vaping.gr

Γενικά για το άτμισμα => Θέματα υγείας => ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ => Μήνυμα ξεκίνησε από: caros στις Ιανουαρίου 28, 2017, 01:39

Τίτλος: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: caros στις Ιανουαρίου 28, 2017, 01:39
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα (http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fphys.2016.00663/full) που μελέτησε τη συγκέντρωση ιχνοστοιχείων μετάλλων στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου δημοσιεύτηκε πρόσφατα και κατέληξε σε πολύ θετικα συμπεράσματα για το άτμισμα. Βέβαια η επικέντρωση στον τίτλο της στην συγκέντρωση Νικελίου ως πιθανό κίνδυνο δεν πρέπει να μας ξενίζει για τους γνωστούς λόγους...

......

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βρίσκονται υπό στενή μελέτη όσον αφορά την ασφάλειά τους, ιδίως σε σχέση με τις επιπτώσεις που έχουν τα υγρά αναπλήρωσης στην ανθρώπινη υγεία. Μια ανησυχία είναι ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει ίχνη μετάλλων που θα μπορούσαν να παγιδευτούν στον αναπνευστικό ιστό και να προκαλέσουν παθολογία.

Μέθοδολογία:

Για να αναπαραχθεί η παραπάνω παγίδευση, περισταλτικές αντλίες χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν και να μεταφέρουν το αερόλυμα επάνω σε μικτές μεμβράνες από εστέρα κυτταρίνης (MCE) όπου το αλουμίνιο (Al), αρσενικό (As), κάδμιο (Cd), χαλκός (Cu), σίδηρος (Fe), μαγγάνιο (Μη), νικέλιο (Ni), μόλυβδος (Pb), και ψευδαργύρος (Ζη) παγιδεύτηκαν και στη συνέχεια ποσοτικοποιήθηκαν. Η παρουσία ιχνοστοιχείων σε μη εκτεθειμένες MCE μεμβράνες και σε MCE μεμβράνες που εκτέθηκαν σε καπνό συμβατικού τσιγάρου χρησιμοποιήθηκαν για έλεγχο και για σύγκριση, αντίστοιχα. Η παρουσία αυτών των μετάλλων προσδιορίζεται επίσης και από την παρουσία τους στο υγρό αναπλήρωσης πριν την μετατροπή του σε αερόλυμα και πριν την επαφή του με την συσκευη του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Όλα τα μέταλλα ποσοτικοποιήθηκαν με τη χρήση επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος φασματογράφου μάζας (ICP-MS). Το συγκρότημα του πυρήνα του ηλεκτρονικού τσιγάρου αναλύθηκε χρησιμοποιώντας μικροσκόπια σάρωσης ηλεκτρονίων με δυνατότητα στοιχειακής ανάλυσης.

Αποτελέσματα:
Τα ποσοστά (μg) του Al, As, Cd, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, και Zn σε μη εκτεθειμένες μεμβράνες MCE ήταν 1,2 ± 0,2, 0,050 ± 0,002, 0,047 ± 0,003, 0,05 ± 0,01, 0,001 ± 0,001 , 0,16 ± 0,04, 0,005 ± 0,003, 0,014 ± 0,006 και 0,09 ± 0,02, αντίστοιχα. Τα ποσοστά όλων των ιχνοστοιχείων σε μεμβράνες MCE που εκτέθηκαν σε ατμό ήταν παρόμοια με αυτά των μη εκτεθειμένων, εκτός από το Ni που εντοπίστηκε σε σημαντικά (ρ <0.01) υψηλότερα ποσοστά (0.024 ± 0.004 μg). Σε αντίθεση, τα ποσοστά του Al, As, Fe, Μη, Ζη και σε MCE μεμβράνες που εκτέθηκαν σε καπνό συμβατικού τσιγάρου ήταν σημαντικά υψηλότερα (ρ <0,05) τόσο από τα ποσοστα των μη εκτεθειμένων, όσο και από τα ποσοστά του Al, As, Cu, Fe, Μη στις μεμβράνες MCE συμβατικού τσιγάρου που ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερα (ρ <0,05) από ότι τα ποσοστά στις μεμβράνες MCE του ατμού. Το ισοδύναμο ποσοστό των μετάλλων ανά τσιγάρο στο υγρό αναπλήρωσης πριν μετατραπεί σε ατμό ήταν αμελητέο σε σύγκριση με τα ποσοστά στο αερόλυμα του υγρού αναπλήρωσης, εκτός από τον Fe (0,002 μg πριν και 0.001 μg μετά). Στοιχειακή ανάλυση του συγκροτήματος πυρήνα αποκάλυψε την παρουσία αρκετών από αυτά τα ιχνοστοιχεία, ειδικά ΑΙ, Fe, Ni, και Zn.

Μετρήθηκε και η παρουσία μονοξειδίου του άνθρακα (CO) συγκριτικά σε 3 τζούρες αέρα, αερολύματος (ατμού), και καπνού συμβατικού τσιγάρου. Τα ποσοστά συγκέντρωσης CO στον αέρα και στο αερόλυμα (ατμός) κυμάνθηκαν από 0.006 ± 0.001 εώς 0.010 ± 0.003 μM/L. Αντίθετα τα ποσοστά συγκέντρωσης CO στον καπνό συμβατικού τσιγάρου είχαν μια μέση τιμή στα 831 ± 166 μM/L !

Συμπεράσματα:

Σε γενικές γραμμές, από τον συγκεκριμένο συνδυασμό ηλεκτρονικής συσκευής/υγρού αναπλήρωσης  που χρησιμοποιήθηκε, τα ποσοστά των ιχνοστοιχείων μετάλλων στον ατμό είναι χαμηλότερα από ό,τι στον καπνό του συμβατικού τσιγάρου, μόνο το ποσοστό του Ni ήταν υψηλότερο από τις μη εκτεθειμένες μεμβράνες. Η πιθανότερη πηγή Ni σε αυτό το αερόλυμα προέρχεται από το συγκρότημα του πυρήνα.

.......

Η έρευνα συνεχίζει τονίζοντας ότι η μεγάλη παρουσία νικελίου (Ni) αφορά μόνο το συγκεκριμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή, αφού επισημαίνει ότι άλλες παρόμοιες έρευνες εντόπισαν χαμηλότερα επίπεδα Ni στα αποτελέσματά τους. Έτσι συμπεραίνει ότι το είδος της ατμιστικής συσκευής παίζει καθοριστικό ρόλο στην παρουσία του. Ο κίδυνος στην υγεία απο το Νικέλιο προέρχεται απο την ένωση του με το μονοξείδιο του άνθρακα σε καρβονύλιο του νικελίου (Ni(CO)4) που είναι καρκινογόνο. Η πρακτικά απουσία του CO απο τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου μειώνει σε μεγάλο βαθμό αυτή την πιθανότητα, αλλά εγείρει ανησυχίες για τους χρήστες που κάνουν ταυτόχρονη χρήση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου. Γίνεται επίσης αναφορά στις αντιστάσεις νικελίου που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο θερμοκρασίας (TC) που πιθανώς να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες νικελίου στον ατμό. Ολοκληρώνοντας η έρευνα υπογραμμίζει ότι πέραν της παρουσίας νικελίου, τα ποσοστά όλων των υπόλοιπων ιχνοστοιχείων μετάλλων στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πολύ χαμηλά και δεν είναι ικανά να προκαλέσουν οποιαδήποτε παθολογία στον οργανισμό.

Η έρευνα δίνει αναλυτικότατες λεπτομέρειες και μετρήσεις όλων των παραμέτρων της με γραφικές αναπαραστάσεις και φωτογραφίες. Μπορείτε να τις δείτε στο λίνκ της στην αρχή του ποστ. Για τους μη αγγλομαθείς που ενδιαφέρονται για περαιτέρω πληροφορίες για στοιχεία της έρευνας μπορούν να ρωτήσουν στη συνέχεια του νήματος.
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: Atmos στις Ιανουαρίου 28, 2017, 05:30
 Caros: :respect_hat:

Ενδιαφέρουσα έρευνα, αλλά, μου έκανε εντύπωση που ενώ είναι μια φρέσκια έρευνα, χρησιμοποιεί συσκευές τριετίας και πάνω για τις μετρήσεις (eGo και CE5). Αυτό το αναφέρω χωρίς να υποθέτω ότι θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα τα ευρήματα με τις σημερινές συσκευές. Υποθέτω ότι τα CE5 είχαν kanthal αντίσταση. Είναι μεγάλο το κείμενο και δεν μπόρεσα να εντοπίσω αν αναφέρει το υλικό της. Οι τιμές που μετρήθηκαν, αν κατάλαβα καλά, οφείλονται περισσότερο στην αντίσταση και όχι στο υγρό.
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: mike14 στις Ιανουαρίου 28, 2017, 07:44
Άρα αντιστάσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο ας πούμε? 
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: kristoff στις Ιανουαρίου 28, 2017, 09:13
  Υποθέτω ότι τα CE5 είχαν kanthal αντίσταση.
Κράμα από Νικέλιο-χρώμιο δεν ηταν το σύρμα σε αυτούς τους άτμο ;
Τα πολύ λεπτά 0,14 - 0,16mm που χρησιμοποιούσαμε τότε, πριν 4 και 5 χρόνια.
Έβαλαν kanthal και στις αντιστάσεις των CE5 ;
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: firvain στις Ιανουαρίου 28, 2017, 10:46
Δεν πρόκειται πάντως να δούμε έρευνα με επισκευάσιμους.
Οι παράγοντες απροσδιοριστίας είναι άπειροι.
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: caros στις Ιανουαρίου 28, 2017, 13:50
Ενδιαφέρουσα έρευνα, αλλά, μου έκανε εντύπωση που ενώ είναι μια φρέσκια έρευνα, χρησιμοποιεί συσκευές τριετίας και πάνω για τις μετρήσεις (eGo και CE5). Αυτό το αναφέρω χωρίς να υποθέτω ότι θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα τα ευρήματα με τις σημερινές συσκευές. Υποθέτω ότι τα CE5 είχαν kanthal αντίσταση. Είναι μεγάλο το κείμενο και δεν μπόρεσα να εντοπίσω αν αναφέρει το υλικό της. Οι τιμές που μετρήθηκαν, αν κατάλαβα καλά, οφείλονται περισσότερο στην αντίσταση και όχι στο υγρό.
Και εμενα οι ατμοποιητες μου έκαναν εντυπωση και μαλλον πρεπει απο τη μια να εξηγειται με αυτο που αναφερει ο firvain οτι οι επισκευασιμοι δεν εχουν σταθερες παραμετρους, αλλα απο την αλλη επειδη οι επιστημονες ειναι οντα τη συνηθειας και της πεπατημενης. Ο,τι βλεπουν να χρησιμοποιουν παρομοιες ερευνες το ιδιο χρησιμοποιουν και αυτοι για να υπαρχει ομοιομορφια στις παραμετρους αλλα και για την αποφυγη λαθων και κραξιματος, ιδιαιτερα με μια τεχνολογια με τη  οποια οι περισσοτεροι δεν εχουν και πολυ σχεση. Οι συγκεκριμενοι ατμοποιητες δεν νομιζω να ειναι καν c5. Παραθετω φωτο απο την ερευνα μηπως γνωριζει κανεις καλυτερα για το τι ακριβως ειναι. Οι αντιστασεις δεν αναφερεται απο τι υλικο ειναι, αν χρειαστει να υποθεσω μαλλον γερνω προς το NiCr. Τα στοιχεια που δινουν ειναι οτι επροκειτο για ego μπαταριες των 650 mAh και αντιστασεις απο 2,2 εως 2,6 ωμ. με μεση αποδοση ισχυος τα 5,7 βατ.

Ναι οι τιμες που μετρηθηκαν οφειλονται κατα κυριο λογο οχι μονο στην αντισταση αλλα σε ολο το εσωτερικο του ατμοποιητη που δεν νομιζω να ειναι ss.

Στην φωτο με ασπρο κυκλο σημειωνονται οι περιοχες απο οπου παρθηκαν τα δειγματα (φωτο μικροσκοπιου) και η αντισταση φαινεται να ειναι nrn (αλλα δεν παιρνω και ορκο) γιατι υπαρχει κολληση του συρματος στα ποδαρακια της αντιστασης.

(http://www.frontiersin.org/files/Articles/242661/fphys-07-00663-HTML/image_m/fphys-07-00663-g002.jpg)
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: Cruiser79 στις Ιανουαρίου 28, 2017, 14:18
Χωρίς να μπω στο ζουμί της υπόθεσης, και παρόλο που πρόκειται για παλιού τύπου ατμοποιητές, θα βγάλω το καπέλο μου στη μεθοδολογία καθώς και στην πλήρη αποκάλυψη αυτής. Τα νούμερα ιδιαίτερα του Μονοξειδίου του Άνθρακα, είναι αμείλικτα...

Και σαν να χαίρομαι λίιιιιγο παραπάνω που χρησιμοποιώ SS για το TC μου...
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: BigSur στις Ιανουαρίου 28, 2017, 14:55
Ενδιαφέρουσα έρευνα και πολύ καλή παρουσίαση από τον caros. :thumpup:
Πράγματι οι ατμοποιητές φαίνεται να είναι παλιότερης λογικής και από τον CE5 (μου κάνει σε υβρίδιο CE και κάρτο... :confused1:), αλλά αυτό δεν λέει τίποτα καθώς στο άτμισμα ανακυκλώνονται κατά καιρούς ιδέες. Σίγουρα δεν είναι της τεχνολογίας που κυριαρχεί σήμερα, εκτός ίσως από κάποια φτηνά ΗΤ που πετυχαίνει κανείς σε ξέμπαρκα σημεία πώλησης.
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: firvain στις Ιανουαρίου 28, 2017, 15:01
Θα ήταν παράλογο όταν χρησιμοποιούμε πχ Nife να περιμένουμε ότι θα έχει τα ίδια επίπεδα Ni το σύννεφο του ατμού με SS
Τα γούστα πληρώνονται... Όχι τίποτα άλλο χτες παρέλαβα Nife30 και είναι καλύτερο από SS  :( και σε λειτουργία και σε γεύση (ανάλυση γεύσης) 
σνιφ!
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιανουαρίου 28, 2017, 15:04
βάζω στοίχημα πως με έλεγχο θερμοκρασίας τα νούμερα θα πέσουν δραματικά ακόμα και με nife η ni200
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: Atmos στις Ιανουαρίου 28, 2017, 15:20
Κράμα από Νικέλιο-χρώμιο δεν ηταν το σύρμα σε αυτούς τους άτμο ;
Τα πολύ λεπτά 0,14 - 0,16mm που χρησιμοποιούσαμε τότε, πριν 4 και 5 χρόνια.
Έβαλαν kanthal και στις αντιστάσεις των CE5 ;
Δική μου υπόθεση και πιθανώς λανθασμένη. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το τι σύρματα είχαν. Τότε ό,τι υπήρχε ατμίζαμε.
Είχα την εντύπωση ότι το Kanthal υπήρχε στις αντιστάσεις πριν βγουν τα υπόλοιπα (NiCr, Ti, SS κτλ.). Μάλλον λάθος ε;
Οι πιο συνηθισμένες αντιστάσεις παλιότερα ήταν NiCr δηλαδή;
Οι συγκεκριμενοι ατμοποιητες δεν νομιζω να ειναι καν c5.
Το συμπέρασμα το έβγαλα από ένα γρήγορο ψάξιμο για το Tripl3 eGo που γράφουν ότι χρησιμοποίησαν και έπεσα ΕΔΩ (https://www.triple-ecig.com/faq), που αναφέρει ότι είναι CE5. Στα FAQ πιο κάτω υπάρχει η ερώτηση "Is it possible to clean the Ce5 Clearomizer?" Δυστυχώς από το βίντεο δεν ξεχωρίζουν λεπτομέρειες και η Jomo Tech (http://www.jomotech.com/) δεν το έχει πια στα προϊόντα της.
Εν τω μεταξύ εκείνη την εποχή οι Κινέζοι βάφτιζαν CE5 πολλούς ατμοποιητές και είχε γίνει μπέρδεμα, αυτό το θυμάμαι.
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: BigSur στις Ιανουαρίου 28, 2017, 15:24
Νομίζω πως όλοι οι CE βασίζονταν για τροφοδοσία στα μακριά φυτίλια. Και στα βίντεο που έπαιζαν τότε για αυτοσχέδια μετατροπή τους σε επισκευάσιμους δεν θυμάμαι απορροφητικό υλικό μέσα στον άξονα. Βέβαια υπήρχαν και μοντέλα με κοντά φυτίλια και δεν θυμάμαι αν είχα δει ανοιγμένο.
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: Cruiser79 στις Ιανουαρίου 28, 2017, 15:33
Ακριβώς έτσι.

NiChr είχαν συνήθως οι ατμοποιητές τότε, με τον πρώτο που κυκλοφόρησε με Kanthal να είναι ο ΑΞΕΠΈΡΑΣΤΟΣ Cisco HH.357 αν δεν κάνω ελεεινό λάθος...

Από κινητό.

Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: firvain στις Ιανουαρίου 28, 2017, 15:35
To ce4 είχε κοντά φυτίλια το ce5 μακριά νομίζω. Τα πιο παλιά στυλ hybrid nobacco είχαν σφουγγαράκι μέσα αλλά δεν τα έλεγαν ce. Αρχίζω και ξεχνάω...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: Atmos στις Ιανουαρίου 28, 2017, 15:47
Καλά θυμόμουν για τη σύγχυση στην ονομασία:
Σύγχυση με την ονομασία CE5 (http://vaping.gr/index.php/topic,12286.msg392322.html#msg392322)
Μιλάμε για ατμοποιητή 5ετίας!
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: kristoff στις Ιανουαρίου 28, 2017, 16:05
Ακριβώς έτσι.

NiChr είχαν συνήθως οι ατμοποιητές τότε, με τον πρώτο που κυκλοφόρησε με Kanthal να είναι ο ΑΞΕΠΈΡΑΣΤΟΣ Cisco HH.357 αν δεν κάνω ελεεινό λάθος...

Από κινητό.
Δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, αλλά το kanthal θυμάμαι, το χρησιμοποιούσαμε αποκλειστικά στους επισκευάσιμους και ειδικότερα οι χρήστες των genesis.
Νομίζω κι ο ΗΗ.357 με NiChr ήταν φτιαγμένος. Το kanthal που δουλεύαμε τότε και ήταν διάσημο ήταν 0,20... Δεν νομίζω να χωραγε αντίσταση 1,5Ω και
2,0Ω με 0,20 συρμα μέσα στον ΗΗ.357 (δεδομένου ότι είχε και μονό φυτίλι), αλλά όπως είπα δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά... :)

Πάντως το θέμα είναι πως υπάρχουν τόσα είδη έτοιμων αντιστάσεων πλέον, μονών, διπλών, τετραπλών, με πολλά είδη σύρματος
και πολλές διαφορετικές διατομές, για πολλούς άτμο... Γιατί τα "αρχαία" πια CE5 ;
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: Atmos στις Ιανουαρίου 28, 2017, 16:10
Όπως είπε κι ο Caros, ακολουθούν την πεπατημένη. Αυτή είναι η πιο πιθανή ερμηνεία.
Αυτά ή παρόμοια χρησιμοποίησαν και άλλοι επιστήμονες για παρόμοιες έρευνες.
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: Mr.R0bot στις Ιανουαρίου 28, 2017, 18:33
όλο χαζομάρες... μια για το κεραμικό μια για τα σύρματα... όλο κάτι θα βρούνε να πούνε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο... μέχρι που στο τέλος όλοι θα λένε ότι ειναι πιο επικίνδυνο από το κανονικό τσιγάρο... όχι ότι τώρα δεν γίνετε αυτο.. αλλα λέω εγώ τώρα...   :eyesplash:
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: firvain στις Ιανουαρίου 28, 2017, 18:37
Όλοι θα λένε ότι είναι πιο επικίνδυνο από το κανονικό όσο ΔΕΝ γίνονται μελέτες.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: Cruiser79 στις Ιανουαρίου 28, 2017, 19:02
όλο χαζομάρες... μια για το κεραμικό μια για τα σύρματα... όλο κάτι θα βρούνε να πούνε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο... μέχρι που στο τέλος όλοι θα λένε ότι ειναι πιο επικίνδυνο από το κανονικό τσιγάρο... όχι ότι τώρα δεν γίνετε αυτο.. αλλα λέω εγώ τώρα...   :eyesplash:
Μα ίσα ίσα που σε αυτή την έρευνα τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά όσον αφορά το άτμισμα.
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: kotsos75 στις Ιανουαρίου 28, 2017, 19:42
εκτος αυτού είναι και i πρώτη που μας λέει τι παίζει με τα σύρματα
πολύ καλή ερευνα και μακάρι να δούμε και περισσότερες με επισκευάσιμους και διαφορετικά σύρματα
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: Mr.R0bot στις Ιανουαρίου 28, 2017, 21:02
δεν λέω.. ενδιαφέρον ερευνα...! αλλα λίγο πολύ το γνωρίζαμε για το νικέλιο.. :P 
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: caros στις Ιανουαρίου 28, 2017, 21:37
Φανηκε παντως οτι τα αποτελεσματα δεν χαροποιησαν ιδιαιτερα τους ερευνητες αφου προέβαλλαν την μεγαλυτερη παρουσια του Νικελιου ως τιτλο του αρθρου και επεσημαναν τους πιθανους κινδυνους απο αυτο. Προς τιμην τους βεβαια (εκει καταληξαμε, να μιλαμε για τιμη και να δινουμε ευσημα οταν γινεται σωστα μια ερευνα) συνεκριναν τα αποτελεσματα με τον καπνο του συμβατικου τσιγαρου. Δεν τα προεβαλλαν ομως, ουτε επιχειρηματολογησαν για την καλυτερη επιλογη του ηλεκτρονικου τσιγαρου ως πιο ασφαλες απο το συμβατικο. Απλα δηλωσαν χωρις επιθετικους προσδιορισμους οπως ανεφερα και στο αρχικο ποστ οτι "τα ποσοστά των ιχνοστοιχείων μετάλλων στον ατμό είναι χαμηλότερα από ό,τι στον καπνό του συμβατικού τσιγάρου". Τελεία.

Πρεπει να μελετησει κανεις τους πινακες που δινουν για να δει ακριβως ποσο χαμηλοτερα ειναι αυτα τα ποσοστα. Απαλλαγμενος πλέον από τη μεταφραση και μετα απο μια δευτερη αναγνωση, ιδου τα ποσοστα των μεταλλων που εντοπιστηκαν τοσο στον ατμο οσο και στον καπνο του συμβατικου τσιγαρου. Τα ποσοστα υπολογιστηκαν στις 300 τζουρες απο συμβατικο και ηλεκτρονικο τσιγαρο που συμφωνα με τους υπολογισμους τους, ισοδυναμουν με ενα πακετο τσιγαρα (20 τσιγαρα, δλδ 15 τζουρες το 1 τσιγαρο).


ΜέταλλοΣυμβατικό τσιγάροΗλεκτρονικό τσιγάρο
Αλουμίνιο (Al)          170             87
Αρσενικό (As)*          1.13             0.05
Κάδμιο (Cd)*          2             KOA
Χαλκός (Cu)          1             KOA
Σίδηρος (Fe)          0.41             0.01
Μαγγάνιο (Mn)         37             KOA
Νικέλιο (Ni)*         AOA             4
Μόλυβδος (Pb)         0.3             KOA
Ψευδάργυρος (Zn)           29             9

* = Πιθανώς καρκινογόνο
KOA = Κάτω του Ορίου Ανιχνευσιμότητας
ΑΟΑ = Άνω Ορίου Ανιχνευσιμότητας


Από τα παραπάνω αποτελέσματα δύο πράγματα γίνονται ξεκάθαρα:
1. Η συγκέντρωση των ιχνοστοιχείων μετάλλων στο συμβατικό τσιγάρο είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από ότι στο ηλεκτρονικό (εκτός από το αλουμίνιο που είναι μόνο διπλάσια η συγκέντρωσή του) ενώ κάποια μέταλλα δεν υπάρχουν ή η συγκέντρωση τους είναι τόσο μικρή που δεν μπόρεσε να ανιχνευτεί με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό της έρευνας (που παρεμπιπτόντως ο εξοπλισμός είναι υψηλού επιπέδου)

2. Όσο αφορά το νικέλιο βλέπουμε ότι η συγκέντρωση στο συμβατικό τσιγάρο είναι πάνω από το όριο ανίχνευσης (5 από τα 8 δείγματα έδωσαν τιμές πολυ υψηλότερες από το όριο ανιχνευσιμότητας - κοινώς το μηχανημα τερμάτισε- ) 8)


Υ.Γ. Με μια τριτη αναγνωση :)) , όντως το εσωτερικό του ατμοποιητη δεν ειναι ατσαλι (ss) αλλά αποτελείται:
ο μεταλικός άξονας οπου βρισκεται η αντισταση και το απορροφητικο υλικό απο σίδηρο (78% με 83%) και λίγο μαγγάνιο (13% με 16%)

το άνω μερος του συστηματος (core tip) από νικέλιο (83%) και λιγο χαλκό (13%) και ψευδάργυρο (3%)

τα λαστιχένια μέρη του συστηματος απο σιλικονη (85%)

η αντισταση εντελει αποτελείται απο νικελιο (75%) και μαγγανιο (9%) (μαλλον προκειται για NiCr)
και ουτω καθεξης, ιδου και ο αναλυτικος πινακας του συστηματος του πυρηνα:


(http://www.frontiersin.org/files/Articles/242661/fphys-07-00663-HTML/image_m/fphys-07-00663-t002.jpg)
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: Atmos στις Ιανουαρίου 28, 2017, 23:07
Ευχαριστούμε για την ανάλυση, Caros.  :respect_hat:
Τώρα ξεκαθάρισαν τα πράγματα. Είναι μεγάλη υπόθεση να διαβάζει κανείς πέρα από τους τίτλους.
Τελικά κι αυτή η έρευνα, όπως τόσες άλλες, δείχνει πόσο λιγότερο βλαπτικό είναι το άτμισμα έναντι του καπνίσματος.
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: caros στις Ιανουαρίου 29, 2017, 10:19
Η ερευνα δημοσιευτηκε και στο vapingpost (http://www.vapingpost.com/2017/01/27/trace-metals-a-comparative-study-between-ecigs-aerosol-and-cigarette-smoke/). Στο site ονομαζουν τους ατμοποιητες της δοκιμης καρτομάϊζερς.

Fun fact: Για να βλογαμε και τα γενεια μας, παιζει να τη δημοσιευσαμε απο τους πρωτους παγκοσμια ;) (εννοειται σε ατμιστικο site, περαν της αρχικης δημοσιευσης στην επιστημονικη σελιδα). Οχι οτι παιζει και καποιο σοβαρο ρόλο, αλλά έτσι, να 'χαμε να λεγαμε :))
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: spaka279 στις Ιανουαρίου 29, 2017, 10:48
Αυριο πρωί σε εφημερίδα "Νέα έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. ΒΡΈΘΗΚΑΝ ΠΟΣΌΤΗΤΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΥ ΝΙΚΕΛΊΟΥ!"
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: mike14 στις Ιανουαρίου 29, 2017, 23:52
Καθόλου απίθανο. ....
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: spectrum στις Ιανουαρίου 30, 2017, 00:42
Με τις αλλαγές που γίνονται εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της εφαρμογής της τεχνολογίας στο ΗΤ θα καθυστερήσουν και τα αποτελέσματα των μακροχρόνιων μελετών.
Ακριβώς γιατί διαφορετικά ήταν τα σύρματα του "τότε" (3 χρόνια πριν) και του τώρα (μέχρι να έρθει το αύριο = επόμενος μήνας; )

Να ξέρουμε απλά, όταν δημοσιευθούν αποτελέσματα κάπως πιο μακροχρόνιων μελετών, ότι η παραμετροποίηση θα έχει μεγάλο εύρος.

Δηλαδή:
Θα είναι δύσκολο να βρεθεί δείγμα ατμιστών που άτμιζαν με τον τάδε ατμοποιητή για το τάδε χρονικό διάστημα.

Μια στατιστική μελέτη με τις τάσεις (υπάρχει δικλείδα της στατιστικής για αυτό) που επικρατούν θα ήταν το πιο χειροπιαστό και χρήσιμο.
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: existenz στις Μαρτίου 15, 2017, 18:07
Εγω ειμαι νεος στο σπορ και θα ελεγα ερασιτεχνικα το κανω γιατι εκοψα το τσιγαρο. Ατμιζω μονο το βραδυ σπιτι που γυρναω απο την δουλεια.

Αυτο που εχω να πω ειναι οτι ολα αυτα ειναι καποιες συνηθειες οπως ειναι τα βιντεο παιχνιδια η το γυμναστηριο. αυτο σημαινει οτι φουμαρεις λιγακι ετσι με τον καφε σου. η το ποτο σου δεν ειναι αναπνευστηρας να ρουφας ολη μερα. Αν ρουφας ολη μερα λες και δεν ειναι ωραιο το σκετο οξυγονο αυτο σημαινει οτι κατι δεν παει καλα. δεν μπορει να αντικαθιστας τον κανονικο αερα με κατι χημικο και να ψαχνεις αλωθι ειτε οτι ειναι καλυτερο απο το τσιγαρο ειτε οτιδηποτε αλλο
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: specemarine στις Μαρτίου 15, 2017, 18:21
Ευχαριστώ για την συμβουλή.
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: BigSur στις Μαρτίου 15, 2017, 19:00
Εγω ειμαι νεος στο σπορ και θα ελεγα ερασιτεχνικα το κανω γιατι εκοψα το τσιγαρο. Ατμιζω μονο το βραδυ σπιτι που γυρναω απο την δουλεια.

Αυτο που εχω να πω ειναι οτι ολα αυτα ειναι καποιες συνηθειες οπως ειναι τα βιντεο παιχνιδια η το γυμναστηριο. αυτο σημαινει οτι φουμαρεις λιγακι ετσι με τον καφε σου. η το ποτο σου δεν ειναι αναπνευστηρας να ρουφας ολη μερα. Αν ρουφας ολη μερα λες και δεν ειναι ωραιο το σκετο οξυγονο αυτο σημαινει οτι κατι δεν παει καλα. δεν μπορει να αντικαθιστας τον κανονικο αερα με κατι χημικο και να ψαχνεις αλωθι ειτε οτι ειναι καλυτερο απο το τσιγαρο ειτε οτιδηποτε αλλο
Ναι. Εϊμαι σίγουρος πως υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που αγωνίζονται να κόψουν το γυμναστήριο αλλά δεν μπορούν. 8)

Φίλε, δεν ξέρω γιατί ακριβώς γράφτηκες εδώ. Οι υπόλοιποι είμαστε καπνιστές (=εθισμένοι στο τσιγάρο) και χρειαστήκαμε το άτμισμα για να σταματήσουμε να καπνίζουμε.
Οπότε δεν αντικαταστήσαμε τον φρέσκο αέρα αλλά τον καπνό. Αν εσύ αντικατέστησες τον φρέσκο αέρα (γιατί έτσι μου ακούγεται) πολύ άσχημα έκανες.
Κι εμείς ερασιτεχνικά το κάνουμε, δεν μας κόβουν μισθό.
Για εμάς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το αν είναι προτιμότερο από το τσιγάρο ή όχι. Δηλαδή, του στυλ, παίζει ρόλο αν θα πεθάνουμε νέοι ή όχι. Ξέρεις, μικρά παιδιά ορφανά και τέτοιες καταστάσεις. Ε, λέμε μήπως την γλιτώσουμε.
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: existenz στις Μαρτίου 17, 2017, 18:10
αυτο που θελω να πω ειναι οτι και αυτο θελει μετρο. εχω γνωστους που χαλανε ενα μπουκαλακι 20ml την ημερα. Αυτο εννοουσα με την αντικατασταση του κανονικου αερα.
αν το η.τ. χρησιμοποιηθει με μέτρο φαινεται να εχει θετικα αποτελεσματα. Σε αντιθετη περίπτωση δεν ξερω
επισης συμφωνω με αυτο που λες...

Διαγραφή άμεσης παράθεσης (http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,6.msg40660.html#msg40660)
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: modivin στις Μαρτίου 17, 2017, 18:16
αν το η.τ. χρησιμοποιηθει με μέτρο φαινεται να εχει θετικα αποτελεσματα.

Θετικά ως προς τι?

Σε αντιθετη περίπτωση δεν ξερω

Αν δεν ξέρεις, τότε γιατί θεωρείς οτι θα έχει αρνητικά. Κάτι που δεν ξέρουμε 100% αλλά όλα δείχνουν πως έχει θετικά αποτελέσματα, είναι σίγουρα καλύτερο από κάτι που ξέρουμε 100% πως έχει αρνητικά.

Και εν πάσι περιπτώσει, τι περιμένουμε για να είμαστε σίγουροι επιτέλους?? 10 χρόνια το ψάχνουμε και τίποτα δεν βρίσκουμε. Μήπως έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο? Λέω εγώ τώρα... 
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: χολερας στις Μαρτίου 17, 2017, 18:40
και η πολύ μα ...........α μέτρο θελει αλλα ως ελληνες σε αυτο δεν εχουμε μετρο. εγω παντος κανω 30 μλ και ακόμα πράσινος δεν είμαι. :) :) :)
Τίτλος: Απ: Έρευνα: Ίχνη μετάλλων στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρουσία Νικελίου
Αποστολή από: Doubt στις Μαρτίου 17, 2017, 21:50
30 ml? :mamamou:
Τη μέρα; :faint: