεύμα που τραβάμε ώστε να μετατρέψουμε σωστά σε Wh αλλά και πάλι ο υπολογισμός μας θα είναι προσεγγιστικός.


Φορτίο σταθερής αντίστασης
Το πιο συνηθισμένο φορτίο στην καθημερινότητα αλλά δυστυχώς το πιο σπάνιο στις μετρήσεις των κατασκευαστών. Γιατί άραγε;
Ο τρόπος μέτρησης απλός. Συνδέουμε μια σταθερή αντίσταση στη μπαταρία μας και μετράμε πόσο χρόνο θα κρατήσει. Μια λάμπα ας πούμε.
Αυτός ο τρόπος μέτρησης είναι ιδανικός για τα μηχανικά mod. Πατώντας το κουμπί συνδέουμε την αντίσταση του ατμοποιητή απ’ ευθείας επάνω στη μπαταρία.
Υπόσχομαι ότι αν βρω χρόνο θα κάνω αντίστοιχες μετρήσεις σταθερής αντίστασης. Μιας και δεν είμαι λάτρης των μηχανικών, ευπρόσδεκτες οι προτάσεις για τα πιο συνηθισμένα Ohm αντιστάσεων και το cut off voltage των μετρήσεων.


Φορτίο σταθερής ισχύος
Τυπικός εκπρόσωπος τέτοιου φορτίου είναι ένας μετατροπέας DC-DC. O μετατροπέας τραβάει ενέργεια από μια πηγή στην είσοδο και τη μετατρέπει σε βολικότερη μορφή στην έξοδο. Μπορεί ας πούμε να έχει 3 volt στην είσοδο και να τα μετατρέψει σε 6 volt στην έξοδο. Ή το αντίστροφο. Σας θυμίζει κάτι; Ναι, ένα ηλεκτρονικό mod.

Τα ηλεκτρονικά mod μετατρέπουν την τάση της μπαταρίας στην απαιτούμενη τάση για να πετύχουν την ισχύ που έχουμε ορίσει.
Αν για παράδειγμα έχουμε στον ατμοποιητή αντίσταση 1Ω και ρυθμίσαμε το mod στα 25W τότε θα πρέπει να μας δώσει 5V στην έξοδο. Αν η μπαταρία έχει 3.7V τότε θα πρέπει να ανεβάσει αυτή την τάση στα 5V για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μας. Κατά τη μετατροπή αυτή υπάρχουν απώλειες. Για να αποδώσει 25 watt το mod θα πρέπει να τραβήξει παραπάνω watt από τη μπαταρία. Αυτές τις απώλειες τις χαρακτηρίζουμε σαν αποδοτικότητα (efficiency) της πλακέτας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια πλακέτα Evolv DNA75. Η Evolv δίνει αποδοτικότητα 86%. Όταν ατμίζουμε στα 25W σημαίνει ότι τραβάμε από τη μπαταρία 25 / 0.86 = 29W. Για να βρούμε λοιπόν πόση αυτονομία θα μας δώσει η μπαταρία πρέπει να δούμε τα διαγράμματα αποφόρτισης σταθερής ισχύος στα 30W


Μετρήσεις σταθερής ισχύος
Αρκετά με τη θεωρία, καιρός για τις μετρήσεις.

(http://i.imgur.com/bw3iDKb.png)
Ένα διάγραμμα αποφόρτισης σταθερής ισχύος λαμβάνει υπόψη τόσο τα volt όσο και τα αμπέρ. Παρατηρούμε ότι όσο πέφτει η τάση της μπαταρίας ανεβαίνουν τα αμπέρ.


(http://i.imgur.com/jgFQiIp.png)
Για τις περισσότερες μπαταρίες οι αποφορτίσεις έγιναν με συνεχή αποφόρτιση σταθερής ισχύος μέχρι τα 50W. Εδώ τα διαγράμματα της Samsung 30Q. Είναι φανερό ότι σε αποφόρτιση 60W η μπαταρία θα ανέβαινε πάνω από το επιτρεπτό όριο των 80oC.


(http://i.imgur.com/YGm8ge2.png)
Σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουν πολλοί, η μπαταρία θα μας δώσει την ίδια ενέργεια με όποιον τρόπο κι αν το ζητήσουμε. Εδώ το διάγραμμα 50W παλμικής αποφόρτισης της ίδιας Sasmsung 30Q. Παρατηρείστε ότι μας δίνει παρόμοιο χρόνο ατμίσματος με τα 50W συνεχούς αποφόρτισης του προηγούμενου διαγράμματος(665 και 671 sec αντίστοιχα). Αλλά η θερμοκρασία έχει πέσει δραματικά από τους 71οC στους 37oC.

Δεν έχει σημασία λοιπόν πως θα αποφορτίσουμε τη μπαταρία. Η αποδιδόμενη ενέργεια θα είναι η ίδια. Η θερμοκρασία όμως κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα όπως βλέπουμε και άρα μπορούμε να ατμίσουμε σε πολύ μεγαλύτερη ισχύ χωρίς κίνδυνο να καταστρέψουμε τη μπαταρία παρόλο που βγαίνουμε εκτός προδιαγραφών του κατασκευαστή.

Για λόγους ταχύτητας λοιπόν οι μπαταρίες αποφορτίστηκαν με συνεχή ρυθμό όσο δεν υπερέβαιναν τη μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας που προτείνει ο κατασκευαστής. Στη συνέχεια αποφορτίστηκαν παλμικά τραβώντας ισχύ για 5 sec και αφήνοντας τη μπαταρία να ηρεμήσει για 30 sec. Κάτι που προσομοιάζει τον τρόπο ατμίσματος. Τάση αποκοπής ορίστηκαν τα 2.8V μιας και οι περισσότερες σύγχρονες πλακέτες κόβουν κάπου εκεί υπό φορτίο πριν μας βγάλουν battery lock.

Όλα αυτά που γράφω τώρα δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση αυτά που είχα γράψει εδώ (http://vaping.gr/index.php/topic,33940.0.html). Ξαφνικά δεν έγινε μπαταρία των 30 αμπέρ η Samsung 30Q. Ισχύουν οι προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής. Όμως με τη συγκεκριμένη παλμική αποφόρτιση που προσομοιάζει το άτμισμα και κόφτη στα 2.8V οι μπαταρίες μπορούν να υπερβούν άνετα τις προδιαγραφές των κατασκευαστών.
Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι σε περίπτωση δυσλειτουργίας του mod (πχ autofire) θα έχουμε σοβαρά προβλήματα αν έχουμε ρυθμισμένο το mod στα 50W και μέσα μια Panasonic 18650B.

Κάθε μπαταρία αποφορτίστηκε 10 φορές κατά τη διάρκεια των δοκιμών και μετά μετρήθηκε ξανά με συνεχή αποφόρτιση σταθερούς ισχύος 15W. Η διαφορά που προέκυψε σε σχέση με την αρχική μέτρηση 15W αναφέρεται σε κάθε μπαταρία σαν απώλεια χωρητικότητας. Αυτό μπορεί να μη σημαίνει τίποτε ή να σημαίνει πολλά. Μπορεί μια μπαταρία να χάνει μεγάλο ποσό της χωρητικότητας της αρχικά αλλά στη συνέχει να διατηρεί μια σταθερή χωρητικότητα για πολλούς κύκλους αποφορτίσεων. Ή να χάνει αναλογικά τη χωρητικότητα της οπότε απώλεια 3% σημαίνει ότι σε 100 κύκλους φόρτισης θα χάσει το 30% της χωρητικότητας. Δεν ξέρω τι ισχύει, αναφέρω όμως το ποσοστό απώλειας.

Όλες οι μετρήσεις έγιναν με το ηλεκτρονικό φορτίο που ανέφερα εδώ στο βίντεο (http://vaping.gr/index.php/topic,33940.0.html). Αν αναρωτιέστε γιατί μετρήθηκαν οι μπαταρίες έως τα 84W είναι γιατί το ηλεκτρονικό φορτίο είναι 30Α. Επομένως 2.8V * 30A = 84W.

Ιδού λοιπόν σε παγκόσμια πρώτη οι μετρήσεις αποφόρτισης σταθερούς ισχύος.


LG 18650 HE4
(http://i.imgur.com/uHBOU0A.png)
(http://i.imgur.com/b2zADEQ.png)
Παλαιότερης τεχνολογίας μπαταρία, δείχνει την ηλικία της φιγουράροντας στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Η απώλεια χωρητικότητας κυμάνθηκε στο -1.90%, λίγο πάνω από το μέσο όρο.


LG INR18650 HG2
(http://i.imgur.com/p4iAqR7.png)
(http://i.imgur.com/Gk3Fvfg.png)
Η πιο φρέσκια πρόταση της LG δείχνει τα δόντια της πάνω από τα 40W. Η απώλεια χωρητικότητας κυμάνθηκε στο χαμηλό -1.15%. Μια θαυμάσια μπαταρία που όμως έχει ισχυρό αντίπαλο τη Samsung 30Q


LG INR18650 MJ1
(http://i.imgur.com/qHrQVkn.png)
(http://i.imgur.com/3GveQwx.png)
H MJ1 έχει τη μεγαλύτερη αυτονομία σε αποφορτίσεις μέχρι 30W. Μετά η απόδοση της πέφτει σταδιακά για να φτάσει στα τάρταρα στα 70W. Δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία στα 84W αλλά ούτως ή άλλως είναι άχρηστη από τα 60W. Απώλεια χωρητικότητας -1.90%.


Panasonic NCR 18560B
(http://i.imgur.com/BXsmczI.png)
(http://i.imgur.com/sna6f3w.png)
Η 18650Β είναι μπαταρία μπαταρία για χαμηλή ισχύ ατμίσματος σαν την MJ1. Μέχρι τα 30W είναι ΟΚ όμως ποτέ δεν μπόρεσε να φθάσει την αυτονομία της MJ1. Μετά τα 30W η απόδοση της πέφτει και στα 60W είναι παντελώς άχρηστη. Η απώλεια χωρητικότητας όμως ήταν εντυπωσιακή με μόλις -0.90%.


Samsung INR18650-25R
(http://i.imgur.com/OO62ZeY.png)
(http://i.imgur.com/uZuIO7q.png)
Παλιάς τεχνολογίας και η 25R, οι επιδόσεις της πάντως είναι ανώτερες της ΗΕ4. Υπάρχουν πολύ καλύτερες σύγχρονες προτάσεις. Η απώλεια χωρητικότητας λίγο κάτω από το μέσο όρο -1.28%.
Η μπαταρία που είχα στα χέρια μου ήταν η 25RM. Νομίζω ότι είναι η 25R φτιαγμένη στο εργοστάσιο της Μαλαισίας. Ίσως ο Shado μας διαφωτίσει.


Samsung INR18650-30Q
(http://i.imgur.com/jgFQiIp.png)
(http://i.imgur.com/eTSofw2.png)
Μια από τις καλύτερες προτάσεις, φιγουράρει στις πρώτες θέσεις πάνω από τα 40W αλλά δεν τα πάει άσχημα και στα χαμηλότερα. Η απώλεια χωρητικότητας όμως ήταν υψηλή στα -2.42%


Sony US18650 VTC5
(http://i.imgur.com/48xlabT.png)
(http://i.imgur.com/sIj1nGP.png)
Η παλιά πρόταση της Sony δεν τα πάει άσχημα από τα 50W και πάνω όμως ακόμη και τότε δεν μπορεί να ξεπεράσει τις πιο σύγχρονες VTC6, 30Q και HG2. Κάτω από τα 50W ξεπερνάει μόνο τις ΗΕ4 και 25R. Εντυπωσιακή όμως ήταν η απώλεια χωρητικότητας που έπιασε το απόλυτο 0%! Αν θέλετε τη μέγιστη μακροζωία αυτή είναι η μπαταρία σας.


Sony US18650 VTC6
(http://i.imgur.com/uqfYKRT.png)
(http://i.imgur.com/JH6Y6zd.png)
Ο αδιαμφισβήτητος νικητής της συγκριτικής δοκιμής. Σε όλες σχεδόν τις αποφορτίσεις είναι στην πρώτη θέση. Αποδίδει εξίσου καλά τόσο στα χαμηλά όσο και στα ψηλά watt. Μόνο μελανό σημείο η απώλεια χωρητικότητας που ήταν κι αυτή κορυφαία στο -3.11%.


Συγκριτικοί πίνακες αποφόρτισης
(http://i.imgur.com/PMwvKwG.png)
(http://i.imgur.com/0287X19.png)
(http://i.imgur.com/cx0dG7Z.png)
(http://i.imgur.com/X2c1iDF.png)
(http://i.imgur.com/LFepuF9.png)
(http://i.imgur.com/QXFEIyC.png)
(http://i.imgur.com/AjUcFxu.png)
(http://i.imgur.com/bTLrJgt.png)
Μεγαλύτερη μπάρα (περισσότερα sec) σημαίνει καλύτερη επίδοση και μεγαλύτερη αυτονομία.


Επίλογος
(http://i.imgur.com/6FqGxJE.png)
Στον παραπάνω πίνακα είναι τα πλήρη αποτελέσματα για τους λάτρεις των αριθμών.

