vaping.gr

Παρουσιάσεις και κριτικές προϊόντων => Επισκευάσιμοι ατμοποιητές => [Περί αντιστάσεων (τεχνικά)] => Μήνυμα ξεκίνησε από: anapofasistos στις Ιουνίου 10, 2012, 13:22

Τίτλος: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 10, 2012, 13:22
Το προγραμματάκι αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να μελετάω και να συγκρίνω τα σεταρίσματα (φυτίλι-αντίσταση) που έχω στο νου μου, χωρίς να χρειάζεται να τα φτιάχνω στη πράξη. Έκρινα ότι μπορεί κι’ άλλοι να βοηθηθούν από αυτό, τόσο στο σετάρισμα όσο και στη καλύτερη κατανόηση των όρων και των παραγόντων που το επηρεάζουν. Τονίζω ξανά ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι ακριβείας, αφού υπάρχουν παράμετροι που είναι δύσκολο να προβλεφθούν και να υπολογιστούν.

Το προγραμματάκι διανέμεται σε μορφή Excel, με το τίτλο Slammer Edition, προς τιμήν του ομώνυμου συμφορουμίτη, που με βοήθησε με τις γνώσεις και τις παρατηρήσεις του να διορθώσω κάποια πράγματα. Δίνεται επισης σε μορφή εκτελέσιμου αρχείου (.exe) αφού ένας άλλος συμφορουμίτης, ο Diver, προσφέρθηκε να κάνει τη μετατροπή. Φυσικά αυτή η έκδοση έχει το όνομα Diver Edition.
Να ευχαριστήσω και τον WileECoyote για το άρθρο του περί αντιστάσεων, από το οποίο «έκλεψα» πληροφορίες.(http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,10681.0.html (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,10681.0.html))


Ακολουθούν οι σύνδεσμοι για τα αρχεία Excel (Slammer Edition) και το εκτελέσιμο αρχείο (Diver Edition)

Slammer Edition 4.1

Excel 2007: https://www.dropbox.com/s/9pro0sqvrylot80/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B74.1.xlsx (https://www.dropbox.com/s/9pro0sqvrylot80/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B74.1.xlsx)

Excel 2003: https://www.dropbox.com/s/uo1byhbbx7y0hl9/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B74.1.xls (https://www.dropbox.com/s/uo1byhbbx7y0hl9/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B74.1.xls)
Δεν είμαι σίγουρος για τη πλήρη λειτουργικότητα της έκδοσης για excel 2003.


Diver Edition

http://e-kapnisma.gr/diafora/htwiki/RW.zip (http://e-kapnisma.gr/diafora/htwiki/RW.zip)

Για οποιαδήποτε απορία, παρατήρηση ή διόρθωση, χρησιμοποιείστε το αντίστοιχο νήμα, στη κατηγορία «Διάλογος για τα άρθρα» (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,10841.0.html (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,10841.0.html))

================

Το αρχείο αποτελείται από 5 καρτέλες (φύλλα) που είναι τα εξής:

1) Υπολογισμός Αντίστασης
Δίνουμε τα στοιχεία (πεδία με απαλό πράσινο χρώμα) του σεταρίσματος και μας υπολογίζει τη τελική αντίσταση, το μήκος του σύρματος, την ισχύ και την πυκνότητα ενέργειας ανά χιλιοστό.
(http://img33.imageshack.us/img33/520/26947090.jpg)

2) Υπολογισμός Σπειρών
Δίνουμε τα στοιχεία (πεδία με απαλό πράσινο χρώμα) του σεταρίσματος και μας υπολογίζει πόσες σπείρες απαιτούνται, τη τελική αντίσταση, το μήκος του σύρματος, την ισχύ και την πυκνότητα ενέργειας ανά χιλιοστό.
(http://img137.imageshack.us/img137/6766/24329450.jpg)

3) Μήκος - Αντίσταση
Χρησιμοποιούμε αυτή τη καρτέλα αν θέλουμε απλά να βρούμε το απαιτούμενο μήκος σύρματος για να πάρουμε μια συγκεκριμένη αντίσταση και το αντίστροφο.
(http://img801.imageshack.us/img801/8199/15184133.jpg)

4) Υπολογισμός Συμπίεσης
Η συμπίεση είναι ένα από τα πιο περίεργα μεγέθη, στο οποίο θα αναφερθώ αργότερα, και σχετίζεται με το πόσο πιέζεται το φυτίλι όταν τυλίγουμε την αντίσταση. Σε αυτή τη καρτέλα μπορεί κάποιος να βρίσκει μετά από ένα σετάρισμα πόση συμπίεση είχε, με σκοπό να χρησιμοποιεί τα νούμερα που βγάζει, σε επόμενα σεταρίσματα.
(http://img85.imageshack.us/img85/5301/53134013.jpg)

5) Αποηθευμένα σεταρίσματα
Μπορούμε να βάλουμε τις ρυθμίσεις για σεταρίσματα που θέλουμε να θυμόμαστε.


Περιγραφή παραμέτρων

Κωδικός Αντίστασης: Βάζουμε το κωδικό της αντίστασης που θέλουμε από το πίνακα.

Σπείρες: Βάζετε τον αριθμό των  σπειρών που θέλετε, όπως τις βλέπουμε από πάνω.

Αριθμός Φυτιλιών: Βάζετε τον αριθμό των φυτιλιών που χρησιμοποιούμε για να τυλίξουμε την αντίσταση.

Πάχος Φυτιλιού: Βάζετε το πάχος του φυτιλιού.

Διάμετρος εργαλείου στήριξης: Είτε χρησιμοποιείτε βελόνα είτε συνδετήρα ή οτιδήποτε άλλο, επηρεάζει τη τελική διάμετρο των σπειρών της αντίστασης. Καλό είναι να μετρήσετε το μέσο που χρησιμοποιείτε για να συγκρατήσετε το φυτίλι, με ένα παχύμετρο.

Μέγιστη πιθανή διάμετρος σπειρών: Με βάση τα φυτίλια και το εργαλείο που χρησιμοποιήσατε για την στήριξή τους, υπολογίζεται μια θεωρητική διάμετρος των σπειρών  που θα προκύψουν αν τυλίξετε την αντίσταση ακριβώς πάνω στο φυτίλι με την ελάχιστη πίεση.

Συμπίεση: Είναι ένα ποσοστό που εκφράζει πόσο μειώνεται η διάμετρος των φυτιλιών όταν τυλίγουμε την αντίσταση. Είναι καθαρά εμπειρικό μέγεθος και εξαρτάται από το πώς τυλίγει κανείς τις αντιστάσεις και με πόση δύναμη. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το τρίτο φύλλο ("Υπολογισμός Συμπίεσης") για αν βρει από τα σεταρίσματα που κάνει πόση είναι περίπου.

Τελική πιθανή διάμετρος σπειρών: Τελική εκτίμηση για την διάμετρο των σπειρών, δεδομένης και της συμπίεσης. Σε αυτή τη διάμετρο βασίζεται η τελική εκτίμηση της αντίστασης.

Απόσταση Σπειρών: Θεωρώ ότι μια απόσταση μεταξύ των σπειρών, ίση με 1mm είναι ΟΚ. Αν κάποιος θέλει μπορεί να το αλλάξει.

Ποδαράκια: Είναι το τμήμα της αντίστασης που οδηγεί στους πόλους, μετρώντας από το κάτω μέρος φυτιλοαντίσταση και κάτω. Φυσικά δεν μας ενδιαφέρει το μήκος σύρματος χωρίς αντίσταση που τυχόν χρησιμοποιούμε. Είναι προσεγγιστικό μέγεθος καθώς δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ ακριβείς για το πόσο είναι και για το που ακριβώς έγινε επαφή.

Συνολική Αντίσταση & Αναμενομένη αντίσταση: Υπολογίζεται αυτόματα. Δεν καταχωρούμε τίποτα.

Τάση: Η τάση που έχουμε σκοπό να δουλέψουμε την αντίσταση. Βοηθά στον υπολογισμό των μεγεθών που έχουν σχέση με την ενέργεια.

==================

«To τέρας της συμπίεσης».

Το φυτίλι φυσικά συμπιέζεται όταν τυλίγουμε την αντίσταση αλλά είναι πολύ δύσκολο (έως αδύνατον) να μετρήσουμε ακριβώς πόσο. Παρόλα αυτά η συμπίεση του φυτιλιού είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να προσεγγίσουμε.

Έτσι λοιπόν ακολούθησα το παρακάτω σκεπτικό για να ποσοτικοποιήσω αυτό το μέγεθος. Τα σχήματα που ακολουθούν αφορούν τη τομή μιας φυτιλοαντίστασης όπως δείχνω παρακάτω.

