vaping.gr

Υγρά (e-liquids) => Ιδιοκατασκευές υγρών => Μήνυμα ξεκίνησε από: spectrum στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 00:17

Τίτλος: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: spectrum στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 00:17
Ο κύριος Schrodinger (κανονικά προφέρεται σαν Σροέντιγκερ, με τα "ο" και "ε" να προφέρονται μεταξύ "ο" και "ε" και είστε μέσα) έθεσε ένα απλό  ;D πρόβλημα.
Βάζουμε μια γάτα σε ένα κουτί, ώστε να μην μπορεί να βγει. Της βάζουμε και τροφή, αλλά και ένα αέριο, θανατηφόφο, ώστε οι πιθανότητες να επιζήσει να είναι 50%.
ΟΚ, περνούν οι μέρες και τελειώνουν και οι κονσέρβες και το αέριο.
Τελικά, ο γάτος ζει, ή πέθανε; Δεν θα το μάθουμε παρά μόνο αν ανοίξουμε το κουτί.
Το όλο θέμα έχει να πει πως ο παρατηρητής έχει άμεση σχέση με το πείραμα.

Ωραία, και τι σχέση έχουν αυτά με εμάς;


Πολλά post μιλούν για ωρίμανση, άλλα πάλι, άλλοι δεν συμφωνούν...
Άλλα σχετίζονται με την εταιρεία παραγωγής.

Τελικά:
Υπάρχει ωρίμανση (steeping); ΝΑΙ
                  ή...
δεν υπάρχει και είναι μύθος...; ΟΧΙ

Υπάρχει σχέση με τους γευστικούς κάλυκες;
Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά το γιατί...

Πολύτιμη και η ψήφος, αλλά, κυρίως, το αποτέλεσμα του πειράματος του καθενός...

Κι όταν βγει άκρη με αυτό, πάμε γι άλλα...

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 μέρες
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schodinger
Αποστολή από: WILDE στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 00:20
και βέβαια υπάρχει
προσωπικά όσο πιο πολύ τα αφήνω τόσο πιο πολύ καλύτερη γευση έχω
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schodinger
Αποστολή από: drum στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 00:30
 :nope:
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schodinger
Αποστολή από: gioupi στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 00:30
Ο γατος ατμιζε ?
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schodinger
Αποστολή από: lagoudakis στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 00:31
σε ορισμενα υγρα ναι,σε αλλα δεν εχω διαφορα
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schodinger
Αποστολή από: spectrum στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 00:33
Ο γατος ατμιζε ?

Τσου...
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schodinger
Αποστολή από: billy στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 00:37
θα πώ και γω ευγενικά πως...  :nope:  ...όχι.
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schodinger
Αποστολή από: G.K.77 στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 00:43
Και εγώ όχι ωρίμανση, μάλλον λίγος χρόνος για ομογενοποίηση του μίγματος.
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schodinger
Αποστολή από: Buliwyf στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 01:11
Εγώ θα συμφωνήσω με τον Schrödinger
Η αρχή της αβεβαιότητας, θα συνεχίσει να υπάρχει, ότι και να ψηφίσουμε! Επιπλέον, σύμφωνα με το νοητό πείραμα, πότε θα παίζει ρόλο και πότε όχι η ωρίμανση...... Εκτός και αν κοιτάξουμε μέσα στο κουτί... :tongue_smilie:
Βέβαια, στο παράδοξο του Schrödinger, είχαμε την παραδοξότητα η γάτα να είναι ταυτόχρονα ζωντανή ή νεκρή... Αναλόγως λοιπόν κι εδώ, το υγρό είναι ταυτόχρονα και ώριμο και φρέσκο........

ΕΜΕΝΑ ΛΟΙΠΟΝ, μου αρέσουν όλα........ Και έτσι και γιουβέτσι!!!! Και να ξέρετε, η Κβαντική Θεωρία, εξακολουθεί να μπάζει!!! :tongue_smilie: :tongue_smilie: :tongue_smilie: :tongue_smilie:
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: Diver στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 02:00
 :hmmm:  Νέα θεωρία γεννήθηκε .
Κβαντοατμιστική   :laugh1:

Εμένα οι γευστικοί μου κάλυκες δεν είναι  τόσο ευαίσθητοι ........οπότε θα πω όχι
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: Zarathustra στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 03:29
Ωραίος ο Spectrum, πάντα ευρηματικός! :respect:




Και γιατί παρακαλώ θα σημαίνει κάτι το αποτέλεσμα της ψόφου μας;


Αν υπάρχει ή όχι ωρίμανση, τι σχέση έχει με την ψόφο;  :tongue_smilie:


Η πλειοψηφία καθορίζει το σωστό; ::)  Και αν ναι, και δεν τύχει να είμαι στην πλειοψηφία, θα αλλάξετε γνώμη οι άλλοι πάραυτα; :laugh1: :laugh1: :laugh1: 




Υπάρχει διαφορά στα υγρά μεταξύ διαφόρων κατασκευαστών ή όλα συμπεριφέρονται το ίδιο;




Θα πρωτοτυπήσω και δεν θα πω τη γνώμμη μου γιατί δεν ξέρω, χαχαχαχχαχαχα !!!!  :idiot1: :idiot1:
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: MAdKetch στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 03:48
Εγώ από την άλλη θα πω πως και ναι και όχι. Υπάρχουν αρώματα που όσο τα αφήνω τόσο αλλάζει η γεύση τους (προς το καλύτερο πάντα) και άλλα που όσες μέρες και να περάσουν η γεύση τους παραμένει αναλίωτη.
Άρα για μένα το θέμα της ωρίμανσης εξαρτάται εξολοκλήρου από το άρωμα.
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: Sunspear στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 03:57
Yπάρχει η Κυρία (η ωρίμανση), αλλά προσωπικά δεν ασχολούμαι μαζί της, αν θελει να έρθει καλώς, αν δεν θέλει, πάλι καλώς... ;D

Δεν ξέρω αν έχει γάτα όμως... :hmmm:
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: alexmach στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 07:46
(http://24.media.tumblr.com/9a32cb4ab4319b23bcd7e62b1da4bcee/tumblr_mrfjrdyDxp1snaxlto1_400.jpg)
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: papoys στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 08:46
Εγώ στο εξοχικό είχα μια γάτα που ήταν γκαστρωμένη. :yes: :yes:
Είχε μεγάλη κοιλιά αλλά δεν ήξερα πόσα γατάκια είχε μέσα και τη χρώμα είχαν.Έμοιαζαν σε αυτή ή στο γάτο
επιβήτορα ο οποίος σημειωτέον είναι ωραίος γάτος.

Στην προτελευταία επίσκεψη διαπίστωσα ότι η γάτα είχε γεννήσει.
Είχε κάνει 8 γατάκια. :yes:
Αναρωτήθηκα να της τα αφήσω όλα,ή να κάνω όπως κάνουν πολλοί να πετάξω 4-5 γιατί με τα 8 πιθανόν η
γάτα να μην επιζήσει. :hmmm:
Επικράτησε η ευαισθησία μου προς τα νεογέννητα και όχι τη γάτα και αφού της έβαλα τροφές,νερά κ.λ.π.
ήρθα Αθήνα.
Στην τελευταία μου επίσκεψη διαπίστωσα ότι η γάτα είχε 4 γατάκια (τα άλλα δεν γνωρίζω τι έγιναν-δεν βρήκα
ίχνη τους).Ήταν απόλυτα καλά και χάρηκα.Δεν λυπήθηκα για τα χαμένα γατάκια.Πιθανόν η μητέρα φύση είχε
φροντίσει τόσο για τη γάτα όσο και για τα γατάκια.
Να σημειώσω ότι τα τρία μοιάζουν στο γάτο και το άλλο στη γάτα. :) :)

Λοιπόν τώρα δεν ξέρω αν είμαι οφ τόπιτς ή ον τόπιτς. :dontknow: :dontknow:

Ας αποφασίσει η Επιτροπή. :yes: :yes:
Όσο για τα υγρά δεν ξέρω αν με τον καιρό ωριμάζουν.Εγώ τα άτμιζα πάντα φρέσκα.
Πάντα όμως είχα την εντύπωση ότι με τον καιρό ωριμάζουν και αλλάζουν γεύση.
Δεν πρόλαβα να το διαπιστώσω γιατί έκοψα και το άτμισμα. :bye: :bye:   
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: SEB στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 08:54
Μετα απο τοσα χρονια στο αθλημα θα πω ΟΧΙ  :nope: :nope: :nope: :D
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: tsiv στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 09:02


Κι όταν βγει άκρη με αυτό, πάμε γι άλλα...


Αν βγει άκρη... πες μου την και μένα :))


Λοιπόν τώρα δεν ξέρω αν είμαι οφ τόπιτς ή ον τόπιτς. :dontknow: :dontknow:



on - off είσαι ;)
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: vagskarm στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 09:48
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, μια και όταν φτιάχνω υγρό, φτιάχνω νταμιτζάνα, χρειάζεται, στην μεγάλη ποσότητα, δεν γίνεται στην πρώτη ανάμειξη, όταν φτιάχνεις 3,5 λίτρα (όπως εγώ), να είναι ομογενοποιημένο το υγρό, θέλει το χρόνο του. Στις μικρότερες ποσότητες, λογικά, μειώνεται και η περίοδος που χρειάζεται για την ομογενοποίηση, ίσως στα 10ml να μην χριεάζεται, το αποτέλεσμα ίσως είναι άμεσο.
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: Cruiser79 στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 11:03
Ωρίμανση με τη στενή έννοια της λέξεως, όχι. Καλύτερη ομογενοποίηση, ναι. Για να ωριμάσει κάτι, θα πρέπει στην ουσία να μεταβληθεί η φυσική του κατάσταση, βλέπε οίνο ή κάποια πούρα ή ξύδι. Αν και εκεί ακόμα, η διαδικασία αναφέρεται ως παλαίωση. Χημικός δεν είμαι ούτε έχω προβεί σε αναλύσεις. Μία διαφορά, αρκετά αισθητή πολλές φορές, έχω παρατηρήσει σε πολλά υγρά, έτοιμα και DIY. Αλλά πιστεύω σθεναρά ότι πρόκειται για καλύτερη ομογενοποίηση του υγρού.
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: kristoff στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 11:19
Να ξεκαθαρίσουμε λίγο αν με αυτή την ομογενοποίηση εννοούμε στην ουσία ωρίμανση ή και αντίστροφα... ή όντως κάτι άλλο αισθητό κατά το άτμισμα.
Μου δίνετε την εντύπωση πως και με τις δυο λέξεις το ίδιο πράγμα εννοείτε. Τί είναι ωρίμανση του υγρού και τί ομογενοποίηση; Η ωρίμανση δεν εμπεριέχει στον ορισμό της την ομογενοποίηση κατά κάποιον τρόπο και, αντίστροφα, ή ομογενοποίηση δεν χρειάζεται τον χρόνο που προσδίδουμε ως χαρακτηριστικό στην ωρίμανση; Εκτός κι αν εννοείτε ότι με την ωρίμανση επέρχεται χρονικά και το συνακόλουθο "σάπισμα", ενώ στην ομογενοποίηση το υγρό σταθεροποιείται και παραμένει έτσι εσαεί... Δεν ξέρω !

Στο θέμα μας τώρα, δεν ήξερα κάν τί είναι ωρίμανση μέχρι που, κατα τύχη, δοκίμασα έτοιμο υγρό μετά από 20ήμερο άνοιγμα, το οποίο στην δοκιμή αμέσως μετά το άνοιγμα, μου είχε φανεί τραγικό, ως και εμετικό θα έλεγα... και η διαφορά ήταν τεράστια. Από τότε αποφάσισα να δίνω μεγαλύτερη προσοχή στην συμπεριφορά των υγρών και φροντίζω να υπάρχει ποσότητα για δοκιμή μέχρι και 40 μέρες περίπου μετά το άνοιγμα (ή την παρασκευή αν προκειται για diy) ... έτσι από περιέργεια.

Αυτό που είδα είναι ότι σε αυτή την χρονική διάρκεια, ενός μήνα χοντρικά, τα υγρά, έτοιμα και diy (που έχω δοκιμάσει εγώ), μεταβάλλονται. Έχουν μια ανοδική γευστική πορεία η οποία σε κάποια χρονική στιγμή κορυφώνεται και μετά πάλι αρχίζει να φθίνει. Κάποια ατμίζονται από την πρώτη μέρα και είναι απολαυστικότατα, κάποια όχι. Όλα όσα έχω δοκιμάσει όμως, φτάνουν στο καλύτερο τους μετά από κάποιο χρόνο και, μετά από επίσης κάποιο χρόνο εξασθενούν, σβήνουν. Χάνουν είτε στο σύνολο της αρωματικής τους έντασης, σαν να τα αραίωσες ξαφνικά με περισσότερη βάση, ή χάνουν κάποιο ή κάποια από τα επιμέρους αρώματά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνονται δυσάρεστα στην γεύση, έτσι; Απλώς διαφορετικά.

Αυτά έχω παρατηρήσει για τα υγρά, έτοιμα & diy, για γάτες δεν ξέρω να σας πω, προτιμώ τους σκύλους...  :)
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: domaze στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 11:32
Η δική μου εμπειρία είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου η γεύση στα DIY υγρά άλλαζε προς το καλύτερο και εντονότερο. Άρα πιστεύω ότι παίζει ρόλο ο χρόνος που περνάει.
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: alexgr στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 12:06
Επειδή ο όρος ωρίμανση σηκώνει αρκετή κουβέντα κατ'αρχήν πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει αυτό. Αν εννοούμε αλλαγή του υγρού με την πάροδο ημερών αυτό σίγουρα συμβαίνει. Τα υγρά αλλάζουν χρώμα και οσμή. Σαφώς κάποια και ευνοούνται από αυτή την διαδικασία κάποια πιθανά όχι. Υπάρχουν υγρά και αρώματα που ο κατασκευαστής συστήνει να υποστούν αυτή την διαδικασία για να δώσουν το αποτέλεσμα που εκείνος επιθυμεί και έχει δοκιμάσει κατά την παραγωγή του. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προφανές πως ναι τα υγρά αλλάζουν χαρακτηριστικά.
Έως τώρα πάντως η αλήθεια είναι πως δεν έχω απαντήσει κανένα υγρό που να μην υποκύπτει στην αδυσώπητη επίδραση του χρόνου (τώρα που το σκέφτομαι και τίποτε άλλο που να γνωρίζω τουλάχιστον).
 Οφ τόπιτς


Η αρχή της αβεβαιότητας έχει να κάνει με την παρατήρηση του πειράματος και την εμπλοκή του παρατηρητή στην εξέλιξη του καταλήγοντας τελικά στο συμπέρασμα ότι η γατούλα βρίσκεται σε μια ενδιάμεση κβαντική κατάσταση ταυτοχρόνως ζωντανή και νεκρή πράγμα που ελπίζω να μην εμπλέκεται με τα υγρά (αν τα κοιτάμε να αλλάζουν αν όχι απλά δεν θα ξέρουμε )  :)
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: demkoni στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 12:23
Άποψη δική μου...

Ναι. Υπάρχει ωρίμανση στα DIY υγρά και το έχω γευτεί πάμπολλες φορές.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα...

Έκανα ένα 10μελο σκέτη βάση, με 4 σταγόνες ethyl maltol.
Το δοκίμασα την πρώτη μέρα από περιέργεια. Σαν να άτμιζα σκέτη βάση.
Το δοκίμασα την τρίτη μέρα αφού επήλθε ομογενοποίηση. Υπήρχε η γλύκα στην βάση αλλά το άρωμα δεν είχε "δείξει" ακόμη.
Μετά από την πέμπτη μέρα, άτμιζα μαλί της γριάς.


Το ίδιο μπορώ να πω και για πολλά ακόμη αρώματα. Ότι μετά από την 4-7 ημέρα (ανάλογα με το άρωμα) έπαιρνα και το ανώτερο του αρώματος.
Σε κάποια αρώματα μάλιστα, πήρα το ανώτερό τους ακόμη και μετά από 15-30 ημέρες!!!!



Αυτό που είδα είναι ότι σε αυτή την χρονική διάρκεια, ενός μήνα χοντρικά, τα υγρά, έτοιμα και diy (που έχω δοκιμάσει εγώ), μεταβάλλονται. Έχουν μια ανοδική γευστική πορεία η οποία σε κάποια χρονική στιγμή κορυφώνεται και μετά πάλι αρχίζει να φθίνει. Κάποια ατμίζονται από την πρώτη μέρα και είναι απολαυστικότατα, κάποια όχι. Όλα όσα έχω δοκιμάσει όμως, φτάνουν στο καλύτερο τους μετά από κάποιο χρόνο και, μετά από επίσης κάποιο χρόνο εξασθενούν, σβήνουν. Χάνουν είτε στο σύνολο της αρωματικής τους έντασης, σαν να τα αραίωσες ξαφνικά με περισσότερη βάση, ή χάνουν κάποιο ή κάποια από τα επιμέρους αρώματά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνονται δυσάρεστα στην γεύση, έτσι; Απλώς διαφορετικά.


Δεν θα μπορούσα να το πω καλύτερα!!
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: soulpe στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 14:06
Πιστεύω οτι για να γίνει ωρίμανση θα πρέπει να υπάρχει και επίδραση κάποιου μικροοργανισμού όπως στο κρασί για παράδειγμα ή στο τυρί. Στην περίπτωση των υγρών όμως μιας και δεν έχουμε  επίδραση μικροοργανισμων μιλάμε απλά για ομογενοποίηση του μίγματος το οποίο μπορεί να επιτευχθεί και με καλή ανάδευση .

Απλά εκφράζω την άποψη μου. Μπορεί φυσικά να κάνω και λάθος ... :baby: :baby: :baby:
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: papoys στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 14:30
Θάθελα να πω κάτι που μου συνέβη πριν λίγο.

Είχα ανέβει στο πατάρι (το κάνω συχνάνα κρύβομαι από τη γριά)  :laugh1: και μου ερχόταν μια μυρωδιά κάτι σαν
τσιγαρίλα.

Ψάχνοντας βρήκα μέσα σε μια τσάντα ένα υγρό έτοιμο για άτμισμα το οποίο είχα φτιάξει παλιά που άτμιζα και
δεν είχε τελειώσει.Το κοίταξα καλά και διαπίστωσα ότι είχε τρέξει λίγο υγρό από το καπάκι το οποίο μυρίζοντάς
το διαπίστωσα ότι η μυρωδιά σαν καπνός ήταν από αυτό.
Όπως διαπίστωσα ήταν υγρό με άρωμα καπνός ελαφρύς  το οποίο παλιά που άτμιζα δεν μου έβγαζε αυτή την
έντονη καπνίλα.
Τώρα δύο τινά συμβα'ινουν.Ή επειδή έχω 10 μήνες μακριά από τον ατμό οι μυρωδιές μου έρχονται πιό
έντονες από ότι παλιά ή όντως υπάρχει ωρίμανση.Δεν το άτμισα και δεν γνωρίζω να σας πω περισσότερα για
τη γεύση του.
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: lefthedef στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 14:34
Πιστευω πως ναι υπαρχει ωριμανση-ομογενοποιηση , και ο χρονος της ομογενοποιησης διαφερει απο εταιρεια σε εταιρεια. Ισως εχει να κανει με τα συστατικα που βαζει η καθε εταιρεια για να φτιαξει το αρωματακι...δεν ξερω απλα εικαζω...
απο εκει και περα ενας λογος που πειθομαι ειναι το χρωμα που αλλαζει με τον καιρο αλλα και η καλυτερη γευση οσο περναει ο καιρος. Βεβαια εχει ειπωθει οτι σε καποια αρωματακια μετα απο καποιο καιρο χαλαει η γευση, αλλα δεν εχουν πεσει στα χερια μου τετοια...
για την ωριμανση μια καλη εταιρεια που  αποδυκνυει  αν υπαρχει ή οχι ειναι η Totally Wicked... τουλαχιστον 7 μερες παιδια αλλιως ατμιζεις μια αηδια...και στις 10-12 γινεται ετσι οπως πρεπει να γινει... ειναι παιδεμα μεν ...αλλα μου δειχνει οτι κατι γινεται μεταξυ βασεως και αρωματος !!!!
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: camber στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 15:38
Γάτα ή γάτος? Ωρίμανση ή ομογενοποίηση?
Στην 1η περίπτωση αν πούμε γάτα εννοούμε και τον γάτο. Όσο για τη 2η ωριμάζει ένα φρούτο αλλά ωριμάζει και μια ιδέα. Η ελληνική γλώσσα είναι μεν πλούσια αλλά με μία λέξη μπορούμε να περιγράψουμε αρκετές έννοιες. Αν και παλαιότερα χρησιμοποιούσα τον όρο ομογενοποίηση, τώρα πλέον το λέω ωρίμανση. Είναι πιο εύηχο και ευκολότερο στο γράψιμο  :))

Υπάρχει ωρίμανση? Σίγουρα ΝΑΙ. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: ποιότητα ανάδευσης, τύπος αρώματος, τύπος βάσης, συνθήκες φύλαξης, ποσότητα αέρα μέσα στο μπουκάλι.
Το πόσο καλή ανάδευση έγινε στο υγρό είναι σημαντικότατος παράγοντας αλλά παρόλο που χρησιμοποιώ μαγνητική ανάδευση υγρών (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,17853.0.html) βρίσκω πάλι μια (μικρή ομολογουμένως) αλλαγή γεύσης με την πάροδο του χρόνου.

Το άρωμα παίζει επίσης μεγάλο ρόλο για αυτό ίσως κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει ωρίμανση. Τα καπνικά νομίζω επηρεάζονται περισσότερο και τα φρουτένια με έντονη γεύση λιγότερο.
Για παράδειγμα το RY4 της FA επηρεάζεται πολύ. Στην αρχή νομίζεις ότι δεν έβαλες άρωμα. Χρειάζεται πολλές μέρες/βδομάδες για να αναδειχθεί. Ο χρόνος μειώνεται όσο καλύτερα ανακατέψουμε κατά την παρασκευή (σε DIY).
Στον αντίποδα το πράσινο μήλο της Atmos. Η γεύση έρχεται αμέσως μετά την παρασκευή. Κι εδώ όμως υπάρχει ωρίμανση και την είδα μετά από 6 μήνες σ' ένα ξεχασμένο μπουκαλάκι.
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: alkaz77 στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 17:09
Για να ακριβολογούμε δεν υπάρχει ωρίμανση στα αρώματα κ στα υγρά μας ,
υπάρχει αλλοίωση των συστατικών από την επαφή τους με τον αέρα την στιγμή που ανοίγουμε τη αεροστεγή συσκευασία τους. Την αλλοίωση αυτή χρησιμοποιούν ορισμένα υγρά για να αναδείξουν καλύτερα το άρωμά τους.
Ο όρος ωρίμανση αν και πιασάρικος δεν έχει εφαρμογή εν προκειμένω 


Γατάκια  :laugh1: :laugh1: :laugh1:
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: Vangos στις Σεπτεμβρίου 12, 2013, 02:54
-Στο πρακτικό κομμάτι του θέματος:

(Ισχύει και για DIY, αλλά και για έτοιμα υγρά)
Αφήστε ένα μπουκαλάκι απ'το αγαπημένο σας υγρό μετά το 1ο άνοιγμα για μια βδομάδα στην άκρη.
Την 8η μέρα κάντε σύγκριση αυτού του υγρού μ'ένα "φρέσκο", αν είναι δυνατόν σ'έναν ατμοποιητή για ντρίπιν που εμπιστεύεστε για τη γεύση του.

Θα συνιστούσα να ξεκινήσετε με το φρέσκο υγρό.
Ή ακόμη καλύτερα, να σας στάξει κάποιος άλλος στον ατμοποιητή, ώστε να μη ξέρετε "ποιό υγρό είναι ποιό". ;)

Τ'αποτελέσματα της σύγκρισης, γράψτε τα στο φόρουμ.

Ραντεβού σε μια βδομάδα εδώ... ;D


-Στο θεωρητικό/φιλοσοφικό κομμάτι:

Για να είμαστε μέσα στο πνεύμα του πειράματος του κου Σρέντιγκερ, ΔΕΝ θα έπρεπε να ψηφίσουμε.
Αν ψηφίσουμε, θα δούμε τ'αποτελέσματα της ψηφοφορίας, άρα το αποτέλεσμα εξαρτάται απ'τον παρατηρητή!

Αν πάλι δεν ψηφίσουμε, δε θα πρέπει να πατήσουμε το κουμπί "εμφάνιση αποτελεσμάτων", ώστε να μη γνωρίζουμε την επιλογή της πλειοψηφίας... ;D


Αν δε κάνω λάθος, έτσι βγήκε το "η περιέργεια σκότωσε τη γάτα"... :hmmm:
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: tsvagelis στις Σεπτεμβρίου 24, 2013, 17:25
Η δικιά μου εμπειρία στηρίζεται αποκληστικά σε ένα μόνο άρωμα , το nutacco το οποίο και το τιμώ αρκετά.
Το φιάχνω συνήθως σε βάση mist και ποιο σπάνια σε balanced και έχω παρατηρήσει ότι η γεύση είναι πολύ καλύτερη μετά από 4-5 μέρες με τον ίδιο πάντα ατμοποιητή (evod).
Για μένα λοιπόν υπάρχει ωρίμανση ή τέλος πάντων όποιος όρος είναι ποιο δόκιμος σύμφωνα με το φίλο alkaz77.
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: teddy στις Σεπτεμβρίου 24, 2013, 18:10
Ξεκινώντας, η "γάτα του Schrödinger" είναι ένα παράδειγμα λογικής(?) που στην κβαντομηχανική ή στον μικρόκοσμο μπορεί να έχει κάποιο νόημα σύμφωνα με μία απο τις πολλές σχολές της κβαντομηχανικής. Σύμφωνα με άλλες το πείραμα αυτό απλά δεν λέει τίποτα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να το μεταφέρουμε σε μακροσκοπική κλίμακα γενικά, και ειδικότερα στα DIY υγρά ή στις ψηφοφορίες. Για παράδειγμα αυτή η ψηφοφορία θα ήταν αυτοαναιρούμενη διότι η ψηφοφορία και η εμφάνιση του αποτελέσματος θα επηρεάσει το ίδιο το αποτέλεσμα των DIY υγρών μας.

Σύμφωνα με την μικρή εμπειρία μου, ο όρος ωρίμανση είναι λάθος, προτιμώ το ομογενοποίηση αλλά τελικά το πως το λέμε λίγη σημασία έχει. Οπότε στο κρίσιμο ερώτημα "αν υπάρχει αλλαγή εξαρτώμενη απο τον χρόνο" η απάντηση είναι απλή: εξαρτάται απο το άρωμα και την βάση. Συνήθως τα σύνθετα αρώματα θέλουν τον χρόνο τους. Απο τη στιγμή που το άρωμα θα αραιωθεί με βάση, τα επιμέρους αρώματα θα αλληλεπιδράσουν με την βάση με διαφορετικούς ρυθμούς το καθένα. Κάποιο θα εξατμίζεται πιο γρήγορα, κάποιο θα διαλύεται καλύτερα δηλαδή πιο γρήγορα, κάποιο θα πρέπει να εξατμιστεί πριν το ατμίσεις, κάποιο θα θέλει λιγότερο νεράκι για να δείξει που θα έχει εξατμιστεί. Τα απλά αρωματάκια, φρουτένια, μαστίχες και παρόμοια ατμίζονται αμέσως.
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: Cruiser79 στις Σεπτεμβρίου 24, 2013, 21:29
Εγώ θα βάλω άλλο ένα ερώτημα.
Έστω ότι έχουμε ήδη έτοιμο το μείγμα βάσεων που θα χρησιμοποιήσουμε, όπως και προτείνεται άλλωστε.
Θέλουμε να φτιάξουμε σοκολάτα-φράουλα.
Θα έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα αν αναμείξουμε τη σοκολάτα με τη φράουλα, το αφήσουμε να δέσει και μετά προσθέσουμε τη βάση αφήνοντάς το ξανά να δέσει από το να ανακατέψουμε σοκολάτα με φράουλα και να το βάλουμε κατευθείαν στη βάση και να το αφήσουμε να δέσει?

Πάω γρήγορα σπίτι να κάνω μίξη!!!
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: exispathi στις Σεπτεμβρίου 24, 2013, 21:44
Καταρχάς χαίρομαι που τίθεται το ερώτημα επισήμως. Είχα κάνει διάφορα (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,16237.msg638665.html#msg638665) πειράματα στο παρελθόν, μερικά εκ των οποίων τυχαία που κράτησαν και 5 μήνες.

Τι, δε μετράνε;;


Πρέπει να τα ματακάνω;;!!
Επειδή έχω αλεργία στις ψιψίνες όμως..

...το μόνο που μπορώ να προσθέσω "πειραματικό", είναι πως από ένα σημείο και μετά (υπερωρίμανσης ας την πω, πάνω του τριμήνου) η προσθήκη στη γεύση των υγρών πάει να ομοιάσει. Η γεύση δηλαδή παραμένει μπισκότο, καπνικό ή vienna cream (αυτά ήταν τα πειραματόζωα) αλλά η πεπαλαιωμένη γεύση που απόκτησαν πλέον μοιάζει. Τώρα λεκτικώς αυτό καλύτερα δεν περιγράφεται...
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: teddy στις Σεπτεμβρίου 24, 2013, 21:55
Μιλώντας τελείως στην τύχη, ούτε καν έχω δοκιμάσει αυτές τις γεύσεις:
H σοκολάτα είναι σύνθετη γεύση. Δεν θα αναμειχθεί εύκολα. Επίσης μου φαίνεται λίγο περίεργο το να αφήσεις μόνα τους τα αρώματα να δέσουν. Θα βρουν μια ισορροπία την οποία θα διαταράξεις όταν τα αραιώσεις με την βάση. Μου φαίνεται πιο σωστό να τα αφήσεις απο την αρχή να δέσουν στο τελικό τους περιβάλλον.

Καραμέλες. βανίλιες κτλ είναι σύνθετα αρώματα έτσι όπως το καταλαβαίνω. Είναι λογικό να αλλάζουν εύκολα γεύση.

Επίσης πάντα η διαφορά γεύσης θα εξαρτάται απο το πιο σύνθετο άρωμα. Έστω και ένα να έχω που αλλάζει, θα αλλάζει όλο το υγρό μου.
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: spectrum στις Σεπτεμβρίου 24, 2013, 23:35
Έθεσα αυτή την ψηφοφορία γιατί πράγματι το ερώτημα με βασάνιζε.
Δεν περίμενα να βγει άκρη, αλλά ένα φωτάκι φάνηκε στο βάθος  :yes:
Έχω 4-5 μέρες που έχω σχεδόν καταλήξει, αλλά θα περιμένω τη λήξη της ψηφοφορίας για τα δικά μου τελικά - και προσωπικά - συμπεράσματα.
Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή και κυρίως για την τεκμηριωμένη άποψη  :respect:
Μερικά ποστ ήταν όντως σοφά, αλλά δεν θέλω να επηρεάσω, περιμένω μέχρι τις 9/11.
Ελπίζω μετά σε διάλογο. Η ψηφοφορία δεν αρκεί. Πρέπει να αναλυθούν και τα συμπεράσματα, ειδικά όταν, σε μεγάλο βαθμό, είναι υποκειμενικά, όπως η γεύση.

47 μέρες...
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: kimmi στις Σεπτεμβρίου 25, 2013, 01:01
Γενικά με τα της ωρίμανσης δεν τα πάω καλά διότι πάντα βιάζομαι να φτιάξω υγρά καθόσον έχω ξεμείνει.
Οταν το προσπάθησα, όντως το παρατήρησα:
Η γη γυρίζει..εε, μπαρδόν  :eyesplash:

διορθώνω,
ναι υπάρχει διαφορά στην γεύση.
Μετά από 4-6 ημέρες που άφησα τα υγρά να ωριμάσουν παρατήρησα πιό απαλές και μεστές γεύσεις δίχως οξύτητες.
Δεν πιστεύω ότι ήταν η ιδέα μου γιατί τα δοκίμασα παράλληλα με ίδιας αναλογίας υγρά φτιαγμένα εκείνη την ημέρα.


   
 
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: kristoff στις Σεπτεμβρίου 25, 2013, 03:02
Μιλώντας τελείως στην τύχη, ούτε καν έχω δοκιμάσει αυτές τις γεύσεις:
H σοκολάτα είναι σύνθετη γεύση. Δεν θα αναμειχθεί εύκολα. Επίσης μου φαίνεται λίγο περίεργο το να αφήσεις μόνα τους τα αρώματα να δέσουν. Θα βρουν μια ισορροπία την οποία θα διαταράξεις όταν τα αραιώσεις με την βάση. Μου φαίνεται πιο σωστό να τα αφήσεις απο την αρχή να δέσουν στο τελικό τους περιβάλλον.

Καραμέλες. βανίλιες κτλ είναι σύνθετα αρώματα έτσι όπως το καταλαβαίνω. Είναι λογικό να αλλάζουν εύκολα γεύση.

Επίσης πάντα η διαφορά γεύσης θα εξαρτάται απο το πιο σύνθετο άρωμα. Έστω και ένα να έχω που αλλάζει, θα αλλάζει όλο το υγρό μου.

Το bold της παράθεσης από εμένα και σε αυτό θα αναφερθώ :
Φίλε Teddy κι όμως, αυτός είναι ο τρόπος που οι "ειδικοί" αναμειγνύουν τις πρώτες ύλες τους (αρώματα) για να φτιάξουν τα τελικά σύνθετα αρώματά τους. Για την δημιουργία ενός βανιλο-σοκολατο-καπνικού πχ, αναμειγνύουν τα τρία αυτά αρώματα, αφήνουν το μείγμα να "ηρεμήσει" για κάποιο διάστημα, προσθέτουν σκέτη μηδενική PG -χωρίς νερό - και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα πάλι, έχουν έτοιμο το τελικό τους άρωμα, που διατίθεται προς περαιτέρω αραίωση σε βάση της αρεσκείας μας, για άτμισμα. Αναφέρω απλουστευμένη την διαδικασία, όπως μου την μετέφεραν, δεν είμαι ειδικός. Κάποια συστατικά ίσως να χρειάζονται κάποια ειδικότερη φροντίδα ή, και ειδικότερες γνώσεις...
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: teddy στις Σεπτεμβρίου 25, 2013, 03:33
Χμ, δεν νομίζω να έχεις άδικο, όντως έτσι συμβαίνει, έχω δει και τον Καλλιτέχνη να τα λέει. Αλλά πάντα ανέφερε οτι έτσι το κάνει γιατί έτσι του φαίνεται πιο φυσιολογικό, όχι οτι υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Ή η ήπια ανάδευση που έλεγε για παράδειγμα δεν είναι η στάνταρ πρακτική, πολλοί τα φραπεδιάζουν. Η σειρά που λες αρώματα, αραίωσή τους, προσθήκη νικοτινούχας, και μετά μηδενικής είναι πολύ πρακτική και έχω την εντύπωση πως γι'αυτό χρησιμοποιείται.

Πιστεύω πως με δεδομένο οτι δεν γίνονται χημικές αντιδράσεις στα υγρά μος, πράγμα που ελπίζω οτι ισχύει, το μόνο που μένει είναι οτι η ωρίμανση ή το "δέσιμο" είναι η πλήρης διάλυση των ουσιών, ο σχηματισμός ασθενών δεσμών μεταξύ μορίων και η εξάτμιση ουσιών ή του νερού. Βάζοντας μόνα τους τα αρώματα να "δέσουν" για μέρες το μόνο που θα κερδίσεις είναι περισσότερη αναμονή αφού πάλι θα πρέπει να ξαναδέσουν στο νέο περιβάλλον και προφανώς να δέσουν και με το περιβάλλον. Απο όλα αυτά που είπα εξαιρούνται φυσικά ειδικές κατεργασίες, εξατμίσεις/αποστάξεις και οτιδήποτε άλλο. 
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: ManMin23 στις Οκτωβρίου 01, 2013, 01:15
είναι μύθος
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: slammer στις Οκτωβρίου 01, 2013, 01:50
Η άποψη μου είναι και ΝΑΙ και ΟΧΙ....
Υπάρχουν αρώματα που από την πρώτη στιγμή (αφού γίνει η σχετική ανάδευση, χωρίς φραπέδιασμα πάντα) δίνουν στο υγρό το άρωμα και αυτό πρακτικά δεν αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Τα αρώματα αυτά είναι συνήθως όξινα, φρουτένια  που πρακτικά δεν σκουραίνουν με τον χρόνο και παραμένουν σχετικά διαφανή για αρκετό καιρό. Κλασικό παράδειγμα, από αυτά που χρησιμοποιώ, το κεράσι του Atmos, το Black Cherry TPA, τα μηλαράκια του atmos και άλλα...
Υπάρχουν όμως και αρώματα που αλλάζουν ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ με τον χρόνο, το πιο χαρακτηριστικό είναι η Βανίλλια του Atmos, η οποία στην αρχή είναι ένα σχεδόν άχρωμο και άγευστο υγρό. Όταν την πρωτο-χρησιμοποίησα για να καταλάβω το άρωμα, έβαλα πάνω από τη τριπλή προτεινόμενη περιεκτικότητα, όμως σε λίγες μέρες σκούρυνε, σχεδόν μαύρισε και η ένταση του αρώματος ήταν τέτοια που ήταν αδύνατο να ατμιστεί. Εδω προφανώς κάτι συμβαίνει... δεν είναι απλώς ανάμιξη. Το ίδιο συμβαίνει και με την βουτηροκαραμέλα της ΤΡΑ, ένα ελαφρά υποκίτρινο υγρό μετατρέπεται σε "κοκα-κόλα" σε καμιά δεκαριά ημέρες και η γεύση του δυναμώνει με ανάλογο τρόπο. Άλλο κλασικό παράδειγμα αρωμάτων που αλλάζουν δραματικά, είναι κάποια καπνικά της FA, όπως το Dark Vapure και το RY4, τα οποία αρχικά είναι "ρηχά", "χλωρά" και "άγευστα", ειδικά στις προτεινόμενες αναλογίες, ενώ αλλάζουν τελείως χαρακτήρα και χρώμα σε περίπου 15 ημέρες. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάποια υγρά After-8.

Αν συνεχίσω θα βρώ αρκετά ακόμα που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες, σαν γενικός κανόνας (εμπειρικός αφού δεν έχω τις γνώσεις χημείας για να τον τεκμηριώσω) τα "ξινά" διαφανή υγρά δεν χρειάζονται "ωρίμανση", αντίθετα τα "μπάσα" υγρά (καπνοί, βανίλιες, καραμέλες κλπ) που συνήθως έχουν χρώμα, που αλλάζει, θέλουν την "ησυχία" τους για 10-15 ημέρες.

Επίσης παρατήρησα ότι τα υγρά που θέλουν "ωρίμανση" κάποια στιγμή κορυφώνουν την απόδοση και τη γεύση τους και αν τα αφήσεις ακόμα παραπάνω εκφυλίζονται και χάνουν τα χαρακτηριστικά τους. Κάποια υγρά που τα έχω "ξεχάσει" 2-3 μήνες έχουν γίνει αγνώριστα και μη ατμίσιμα.... (συμβαίνει αυτό που λέει ο exispathi, ίσως γιατί κάποια αρώματα αποτελούνται από ένα μίγμα αρωματικών ουσιών που έχουν κάποια κοινή ουσία-βάση, καθώς τα επιμέρους αρώματα εξατμίζονται μένει κυρίως το κοινό κομμάτι που κυριαρχεί)

Όπως και να'χει είναι σημαντικό να ξέρουμε την συμπεριφορά των αρωμάτων μας με το χρόνο. Η συμπεριφορά αυτή μου καθορίζει και τη ποσότητα που φιάχνω το κάθε υγρό. Τα κεράσια που μου αρέσουν γενικώς, γνωρίζοντας ότι δεν αλλάζουν τα φιάχνω σε παρτίδα των 100 ml, αντίθετα κάποια άλλα όπως το dark vapure, το φιάχνω σε μικρές παρτίδες των 10ml  εβδομαδιαία, και κρατάω "κάβα" τουλάχιστον 2 παρτίδες ωστε να πέφτει η κατανάλωση του υγρού πάνω στο 15ημερο.
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: kristoff στις Οκτωβρίου 01, 2013, 03:35
Χμ, δεν νομίζω να έχεις άδικο, όντως έτσι συμβαίνει, έχω δει και τον Καλλιτέχνη να τα λέει. Αλλά πάντα ανέφερε οτι έτσι το κάνει γιατί έτσι του φαίνεται πιο φυσιολογικό, όχι οτι υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Ή η ήπια ανάδευση που έλεγε για παράδειγμα δεν είναι η στάνταρ πρακτική, πολλοί τα φραπεδιάζουν. Η σειρά που λες αρώματα, αραίωσή τους, προσθήκη νικοτινούχας, και μετά μηδενικής είναι πολύ πρακτική και έχω την εντύπωση πως γι'αυτό χρησιμοποιείται.

Πιστεύω πως με δεδομένο οτι δεν γίνονται χημικές αντιδράσεις στα υγρά μος, πράγμα που ελπίζω οτι ισχύει, το μόνο που μένει είναι οτι η ωρίμανση ή το "δέσιμο" είναι η πλήρης διάλυση των ουσιών, ο σχηματισμός ασθενών δεσμών μεταξύ μορίων και η εξάτμιση ουσιών ή του νερού. Βάζοντας μόνα τους τα αρώματα να "δέσουν" για μέρες το μόνο που θα κερδίσεις είναι περισσότερη αναμονή αφού πάλι θα πρέπει να ξαναδέσουν στο νέο περιβάλλον και προφανώς να δέσουν και με το περιβάλλον. Απο όλα αυτά που είπα εξαιρούνται φυσικά ειδικές κατεργασίες, εξατμίσεις/αποστάξεις και οτιδήποτε άλλο.

Φίλε teddy, δεν αναφερόμουν στην παρασκευή diy υγρών αλλά στην παρασκευή αρωμάτων / γεύσεων για diy υγρα.
Και βέβαια στην παρασκευή diy υγρών ακολουθείται μια "idiot proof" θα έλεγα, πρακτική επειδή βολεύει, κοινώς ο παρασκευαστής που διαθέτει προς πώληση αρώματα και νικοτινούχες βάσεις, οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για να μην βρεθεί εκτεθειμένος επειδή κάποιος ηλίθιος ήπιε την 36άρα βάση ! Οφείλει επίσης να προστατεύσει τους πελάτες τους από πιθανούς κινδύνους τοξικών ουσιών όπως είναι η νικοτίνη. Επιλέγει έτσι να προτείνει την πιο απλή και συνάμα αποτελεσματική μέθοδο ανάμιξης. Εξού και η "idiot proof" τακτική.

Όπως είπα όμως, αναφερόμουν στην παρασκευή αρωμάτων. Είτε με μίξεις πρώτων υλών (αρωματικές ουσίες) , είτε με μίξη ήδη έτοιμων, σύνθετων αρωμάτων. Τα ανακατεύουν πρώτα μεταξύ τους και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, προσθέτουν μηδενική PG που δεν είναι αραιωμένη με νερό και τα αφήνουν πάλι για κάποιο διάστημα να ωριμάσουν / ομογενοποιηθούν, δεν ξέρω ποια λέξη είναι κατάλληλη τελικά... Επίσης αντί για PG μπορεί να είναι οινόπνευμα, triacetin ή και VG. Αν κάποια χημική αντίδραση λαμβάνει χώρα σε κάποιο από τα στάδια αυτά ή και στο τελικό της δικής μας ανάμιξης, για το υγρό που θα ατμίσουμε, δεν το ξέρω...  :)
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: teddy στις Οκτωβρίου 01, 2013, 04:13
Ναι, προφανώς και βιάστηκα να απαντήσω  :idiot1:
Ή ισχύει η γάτα και για τα ποστ μας και τότε μπλέξαμε (ή τα φορτώνουμε εκεί και τέρμα οι τσακωμοί στα φόρουμ)

Συμφωνώ μαζί σου και επεκτείνω:
Και πάλι μου φαίνεται λογικό. Αν δυο αρώματα (απλά, όχι σύνθετα) έχουν κάποιες κοινές ουσίες ή καποιες ουσίες με παρόμοια συμπερισφορά στη διάλυση τότε λόγω διαλυτότητας αν ετοιμάσω ένα σχεδόν κορεσμένο διάλυμα με PG και το πρώτο άρωμα, τότε το δεύτερο άρωμα δεν θα διαλυθεί το ίδιο εύκολα. Οπότε η λύση είναι να αναμείχθούν τα δυο αρώματα και μετά να προστεθεί ο διαλύτης!
Το παραπάνω ισχύει σε οποιαδήποτε ομογενοποιημένα διαλύματα είτε είναι άρωμα και λίγη βάση ή άρωμα (το τελικό) και νικοτινούχα και μετά μηδενική.
Τώρα το "idiot proof" είναι όντως "idiot proof" αλλά δουλεύει και σε έξυπνους  :tongue_smilie: .
Aπλά τυχαίνει η "idiot proof" να είναι και η πιο αποτελεσματική καθώς σέβεται το παραπάνω, είναι πολύ πιο εύκολη στους υπολογισμούς και επίσης είναι και η πιο γρήγορη εκτέλεση. 

Όλα τα παραπάνω τα λέω με κάθε επιφύλαξη, δεν είμαι του αντικειμένου.
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: DaemonaS στις Οκτωβρίου 01, 2013, 04:17
Εγώ τα υγρά τα αφήνω 2 εβδομάδες...
Μπορεί να μην χρειάζεται τόσο, και δεν έχω ούτε την υπομονή ούτε την όρεξη να δειγματίζω κάθε 3 και λίγο, αλλά όταν στις αρχές έφτιαχνα ένα υγρό  κρατούσε και 5ml να τα ατμίσω χωρίς ωρίμανση...Η γεύση αυτών των 5ml ήταν τελείως διαφορετική με το αποτέλεσμα των 2 εβδομάδων... Έκτοτε περιμένω...
Έχω πολύ ευαίσθητους θύλακες και μια ζωή όλα τα μύριζα και τα γευόμουν πριν πάρουν την έγκρισή μου...

Τέλος η γάτα μετά από ένα μήνα εγκλεισμό μόνο στο σώμα θα είναι γάτα αν δεν έχει ψοφήσει από τη στεναχώρια της....
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: alex66 στις Οκτωβρίου 01, 2013, 04:23
ο τεντυ τα ειπε μια χαρα.η πολυπλοκοτητα του αρωματος προσθετει χρονο.
ρολο παιζουν ακομα και η αναλογια vg/pg μιας και η pg ειναι πολυ καλυτερος διαλυτης.
μπορουμε να επιταχυνουμε την διαδικασια βεβαια με θερμανση η και μιξερ
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: SAn στις Οκτωβρίου 01, 2013, 10:08
Πριν από 6 μήνες που είχα δοκιμάσει ενα τριμπέκα μου ήρθε αηδία και το άφησα στην άκρη για 4 μήνες.
Όταν το ξαναδοκίμασα ήταν το πιο γευστικό υγρό EVER. Το ίδιο και με ένα λατάκια. Για μένα υπάρχει ωρίμανση..
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: spectrum στις Νοεμβρίου 11, 2013, 21:57
Ωραία, λοιπόν...
την πιάσαμε την γάτα (ή τον γάτο;) την στριμώξαμε στο κουτί - τουλάχιστον δεν την τουλουμιάσαμε...
Και η γατούλα, μήνες μετά, όχι μόνο βγήκε από το κουτί, αλλά φέρει και ταυτοτητούλα, για να την επιστρέψουμε στον... νόμιμο κάτοχο.

Ας γίνω πιο συγκεκριμένος:
Η αλήθεια είναι, ότι όταν ξεκίνησα την ψηφοφορία, απλά ήθελα να σιγουρευτώ ότι, απλά... αυτό
Αν βγει άκρη... πες μου την και μένα :))
θα επιβεβαιωνόταν πανηγυρικά.

Άλλωστε, αυτό έδειχναν και οι πρώτες απαντήσεις - αντιδράσεις, που είναι και της καρδιάς και αληθινές, άλλωστε.
Π.χ.:

και βέβαια υπάρχει
προσωπικά όσο πιο πολύ τα αφήνω τόσο πιο πολύ καλύτερη γευση έχω

:nope:

θα πώ και γω ευγενικά πως...  :nope:  ...όχι.

Έτεινα, λοιπόν, στο ΟΧΙ, αν και με μερικές σωστές τροποποιήσεις της ορολογίας...
Και εγώ όχι ωρίμανση, μάλλον λίγος χρόνος για ομογενοποίηση του μίγματος.

Όμως, άρχισαν τα... ντουμάνια... αμφιβολίας ;D

Εγώ από την άλλη θα πω πως και ναι και όχι. Υπάρχουν αρώματα που όσο τα αφήνω τόσο αλλάζει η γεύση τους (προς το καλύτερο πάντα) και άλλα που όσες μέρες και να περάσουν η γεύση τους παραμένει αναλίωτη.
Άρα για μένα το θέμα της ωρίμανσης εξαρτάται εξολοκλήρου από το άρωμα.

Και το πρώτο φως ανάμεσά τους...

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, μια και όταν φτιάχνω υγρό, φτιάχνω νταμιτζάνα, χρειάζεται, στην μεγάλη ποσότητα, δεν γίνεται στην πρώτη ανάμειξη, όταν φτιάχνεις 3,5 λίτρα (όπως εγώ), να είναι ομογενοποιημένο το υγρό, θέλει το χρόνο του. Στις μικρότερες ποσότητες, λογικά, μειώνεται και η περίοδος που χρειάζεται για την ομογενοποίηση, ίσως στα 10ml να μην χριεάζεται, το αποτέλεσμα ίσως είναι άμεσο.

Ωρίμανση με τη στενή έννοια της λέξεως, όχι. Καλύτερη ομογενοποίηση, ναι. Για να ωριμάσει κάτι, θα πρέπει στην ουσία να μεταβληθεί η φυσική του κατάσταση, βλέπε οίνο ή κάποια πούρα ή ξύδι. Αν και εκεί ακόμα, η διαδικασία αναφέρεται ως παλαίωση. Χημικός δεν είμαι ούτε έχω προβεί σε αναλύσεις. Μία διαφορά, αρκετά αισθητή πολλές φορές, έχω παρατηρήσει σε πολλά υγρά, έτοιμα και DIY. Αλλά πιστεύω σθεναρά ότι πρόκειται για καλύτερη ομογενοποίηση του υγρού.

και.. παρά τις ακραίες απόψεις...
Για να ακριβολογούμε δεν υπάρχει ωρίμανση στα αρώματα κ στα υγρά μας ,
υπάρχει αλλοίωση των συστατικών από την επαφή τους με τον αέρα την στιγμή που ανοίγουμε τη αεροστεγή συσκευασία τους. Την αλλοίωση αυτή χρησιμοποιούν ορισμένα υγρά για να αναδείξουν καλύτερα το άρωμά τους.
Ο όρος ωρίμανση αν και πιασάρικος δεν έχει εφαρμογή εν προκειμένω 
Γατάκια  :laugh1: :laugh1: :laugh1:

Άρχισα να νοιώθω σαν φυσαλλίδα, ζαλισμένη από το φραπίζινγκ της ομογενοποίησης...
...
Σύμφωνα με άλλες το πείραμα αυτό απλά δεν λέει τίποτα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να το μεταφέρουμε σε μακροσκοπική κλίμακα γενικά, και ειδικότερα στα DIY υγρά ή στις ψηφοφορίες. Για παράδειγμα αυτή η ψηφοφορία θα ήταν αυτοαναιρούμενη διότι η ψηφοφορία και η εμφάνιση του αποτελέσματος θα επηρεάσει το ίδιο το αποτέλεσμα των DIY υγρών μας.

Σύμφωνα με την μικρή εμπειρία μου, ο όρος ωρίμανση είναι λάθος, προτιμώ το ομογενοποίηση αλλά τελικά το πως το λέμε λίγη σημασία έχει. Οπότε στο κρίσιμο ερώτημα "αν υπάρχει αλλαγή εξαρτώμενη απο τον χρόνο" η απάντηση είναι απλή: εξαρτάται απο το άρωμα και την βάση. Συνήθως τα σύνθετα αρώματα θέλουν τον χρόνο τους. Απο τη στιγμή που το άρωμα θα αραιωθεί με βάση, τα επιμέρους αρώματα θα αλληλεπιδράσουν με την βάση με διαφορετικούς ρυθμούς το καθένα. Κάποιο θα εξατμίζεται πιο γρήγορα, κάποιο θα διαλύεται καλύτερα δηλαδή πιο γρήγορα, κάποιο θα πρέπει να εξατμιστεί πριν το ατμίσεις, κάποιο θα θέλει λιγότερο νεράκι για να δείξει που θα έχει εξατμιστεί. Τα απλά αρωματάκια, φρουτένια, μαστίχες και παρόμοια ατμίζονται αμέσως.

Μέχρι που.. ήρθε το ποστ που έκανε το κλικ  :respect:  :respect:  :respect:
Η άποψη μου είναι και ΝΑΙ και ΟΧΙ....
Υπάρχουν αρώματα που από την πρώτη στιγμή (αφού γίνει η σχετική ανάδευση, χωρίς φραπέδιασμα πάντα) δίνουν στο υγρό το άρωμα και αυτό πρακτικά δεν αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Τα αρώματα αυτά είναι συνήθως όξινα, φρουτένια  που πρακτικά δεν σκουραίνουν με τον χρόνο και παραμένουν σχετικά διαφανή για αρκετό καιρό. Κλασικό παράδειγμα, από αυτά που χρησιμοποιώ, το κεράσι του Atmos, το Black Cherry TPA, τα μηλαράκια του atmos και άλλα...
Υπάρχουν όμως και αρώματα που αλλάζουν ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ με τον χρόνο, το πιο χαρακτηριστικό είναι η Βανίλλια του Atmos, η οποία στην αρχή είναι ένα σχεδόν άχρωμο και άγευστο υγρό. Όταν την πρωτο-χρησιμοποίησα για να καταλάβω το άρωμα, έβαλα πάνω από τη τριπλή προτεινόμενη περιεκτικότητα, όμως σε λίγες μέρες σκούρυνε, σχεδόν μαύρισε και η ένταση του αρώματος ήταν τέτοια που ήταν αδύνατο να ατμιστεί. Εδω προφανώς κάτι συμβαίνει... δεν είναι απλώς ανάμιξη. Το ίδιο συμβαίνει και με την βουτηροκαραμέλα της ΤΡΑ, ένα ελαφρά υποκίτρινο υγρό μετατρέπεται σε "κοκα-κόλα" σε καμιά δεκαριά ημέρες και η γεύση του δυναμώνει με ανάλογο τρόπο. Άλλο κλασικό παράδειγμα αρωμάτων που αλλάζουν δραματικά, είναι κάποια καπνικά της FA, όπως το Dark Vapure και το RY4, τα οποία αρχικά είναι "ρηχά", "χλωρά" και "άγευστα", ειδικά στις προτεινόμενες αναλογίες, ενώ αλλάζουν τελείως χαρακτήρα και χρώμα σε περίπου 15 ημέρες. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάποια υγρά After-8.

Αν συνεχίσω θα βρώ αρκετά ακόμα που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες, σαν γενικός κανόνας (εμπειρικός αφού δεν έχω τις γνώσεις χημείας για να τον τεκμηριώσω) τα "ξινά" διαφανή υγρά δεν χρειάζονται "ωρίμανση", αντίθετα τα "μπάσα" υγρά (καπνοί, βανίλιες, καραμέλες κλπ) που συνήθως έχουν χρώμα, που αλλάζει, θέλουν την "ησυχία" τους για 10-15 ημέρες.

Επίσης παρατήρησα ότι τα υγρά που θέλουν "ωρίμανση" κάποια στιγμή κορυφώνουν την απόδοση και τη γεύση τους και αν τα αφήσεις ακόμα παραπάνω εκφυλίζονται και χάνουν τα χαρακτηριστικά τους. Κάποια υγρά που τα έχω "ξεχάσει" 2-3 μήνες έχουν γίνει αγνώριστα και μη ατμίσιμα.... (συμβαίνει αυτό που λέει ο exispathi, ίσως γιατί κάποια αρώματα αποτελούνται από ένα μίγμα αρωματικών ουσιών που έχουν κάποια κοινή ουσία-βάση, καθώς τα επιμέρους αρώματα εξατμίζονται μένει κυρίως το κοινό κομμάτι που κυριαρχεί)

Όπως και να'χει είναι σημαντικό να ξέρουμε την συμπεριφορά των αρωμάτων μας με το χρόνο. Η συμπεριφορά αυτή μου καθορίζει και τη ποσότητα που φιάχνω το κάθε υγρό. Τα κεράσια που μου αρέσουν γενικώς, γνωρίζοντας ότι δεν αλλάζουν τα φιάχνω σε παρτίδα των 100 ml, αντίθετα κάποια άλλα όπως το dark vapure, το φιάχνω σε μικρές παρτίδες των 10ml  εβδομαδιαία, και κρατάω "κάβα" τουλάχιστον 2 παρτίδες ωστε να πέφτει η κατανάλωση του υγρού πάνω στο 15ημερο.

Κατακλείδα:

1) το παραπάνω link  :yes:
2) Οι...  8) αναρχικές απόψεις  :laugh1: οι οποίες όμως έχουν την σωστή μεθοδολογία  :yes:
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,18726.msg665589.html#msg665589
3) Η προσωπική μου γνώμη: Τα αρώματα, αυτά τα άγνωστα, είναι και αυτά που θα κρίνουν αν υπάρχει ομογενοποίηση...
4) το αυτονόητο, αλλάζουμε την ορολογία ωρίμανση με την σωστή: ομογενοποίηση

Η έρευνα και ο διάλογος συνεχίζονται...
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: fanis-leros στις Νοεμβρίου 11, 2013, 23:15
Αν και δεν πρόλαβα να ψηφίσω , πιστευω και εγω οτι θελει λιγη ωρα μεχρι να "δεσουν" τα συστατικα , οπως και στο μεγειρεμα, γιατι περι μαγειρεματος πρόκειται. σιγουρα ολοι μας εχουμε φαει φαγητο της προηγουμενης μερας και ειναι ποιο νοστιμο (?) .   100% σιγουρα δεν ειναι ομως ουτε το φαγητο οτι γινετε πιο νοστιμο, ουτε και η "ωριμανση"των υγρων. και για τα δυο , γνωμη μου παντα , αλλες αναγκες υπαρχουν τη μια μερα, και αλλες την αλλη.
προσωπικά επειδη οσο σιγα και αν ανακατέψω , φυσαλιδες γινονται, τα αφηνω μια μερα, ( αν εχω να ατμισω, αλλιως και με τις φυσαλιδες τα ατμιζω :D ) 
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: Orion στις Μαΐου 04, 2017, 20:15
Δεν έχω ιδέα  τι ισχύει απο θέμα ομογενοποιησης αλλά αν αυτό που ατμίζω απο το μεσημέρι ( πρωτο μαγείρεμα εβερ ) και το εφτιαξα χτές θεωρήται " άγουρο " τύφλα να εχουν τα ετοιμα , κι επειδή ειναι μόνο 50ml.  δεν το κοβω να ωριμαζει και πολύ  ;D  και κατι ενδιαφέρον που παρατήρησα, λίγο ασχετο , απο τη στιγμή που  το εβαλα να το ατμισω ο ατμοποιητης παει τραίνο , με ενα έτοιμο υγρό που ατμιζα με το ίδιο στήσιμο με είχε τρελάνει στα τσαφ λες και ήταν νερωμένο (το ιδιο πήρα σε αρωμα ) τώρα δεν κάνει κίχ και παει βελούδινα.

Το εφτιαξα προσθέτοντας ( παντα μετρωντας με συριγγα ml) σταδιακά  μέρη και αναδεύντας με κυκλικές κινήσεις του χεριου μου το βαζακι ( απο καφέ  Douwe Egberts) για 1 με ενάμιση λεπτο κάθε φορά ούτε φραπεδιάσματα ουτε βία και ζόρι ,  μετά απο το τελευταίο ανακατεμα ολοκληρου του μείγματος του εκανα ενα μπανακι σε νερο περιπου 45-60 βαθμούς και το αφησα μέχρι να κρυώσει , μετα ξανα ανακατεμα και στο ντουλαπι , δεν το αφησα σχεδόν καθόλου ανοιχτό , το πρωϊ παλι ενα ανακατεμα και το μεσημερι εβγαλα απο το "βαρέλι" για δοκιμή και το παω πιπίλα. Μου κατσε; Με άλλο αρωμα θα τα βρώ μπαστούνια και θα παίζω με τις τάπες των βαρελιών ; Πιθανότατα , δεν ξέρω....    
 
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: nikosallos στις Μαΐου 04, 2017, 21:06
δεν μας λες και τι υγρό έφτιαξες?
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: Orion στις Μαΐου 04, 2017, 21:20
Ace N1  esig. στα 12mg  50-50 
Για Divino σκόπευα .. αλλα  στο παρα τσακ με ενα τελευταιο " τεστ " ( μύρισμα  :)))  είπα θα βάλω άσσο. 
 
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: nikosallos στις Μαΐου 04, 2017, 21:51
Για 9 μήνες ήταν βασικό μου υγρό, το ντιβίνο για εναλλακτικο .... ;)
....και ακόμα και τώρα ένας ατμοποιητής είναι για το ace 1 :)

Θα γίνεται πιο έντονο μετον καιρό, αν και με την διαδικασία που ακολούθησες
έχεις πάρει το 85%.
Για μένα ένααπο τα καλύτερα καπνικά για ολοήμερο.

Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: spectrum στις Μαΐου 04, 2017, 23:11
Εκ του παρα-αποπάνω ορμώμενος και μιας και τω καιρώ που γεννήθηκε το νήμα οι γνώσεις ήταν πιο λίγες, οι εντυπώσεις χωρίς τα νέα hardware, οι γάτες έξαχναν για φαγητό σαν αιλουροειδή, ο Schrodinger δεν είχε ακόμα αναστηθεί και η πληροφόρηση ήταν όχι τόσο σφαιρική, να επαναλάβω/επαναδιατυπώσω το ερώτημα:

- Υπάρχει ωρίμανση στα υγρά - υπάρχει, απεταξάμην
- Μήπως η "ωρίμανση" δεν είναι απλά ομογενοποίηση αλλά συμβολή και άλλων παραγόντων, π.χ. αντιδράσεων που γίνονται εν ψυχρώ (άρα μη φοβάστε για διακετύλια κλπ) και αλλάζουν τη γεύση [περισσότερα σύντομα]
- Μήπως (προσοχή  ;D) ωρίμανση θεωρείται το σημάδι από τους συμφορουμίτες μια αλλαγή στη γεύση που σημαίνει ότι έκαναν σωστά τα diy τους;

[συνεχίζεται...]
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: redortho στις Μαΐου 05, 2017, 22:31
Έχω "ταλαιπωρηθεί" πολύ με το θέμα steeping, separate steeping, ομογενοποίηση, ανοικτό - κλειστό δοχείο, κλπ. Αυτό που κατέληξα (έχω πρόσβαση σε εργαστηριακό εξοπλισμό) είναι η παρασκευή του διαλύματος σε ηλεκτρικό αναδευτήρα KERN στις 50rpm όση ώρα προσθέτω τα συστατικά και στις 100rpm με ρύθμιση θερμοκρασίας στους 35° C για 30 λεπτά. Οι συγκριτικές δοκιμές που έκανα (για την όσφρησή μου πάντα) ήταν ότι το υγρό ήταν πρακτικά έτοιμο για χρήση με ελάχιστες ίσως διαφορές υπέρ της μιάς ή της άλλης μεθόδου. Θα συμφωνήσω όμως στο ότι η διαδικασία του να βάζεις τα υγρά σου στα σκοτάδια, να κοιτάς τις ημερομηνίες στις ετικέτες και να περιμένεις να δεις πώς θα είναι το χαρμάνι που έφτιαξες, έχει μιά μαγεία που δεν την αρνούμαι σε κανέναν (ούτε σε μένα άλλωστε!) ;)
Τίτλος: Απ: DIY και η γάτα του Schrodinger
Αποστολή από: Orion στις Μαΐου 09, 2017, 21:52
Εκ του παρα-αποπάνω ορμώμενος και μιας και τω καιρώ που γεννήθηκε το νήμα οι γνώσεις ήταν πιο λίγες, οι εντυπώσεις χωρίς τα νέα hardware, οι γάτες έξαχναν για φαγητό σαν αιλουροειδή, ο Schrodinger δεν είχε ακόμα αναστηθεί και η πληροφόρηση ήταν όχι τόσο σφαιρική, να επαναλάβω/επαναδιατυπώσω το ερώτημα:

- Υπάρχει ωρίμανση στα υγρά - υπάρχει, απεταξάμην
- Μήπως η "ωρίμανση" δεν είναι απλά ομογενοποίηση αλλά συμβολή και άλλων παραγόντων, π.χ. αντιδράσεων που γίνονται εν ψυχρώ (άρα μη φοβάστε για διακετύλια κλπ) και αλλάζουν τη γεύση [περισσότερα σύντομα]
- Μήπως (προσοχή  ;D) ωρίμανση θεωρείται το σημάδι από τους συμφορουμίτες μια αλλαγή στη γεύση που σημαίνει ότι έκαναν σωστά τα diy τους;

[συνεχίζεται...]


Περιμένοντας τη συνέχεια , ας κανω μια αναφορά ακομα μιας και το αρχισα στο παρόν νήμα για το πρώτο μου υγρό , μετα απο λίγες μέρες το βρίσκω λίγο πιο "στρογγυλεμένο" (?) , καταλαβαίνω βέβαια  οτι το χρόνικό διαστημα ειναι παρα πολυ λίγο και δυστυχώς θα παραμείνει λίγο γιατι απλα ηταν 50ml που τελειώνουν  και καλά θα κανω αύριο να "ξαναμαγειρέψω" (αυτή τη φορά λέω να φτιάξω και 50ml φγουτένιο αγωματάκι και ισως να ρίξω τις νικοτίνες απο τα 12 στα  8 )