Σαφέστατα στη συγκριτική δοκιμή διέπρεψε η Sony VTC6. Δυστυχώς όμως δε θα τη συνιστούσα γιατί πολύ πιθανόν να πέσετε σε μαϊμού. Οι Sony είναι οι πιο αγαπητές μπαταρίες στους κοπιαδόρους γιατί είναι οι πιο ακριβές. Είχα αναφέρει παλαιότερα ότι μου έτυχε VTC6 που από κάτω είχε την Samsung 30Q. Σ' αυτή τη δοκιμή μου έτυχε VTC5A που στην πραγματικότητα ήταν η VTC5.
Θέλει προσοχή λοιπόν γιατί όσον αφορά τις Sony πολύ πιθανόν να πέσετε σε μαϊμούδες. Και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το κατάστημα. Και οι 2 ψεύτικες Sony ήταν από καταστήματα που προτείνονται συνεχώς εδώ στο φόρουμ. Απλά επειδή όπως βλέπετε οι επιδόσεις είναι πολύ κοντά, είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι πλαστές.

Σε μικρότερο βαθμό αυτό ισχύει και για τις LG HG2. H πιο ασφαλής επιλογή είναι η Samsung 30Q που δεν έχει ακουσθεί μέχρι στιγμής κάτι. Αν ατμίζετε σε χαμηλά βατ, πολύ καλή πρόταση είναι και η LG MJ1.

Τέλος όταν συμβουλεύεστε τα διαγράμματα μη ξεχνάτε να υπολογίζετε πάντα τις απώλειες του mod. Αν ατμίζετε στα 40W βάλτε 20% απώλειες οπότε 40 / 0.80 = 50W. Για τα 40W θα πρέπει να συμβουλευτείτε τα διαγράμματα των 50W και όχι των 40W.
Αν το μοντάκι σας χρησιμοποιεί περισσότερες από μία μπαταρίες, τότε το φορτίο μοιράζεται ομοιόμορφα μεταξύ τους. Αν τραβάτε 60W και έχετε mod με 2 μπαταρίες τότε στο διάγραμμα των 30W θα βρείτε την πραγματική καταπόνηση της κάθε μπαταρίας, αν έχετε 3 μπαταρίες κοιτάτε τα 20W κλπ.

Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: ChristosN στις Μαΐου 29, 2017, 01:36
Εξαιρετική δημοσίευση! Σίγουρα πολύ χρήσιμη για τις επιλογές μας, αν και αυτό με τις Sony με χάλασε κάπως. 
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: drdemos στις Μαΐου 29, 2017, 05:14
Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου φίλε Camber.
Μια πολύ καλή και αναλυτική παρουσίαση.
Αλλά το σημαντικότερο; Με απλά λόγια, πράγμα που την κάνει απόλυτα κατανοητή ακόμη και στον πιο αδαή σχετικά με τις μπαταρίες, βοηθώντας απίστευτα στην επιλογή της κατάλληλης μπαταρίας για τις ανάγκες του καθενός.
Μία πρόταση: Να το συμπληρώνεις κατά το δυνατόν με κάθε καινούργια μπαταρία που θα βγαίνει στην αγορά, ώστε να γίνεται όλο και πιο πλήρης η λίστα.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: bluegeorge στις Μαΐου 29, 2017, 07:00
Respect Camber. Οι υπόλοιποι κυρίες και κύριοι...

Να σέβεστε.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: spaka279 στις Μαΐου 29, 2017, 08:43
Συγχαρητήρια camber πολύ καλή δουλειά. Εγώ έχω μια ENG imr 18650 3500mha. Δε βλέπω γενικά να αναφέρεται πουθενά και μου την είχαν προτείνει για πολύ καλή.
Μπράβο και πάλι
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: perelevas στις Μαΐου 29, 2017, 09:14
Τι εχει κανει ο ανθρωπος...!!!!
Respect !!!
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: Doubt στις Μαΐου 29, 2017, 09:16
Συγχαρητήρια camber πολύ καλή δουλειά. Εγώ έχω μια ENG imr 18650 3500mha. Δε βλέπω γενικά να αναφέρεται πουθενά και μου την είχαν προτείνει για πολύ καλή.

Αυτή;

(http://www.iproductpage.com/Product/Nominal_Voltage_HMENG_18650_3500mAh_60A_3_7V_LGMJ1_3500mAh_3_7v_li_ion_battery_high_capacity_and_10A_discharge_3_7v_li_ion_battery_HMENG_18650_60-60292153866_5_58.jpg)
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: Ribot στις Μαΐου 29, 2017, 09:47
Τρομερή ανάρτηση, μπράβο Γιώργο! :respect_hat:
Υποθέτω ότι κι αυτή θα "καρφιτσωθεί" βεβαίως.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: cpbaroque στις Μαΐου 29, 2017, 09:58
Ο δικός μας Mooch... :bow:

Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: filip στις Μαΐου 29, 2017, 10:00
Εξαιρετικό μπράβο! 
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: thanoss24 στις Μαΐου 29, 2017, 10:05
Εξαιρετικη δουλεια!! Το μπραβο ειναι πραγματικα λιγο!
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Μαΐου 29, 2017, 10:13
[justify]@camber, καλημέρα. Να πω κι εγώ ένα τεράστιο “ευχαριστώ” για την τόσο σημαντική βοήθεια, αλλά και γιατί κάποια πράγματα μπορεί να φαίνονται ή και να είναι εύκολα για κάποιους, όμως παράλληλα τόσο άγνωστα για πολλούς. Εχθές για παράδειγμα, ρώτησα σε σχετικό νήμα κάτι για το θέμα διάρκειας ζωής των 18650, μάλιστα επικαλέστηκα ως προσωπικό παράδειγμα μία από τις επώνυμες μπαταρίες (LG hg2). Στάθηκα τυχερός που μου απάντησε άμεσα ο microchip με απλό τρόπο ώστε να μην χαθώ στη μετάφραση των ηλεκτρονικών, βέβαια έχω ακόμα βασικά κενά ως χρήστης, όμως είναι μία καλή αρχή ώστε οι χειρισμοί μου να είναι πιο σοβαροί. [έχω γερασμένες μπαταρίες και η διάρκειά τους έχει πέσει αισθητά, άμεσα θα οδηγηθούν σε ανακύκλωση. Ακόμα δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία γνήσια πέρα απ’ την προσπάθειά μου ν’ αγοράζω από επώνυμα καταστήματα, επίσης, ακόμα δεν γνωρίζω την προσέγγιση: ποιο το μέγιστο χρονικό διάστημα ζωής τους σε συνδυασμό με τη χρήση μίας μπαταρίας, (κάτι σχετικό που θυμήθηκα είναι όταν είχα αποκτήσει το Radius. Μέσα η συσκευασία είχε μία 18650, η οποία από την 1η ημέρα χρήσης ήταν για ανακύκλωση. Πάρα πολύ μικρή η διάρκεια λειτουργίας της, σε επίπεδα 2, 3 ωρών με απαίτηση ελάχιστων βατ].[/justify]

[justify]Τη συγκριτική δοκιμή, που τόσο ευγενικά μας πρόσφερες, ασφαλώς και την ξεκοκάλισα, (αν και εδώ πολλά σημεία δεν μπόρεσα να κατανοήσω γιατί φτάνω μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο ως αναγνώστης). [/justify]

[justify]Είδα τους 3 τύπους φορτίου, στάθηκα κι εγώ στο φορτίο σταθερής ισχύος όπου αφορά ένα ηλεκτρονικό μοντ. Η πρώτη μου ερώτηση θα ήταν: μία τέτοια πλακέτα, μετατροπής DC-DC, μιλάμε για ενίσχυση σήματος εισόδου; δηλ. αν καταλαβαίνω σωστά, η αποδοτικότητα έχει να κάνει με το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του το συγκεκριμένο κύκλωμα μέσα στην πλακέτα; (π.χ. ένα vtc mini, όπου διαβάζω για άριστη απόδοση σε σχέση με ένα πολύ ακριβότερο ηλεκτρονικό μοντ, έχει εξίσου καλό κύκλωμα συν ποιότητα εξαρτημάτων ώστε να έχουν και τα 2 πολύ καλή τιμή αποδοτικότητας;). / αυτή η τιμή, υπάρχει στα χαρακτηριστικά τους ώστε να μπορώ να την διαβάζω ώστε να έχω ένα βασικό κριτήριο αγοράς; Τώρα, αυτό που διαβάζω για απώλεια χωρητικότητας μίας μπαταρίας 18650, αυτό πώς μπορώ να το ελέγχω σαν απλός χρήστης; υπάρχει αυτή η δυνατότητα; [/justify]

[justify]Κάτι τελευταίο. Στον τύπο φορτίου σταθερής αντίστασης. Χρησιμοποιώ αρκετά συχνά μηχανικό μοντ. Σαν προσωπικό μπούσουλα χρήσης, ακολούθησα μέχρι και σήμερα όσα μου είχαν δείξει από τις πρώτες μέρες χρήσης (πρόταση ως ιδανικότερη απόδοση, διάρκεια + σταθερό άτμισμα): επιλογή αντίστασης επάνω σε επισκευάσιμο μεταξύ 0,6 – 1.2Ω. Ως προσωπική πρόταση θα τολμούσα να πω στα 0.8Ω που συνήθως χρησιμοποιώ, (για cut off στα βολτ, δυστυχώς δεν ξέρω, διότι μέχρι και σήμερα όταν πέφτει η απόδοση είναι καθαρά εμπειρικά κατά το άτμισμα, ποτέ δεν έτυχε να αφαιρέσω την μπαταρία και να δω ή να μετρήσω κάτι παραπάνω). [/justify]

[justify]Ειλικρινά, και πάλι χίλια ευχαριστώ. Σημαντικά στοιχεία για την ασφαλή χρήση κατά το άτμισμα το οφείλω κι εγώ σε εσάς. [/justify]

Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: 30SmokingYears στις Μαΐου 29, 2017, 10:30
Μάλλον η πιο χρήσιμη τεχνική δημοσίευση  που έχει αναρτηθεί στο φόρουμ. Ευχαριστούμε πολύ, camber!
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: Σταύρος 63 στις Μαΐου 29, 2017, 11:40
Εξαιρετική δουλειά πολλά μπράβο κ από μένα!
Ευχαριστούμε camber! :respect_hat:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: Ksp στις Μαΐου 29, 2017, 13:07
Ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Και πολλά συγχαρητήρια!
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: thenetpoet στις Μαΐου 29, 2017, 13:21
Γιώργο, εξαιρετική παρουσίαση :thumpup:
Αν έχεις τρόπο να βάλεις και την καμπύλη θερμοκρασίας της κάθε μπαταρίας, θα γίνει τέλεια αναφορά.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: paloukaros στις Μαΐου 29, 2017, 13:29
Εξαιρετική δουλειά,παρουσίαση πολλά μπράβο και ευχαριστούμε
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: EΡΕΒΟΣ στις Μαΐου 29, 2017, 13:44
Ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ο ς     :respect:

Ευχαριστω πολυ!!!!! :respect:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: kotsos75 στις Μαΐου 29, 2017, 14:31
μπράβο camber  :thumpup:
πολύ χρήσιμο 
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: spaka279 στις Μαΐου 29, 2017, 14:50
Αυτή;

(http://www.iproductpage.com/Product/Nominal_Voltage_HMENG_18650_3500mAh_60A_3_7V_LGMJ1_3500mAh_3_7v_li_ion_battery_high_capacity_and_10A_discharge_3_7v_li_ion_battery_HMENG_18650_60-60292153866_5_58.jpg)
Ναι αυτή ειναι
Και ή αλήθεια είναι ότι είδα διαφορά από τις LG που είχα τόσο καιρό
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: Pafapoufas στις Μαΐου 29, 2017, 20:59
Συγχαρητηρια για την αναρτηση. Αν και πολλα απο αυτα για μενα ηταν κινεζικα καποια πραγματακια τα καταλαβα. Για οσους λοιπον δεν εχουν αυτες τις γνωσεις τους ενδιαφερει το πρακτικο  συμπέρασμα που ειναι το τι προτεινεται και τι να αποφεύγεται. Γι αυτο το λογο καλο θα ηταν να αναφερθουν και τα μαγαζια που ισως και εν αγνοια τους πουλανε αμφιλεγομενες μπαταριες.

Στάλθηκε από το SM-J710F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: Doubt στις Μαΐου 29, 2017, 21:17
Ναι αυτή ειναι
Και ή αλήθεια είναι ότι είδα διαφορά από τις LG που είχα τόσο καιρό
Αν είχες καφέ 3000mAh πιθανόν να έχεις πάλι LG, την MJ1 που αναφέρεται στη δοκιμή.
Οι HMENG είναι rewrapped (http://vapebeat.com/features/are-you-using-a-re-wrap-battery).
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: specemarine στις Μαΐου 29, 2017, 21:19
Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και τις πληροφορίες που μοιράζεσαι με τον κόσμο! :respect:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: petra στις Μαΐου 29, 2017, 22:02
Μα τι εκπληκτική, ολοκληρωμένη και χρήσιμη παρουσίαση!
Γιώργο, έγραψες πάλι!
Μάλιστα, τα κατάλαβα σχεδόν όλα όσα έγραψες (του Microchip δεν καταλαβαίνω γρυ τα γραπτά, άρα μάλλον ξέρει περισσότερα ακόμη κι από σένα! :)) :)) :)) )

Μια σημείωση μόνο
Aπό τις μπαταρίες της δοκιμής, οι Sony VTC6 (30A), LG HG2 (20A) , Samsung 30Q (15A) είναι 3000mah
Και οι LG HE4 (20A) SONY VTC5 (20A) Samsung 25RM (20A) είναι 2500mah
oi panasonic 18650B (4.87A) είναι 3400Mah
Και οι LG MJ1 (10A) είναι 3500Mah

Σωστά;

Τα mah γίνονται αντιληπτά από τους πίνακές σου, αλλά ρωτώ για επιβεβαίωση, ώστε να αξιολογήσω τα αποτελέσματα με βάση το συνδυασμό Α και mah της κάθε μπαταρίας.
Και να δω στην πράξη ποια μπαταρία ταιριάζει στις ανάγκες μου. Βλέπω λοιπόν ότι ακόμη και στα ελάχιστα 15 βατ, που θεωρητικά δε ζορίζουν πολύ την μπαταρία, οι αποκλίσεις των "μεγάλων" αλλά "αδύναμων" MJ1 και 18650Β από τα ονομαστικά mah τους (3500mah/10Α και 3400mah/4.87A αντοίστοιχα) είναι μεγάλες, συγκριτικά με τις μπαταρίές τωτων 20αμπερων 3000ρων και 2500ρων μπαταριών. 
Οπότε, η πραγματική διαφορά τους με τις 20μπερες 3000ρες είναι μεταξύ 200-280mah για την 10Α LG και μόλις 120-200mah για την 4.87Α panasonic.
Πρακτικά λοιπόν, ακόμη κι αν ατμίζουμε σε χαμηλά βατ, δεν έχει πολύ νόημα να χρησιμοποιούμε μπαταρίες κάτω από 15-20Α, ειδικά αν ατμίζουμε μεν σε χαμηλά βατ, αλλά με μια χαμηλών ομ αντίσταση (πχ  SS 316L) που τραβάει περισσότερα αμπέρ από το κλασικό κάνθαλ. Και βέβαια, αν θελήσουμε περιστασιακά να τις χρησιμοποιήσουμε για κάποιον πνευμονικό με 40W και διπλή αντίσταση στα 0.3-0.4, μπορεί να αποδώσουν λιγότερο ακόμη και από μια 2500mah (πχ η πανασονικ σε σχέση με την vtc5 στη μέτρησή σου των 40βατ)
Διόρθωσέ με αν κάτι έχω καταλάβει λάθος.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: billythekid στις Μαΐου 29, 2017, 22:11
Τα λόγια είναι περιττά . Τιμή μας που σε έχουμε εδώ.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: kotsos75 στις Μαΐου 29, 2017, 22:13
νομίζω πως το ss δεν τραβάει περισσότερα amber
ας βγαίνει πιο χαμηλή η αντίσταση πάλι το ίδιο θα τραβήξει από την μπαταρία εφόσον θα το δουλέψεις στα ίδια watt με το κανθαλ

και μια ερώτηση από εμενα
όλες αυτές οι μπαταρίες θεωρούνται ασφαλούς χημείας έτσι δεν είναι?
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: spaka279 στις Μαΐου 29, 2017, 22:14
Αν είχες καφέ 3000mAh πιθανόν να έχεις πάλι LG, την MJ1 που αναφέρεται στη δοκιμή.
Οι HMENG είναι rewrapped (http://vapebeat.com/features/are-you-using-a-re-wrap-battery).
Rewrapped ε; και άμα σου πω την επέλεξα επειδή ήταν και πιο ακριβή από την LG hg2 που ήθελα να πάρω και λέω θα είναι καλύτερη. Κάνω λίγα βατ γενικά οκ την άλλη φορά θα προσεχω...
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: firvain στις Μαΐου 29, 2017, 22:15
Great work! Μην το παρατήσεις.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά!

Ευχαριστούμε.


Sent from my siPhone
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: Cruiser79 στις Μαΐου 30, 2017, 01:28
Γιώργο, είσαι όνειρο ρε φίλε...  :respect:

Τρίζει η καρέκλα του Shadokan! Φυσικά και το θέμα είναι πλέον μόνιμο.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Μαΐου 30, 2017, 02:11
Μια σημείωση μόνο
Aπό τις μπαταρίες της δοκιμής, οι Sony VTC6 (30A), LG HG2 (20A) , Samsung 30Q (15A) είναι 3000mah
Και οι LG HE4 (20A) SONY VTC5 (20A) Samsung 25RM (20A) είναι 2500mah
oi panasonic 18650B (4.87A) είναι 3400Mah
Και οι LG MJ1 (10A) είναι 3500Mah

Σωστά;
Σχεδόν.
Sony VTC6 (15A) 3120mAh ονομαστική, 3000mAh minimum
LG HG2 (20A) 3000mAh ονομαστική
Samsung 30Q (15A) 3040mAh ονομαστική, 3000mAh minimum
LG HE4 (20A) 2500mAh ονομαστική
Sony VTC5 (20A) 2600mAh ονομαστική, 2500mAh minimum
Samsung 25R (20A) 2560mAh ονομαστική, 2500mAh minimum
Panasonic 18650B (6.5A) 3350mAh ονομαστική, 3250mAh minimum
LG MJ1 (10A) 3500mAh ονομαστική, 3400mAh minimum

H ονομαστική χωρητικότητα είναι η τυπική - σύμφωνα με τον κατασκευαστή - χωρητικότητα. Εγγυάται όμως μόνο για τη minimum χωρητικότητα.

Τα mah γίνονται αντιληπτά από τους πίνακές σου, αλλά ρωτώ για επιβεβαίωση, ώστε να αξιολογήσω τα αποτελέσματα με βάση το συνδυασμό Α και mah της κάθε μπαταρίας.
Και να δω στην πράξη ποια μπαταρία ταιριάζει στις ανάγκες μου. Βλέπω λοιπόν ότι ακόμη και στα ελάχιστα 15 βατ, που θεωρητικά δε ζορίζουν πολύ την μπαταρία, οι αποκλίσεις των "μεγάλων" αλλά "αδύναμων" MJ1 και 18650Β από τα ονομαστικά mah τους (3500mah/10Α και 3400mah/4.87A αντοίστοιχα) είναι μεγάλες, συγκριτικά με τις μπαταρίές τωτων 20αμπερων 3000ρων και 2500ρων μπαταριών.  
Οπότε, η πραγματική διαφορά τους με τις 20μπερες 3000ρες είναι μεταξύ 200-280mah για την 10Α LG και μόλις 120-200mah για την 4.87Α panasonic.
Πρακτικά λοιπόν, ακόμη κι αν ατμίζουμε σε χαμηλά βατ, δεν έχει πολύ νόημα να χρησιμοποιούμε μπαταρίες κάτω από 15-20Α, ειδικά αν ατμίζουμε μεν σε χαμηλά βατ, αλλά με μια χαμηλών ομ αντίσταση (πχ  SS 316L) που τραβάει περισσότερα αμπέρ από το κλασικό κάνθαλ. Και βέβαια, αν θελήσουμε περιστασιακά να τις χρησιμοποιήσουμε για κάποιον πνευμονικό με 40W και διπλή αντίσταση στα 0.3-0.4, μπορεί να αποδώσουν λιγότερο ακόμη και από μια 2500mah (πχ η πανασονικ σε σχέση με την vtc5 στη μέτρησή σου των 40βατ)
Διόρθωσέ με αν κάτι έχω καταλάβει λάθος.

Πολύ εύστοχη η ερώτηση. Επέτρεψε μου να παραθέσω τα διαγράμματα που πήρα για τις μεγάλες και "αδύναμες" με την κλασική αποφόρτιση σταθερής έντασης
(http://i1043.photobucket.com/albums/b437/cambersa/Batteries/Constant%20Power%20Discharge/Panasonic%2018650B/Panasonic%2018650B_zpsbtzyywcq.png)
(http://i1043.photobucket.com/albums/b437/cambersa/Batteries/Constant%20Power%20Discharge/LG%20MJ1/LG%20MJ1_zpspnwnvm2b.png)

Η Panasonic μου έδωσε λίγο πάνω από το minimum των προδιαγραφών της (3289mAh), ενώ η MJ1 κάτω από το minimum (3349mAh). Επομένως είναι λογικές οι μικρές διαφορές που παρατήρησες στα διαγράμματα σταθερής ισχύος. Αν είχαν την ονομαστική τιμή που υπόσχεται ο κατασκευαστής οι διαφορές θα ήταν μεγαλύτερες.

Αν κάποιος ατμίζει στα 10-15W και βρει σε καλή τιμή μια από τις δύο (ιδιαίτερα την MJ1) έχει νόημα να τις αγοράσει. Για όσους πειραματίζονται με επισκευάσιμους ή δυνατούς εργοστασιακούς τότε το τρίδυμο VTC6-HG2-30Q είναι μονόδρομος.

Το σύρμα και τα Ωμ που έχουμε στον ατμοποιητή δεν παίζουν κανένα ρόλο στα αμπέρ που θα τραβήξουμε από τη μπαταρία. Διαφορετικά αμπέρ δίνει ένα ηλεκτρονικό mod στον ατμοποιητή και διαφορετικά τραβάει από τη μπαταρία.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ισχύς που ατμίζουμε. Αν ατμίζουμε στα 30W τότε κοιτάμε τα διαγράμματα των 30W. Για να είμαστε πιο σωστοί λαμβάνουμε υπόψη τις απώλειες του mod μας και κοιτάμε μια κατηγορία πιο πάνω, δηλαδή τα διαγράμματα των 40W.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: cloak στις Μαΐου 30, 2017, 02:20
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ. Σ ευχαριστουμε πολυ. ιδιαιτερα εγω που ειμαι αρχαριος :respect: 
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: makis206 στις Μαΐου 30, 2017, 07:29
Θεός, τέλος!

Ευχαριστούμε που μας ανοίγετε τα μάτια μερικοί εδώ μέσα, ανεβαίνει η αξία του φόρουμ με τέτοια νήματα.! :)
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: knight77 στις Μαΐου 30, 2017, 08:21
Εξαιρετική δουλειά, ευχαριστούμε πολύ!

Sent from OnePlus 3t

Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: doctor_pan στις Μαΐου 30, 2017, 10:42
Πραγματικό σχολείο... :respect:
Ευχαριστούμε πολύ! 
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: microchip στις Μαΐου 30, 2017, 15:05
@cpbaroque
Μην μπερδεύεις τις βούρτσες με τις πινέλα.
Τα διάγραμμα αποφόρτισης με σταθερή ισχύ που βλέπουν τα ματάκια μας, είναι παγκόσμια αποκλειστικότητα.
Το προχώρησε μάλιστα, προσθέτοντας και θερμοκρασία.
Και για να μας στείλει αδιάβαστους, μέτρησε και με "παλμική" εκφόρτιση, δηλαδή σε συνθήκες πραγματικού ατμίσματος.

Τα διαγράμματα αναφοράς, περιέχουν όλα όσα θέλει κάποιος να γνωρίζει για την συμπεριφορά των μπαταριών, σε σχεδόν όλες τις συνθήκες αποφόρτισης.

Μιλάμε για εγκυκλοπαίδεια εκτός από εργαλείο.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: variax στις Μαΐου 30, 2017, 15:33
Σχολειο λεμε.!!!! :respect: :respect: :respect:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: cpbaroque στις Μαΐου 30, 2017, 16:08
@cpbaroque
Μην μπερδεύεις τις βούρτσες με τις πινέλα.

Πολύ σωστά! Επανορθώνω λοιπόν τροποποιώντας το προηγούμενο μου ποστ...



Ποιος Mooch και...

(http://i.imgur.com/zDAppxa.png)

:yes:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: shadockan στις Μαΐου 30, 2017, 17:54

Samsung INR18650-25R
(http://i1043.photobucket.com/albums/b437/cambersa/Batteries/Constant%20Power%20Discharge/Samsung%2025RM/Samsung%2025R%20CW%20cont_zps1qsihepv.png)
(http://i1043.photobucket.com/albums/b437/cambersa/Batteries/Constant%20Power%20Discharge/Samsung%2025RM/Samsung%2025R%20CW%20pulse_zpsk0xbo0vo.png)
Παλιάς τεχνολογίας και η 25R, οι επιδόσεις της πάντως είναι ανώτερες της ΗΕ4. Υπάρχουν πολύ καλύτερες σύγχρονες προτάσεις. Η απώλεια χωρητικότητας λίγο κάτω από το μέσο όρο -1.28%.
Η μπαταρία που είχα στα χέρια μου ήταν η 25RM. Νομίζω ότι είναι η 25R φτιαγμένη στο εργοστάσιο της Μαλαισίας. Ίσως ο Shado μας διαφωτίσει.



Samsung SDI has moved production of the 25R to Malaysia.
The cells perform to the same specification, the only difference is the country of origin.
Malaysian cells are marked SDIEM (Samsung SDI Energy Malaysia).

Καμια διαφορα δεν υπαρχει σε σχεση με την Samsung 25R5 που υπαρχει στην αγορα .
Διαφορα υπαρχει σε σχεση με το παλιο μοντελο που ειχε θαλασσι καλυμμα.

Η θαλασσι Samsung 25R2 , ηταν ελαχιστα μικροτερη σε διαστασεις .

Αναμεσα στις Samsung 25r2 και 25r5 , υπαρχει διαφορα στη διαρκεια καθως και στην ανοδο της θερμοκρασιας .
Η πρασινη ειναι μεγαλυτερη σε διαρκεια , αλλα ειναι καλυτερη και σαν αποδοση ... Πραγμα που ειναι καπως αντιθετο αν αναλογιστουμε οτι η διαρκεια ειναι αντιθετη της αποδοσης .... θεωρητικα ...



Επισης να αναφερθει οτι οι ''μαϊμου'' Sony , ειτε ειναι VTC5 , ειτε VTC5A , ειτε VTC6 , μοιαζουν παρα πολυ και σαν αποδοση οπως γραφει ο Γιωργος πιο πανω , αλλα και σαν οψη .
Ιδιαιτερα αν το ματι δεν ειναι ... ''εκπαιδευμένο'' , θα δει τις τρεις απολήξεις του θετικου πολου και δεν θα καταλαβει οτι δεν ειναι Sony , αλλα Samsung .
Εχει γινει αναφορα στο θεμα και σε προηγουμενες συζητησεις στα νηματα για τις μπαταριες , αλλα δυστυχως εχω δει οτι πολλοι συνατμιστες την εχουν πατήσει .

Ιδιαιτερα σημερα , να ξερετε οτι υπαρχει μεγαλη ποσοτητα Sony VTC6 , οι οποιες εχουν Samsung 30Q κατω απο το καλυμμα.
Η αποδοση τους ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ σε σχεση με την αποδοση της Sony VTC6 και παρα πολυ δυσκολα θα φανει η διαφορα ..... και ΑΝ γινει αντιληπτη , θα ειναι αποδεκτη απο καποιον που δεν εχει γνωση και μηχανηματα για να εξετάσει τη μπαταρια .........

Οποτε μιλαμε για μπαταριες πολυ καλης αποδοσης , αλλα σε μεγαλυτερη τιμη .

Το κακο ομως εδω ειναι οτι αν τυχον αγορασουμε δυο μπαταριες δηθεν Sony VTC6 και η μια ειναι Samsung 30Q , με σκοπο να τις  λειτουργησουμε σε μοντακι δυο (ή περισσοτερων) μπαταριων σε σειρα , θα εχουμε προβλημα διοτι οι μπαταριες δεν εχουν ιδιο ρυθμο αποφορτισης και στην καλυτερη των περιπτωσεων θα μας χαλασει η μια απο τις δυο μπαταριες ...



Γιωργη ....
Μαλλον η LG HE4 ειναι με αρκετα χιλιόμετρα στην πλατη ....
Αυτο το γραφω γιατι ειδα ομοια αποδοση σε διαρκεια σε σχεση με τη Sony VTC5 , οπως όμοια ηταν και η αποδοση ισχυος .

Οσο αφορα τη Samsung 25R , τα δειγματα που περασαν απο τα χερια μου ηταν καλυτερα της Sony VTC5.
Aυτο βεβαια δεν αναιρει το γεγονος οτι η Sony VTC5 ειναι μια απο τις κορυφαιες μπαταριες ..... και παντα μια σωστη αγορα αν ειναι αυθεντικη .....




Ενα απλο μπραβο ειναι πολυ λιγο για τη δουλεια σου Γιωργη.

Δυστυχως δεν εχω αλλο τροπο για να εκφρασω τα συγχαρητηρια μου ....

Οποτε ........... ΜΠΡΑΒΟ Γιωργη .......
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: bretsos στις Μαΐου 30, 2017, 18:05
Μπράβο!!:respect_hat:

Ευχαριστούμε πολύ για τον κόπο σου!!
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Μαΐου 30, 2017, 22:08
Η μπαταρία που είχα στα χέρια μου ήταν η 25RM. Νομίζω ότι είναι η 25R φτιαγμένη στο εργοστάσιο της Μαλαισίας. Ίσως ο Shado μας διαφωτίσει.



Samsung SDI has moved production of the 25R to Malaysia.
The cells perform to the same specification, the only difference is the country of origin.
Malaysian cells are marked SDIEM (Samsung SDI Energy Malaysia).

Καμια διαφορα δεν υπαρχει σε σχεση με την Samsung 25R5 που υπαρχει στην αγορα .
Διαφορα υπαρχει σε σχεση με το παλιο μοντελο που ειχε θαλασσι καλυμμα.
Μπράβο ρε Βασίλη. :thumpup:
Κάπου υπήρχε η Μαλαισία στο μυαλό μου αλλά δεν μπορούσα πουθενά να βρω την πληροφορία. Η SDIEM με το πράσινο κάλυμμα είναι η μπαταρία που εξετάστηκε.


Γιωργη ....
Μαλλον η LG HE4 ειναι με αρκετα χιλιόμετρα στην πλατη ....
Αυτο το γραφω γιατι ειδα ομοια αποδοση σε διαρκεια σε σχεση με τη Sony VTC5 , οπως όμοια ηταν και η αποδοση ισχυος .

Οσο αφορα τη Samsung 25R , τα δειγματα που περασαν απο τα χερια μου ηταν καλυτερα της Sony VTC5.
Aυτο βεβαια δεν αναιρει το γεγονος οτι η Sony VTC5 ειναι μια απο τις κορυφαιες μπαταριες ..... και παντα μια σωστη αγορα αν ειναι αυθεντικη .....

Όλες οι μπαταρίες ήταν καινούργιες και αμεταχείριστες. Παρακάτω τα διαγράμματα κλασικής αποφόρτισης με σταθερό ρεύμα.
(http://i1043.photobucket.com/albums/b437/cambersa/Batteries/Constant%20Power%20Discharge/LG%20HE4/LG%20HE4_zpsxevfrctm.png)
(http://i1043.photobucket.com/albums/b437/cambersa/Batteries/Constant%20Power%20Discharge/Samsung%2025RM/Samsung%2025R_zpss3wmpakw.png)
(http://i1043.photobucket.com/albums/b437/cambersa/Batteries/Constant%20Power%20Discharge/Sony%20VTC5/Sony%20VTC5_zpspwkb1jp9.png)
H HE4 επιβεβαιώνει με το παραπάνω την ονομαστική της χωρητικότητα. Το αποτύπωμα της καμπύλης στο διάγραμμα συμφωνεί με το αποτύπωμα γνήσιας ΗΕ4. Μέχρι τα 5Α τα πάει πολύ καλά αλλά από τα 10Α και πάνω η Samsung 25R περνάει μπροστά. Καμία από τις δύο δεν ξεπερνάει τη VTC5 σε οποιαδήποτε αποφόρτιση.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: shadockan στις Ιουνίου 01, 2017, 10:10
Μπορει ... Δεν επιμενω ...
Υπαρχουν εξαλλου διαφορες αναμεσα στα στοιχεια και μπορει εγω να κατειχα κατωτερα στοιχεια ...
Και μαλιστα για να ειμαι ακριβης , να αναφερω οτι μου χαλασαν ΟΛΕΣ οι VTC5 μεσα σε δυο μηνες ... και μια αντεξε τρεις μηνες .... και φυσικα με κακια χρηση.... ;D

Αυτο εγινε στην αρχη του 2015 ....
Απο τοτε δεν ξαναγορασα VTC5.

Το 2014 ηρθα σε επαφη με τις  VTC5 και τις 25R2 αγορασμενες απο καταστημα της Γερμανιας .
Aλλα λογο τιμης η Samsung ηταν πιο προσιτη και οι διαφορες τους τοτε ασημαντες ...
Δεν ειχα δωσει σημασια τοτε τι ειναι η μια και η αλλη , απλα γιατι ηταν και οι δυο εξαιρετικες σε αποδοση .

Το 2015 που εκανα αγορα απο καταστημα της Κινας μαζι με καποια αλλα ατομα  (ουτε FT , ουτε GB ... Windyfire) , η αγορα εγινε με μοναδικο κριτήριο την τιμη ....

Ηταν ομως αυθεντικες ....
Αν ηταν και καλης ποιοτητας ομως ........ Μαλλον δεν ηταν .......
Δεν εδωσα και μεγαλη σημασια ουτε ασχολήθηκα και περισσοτερο με τη μπαταρια για να πω την αληθεια .... , αλλα ηταν τοσο κοντα η αποδοση της Samsung 25R και της Sony VTC5 , που μονο με μετρηση θα εβλεπες διαφορα .
Στο ατμισμα ...... ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ....
Ειδα μικροτερη αποδοση δυναμης και ετσι σχημάτισα αυτη τη γνωμη .

Αναμεσα στα στοιχεια ομως υπαρχουν διαφορες ...
Οποτε μαλλον δεν ειχα και τελεια δείγματα στα χερια μου ....
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: microchip στις Ιουνίου 11, 2017, 13:29
@camber

Επειδή ατμίζουμε στα πάνω κάτω έως 15W και επειδή οι τζούρες μας είναι 4 δευτερόλεπτα και επειδή χρησιμοποιούμε 35E, MJ1, GA, VTC6 και επειδή έχουμε mod που παραμετροποιείται ο δείκτης εκφόρτισης της μπαταρίας και επειδή όσοι δεν έχουμε τέτοια mod φορτώνουμε το ArcticFox και έχουμε,
λαμβάνω το θάρρος να παρακαλέσω για διαγράμματα παλμικής εκφόρτισης.
Όχι γιαμένα, μη φανταστείς, για τους φουκαριάριδες τους ατμιστές, που ντρέπονται και μου στέλνουν ΠΜ.


(http://1.bp.blogspot.com/-6ofnFh3vxko/U5ibNBviY4I/AAAAAAAAI0w/sslBSojHzz4/s1600/please-smiley.png)
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Ιουνίου 12, 2017, 16:33
Κάθε παλμική αποφόρτιση στα 15W θέλει 5 ώρες.  :wall:
Για αυτό μέτρησα τις μπαταρίες με συνεχή αποφόρτιση στα χαμηλά βατ.

Κάποια στιγμή που θα βρω χρόνο θα μετρήσω τις MJ1 και VTC6. Τις 35Ε και GA δεν τις βρήκα Θεσσαλονίκη για να συμπεριληφθούν στο test. Αν ξέρεις κάποιο μαγαζί εδώ που να τις έχει μοιράσου το μυστικό.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: microchip στις Ιουνίου 13, 2017, 20:45
Δεν βιαζόμαστε!
Για να δεις τι καλός είμαι, στείλε μου εκείνο το ασπρομπλέ κουτί με τα πολλά κουμπιά και θα μετρήσω εγώ.
Κάποτε...
Όταν διαβάσω το 1000σέλιδο μάνιουαλ...
Αν το καταλάβω...



Το μυστικό είναι στις αποθήκες στην Ολλανδία.
Βάνουν και tags άμα σε συμπαθήσουν.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Ιουνίου 13, 2017, 20:58
Εγώ βιάζομαι  :hehe: (τι είναι η παλμική αποφόρτιση, βρε παιδιά, και 5 ώρες; )
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: Volpad στις Ιουνίου 13, 2017, 21:08
5 ώρες αυνανισμος μέχρι να φύγει το άγχος...


Edit:
Δεν πιστεύω να παρεξηγηθεί κανένας...
Πλάκα κάνω...
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Ιουνίου 14, 2017, 01:34
Εγώ βιάζομαι  :hehe: (τι είναι η παλμική αποφόρτιση, βρε παιδιά, και 5 ώρες; )
Για κάποιους ότι είπε ο volpad πιο πάνω :))
Εγώ δεν αντέχω πλέον 5 ώρες οπότε βγάζω το άχτι μου στις μπαταρίες.
Παλιμική αποφόρτιση είναι εκείνα τα περίεργα διαγράμματα του 1ου ποστ με τις ζιγκ-ζαγκ γραμμές πάνω κάτω.

(http://i1043.photobucket.com/albums/b437/cambersa/Batteries/Constant%20Power%20Discharge/Sony%20VTC6/Sony%20VTC6%20CW%2084W_zps5rmuekpm.png)
Εδώ ένα τέτοιο διάγραμμα για τη Sony VTC6 στα 84W. Συνδέουμε φορτίο στη μπαταρία για 5sec και την αφήνουμε να ηρεμήσει για 30sec. Δηλαδή τραβάμε ρεύμα με παλμούς των 5 δευτερολέπτων.
Κάτι ανάλογο κάνουμε και στο άτμισμα. Πατάμε το κουμπί στο μοντάκι μας λίγα δευτερόλεπτα και ατμίζουμε. Μετά το αφήνουμε.
Επειδή αφήνουμε το κουμπί, η μπαταρία έχει την ευκαιρία να ηρεμήσει και να κρυώσει. Αν πατούσαμε το κουμπί συνεχόμενα η θερμοκρασία θα ανέβαινε στο Θεό. Έτσι στα 84W με παλμούς, η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 50oC ενώ αν πατούσαμε το κουμπί συνεχόμενα θα ανέβαινε πάνω από 100oC με αποτέλεσμα την πιθανή εκτόνωση και καταστροφή της μπαταρίας.

Κάτι ακόμα που μας δείχνει ένα τέτοιο διάγραμμα είναι η πτώση τάσης της μπαταρίας όταν πατάμε το κουμπί. Για το λόγο αυτό θέλει διαγράμματα στα 15W ο μπαγάσας ο microchip. Στο επόμενο διάγραμμα κάνουμε ζουμ στο μπλε κυκλάκι για να δούμε καλύτερα.

(http://i1043.photobucket.com/albums/b437/cambersa/Batteries/Constant%20Power%20Discharge/Sony%20VTC6/Sony%20VTC6%20CW%2084W%20zoom_zpsdxguk4ux.png)
Ξεκινώντας από αριστερά βλέπουμε ότι όταν πατάμε το κουμπί η τάση βυθίζεται από τα 3.55V στα 3.1V λόγω της εσωτερικής αντίστασης της μπαταρίας. Όταν αφήνουμε το κουμπί η τάση επιστρέφει λίγο κάτω από τα 3.55V. Όταν πατάμε πάει ξανά λίγο πιο κάτω από τα 3.1V και ούτω καθ' εξής.
Εμάς μας ενδιαφέρει μόνο η τάση όταν πατάμε το κουμπί γιατί αυτή είναι η ενέργεια που δίνει πραγματικά η μπαταρία μας.

Τέρμα δεξιά βλέπουμε ότι σε ανοικτό κύκλωμα η τάση είναι 3.38V και μόλις πατάμε το κουμπί γίνεται 2.8V. Αν υποθέσουμε ότι το μοντάκι μας κόβει στα 2.8V τότε μας βγάζει μήνυμα battery lock και δεν μας αφήνει να ατμίσουμε άλλο. Αν βγάλουμε τη μπαταρία και τη βάλουμε σε φορτιστή θα μας δείξει 3.38V γιατί η τάση της σε ανοικτό κύκλωμα θα έχει ανέβει ξανά. Έτσι λανθασμένα υποθέτουμε ότι το mod είναι άχρηστο και δεν εκμεταλλεύεται σωστά τη μπαταρία ενώ στην πραγματικότητα της ρούφηξε το μεδούλι.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το δείκτη μπαταρίας του μοντ μας. Οι ενδείξεις του στηρίζονται στην τάση της μπαταρίας σε ανοικτό κύκλωμα. Μπορεί να μας δείχνει ότι η μπαταρία έχει 1-2 γραμμές ζουμί ακόμη αλλά παρόλα αυτά να μη μπορούμε να ατμίσουμε.
Αυτό που θέλει να κάνει ο microchip είναι να φτιάξει ένα πιο ακριβή μετρητή μπαταρίας στο μοντάκι του. Σε αρκετά mod μπορούμε να ορίσουμε σε ποια τάση ανοικτού κυκλώματος αντιστοιχεί το % της χωρητικότητας. Δηλαδή 4.2V=100%, 4.1V=90% κλπ. Στο παραπάνω παράδειγμα (αν άτμιζες με 80W και VTC6) θα όριζες ότι 3.38V=0%. Έτσι θα είχες ένα τέλειο μετρητή μπαταρίας και μόλις έδειχνε άδεια την μπαταρία θα σου έβγαζε ταυτόχρονα μήνυμα battery low lock.

Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: makis66 στις Ιουνίου 14, 2017, 03:13
Γιώργο τα σέβη μου. :respect_hat:

"Γηράσκω αεί διδασκόμενος"

Ότι και να πω θα είναι λίγο.



 (https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&sqi=2&ved=0ahUKEwih9qKRhrzUAhXLLMAKHcnQBA4QFggnMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.sakketosaggelos.gr%2FArticle%2F1974%2F&usg=AFQjCNFfTUW3Mw5LL7aM7p0JrfWMTKOJDA)
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Ιουνίου 14, 2017, 12:45
[justify]@camber, καλημέρα. Να πω μόνο ένα ευχαριστώ δεν είναι αρκετό, από πού ν’ αρχίσω και πού να τελειώσω, θα ζητήσω μόνο λίγο παραπάνω την υπομονή σου για να μιλήσω πάλι ως απλός χρήστης. Πολλές φορές λοιπόν, νιώθω την υποχρέωση να πω ευχαριστώ, είτε σε σένα είτε στον αγαπητό φίλο microchip, -κι εδώ ας με συγχωρέσουν οι υπόλοιποι φίλοι που τυχών να έχουν ως επιστημονικό αντικείμενο όσα συζητάμε, όμως εσάς τους 2 γνώρισα, ως μέλος πάντα. Από τη μία, φαντάζομαι πως πρέπει να νιώθεις μία ικανοποίηση όταν προσφέρεις πραγματική βοήθεια κυρίως για την ασφαλή χρήση τού ατμιστικού εξοπλισμού κάθε απλού χρήστη, από την άλλη όμως, υποψιάζομαι πως πρέπει και ν’ ανησυχείς με τόση τοξική βροχή από αφελείς ή ακόμα κι επικίνδυνες αναρτήσεις που αρκετά συχνά διαβάζουμε στο φόρουμ, και στο κάθε φόρουμ. Να βλέπεις π.χ. τον χι Joe, που μπορεί χειμώνα ν’ άρχισε το άτμισμα με λαδάκια σε πολύχρωμες θηκούλες, και το καλοκαίρι να μοιράζει γνώμες/συμβουλές και απεριόριστη εμπειρία, ή βέβαια και το ανάποδο, ατμιστές κάποιων ετών να έχουν πείσει εαυτούς πως τα λόγια τους είναι νόμος, μόνο και μόνο επειδή ο χρόνος τούς έφερε τη σιγουριά του “έμπειρου”. [/justify]

[justify]Αν το πιάσω απ’ την αρχή το θέμα μπαταριών, θα έλεγα πως τελικά απ’ όσα έχω αντιληφθεί, ποτέ δεν είσαι σίγουρος αν οι μπαταρίες που θα προμηθευτείς είναι γνήσιες ή μαϊμού, ακόμα και από επώνυμα καταστήματα, ξαφνικά μπήκε στην καθημερινότητα το άτμισμα και βρεθήκαμε να χρησιμοποιούμε κάποιες 18650, γιατί ονομάστηκαν 18650, λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών; μα μέχρι χθες δεν τις ήξερα, ας τις λένε και Πάολα τούρμπο. Μετά ήρθε και το παρασύνθημα, είναι 25Α ή μήπως 30; τα mA είναι ίδια με τις mAh; δε βαριέσαι, θα τις ρίξω επάνω σε μηχανικό να γουστάρω ομορφιές, άκουσα μάλιστα τον Takis που έχει πολλά τέτοια, να επιλέξω παράλληλη φάση για ν’ αυξήσω τη χωρητικότητα, κι αυτή λέει σε mAh. Διάβασα και τον όμορφο Joe, ήθελε λέει να φτιάξει απ’ την αρχή ένα δυνατό μηχανικό με μπαταρίες σε σειρά για ν’ αυξήσει λέει το βολτάζ. Ο harontas που πηγαινοέρχεται Γερμανίες τα λέει πιο ωραία βέβαια, να πιάσω τα dna και να ρίξω την τάση αποκοπής στα 2.8V αλλά αν αλλάξω συναίσθημα μπορώ να πάω στα 3, έτσι για την τσαχπινιά, πολλά μπορώ να ισιώσω, λέει ο harontas.[/justify]

[justify]Στο συγκεκριμένο. Η vtc6 γιατί είναι καλύτερη, γιατί έχει καλύτερες επιδόσεις; ένα ενδεικτικό παράδειγμα είδα σε αποφόρτιση με σταθερή ισχύ, δηλ. σε ένα ηλεκτρονικό μοντ και μετατροπή συνεχούς ρεύματος σε συνεχές πάλι; μετατροπή προς τα πάνω ή και προς τα κάτω ανάλογα τις ατμιστικές ορέξεις μου. Διαβάζω για εσωτερική αντίσταση στην μπαταρία, μόνιμη τιμή; ναι λέω. Ζητάω 10 και δίνει 9, γι’ αυτό διαβάζω και περί αποδοτικότητας του μοντ. Τώρα, άλλο νέο κόλπο. Διαβάζω για παλμική αποφόρτιση, (αυτό φαντάστηκα και ντράπηκα να πω τη φαντασία μου). Πατάω μπουτόν αφήνω μπουτόν. Όλο αυτό το μετράει κάποιος, κάπου. Ωραία. Γιατί στα 84W και 5sec κι όχι στα 15W και 10sec; Γιατί να με κόβει στο min των 2.8V κι όχι μέχρι το 0; είναι λέει κακό για την υγεία όλων μας, και του μοντ και δικής μου. Ναι αλλά γιατί; ο Joe έλεγε πως έχει ένα σούπερ μοντάκι που ξεσκίζει (είναι και με κοκαλί φινίρισμα / λίγα κομμάτια, προσκύνησε για να το αποκτήσει). Γιατί να ψάχνει τέτοια ακρίβεια στην οθόνη, 3.38V=0% κι όχι 2V=0%; [/justify]

[justify]Με όλα τα παραπάνω σαχλά μου, απλώς ήθελα να πω μία δική μου βεβαιότητα, πως αν μας έβαζες ξαφνικό διαγώνισμα θα άλλαζες χώρα απελπισμένος.[/justify]
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Ιουνίου 14, 2017, 13:48
Joe τα πράγματα είναι πολύ απλά όσον αφορά τις μπαταρίες και με τα διαγράμματα μου προσπάθησα να τα κάνω πιο απλά, όχι πιο σύνθετα.
Για να διαβάσεις σωστά τις μετρήσεις πρέπει να βγάλεις από το μυαλό σου όλα όσα ήξερες για mA, mAh κλπ.

Τι ζητάει ο απλός χρήστης από μια μπαταρία; Μα φυσικά να του κρατάει περισσότερη ώρα.
Το κακό με τις μπαταρίες είναι ότι όσο αυξάνει η δύναμή που δίνουν πέφτει η χωρητικότητα τους. Μια μπαταρία μπορεί να κρατάει περισσότερη ώρα από μια άλλη αν τη βάλεις σε ένα φακό. Αν όμως τη βάλεις σε ένα δραπανοκατσάβιδο που θέλει περισσότερη ισχύ μπορεί η άλλη μπαταρία να κρατάει περισσότερο.

Στις μετρήσεις επιλέχθηκαν παλμοί 5sec αυθαίρετα θεωρώντας ότι το 90% των ατμιστών δεν τραβάει μεγαλύτερες τζούρες. Επίσης αυθαίρετα επιλέχθηκε διάστημα ξεκούρασης μισού λεπτού θεωρώντας ότι ο ατμιστής δεν τραβάει τζούρες σαν ατμομηχανή αλλά θέλει και λίγο χρόνο να βγάλει τον ατμό που έβαλε στα πνευμόνια του.

Αυτό λοιπόν που σε ενδιαφέρει ουσιαστικά είναι ποια μπαταρία κρατάει περισσότερο στα βατ που ατμίζεις. Πας στο συγκριτικό γράφημα αυτών των βατ, επιλέγεις μία μπαταρία από την πρώτη τριάδα και είσαι ΟΚ.
Αν έχεις μοντάκι με 2 μπαταρίες τότε διαιρείς τα βατ που ατμίζεις δια 2 και ψάχνεις πάλι το αντίστοιχο γράφημα. Αυτό γιατί η ισχύς μοιράζεται μεταξύ των μπαταριών επομένως αν ατμίζεις στα 40W τότε από την κάθε μπαταρία τραβάς 20W.

Όλες οι μπαταρίες του συγκριτικού παρέχουν ασφάλεια για τα συγκεκριμένα βατ που μετρήθηκαν αφού δεν ανέβασαν θερμοκρασία ούτε επιβαρύνθηκε σημαντικά η μακροζωία τους.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: dinos_74 στις Ιουνίου 14, 2017, 13:53
5 ώρες αυνανισμος μέχρι να φύγει το άγχος...

Η λέξη προέρχεται από τον Αυνάν. Τον οποίο (σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη) είχε καταραστεί ο Θεός, γιατί επιδιδόταν σε συνεχή αυτοϊκανοποίηση!!
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Βγες από το σπίτι ρε (http://www.slang.gr/lemma/1592-re) Μάριε αυνάνα... Όλη μέρα την παίζεις, την έχεις κάνει λάστιχο (http://www.slang.gr/definition/4418-tin-kano-lastixo)!
μαλλον ποτισματος.

Βεβαια υπαρχει και το αυτοματο
ΣΕΤ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗ GARDENA T14E (https://www.praktiker.gr/p/set-aytomatou-potismatos-me-programmatisti-gardena-t14e-760)
59,90€ 49,99 €


:offtopictelos:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Ιουνίου 15, 2017, 12:17
[justify]@camber, καλημέρα. Ειλικρινά χίλια ευχαριστώ για την υπομονή σου, βέβαια δεν θέλω να μονοπωλήσω σε ένα τόσο σημαντικό νήμα, οπότε και δεν θα συνεχίσω. Ναι, τα διαγράμματα προσπάθησα αρκετά ώστε να κατανοήσω την ουσία τους, είχες ήδη αναφέρει πως ανάμεσα στη τριάδα του συγκριτικού δεν υπάρχει υστέρηση στην καλή τους απόδοση. Προσωπικά αυτό κράτησα ως σημείωση, σαν χρήστης δεν επιλέγω πολλά ρεύματα ή εξεζητημένα σεταρίσματα που να απαιτούν συγκεκριμένες μπαταρίες υψηλής απόδοσης ώστε να αναζητήσω το κάτι παραπάνω. Ουσιαστικά ακολουθώ αυτό που λες, πώς να επιλέξω μία σωστή μπαταρία, να αποφύγω κακοτοπιές όσο μπορώ (π.χ. μαϊμού, λάθος χαρακτηριστικά, ή ισχυρές μπαταρίες χωρίς λόγο κ.ο.κ.). Όντως, έχεις απόλυτο δίκιο, απλώς να έχω μία καλή αυτονομία, αυτό αναζητάω ως απλός χρήστης, (και να αποφεύγω τις υπερβολές, π.χ. όταν είχα φαγωθεί για αυτοσχέδιο μηχανικό...). [/justify]

[justify]Τέλος, ασφαλώς και ανατρέχω συχνότατα σε τόσο αξιόλογα νήματα, ειλικρινά, είναι μεγαλύτερη η βοήθεια απ’ όσο νομίζεις, ακόμα κι αν δεν έχω τις παραπάνω δυνατότητες ώστε να αξιολογώ τα όσα νούμερα βλέπω. [πάντως, εάν στο μέλλον εμπλουτιστεί το νήμα και με χρήση μηχανικού (φορτίο σταθερής αντίστασης), σίγουρα θα μ’ ενδιαφέρει εξίσου]. Και πάλι χίλια ευχαριστώ. [/justify]
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: cpbaroque στις Ιουνίου 15, 2017, 13:34
Ο σωστός φορουμιστής Joe δεν προσπαθεί να καταλάβει ότι διαβάσει. Αυτό που οφείλει στον εαυτό του είναι να επιλέξει σωστά ποιους θα ακούει και θα ακολουθεί τυφλά έτσι ώστε και καλές επιλογές να κάνει και χρόνο να γυρνάει στα μπαράκια να έχει άφθονο (αντί να ξενυχτάει προσπαθώντας να καταλάβει όλα αυτά τα γραφήματα που στο τέλος δεν θα τα καταλάβει έτσι κι αλλιώς). Και ναι, ο Camber είναι ένας απ' αυτούς... :yes:

Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Ιουνίου 15, 2017, 14:15
Λέει φρικτά ψέματα ο ζηλιάρης cp. Τα ξέρω όλα, τα κατανοώ όλα, απλώς δεν θέλω να περιαυτολογώ. Εντάξει, είμαι επικίνδυνα έξυπνος κι ωραίος. Πρέπει και να επαναλαμβάνομαι; Ρουτίνα. 
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: papcris στις Σεπτεμβρίου 02, 2017, 13:42
offtopic, αλλά για την Ιστορία.
Ο Αυνάν απλά δεν τελείωνε μέσα. Ονομάσθηκε έτσι η συγκεκριμένη πράξη επειδή σπαταλιέται το σπέρμα.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: Π. Σκουλουδάκης στις Σεπτεμβρίου 02, 2017, 14:07
Να ρωτήσω ρε παίδες,
τι μπορώ να βάλω ως τιμή cut-off στο escribe όσον αφορά την ασφάλεια και την διάρκεια ζωής μιας 18650 vtc6 ?
Μπορώ να κατέβω κάτω από 3v, ας πούμε 2,8 ή πιο κάτω?

Τα μπράβο και τα ευχαριστώ εννοούνται  :respect:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Σεπτεμβρίου 02, 2017, 15:15
Τα 2.75V που προτείνει το escribe είναι μια χαρά για την πλειονότητα των μπαταριών. Οι περισσότερες σύγχρονες μπαταρίες μπορούν να αποφορτιστούν έως τα 2.5V. Όμως δεν κερδίζεις σχεδόν τίποτα σε χωρητικότητα κάτω από τα 2.8V.

Αν έχεις παλιές μπαταρίες χαμηλής αποφόρτισης ή 26650 ανέβασε στα 3V. Πριν 3-4 χρόνια αυτό ήταν το κατώτερο όριο που έδιναν οι περισσότεροι κατασκευαστές και το ίδιο ισχύει για αρκετές σημερινές 26650.

Γενικά όταν δεν φορτίζεις/αποφορτίζεις πλήρως μια μπαταρία αυξάνεις τη μακροζωία της. Όσο παραπάνω λοιπόν ανεβάζεις το cut-off κερδίζεις σε μακροζωία αλλά χάνεις σε χωρητικότητα. Δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να πας πάνω από 3V.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: Λοξίας στις Σεπτεμβρίου 08, 2017, 14:39
Η VTC6 της SONY, αντιλαμβάνομαι ότι στις μετρήσεις και στην απόδοση κερδίζει κάποιους πόντους παραπάνω.Στα χαρακτηριστικά της αναφέρει πως ο αριθμός κύκλων φόρτισης/εκφόρτισης είναι 300.
Η LG και η SAMSUNG όμως δίνουν πάνω από 500.
Αυτό δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που είναι υπέρ των δύο τελευταίων μπαταριών;
Το να έχει μια μπαταρία "ζωή" κατά 65% περισσότερο από μια άλλη, δεν είναι ένα κριτήριο που θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ της;
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Σεπτεμβρίου 08, 2017, 16:07
Η VTC6 ήταν νικητής στο συγκριτικό αλλά όπως αναφέρω εκεί, ήταν επίσης πρωταθλητής στην απώλεια χωρητικότητας.
Έχω HG2 και 30Q που έχουν μπει στον 3ο χρόνο λειτουργίας και δουλεύουν ακόμη. Προσωπικά μου είναι αδιάφορο αν σε ένα χρόνο χρειάζεται αντικατάσταση. Με ελληνικές τιμές κοστίζει 10-12€ και θεωρώ το κόστος ασήμαντο. Φυσικά για άλλον πιθανόν να είναι σημαντικό οπότε απλά δεν την επιλέγει.
Τίτλος: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: firvain στις Σεπτεμβρίου 08, 2017, 18:08
Ερώτηση έχω καβάτζα 4 μπαταρίες vt6 από nkon
Αχρησιμοποίητες.
Τις έχω κανα 4-5 μήνες. Όπως στάλθηκαν.
Τώρα θα παντρέψω (ή θα κάνω σύμφωνο συμβίωσης που είναι της μόδας) 2

Τις μετράω στον opus. Οι 2 3.48 οι άλλες 2 3.2

Φαντάζομαι θα πάω σε αυτές που δείχνουν τα ίδια.
Οι ερωτησεις είναι οι εξής ;
Έχει σημασία κατα την πρώτη φόρτιση αν έχουν διαφορά;
Γιατί έχουν διαφορά; ίδια παρτίδα είναι σύμφωνα με τα serial. (Τελειώνουν στα ίδια γράμματα)
Merci
Edit για το paranormal είναι παράλληλα θα πανε
Edit 2 λάθος νήμα παρακαλώ ένας mod να το πάει βόλτα

Sent from my siPhone
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Σεπτεμβρίου 08, 2017, 18:43
Η τάση της μπαταρίας είναι μια ένδειξη αλλά αφού έχεις τον Opus καλύτερα να παντρέψεις τις μπαταρίες με βάση την εσωτερική τους αντίσταση.
Μέτρα την εσωτερική αντίσταση κάθε μπαταρίας 5 φορές στο ίδιο slot και βγάλε το μέσο όρο.
Πάντρεψε τις μπαταρίες με τις κοντινότερες εσωτερικές αντιστάσεις.
Πριν μετρήσεις τις εσωτερικές αντιστάσεις φόρτισε full και τις 4 μπαταρίες.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: stavrious στις Νοεμβρίου 14, 2017, 02:40
Σ ευχαριστω και γω με τη σειρα μου για την κατατοπιστικοτατη αναλυση περι μπαταριων και για τον χρονο που αφιερωσες.βοηθησες πραγματικα  :respect:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: jg bassound στις Νοεμβρίου 28, 2017, 09:58
επειδη θα ηθελα να παιξω με υλικα που ειναι πιο (ασφαλες) πχ imr η nmc εχω δει καποιες imr οπως mxjo και nitecore.....μηπως θα μπορουσατε να μου πειτε καποια γνωμη για αυτες τις δυο ?
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Νοεμβρίου 28, 2017, 18:41
Οι MXJΟ και Nitecore δεν κατασκευάζουν μπαταρίες, είναι μεταποιητές. Παίρνουν μπαταρίες από άλλους, βάζουν το δικό τους κάλυμμα και σε χρεώνουν κάτι τις για τον κόπο τους.
Αυτό σημαίνει ότι 2 ίδιες εμφανισιακά μπαταρίες μπορεί να έχουν διαφορετικά κελιά από κάτω. Στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρχει κάποια μπαταρία από LG, Samsung, Sony, Panasonic, Sanyo και στη χειρότερη κάποια από ανακύκλωση.
Γιατί να ρισκάρεις και να πληρώσεις παραπάνω χρήματα; Πάρε μπαταρίες των πραγματικών κατασκευαστών.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: bluegeorge στις Νοεμβρίου 28, 2017, 21:15
... οι οποίοι, για όσους δεν ξέρουν είναι νομίζω 4: Sony, LG, Samsung, Sanyo/Panasonic
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: microchip στις Δεκεμβρίου 25, 2017, 22:48
Καλά Χριστούγεννα νήμα.

Σε ευχαριστώ πολύ :bow:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Δεκεμβρίου 28, 2017, 22:29
Έχει και Χριστουγεννιάτικα δώρα το νήμα!

[member=6669]camber[/member]

Επειδή ατμίζουμε στα πάνω κάτω έως 15W και επειδή οι τζούρες μας είναι 4 δευτερόλεπτα και επειδή χρησιμοποιούμε 35E, MJ1, GA, VTC6 και επειδή έχουμε mod που παραμετροποιείται ο δείκτης εκφόρτισης της μπαταρίας και επειδή όσοι δεν έχουμε τέτοια mod φορτώνουμε το ArcticFox και έχουμε,
λαμβάνω το θάρρος να παρακαλέσω για διαγράμματα παλμικής εκφόρτισης.
Όχι γιαμένα, μη φανταστείς, για τους φουκαριάριδες τους ατμιστές, που ντρέπονται και μου στέλνουν ΠΜ.

(http://1.bp.blogspot.com/-6ofnFh3vxko/U5ibNBviY4I/AAAAAAAAI0w/sslBSojHzz4/s1600/please-smiley.png)
35Ε και GA δεν έχω καρδιά μου αλλά για τις υπόλοιπες κάλιο αργά παρά ποτέ :tongue_smilie:
Υπόψη ότι οι μπαταρίες που μετρήθηκαν είναι οι ίδιες των πρώτων μετρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πτώση στις επιδόσεις που είχα αναφέρει μετά τις αρχικές μετρήσεις. Αυτό όμως τις φέρνει και πιο κοντά στην πραγματικότητα.
(https://imgur.com/CXmT7Wg.png)
(https://imgur.com/OMogNn4.png)
(https://imgur.com/rz4H80c.png)
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Δεκεμβρίου 28, 2017, 22:55
[justify][member=6669]camber[/member], καλησπέρα και χρόνια πολλά. Αν κατάλαβα σωστά, όλο αυτό μας δείχνει, ως ατμιστική λειτουργία, πως, ατμίζω με τζούρες 5 δευτερολέπτων με παύση 30 δευτερολέπτων, σε 3 διαφορετικές περιπτώσεις (3 διαφορετικές μπαταρίες 18650), και με τάση αποκοπής, (ως όριο, ως ένδειξη πως αφαιρώ πλέον την μπαταρία μου από το μοντάκι, για φόρτιση). Τα δε χιλιάδες δευτερόλεπτα δείχνουν χρόνο μέχρι να τερματίσω το άτμισμα (π.χ. στον 1ο πίνακα με τα 17.238 sec, περίπου δηλ. τεσσεράμισι ώρες). Όλα αυτά αφορούν την παλμική λειτουργία ενός ηλεκτρονικού μοντ. Σωστά; [με ένα μηχανικό θα μας δείξεις όταν μπορέσεις ή το σκέφτομαι λάθος ως διαδικασία;] [/justify]
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Δεκεμβρίου 29, 2017, 00:08
Ναι σωστά, αυτό μας δείχνουν τα διαγράμματα.

Όταν λέμε τάση αποκοπής 2.8V εννοούμε υπό φορτίο. Αν πάρουμε για παράδειγμα την Panasonic 18650B βλέπουμε ότι μόλις τελειώνει η μέτρηση στα 2.8V η μπαταρία σχεδόν αμέσως πηδάει στα 3.35V. Αν βγάλουμε τη μπαταρία από το mod και τη βάλουμε σε ένα φορτιστή ή τη μετρήσουμε με πολύμετρο θα δούμε τα 3.35-3.40V και όχι τα 2.8.

Από τις 3 μπαταρίες μπορούμε πολύ εύκολα να δούμε ότι η VTC6 έχει τη μικρότερη εσωτερική αντίσταση. Το διάγραμμα της έχει πολύ μικρότερο πλάτος από τις άλλες 2 που σημαίνει ότι όταν δίνουμε φορτίο η τάση της βυθίζεται πολύ λιγότερο. Θα αποδίδει λοιπόν καλύτερα σε ένα μηχανικό. Κάποια στιγμή θα κάνω και μετρήσεις αποφόρτισης με σταθερή αντίσταση ώστε να βγουν οι καλύτερες μπαταρίες για μηχανικά mod.

Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Δεκεμβρίου 29, 2017, 00:16
[justify][member=6669]camber[/member], ευχαριστώ πάρα πολύ για τις διευκρινήσεις. Αν δεν γίνομαι κουραστικός, μία ερώτηση αστραπή χωρίς να θέλω να εμβαθύνεις (δεν θα καταλάβω): στο διάγραμμα με την Panasonic, η γραμμή πέρα από πλάτος, είναι πολύ πιο ομαλή/ευθύγραμμη από τις άλλες, αυτό μας δείχνει κάτι επίσης σημαντικό ή όχι; πως είναι ίσως π.χ. ακόμα και πιο καλά υλικά; ή πιο στρωτή διάρκεια αποφόρτισης ή δεν ξέρω τι άλλο; [/justify]
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Δεκεμβρίου 29, 2017, 00:44
To διάγραμμα μιας ιδανικής μπαταρίας χωρίς απώλειες θα ήταν το παρακάτω

(https://i.imgur.com/kIhcUW9.png)

Δηλαδή μια ευθεία γραμμή στα 4.2V που ξαφνικά θα έπεφτε στα 2.8V όταν θα είχε εξαντληθεί η μπαταρία.

Υπό αυτή την έννοια στα προηγούμενα διαγράμματα πιο ιδανική συμπεριφορά έχει η VTC6 που για λίγο προσπαθεί να ακολουθήσει ευθεία γραμμή παράλληλη με τον άξονα Χ.

Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: alexoyiorgis στις Δεκεμβρίου 29, 2017, 00:59
Συγχαρητήρια camber... πολύ καλός δάσκαλος.
Συγχαρητήρια JoeBarTeam... πολύ καλές ερωτήσεις.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: JoeBarTeam στις Δεκεμβρίου 29, 2017, 01:02
[justify][member=6669]camber[/member], και πάλι σ’ ευχαριστώ για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες. Εγώ βέβαια δεν μπορώ να γελάσω όπως ο νεαρούλης σκοτεινός ατμιστής, γιατί από τα ελάχιστα που γνωρίζω, μία σταθερή συμπεριφορά π.χ. ισχύος, πάντα δείχνει και κάτι θετικό ως προς το αποτέλεσμα. Καλό βράδυ σε όλους.  :D[/justify]
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: GRat στις Δεκεμβρίου 29, 2017, 01:09
Γέλασα γιατί το διάγραμμα παρουσιάζει μια κατάσταση που θα παραβίαζε την αρχή διατήρησης της ενέργειας.

Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: alexoyiorgis στις Δεκεμβρίου 29, 2017, 01:24
Συνήθως μέσω των ακραίων εξιδανικευμένων καταστάσεων (ιδανικά πρότυπα/μοντέλα) αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα της πραγματικότητας... και την αξία της.
Καληνύχτα σε όλους σας
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: Ksp στις Δεκεμβρίου 30, 2017, 21:48
Ρε παιδιά να πω κι εγώ την χαζομάρα μου αλλά έχω 3 μπαταρίες lg καφέ εδώ και 3 χρόνια!
Τις χρησιμοποιώ εναλλάξ σε ηλεκτρονικά mod και λίγες σπάνιες φορές στον Ατέρμωνα!
Δεν έχω καταλάβει κάποιο πρόβλημα ούτε γρήγορες αποφορτίσεις.
Σήμερα βέβαια πήρα μια vtc6 αποκλειστικά για λίγο καιρό να την έχω στον Ατέρμωνα!
Τι δεν κάνω σωστά και δεν βλέπω διαφορές?
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: modivin στις Δεκεμβρίου 31, 2017, 04:07
Είναι καινούργια. Ξανασύγκρινε μετά από 3-4 φορτίσεις.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: microchip στις Ιανουαρίου 18, 2018, 23:31
Παρέλαβα το Χριστουγεννιάτικο δωράκι (http://vaping.gr/index.php/topic,35158.msg1307988.html#msg1307988) μου και το άνοιξα κατευθείαν.
Με το που ανοίγει, ΤΣΟΥΠ πετάγονται 2 csv από μέσα.
Το πρώτο ήταν για την VTC6.
 
(https://i.imgur.com/zDKXKtF.jpg)
 
Η σύμπτωση δεν ήταν ότι την χρησιμοποιώ σε μοντ, ούτε ότι τα Watt που ατμίζω συν efficiency το οποίο μπακάλικα το υπολογίζω 80% αλλά πλησιάζει το Πάσχα και όλο και κάποιο δωράκι θα τσιμπήσω πάλι ώστε να το υπολογίζω επιστημονικότερα, συν τα ρέματα που καίει η οθόνη η οποία σημειωτέων στο δικό μου το μοντ είναι τεράστια και έγχρωμη συν τα ρέματα που καίνε τα μικροπατατάκια που έχει απλώσει σε όλη την πλακέτα ο κατασκευαστής συν τα ρέματα που καίνε τα καλώδια και οι κολλήσεις απτή μεριά της μπαταρίας συν η ανάποδη τοποθέτηση της μπαταρίας όπου τα ρέματα παλέουν με τη βαρύτητα για να ανέβουν στο μοντ, ίσον 15W ακριβώς περίπου.
Η σύμπτωση είναι ότι στα τεχνικά του μοντ δεν γράφει το κλασικό Input Voltage Minimum 3.0V, αλλά γράφει Input Voltage unloaded Minimum 3.0V.
Μου κλείνει το μάτι να βάλω το cutoff κάτω από 3.0V ο αλήτης.
Και που στο ευχή να ξέρω εγώ στα 15W φορτίο πόσα είναι τα αφόρτωτα Βολτ;
Και τότε πιάνει το μάτι μου το άδειο νόμιζα κουτί απτό δωράκι μου, το οποίο στο βάθος, κολλημένο στο περιτύλιγμα είχε το διάγραμμα εκφόρτισης, στο οποίο φαίνεται φανερά ότι τα 2.8V ζουλιγμένα με 15W, θα γίνουν 3.06V αν φύγει από πάνω το βάρος.
Μπορώ να βάλω το soft cutoff στα 2.75V και το κλείστα όλα στα 2.7V και να είμαι εντός προδιαγραφών κατασκευαστή μόντας.
Άσχετο, δεν το έκανα βίτσια 10ετιών είναι αυτά.
Έκανα όμως έλεγχο στο csv και μπορώ με βεβαιότητα να γράψω ότι το φόρουμ έχει πάρα πολλά νήματα, αλλά τούτο δω τους ατμεί τα νήματα!
 
Το δεύτερο csv ήταν για την MJ1.
 
(https://i.imgur.com/cluSqaw.jpg)
 
Η σύμπτωση δεν ήταν ότι συμπτώθηκαν οι ίδιες συμπτώσεις με το πρώτο.
Ευτυχώς δεν συμπτώθηκε το unloaded voltage.
Σε αυτό το μοντ ήταν σκέτα τα minimum volt και ήταν 3.0V.
Η σύμπτωση ήταν ότι και στα 2 μοντ έχω το τιτανογαματοακριβέστερο battery indicator.
 
 
Εκτός από ποσοστά, παρατήρησα ότι τα διαγράμματα είχαν και καμπύλες.
Εμένα μου αρέσουν πολύ οι καμπύλες.
Στις μπαταρίες δεν μου αρέσουν εκεί χαμηλά μετά τα 3.3-3.2V, αλλά είναι οι πιο ενδιαφέρουσες.
 
Εκτός από ποσοστά και καμπύλες, είχαν και τίτλους τα διαγράμματα.
Κοιταζόμασταν για μέρες, ώσπου κάποια στιγμή που δεν είχα καμπύλες να παίξω, έπιασα χαρτόστυλο.
Oι μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες ατμίσματος στα περίπου 12-13W και μέχρι 2.8V, έδειξαν 2972mAh και 2726mAh, άρα στη MJ1 μπορώ να χώσω 9% περισσότερα ρεύματα.
Εκτός από mAh οι τίτλοι είχαν και mWh και επειδή όπως είχε πει ο δωροδότης απτήν μπαταρία τραβάμε Βατ όχι Αμπέρ, τελικά στην MJ1 μπορούμε να αποθηκεύσουμε 7% περισσότερη ενέργεια.
Και σε κάνει να αναρωτιέσαι αν η 35E που της δίνουν ολίγα mAh παραπάνω, έχει μεγαλύτερη αποθήκη από την GA που της δίνουν ολίγα mV επιπλέον.
Όλα αυτά για να καταλήξεις ότι τελικά οι "10A" μπαταρίες μάλλον έχουν λιγότερη από 10% περισσότερη (πως τόπα;) ενέργεια απτίς "20A".
 
 
Και μιας και αχάριστος δεν είμαι, άδραξα την ευκαιρία που έδωσε η Samsung με την 48G και ελπίζοντας ότι θα καθιερωθεί η DC 50% SOC state μέθοδος μέτρησης εσωτερικής αντίστασης, ενημερώνω όλους τους με φαγούρα, ότι η δικιά μου με καμιά 10αριά ήπιους κύκλους VTC6, έδειξε στα δικά μου όργανα 27mΩ.
Παρομοίως η MJ1 μόλις στρωμένη (μονοcoil), έδειξε 47.5mΩ.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: billythekid στις Ιανουαρίου 18, 2018, 23:43
Μπράβο chip και εγώ νόμιζα ότι θα καταλάβω τι γράφεις........... :laugh1: :laugh1:
και νόμιζα ότι άλλαξες,  :eyesplash: μπά που τέτοια χαρά.... :respect:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Ιανουαρίου 18, 2018, 23:47
Ούτε εγώ κατάλαβα!  ;D
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: kongeo στις Ιανουαρίου 18, 2018, 23:48
Ειπα και εγω μονο εγω δεν καταλαβα!

Μπορει να μην καταλαβα τιποτα αλλα φαινεται σωστη και καλη δουλεια! Μπραβο :ρ
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: microchip στις Ιανουαρίου 19, 2018, 00:23
I'm back!!!      :hapy_jump:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: teo77 στις Ιανουαρίου 19, 2018, 00:36
Εγω πηγα αμεσως στο τελος της παρουσιασης μηπως και βγαλω το ρεζουμε αλλα δεν...

Μπαρβο τσιπ αψογος και εμενα τα γεμιστα ειναι τα αγαπημενα μου :yoloyeah:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: alexoyiorgis στις Ιανουαρίου 19, 2018, 08:31
[member=10440]microchip[/member], υπάρχει καμία αξιόπιστη που ξεφεύγει λίγο από τον "νόμο": περισσότερα mAh, μικρότερο ρεύμα εκφόρτισης, μεγαλύτερη εσωτερική αντίσταση;
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Ιανουαρίου 19, 2018, 09:58
Εξαιρετική δουλειά :respect_hat:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: majoragi στις Ιανουαρίου 19, 2018, 10:11
[member=20557]alexoyiorgis[/member] & [member=6669]camber[/member]

εσεις που καταλαβατε μπορειτε να τα εξηγησετε και σε μας που δεν κατεχουμε πολλες ξενες γλωσσες ?

οτι και να εγραψες [member=10440]microchip[/member] μπραβο!
Σημασια εχει να εκφραζεσαι οπως νιωθεις  :respect_hat:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: cpbaroque στις Ιανουαρίου 19, 2018, 10:48
I'm back!!!      :hapy_jump:

Εντάξει. Αυτή τη φορά το τερμάτισες! Έχεις γράψει αριστουργήματα πολλά στο παρελθόν, αλλά τίποτα που έστω να πλησιάζει το τελευταίο σου πόνημα. Ένα κείμενο που κάνει βιβλία σαν το Ecce Homo του Nietzche (το οποίο ο Nietzche έγραψε ήδη ημίτρελος) και το Memories, Dreams, Reflections του Yung (τρελός εξ αρχής αυτός) να μοιάζουν σχολικά βοηθήματα για το ‘Περνά, περνά η μέλισσα’ και ‘Μια ωραία πεταλούδα’. Μισό να σκουπίσω τα δάκρυα απ’ το πληκτρολόγιο...Είμαι σίγουρος πως αυτή την φορά κατάφερες να γράψεις ένα κείμενο που ούτε εσύ ο ίδιος δεν καταλαβαίνεις τι λεει ούτε στο περίπου! Εύγε νέε μου!
  :respect_hat:


Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: alexoyiorgis στις Ιανουαρίου 19, 2018, 10:57
Αμάν!!!... και τα δύο είναι από αυτά που μου έχουν μείνει έντονα στη μνήμη από τα εφηβικά μου διαβάσματα!!!
Λες...;;; ;D
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: majoragi στις Ιανουαρίου 19, 2018, 11:33
εμ. μαλλον για αυτο τον καταλαβαινεις
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: alexoyiorgis στις Ιανουαρίου 19, 2018, 11:57

Η σύμπτωση δεν ήταν ότι την χρησιμοποιώ σε μοντ, ούτε ότι τα Watt που ατμίζω συν efficiency (το οποίο μπακάλικα το υπολογίζω 80%, αλλά πλησιάζει το Πάσχα και όλο και κάποιο δωράκι θα τσιμπήσω πάλι ώστε να το υπολογίζω επιστημονικότερα), συν τα ρέματα που καίει η οθόνη (η οποία, σημειωτέον, στο δικό μου το μοντ είναι τεράστια και έγχρωμη), συν τα ρέματα (που καίνε τα μικροπατατάκια που έχει απλώσει σε όλη την πλακέτα ο κατασκευαστής), συν τα ρέματα (που καίνε τα καλώδια και οι κολλήσεις απ' τη μεριά της μπαταρίας), συν η ανάποδη τοποθέτηση της μπαταρίας (όπου τα ρέματα παλεύουν με τη βαρύτητα για να ανέβουν στο μοντ), ίσον 15W ακριβώς περίπου.
Η σύμπτωση είναι ότι στα τεχνικά του μοντ δεν γράφει το κλασικό Input Voltage Minimum 3.0V, αλλά γράφει Input Voltage unloaded Minimum 3.0V.
Μου κλείνει το μάτι να βάλω το cutoff κάτω από 3.0V, ο αλήτης.
Και που στο ευχή να ξέρω εγώ στα 15W φορτίο πόσα είναι τα αφόρτωτα Βολτ;
Και τότε πιάνει το μάτι μου το άδειο -νόμιζα- κουτί απ' το δωράκι μου, το οποίο -στο βάθος κολλημένο στο περιτύλιγμα- είχε το διάγραμμα εκφόρτισης, στο οποίο φαίνεται φανερά ότι τα 2.8V ζουλιγμένα με 15W θα γίνουν 3.06V, αν φύγει από πάνω το "βάρος".
Μπορώ να βάλω το soft cutoff στα 2.75V και το "κλείστα όλα" στα 2.7V και να είμαι εντός προδιαγραφών κατασκευαστή μόντας.
Άσχετο, δεν το έκανα (βίτσια 10ετιών είναι αυτά).
Έκανα όμως έλεγχο στο csv και μπορώ με βεβαιότητα να γράψω ότι το φόρουμ έχει πάρα πολλά νήματα, αλλά τούτο δω τους "ατμεί" τα νήματα!
 
Το δεύτερο csv ήταν για την MJ1.
 
Η σύμπτωση δεν ήταν ότι συμπτώθηκαν οι ίδιες συμπτώσεις με το πρώτο.
Ευτυχώς δεν συμπτώθηκε το unloaded voltage.
Σε αυτό το μοντ ήταν σκέτα τα minimum volt και ήταν 3.0V.
Η σύμπτωση ήταν ότι και στα 2 μοντ έχω το τιτανογαματοακριβέστερο battery indicator.
 
 
Εκτός από ποσοστά, παρατήρησα ότι τα διαγράμματα είχαν και καμπύλες.
Εμένα μου αρέσουν πολύ οι καμπύλες.
Στις μπαταρίες δεν μου αρέσουν εκεί χαμηλά μετά τα 3.3-3.2V, αλλά είναι οι πιο ενδιαφέρουσες.
 
Εκτός από ποσοστά και καμπύλες, είχαν και τίτλους τα διαγράμματα.
Κοιταζόμασταν για μέρες, ώσπου κάποια στιγμή που δεν είχα καμπύλες να παίξω, έπιασα χαρτόστυλο.
Oι μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες ατμίσματος στα περίπου 12-13W και μέχρι 2.8V, έδειξαν 2972mAh και 2726mAh, άρα στη MJ1 μπορώ να χώσω 9% περισσότερα ρεύματα.
Εκτός από mAh οι τίτλοι είχαν και mWh και επειδή -όπως είχε πει ο δωροδότης- απ' την μπαταρία τραβάμε Βατ όχι Αμπέρ, τελικά στην MJ1 μπορούμε να αποθηκεύσουμε 7% περισσότερη ενέργεια.
Και σε κάνει να αναρωτιέσαι, αν η 35E (που της δίνουν ολίγα mAh παραπάνω), έχει μεγαλύτερη αποθήκη από την GA (που της δίνουν ολίγα mV επιπλέον).
Όλα αυτά για να καταλήξεις ότι τελικά οι "10A" μπαταρίες μάλλον έχουν λιγότερη από 10% περισσότερη (πως τόπα;)) ενέργεια απ' τις "20A".
 
 
Και μιας και αχάριστος δεν είμαι, άδραξα την ευκαιρία που έδωσε η Samsung με την 48G και ελπίζοντας ότι θα καθιερωθεί η "DC 50% SOC state" μέθοδος μέτρησης εσωτερικής αντίστασης, ενημερώνω όλους τους με φαγούρα, ότι η δικιά μου με καμιά 10αριά ήπιους κύκλους VTC6, έδειξε στα δικά μου όργανα 27mΩ.
Παρομοίως η MJ1 -μόλις στρωμένη (μονοcoil)- έδειξε 47.5mΩ.
Ζητώ την άδεια του [member=10440]microchip[/member] να αναδημοσιεύσω το ποίημά του, διαμορφώνοντάς το με το πρώτο βήμα που κάναμε όταν ξεκινάγαμε την ανάλυση ενός ποιήματος, τότε στο εξατάξιο γυμνάσιο!
Αν δεν γίνει και τώρα κατανοητό το ποίημα του microchip, ας το σβήσει ο συντονιστής του νήματος, γιατί δεν θα αντέξω το βάρος της όποιας "παράφρασης" ;D
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Ιανουαρίου 19, 2018, 12:01
Νομίζω ότι πρέπει να δοθεί συνολική άδεια, με απώτερο σκοπό την έκδοση ποιητικής ανθολογίας, με φιλολογική επιμέλεια και επεξηγηματικά σχόλια.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: microchip στις Ιανουαρίου 19, 2018, 19:55
[member=6669]camber[/member]
Ευχαριστώ πολύ  :respect:
Μη νομίζεις ότι είναι εύκολο να συναρμολογήσεις το Lego μόνο και μόνο επειδή σου έδωσαν όλα τα κομμάτια αριθμημένα και αναλυτικό βιβλίο οδηγιών με έγχρωμες φωτογραφίες.
 


[member=20557]alexoyiorgis[/member]
Σε ίδιας τεχνολογίας και μεγέθους, δεν θα μπορούσε να ξεφεύγει κάποια από το "νόμο".
Νομίζω ότι είμαστε σε οριακό σημείο εξέλιξης.
Αν δεν υπάρξει ρηξικέλευθη αλλαγή σε χημική σύσταση, δεν βλέπω άλλο τρόπο αύξησης χωρητικότητας από την μείωση του μεγέθους της ανόδου, για να δώσεις χώρο σε περισσότερο ηλεκτρολύτη.
Και να πεις ότι συμφέρει, πάει στο ευχή.
Για 7% χώρο, δίνεις τη μισή ισχύ. Κλοπή!
Και άντε να σου πω εγώ ότι υπολογίζεις με τις τελευταίες (χρονικά) 35E και GA, όχι με την MJ1, αμφιβάλω αν δεις πάνω από 8-9%.
Αν καταφέρει η Panasonic να λύσει τα προβλήματα διόγκωσης και μόνωσης και καταφέρει να φτάσει το πυρίτιο στην άνοδο σε ποσοστό 10%, θα δούμε πιο άσπρη μέρα και η Tesla κερδοφορία.
Μεταξύ μας, μην περιμένεις λύσεις αυτονομίας από το γραφένιο.
Εγώ δεν ξέρω τι, από πού, και κυρίως πότε να περιμένω.
Με έχει στιγματίσει η παρατήρηση, αλλά και η φράση που είχε πει δεν θυμάμαι ποιος αρχιμηχανικός στην F1, τον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του KERS:
"Στη δουλειά μας υπάρχουν 3εις κατηγορίες ανθρώπων. Οι ψεύτες, οι πολύ ψεύτες και οι μπαταριοκατασκευαστές."



[member=13885]cpbaroque[/member]
Όταν εσείς διαβάζατε Nietzsche, Jung και άλλους ακατάληπτους, εγώ παρακολουθούσα την Πίπη την Φακιδομύτη.
Δεν χτίζεις σωστό εγκέφαλο με διάβασμα.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: alexoyiorgis στις Ιανουαρίου 19, 2018, 20:04
Πώς το κατάλαβες ότι περιμένω πολλά από το γραφένιο; Γίνονται δοκιμές της ίδιας δομής και με άλλα υλικά εκτός από άνθρακα. Οι περοβσκίτες είναι ακριβοί βέβαια, αλλά κάποια άλλα υλικά κάτι μπορεί να δώσουν στο μέλλον.
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: ΜΑΡΙΑ ΝΕΦΕΛΗ στις Ιανουαρίου 19, 2018, 20:11
Κι εσύ Πίπι παρακολουθείς?  :hmmm:


edit: απλά δεν καταλαβαίνω  :dontknow:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: nikosallos στις Ιανουαρίου 19, 2018, 21:25
για τις μπαταρίες κατι λενε....
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: kompsognathous στις Φεβρουαρίου 17, 2019, 13:44
Ερώτηση:

Ας υποθέσουμε.

Αντίσταση πέντε σπείρες 3αρη πυρήνα με ss316l 0,50  ohm 3volt με περίπου ατμιζω στα 25 περίπου watt.

Αντίσταση 5 σπείρες 3αρη πυρήνα κανθαλ 0,85ohm, volt 4,5 ατμιζω στα 25 watt.

Σε ποια περίπτωση τελειώνει πιο γρήγορα η μπαταρία;;;;
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Φεβρουαρίου 17, 2019, 14:06
Σε καμία. Τον ίδιο ακριβώς χρόνο ατμισματος θα έχεις, εφόσον είναι ίδια τα watt.

Στάλθηκε από το PRA-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: tzavardin στις Φεβρουαρίου 17, 2019, 17:28
[member=17726]kompsognathous[/member] Η μόνη παράμετρος που μπορεί να αλλάξει πράγματα πέραν αυτού που σου είπε ο [member=20916]Κώστας Άλεξ[/member] ,  είναι το πόσο αργά κάνει να ανάψει η αντίσταση.

Δηλαδή μια τζούρα 25w 7 δευτερολέπτων, εννοείται ότι θα κάψει περισσότερη μπαταρία από μια τζούρα 25w 3 δευτερολέπτων.

Για αυτό είναι λίγο ηλίθιο να ατμίζουμε σε λιγότερα w από τα ενδεδειγμένα για να κάνουμε δήθεν οικονομία. Να ανάβει δηλαδή μια αντίσταση στα 50w (clapton πχ), και να βαράμε 40, γιατί θα αρπάξει και πιο αργά, άρα θα κάψουμε περισσότερο.

Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: kompsognathous στις Φεβρουαρίου 18, 2019, 13:50
ωραία θενκς :D
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: microchip στις Ιανουαρίου 02, 2022, 12:43
Καλή χρονιά καλά ρεύματα στα σύρματά μας.  :dance3:


(https://i.imgur.com/6XeBZtx.jpg)
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: treloneritis στις Ιανουαρίου 03, 2022, 19:49
Oreo τοπίο, πλούσιο δάσος, ιδανικό οικοσύστημα. Τίγκα στις..."μαϊμούδες" πρέπει να είναι εκεί μέσα... 8) :bye:
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: sakis37 στις Φεβρουαρίου 27, 2024, 21:54
Καλησπερα παιδες
Εχω 6τμχ LG HG2 και 2τμχ SONY VTC6, ειναι αρκετα δουλεμενες και θελω να κρατησω μια 4αδα απο της 8 για καποιο φακο κτλ, η 4 πιο τελειωμενες πανε για ανακυκλωση.

Για να της τεσταρω θα της φορτισω με Xtar φορτιστη και μετα θα της αποφορτισω με μοντελιστικο φορτιστη μια-μια, σωστα εως εδω?
Το setup της αποφορτισης ποσα Αμπερ να βαλω να γινει σχετικα γρηγορα αλλα να μην εχουμε εκπληξης απο θερμοκρασιες? Επισης ποσα Volt να βαλω cut off?
Ευχαριστω.
 
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: camber στις Φεβρουαρίου 27, 2024, 22:07
5A - 3V
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: sakis37 στις Φεβρουαρίου 27, 2024, 22:08
Ευχαριστω!
Τίτλος: Απ: Αποφόρτιση με σταθερή ισχύ – Συγκριτική δοκιμή 18650
Αποστολή από: sakis37 στις Φεβρουαρίου 28, 2024, 16:43
Την πατησα, σημερα πηγα να ξεκινησω και ειδα οτι ο μοντελιστικος φορτιστης δεν ανεβαζει πανω απο 1Α στην αποφορτιση..
Υπαρχει αλλος τροπος να της τεσταρω σε συντομο χρονο?