(http://img39.imageshack.us/img39/9618/36877728.jpg)

Η ερμηνεία των χρωμάτων.
(http://img266.imageshack.us/img266/6861/0resize.jpg)

Πάμε λοιπόν. Φανταστείτε βελόνα (ακτίνας r) και ένα μονό φυτίλι (ακτίνας R1) που τα βάζουμε δίπλα δίπλα και τυλίγουμε μια αντίσταση γύρω τους χωρίς να παραμορφωθεί το φυτίλι. Η κατάσταση αυτή εκτός του ότι είναι θεωρητική, είναι παντελώς άχρηστη για τους υπολογισμούς που θέλω γιατί γίνεται πιο πολύπλοκη σε περισσότερα φυτίλια και γιατί έχει κενές περιοχές που βάζουν ένα ακόμα ανεπιθύμητο παράγοντα στην εξίσωση.
(http://img528.imageshack.us/img528/7/1resizej.jpg)      (http://img818.imageshack.us/img818/712/2resizew.jpg)

Αντί λοιπόν γι’ αυτή τη θεωρητική κατάσταση, προτίμησα τη παρακάτω. Θεωρώ ότι τυλίγω την αντίσταση με τέτοια πίεση και τρόπο ώστε το φυτίλι να αγκαλιάσει τη βελόνα πλήρως και να δημιουργηθεί ένας κύκλος με ακτίνα R1’, χωρίς να μειωθεί η διατομή του φυτιλιού, παρά μόνο να παραμορφωθεί. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης θεωρητική αλλά βολεύει περισσότερο στους υπολογισμούς. Σε αυτή τη κατάσταση θεωρώ ότι έχω συμπίεση 0.
(http://img42.imageshack.us/img42/8840/3resizef.jpg)

Βέβαια μια πιο ρεαλιστική κατάσταση είναι η παρακάτω, που δε βολεύει όπως είπα λόγω κενών. Μάλιστα, επειδή ακριβώς παίρνω σαν βάση μια τελείως θεωρητική κατάσταση, αν κάποιος τυλίξει πάρα πολύ χαλαρά την αντίσταση μπορεί να πάρει και αρνητική συμπίεση.
(http://img850.imageshack.us/img850/9250/4resizeq.jpg)

Στη συνέχεια θεωρώ πως η ακτίνα R1 θα περιοριζόταν αν εφάρμοζα περισσότερη πίεση λόγω της συμπίεσης του φυτιλιού. Έτσι θα προέκυπτε μια κυκλική διατομή σαν αυτή του παρακάτω σχήματος και ακτίνα R2’. Αυτή είναι η ακτίνα που πρέπει να μετρήσει κανείς και να βάλει στο προγραμματάκι και είναι πιο κοντά σε μια πραγματική κατάσταση.
(http://img99.imageshack.us/img99/7840/5resizes.jpg)

Η παραπάνω διατομή αποτελείται από δυο εμβαδά. Το εμβαδό της βελόνας που είναι πάντα σταθερό και το εμβαδό του φυτιλιού που έχει μειωθεί σε σχέση με το αρχικό. Αυτό το νέο εμβαδό του φυτιλιού μπορούμε να το ανάγουμε σε κύκλο και να πάρουμε ένα κύκλο με ακτίνα R2.
(http://img833.imageshack.us/img833/559/6resizek.jpg)

Από το τύπο 100*(R1-R2)/R1 μπορούμε να βρούμε τη ποσοστιαία μείωση της ακτίνας του φυτιλιού από την αρχική κατάσταση (R1) στη τελική κατάσταση (R2), που την ονόμασα «Συμπίεση»….

------------------

Από το συντονισμό. Το πρώτο μήνυμα έχει ανανεωθεί με πληροφορίες από νεότερα μηνύματα του συντάκτη του.
Επίσης για κινητά Android:

Για να μην ανοίξω διαφορετικό θέμα, είπα να το προσθέσω εδώ.
Για τους κατόχους Android υπάρχει και η εφαρμογή Vaper's Toolbox: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.valsoft.vaperstoolbox (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.valsoft.vaperstoolbox)


Ενα πολυ ωραιο προγραμμα για υπολογισμο με ολες τις παραμετρους, παχος-τυπος συρματος (και ribbon), διαμετρος, μηκος συρματος, αριθμος σπειρων, ειναι εδω:

http://www.steam-engine.org/coil.asp (http://www.steam-engine.org/coil.asp)

Προσθηκη πληροφοριων
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: lupo1965 στις Ιουνίου 10, 2012, 13:39
Το βλέπω πολυ ενδιαφερων. Πολυ καλη προσπάθεια.
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: andyapos στις Ιουνίου 10, 2012, 13:52
πολύ καλο το αρχειάκι , για το περιπου που λες ειναι τελειο
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: gfilip στις Ιουνίου 10, 2012, 14:46
Εγω ψιλομπερδευτηκα.Με 0,13 συρμα αντισταση ,2αρι φυτιλι ποσες σπειρες πρεπει να κανω για 1.6-1.7 αντισταση?
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 10, 2012, 16:36
Είναι λίγο δύσκολο να απαντήσω γιατί εξαρτάται και από άλλα πράγματα (όπως φαίνεται στο αρχείο). Χοντρικά θα σου πω 2 σπείρες αλλά εξαρτάται απο πράγματα που δε γνωρίζω. Για παράδειγμα ο καθένας έχει διαφορετικό άτμο που πειράζει και αφήνει διαφορετικά ποδαράκια. Αυτό το ξέρει ο καθένας και το βάζει μόνος του.

Υ.Γ. Θα ανεβάσω άλλη έκδοση με κάποιοες μικροδιορθώσεις
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 10, 2012, 17:34
Έβαλα τη δεύτερη έκδοση. Μικροδιορθώσεις στους υπολογισμούς, ειδικά της συμπίεσης που είναι και το πιο περίεργο μέγεθος.
Παρακαλώ δοκιμάστε με νούμερα που είδη έχετε δουλέψει να μου πείτε πόσο κοντά πέφτουν οι υπολογισμοί στα πραγματικά δεδομένα. Αν δείτε οτι πάει καλά, χρησιμοποιείστε το για προβλέψεις....

Όποιος δεν καταλαβαίνει κάτι, ρωτάει ελεύθερα και αν μπορώ εξηγώ...
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: WileECoyote στις Ιουνίου 10, 2012, 19:01
Νομίζω ότι έχεις περιλάβει όλες τις πιθανές παραμέτρους.  :thumpup:

Το δοκίμασα με 2-3 σετάπ που χρησιμοποιώ συχνά και μου βγάζει μια σπείρα λιγότερη από αυτές που έχω.
Το μέγεθος που επηρεάζει το αποτέλεσμα βρήκα ότι είναι η συμπίεση.
Αν βάλω την συμπίεση 45-50% αντί για 25%, τότε τα αποτελέσματα βγαίνουν σωστά.
Πιθανόν αυτό να συμβαίνει γιατί το φυτίλι που χρησιμοποιώ είναι 2mm και έχει μεγαλύτερο περιθώριο συμπίεσης.

Πιστεύω ότι αν βρει ο καθένας το ποσοστό συμπίεσης που εφαρμόζει στο τύλιγμα, θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμο εργαλείο.  :thumpup:
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 10, 2012, 19:13
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ελπίζω να βελτιωθεί με τη συνδρομή σας και να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους μας

Νομίζω ότι έχεις περιλάβει όλες τις πιθανές παραμέτρους.  :thumpup:

Το δοκίμασα με 2-3 σετάπ που χρησιμοποιώ συχνά και μου βγάζει μια σπείρα λιγότερη από αυτές που έχω.
Το μέγεθος που επηρεάζει το αποτέλεσμα βρήκα ότι είναι η συμπίεση.
Αν βάλω την συμπίεση 45-50% αντί για 25%, τότε τα αποτελέσματα βγαίνουν σωστά.
Πιθανόν αυτό να συμβαίνει γιατί το φυτίλι που χρησιμοποιώ είναι 2mm και έχει μεγαλύτερο περιθώριο συμπίεσης.

Πιστεύω ότι αν βρει ο καθένας το ποσοστό συμπίεσης που εφαρμόζει στο τύλιγμα, θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμο εργαλείο.  :thumpup:

Και εγώ καταλήγω οτι η συμπίεση είναι από τα σημαντικότερα και πιο αστάθμητα μεγέθη. Εξαρτάται από το πάχος, το υλικό και τη πυκνότητα του φυτιλιού, καθώς και από το πως τυλίγει ο καθένας. Όντως πρέπει ο καθένας να βρεί το ποσοστό που είναι πιο κοντά στα σεταρίσματά του.
Αν θες πες μου τα νούμερα να δω πόση απόκλιση έχω....
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: WileECoyote στις Ιουνίου 10, 2012, 19:57
Αν θες πες μου τα νούμερα να δω πόση απόκλιση έχω....

Αριστερά με αυξημένη συμπίεση (σωστές σπείρες) - δεξιά με default συμπίεση (μία σπείρα λιγότερη).
(http://img838.imageshack.us/img838/2294/38687698.jpg)

Με μια μπακάλικη μέτρηση που έκανα στην φυτιλοαντίσταση (όχι με παχύμετρο) μου έδειξε ότι είναι περίπου 50% της "Μέγιστης πιθανής διαμέτρου". Μάλλον παίζει ρόλο το πάχος του φυτιλιού,
δηλ. παχύτερο φυτίλι=μεγαλύτερη συμπίεση.
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 10, 2012, 20:37
Δοκίμασε να βάλεις τα στοιχεία (και τη πρόχειρη μέτρηση της διαμέτρου που έκανες) στη τρίτη καρτέλα να σου βγάλει πόσο συμπίεση έχεις, και να τσεκάρουμε αν οι υπολογισμοί στέκουν ή έχουν πρόβλημα...
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: WileECoyote στις Ιουνίου 10, 2012, 21:45
(http://img208.imageshack.us/img208/9576/15489587.jpg)

Μετά από αρκετές μετρήσεις η "πιθανή διάμετρος" είναι γύρω στα 2/3 της "μέγιστης".

Υπάρχει μια διαφορά στη διάμετρο που μετράω (χωρίς παχύμετρο) και στη διάμετρο που υπολογίζει το πρόγραμμα για τις σπείρες που βγαίνουν στην πραγματικότητα.

Τώρα που παρατηρώ τα νούμερα της τρίτης καρτέλας, δεν καταλαβαίνω ποιου μεγέθους ποσοστό 47,1% αποτελεί η συμπίεση:
του αθροίσματος των παραπάνω (0.15+ 2Χ2 + 1)
ή της μέγιστης πιθανής διαμέτρου (3.15)
γιατί δεν μου βγαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο...
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: Ares στις Ιουνίου 10, 2012, 22:01
Ωραιο το προγραμματακι. Το χρησιμοποιησα και βαζοντας συμπιεση 35-40% λογω φυτιλιου 2μμ μου βγαζει την σωστη αντισταση για 3 σπειρες με 0.15.  :yes:
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 10, 2012, 23:03
(http://img208.imageshack.us/img208/9576/15489587.jpg)
Τώρα που παρατηρώ τα νούμερα της τρίτης καρτέλας, δεν καταλαβαίνω ποιου μεγέθους ποσοστό 47,1% αποτελεί η συμπίεση:
του αθροίσματος των παραπάνω (0.15+ 2Χ2 + 1)
ή της μέγιστης πιθανής διαμέτρου (3.15)
γιατί δεν μου βγαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο...
Στη τρίτη καρτέλα ο υπολογισμός της "Μέγιστης πιθανής διαμέτρου" είναι κατάλοιπο. Θα αφαιρεθεί για να μη μπερδεύει, αφού δεν υπολίζεται στη συμπίεση. Η συμπίεση αφορά μόνο τη διάμετρο των φυτιλιών. Είναι ποσοστιαία μείωση της διαμέτρου των φυτιλιών
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 10, 2012, 23:12
Μετά από αρκετές μετρήσεις η "πιθανή διάμετρος" είναι γύρω στα 2/3 της "μέγιστης".

Υπάρχει μια διαφορά στη διάμετρο που μετράω (χωρίς παχύμετρο) και στη διάμετρο που υπολογίζει το πρόγραμμα για τις σπείρες που βγαίνουν στην πραγματικότητα.

Το ποιά θα είναι η σχέση μέγιστής και τελικής διαμέτρου, επηρεάζεται μόνο από τη συμπίεση.

Όταν μετράμε τη διάμετρο στην φυτιλοαντίσταση μετράμε εξωτερική διάμετρο. Η τελική διάμετρος που υπολογίζεται στο πρόγραμμα είναι η διάμετρος στο κέντρο της αντίστασης, οπότε αν τα συγκρίνεις θα εχουν μια πολύ μικρή διαφορά.
Κάποια στιγμή όταν βρώ χρόνο θα προσπαθήσω να περιγράψω με σχήματα το σκεπτικό των υπολογισμών για να τσεκάρετε και την ορθότητά τους....

Πάντως η συμπίεση που σου βγάζει, φαίνεται να ταιριάζει με τα υπόλοιπα αποτελέσματα...
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 12, 2012, 09:26
Επειδή από τα του φόρουμ γίνονται πολλά σεταρίσματα, θα ήταν χρήσιμο να μαζέψουμε κάποια στοιχεία για να εκτιμήσουμε τη συμπίεση για διάφορους συνδυασμούς φυτιλιών αντιστάσεων.

Όποιος έχει παχύμετρο (η πολύ καλό μάτι), υπομονή και χρόνο, θα ήθελα να ρίχνει ένα μέτρημα στις φυτιλοαντιστάσεις που φτιάχνει ή σε αυτές που βγάζει για να πετάξει, εφόσον είναι σε καλή κατάσταση και όχι διπλάσιες από τα κατάλοιπα.

Τα στοιχεία που θέλω είναι αυτά που αναγράφονται στη τρίτη καρτέλα του αρχείου (διάμετρος αντίστασης, αριθμός φυτιλιών, πάχος φυτιλιών, διάμετρος εργαλείου στήριξης και φυσικά τη μέτρηση). Αν κάποιος θέλει να τα βάλει μόνος του στο αρχείο μπορεί να μου στείλει μόνο αριθμό και πάχος φυτιλιών και τη συμπίεση που υπολογίστηκε.

Η μέτρηση μπορεί να γίνεται όπως δείχνει ή παρακάτω εικόνα. λίγη πίεση για να σιγουρευτούμε οτι πατάει καλά σε πάνω από μια σπείρες δε βλάπτει
(http://img225.imageshack.us/img225/9969/img3333resize.jpg)


Σκοπός είναι να βάλω μέσα και ένα πίνακα με εκτιμήσεις της συμπίεσης για διάφορους συνδυασμούς φυτιλιών. Όποιος μπει στο κόπο μπορεί να μου στέλνει π.μ. με τους αριθμούς σε σωστή σειρά. π.χ.

0,15mm
3
1.5
0,8
2

ή αν έχει ήδη υπολογίσει τη συμπίεση στέλνει μόνο αρ. φυτιλιών, πάχος φυτιλιών και συμπίεση με αυτή τη σειρά π.χ

3
1,5
15

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ελπίζω να μη σας βάζω σε πολύ (ή άσκοπο) κόπο
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 12, 2012, 14:45
ανέβηκε Έκδοση 3

Άλλη μια όταν θα έχουμε εικόνα για τις συμπιέσεις και τελειώσαμε....
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 14, 2012, 10:22
Ας μπούμε λίγο στο θεωρητικό του πράγματος για να εξηγήσω πως έχω αντιμετωπίσει το «τέρας της συμπίεσης». Το φυτίλι φυσικά συμπιέζεται όταν τυλίγουμε την αντίσταση αλλά είναι πολύ δύσκολο (έως αδύνατον) να μετρήσουμε ακριβώς πόσο.
Έτσι λοιπόν ακολούθησα το παρακάτω σκεπτικό. Τα σχήματα που ακολουθούν αφορούν τη τομή μιας φυτιλοαντίστασης όπως δείχνω παρακάτω.

(http://img39.imageshack.us/img39/9618/36877728.jpg)

Η ερμηνεία των χρωμάτων.
(http://img266.imageshack.us/img266/6861/0resize.jpg)

Πάμε λοιπόν. Φανταστείτε βελόνα (ακτίνας r) και ένα μονό φυτίλι (ακτίνας R1) που τα βάζουμε δίπλα δίπλα και τυλίγουμε μια αντίσταση γύρω τους χωρίς να παραμορφωθεί το φυτίλι. Η κατάσταση αυτή εκτός του ότι είναι θεωρητική, είναι παντελώς άχρηστη για τους υπολογισμούς που θέλω γιατί γίνεται πιο πολύπλοκη σε περισσότερα φυτίλια και γιατί έχει κενές περιοχές που βάζουν ένα ακόμα ανεπιθύμητο παράγοντα στην εξίσωση.
(http://img528.imageshack.us/img528/7/1resizej.jpg)      (http://img818.imageshack.us/img818/712/2resizew.jpg)

Αντί λοιπόν γι’ αυτή τη θεωρητική κατάσταση, προτίμησα τη παρακάτω. Θεωρώ ότι τυλίγω την αντίσταση με τέτοια πίεση και τρόπο ώστε το φυτίλι να αγκαλιάσει τη βελόνα πλήρως και να δημιουργηθεί ένας κύκλος με ακτίνα R1’, χωρίς να μειωθεί η διατομή του φυτιλιού, παρά μόνο να παραμορφωθεί. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης θεωρητική αλλά βολεύει περισσότερο στους υπολογισμούς. Σε αυτή τη κατάσταση θεωρώ ότι έχω συμπίεση 0.
(http://img42.imageshack.us/img42/8840/3resizef.jpg)

Βέβαια μια πιο ρεαλιστική κατάσταση είναι η παρακάτω, που δε βολεύει όπως είπα λόγω κενών. Μάλιστα, επειδή ακριβώς παίρνω σαν βάση μια τελείως θεωρητική κατάσταση, αν κάποιος τυλίξει πάρα πολύ χαλαρά την αντίσταση μπορεί να πάρει και αρνητική συμπίεση.
(http://img850.imageshack.us/img850/9250/4resizeq.jpg)

Στη συνέχεια θεωρώ πως η ακτίνα R1 θα περιοριζόταν αν εφάρμοζα περισσότερη πίεση λόγω της συμπίεσης του φυτιλιού. Έτσι θα προέκυπτε μια κυκλική διατομή σαν αυτή του παρακάτω σχήματος και ακτίνα R2’. Αυτή είναι η ακτίνα που πρέπει να μετρήσει κανείς και να βάλει στο προγραμματάκι και είναι πιο κοντά σε μια πραγματική κατάσταση.
(http://img99.imageshack.us/img99/7840/5resizes.jpg)

Η παραπάνω διατομή αποτελείται από δυο εμβαδά. Το εμβαδό της βελόνας που είναι πάντα σταθερό και το εμβαδό του φυτιλιού που έχει μειωθεί σε σχέση με το αρχικό. Αυτό το νέο εμβαδό του φυτιλιού μπορούμε να το ανάγουμε σε κύκλο και να πάρουμε ένα κύκλο με ακτίνα R2.
(http://img833.imageshack.us/img833/559/6resizek.jpg)

Από το τύπο 100*(R1-R2)/R1 μπορούμε να βρούμε τη ποσοστιαία μείωση της ακτίνας του φυτιλιού από την αρχική κατάσταση (R1) στη τελική κατάσταση (R2), που την ονόμασα «Συμπίεση»….

Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: Atmos στις Ιουνίου 15, 2012, 02:53
Τα δυο αρχεία excel ανέβηκαν και στον σέρβερ του φόρουμ εδώ:
http://e-kapnisma.gr/diafora/antistasi.xlsx
http://e-kapnisma.gr/diafora/antistasi.xls
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: slammer στις Ιουνίου 15, 2012, 03:33
Σωστές οι παραδοχές που έχεις κάνει και είναι κοντά στην πραγματικότητα.
Μόνο ο αριθμός των σπειρών είναι λίγο παραπλανητικός σε σχέση με ότι δεχόμαστε εδώ. Απλά είναι θέμα ορολογίας.
Στο σχήμα που έχεις στο excel βλέπουμε 5 σπείρες από πάνω, αυτό άλλοι το ονομάζουν 3 ολόκληρες+2 μισές, άλλοι 5 και εσύ στους υπολογισμούς σου 4. Ουσιαστικά στο κελί Β16 μετράς σαν αριθμό σπειρών τον αριθμό του κελιού Β6 σύν μισή. Νομίζω ότι οι πιο πολλοί βάζουν τη σπείρα ολόκληρη και έτσι στους υπολογισμούς τους βγαίνει μεγάλη η αντίσταση και προσπαθούν να "ισιώσουν" τα νούμερα αυξάνοντας υπερβολικά το συντελεστή συμπίεσης.
Προταση μου, να δεχτούμε ότι σε μια δεδομένη αντίσταση, αριθμός σπειρών είναι όσες φαίνονται από πάνω, οπότε στο Β16 θα πρέπει να αφαιρείς μισή.
Επειδή έχω φιάξει και εγώ ένα αντίστοιχο excel προβληματίστηκα αρκετά για τα "ποδαράκια", που όντως είναι μια πολύ "δύσκολη" παράμετρος, που όμως μετράει σημαντικά ειδικά σε μικρά σύρματα. Μπορούμε να δεχτούμε άνετα ότι το κομμάτι του σύρματος που βρίσκεται από την αρχή της σπείρας, εκεί που ξεκινάει το πορτοκαλί σου στο σχήμα μέχρι το κάτω επίπεδο της σπείρας ισούται με το 1/4 του μήκους της σπείρας. Προφανώς δεν μπορεί να γίνει σύνδεση σε αυτό το κομμάτι. Αντίστοιχα στο τέλος, μπορούμε να δεχτούμε ότι συμβαίνει το ίδιο, έτσι λοιπόν στους υπολογισμούς του συνολικού μήκους αν προσθέσουμε 1/4 + 1/4 έχουμε 1/2 σπείρας σίγουρα "πόδια" για να μπορεί να "πατάει" το σύρμα.
Έτσι λοιπόν στο κελί Β16, μπορείς να βάλεις επιπλέον μισή σπείρα αρα τελικά το Β16 υπολογίζεται με βάση το Β6 χωρίς να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάτι. Η προσέγγιση αυτή είναι πιο σωστή, για δύο λόγους, πρώτον τα ποδαράκια πρασαυξάνονται αυτόματα βάση τής διαμέτρου της σπείρας, και δεύτερον ο όρος "ποδαράκια" είναι πιο φυσιολογικός αφου θα προσθέτει το έξτρα σύρμα από το κάτω επίπεδο της σπείρας και κάτω. Ενδεικτικά μπορεί να είναι 4-5 χιλιοστά.

Ενδεχομένως θα μπορούσες αντί να προσθέτεις το 1/4 της σπείρας σε κάθε άκρη, θα ήταν γεωμετρικα σωστότερο να πρόσθετες την ακτίνα της σπείρας, αφού τα ποδαράκια φεύγουν εφαπτομενικά του κυλίνδρου, η διαφορά είναι περίπου μιά ακτίνα της σπείρας, αλλά πιστεύω λόγω της τεχνικής που χρησιμοποιείται για το στρίψιμο το σύρμα δεν φεύγει εφαπτομενικά αλλά έχει μια μικρή καμπύλη, σε κάθε περίπτωση όμως το λάθος πιστεύω ότι είναι γύρω στη μισή ακτίνα, αν είμαστε πολύ "ψειριάρηδες" θα μπορούσε το μήκος του σύρματος να οριστεί σαν

L = (Σ - 0.5) * P + (2+π)*R/2 + ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ

όπου Σ σπείρες από πάνω, P περιφέρεια της σπείρας και R η ακτίνα της Σπείρας, έτσι πέρνω τον μέσο όρο της ακτίνας και του τέταρτου της περιφέρειας



Άρα λοιπόν στο Β6 να βάζουμε τον αριθμό των σπειρών που βλέπουμε από πάνω και στο Β14 τα πραγματικά ποδαράκια.
Επίσης μια και το έχεις κάνει τόσο ωραίο (το δικό μου είναι σκέτα κουτάκια...) πρόσθεσε ένα κελί με την τάση της μπαταρίας έτσι ώστε να υπολογίζεται η ισχύς του σύρματος καθώς και ο λόγος της Ισχύος ανα μονάδα μήκους του σύρματος, είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το μέγεθος έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ποιότητα του ατμού (και όχι η σκέτη Ισχύς).
 

Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 15, 2012, 08:41
περίμενες να τα μαζέψεις όλα μαζί ε; Καλά έκανες, να τα αλλάξω όλα μαζί σε μία έκδοση...
Νομίζω οτι είναι σημαντικό να συμφωνουν οι ορισμοί των παραμέτρων με την συνήθη ορολογία για να διευκολύνεται ο χρήστης. Θα εφαρμοστούν το συντομότερο ...
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: slammer στις Ιουνίου 15, 2012, 14:07
περίμενες να τα μαζέψεις όλα μαζί ε; Καλά έκανες, να τα αλλάξω όλα μαζί σε μία έκδοση...
Νομίζω οτι είναι σημαντικό να συμφωνουν οι ορισμοί των παραμέτρων με την συνήθη ορολογία για να διευκολύνεται ο χρήστης. Θα εφαρμοστούν το συντομότερο ...
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις

Είπα να το μελετήσω πρώτα και μετά να εκφέρω άποψη....
Είχα κάνει έναν πίνακα υπολογισμού αντιστασης με σκοπό τον υπολογισμό ισχύος και πυκνότητας ισχύος και έτσι τα μαθηματικά τα είχα πρόχειρα...
Εδω είναι και το θέμα με τον δικό μου πίνακα (σκέτα τα κουτάκια  :-\ ) -> http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,2940.msg367932.html#msg367932
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 15, 2012, 14:12
Ωραία. Ευχαριστώ. Θα το μελετήσω και αν έχω κάποια απορία (ειδικά στα θέματα ενέργειας) θα σου πω.

Φυσικά ξέχασα να πω οτι τα φύλλα του excel είναι προστατευμένα για να μη σβηστούν οι τύποι καταλάθος. η προστασία δεν έχει κωδικό, οπότε όποιος θέλει ξεκλειδώνει και πειράζει για να κάνει τις δοκιμές του
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 15, 2012, 15:36
αν είμαστε πολύ "ψειριάρηδες" θα μπορούσε το μήκος του σύρματος να οριστεί σαν

L = (Σ - 0.5) * P + (2+π)*R/2 + ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ

Δε ξέρω πόσο "ψειριάρηδες" γινόμαστε, εγώ πάντως θα το βάλω.  ;D ;D ;D


πρόσθεσε ένα κελί με την τάση της μπαταρίας έτσι ώστε να υπολογίζεται η ισχύς του σύρματος καθώς και ο λόγος της Ισχύος ανα μονάδα μήκους του σύρματος, είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το μέγεθος έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ποιότητα του ατμού (και όχι η σκέτη Ισχύς).

και εγώ το πιστεύω, πως η αντίσταση από μόνη της δε λέει τίποτα. Γι'αύτο το λόγο έβαλα τον όγκο του σύρματος, που είναι ενδεικτικό για το πόση θερμότητα μπορεί να αναπτυχθεί. Δεν το εχω συνδέσει ακόμα με την ισχύ, αλλά με τη πρώτη ευκαρία.. :thumpup: :thumpup: :thumpup: ι
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: slammer στις Ιουνίου 15, 2012, 16:00
Κανονικά θα έπρεπε σαν δείκτης της ενέργειας που πάει στο υγρό να πάρουμε τον λόγο Ισχύος ανα μονάδα επιφανείας του σύρματος. Στους εναλλάκτες θερμότητας μετράει πολύ αυτό το μέγεθος. Στη περίπτωση μας όμως, μετά από πολλές δοκιμές και υπολογισμούς παρατήρησα ότι μεγαλύτερη σημασία έχει ο λόγος Ισχύος ανά μονάδα μήκους. Ισως αυτό να συμβαίνει επειδή έχουμε πολύ λεπτά σύρματα και στην επαφή με το υγρό δεν παίζει τόσο πολύ η επιφάνεια του σύρματος όσο το μήκος του. Εξάλλου το μήκος του σύρματος είναι πολύ μεγαλύτερο από την διάμετρο του, πράγμα που δεν συμβαίνει σε άλλες εφαρμογές μεταφοράς θερμότητας.
Με τους υπολογισμούς πάνω σε επιφάνεια βγαίνουν τελείως διαφορετικά πράγματα στα χοντρά σύρματα... από αυτό που πέρνω ως εμπειρία ατμίσματος. Είμαι πεπεισμένος ότι λόγω της μικρής διατομής σε σχέση με το μήκος το φαινόμενο μας είναι μονοδιάστατο και όχι δυδιάστατο.
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 15, 2012, 19:10
Εσύ στο excel που έφτιαξες πως υπολόγισες τη πυκνότητα ενέργειας; Δώσε μου λίγο τα φώτα σου τι πρέπει να υπολογίσω γιατί βλέπω οτι είσαι γνώστης.
Η διατομή δεν παίζει ρόλο ή συμβάλλει αφού με βάση αυτή θα βγούν τα τετραγωνικά επιφάνειας;

Τι πιστεύεις οτι είναι πιο σωστό να υπολογίσω (οχι οτι έχω πρόβλημα να τα βάλω όλα):
Watt/mm
Watt/mm2
Watt/mm3
Αυτά τα μεγέθη θα υπολογιστούν με βάση όλο το μήκος της αντίστσης (σπείρες και ποδαράκια). Σ'ενδιαφέρει η ενέργεια που θα αναλογεί στις σπέιρες;
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: slammer στις Ιουνίου 15, 2012, 22:26
Η παράμετρος που θα βάζει ο χρήστης είναι η τάση ατμίσματος, έστω V. Κανονικά είναι η τάση σε πλήρες φορτίο.
Αφου έχεις υπολογίσει τα Ωμ της αντίστασης χωρίς τα "ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ" γιατί μόνο αυτή είναι ενεργή και σε επαφή με το φυτίλι
, η ισχύς προκύπτει : Watt = V * V / Ωμ και η μονοδιάστατη πυκνότητα ως ο λόγος Watt/μηκός (πάλι χωρίς ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ) σε Watt/mm.
Επειδή όπως εξήγησα το φαινόμενο είναι μονοδιάστατο, δεν βλέπω χρησιμότητα της τιμής Watt/mm2.

Τώρα για να γίνω πάλι "ψειριάρης" θα κάνω τους υπολογισμούς ακριβώς:
Έστω L το μήκος της αντίστασης όπως το υπολόγισες με τον προηγούμενο τύπο και L' το μήκος της αντίστασης χωρίς ποδαράκια.
Η ισχύς του συνόλου της αντίστασης είναι 

P = V^2 / (L*a) , όπου a ο συντελεστής του σύρματος σε Ω/mm και V η τάση.

Η πραγματική ισχύς που πάει στο υγρό δεν είναι αυτή καθώς η ισχύς που βγαίνει από τα ποδαράκια χάνεται και δεν προκαλεί ατμοποίηση, οπότε η πραγματική ισχύς είναι:

P' = P * L' / L

και η τελική πυκνότητα προκύπτει

dP = P'/L'

Από προσωπική εμπειρία, ο σωστός ατμός είναι κάπου μεταξύ 0.17-0.23 W/mm, με κάτω από 0.15 το άρωμα βγαίνει σαν σαμπουάν, ενώ για μεγαλύτερες τιμές πάνω από 0.25 αρχίζει να χάνεται η γεύση. Φυσικά αυτά τα όρια είναι υποκειμενικά και εξαρτώνται πάρα πολύ από τη μπαταρία (πχ οι Ego ενω έχουν ονομαστική 3.7 όταν "φορτώσουν" με 1.8Ω γονατίζουν σε τιμές ακόμα και κάτω από 3V, οπότε έτσι αλλάζει η τιμή W/mm που υπολογίζουμε από αυτή που έχουμε στην πραγματικότητα).
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 15, 2012, 22:34
Μπορεί εμάς να μας ενδιαφέρει μόνο το κομμάτι που είναι στο φυτίλι, αλλά στη πράξη συμμετέχει στο κύκλωμα όλη η αντίσταση (και τα ποδαράκια) αφού όλη η αντίσταση επηρεάζει την ισχύ. Και φυσικά η ισχύς πρέπει να διαιρεθεί με όλο το μήκος της αντίστασης για τον ίδιο λόγο.
Διορθωσέ με αν κάνω κάποιο τραγικό λάθος
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: slammer στις Ιουνίου 15, 2012, 22:36
Διόρθωσα το κομμάτι αυτό με τις πράξεις όπως πρέπει να γίνουν για ακριβή υπολογισμό. Δες το κομμάτι του "ψειριάρη"  :laugh1: :laugh1: :laugh1:

Επίσης κάτι ακόμα, πολλοί φιάχνουν αντιστάσεις στρίβωντας σύρμα μηδενικής αντίστασης στα ακρα, σε αυτή τη περίπτωση αυτοί μετράνε το σύρμα με το μήκος. Στους ατμοποιητές αυτούς, όπως πχ Steam Machine, Οδυσσέας,.... όλη η αντίσταση είναι πάνω στο φυτίλι. Άρα θα πρέπει το excel να αφήνει κάποιον να βάζει κατευθείαν τύπο σύρματος και μήκος χωρίς Σπείρες και φυτίλια και να κάνει τους υπολογισμούς από εκεί και κάτω, εννοείται πως σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν ποδαράκια.

Εγινα κουραστικός... αλλά αφού εφτασες ως εδώ, με σχέδια κλπ έχεις αφιερώσει αρκετό χρόνο, οπότε βάλε λίγο ακόμα να είμαστε ΟΚ για όλους.
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 15, 2012, 22:54
P = V^2 / (L*a) , όπου a ο συντελεστής του σύρματος σε Ω/mm και V η τάση.

Η πραγματική ισχύς που πάει στο υγρό δεν είναι αυτή καθώς η ισχύς που βγαίνει από τα ποδαράκια χάνεται και δεν προκαλεί ατμοποίηση, οπότε η πραγματική ισχύς είναι:

P' = P * L' / L

και η τελική πυκνότητα προκύπτει

dP = P'/L'

Άρα συμφωνούμε, γιατί αν στο τελικό τύπο της πυκνότητας κάνεις αντικατάσταση του P', θα πάρεις

dP=P/L
Δηλαδή υπολογισμοί με ολόκληρη την αντίσταση, άσχετα με το πόσο κομμάτι είναι πάνω στο φυτίλι...

Επίσης κάτι ακόμα, πολλοί φιάχνουν αντιστάσεις στρίβωντας σύρμα μηδενικής αντίστασης στα ακρα, σε αυτή τη περίπτωση αυτοί μετράνε το σύρμα με το μήκος. Στους ατμοποιητές αυτούς, όπως πχ Steam Machine, Οδυσσέας,.... όλη η αντίσταση είναι πάνω στο φυτίλι. Άρα θα πρέπει το excel να αφήνει κάποιον να βάζει κατευθείαν τύπο σύρματος και μήκος χωρίς Σπείρες και φυτίλια και να κάνει τους υπολογισμούς από εκεί και κάτω, εννοείται πως σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν ποδαράκια.

μήπως σε αυτή τη περίπτωση θα μπορούσε κάποιος να πάει στη δεύτερη καρτέλα, να δώσει είδος αντίστασης και επιθυμητή αντίσταση και να πάρει (εκτος από τις σπείρες που μπορεί να μην τον ενδιαφέρουν) το απαραίτητο μήκος αντίστασης που υπολογίζεται στο κάτω μέρος;
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: slammer στις Ιουνίου 15, 2012, 23:01
Άρα συμφωνούμε, γιατί αν στο τελικό τύπο της πυκνότητας κάνεις αντικατάσταση του P', θα πάρεις

dP=P/L
Δηλαδή υπολογισμοί με ολόκληρη την αντίσταση, άσχετα με το πόσο κομμάτι είναι πάνω στο φυτίλι...

μήπως σε αυτή τη περίπτωση θα μπορούσε κάποιος να πάει στη δεύτερη καρτέλα, να δώσει είδος αντίστασης και επιθυμητή αντίσταση και να πάρει (εκτος από τις σπείρες που μπορεί να μην τον ενδιαφέρουν) το απαραίτητο μήκος αντίστασης που υπολογίζεται στο κάτω μέρος;

Σωστό... αφού P/L = P'/L' και τα δύο μεγέθη μειωνονται κατα το ίδιο ποσοστό... :idiot1: :idiot1:
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 15, 2012, 23:11
κοίτα λίγο στο παρακάτω παράδειγμα, οπου συγκρίνω δυο σεταρίσματα με το ίδιο περίπου μήκος αντίστασης, πόσο διαφορετικά είναι τα αποτελέσματα της πυκνότητας ανάλογα με το αν υπολογίζονται ως προς μήκος, επιφάνεια και όγκο. Μπορεί να σφάλω. Εσύ το έχει μελετήσει παραπάνω και ξέρεις. Μπορεί αυτά που βγάζει με τον όγκο να μην είναι αντιπροσωπευτικά για το τι πραγματικα συμβαίνει.
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: slammer στις Ιουνίου 15, 2012, 23:22
εχω καταλήξει ότι μόνο η πυκνότητα ως πρός το μήκος έχει νόημα... και αυτό λόγω του ότι το μήκος είναι σημαντικά μεγαλύτερο της διαμέτρου. Κανονικά σε υπολογισμούς εναλλακτών με σωλήνες λαμβάνεται η επιφάνεια του σωλήνα εδω όμως έχουμε μια ειδική περίπτωση.
Από το παράδειγμα του πίνακα, έχω να πώ ότι από το πρώτο σετάρισμα που το ξέρω, βγαίνουν καλά τα νούμερα, απλά τα ποδαράκια 10mm είναι υπερβολικά για ατμοποιητές τύπου Α2/Τ, μια τιμή γύρω στο 5 είναι ΟΚ, και φυσικά το συγκεκριμένο με 4Σ είναι καλό...

και επίσης πιστεύω ότι ισχύει και η αξιολόγηση των τιμών που έχω κάνει σε σχέση με τις τιμές και την ποιότητα ατμίσματος. Το 0.10 που βγαίνει στο πρώτο σετάρισμα δηλώνει αδύναμη αντίσταση, ενώ το δεύτερο είναι σχετικά καλό με 0.16 (βέβαια αν μικρύνεις τα ποδαράκια θα αλλάξουν λίγο οι τιμές πρός τα πάνω).
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 15, 2012, 23:53
Τα νούμερα είναι ψιλοτυχαία και μεγάλη εμπειρία σε σεταρίσματα δεν έχω. Αυτό που ήθελα ουσιαστικά να πώ (να ρωτήσω δηλαδή) είναι οτι, αν και το μήκος είναι πολύ μεγαλύτερο της διατομής, όταν συγκρίνεις αντιστασεις με μεγάλη διαφορά διαμέτρου έχεις και πολύ διαφορετικούς όγκους. Για παράδειγμα ο όγκος (για ίδιο μήκος αντίστασης) μιας 0.20 είναι 1,7 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μιας 0.15. Οπότε χρειάζεσαι αντίστοιχα 1,7 περισσότερη ισχύ για να τις θερμάνεις το ίδιο. Γι'αυτό οι χοντρες αντιστάσεις "αργουν να πάρουν φωτιά" σε σχέση με τις λεπτές που αρπάζουν αμέσως. Αυτή την αίσθηση είχα γι'αυτό υπολόγισα τον όγκο
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: slammer στις Ιουνίου 16, 2012, 00:06
Ο συλλογισμός σου είναι σωστός, όμως η μάζα του σύρματος είναι πολύ μικρή για να δημιουργήσει φαινόμενο θερμοχωρητικότητας, σαφώς στην πραγματικότητα συμβαίνει και αυτό, όμως το κύριο φορτίο δεν είναι αυτό. Το μεγάλο σύρμα έχει στην ίδια αντίσταση πολύ μεγαλύτερο μήκος οπότε πρέπει να "φορτώσει" περισσότερο υγρό (γι αυτό γίνεται πιο αργό). Βέβαια αν συγκρίνουμε σύρματα ίδιας διαμέτρου και διαφορετικού συντελεστή, τοτε το λεπτό υπερτερεί λόγω της μικρότερης μάζας και η απώλειες είναι μικρότερες, πράγμα σημαντικό για μπαταρίες Ego που η ισχύς είναι οριακή έτσι κι αλλιώς....
Αρχικά, όταν έβαλα στους υπολογισμούς μου το μέγεθος της πυκνότητας, έβαλα την επιφάνεια της σπείρας (όπως γίνεται στους σωλήνες) όμως τα θεωρητικά αποτελέσματα δεν συμβάδιζαν με την πράξη. Όλα τα σεταρίσματα με χοντρό σύρμα 0.20 έβγαιναν στα χαρτιά πολύ αδύνατα ακόμα και με μικρές αντιστάσεις, αντίθετα όταν έβαλα το μήκος τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα και πιο κοντά στη πράγματικότητα. Όχι πως δεν έχει αξία και το μέγεθος W/mm2, και αυτό πρέπει να είναι εντός κάποιων ορίων (είχα εκτιμήσει 0.35-0.45 W/mm2), απλά το W/mm αξιολογεί καλύτερα το setup.
Για τον κύβο δεν το συζητώ... βγαινούν εκτός τόπου και χρόνου. Στο τυχαίο σου παράδειγμα από πάνω το πρώτο σετάπ βγαίνει πιο "δυνατό" από το δευτερο πράγμα τελείως λάθος, αν ατμίσεις με 3Ω/0.15 και με 1.7Ω/0.20 θα καταλάβεις αμέσως τη διαφορά....
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 16, 2012, 00:16
ΟΚ. απόλυτα κατανοητός και σαφής. :thumpup: :thumpup: :thumpup: :thumpup:
προχωράω έτσι.

Αυτό που σου είπα για τη δεύτερη καρτέλα για όσους σετάρουν με σύρμα χωρίς αντίσταση βολεύει;
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 17, 2012, 23:17
Slammer, αν μπορείς δώσε μια απάντηση σε αυτό που συζητούσαμε για τα σεταρίσματα με σύρμα χωρίς αντίσταση. Βολεύει τελικά η δεύτερη καρτέλα που υπολογίζεται το μήκος ανάλογα με την επιθυμητή αντίσταση;
 
(Φυσικά δεκτή η απάντηση απο οποιονδήποτε κάνει τέτοια σεταρίσματα και ξέρει τις απαιτήσεις...)

Ακόμα μια πληροφορία που θα ήθελα είναι μια κλίμακα από τη μέχρι τώρα εμπειρία σου για την πυκνότητα ενέργειας ως προς το μήκος, έτσι ώστε να χρωματίσω τα κελιά ανάλογα, όπως έκανες και εσύ στο δικό σου excel.
Οι κατήγορίες που θα ήθελα να μου οριοθετήσεις είναι: χαμηλή, καλή, πολύ καλή,υπερβολική (δηλαδή πάμε για κάψιμο της αντίστασης)
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: slammer στις Ιουνίου 17, 2012, 23:46
Δεν ξέρω τι ακριβώς βολεύει σε αυτούς που σετάρουν με ΝΟΝ, φαντάζομαι ότι το κυρίαρχο μέγεθος γι αυτούς είναι το μήκος. Λογικά θα βάζουν το μήκος και θα βγαίνουν τα ηλεκτρικά και ενεργειακά μεγέθη. Το πολύ πολύ αν κάποιος δουλεύει ανάποδα βάζει τιμές και δοκιμάζει μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό.
Η αξιολόγηση της φυτιλοαντίστασης είναι πολύ υποκειμενική και θα έλεγα ότι στην αρχή να μη χαρακτηρίσεις το αποτέλεσμα με ακρίβεια μέχρι να μαζευτεί feedback από τους χρήστες. Μια πολύ γενική αξιολόγηση είναι ότι τιμή κάτω από 0.12W/mm είναι ανεπαρκής και τιμή πάνω από 0.25W/mm μάλλον υπερβολική.
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 17, 2012, 23:54
Και αυτός ο διαχωρισμός μου φτάνει. Θέλω μόνο κάποιος να ενημερώνεται αν  η ισχύς είναι υψηλή για κάποιο σετάρισμα (κάνοντας το χρώμα κόκκινο) και να ξέρει κάποιος με vv ποιες τάσεις αντέχει το σετάρισμα που ετοιμάζει
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 18, 2012, 00:52
Έκδοση 4 (ή αλλιώς Slammer Version Beta)

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να πειράξω το αρχικό μήνυμα του νήματος, οπότε βάζω εδώ τους συνδέσμους για τη νέα έκδοση. Κάποια στιγμή σύντομα, όλα θα μεταφερθούν στο νήμα της εγκυκλοπαίδειας.

Έκδοση 2007:https://www.dropbox.com/s/5eumbjo1k5w13ft/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B74.xlsx (https://www.dropbox.com/s/5eumbjo1k5w13ft/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B74.xlsx)

Έκδοση 2003: https://www.dropbox.com/s/6uryv0xuw226cdd/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B74.xls (https://www.dropbox.com/s/6uryv0xuw226cdd/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B74.xls)

Αλλαγές:
1. Βάζουμε σαν αριθμό σπειρών όσες βλέπουμε από πάνω
2. Βάζουμε για ποδαράκια το μήκος του σύρματος κάτω από τη φυτιλοαντίσταση
3. Υπολογισμός Πυκνότητας Ενέργειας
4. Χρωματικός χαρακτηρισμός αντίστασης και πυκνότητας ενέργειας (μπλε τα ψόφια, κόκκινα τα υπερβολικά)
5. Διπλές στήλες δεδομένων για σύγκριση σεταρισμάτων
6. Φύλλο με πολλές στήλες αν θέλουμε να φυλάμε κάποια σεταρίσματα

Παρακαλώ ενημερώστε με αν κάτι δεν σας βολεύει, να δω μήπως μπορώ να το αλλάξω

Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: slammer στις Ιουνίου 18, 2012, 02:18
Πολύ καλή δουλειά! Τα νουμεράκια μου κάθονται πολύ καλύτερα τώρα τόσο για την αντίσταση όσο και για την πυκνότητα ενέργειας (Βάλε και ένα κουτάκι στο τέλος για την ενέργεια σε W γιατί κάποιοι, αν και εσφαλμένα, θεωρούν σημαντική αυτήν την τιμή)
Τα ποδαράκια είναι λίγο μεγάλα από default αλλά εντάξει, όποιος θέλει ας το αλλάξει σε μια πιο λογική τιμή....
 :thumpup: :thumpup:
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 18, 2012, 08:44
Ευχαριστούμε Atmos... :thumpup: :thumpup: :thumpup:

Βάλε και ένα κουτάκι στο τέλος για την ενέργεια σε W γιατί κάποιοι, αν και εσφαλμένα, θεωρούν σημαντική αυτήν την τιμή)
Τα ποδαράκια είναι λίγο μεγάλα από default αλλά εντάξει, όποιος θέλει ας το αλλάξει σε μια πιο λογική τιμή....

Να βάλω τη συνολική ισχύ ή αυτή που αντιστοιχεί στο κομμάτι που βρίσκεται στο φυτίλι;
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 19, 2012, 10:37
Πάλι αλλαγές... (Σας υπόσχομαι να μη το κάνω άλλη φορά)

Έκδοση 2007:https://www.dropbox.com/s/5eumbjo1k5w13ft/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B74.xlsx (https://www.dropbox.com/s/5eumbjo1k5w13ft/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B74.xlsx)

Έκδοση 2003: https://www.dropbox.com/s/6uryv0xuw226cdd/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B74.xls (https://www.dropbox.com/s/6uryv0xuw226cdd/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B74.xls)

αλλαγές:
1) Υπολογισμός ισχύος
2) Δυνατότητα αλλαγής των ορίων της χρωματικής κλίμακας
3) Προσθήκη καρτέλας για τον υπολογισμό αντίστασης-μήκους (χωρίς φυτίλι, συμπιέσεις κ.λ.π.)

Νομίζω οτι αν δεν υπάρχουν παρατηρήσεις σε σχέση με τη λειτουργικότητά του, θα το μεταφέρω σιγά σιγά στο κυρίως άρθρο.

Σημείωση: Δεν είμαι σίγουρος για τη πλήρη λειτουργικότητα της έκδοσης για Excel 2003.
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: slammer στις Ιουνίου 19, 2012, 14:09
Πάλι αλλαγές... (Σας υπόσχομαι να μη το κάνω άλλη φορά)

Κατά την ανάπτυξη και συντήρηση ενός προγράμματος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να το λές αυτό  8)
Πάντα κατι θα θές να προσθέσεις ή να διορθώσεις.... :laugh1:
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Ιουνίου 19, 2012, 15:47
Δίκαιο έχεις αλλά δε δίνεις μια έκδοση για κάθε μικροαλλαγή στο κοινό.
Όταν μαζευτούν πολλές δίνεις μια καινούργια έκδοση.

Εγώ εδώ άλλαζα ένα γράμμα και έβγαζα έκδοση... ;D ;D ;D ;D
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: Diver στις Ιουνίου 26, 2012, 21:00
Σκέφτηκα να κάνω μια προσπάθεια να μετατρέψω τη δουλειά των παιδιών , σε ένα εκτελέσιμο αρχείο .
Βγήκε αυτό

(http://img204.imageshack.us/img204/8292/screenshot153s.jpg)

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ (http://e-kapnisma.gr/diafora/htwiki/RW.zip) .

Το πρόγραμμα λειτουργεί στη φιλοσοφία του προγράμματος στο excel .
Θα ήθελα την κατανόησή σας γιατί σίγουρα θα υπάρχουν κάποια bags .
Εδώ είμαστε για να τα διορθώσουμε.
Επίσης , οποιαδήποτε παρατήρηση η πρόταση βελτίωσης , ευχαρίστως να τη συζητήσουμε  ;)

Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: Atmos στις Ιουνίου 27, 2012, 02:41
Ανέβηκε στο sεrver του φόρουμ: http://e-kapnisma.gr/diafora/htwiki/RW.zip 
Για οποιαδήποτε νέα έκδοση, ενημερώστε με με ΠΜ να αντικαταστήσω την παλιότερη.
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: Phill στις Δεκεμβρίου 15, 2012, 18:45
στο προγραμματάκι αυτό, όταν βάζουμε αριθμό σπειρών, εννοούμε τις ολοκληρες μόνο ή και τις μισές;
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Δεκεμβρίου 15, 2012, 23:09
Εννοούμε και τις μισές. Είναι ο αριθμός των σπειρών που βλέπεις από επάνω στη φυτιλοαντίσταση. Αν κατέβεις λίγο παρακάτω στο φύλλο του excel θα το δεις και σχηματικά
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: fotakos στις Δεκεμβρίου 16, 2012, 00:03
Σκέφτηκα να κάνω μια προσπάθεια να μετατρέψω τη δουλειά των παιδιών , σε ένα εκτελέσιμο αρχείο .
Βγήκε αυτό

(http://img204.imageshack.us/img204/8292/screenshot153s.jpg)

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ (http://e-kapnisma.gr/diafora/htwiki/RW.zip) .

Το πρόγραμμα λειτουργεί στη φιλοσοφία του προγράμματος στο excel .
Θα ήθελα την κατανόησή σας γιατί σίγουρα θα υπάρχουν κάποια bags .
Εδώ είμαστε για να τα διορθώσουμε.
Επίσης , οποιαδήποτε παρατήρηση η πρόταση βελτίωσης , ευχαρίστως να τη συζητήσουμε  ;)
καλησπέρα,
το κατεβασα και μου βγάζει καραγκιοζάκια ,
ξερουμαι κατι γιατί;
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: Diver στις Δεκεμβρίου 16, 2012, 00:17
Αφού δε σου βγάζει χατζατζάριδες μιά χαρά είναι  :laugh1: :laugh1:

Πέρα από την πλάκα, μπορείς να κάνεις ένα print screen για να καταλάβω ;
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: fotakos στις Δεκεμβρίου 16, 2012, 01:27
αυτο βλέπω
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: Diver στις Δεκεμβρίου 16, 2012, 04:58
Πρέπει να είναι θέμα "Unicode"  :hmmm:
Δοκίμασε να πας από τον πίνακα έλεγχου στις "τοπικές ρυθμίσεις - γλώσσας " και ψάξε να δεις σε τι γλώσσα είναι ρυθμισμένα τα προγράμματα που δεν υποστηρίζουν Unicode . Γύρνα το στα ελληνικά .
Αν δε φταίει αυτό  :dontknow:
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: spyrounis στις Δεκεμβρίου 16, 2012, 08:54
πολυ καλο !! (η συμπιεση τι ειναι?)
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Δεκεμβρίου 16, 2012, 09:34
Αχχχχ μεγάλη κουβέντα ανοίγεις....
Πήγαινε στο παρακάτω νήμα, στο τελευταίο Post
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,11042.0.html (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,11042.0.html)

Βέβαια δε χρειάζεται τόση θεωρία. Εμπειρικά με μια τιμή 15%-20% θα είσαι εντάξει
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: spyrounis στις Δεκεμβρίου 16, 2012, 11:19

wow ! υπερπληρη εξηγηση φιλε anapofasiste...δεν το ειχα σκεφτει καν αυτο το μεγεθος που λεγετε συμπιεση ! ...σιγουρα επηρεαζει τα ωμ νομιζω ....ευχαριστουμε για την αναλυση !

και κατι τελευταιο ....αυτο το κουτακι που ειναι καθετα και λεει στριφτή ...τι μετραει ακριβως ...γιατι οταν το παταω αλλαζουν ολες οι τιμες ...
μπραβο και στον Diver που το εκανε εκτελεσιμο  :thumpup:



τροποποίηση συνεχόμενων πόστ
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: STYLIANOS στις Δεκεμβρίου 16, 2012, 12:41
και κατι τελευταιο ....αυτο το κουτακι που ειναι καθετα και λεει στριφτή ...τι μετραει ακριβως ...γιατι οταν το παταω αλλαζουν ολες οι τιμες ...

στριφτή είναι η αντίσταση που χρησιμοποιείς  π.χ 0,13 διπλή - παράλληλη  με τα δύο τμήματα συστραμένα μεταξύ τους και για αυτό πέφτει
η τιμή της αντίστασης στο μισό

Υ.Γ
Mην γράφεις συνεχόμενα μηνύματα αν θέλεις να συμπληρώσεις κάτι πάτα τροποποίηση
εκτός του ότι δεν είναι όμορφο θα σου την πούνε και οι συντονιστές ( και δίκιο θα έχουν )

ΦΙΛΙΚΆ Στέλιος
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: fotakos στις Δεκεμβρίου 16, 2012, 13:26
Πρέπει να είναι θέμα "Unicode"  :hmmm:
Δοκίμασε να πας από τον πίνακα έλεγχου στις "τοπικές ρυθμίσεις - γλώσσας " και ψάξε να δεις σε τι γλώσσα είναι ρυθμισμένα τα προγράμματα που δεν υποστηρίζουν Unicode . Γύρνα το στα ελληνικά .
Αν δε φταίει αυτό  :dontknow:

Να εισαι καλα φιλε μου ,όλα καλα μετα τις οδηγιες σου!!!Τα pc δεν τα κατεχω πολυ κάλα.Μηπως το εχεις και για mac;

παρατηρω καποιες αποκλήσεις ,
στο μηκος και στα ωμ
στην πραξη ειναι 36 χιλ..
και 1.9 ωμ
επισης να ρωτησω εαν παιζει κάποιο ρολο η αλλαγη χρωματος στο πεδιο "Πυκνότητα ενέργειας";
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Δεκεμβρίου 16, 2012, 14:57
wow ! υπερπληρη εξηγηση φιλε anapofasiste...δεν το ειχα σκεφτει καν αυτο το μεγεθος που λεγετε συμπιεση ! ...σιγουρα επηρεαζει τα ωμ νομιζω ....ευχαριστουμε για την αναλυση !

Εγώ νομίζεις το είχα σκεφτεί; Προσπάθησα να βρώ ένα τρόπο να εκφράσω με αριθμούς αυτό το πράμα και το ονόμασα συμπίεση. Τρέχα γύρευε  :)) :)) :))

παρατηρω καποιες αποκλήσεις ,
στο μηκος και στα ωμ
στην πραξη ειναι 36 χιλ..
και 1.9 ωμ
επισης να ρωτησω εαν παιζει κάποιο ρολο η αλλαγη χρωματος στο πεδιο "Πυκνότητα ενέργειας";

Οι αποκλίσεις είναι λογικές γιατί το πρόγραμμα κάνει εκτίμηση. Μακάρι να μπορούσαμε με το χέρι να πιάσουμε το θεωρητικό και αντίστροφα, μακάρι η θεωρία να περιέγραφε πλήρως τη πολυπλοκότητα της πραγματικότητας, πράγμα μάλλον αδύνατο.

Το χρώμα στη πυκνότητα ενέργειας κοκκινίζει όσο πηγαίνεις προς μεγάλες τιμές. Χοντρικά όσο πιο κόκκινο τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα να φας καμμένο. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο, γι'αυτό μπορείς να ορίσεις εσύ τη κλιμακα των χρωμάτων στο φύλλο του Excel, σύμφωνα με τα γούστα και τις εμπειρίες σου.
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: Diver στις Δεκεμβρίου 20, 2012, 15:18
Να εισαι καλα φιλε μου ,όλα καλα μετα τις οδηγιες σου!!!Τα pc δεν τα κατεχω πολυ κάλα.Μηπως το εχεις και για mac;

παρατηρω καποιες αποκλήσεις ,
στο μηκος και στα ωμ
στην πραξη ειναι 36 χιλ..
και 1.9 ωμ
επισης να ρωτησω εαν παιζει κάποιο ρολο η αλλαγη χρωματος στο πεδιο "Πυκνότητα ενέργειας";

Σόρυ φίλε μου,  αλλά οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες.   :)  Από Mac .........μόνο Donalds   ;D

Για τις υπόλοιπες απορίες σου , με κάλυψε ο δημιουργός της ιδέας .
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: dkostas στις Δεκεμβρίου 20, 2012, 17:23
(off-topic) fotakos ίσως να σε βοηθήσει: http://winebottler.kronenberg.org/ (http://winebottler.kronenberg.org/) http://www.youtube.com/watch?v=p9I6zDU5uuM&feature=player_embedded (http://www.youtube.com/watch?v=p9I6zDU5uuM&feature=player_embedded)
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: anapofasistos στις Δεκεμβρίου 20, 2012, 22:39
παρατηρω καποιες αποκλήσεις ,
στο μηκος και στα ωμ
στην πραξη ειναι 36 χιλ..
και 1.9 ωμ
επισης να ρωτησω εαν παιζει κάποιο ρολο η αλλαγη χρωματος στο πεδιο "Πυκνότητα ενέργειας";

Αν θες πες μου σε τι ατμοποιητή σετάρεις και αν τον γνωρίζω καθόλου να σου πω τι μπορεί να έχει δηλωθεί λάθος. Επίσης είναι πολύ πιθανό να θέλει μεγαλύτερη συμπίσεση. Το 10% νομίζω οτι είναι λίγο ειδικά για διάρια φυτίλια. Βάλε 20%.

Κάτι ακόμα που παρατήρησα είναι οτι βάζοντας 36mm από την αντίσταση 0.17 θα πάρεις αντίσταση κοντά στο 1,7 Ohm. Το 1,9 Ohm πως προέκυψε; Μήπως είναι αντίσταση 0.16mm; Τα νούμερα που μου λες βγαίνουν για σύρμα 0.16 και συμπίεση κοντά στο 20-24%
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: microchip στις Απριλίου 24, 2013, 17:38
Πολύ καλό!
Μπράβο μάγκες.

Φαντάσου να ήταν αποφασιστικός.



Ρε τι ανακαλύπτει κανείς δω μέσα.

Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: DanLuca_ στις Ιανουαρίου 28, 2014, 00:53
Για να μην ανοίξω διαφορετικό θέμα, είπα να το προσθέσω εδώ.
Για τους κατόχους Android υπάρχει και η εφαρμογή Vaper's Toolbox: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.valsoft.vaperstoolbox (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.valsoft.vaperstoolbox)



Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: Atmos στις Ιανουαρίου 28, 2014, 12:03
 :thumpup: :thumpup:
Μπήκε κι αυτό στο τέλος του αρχικού μηνύματος.
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: efthGR στις Μαρτίου 01, 2014, 15:16
Πολυ καλο το προγραμματακι... Ευχαριστω πολύ


Σίγουρα θα το χρειαστώ
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: snowflake στις Απριλίου 02, 2014, 17:29
Βρηκα κατι που ισως φανει χρησιμο αν κ το αν δουλευει θα το πειτε εσεις οι εμπειροι εδω ...ειναι για Android συσκευες μια εφαρμογη που συπληρωνεις τι συρμα χρησιμοποιεις κ σου βγαζει με βαση την αντισταση που ζητας ποσο συρμα χρειάζεσαι  vaper's  toolbox λέγεται οποιος θελει το τσεκαρει ...
εγω συντομα θα τον δοκιμασω στον πρωτο μ επισκευασιμο ... :thumpup:
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: dmavroulis στις Φεβρουαρίου 18, 2017, 07:02
Ανέβηκε στο sεrver του φόρουμ: http://e-kapnisma.gr/diafora/htwiki/RW.zip  
Για οποιαδήποτε νέα έκδοση, ενημερώστε με με ΠΜ να αντικαταστήσω την παλιότερη.

καλο. πολυ καλο προγραμματακι.. να ειχε και για ss ομως θα ηταν ακομα καλυτερο!  ;)

Διόρθωση παράθεσης
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: antonelos στις Φεβρουαρίου 18, 2017, 11:06
vape tool για adroid
αποκλειστηκα...
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: evetsou στις Μαρτίου 01, 2019, 14:22
Καλησπερα σε ολους, 

 Ειμαι καινουρια στο θεμα επισκευασιμου ατμοποιητη, προσφατα αγορασα τον ammit mtl rta της geekvape. Δεν μπορω να πω οτι δυσκολευομαι με την τοποθετηση και την αλλαγη της αντιστασης απλα καθοτι καινουρια εχω λιγο μπερδευτει. 
 Καπου ειχα διαβασει οτι στους επισκευασιμους ατμοποιητες καλο ειναι να φτιαχνουμε μια αντισταση απο 1Ω και πανω. Ισχυει αυτο? Θα ηθελα να εχω λιγο περισσοτερο ντουμανι διοτι με την μεγαλη αντισταση ψιλο δυσκολευομαι
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: rosenred στις Μαρτίου 01, 2019, 14:34
Αν και καλύτερα να ρωτούσες σε αυτό το νήμα (http://vaping.gr/index.php/topic,2308.0/topicseen.html), όχι δεν ισχύει αυτό που είχες διαβάσει. Εξαρτάται από τον ατμοποιητή και το προσωπικό σου γούστο. Ας πούμε εγώ τον Ammit MTL τον στήνω κάπου 0.8 - 0.9 Ω γιατί εκεί μου αρέσει. Μπορείς να δοκιμάσεις να πας και ακόμα πιο κάτω. Φυσικά, όσο χαμηλότερα στήνεις, τόσο πιο πολύ ρεύμα θα θες, τόσο πιο πολλή κατανάλωση θα έχεις, τόσο λιγότερο θα κρατάει η μπαταρία σου. 
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Μαρτίου 01, 2019, 15:08
Δες το steam engine για υπολογιστή. Πάντως, όχι, δεν ισχύει αυτό που διάβασες. Η αντίσταση ατμιζει με το πάχος του συρματος και την ποσότητα των σπειρων, όχι με την ωμικη αντίσταση της. Δες το νήμα του ατμοποιητή σου για προτεινόμενα στησίματα.

Στάλθηκε από το PRA-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: evetsou στις Μαρτίου 01, 2019, 15:36
Συγνωμη γιατι δεν ξερω αν καταλαβα καλα τι προσπαθεις να μου πεις, σημασια εχει να κρατας τουλαχτιστον εναν συγκεκριμενο αριθμο σπειρων? να ξερω και τι συρμα τοτε σωστο να εχω. Αν σου ειναι ευκολο μπορεις να μου εξηγησεις?
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Μαρτίου 01, 2019, 16:31
Το θέμα δεν είναι να πιάσεις συγκεκριμένη ωμικη αντίσταση, άλλωστε κάποια σύρματα έχουν χαμηλή και άλλα υψηλή, αλλά να καλύψεις το air Flow με την αντίσταση σου και να έχεις πάχος συρματος που να είναι συμβατό με τον χώρο ατμοποιησης, δηλαδή να μην ανεβάζει τεράστιες θερμοκρασίες.

Επειδή αυτά τα δύο αλλάζουν ανά ατμοποιητή για αυτό σου λέω να ξεκινήσεις διαβάζοντας το νήμα του ατμοποιητή.

Στάλθηκε από το PRA-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: evetsou στις Μαρτίου 01, 2019, 17:57
Μου προτειναν απο εκει που αγορασα τον ατμοποιητη να παρω ενα συρμα Kanthal A1 35αρι. Τωρα δεν ξερω αν οντως ειναι το καταλληλο για τον ατμοποιητη μου. Μπορω να το βρω στα τεχνικα χαρακτηριστικα του ατμοποιητη αυτο που λες?
Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: Κώστας Άλεξ στις Μαρτίου 01, 2019, 18:02
Όχι στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Στο νήμα του θα δεις αν τον στήνουν με τέτοιο σύρμα. Δεν τον εχω κιόλας να σου έλεγα. Πάντως εντάξει... Το. 0.35 ταιριάζει σε πολλούς.

Στάλθηκε από το PRA-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: Προγραμματάκι υπολογισμού Αντιστάσεων-Σπειρών
Αποστολή από: tibolaso στις Μαρτίου 01, 2019, 18:28
@evetsou εγώ τον Ammit που τον έχω τον στήνω με 0,35mm σύρμα και παίζει μια χαρά. Κάνε 6 σπείρες, δοκιμασε στα 12-13watt και βλέπεις τι σου ταιριάζει.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk